Fascismul liberal. Istoria secreta a stingii americane de la Mussolini la politica semnificatiei

Fascismul liberal. Istoria secreta a stingii americane de la Mussolini la politica semnificatiei, Goldberg, Jonah

Traducere de Cristina Olariu
Cuvint inainte de Dragos Paul Aligica

O carte provocatoare, in care Goldberg arata ca fascismul a fost dintotdeauna un fenomen caracteristic stingii si ca originile liberalismului american actual trebuie cautate in politica fascista. Suprapunerile conceptuale pe care le identifica autorul intre fascism si Partidul Democrat din SUA, miscarea ecologista sau Hollywood socheaza, ca si apropierile intre cultul personalitatii lui John Fitzgerald Kennedy si teatrul politic fascist sau intre Germania nazista si asa-numitul New Deal promovat de Franklin Delano Roosevelt. Desi Goldberg oscileaza permanent intre analiza istorica revizionista si aplicarea temelor fasciste la cultura americana, raporturile controversate pe care le stabileste sint amplu argumentate, intr-o carte ce pastreaza stilul dinamic al jurnalistului.

„O contributie majora la intelegerea istoriei ideilor si atitudinilor politice din ultimele doua secole.” (The Washington Times)

„Oferindu-ne, intre altele, o adevarata «istorie alternativa» a liberalismului modern, de stinga, de la Woodrow Wilson pina la Bill Clinton, cartea ne atrage atentia asupra esentei institutionale a fascismului si a asemanarilor dintre proiectul sau si proiectul stingist contemporan. O carte cu totul speciala: bine documentata, dar mai ales bine scrisa, cu talent, inteligenta si mult umor. O mare bogatie de informatii, multe dintre ele putin cunoscute publicului, prezentate intr-un mod usor de asimilat si interpretat.” (Dragos Paul Aligica)

 

Libraria Libertas & TL Store

Facebook Comments

18 Comments Fascismul liberal. Istoria secreta a stingii americane de la Mussolini la politica semnificatiei

  1. Nemo

    off topic.
    vad ca mi ti-l eliberara pe Nasty.
    de curiozitate, avea vreo urma de taietura de lama pe gat?!

    Reply
    1. Yeba

      Nemo eşti meschin! N-avea urmă de la prima înfăţişare de la nu ştiu ce termen, de-astă toamnă. E genul care se vindecă uşor şi fără urme.

      Reply
      1. Canadiana

        Yeba Nemo Sa vezi acuma opozitia, aripa Blaga, ce de proteste impotriva acestei decizii o sa faca! Pffuu, ascunde-ti-va, ca iese cu foc si pulbere.

        Reply
        1. Nemo

          Canadiana Yeba Nemo 
          multumesc pt raspunsuri 🙂
           a zis Plesu bine ce-a zis, ca „in 2030 Romania va fi la fel ca la 1890”.
           Caragiale „never dies”.
          si totusi, „aceasta lehamite..” :-/  bleah.

          Reply
    2. geronimo

      NemoL-au scos pe Bombonel din pușcărie, dar l-au adus acasă cu poponețul lărgit . Ăla nu mai poate fi șef de partid in veci. Are .. “baerile pungii” răsfrânte. Depun mărturie șefii de celula..
      Bine i-a zis Basescu la confruntarea din 2004 : “dacă ajung la putere, nu voi fi un președinte bun pentru tine” :))

      Reply
  2. Rezon

    Comentez şi eu titlul, dacă tot nu am citit cartea. Importul ăsta de terminologie şi taxonomie politică de peste ocean mă cam deranjează. Pentru că se importă cu ocazia asta şi obiceiul de a desemna prin „liberal” un soi de socialişti. Eu şi alţii ca mine, formaţi în tradiţia europeană a liberalismului clasic, găsim acest import aproape abuziv. Mi se pare aiuritor să văd că există deja bloguri in România unde „liberal” a devenit o insultă.

    Reply
    1. Rheia

      Rezon Cu riscul să te necăjesc, chiar este o insultă să-i zici cuiva „liberal” în România, gîndindu-te la alde Crin Antonescu, Dinu Patriciu, Stroe & Voicu, Hașotti și cu voia dumneavoastră ultimul pe listă Gigi Becali.

      Reply
      1. Nea

        Rheia Rezon Nu-i uita pe Vosganian, abonat să facă anticameră la Vîntu, turnătorii Quintus şi Amedeo Lăzărescu, Tăriceanu tare-n muşamalizări, şi toţi ceilalţi feţi frumoşi cu bube penale.

        Reply
    1. Nea

      Yeba Îţi dai seama că o simplă localizare a saitului ăsta ar băga în şomaj 90% dintre politicienii şi jurnaliştii români?

      Reply
    2. Canadiana

      Yeba Haha, ma dusei pe link si uite ce-mi pica in brate:
      Know this: that I believe in our right to bear arms, our love for Jesus and our hard-working neighborhoods.

      Reply
        1. Canadiana

          Yeba Lucreaza bine baietii 🙂
          Cartea imi parvine pe luni-marti, dar in engleza. Sper sa o imprumut pe la pretenii americani si canadieni de aici, care tot il pupa pe Obama….

          Reply
        2. Nea

          Canadiana Yeba Ălora împrumută-le mai bine o măciucă-n cap, că oricum vor îmbătrâni pupându-l pe Obama.

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *