Ce deştepţi eram odată!

De ce ar trebui Boc să vizeze prezidenţialele din 2014 și nu presedinţia PDL?

Florin Cojocariu, 3 martie 2010

În urma articolului în care vorbeam despre șansele Elenei Udrea ca președinte PDL au fost cîteva voci care au susținut că Boc trebuie să rămînă la conducerea PDL. Încerc să explic de ce o astfel de mișcare va fi sinucigașă. În primul rînd, ce are de făcut PDL în următorii 2 ani pentru a avea o șansă să cîștige in 2012?

1. Reforma internă: clarificare ideologică, politica de cadre, mecanismele de comunicare interne și externe.

2. Managementul crizei: șomajul, stimularea antreprenoriatului, managementul responsabil (în parametrii europeni) al finanțelor și bugetului

3. Reforma statului: administrația, birocrația, învățămîntul, sănătatea etc.

E ușor de înțeles că o singură persoană nu poate fi managerul celor trei proiecte simultan. Nici măcar a două dintre ele. Ori, deja e destul de limpede că punctul 3 are deja un conducător puternic în persoana lui Băsescu. Dificultatea de a avea un președinte PDL care e și prim ministru devine evidentă cînd înțelegem că punctele 1 și 2 nu pot fi conduse de aceeași persoană simultan. PDL nu poate ieși la capăt cu bine din criză decît în situația în care primul ministru, care asigură managementul crizei și parte din execuția reformei statului, NU este și președintele PDL și trebuie să se ocupe simultan de reforma internă a partidului. (Pentru a fi limpede, a conduce nu înseamnă a executa, de aceea Băsescu conduce reforma statului deși nu el o execută). Dacă e vorba de aceeași persoană ea nu va avea timpul fizic și energia pentru a le face pe ambele și atunci cel puțin una, dacă nu amîndouă, vor eșua.

Concluzia e simplă: Pentru a avea o șansă în 2012, PDL trebuie să decupleze poziția de Prim Ministru de cea de președinte PDL.

De ce Boc Premier? Sînt multe argumente: își cunoaște deja treburile și oamenii, nu poate deveni mai impopular decît este etc. Și mai e unul, important: Dacă PDL reușește să cîștige în 2012 o va face cu chipuri noi în timp ce Boc va fi încasat costurile crizei. Pînă în 2014 însă, ieșirea din criză se va fi simțit la nivelul populației iar Boc va putea candida la prezidențiale ca un salvator, nu ca un loser.

Ce ar trebui să facă PDL

Bleen, 30 noiembrie 2008

  • Să nu învinovăţească pe nimeni din afara partidului pentru această înfrângere. Nici alegătorii, nici adevrsarii, nici mogulii, nici media. Vina aparţine 100% PDL-ului şi lui Băsescu. LAST EDIT. Sau să-şi păstreze simţul măsurii şi să nu trateze PNL cu aroganţă, în cazul în care se confirmă victoria.
  • Să iasă din logica “Singur împotriva tuturor, cu spatele la zid, mă lupt cu conspiraţii diavoleşti, puse la cale de oameni răi, răi, răi de tot.” E o logică de paranoici şi de retardaţi.
  • Să elimine primarii din structurile de conducere ale partidului. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să facă parte dintr-un organism separat, a cărui singură grijă să fie administraţia locală, nu strategia politică a partidului.
  • Tehnocraţii să rămână tehnocraţi, buni economişti, sau administratori, sau funcţionari sau organizatori, sau miniştri. Negoiţă, Videanu, Blaga sunt zero ca politicieni.
  • Prim-ministrul trebuie să fie în primul rând politician. Şi încă unul bun, capabil să convingă opinia publică, să canalizeze energii, să joace teatru, să râdă, să facă poante, să vorbească fără să se împiedice în propriile cuvinte, nu să facă armată cu miniştrii, să organizeze întruniri sau mai ştiu eu ce (pentru asta există consilieri). Prim ministrul e cel mai vizibil om al partidului şi deci trebuie să fie cel mai politician.
  • Politicienii partidului sunt parlamentarii. Ei au drept de reprezentare, ei sunt cei care trebuie să convingă, să preia idei bune de la specialişti, societate civilă sau cetăţeni, să le popularizeze, să se lupte pentru ele, să folosească specialişti şi consilieri pentru a le da o formă, să apară în media, să ducă campanii, să lupte politic. Ei sunt cei care trebuie să aibă drept de decizie în partid şi trebuie să formeze structurile de conducere. Despre partea cu dormitul şi chiulitul din Parlament nu mai vorbesc, astea nici n-ar trebui să fie subiecte (personal cred că o să fac un catalog de prezenţă pentru Blaga şi Sulfina Barbu – cum dorm, chiulesc sau tac, îi bifez în catalog).
  • Să facă un sistem de alegeri primare în partid. Să se renunţe la numirile pe criterii de gaşcă, pe încuscriri, să se reununţe la unchi, nepoţi, fiice sau alte neamuri. Politicienii care vor fi scoşi ăn faţă să fie validaţi prin votul tuturor membrilor partidului (sau chiar şi simpatizanţilor fără carnet de partid, în cazul alegerilor primare deschise)
  • Să facă recrutare şi head hunting. Vechii gărzi îi va fi greu să accepte concurenţă şi intruşi în sectă, dar decât să te bată PSD-ul din 4 în 4 ani, e mai bine aşa. E dureros dar eficient. Să alerge şi să convingă, din casă în casă, din universitate în universitate, din liceu în liceu, din firmă în firmă.
  • Să renunţe la temele impuse de Corul Îngerilor. Piaţa Universităţii, anticomunismul, Ioana d’Arc, Sfîntul Ioan Botezătorul, Arhanghelul Lustraţie, CNSAS-ul şi antisecurismul sunt inadecvate. De fapt au crăpat şi sunt îngropate. Dacă nu mă credeţi, uitaţi-vă la rezultatele votului. Nu puteţi ţine un întreg curent politic prizonierul obsesiilor, nostalgiilor, laşităţilor trecute şi frustrărilor de tip PAC, PNŢ, GDS şi altele. Anticomuniştii se pricep la anticomunism, eroisme şi martiraje dar habar nu au cu ce se mănâncă capitalismul şi politica. Read my lips: Nu ne interesează.
  • Să facă abstracţie de Băsescu. Băsescu nu există. Sau, mai bine zis, “dacă Băsescu nu ar exista, noi am putea strânge mai mult de 2-3%? Acest partid ar putea exista şi face performanţă decentă fără Băsescu?”
  • Băsescu e un excelent actor dar e un regizor de mâna a paişpea. E un Hagi al politicii: joacă magistral dar antrenează execrabil. Cînd e în teren câştigă fără probleme, când e pe banca tehnică, pierde cu o constanţă şi o regularitate ştiinţifice. Cu alte cuvinte, să se ocupe de strategii altcineva, eventual nişte oameni care ştiu cu ce se mănâncă şi care se pricep. Băsescu nu se pricepe la toate.
  • Să se decidă dacă e de dreapta sau de stânga. Să fie sau struţ sau cămilă. Dar să fie ceva.
  • Să aducă în faţă o nouă generaţie de politicieni. Câteva nume: Sever Voinescu, Theodor Paleologu, Ionuţ Popescu, Sorin Minea, Silviu Prigoană. Dacă vor confirma sau nu, vom vedea.
  • A fost ultima oară cînd am votat cu ochii închişi, de frica PSD-ului. PDL nu merita votul meu, Blaga şi Sulfina Barbu nu meritau votul meu. Am votat cu greaţă şi fără nicio convingere. Dar a fost ultima oară.

Cât despre strategia PDL de până acum, mă văd nevoit să citez din clasicul @nedormitul: “s-au bazat pe valul pro-băsescian de acu patru ani sau de la referendumul de demitere. au fost puşi în situaţia de a face singuri campanie electorală. nu au ştiut cum să procedeze. s-au masturbat uitându-se la poze porno cu charisma lui nea traian, iar rezultatul e cel pe care îl vedem.”

Facebook Comments

19 Comments Ce deştepţi eram odată!

  1. Florina

    "Atacul ANI asupra liderilor sindicali are ca scop deturnarea atentiei de la responsabilitatea PDL privind coruptia din vami si “fragezirea” liderilor sindicali in perspectiva unor miscari sindicale si a modificarii Codului Muncii."

    A. Nastase, pe blog.

    cititi ultima postare, merita. dincolo de ceea ce pare patologie, interesul pentru Blaga nu e de neglijat.

    Reply
  2. silicon_v

    Parerea mea e ca nu e chiar asa. Si incerc sa ma explic.

    "Concluzia e simplă: Pentru a avea o șansă în 2012, PDL trebuie să decupleze poziția de Prim Ministru de cea de președinte PDL.

    De ce Boc Premier? Sînt multe argumente: își cunoaște deja treburile și oamenii, nu poate deveni mai impopular decît este etc. Și mai e unul, important: Dacă PDL reușește să cîștige în 2012 o va face cu chipuri noi în timp ce Boc va fi încasat costurile crizei"

    Problema e ca marea majoritate este extrem de putin interesata de PARTIDUL PDL si este foarte interesata de GUVERNUL PDL. Ingrosand nuantele la limita, putin conteaza cine e presedintele PDL, dar conteaza al naibii cine e premierul guvernului sustinut de PDL.

    Poate sa vina in fruntea PDL al mai tare reformator, pot sa fie alesi cei mai tari candidati ca vicepresedinti. Sunt o mana de oameni care apreciaza faptul ca pleaca Berceanu si vine Funeriu in conducerea PDL (noi, ce de pe aici suntem inclusi, zic eu). Nu vreau sa fiu gresit inteles, pe termen lung e foarte bine pentru PDL. Pe termen scurt (2012) e cvasi-inutil.

    Majoritatea absoluta sta cu ochii pe guvern. Si e si normal sa fie asa. Aia e incarnarea partidului in executie, aia fac si dreg. Nu presedintele PDL, nici vicepresedintii PDL. Nu Macovei si Voinescu conteaza aici, ci Boc, Iglas si Tabara. Macovei, Voinescu si Preda apar la TV si scriu pe blog. Si cam atat. Ipotetic vorbind, daca cei 3 ar intra in guvern castigul politic ar fi mult, mult mai mare decat daca ar intra in conducerea PDL.

    Pur si simplu PDL este limitat drastic in acest moment la gradul de incredere in guvern. Daca increderea in guvern este sub 10% (si este!!!), apoi e o mare minune ca PDL sa aiba peste 15% intentie de vot. PDL e lipit de guvernarea asta cu super-glue. Nu se pot separa in niciun fel partidul si conducerea lui (chiar si cu figuri noi, etc) de guvern.

    PDL mai are dreptul la o singura tragere. Si trebuie sa o faca cat mai repede si sa o faca bine. Pana in vara, maxim. Sa refaca guvernul cu ce are mai bun in materie de incredere publica. Oameni noi si neuzati. Si unde are goluri (ca are destule!), sa apeleze la tehnocrati cunoscuti, de care sa se lipeasca ("noi i-am propus, noi ii sustinem cu mare drag pana in panzele albe in parlament, sunt ai nostri").

    Evident ca vor pierde in acest fel acces la unele resurse furnizate de guvern, vor pierde secretari de stat si influenta in guvern.

    E de dat si postul de PM? Eu zic ca da, pentru ca PDL nu are nimic proaspat. Ar fi trebuit sa fie cineva care sa preia acum guvernul si sa conteze pentru prezidentialele din 2014. Urmasul lui Base. Dar iaca nu e. Negoita s-a dat la fund, desi avea un culoar formidabil in 2008. Base nu a ratat acel culoar, pe care l-a avut in 2000. Diferenta de calibru, ce sa ii faci..

    Cam asta e targul pe care l-a propus Basescu parlamentarilor: dati asta si e singura sansa sa contati in 2012 pentru guvernare. Se pare ca targul nu s-a efectuat. Si are sanse sa nu se faca.

    Reply
  3. 1

    Florin Cojocariu

    dilema n-are nici o treabă cu faptul că Boc a fost sau nu preşedintele PDL

    deci, din această perspectivă dilema nu e falsă, nu e falsificată de presupusul adevăr "Boc n-a fost cu adevărat preşedintele PDL"

    (în orice caz nu "cu siguranţă" 🙂 )

    dacă n-ar fi fost şef de partid, Boc n-ar fi avut aceeaşi autoritate nici în guvern, nici în parlament

    cum crezi c-ar fi arătat guvernarea lui Boc, cu Blaga în coasta lui?

    cum ar fi arătat Boc strivit între Băsescu şi Blaga/tripletă?

    cît de confortabil se simte un primul ministru ştiind subalternul este şeful său?

    şi cît de confortabil subordonatul?

    Reply
  4. victor

    Bleen, pana nu se revine la promovarea pe criterii de competenta, in toate functiile , inclusiv in cele politice , nu mai e nicio sansa de indreptare.Pdl a avut ,si are , ghinionul sa vina la putere in momente cand doar oamenii priceputi pot rezolva probleme administrative .Lucrurile nu mai functioneaza intr-un context favorizant, autoreglabil, in care orice inceput se putea dezvolta autointretinandu-se din multitudinea de posibilitati existente . Partidul s-a inchegat din ambitiosi in parvenire, fara nicio competenta ceruta de o lume normala , cu priceperi tolerate de oamenii normali care aveau posibilitatea sa-si duca viata evitandu-i,cautand sa vina cat mai putin in contact cu ei .De doi ani vremurile nu mai permit sa traiesti in afara deciziilor luate de incompetenti si cum incompetenta se hraneste cu propria-i competenta isi vand aberatiile lor sub masca reformei. Un timp au fost acceptati ,dar a venit vremea cand rabdarea s-a sfarsit, chiar si la cel mai infocati sustinatori.

    Reply
  5. 1

    ce neinspiraţi, vrei să spui!

    disjungerea funcţiilor e acum principalul obstacol în reformarea neechivocă a partidului

    dacă Boc rămîne la guvern, Blaga ajunge şef la partid

    dacă Boc se duce la partid, Blaga ajunge şef la guvern

    e bine că s-a ajuns la dilema asta?

    (întrebare retorică 🙂 )

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @1: habar n-am daca eram destepti sau neinspirati. Cu siguranta insa dilema de care vorbesti e falsa. Boc n-a fost niciodata presedintele PDL, nu a avut timp de asta. Daca ar fi fost PDL n-ar fi ajuns acum in situatia de deriva in care e. Pe cit de mult e de apreciat munca lui ca PM, pe atit de dezastruoase sint rezultatele lui ca sef al PDL. E exact ce avertizam in articolul ala ca se va intimpla. Mai e pe undeva un articol de acum un an in care vorbeam despre aminarea alegerilor interne de catre vechea garda si felul in care aceasta va slabi pe Boc și-l va evacua dintre competitorii reali la sefia PDL. Despre cum aminarea era o metoda de a scapa de reformisti. E exact ce vedem acum. Buba trebuia sparta de mult, acum e ditamai cangrena.

      Reply
  6. Gimilica

    Cu toata antipatia pe care mi-o atrag din partea majoritatii poporului roman misogin, eu ca barbat consider ca pentru PDL ar trebui sa fie Elena Udrea presedintele partidului. Cel putin ar fi o schimbare. Si spun asta in contextul in care oricum au scazut dramatic in sondaje, iar mult mai jos nu pot scadea daca vine Nuti, poate chiar ne emancipam si noi si acceptam femeile ca fiind mai bune organizatoare si mai bune vorbitoare pentru ca oricum presedintele unui partid se bazeaza pe foarte multi consultanti si membri cu functii in partid, oameni cu experienta.

    Reply
  7. Titus L

    Pai nu spuneam? Boc decuplat de tot de PDL = premierul independent al lui Basescu.

    Mi-a placut aia cu "am votat cu greata si fara convingere". Eu de acum si de ceva vreme votez cu entuziasm cu cei considerati loseri: pentru ca nu trebuie sa dea inapoi banii cheltuiti in campania electorala. Cel putin nu sunt furat cu acordul meu, deci am tot dreptul sa strig: sunt furat!

    Ce managementul crizei, tata! Astia nu cunosc nici cele 5 functii ale managementului, alea de manual (previziune, organizare, coordonare, motivatie si control). Ar trebui sa inceapa de la ele si ar fi mai bine pentru noi toti. Poate ar disparea si criza.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *