Dovada ca PNL cocheteaza cu nazismul

Amendament constituțional propus de doi deputați PNL:  „Cu excepția minorităților care au rădăcini comune atestate științific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de român, derivate ale acestuia sau sonorități asemanatoare, care pot crea confuzie, inducînd o falsă origine română”.

Cei doi deputați liberali se numesc Mircea Dolha și Grigore Crăciunescu.

UDPATE. „Cel mai bun exemplu e cel al romilor, pentru că poartă foarte clar primele litere din cuvîntul român, însă pot exista şi alte lucruri care să aducă deservicii originii române. Credem că trebuie să ne păstrăm neatinsă originea română, inclusiv ce ţine de românism. Pot apărea şi alte minorităţi care să se intituleze nu ştiu cum. Nu e normal să se denumească şi alţii cu derivate din acest cuvânt”, a spus deputatul PNL Mircea Dolha.

Facebook Comments

40 Comments Dovada ca PNL cocheteaza cu nazismul

  1. Bleen

    Celor care sînt triști din cauza confuziei romi-români am să le dau o veste devastator de proastă: în străinătate îți declini cetățenia, nu etnia. Romii, țiganii, ziceți-le cum vreți, sînt români. Cetățeni români născuți în România, ei și strămoșii lor, cu sute de ani înainte chiar să existe statul România și etnonimul român. Da, pe plaiurile (etimologie necunoscută) și meleagurile (din maghiarul mellek) strămoșești, țiganii sînt mai vechi decît românitatea. Bad luck. ”Vai tu, ai văzut ce a zis englezul la teve? Că ăia care cerșesc și fură sînt români, fată!” Da, nene, sînt români. Sînt cetățeni români care vorbesc limba română și sînt născuți în România.

    Reply
  2. amusicgo

    ar trebui citit cu atentie comentariul lui http://www.livefyre.com/profile/4815718/ cu oricine vorbesc in Anglia imi spune acelasi lucru: romani = tigani … poate ar trebui o initiativa serioasa pe tema asta in sensul schimbarii titulaturii de rrom … am ajuns sa mi se spuna aici sa declar ca sint alta nationalitate pentru ca lumea ne identifica a fi tigani … nu rommi … nu mai demult decit ieri un prieten englez mi-a spus sa nu mai spun ca sint roman pentru ca lumea asociaza automat asta cu „gypsies” asadar nu cu rromii … nota bene oameni buni!

    Reply
    1. Bleen

      amusicgo Și care e problema dacă englezii te confundă cu țiganii? De ce nu faci tu, ca român, o chestie atît de tare încît să te individualizezi și să nu te mai cofunde lumea cu țiganii?
      Dar ce-ar fi să le luăm cetățenia țiganilor? Fiindcă sînt cetățeni români și, șoc, vorbesc limba română. Și vin din România, unde s-au născut ei, părinții lor, bunicii și străstrăstrăstrăstrăbunicii lor. Să le interzicem să vorbească româna? Să le ștergem locul nașterii și cetățenia din cartea de identitate. Ar fi o chestie, nu? Dar chiar și așa, ar putea vorbi și spune pe gură că sînt născuți în România. Poate că ar trebui să le tăiem limbile. What the fuck, ce să ne mai încurcăm atîta, hai să-i gazăm!

      Reply
      1. amusicgo

        Bleen amusicgo incep sa ma indoiesc de buna dumneavoastra credinta sau, cel putin, de faptul ca sinteti impartial. asta pornind de la ideea ca aveti un iq sufiecient de mare sa intelegeti ce spuneti sau nu sinteti un mercenar media. poate unora ca dumneavoastra ar trebui sa li se retraga cetatenia romana …

        Reply
  3. Louisy

    Daca vreti sa discutam putin ideologic pe tema libertatii si nu politic.
    Fireste ca oricine este liber sa-si spuna cum doreste. Dar asta inseamna, automat, ca oricine altcineva este liber sa-i spuna tot… cum doreste.
    Sintagma „tiganca imputina” a fost blamata pentru imputita? Eu imi amintesc ca, parca, tiganca a fost mai grav. S-a vorbit de „intoleranta”, parca. Parca de ceva reclamatii pe la combaterea discriminarii.
    Vin si intreb: e in ambele sensuri libertatea? Ca altminteri ma surprinde cata corectitudine politica este in articol.
    Astia doi incearca sa faca o manevra proasta, in spatiul corectitudinii politice de azi. Incearca sa strecoare o soparla, prost.
    Era mai cinstit sa spuna mai simplu si mai pe sleau: „statul roman recunoaste ca singura denumire a etniei tiganesti este etnia tiganeasca si in toate documentele oficiale se va folosi aceasta titulatura si derivatele sale, in acord cu situatia frazei”. Asta era corect si in spiritul libertatii. Dar, desigur, nu era corect politic.
    In spiritul aceleiasi liberatati, am dreptul de a nu fi asociat cu un grup anume? Pot, daca nu e etnic si eventual minoritar. Altfel n-am voie, trebuie sa fim cu totii incluzivi.
    Pot sa ma supar daca cineva ma face socialist?

    Reply
  4. mimisor007

    ati innebunit? serios intreb. Asta-i dovada ca PNL-Antonescu au tendinte de totalitarism de tip nazist? sincer asteptam ( chiar asteptam) niste comentarii serioase cu privire tendintele totalitariste si izolationiste ale PNL ( asa, direct din discursurile antonesciene, gen „slugile Europei” si alte d’astea, ca-s garla ; gen filmuletele de la finalul linkului si cate si mai cate din astea; linkul asta e doar de aperitiv http://ihincu.wordpress.com/2012/10/23/lozinci-periculoase-si-circ-fara-paine/). 
    Deci, repet: ati innebunit sau e o gluma? Sau nu s-a inteles textul ? Era vorba de titulatura etnica, nu de cetatenie sau de drepturi si libertati sau discriminari pe criterii etnice ( sau ca le-ar nega cineva drepturile de cetatean roman). Era vorba de o problema cu care, daca ati circula un pic mai mult si mai des prin vest, civilizat si respectabil, v-ati confrunta si voi: roman/rom ( comunitatea rroma, zi-i cum vrei), in mintea si urechea occidentalilor e acelasi lucru. Bref, pentru toate nenorocirile pe care le fac ( ca le fac) tiganii prin strainatate, iti iei tu niste scuipati etno-nationali. De ce? Exact de la minunata confuzie lingvistica ( de cate ori n-am fost obligata sa explic diferenta, tocmai pentru ca eram privita cu oarecare uimire – adica nu fac caca-pishu pe strada, nu cersesc, nu fur, vorbesc fluent in diverse limbi straine, am o profesie si o prezentza respectabila, etc desi sunt din Romania – tara romilor?).  Pt ca sa fie clar: nu le ia nimeni niciun drept ( la ba din contra, le mai dau si locuri fara concurs si taxe prin facultati, doar, doar…). Insa de numit, tigani se numesc si asa raman sa se intituleze in toate limbile romanice pe care le cunosc eu, cu derivatiile specifice acelei limbi – gitano-span, gitane-fr, zingaro-it,  ba si-n altele- zigeuner-germ, cikan-ceha, cygan- poloneza, samd. Plus originea etnica nu-i inscrisa nici in CNP, nici in pasaport si nici nu-ti cere nimeni sa ti-o declari pe undeva pe unde ti se cere sa-ti declini identitatea. Aaaa, nu le place lor si atunci hai sa ne mistificam identitatea etnica ( pt ca asta s-a petrecut, cu legea, multumim Ion Iliescu, pt ca avea nevoie de voturile lor si asta a fost trocul). ASta-i alta poveste. Dar ce-ar fi acum daca ungurilor nu le-ar mai placea sa se intituleze unguri si si-ar zice romaghiari? Sau armenii romarmeni. Sau evreii romevrei? Dar nu stiu cum naiba ca alora nu le e rusine de etnia si titulatura etniei lor ( deh, n-au de ce), in timp ce astia s-au gandit sa si-o deghizeze frumos, pe mana cu Ion si uite asa a devenit in ochii cetatenilor lumilor mai civilizate ( nu, nu e obligatia lingvistica a alora sa faca diferente intre roman si rom) Romania=tara romilor. Serios, va faceti de ras cu asa postare.
    Ok. Poate ca asta nu-i un lucru de introdus in constitutie ( de acord) ci intr-o lege ordinara. Dar fondul problemei ramane: ori n-ati inteles textul, ori va arde de glume. si uite asa cad in derizoriu pana si tendintele vadit totalitariste ale PNL-Antonescu. Felicitari.

    Reply
    1. Bleen

      mimisor007 Nu poți interzice unei categorii de oameni (indiferent de criteriu) să se autonumească. Nu poți interzice unei categorii de oameni să nu folosească anumite combinații de litere care sînt folosite și de alte categorii în denumirea lor. 
      De ce nu cer italienii românilor să-și schimbe numele, fiindcă creează confuzie și le fac de rîs strămoșii, romanii? Romani, Roma, România, românii…. Astea creează confuzii grave și aduce atingere națiunii italiene și istoriei sale grave prejudicii. Cu atît mai mult cu cît românii nu au fost numiți așa niciodată de către străini și nici măcar de ei înșiși pînă în perioada modernă.
      Dacă originea etnică nu e înscrisă în CNP și pașaport, cum pot interizce peneliștii cuiva să se autodenumească etnic într-un anumit fel? Și dacă eu, de exemplu, zic că sînt rom pe stradă sau într-un articol sau într-un interviu la teve, ce mi se va întîmpla? O să fiu arestat? 
      Mai ușor cu aberațiile pe scări. Eu zic să și gîndim înainte să vorbim. Să nu cădem în capcana totalitarismelor lingvistice, că astfel nu sîntem cu nimic mai breji decît comuniștii, naziștii sau politic corecții. 
      Da, propunerea peneliștilor e o aberație sinistră.
      Și mai ușor cu limbajul și nervozitatea pe scări.

      Reply
    2. SimonaM

      mimisor007
      Hai să discutăm în mod aplicat. 
      Pe mine mă cheamă Maria. Mă cheamă așa în mod oficial, în acte, pot să dovedesc cu buletinul, certificatul de naștere și cel de botez.
      Pe tine te cheamă Maria? Dovedibil cu acte? Că dacă nu, eu cred că nu ar trebui să ai dreptul să te prezinți drept mimisor. Pentru că este un diminutiv provenit din numele Maria (http://www.babyhold.com/list/Spanish_Baby_Names/Mimi/details/).
      Așa că eu cred că ori n-ai înțeles bine, ori îți arde de glume.

      Reply
    3. Florina

      mimisor007
      „minorităților care au rădăcini comune atestate științific cu românii”, nici asta măcar nu-ţi spune nimic, atestate ştiinţific? 
      Ar trebui, pentru că atestarea ştiinţifică a raselor umane  – implicit a rădăcinilor lor – e teză nazistă. Naziştii au fost intens preocupaţi de tema asta, au făcut experimente şi studii despre.

      Reply
      1. Gramofonu

        Florina mimisor007 Daca la modul teoretic e o aberatie, cum e in practica?
        Esti de „radacina romana”, dar „neatestata stiintific”, te mariti cu un „tigan” si te intitulezi „rom”. Moment in care esti buna de amenda, pentru ca nu te-ai „atestat” inainte de maritis.

        Reply
    4. Rosu

      mimisor007  
      Vai, mimisor 007, ce mai freamat… 
      Da, draga concetateanule/concetateana, asa sa stii ca dreapta asta inseamna ca nu poti pune „baze stiintifice” spiritului uman, nu poti ingradi ‘stiintific” constiinte!
      Mie sa nu imi spuna oamenii de stiinta din penele ca daca bunica o fo’ nemtoaica io nu pot fi ruman. Ba pot! Aberatia e majora, nu minora. Tendinta totalitarista e EVIDENTA. NU are ce cauta statul cu bocancii in constiinta cetateanului. 
      Eu nu vreau sa devina Romania un fel de Ruanda est-europeana. Sau vreo Uganda ca in visurile lui Idi Amin Dada.

      Reply
      1. Florina

        Rosu mimisor007 
        Iar comportamental, pe baza „atestării ştiinţifice” – sinistru sună în context! – a rădăcinilor nu putem afirma că eu sînt mai bun pentru că nu mă cac în drum.

        Reply
  5. geronimo

    Ce păcat ca l-am reținut pe Emil Stoica de la „îndatoriri” !  A făcut degeaba purici pe aici..

    Reply
      1. geronimo

        Bleen :)) Aahaa ! Chirițoaia civilă, car` va s`zică.. Șivilă si triberala, in acelasi timp !

        Reply
  6. costin andries

    pnl? partidul lui voiculescu, „partida rusa”. ideile lor sunt <a href=”http://inliniedreapta.net/dereferinta/olavo-de-carvalho-vs-alexandr-dughin/”>dughinism</a>. slabe sanse sa nu fie..

    Reply
      1. geronimo

        costin andries scuze, am sters postarea inițială!  Insa rămâne valabila chestia cu Crizel.  
        Din fire  -„den hire”, cum ar zice cronicarul – e mai afin cu dughinismul decat cu liberalismul. Oricum, trepădușul nostru din fruntea PNL e obosit de democratie si regimul parlamentar. Solutia unica si somnul mintii sunt mai propice pentru el.

        Reply
  7. Slapul

    Ai putea sa spui si ca e doar initiativa a DOI deputati si ca nu exista nici o dovada ca ar fi sustinuta de Partid in mod oficial. Sau ca ar avea aviz pozitiv de la guvern… Arata-mi de unde deduci tu ca PNL-ul si conducerea sa ar impartasi ideiile acestor doi. Este o intrebare de bun simt….

    Daca ar fi sa luam la puricat tututor membrilor din orice partid (si MP cand va exista, daca va exista), vom gasi mereu initiative prorii alor membrilor sai. Dar asta nu inseamna ca sunt asumate in mod oficial de partid in asamblul sau…

    Macar un P.S. ar ajuta…

    Reply
    1. Bleen

      Slapul Sînt doi deputați PNL, nu doi deputați independenți. Dacă ar fi să luăm la puricat toți membrii… Nu sînt simpli membri, sînt deputați ai PNL în Parlamentul României. 
      PNL se poate delimita de o asemenea inițiativă cu iz nazist excluzîndu-i pe cei doi din partid și retrăgîndu-le sprijinul politic. E simplu. Fiind deputați PNL, pînă cînd conducerea partidului nu se delimitează oficial de ei și nu-i exclude din partid (amendamentul lor nu e o simplă gafă, e cea mai extremistă inițiativă politică din Parlamentul României în ultimii 20 de ani), prezumăm că aceasta este poziția partidului. PNL are ocazia să anunțe public excluderea celor doi din partid și să se delimiteze public de cei doi. În acel moment nu vor mai exista confuzii.
      În aceeași ordine de idei, așteptăm atitudinea publică a intelectualilor PNL. Sînt convins că vor avea o reacție vehementă în care vor respinge astfel de ieșiri naziste din partea parlamentarilor PNL.

      Reply
      1. Slapul

        Bleen Slapul 
        In primul rand, de cand sunt homofobia sau xenofobia idei exclusiv naziste, nascute, crescute de nazism? Aceste conceptii exista cel putin din timpul lui Isus Hristos (n.r. Biblia si ideiile ei referitoare la homosexuali si xenofobia fata de poparele necredincioase). Deci sa nu denaturam termenii si ideiile. 
        In al doilea rand, de cand nu au voie parlamentarii unui partid sa initieze un proiect de lege? Sa inteleg ca in conceptia ta, sau in MP. un deputat daca vrea sa initieze o lege va trebui sa ceara voie lui basescu inainte sa miste in „front”? Mandatul unui parlamentar nu este imperativ, sau cel putin asa scrie constitutia. 
        In al treilea rand, parca chiar Lazaroiu spunea ca numai liderii slabi dau afara oameni. Sa intelegem ca tu sustii principiul excluderii din partid la cea mai mica abatere de la linia conducerii? 
        In al patrulea rand, este imposibil sa sustii ca partidul aproba absolut tot ceea ce nu respinge oficial. Pai in cazul acesta am avea 400 de conferinte de presa pe zi, sau cel putin atatea cate acte normative sunt dezbatute in ziua respectiva. 
        Si in ultimul si al cincelea rand, iti garantez ca vei gasi oameni cu aceleasi idei nu numai in orice partid, dar la orice colt de strada, la orice chisoc din cartier, la orice bodega, si pana in orice cladire de birouri. Ideile celor doi, desi le resping ferm, sunt idei prevalente are poporului Roman, si pentru ca politicienii sunt emanatii ale aceluias popor atunci e mai mult decat previzibil ca vor exista si in Parlament sau in orice institutie a statului. 
        Deci sa nu fim ipocriti si sa acuzam PNL-ul de nazism sau hitlerism sau mai stiu eu ce… Conducerea PNL probabil va reactiona negativ la aceste propuneri, si oricum ceea ce este CEL MAI IMPORTANT (si de unde deduci exact ce anume sustine sau nu un partid) nu va aviza pozitiv actele normative si nu le va sustine. Simplu. 
        Daca se supunea la vot plenului, si votau 130 de PNL-isti atunci mai aveai un argument. Asa doar te apuci de ce iti convine si extrapolezi in mod evident aberant ceea ce nu poate fi dovedit. Din contra, denaturezi termenii si realitatiile…

        Reply
        1. Bleen

          Slapul Bleen
          1. ”Cu excepția minorităților care au rădăcini comune atestate științific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de român.” Atestarea științifică a etniei/rasei și respectarea drepturilor sau libertăților pe acest criteriu este o invenție nazistă. 
          2/ Deputații pot iniția ce lege sau amendament constituțional vor. Dacă deputații PNL inițiază una amendament prin care cer executarea prin împușcare a tuturor țiganilor, ochelariștilor, buzoienilor sau pedeliștilor, sînt liberi s-o facă. Dar PNL trebuie să se delimiteze de ei și să-i excludă din partid.
          3. Este slab un lider care dă afară membrii partidului care îl critică pe el, nu membrii partidului care au inițiative extremiste.
          4. Nici măcar PNL nu are 400 de inițiative extremiste pe zi. Partidul trebuie să ia atitudine în situațiile în care parlamentari ai săi (sau miniștri, sau primari, sau simpli membri) au inițiative sau ieșiri extremiste. Respectivii trebuie sancționați iar partidul trebuie să ia atitudine publică.   În cazul de față e simplu. PNL se poate delimita foarte ușor public, la oră de maximă audiență și poate da afară cei doi parlamentari, pentru a nu exista confuzii privind orientarea partidului. 
          5. Nu știu cîți oameni au asemenea idei. Știu doar că doi parlamentari PNL au inițiat un amendanment constituțional. Multă lume are idei dar nu face din ele legi sau articole constriuționale. Sînt oameni care ar vrea ungurii, evreii, dinamovișrii etc morți prin împușcare. Dar nu fac legi din ele. Cei doi parlamentari PNL nu au idei acasă la ei, pe wc, depun amendamente constituționale.
          Să înțeleg că PNL îi acceptă în continuare pe cei doi parlamentari în rîndurile sale deși au avut una dintre cele mai sinistre și extremiste inițiative legislative (constituțională chiar) din România post-decembristă?

          Reply
        2. Slapul

          Bleen Slapul 
          Ce e nazist in a spune ca cei care nu au radacini romanesti nu se pot autonumi romani? Nu ii expulzeaza sau gazeaza nimeni… Hai sa te vad

          Reply
        3. Bleen

          Slapul Bleen Scrie replica asta și dă-i-o lui Crin s-o dea publică. Hai să te văd.
          Pînă atunci aștept formarea Comitetului Științific care va decide cine are rădăcini românești și cine nu.

          Reply
      2. Gramofonu

        Bleen Stai-stai-stai, ca acum am vazut, dupa ce ti-am dat like. Da si mie 5 exemple de intelectuali PNL, poate ma intreaba cineva si nu stiu niciunul si ma fac de ris.

        Reply
  8. Florina

    E off nazi, dar e cu PNL şi cu Constituţie, aşa că o pun aci.
    Deci, eu zic ca obligatoriu, ca recunoaştere istorică, să îi trecem în Constituţie pe Traian şi Decebal. Iar cu asta vom deveni şi cel mai progresist stat din lume. I-am tăiat pe toţi, le-am făcut-o! Ce drepturile LGBT, ce legalizări de căsătorii între homosexuali, ia uite, dom’le, noi sîntem popor născut din doi bărbaţi, noi sîntem aici de 2000 de ani progresişti. Înapoiaţilor, retrograzilor care abia acum vă chinuiţi cu drepturi şi cu legalizări!

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/revizuirea-constitutiei-casa-regala-nementionata-in-constitutie-vezi-ce-nedumerire-are-103.html

    Reply
  9. Bleen

    În 2003, cînd s-a adoptat actuala Constituție, PRM era al doilea partid ca mărime în Parlament (în jur de 20-25% din mandate, dacă mai țin minte). Știe cineva dacă PRM a avut atunci vreun amendament constituțional care să compare în extremism cu cel inițiat de PNL acum? Sau are cineva cunoștință ca PRM să fi avut vreodată vreo inițiativă legislativă comparabilă?

    Reply
    1. Yeba

      BleenPRM n-avea treabă cu romii și țiganii. Iar ungurii se fereau ei înșiși de ispita folosirii numeluui de român și de confuzii. 
      Pe de altă parte, nu va trece. O să adune nițel capital Dolha, iar Crin va da 2-6 interviuri ca să explice că e o părere individuală într-un partid democrat, care numără și romi printre membri săi. Iar ei i-au spus că nu se simt prejudiciați nici cât Sursa-lui-Ponta, toată lumea o să câștige. Astea-s cioace. Aia cu pragul de referendum e tare.

      Reply
      1. Bleen

        Yeba Bleen Aia nu e inițiativă extremistă. Este o inițiativă politică care, sînt convins, va fi combătută cu argumente de opoziția politică și societatea civilă. Eu am adus argumente pe tema respectivă acum un an. Așteptăm că opoziția politică și societatea civilă să vină măcar cu o ameobă de argument, dacă nu chiar cu un mamifer biped de argument. Sînt toți pe Facebook. Deocamdată toată ziarimea și oengimea și politicimea și militănțimea urlă isteric și desenează fotoșoape și lozinci. Dar sînt convins că în timpul ăsta coace argumente  beton cu care o să dea cu zgaidaracele în sus USL-ul. Uite, chiar sînt curios dacă Tăpălagă, Pora, Laura, Otilia, Marian, Sergiu etc etc etc vin cu un puiuț de argument. Nu recursul la o instanță divină care sălășluiește în sufletul lor bun și drept. Nu. Un răhățel de argument. Nu recursul la ce zice Comisia X sau UE sau Comitetul Y. Un euglen verde de argument. Cel mai mic argument. Unul atît de mic încît să nu poată fi alăptat decît cu seringa. Un argument cît puța de furnică. Un argumențel mic, cu cili și piciorușe. Atît.

        Reply
        1. Yeba

          Bleen, dar ce-ți trebuie ție argumentul altora? Al tău nu e bun? 
          În locul lor l-aș lua pe-al tău și-aș menționa sursa sau măcar „după o idee de” Bleen ăla cu blogu și boicotu/sinucigașu/gura mare. Că e cam târzior, trebuie să pună pixul pe bancă și să predea teza, trece legea și ne e clar că absolut nimeni nu înțelege care e miza celor 30%.

          Reply
        2. Bleen

          Yeba Bleen Mie nu-mi trebuie argumentul nimănui. Am zis-o, e scrisă, gata. Eu am alte priorități. N-o să reiau articole de acum un an. 
          Și oricum, sînt liniștit. N-are cum să nu-i oprească Macovei, Tăpălagă și Sabina Fati. N-are cum.

          Reply
        3. Yeba

          Bleen, glumeam. De ce-i amesteci? Dpdv juridic probabil că e un non-subiect, alte țări n-au prag deloc și dă-i și luptă, și dă-i și luptă cu Comisia de la Veneția.

          Reply
        4. EleBelele

          Yeba faci pariu ca fix dpdv juridic e un ditamai subiectul? sau, si mai bine, salvarea noastra?

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *