După 20 de ani

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat la Realitatea FM că şi el l-ar fi lăsat în viaţă pe Ceauşescu, ’să poată vedea ce a rămas după el…’ Reacţia amară a lui Iliescu la replica istorică a lui Mihail Gorbaciov – că Ceauşescu a fost omorât ca un câine – arată câtă ranchiună a adunat fostul preşedinte în anii de mandat ai lui Traian Băsescu, dar mai ales frustrarea că n-a reuşit, deşi a încercat, să ne prostească două decenii. Dar, după 20 de ani, ce ironie, fostul lider sovietic vine la Bucureşti şi-i dă lui Iliescu o palmă de maestru, acolo unde acesta credea că va scrie istoria. A scris-o, până acum în felul său, cu sângele a o mie de oameni care au murit după fuga lui Ceauşescu în decembrie ‘89.

Scena este colosală. În centru – Gorbaciov, în dreapta – Emil Constantinescu şi în stânga, aşa cum l-a consacrat destinul, Ion Iliescu. Fostul lider de la Kremlin, parcă neschimbat de la căderea URSS şi cu o memorie a relevanţei remarcabilă se-ntoarce către camera în spatele căreia îl privesc milioane de români şi spune: Soţii Ceauşescu nu trebuiau împuşcaţi ca nişte animale! Iar Iliescu… încremeneşte.

Apoi, încercă să se justifice. Că nici Gorbaciov, nici alţii, spune Iliescu, nu pricep conjunctura în care ne aflam în 89, pentru că mureau oameni, iar procesul urma să curme crimele făcute după 22 decembrie pentru a împiedica structurarea unei noi puteri. De fapt, şi Iliescu, şi Gorbaciov spun indirect acelaşi lucru. Iliescu ne arată cum s-a legitimat puterea în ‘89, iar Gorbaciov condamnă tocmai această formă de legitimare. Un semn că fostul lider sovietic ştie bine ce a făcut Iliescu, deşi, cu regret o spun, fostul preşedinte continuă să ne prostească.

În ciuda ranchiunei pe care i-o poartă actualului preşedinte, Ion Iliescu are o mare şansă cu Traian Băsescu, pe care, desigur, nu o poate recunoaşte public. Să iasă din politică, aşa cum îşi doreşte, cu picioarele-nainte. Dar subliniez, din politică. Dacă această ieşire din politică se va petrece până la finalul de mandat al actualului preşedinte, Traian Băsescu va avea, la rândul său, o altă şansă, de data asta istorică. Să dea liber documentelor pentru care Mărieş face de 20 de ani greva foamei şi să-şi marcheze destinul de preşedinte cu adevărul despre revoluţie.

Până atunci, prizărim ştiri cu Gorbaciov pe care nu se mai sinchiseşte să le desluşească nimeni…

Facebook Comments

8 Comments După 20 de ani

 1. mariusmioc

  Păi cum adică Băsescu să dea liber la documente? Nu s-a dat deja liber?

  A, că ziariştii preferă să încropească scenarii în loc să studieze documente, e altă treabă.

  O chestie trebuie însă dezminţită categoric, ori de cîte ori e reluată: Treaba cu luptele care ar fi încetat imediat după procesul Ceauşescu e pur şi simplu neadevărată. Au existat morţi şi în zilele următoare.

  Un exemplu din 28 decembrie 1989: http://mariusmioc.wordpress.com/2008/12/27/28-dec

  Reply
 2. neuronos

  Draga "Madam Blogary"

  Sunteti rai si pricinosi si nu aveti cum sa intelegeti :

  citat din tov. Iliescu

  "conjunctura în care ne aflam în 89, pentru că mureau oameni, iar procesul urma să curme crimele făcute după 22 decembrie pentru a împiedica structurarea unei noi puteri"

  traduc io ce ar vrea tov Iliescu sa marturiseasca:

  1. pentru a împiedica structurarea unei noi puteri, alta decat cea planuita si pentru care am omorat, acolo, cativa golani si derbedei..

  2. stiti voi ma golanilor si mai ales tu "Madam Blogary" cat am alergat ca un catelus dupa mingii si farfurii pe care le arunca Leana ? Trebuia omorati ca niste cainii … ce daca zice lumea ca io " ca un caine turbat am muscat mana care m-a hranit.."

  mai draga, hhhmm, hhmm, Madam Blogary

  Reply
 3. Andra

  Asa este doamna Liana.

  Era foarte ciudat: in 22 decembrie, in Piata revolutiei, oamenii chiar nu vroiau sa-l vada pe Ceausescu impuscat ("…pentru sangele varsat"). Au fost cativa care strigau asta, dar apoi, a urmat un fel de tacere, ca un val urias care se retragea in sine, dupa care oamenii au inceput sa strige: ceausescu judecat pentru sangele varsat

  Si ma gandesc ca chiar si atunci, cand ura era canalizata cu intentie asupra lui ceausescu, iar valul emotional era aproape de nestavilit, si totusi, romanii n-au fost ucigasi.

  iar pentru asta multi romani pot sa dea marturie…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *