Ce va ramine dupa Marea Revolutie din Septembrie?

13:27

La prezidențialele din 2014 va fi așa:

Ponta – intră fără probleme în turul II (cu 30-40% în primul tur)

Antonescu – șanse extrem de mari să intre în turul II – în PNL nu are concurență (Tăriceanu e moale, laș, încet la minte și, fie vorba între noi, mult mai iresponsabil decît Antonescu)

Predoiu (cel mai probabil – voia Videanu, dar acum nu mai poate, că e cu pușcărie trei capace) – ar putea fi și MRU, dacă va exista o fuziune – probabil că după europarlamentare toată lumea va pupa papucul lui Blaga și va reveni la tatcă.

A Treia Cale – Nicușor Dan, cel mai probabil – un amestec de Duda/Cernea 2009 – va avea vizibilitate, presă și elite intelectuale de partea lui, va juca rolul antipoliticului revoluționar și, prin liderii de opinie, va mușca procente de la Predoiu/MRU.
La scoruri va fi probabil așa:

Ponta 30-40%
Antonescu 20-25%
Predoiu/MRU/cine o fi 15-20%
Țăcănilă (DD cel mai probabil) 5-7%
Ungurel 3-5%
Nicușor Dan a treia cale 3-5%
Finala se va juca între Ponta și Antonescu.

Predoiu/MRU, Țăcănilă și Nicușor vor merge cu Antonescu.

Antonescu are șansa să aducă de partea sa naționaliștii, extremiștii, ecologiștii, stîngiști, protocroniști, antipesediștii, monarhiștii, țărăniștii, dacopații, intelectuali orfani șamd.

PSD nu are de ales. Trebuie să meargă cu candidat propriu. Însă trebuie să nu se izoleze de restul scenei politice. PSD are o singură șansă: să joace cu Băsescu.

Dacă stau bine să mă gîndesc, cred că totuși va fi Predoiu, nu MRU.

PS. Eu nu votez în primul tur și votez Ponta în turul II.


Îmi place că ocupiștii roșiamontană vorbesc despre sistemul de sănătate deși ei au blocat legea sănătății în ianuarie 2012 (”Privatizarea ucide”), îmi place că ocupiștii roșiamontană vorbesc despre lege și stat de drept deși astă vară au tăcut mîlc la lovitura de stat, ba unii dintre au susținut-o.

Și îmi place că ocupiștii roșiamontană se simt orfani de  Antena 3 și Realitatea TV. Au dreptate să se simtă orfani, Antena 3 și Realitatea TV i-au născut.

Marea Revoluție e un mic vălușor pe care încearcă să se urce toți surferii politici și intelectuali, crezînd că au dat peste valul vieții lor.

Ce va rămîne după Marele Ocupai? Masa de hipsteri se va reîntoarce în anonimat, după o distracție pe cinste, iar liderii mișcării și oengeurile din dotare, majoritatea extremiști de stînga, vor căpăta legitimitate, credibilitate și centralitate. Ei vor rămîne după această mare revoluție, mai puternici, mai frumoși și mai deștepți. Cine îi va utiliza după aceea, vom vedea. Cel mai probabil, PNL.

În același timp Crin Antonescu și PNL s-au poziționat în raport cu Victor Ponta și PSD și aceasta este principala consecință a Marii Revoluții din Septembrie. Avem două tabere acum.

Probabil se va încerca o nouă mișcare Duda/Cernea la președinție, cu Nicușor Dan cel mai probabil, cu susținere pentru Antonescu în turul II. Nicușor Dan e suficient de bine văzut în tabăra ”ARD” încît să-i facă lui Antonescu drumul mai ușor către turul II. Uite, e chiar bună ideea asta. Rupi mitingurile de eticheta ”USL-Antena 3”, atragi toți fraiericii din jurul ARD, că e plin acolo de idioți, cretini și imbecili inutili pentru ARD, dar al dracului de utili pentru USL, îl urci pe cai mari pe Nicușor Dan, ca reprezentant anti-USL al ”societății civile democratice”, lupți simbolic în turul I al prezidențialelor (”n-are șanse, dar acum se naște Viitorul, Politica de Mîine, A Treia Cale”), dar nu chiar atît de simbolic încît să nu iei cîteva procente, cît să-l duci pe Antonescu în turul II. Dar ca să poți face asta este important să ai o mișcare care să fie percepută ca anti-USL, o alternativă la ”opoziția ARD”. Pînă acum a reușit. Marea Revoluție din Septembrie are mai mulți fani în zona ARD decît în zona USL (în zona USL n-are fani, are organizatori doar).

Facebook Comments

12 Comments Ce va ramine dupa Marea Revolutie din Septembrie?

  1. Yeba-Raisa

    nici eu nu știu de ce m-am grăbit, de amărâtă, probabil. Fiindcă mi se pare dezamăgitor spre periculos discursul celor de la care aveam așteptări, ăia care se dădeau de nestânga s-au dovedit complet ”inconsistent”, la fel de superficiali ca fetele îndrăgostite de Che pe bază de fotogenie. Scuze.

    Reply
  2. Barbu Mateescu

    Dreapta – aşa cum a fost croită din ’90 şi până acum – a ajuns la punctul maxim de marginalizare şi irelevanţă. Protestele astea au fost un reflector util, d-ăla de 10 000 de waţi.

    Dreapta pe bune e mică şi abia se naşte (dacă se naşte, dar hai să fim optimişti).

    Între un cadavru şi un bebe nu ai un adult.

    Reply
  3. Lipst

    Ocupaiștii, anticapitaliștii și ce or mai fi ei acolo apără statul de dușmanul extern, de hiara capitalistă care vrea să prizeze praful neprețuit al munților noștri. Statul prin reprezentanții lui, ca și cum ar fi trezit brusc din seducția hiarei ce-i luase mințile până atunci, dă îndărăt deși nu mersese înainte. Totul era un joc cu sumă nulă, de vreme parlamentul (deputatul Ponta) urma să se împorivească guvernului (prim-ministrul Ponta). Confuzia e supremă. Deși, nu s-ar fi întâmplat nimic, totuși s-a ridicat o împotrivire față de acest nimic și până la urmă nu s-a întâmplat… nimic.
    Statul a fost apărat deși nu era cazul pentru că statul însuși se lupta cu sine, anunțase că ce va da cu o mână va anula cu cealaltă.
    S-a creat în chiar sânul statului o dedublare iar în sânul puterii a apărut opoziția, care, miracol va rămâne tot la putere.
    Au apărut manifestanți împotriva puterii, deși puterea era împotriva ei, căci opozițe nu era iar revolta a apărat statul, dar statul e rău, că vrea să dea la capitaliști, dar statul trebuie apărat de capitaliști. Confuzia-confuziilor, dilema-dilemelor.
    Unde mai pui că România rămâne mai bogată, cu aurul în pâmânt, dar asta nu-i va folosi la nimic.
    Revolta pentru nimic. Dar ce fain a fost, cum am mai dat noi cu sticla-n asfalt! Ce bine e să te lupți fără miză.

    Reply
  4. Yeba-Raisa

    Pentru că e mai ușor decât să muncească și pentru că nu știe să facă altceva, de-aia. Trebuie să vă consumați și voi energia cumva Zic și eu.
    Rogozanu de dreapta nu există, el e un concept strict parazitar.
    Ca să stai să bați toba-n piață și să te plângi (alternativ, altă dată, data viitoare) că-i bursa/alocația mica/concediul maternal sub 10 ani e mult mai ușor.
    Și pentru că dreapta are mai puțin spirit gregar, prin definiție.
    Periclitarea statului de drept, deci periclitarea funcționării societății libere justifică astfel de proteste. Piața Universității era reacția evenimentelor din 23 ianuarie, când Frontul a devenit partid-stat.
    Trebuie să fii la fel de rupt de realitate ca Tismăneanu ca să crezi că manifestările au ceva comun.

    Reply
  5. Rheia

    Măi, eu vorbesc doar în numele meu de dreptace, dar poate-or mai fi și alții ca mine: Io-s prezentă în cea mai mare parte a vieții mele la munca pe care-o fac pentru banii din care trăiesc, fiindcă altfel n-o pot face bine și serios, iar restul timpului mi se duce pe nevoile familiei. Timp pentru proteste nu-mi găsesc decît în cazuri grave, cum a fost puciul uselist din vara lui 2012. Ocupismul mi se pare de-un infantilism care-ar fi rizibil, dacă n-ar părea deja sinistru.

    Reply
  6. Bleen

    Uite, apropo de recallul din Colorado, un lucru extraordinar pe care l-ar putea face revoluționarii roșiamontană: o inițiativă legislativă populară de liberalizare a pieței politice. Să fie schimbată legea partidelor, astfel încît să nu mai existe cerința cu 25 000 de semnături din 18 județe pentru a face un partid. Să fie nevoie de cel mult 300 de semnături (preferabil ar fi 10-15), fără nicio condiționare geografică. Dacă se strîng semnături pentru o astfel de inițiativă populară ar fi o victorie extraordinară a societății civile.

    Reply
    1. Lipst

      Dar ei sunt apolitici. Aşa cum e legea acum e foarte bine, căci această lege tocmai nu încurajează politicul. Politica e câh. Dacă s-ar putea da o lege care să interzică politica, care face atât mult rău tărișoarei, munților și apelor dar și o alta care să interzică capitalismul. Deci, e bine așa.

      Reply
  7. Yeba

    Cât le-a trebuit ca să ajungă de la Salvați Roșia la Jos capitalismul (explicit)? O săptămână (atâta știu eu). Cât i-a luat lui Tismăneanu să scrie că protestatarii au ideologii diverse? 10 secunde. Ce înseamnă ochiul expert!

    Reply
  8. Canadiana

    Ocupistii, papusarii si galeria:

    Categoria: „Ce profil cool anti-USL am si ma paste o marire, am inteles, sa traiti”
    Categoria: „Noi nu ne vindem tara, capitalismul e un bou eu sunt anti-contra, tatucu avea dreptate.”
    Categoria: „Eu vreau infratirea cu natura si ce bine ca e wi-fi aici ca tocmai mi-am schimbat mobilul”
    Categoria: „La vie en rose: s-a trezit societatea civila, la arme baieti, mai beau un pahar si ma culc”
    Categoria: „Simteam nevoia sa protestez si ma simt ca in sufragerie aici, e lume multa”
    Categoria: „Daca pica astia, am si eu un os de ros, saru-mana Crin, esti un domn”

    Reply
  9. Bleen

    Răsvan Lalu și Vladimir Tismăneanu sînt fani ai Marii Revoluții din Septembrie și scriu entuziast și cu aere de cunoscător despre ea însă, în același timp, Vladimir Tismăneanu zice că nu știe cine e Claudiu Crăciun și n-a auzit de el iar Răsvan Lalu spune că gazele de șist nu sînt o temă a revoluționarilor din piață. Nene, unde se uită oamenii ăștia? La ce demonstrații? Sau ce bagă în venă? Să băgăm și noi, să ne fie bine și să fim cu toții fericiți.

    Reply
    1. Canadiana

      Nu stiu ce baga, dar imi vine in minte ce zice biblia si zau ca nu e de luat usor aia cu duhul si imparatia cerurilor.

      Reply
    2. Yeba

      Deci asteptarea de a observa (VT cel puțin) că resurecționarii au în mod clar o viziune de stânga-stânga și nici pe-aia nu și-o asumă este too high an expectation, trebuie să porți pălăriuță ca să-ți treacă prin minte.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *