Să zicem că mergi cu trenul de la Bucureşti la Braşov. Între Bucureşti şi Ploieşti, trenul merge cu 40km/h iar între Ploieşti şi Braşov cu 70 km/h. Cei de la CFR explică aceasta prin starea foarte proastă a terasamentului între Bucureşti şi Ploieşti. Îi crezi sau nu. Dar dacă trenul îşi schimbă locomotiva la Ploieşti? Mai eşti dispus să crezi că trenul s-a tîrîit pînă la Ploieşti din cauza terasamentului? Ce dovadă mai bună că locomotiva era de vină decît schimbarea de viteză care coincide cu schimbarea locomotivei?
Un premier independent ar însemna finalul PDL-ului ca partid. Prin schimbarea lui Boc s-ar recunoaşte eşecul guvernării PDL. Astfel, după ce guvernul Boc a dus greul reformelor şi al crizei, roadele vor fi culese de noul guvern şi, mai ales, de noul premier. Astfel, o eventuală schimbare economică în bine ar fi percepută nu ca rezultatul reformelor şi măsurilor de austeritate ale guvernului Boc ci ca efect al schimbării acestui guvern. Înlocuirea lui Boc cu un premier independent ar dărîma electoral PDL-ul, pentru totdeauna, fiindcă, prin această schimbare, îi convingi chiar şi pe cei care înţelegeau adevăratele cauze ale situaţiei economice că principalul vinovat este PDL.
Mugur Isărescu a mai fost premier. În 1999, cu un an înainte de alegeri. Ce s-a întîmplat cu partidul pe al cărui premier l-a înlocuit Isărescu? Aud? Lui Traian Băsescu i se pot reproşa multe, mai puţin lipsa inteligenţei şi a flerului politic. Aşa că schimbarea premierului PDL cu Mugur Isărescu nu poate însemna, din punctul meu de vedere, decît semnalul că Traian Băsescu consideră PDL un partid mort şi îngropat. Îl vom vedea pe Mugur Isărescu premier şi după 2012? Îl vom vedea candidînd la preşedinţie în 2014, din partea unui nou partid?
Pingback: De ce a dispărut PDL de pe scena politică | Madame Blogary
Cat despre faptul ca Guvernul si Parlamentul sint puteri ale statului, absolut de acord, dar sint puteri separate, de aceea orice parlamentar poate sa-l trimita la plimbare oricand pe presedinte cu sfaturile lui cu tot. Presedintele nu este ales pentru a crea un liant intre justitie, executiv si legislativ. Nici pe departe. Aceste puteri se descurca si singure in exercitarea functiilor lor pentru ca au ca ghid Constitutia.
Sigur ca presedintele a fost ales politic, deci nimeni nu-i poate cere si nici nu-i cere de fapt sa fie apolitic, dar o data ales el nu poate sa se amestece in orice 🙂 In definitiv, pentru a-si exercita functia de presedinte, ce nevoie ar avea sa se amestece formal sau informal in viata unui partid de? Cred ca e chiar plictisitor pentru un partid sa aiba de suportat imixtiunile permanente ale sefului statului. La limita, presedintele e un simplu membru de partid, un militant. Unde este logica ca seful unui partid sa fie "obligat" sa suporte influenta unui simplu militant? In definitiv, asa cum spui, un partid este o asociatie care reprezinta o parte a societatii. Presedintele are de administrat o societate intreaga si nu o asociatie care reprezinta o parte a societatii.
Uite-te ce se intampla in Franta. Sarkosy da tonul guvernarii, primministrul o pune in practica cum stie el mai bine, seful de partid pregateste campania de prezidentiale din 2012. Asta-i tot ce spun. Nici pomeneala de ghiveciul guverno-administrtivo-politic cu iz de infectie multimicroboiana din RO 🙂
"Ca să nu mai spunem că, informal, preşedintele are dreptul să discute orice cu ceilalţi politicieni, inclusiv să dea sugestii sau să-i aprobe, să-i critice sau să le dea sfaturi" – il vezi pe presedinte ca pe un tribun al poporului 🙂 Treaba ta. Eu vad altfel, orice politician din RO poate sa-l trimita informal la plimbare pe presedinte daca asa are chef 🙂
Florina, presedintele trebuie sa aiba legatura cu guvernarea si nici cea mai mica legatura cu partidul, discutiile pe care le intretine el acum cu partidul nu sint facute in felul descris mai sus. Licurg are dreptate, ce face presedintele nu este transparent. Sub formula "revenirea increderii in guvernare" se poate ascunde orice. Acest amestec in treburile partidului este favorizat si de faptul ca seful de partid este si prim ministru, de unde discutia recenta pe bloguri de a-i lua lui Boc a doua cascheta. Problema de amestec al presedintelui in treburile unui partid este reala actualmente, aici nu mai incape nici o discutie.
@DanBruma & Licurg
În Constituţie scrie că Preşedintele nu are voie să fie membru al unui partid. Nu interzice discuţiile formale sau informale între Preşedinte, prim ministru, miniştri, şefi de grupuri parlamentare, parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene, primari etc. Oricît v-ar veni greu să acceptaţi, în Constituţie i se interzice doar să fie membru de partid. Nicăieri în Constituţie nu scrie că Preşedintele trebuie să fie "apolitic" (ar fi o imbecilitate greu de egalat). Ar fi absurd să i se ceară să fie apolitic centrului politicii, celui care a cîştigat mandatului în urma unor alegeri politice, cu un program politic, ca membru al unui partid politic şi reprezentînd un partid politic.
Ca să nu mai spunem că, informal, preşedintele are dreptul să discute orice cu ceilalţi politicieni, inclusiv să dea sugestii sau să-i aprobe, să-i critice sau să le dea sfaturi. O poate face şi public, ca reprezentant al Statului şi al cetăţenilor români. Preşedintele nu e înalt funcţionar public numit în urma unui concurs, este demnitar ales politic.
ARTICOLUL 84
(1) În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.
Pe de altă parte:
ARTICOLUL 80
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Guvernul şi Parlamentul sînt puteri ale statului, aşa cum partidele reprezintă societatea.
Sunt mai multe lucruri de luat in discutie:
1.Boc nu poate duce si guvernul si partidul!
TB l-a preferat pe Boc pentru prea supusenia sa. Acum jocul nu mai poate continua pentru simplul motiv ca PDL-ul vrea totusi sa faca un scor in alegerile locale si are nevoie de un presedinte puternic de partid!
2. In primul rand Boc ar trebui sa aleaga. Ce vrea? Vrea sa fie in continuare PM? Vrea sa lupte pentru Presedintia PDL-ului? Ce vrei domnule Boc?
3. Din afara, Boc nu se vede bine ca PM. Trebuie schimbat! Ca sef de partid, dupa asa o zguduire in guvern, iarasi Boc nu arata bine! Deci, indiferent de ce vrea domnul Boc schimbarea trebuie sa vina!Si in guvern si in partid!
4. Cum ar arata mai bine PDL-ul din afara?Daca ar avea forta reformatoare MM in frunte sau printre primii si, in acelasi timp, sa fie sprijinita pentru a curata PDL-ul, fie si pana trec alegerile din 2012. Asta nu inseamna ca BVB si Boc sa fie abandonati, ci inseamna sa fie mai putin vizibili, cel putin pana in 2012.Vezi analiza Paul Aligica.
5. Cum se vede mai bine PM din afara? Pai conform Riscograma – 65% din 1200 de cititorii sai vor tehnocrati. Atunci sa dam "fraierilor" ceea ce vor, adica PM tehnocrat!
Traian basescu il vrea pe Boc la presedentia partidului'pentru ca el a tinut oamenii din partid legati pana acum…si o va face in continoare…si nu in ultimul rand boc a avut cele mai bune rezultate de partid ….in ardeal….oare de ce ar pune un alt presedinte….mai bine un alt premier…independent….cum o fii el…..istoria nu se repeta…premierul nou va aduce increderea populatiei in guvern….nu conteaza cine culege roadele reformelor…ei au facut treaba buna…dar trebuie sa se gandeasca si la urmatoarele alegeri……..
@Bleen:
Dar nu este necesar ca Boc sa nu mai fie premier ca sa avem premier independent! Este suficient ca BVB sa il dea afara pe Boc din partid.
Hai ca asta este o noutate, nu-i asa?
în plus, cînd UDMR va vedea în vară-toamnă că PDL nu creşte şi n-are nici o şansă pentru alegerile de anul viitor, va schimba tabăra, ca să rămînă la putere
acesta ar putea fi şi argumentul pedeliştilor pentru a impune coaliţiei – în primul rînd UDMR – premierul pe care-l vor ei – independent: "numai aşa avem şansa creşterii în preferinţele electoratului, deci numai aşa coaliţia poate rămîne la guvernare şi după alegerile viitoare"
schimbarea lui Boc/un primar independent are sensul ruperii de ritm, a mişcării care poate aduce revirimentul, cînd e clar că lucrurile trenează şi n-au altă perspectivă decît inerţia
e echivalentă cu schimbarea la fotbal: vezi că nu se întîmplă nimic, jucătorii au intrat într-o rutină stearpă şi nu finalizează
dacă ai inspiraţie şi faci schimbarea la timp, poate fi şi în ultimele 5-10 minute, poţi da lovitura
dar trebuie să faci schimbarea, să rupi ritmul, să sprintezi pe ultima 100
@sare-n ochi:
Pai atunci: Sa-ti fie rusine, draga Stolo! 😆
da Amelia, asa s-a si vrut. numai ca n-a vrut sa participe draga Stolo.
Una din teoriile managementului de criza spune ca:
– aduci un manager din afara care n-are mama si/sau tata si care sa taie si spanzure in organizatie(restructurare, reformare etc.); evident, toata lumea il va uri;
-dupa ce restructurarea s-a facut, schimbi managerul "cel rau" cu altul (care va fi empatic si intelegator, iar lumea il va iubi si sustine).
Fara a pune semnul echivalentei intre managementul unei corporatii si managementul unei tari, ma intreb daca nu asta ar fi fost ideea schimbarii lui Boc.
E drept ca aplicarea ar fi un pic tardiva si oarecum "pe dos" (Boc saracul nu a fost prea credibil ca "managerul cel rau"!). Eu as fi vazut mai degraba initial un PM tehnocrat ("managerul cel rau") pentru taieri, iar ulterior sa fi fost adus Boc "cel bun" sa aline ranile.
Ai dreptate Bleen. Cam pe langa Dan de acesta data.
pînă acum PDL a mers pe mîna lui Băsescu şi-a cîştigat
poate acum sunt unii pedelişti care cred că-s mai inspiraţi, mai informaţi, mai calculaţi decît Băsescu…
poate sunt unii pedelişti care vor să fie "ei înşişi"…
ce, nu e deştepţi şi ei? n-au şi ei cap pe umeri, ce tot trebuie să le spună Zeus ce, cînd şi cum să facă, că doar nu sunt slugoi sau roboţi, sunt ditamai parlamentari ai Romîniei, preşedinţi de consilii judeţene, primari – aleşi, nu culeşi din şanţuri, cplm!
Am citit şi editorialul lui Tăpălagă. Cred că de data asta n-a nimerit-o.
Mie schimbarea lui Boc mi se pare o incercare a lui Traian Basescu de a reintra in forta in jocul pentru cistigarea PDL.
Cu cit trece vremea, cu atit Blaga isi consolideaza pozitia in partid.Acum nu exista nimeni care sa poate rivaliza cu el.
Un premier, tehnocrat sau nu, care sa pastreze linia lui Boc, este o solutie buna. Se impusca doi iepuri:
1) se improspateaza imaginea guvernului(in Franta, de pilda, presedintele schimba intr-un mandat o data sau de doua ori primul-ministru fara ca cineva sa vada in asta un esec al partidului aflat la guvernare;uneori e nevoie de energii noi, nici o drama)
2) ii permite lui Boc sa intre in cursa pentru sefia PDL din partea celor care cred intr-o reforma profunda a PDL.
Daca mutarea asta cade, s-a dus reforma si in PDL si in guvernare. Blaga a spus deja ca ata nu trebuie intinsa prea mult. Nu se va razgindi odata ajuns seful PDL. Si cu cit trece timpul, cu atit are mai multe sanse sa ajunga.
da, e razbel pe viata si pe moarte intre B. si BVB.
Daca Boc ramine la guvern, riscul e foarte mare ca Blaga sa aiba in trei luni partidul.
Traian Basescu incearca o lovitura fulger. Sunt anumite indicii care spun ca "greii" i-ar fi zadarnicit-o deja.
http://www.hotnews.ro/stiri-8305878-inca-razgande…
Pingback: Something dark is coming | Turnofftheglory
golanafsul de Vantu dclara ca a pornit vanatoarea de Basescu in timp ce Oana Stanciu plimba Ursu de la RTV.
@Florin Cojocaru, eu cred ca Basescu are nevoie de Boc. cu Boc in afara Guvernului, dar la guvernare ca presedinte de partid, toate campaniile media din ultimii doi ani devin inutile. intr-un an lumea uita si Boc poate reveni in prim plan ca si candidat la presedintia Romaniei din partea PDL.
Greii se sinucid fără să-și dea măcar seama. Ei au impresia ca e marșul spre victorie, nu văd că podul se termină la jumatate. Întrebare: ce l-a apucat pe Băsescu cu schimbarea lui Boc tocmai acum? E un subiect care nu exista deloc pe agenda publică până vineri.
Intr-adevar! Un premier independent ar fi un chin nesfarsit pentru Traian Basescu si cei din PDL. Din pacate, nu cred ca se va ajunge la asta, cel putin nu pana la Congresul de desemnare a sefului partidului portocaliu. Guvernul trebuie sa castige increderea romanilor de rand si ar fi de buna imagine sa se faca unele schimbari, dar Presedintele este foarte constient ca orice ar veni in locu domnului Boc nu va mai fi asa de ascultator fata de domnia sa si nu va mai face tot ceea ce i se spune, fara sa aiba un cuvant de spus. Multe masuri pedeliste au esuat tocmai pentru ca cei care le-au implementat sau si-au dorit asta, nu au stiut cum sa o faca si ele au ajuns la cetateanii de rand intr-o maniera total eronata sau distorsionata 60% sau chiar 70%. Din pacate!
Off-topic: Atentie, Vantu a pornit vanatoarea!
"jucatorul" vrea sa abata atentia. E o cacialma. Actiunea cu vama, pentru amagirea europenilor cu privire la securitatea granitelor altfel zis de ochii lumii, intrece asteptarile preconizate de guvernanti, si ca sa nu dezvaluie alte matrapazlicuri si pistele catre putere au dat zvonul schimbarii lui boc din functia de premier. Minciuna! Vor mai tine citeva zile atentia opozitiei si a televiziunilor, risipind staruintele asupra continuarii descoperirii mafiei din vami.
Vom vedea in curind!
Florina
Păi, de ce s-au legat de catarg? 😆
T Atanasiu, PNL, pe A3, raspunde la intrebarea "ce ati face daca TB v-ar propune sa veniti la guvernare?": "Nu sintem in acest pericol." 😀
Ce se întîmplă dacă rămîne Boc pînă la capăt şeful Guvernului?
Păi, cînd va ajunge în preajma alegerilor (guvernul) Boc va cădea lat: erodat pînă la franjurare, cu amintiri sinistre, epuizat, fără să stimuleze nici un gînd bun, nici o speranţă, nici o încredere.
Ce va spune lumea: "dacă cîştigă Boc, iar îl pune Băse prim-ministru?"
Lumea se va fi săturat de Boc, de ar curge lapte şi miere.
Asa cum Bleen pune problema, e exclusiv vorba de credibilitate.
Insa nici Bleen nu prospecteaza toate posibilitatile, el pronind de la convinfgerea sa intima ca PD-L a facut bine si ne va fi bine.
Dar daca nu ne va fi mai bine? Daca locomotiva de la Ploiesti se misca tot atat de lent?! Atunci calatorii vor gandi imediat: "uite, ba, ca si mocanita era buna, ca mergea la fel de repede ca si dizelu'!"
E posibil ca cei de la turnu' de control sa stie mai multe. Si se doreasca, pe de o parte credibilizarea mocanitei, dar si decredibilizarea dieselului, in prespectiva unor halte noi, la care ar ajunge fix in 2012 si 2014.
eu zic ca Boc trebuie sa ia o pauza de imagine. va culege roadele excat in momentul in care va veni sa-l ajute, din nou, pe Traian Basescu sa-si relanseze cariera politica. pana acum pe acest blog s-a militat pentru separarea premierului de prim ministru si de omul care face reforma. acuma se poate intampla ce s-a "profetit". de ce sa nu ramana Boc seful PDL?
@para, sare-n ochi: adevarat, am scris despre separarea functiilor, inca de acum un an: http://blogary.ro/2010/03/de-ce-ar-trebui-boc-sa-… Insa ideea nu era ca Boc sa vina la PDL ci sa ramina la Guvern. Boc presedintele PDL acum nu e decit o noua solutie de avarie care va fi un dezastru politic pentru toti, mai ales pentru Boc. Si eu unul, indiferent de rabufnirile mele dure de-a lungul timpului pe subiectul Boc, cred ca e chiar pacat ca un om cu caracterul lui Boc sa fie sacrificat aiurea. Sincer, nu prea inteleg ce vrea sa spuna Basescu cu relansarea guvernarii. Criza nu s-a terminat, care-i graba? De ce se grabesc toti? Unde se grabesc? Habar n-am, asa ca ma intorc la ale mele.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cristian_Popa
Augustin Ioan, prof. la Arhitectura, imi zise ca Cristian Popa (de la BNR) a fost coleg cu el la New Europe College. Zice ca tipul are un umor nebun si este libertarian pana-n maduva oaselor.
licurg
mai citeste o data articolul ca sa intelegi tu ce spune Bleen, apoi in ce context am spus eu ca vorbim de numirea unui prim ministru si, la urma, ce am scris la 5.43. deci?
iar activitatea guvernului este treaba presedintelui, stii, presupun, conform constitutiei, da?
pina la urma nu s-a schimbat nimic. si nici nu se va schimba pina la finalul congresului UDMR.
si gata, chiar nu mai are rost. lucrurile sint lamurite.
"Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric,
dar eu,
eu cu lumina mea sporesc a lumii taină"
Blaga… Vasile
SPECULATIE!!! 😀
florina, intrebarea ar fi bine sa o pui si lui bleen si celorlalti care comenteaza, caci asta e premisa articolului. chiar tu ai spus ca e vorba de numirea premierului. acum spui ca nu se stie ce se discuta acolo. si eu l-am incheiat, e greu cand te contrazici de la o postare la alta.
licurg
stii sigur ce se discuta? nu de altceva, dar televiziunile se pling ca nu au nici o informatie. se banuieste, se speculeaza. nu vrei sa-l acuzi pe Basescu de ceva anume, daca vei avea de ce, dupa ce se va afla ce s-a discutat?
eu am incheiat ping-pongul.
florina, in primul rand nu e "orice discutie". e una care are in vedere numirea unui premier, dupa cum bine ai spus. sau asta intra la capitolul "orice discutie"?
apoi, pt cadru constituional, constitutia spune: "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament." poate reusesti sa gasesti vreo asemanare in textul constitutional si ce se intampla acum.
in primul rand, avem un premier, deci nu se pune problema desemnarii altuia, si aici ar trebui sa se opreasca orice discutie privitoare la transparenta. pentru ca transparent, avem un premier. punct. celelalte discutii, negocieri, etc privind functia de premier sunt netransparente pt ca nu isi au obiectul constitutional.
in al doilea rand, se vorbeste de consultarea tuturor partidelor din parlament, nu a Partidului.
apoi, spui ca fiind vorba de un premier independent, nu e o problema interna a pdl. atunci de ce participa la intrunire toti sefii de filiale? ca sa ce?
Bleen
PDL cu preşedinte Blaga e virtualmente mort dpdv electoral.
Blaga nu trebuie să ajungă preşedintele PDL.
Prin urmare trebuie să fie Boc.
Deci Boc trebuie să renunţe la funcţia de premier.
Aşadar trebuie un alt prim ministru.
Ca tripleta să fie sărită, e nevoie de un premier independent. (Aici Blaga a dat o mînă de ajutor, anunţînd că nu e interesat de funcţie. Iar Băse a speculat rapid refuzul. 🙂 )
Antonescu vrea la guvernare. Nu aveam nici o indoiala.
Bleen
Hotnews zice ca TB ar vrea independent, in timp ce anumiti pedelisti il vor pe Blaga premier.
apropo, trebuie adus si Boc in discutie. Mai demult, Basescu a mentionat ca Boc a avut momentele lui in care se saturase. E foarte posibil ca Basescu sa-i caute de mai multa vreme un inlocuitor, pentru ca si-o fi dat seama ca omul e epuizat psihic in primul rand. Ce observam acuma e doar o combinatie de mutari facute de presedinte, care prefera sa se miste rapid si decisiv atingand mai multe tinte dintr-o data. Schimbarea primului ministru e o tinta, alegerile locale sunt alta, loialitatea partidului e inca una, congresul UDMR e si el pe-acolo … or mai fi si altele!
@ Bleen,
nu te uita doar la pdl, mai sunt si altii in ecuatia asta si relationat cu ei apar si avantajele
Dincolo de ce zic sursele, asta cu premierul apolitic nu-mi sună a Băsescu. Îmi sună doar a război pe viaţă şi pe moarte între TB şi BVB.
poate e o furtuna intr-un pahar cu apa.
chiar, ce-ar fi ca discutia presedinte – pdl sa nu aiba nici o legatura cu schimbarea premierului?
nu, nu-i clar decit ca orice discutie a presedintelui cu pdl-ul este considerata de catre unii neconstitutionala.
care-i cadrul constitutional pentru o asemenea discutie? interzice constitutia discutiile dintre presedinte si un partid? transparenta ce inseamna? ca ar trebui sa fie discutia televizata? lipsa de transparenta consta in faptul ca Boc nu si-a dat demisia??? daca se vorbeste de premier independent este vorba de o problema interna a pdl?
florina, foarte clar ce spui. doar ca tot ce spui trebuie facut intr-un cadru constitutional si transparent. acesta de acum nu este un cadru constitutional, presedintele nu a anuntat ca va consulta partidele pt numirea unui premier. mai ales ca exista un premier care nu si-a dat demisia. nu este nici un cadru transparent. nu este vorba nici de majoritatea parlamentara pt ca unpr si udmr nu participa la discutii. da, vorbim de numirea unui prim ministru doar ca ea are loc pe langa constitutie, ca problema interna a pdl. clar, nu? banui ca nu…
Să mor de înţeleg mişcarea cu premierul independent. Tot ce înţeleg e că prin această mişcare PDL-ui i se pune cruce. Vă las, că scriu de pe telefon şi-mi moare bateria.
licurg
presedintele are treaba cu guvernul, iar guvernul depinde de majoritatea parlamentara. clar, sper.
vorbim aici de numirea unui prim ministru, nu de alegerea presedintelui pdl. si mai clar, sper.
Ultimul sondaj facut de ARP 2-4 feb:
http://ratingpolitic.files.wordpress.com/2011/02/…
totusi, ce treaba are presedintele romaniei cu organizarea interna a unui partid? am ajuns sa ni se para fireasca o incalcare grosolana a unui articol din constitutie.
emil boc nu merita schimbat. in ciuda contextului actual este un om potrivit pentru aceasta functie. trebuie sa ramana pe baricade pt ca se vor vedea efectele pozitive ale masurilor asumate de guvernul condus de el! iat PDL isi va reveni pentru ca deja a inceput o actiune de reformare iar in 20012 la urmatorul test electoral va fi capabil sa valorifice resursele umane si competentele pe care le are!
Cred ca Basescu si PDL-ul nu au de ales. Eu am cercetat destui cunoscuti din jurul meu. Boc si guvernul actual sunt terminati, ca si potential. Si sondajele tot pe acolo arata. E drept ca Boc a facut cam ce a trebuit. Si o sa reconsideram munca lui dupa ceva vreme. Exact ca in vorba aia cu "maurul"
Dar daca Basescu&PDL nu muta rapid piesele, lupta electorala din 2012 este pierduta. Si e pierduta la scor.
Problema e ca trebuie o schimbara majora de macaz, atat in PDL la congres, cat si in guvern. La congres e posibila o oarecare primenire cu Macovei, Voinescu, Preda, Funeriu sau Baconschi. Nu e ceva spectaculos, dar poate sa fie o gura de oxigen. Dar in guvern, nu se prea mai poate. Trebuie musai ceva care sa "tracteze" guvernul puternic. Ori PDL pur si simplu nu are asa ceva in acest moment. Chiar nu are personaliti noi care sa preia tractarea. La nivel de notorietate si nivel de incredere. Geaba vine cresterea economica, e prea anemica si nu se va simti. Si oricum nimeni nu o sa il crediteze pe Boc pentru asta. Sau pe Blaga. Sau pe Negoita, sau pe mai stiu eu cine de la PDL. O sa culeaga roadele USL-ul.
Trebuie sange proaspat in guvern. Cu notorietate, cu grad mare de credibilitate. Posibil o combinata de independenti pentru PM, finante, economie, munca cu o linie de ministri de partid. Iar PDL sa sustina puternic acest guvern in parlament pentru a se "atasa" de acest motor. Inclusiv sa garanteze cumva ca PM nu se schimba dupa alegeri, daca e cazul.
Asa vad eu lucrurile, cu mintea mea de inginer.
Alternativa este un guvern politic 100%, eventual Boc schimbat cu Blaga, Nogoita sau Stolojan si continuat exact ca si pana acum. Dar fara ceva disruptiv, in 2012 PDL o sa ia 20%, iar USL 55%. La o prezenta la vot de 40-45%.
Sustin un premier interdependent.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/robert-turcescu-a…
întrebarea e: de ce-l vrea Băsescu pe Boc şef la partid?
răspunsul corect cred că e: să-l blocheze pe Blaga
dar de ce riscă să rămînă fără guvern şi să declanşeze mica tornadă în partid cu telenovela "independentului"?
pentru că mai important e partidul/controlul partidului şi alegerile de la anul
deoarece cu Blaga preşedintele PDL reforma ajunge la punctul mort, iar Boc ajunge la mîna lui, nu a lui Băsescu
cristian preda muta public pe blog in ce priveste premierul independent.
"Ce s-a întîmplat cu partidul pe al cărui premier l-a înlocuit Isărescu?"
Stiu doar ca-i condus de Aurelian Pavelescu.
"Traian Băsescu consideră PDL un partid mort şi îngropat"
Si eu la fel. Pai daca PDL-ul tot se preface ca nu observa scroafa decedata din cotet, momentul Kodak "eu
te-am facut, eu te omor" este obligatoriu.
"Mugur Isărescu premier…?"
Nu !
eu cred că "premier independent" e pisica pe care o arată Băsescu PDL pentru a-l convinge să-l accepte pe Boc şi premier şi şef la partid
(Blaga a anunţat că nu vrea să fie premier)
http://www.contributors.ro/administratie/de-ce-ar…
Florin Cojocariu ce zice, ce zice?
E o opinie. Eu nu sunt de acord cu ea.
Da! Un nou partid format din toate personajele de dreapta din PDL fara buldogi, marmurangii, berceni si alte lighioane care ar putea sa se duca inapoi in patria muma nou infiintata USL (de fapt tradus FSN reloaded).Da, un partid care ar reprezenta cu adevarat ideea de dreapta, inexistenta pana acum,un partid care sa fie reprezentat la prezidentiale de Mugur Isarescu singurul care ar putea de altfel sa incline balanta Crin Ponta geoana intr-o alta directie. Da! Ar fi un partid pe care noi toti oropsitii dreptei romanesti l-am vota fara nazuri. Dar ar fi prea frumos sa fie adevarat.
Ne propui sa … vorbim, vorbe.
Dupa ce toti ne-am repezit sa disecam, analizam, cantarim si psihanalizam informatia cu presedintele care i-a convocat ieri pe liderii PDL-isti lansand amenintarea "am premier independent da' nu vi-l spun", chiar si dupa dezmintirea explicita si credibila (avand in vedere emitatorul _ Vasile Blaga) facuta aseara " am avut doua intalniri, noi, liderii PDL cu diversi sefi de filiale, dar nu a fost prezent presedintele, cu acesta urmand sa intalnim, probabil, maine", subiectul ( intradevar suculent si taman bun de brodat pe marginea sa zeci de analize) este in prime time-ul mediei. Inteleg ca Basescu a avut o intalnire cu guvernatorul BNR (una dintre multele avute in ultimul timp)fapt ce a bagat lemne pe focul itit de ipoteza de tine pusa in discutie.
Eu imi amintesc ca, in mai toate interviurile acordate in ultimul an, presedintele a explicat de ce, in timpurile acestea de restriste, si cu actuala componenta politico-parlamentara a partidului, este neavenita/contraproductiva/ periculoasa varianta unui premier independent.
Chiar daca vremea marilor batalii legislative a trecut, ramanad a fi trecute doar una-doua legi majore, presedintele nu isi poate permite sa "testeze' coeziunea si fidelitatea parlamentarilor PDL-isti fata de programul economico-financiar pe care actualul guvern inca il mai are de sustinut. S-a vazut deja cat de naravasi/iresponsabili si strict egoisti s-au manifestat anul trecut o buna parte a parlamentarilor, cravasele administrate recent de presedinte acestora si maraitul gloabelor in buiestru tensionand pana la "ruperea atzei" legaturile lor ombilicale, asa ca, eu personal, am certitudinea ca Basescu nu isi permite a risca ( periculos de mult) o dezintegrare, fuga periculoasa in partidul sau.
Chiar daca Boc se va replia pe functia de presedinte, locul sau va trebui a fi luat de un pedelist sadea, altminteri, actualii parlametari isi diminueaza considerabil sansele de a mai "prinde' un nou mandat.
In plus, un premier independent reduce marja de manevra a UDMR si UNPR. Nu mai au argumentul impopularitatii guvernului care astfel nu ar putea sa-si faca treaba. Doar acuma ce-ar mai putea sa cracneasca, pentru ca li s-ar baga pe gat un nume pentru care nu li se cere parerea. Dar probabil ca momentul actual e cel mai bun. Cu cat ne apropiem de alegeri, cu atat schimbarile politice sunt mai dificile.
Bleen, PNT-ul a fost abandonat si de Emil Constantinescu. Constantinescu a fost atunci egoist, era la primul mandat, si a zis sa nu-si dea masura impopularitatii in alegerile din 2000 ca sa poata reveni in 2004. De unde si Actiunea Populara, al carei mare succes a fost si lansarea lui Ciuvica.
Acuma problema are alte date. Nu cred in abandonarea PDL-ului de catre Basescu. Multe date din interviurile publicate arata ca negociaza cu Blaga. In timp ce Basescu declara public ca nu crede in sansa unui nou partid, Blaga spune ca ar sustine-o pe Macovei.
In plus, daca premierul independent (gen Cristi Popa – asa-l cheama parca), repeta continuu ca revenirea economica se datoreaza masurile aspre dinainte luate si masurile aspre se datoreaza dezmatului de inca mai-nainte, atunci story-ul PDL se credibilizeaza.
Pai daca Boc are sarcina imperativa de a recistiga functia de presedinte PDL (pentru "unitatea" partidului) si practica a demonstrat ca fiind prim ministru nu are timp si de partid … rezulta ca trebuie numit alt premier, care sa fie validat de parlamentul ostil PDL si lui Basesscu. Complicata ecuatie, chiar si pentru Basescu.
@Bleen
Esti convins ca Basescu vrea sa schimbe garnitura?
Eu as numi actiunea lui Basescu mai curind cu termenul de recensamint.
Cred ca Basescu vrea un raspuns clar la intrebarea-""Citi parlamentari PDL si citi sefi de filiale sustin in continuare PDL in cazul unor schimbari majore in conducerea acestuia.
Schimbarea lui Boc (nemeritata dupa parerea mea) nu s ar justifica decit in cazul unei noi scheme de putere in PDL.
Excelenta analiza. Asta e.