Alina vs Cati sau Alina vs Rovana ?

Episodul ”corupția consilierilor Primarului Capitalei” deschide lupta pentru alegerile de anul viitor.

După Consiliul Național al PNL – forul de conducere al partidului unde s-au discutat criteriile privind selectarea candidaților pentru alegerile locale – în mass-media au apărut speculații despre o posibilă candidatură a Alinei Gorghiu pentru Primăria Municipiului București.

Trei episoade relevante:

– Emisiunea ”Jocuri de Putere” din data de 25 mai – unde Alina vorbește despre debutul ei în politică din funcția de consilier local la Primăria Sectorului 5 și luptele politice cu primarul Vanghelie.

– Întrebarea despre posibilitatea ca o femeie – chiar Alina Gorghiu – să candideze pentru Primăria Capitalei ”aruncată” unui lider PNL la finalul unui interviu – de fapt un mesaj adresat respectivului de genul ”dacă te bate vreun gând, pune-ți pofta în cui”.

– Teasingul EVZ din data de 30 mai – ”Alina Gorghiu, aruncată în cursa pentru Capitală”.

Implicații:

Gorghiu, ca viitor președinte al PNL unificat, se pregătește intens pentru funcția de premier.

O experiență administrativă la Primăria Capitalei completează foarte bine cv-ul de viitor premier.

Perspectiva ca PNL să preia funcția de premier este însă îndepărtată. Foarte probabil, România va avea cel puțin până în 2019 un ”regim de coabitare”.

Coabitarea și împărțirea zonelor de putere și de influență între cele două mari forțe politice – PSD și PN – aduce liniștea peste țară. O liniște necesară în primul rând aliaților României.

Candidatul PSD

După Cotroceni, Capitala este o altă redută greu de cucerit pentru PSD.

În scenariul în care Gorghiu își va anunța candidatura, foarte probabil, PSD va arunca în luptă tot o femeie.

Există deja precedentul Macovei-Udrea care s-au luptat pentru funcția de președinte al României.

Variantele PSD

Cati Andronescu – președinte al Organizației PSD București – este un politician foarte experimentat, însă dosarul Microsoft este o mare vulnerabilitate pentru o candidatură de asemenea anvergură.

Rovana Plumb – proaspăt aleasă președinte al Consiliului Național al PSD – își poate definitiva profilul de politician și lider național al partidului printr-o candidatură la Primăria Capitalui. Analizând și frecvența atacurilor politice pe care Rovana le lansează la adresa lui Gorghiu, pare că ”precampania pentru Capitală” este pe cale să înceapă.

O altă variantă probabilă ar fi Gabi Firea – are avantajul notorietății.

(Foto: mediafax.ro)
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *