Au fost şaisprezece

N-aş vrea să fiu acuzat de trădare şi întinare a idealurilor, de fraternizare cu duşmanul de clasă, de defetism şi infiltrare politică în scop de spionaj, demobilizare şi demoralizare a ce are mai bun patria noastră în materie de speranţi politici, dar pun şi eu o întrebare, nu dau cu parul: nu-s cam prostuţi procurorii noştri din linia întîi?

„Magnatul Ioan Niculae şi ceilalţi 39 de inculpaţi din Dosarul Romgaz ar putea scăpa de pedeapsă, dat fiind faptul că infracţiunile de complot şi subminarea economiei naţionale nu se mai regăsesc în noul Cod Penal.” (EVZ)

Pe cînd o acuzaţie de adulter? Uite, ar fi o bună idee pentru arestarea lui Tăriceanu: să fie acuzat de divorţ. Poate se găseşte un rînd prin Regulamentele Organice sau Codul lui Hammurapi care incriminează divorţul de a patra nevastă.

Se pare că singurele zile de puşcărie pe care le fac „corupţii” sînt alea din arestarea preventivă. În ritmul ăsta, o să reuşească să-i albească pe toţi şi să-i transforme în victime. Ca să nu mai zic că nu e deloc frumos să ţii oameni nevinovaţi în puşcărie. A, că nouă ne place politic să-i vedem în puşcărie e una, însă statul de drept e alta, n-are legătură cu ce le dorim noi duşmanilor politici sau celor pe care-i considerăm corupţi.

În doi ani scăpăm de „corupţie”: se va dovedi în instanţă că ea pur şi simplu n-a existat. Ca în cazul Mătuşei Tamara (dacă aş fi în locul lui Năstase i-aş da în judecată pe toţi cei care din momentul în care hotărîrea instanţei e definitivă mai leagă numele Adrian Năstase de corupţie şi Mătuşa Tamara –  aş face-o numai aşa, de-al dracului, de arogant). Nu mai vorbesc de cei doi miniştri care au fost suspendaţi din guvern de preşedintele României, în urma declanşării urmăririi penale de către procuratură şi care au fost, deasemenea, achitaţi. N-ar avea ei suficiente elemente să se considere victime politice? Ştiu, nu e cazul să avem îndoieli. Îndoiala e burgheză iar cei trei sînt duşmani de clasă care trebuie băgaţi în puşcărie, dincolo de tot felul de formalităţi legale inutile. O fi decis justiţia că sînt nevinovaţi dar noi ştim că nu e aşa.

Dacă Adrian Năstase e achitat şi în dosarul Zambaccian, parlamentarii (PSD, PNL, UDMR, PC) care s-au opus percheziţiei sau începerii urmăririi penale pe motiv de inconsistenţă a dosarului, conducerea PSD, trustul Intact şi toţi ceilalţi care l-au sprijinit pe Năstase şi l-au considerat o victimă a justiţiei, o ţintă a hărţuirii politice, au avut dreptate în toţi aceşti ani, din 2005 încoace. Nu e o figură de stil. Chiar au avut dreptate.

Bine, noi, la rîndul nostru, vom spune că am avut dreptate şi că dreptatea noastră e sacră şi nu poate fi pusă la îndoială nici măcar de justiţie. Şi că justiţia e justiţie atîta timp cît dă sentinţele dorite de noi. În momentul în care ne infirmă credinţele intime despre ilegalităţile celorlalţi, justiţia se anulează. Ea nu există decît ca formă de confirmare a credinţelor noastre.

PS. Uite, propun să nu mai fie urmărit penal nimeni pe motiv de corupţie, să nu mai fie arestat niminea. Fiindcă există riscul ca la final să se constate că toţi sînt nevinovaţi. Lăsaţi-ne să trăim cu iluzia că corupţii există, cu credinţa intimă, cu speranţa că cineva acolo sus ne jefuieşte! Nu ne luaţi duşmanul, căci fără el sîntem goi, nu mai avem nimic!

UDPATE.  Un comentator întreba: eu cu cine votez? Răspunsul e unul singur şi vorbesc serios, nu glumesc absolut deloc: cu PDL. Dar nu din motive de mesianism şi cai albi pe pereţi. Uite, le-am găsit şi slogan: „Votaţi cu mai puţin ca imperfectul!”

Facebook Comments

93 Comments Au fost şaisprezece

 1. nedormitul

  domnule cucui, maestre, fetelor,

  cine dorește să susțină partidul poporului găsește sigla în dreapta la mine pe blog. e la liber. gratis. moca. faceți ceva pentru țară și afișați sigla pe blogurile voastre.

  Reply
 2. bilbofil

  Bleen,

  Procurorii suferă de aceeași meteahnă ca toți bugetarii români: „checklist mentality”, cum a denumit-o un vestic excedat.

  Dacă ei au bifat un dosar de corupție de o valoare de X milioane, au ce raporta la marea corupție. Nu contează că rubrica din Codul penal pe care au bifat-o în rechizitoriu urmează să fie abrogată în viitorul previzibil, nu contează (asta știu pe viu) nici dacă între fapte și încadrare nu există nici măcar teoretic o legătură certă, cu atît mai puțin nu contează dacă din probele dosarului multe sînt redundante sau irelevante. Dacă au dosar gras pe țeavă, și-au făcut planul, li se bifează la evaluarea anuală bine, eventual f.b., și pot fi premiați sau avansați.

  Dacă vrei reducerea corupției, soluția de bază nu o reprezintă procurorii și instanțele, fie și cu juri, supuse ele însele corupției, subiectivității etc., ci tăierea surselor prin eliminarea mecanismelor prin care statul face „redistribuirea venitului național”. Uite ce ar putea reduce drastic corupția:

  – Înlocuirea CAS cu obligația da a cumpăra obligațiuni de stat (direct sau printr-un fond 100% privat);

  – privatizarea completă a asigurărilor de sănătate;

  – privatizarea asigurărilor de șomaj.

  – privatizarea completă a rețelei de drumuri și de căi ferate (cu servituțile aferente).

  – Privatizarea tuturor instituțiilor de învățămînt și stabilirea unui mecanism transparent și independent de acordare de burse.

  – Construirea și exploatarea locuințelor sociale exclusiv în sistem privat (cu subvenții) sau de PPP (nu se elimină corupția, dar măcar se reduc jaful și arbitrarul de acum).

  – Reducerea numărului de impozite și taxe obligatorii și virarea tuturor amenzilor direct către ONG-uri caritabile, la alegerea contravenienților.

  Evident, aceste măsuri nu vor elimina mătușile bogate ale politicienilor ori deșteptăciunea unor oameni dinamici din domeniul energetic, dar cînd măcar jumătate din oamenii de afaceri din țara asta nu îi vor mai privi pe acești învingători cu invidie și admirație, ci cu dispreț și ură, probabil că și roțile justiției vor începe să se învîrtă altfel și IQ-ul procurorilor și al altor bugetari va părea mai ridicat.

  Reply
 3. ElCucui

  Isăilă B. Cum adică oamenii țin cu inculpatul? Păi crezi că în Marele Juriu și apoi în Micul Juriu se aduc petunieri din Mizil care se informează de la X-Factor? Ai citit cum se administrează probele, cum se interoghează martorii în două sau mai multe curți cu juri? Sigur, un jurat, învățător din Mizil, ar putea recunoaște că Adrian Năstase e un om cult, dar 26 de jurați din Marele Juriu nu își pot explica cum mătușa Tamara s-a băgat în afaceri imobiliare di granda la onorabila vârstă de 91 de ani. Nici 16 jurați din Micul Juriu nu își vor explica cum a ținut mătușa ani de zile în ap. confort III picturi de Iser, Paladi și Grigorescu, fără pedigri. Singurul care ține pe față cu inculpatul este avocatul.

  Nu există sistem perfect, dar al nostru e varză!

  Reply
 4. Isailă B

  @ElCucui

  Nici cel mai al dracului procuror nu face nimic dacă oamenii țin cu inculpatul, eventual „ajutați” de inculpat, cum cred că a fost situația celor implicați în cazul Adrian Năstase. De aceea Băsescu nu a avut dreptate când a acuzat procurorii. Îmi amintesc că votanții lui Adrian Năstase din Mizil ziceau despre politician că e un om bun, chiar dacă are probleme cu justiția.

  Reply
 5. Jerome

  @bleen

  "…….

  1. Nu am zis că partidul ăla ar fi PDL.

  ……………………………….."

  Partidul ala NU POATE FI PDL, la fel cum nu poate fi nici unul dintre partidele actuale.

  Absolut toate partidele de acum marseaza pe mituirea cetateanului.

  Dar avand in vedere procentul de pensionari/angajati la stat/dependenti de stat actual care bate lejer 80% cum ar putea castiga un partid de dreapta puterea in Romania actuala ?

  Reply
 6. Yeba

  Pt cititorii pe care i-a iritat mesajul cu glonțul: glonțul, ca și boii din mesajul lui bleen 17:45, este o figură de stil care se numește metaforă. Subclasa metaforă hiperbolizantă.

  Info și exemple despre ce înseamnă și cum pot fi utilizate metafora & hiperbola în text găsiți pe Wikipedia și le-ați fi găsit la vremea cuvenită în manualele de limba română cls. V-VIII, dacă le-ați fi citit, că de lecturi particulare nu poate fi vorba.

  Reply
 7. ElCucui

  Ah, Yeba, parcă te-am auzit cântând un lied! Ce bine ai zis "frăție"! Mai nasol e că, după '90, frăția justiției s-a înfrățit și cu alte frății, din domeniul 'construcțiilor', astfel încât un frate chirurg să poată fi achitat și dacă e prins cu șpăgi de milioane în Antile.

  De-asta zic că, măcar pentru o vreme, ne trebuie curți cu juri. Cu oameni simpli, din popor, inițiați pe loc în legislație dar neinițiați discret cu aprinderi de torțe.

  Ce frumos zice și doamna ex-judecător în articolul despre Grand Jury că "are rolul JURISPRUDENȚIAL de a limita puterea autorității procurorului". Adică, bă, ne-am lămurit cu voi cât de corecți sunteți dacă sunteți lăsați de capul vostru, de-acum trebuie să stați sub controlul poporului.

  Reply
 8. Bleen

  Repet pentru toţi idioţii care mai nou citesc Blogary:

  "Nu de un partid curat avem nevoie ci de unul de dreapta care sa execute statul socialist o data pentri totdeauna. Nu sa-l gadile, nu sa-l injure, nici macar sa-i dea doua peste bot. Sa-l execute. Cu un glont in ceafa sau intre ochi. Sa se asigure ca e mort definitiv si iurevocabil. Sa nu mai ramana piatta pe piatra din constructia socialista, s-o rada de pe fata pamantului ca pe Cartagina. Visez. O sa raman un vesnic idealist incurabil."

  1. Nu am zis că partidul ăla ar fi PDL.

  2. Era o modlitate de a spune că nu trbeuie umblat cu jumătăţi de măsură şi că statul social trebuie înlocuit cu unul minimal, nu transformat într-o struţo-cămilă.

  Mîine poimîine o să fiu acuzat că am dorit împuşcarea în cap a statului, care e şi el om, aşa cum Crucea Roşie a acuzat că sute de milioane de oameni din toată lumea încalcă drepturile oamenilor virtuali din jocurile video.

  Asta e ultima explicaţie pe care o dau boilor.

  Reply
 9. Yeba

  @ElCucui, păi nu era felicitare, era decât un omagiu obiectiv.

  Justiția a fost prima putere și prima profesie infiltrată de politruci și securiști, până la refuz, practic vas comunicant de cadre cu Securitatea & Partidul, și ultima care a abandonat oficial criteriul politic de selecție a cadrelor: dintre facultățile civile, Dreptul a fost ultimul care a renunțat la prezentarea ”dosarului” înainte de înscrierea la examenul de admitere. E un putregai foarte adânc (presupunând ca nu e hău).

  Are azi reacții de ”corp”, e o frăție, nu o profesie. Si eu cred că o justiție cu jurați poate fi cel puțin o etapă pe calea curățării ei.

  Nici măcar la mila timpului nu suntem, pentru că mutanții sunt eliminați din vreme, the next generation e plină de exemplare ca fie-sa Bărbuleascăi.

  Reply
 10. Bleen

  @pesto

  Arată-mi în comentariul meu unde am zis că "socpul scuză mijloacele" şi că trebuie încălcate drepturile şi libertăţile cîştigate în '89.

  Reply
 11. ElCucui

  @Jerome, scuze, am amestecat un pic borcanele.

  Oficial e aproape imposibil – cum naiba să avem o opoziție formată din UDMR și PRM?! Neoficial însă, varianta Lăzăroiu este cea mai plauzibilă. Gândește-te numai cum a fost setată Justiția de PSD-Iliescu-Năstase-Stănoiu de nici după 8 ani nu poate fi reformată în esență. Te-ai gândit? Buun. Acum gândește-te la ce setări a făcut Băsescu-PDL în ultimii ani la nivelul administrației locale, în SRI, cu DNA-ul, la CCR, în BNR, în relațiile cu NATO, UE, FMI, SUA. Crezi că în 4 ani de guvernare, USL-ul poate prelua toate frâiele respective? Mă îndoiesc. Rămâne o simplă problemă de strategie dacă PDL trece oficial la guvernarea de largă uniune națională. Asta la un moment dat, n-a zis nimeni: începând cu 2012. Căci neoficial, repet, PDL va fi oricum la co-guvernare, ani de zile de acum încolo, chiar dacă oficial USL câștigă alegerile.

  Nu, nu sunt Lăzăroiu. Știu niște chestii…

  Reply
 12. ElCucui

  Isăilă B, i-am trecut pe toți ardelenii prinși de curând la furat la categoria "zeci-miari" sau "suti-miari". Pe lîngă multi-milionarii și miliardarii în curs de achitare sunt totuși niște tiriplici. Falcă la o ciupeală printr-o diferență de valoare la apartament chiar pare om cinstit. Adică fraier. Sunt foarte de acord că trebuie pedepsiți exemplar și miarii și zeci-miarii.

  Eu zic să nu ne hazardăm cu ardelenii și regățenii la faza pe țară a corupției atâta timp cât nu știm de unde sunt de pământ procurorii și judecătorii care i-au căpăcit. Că poate s-au născut la Vaslui sau Craiova. Ăștia și în armată erau cei mai ai dracului șefi!

  Eu nu vreau să semene justiția lentă din Regat cu justiția rapidă din Ardeal. Vreau ca justiția din România să se asemuiască la performanțe cu cea din SUA și UE. Recomandă anarchix lista asta de țări cu justiție care funcționează după principiul roman "Make the crime, pay the time":
  http://en.wikipedia.org/wiki/Jury_trial

  Reply
 13. adrian

  @bleen: nu ai fost functionar public. Ai fost secretar de stat in echipa cu Lazaroiu. Scuze.

  @pesto are dreptate, si n-are nevoie de note de subsol.

  Inchei si eu.

  Lumea e mai respirabila fara idealisme din astea.

  Reply
 14. ElCucui

  Deci, care este răul cel mai mic?

  1. PDL la guvernare?! (Irealizabil)

  2. USL la guvernare cu PDL și o opoziție 'unită' formată din UDMR și România Mare? (realizabil)

  3. PSD la guvernare cu PDL. (Visul pedelist realizabil)

  4. PNL la guvernare cu PDL. (Visul pedelist irealizabil)

  4. USL la guvernare, PDL în opoziție. (realizabil)

  Reply
 15. Isailă B

  @ElCucui, cel car contrapune motivat statul de drept statului de dreapta (extremist).

  Io cred că infractori există în toate societățile. Acestea din urmă diferă mai degrabă prin rapiditatea cu care îi depistează. Aici este o diferneță între Vechiul Regat și Ardeal, care diferență s-ar putea să creeze probleme (deja Băsescu e nițel supărat pe ardeleni, ceea ce face să ne supărăm și noi pe el).

  Așadar cinste Ardealului că i-au înfundat pe primarii Cristian Anghel (Baia-Mare, originar din Argeș), Sorin Apostu (Cluj, originar din Vrancea) se pregătește George Scripcaru (Brașov, originar din Neamț). Apostu era un șpăgar înrăit (care respecta totuși partea primăriei și a partidului). Se știa demult asta, din cauza lui Apostu eu mi-am pierdut orice încredere în Boc (credeam că Boc face concesii ca să prindă puterea și să facă ce trebuie cu ea, dar m-am înșelat). Cristian Anghel a fost mai degrabă un fraier, căci primăria lui a cumpărat un bloc scump, ce fusese evaluat ieftin în acte private, dar se știe că privații subevaluează ca să nu plătească taxe. Anghel a fost victima obiciurilor evazioniste ale românilor cum este probabil și cazul lui Gheorghe Falcă din Arad. Nu exclud ca regățenii să fi fost pârâți și pentru că nu era înghițiți de anturaj.

  Reply
 16. pesto

  Bleen… inteleg ca esti un idealist incurabil care isi doreste moartea subita a "sistemului socialist". Si iti respect parerea, fiind si eu un om de dreapta, dar din exact acelasi motiv nu pot sa fiu de acord de modul in care vrei sa o faci. Tu spui ca ar trebui sa inghitim orice de la basescu si de la PDL pentru ca ei se jura ca sunt de dreapta si ca omoara "statul social". De ce nu sunt de acord cu tine:

  1. Pentru ca pana la a darama acest stat social, trebuie sa ne mai gandim si la democratie. Aceasta mentalitate de "the end justifies the means" am mai auzito si pe la altii alde Hitler, Stalin, Mao, Mussolini etc… Deci a incuraja acest tip de mentalitate in care esti orbit de furie si uiti toate libertatile si drepturile pentru care au murit atatia in 89 nu face cinste nici dreptei, nici tie.

  2. Este doar o iluzie excelent croita de PDL-isti cum cica ei isi doresc moartea statului social si ca aceasta este menirea lor in viata. Eu bag mana in foc draga Bleen, ca fara FMI, BM, si UE asa-zisul stat social nu numai ca nu era in pericol sub base si boc ci chiar inflorea spre culmi necunoscute (aminteste-ti de episodul salarile profesorilor +50%, care a fost tema PRINCIPALA de facto de campanie a PDL in 2008). Plus sa nu uitam ca PD(Base) pana la inceputul anilor 2000 era afiliat Partidului Socialist European si se declara de stanga, nici macar centru-stanga. Ma rog stim noi cum e cu reevaluarile dar de la un om aparent inteligent ca tine asteptam mai multa viziune si o mai mica PD-ului bazata pe argumentele detaliate de tine care in realitate nu prea se verifica.

  dar in rest te felicit pentru un articol chiar bun.

  Reply
 17. Yeba

  Dragă domnule Iliescu, sper că vă mai amintiți de mine, sunt de fapt Rodica, Rodica Becleanu de la TVR.

  Personalitatea dumneavoastră luminoasă, atât de des atacată înveninat de mediile de informare plătite gras, cu fonduri neștiute de pe meleaguri străine de sufletul românesc, este, iată, din nou ținta unor atacuri infame, cărora, ca reporteri obiectivi, nu le vom fi fost răspuns vreodată.

  Dar trebuie să vă mărturisesc, domnule Iliescu, că astăzi regret că sunteți liber-cugetător și nu am ocazia să vă doresc un însuflețit La mulți ani!, deși purtați numele unui aprig sfânt ortodox, spre deosebire de mărunții sutași din calendar, roși de în-crân-ce-nare.

  Reply
 18. ElCucui

  @bleen, de ce să nu reconstituim traseul istoric al lui decât? Termenul a fost cules de Güry Pascu de pe navetă, a fost scos la rampă de "Asociația animalelor mici, fără frontiere" (marmotili face decât urechile așeaa…), a fost promovat de IT Morar în presă, pentru a fi redat țopârlanilor ajunși diplomați și candidați. Ca de ex. lui Mircea Geoană.

  Reply
 19. ElCucui

  @anarchix, mersi de link, am de citit. Excelent! Poate îl urmează și Titus L și poate îl reevaluează pe DDPP. 🙂

  Încă o dată. Este o URIAȘĂ MANGLEALĂ să pretindem NOI, în țara cu cea mai coruptă justiție și poliție din UE, independența absolută, de castă, pentru justiție.

  Independență înseamnă în democrație neamestecul politicului, economicului și justițiabilului în deciziile unui sistem CONTROLAT de societatea civilă. Punct.

  (fascinantă și 'demitizarea' Grand Juries din linkul ăla mare al meu. Secret dar civil! La noi secret înseamnă "să nu afle prostimea")

  Reply
 20. Horia Pană

  Bleen,

  Am gustat ironia, dar cu toate că am la rândul meu unele idealuri, să mă ferească Dumnezeu de perfecţiunea trâmbiţată pe toţi coclaurii şi mai ales de aia pusă în practică. De obicei s-a lăsat cu hecatombe şi destine mutilate.

  Reply
 21. Bleen

  @adrian

  Era o figură de stil aia cu împuşcatul în cap. Că doar nu poţi împuşca în cap un stat, nu? Mai devreme ElCucui era acuzat că vorbeşte cu "decît" în loc de "doar". În astfel de momente, nu-ţi rămîne decît să te faci că plouă, jenat. E ridicol şi enervant să explici unor personaje cu iq de sub 90. E o lipsă de respect pentru ceilalţi comentatori, care nu sînt obligaţi să citească explicaţii şi note la fiecare comentariu. Gîndeşte-te că ElCucui ar fi trebuit să explice acum întreaga sa istorie şi întreaga istorie a lui "decît"., că la fiecare comentariu ar trebui să pui cîte cinşpe note de subsol. E plină lumea de idioţi trişti care se iau prea în serios şi sînt capabili să citească decît pe sliabe şi ad litteram. De înţeles nu poate fi vorba.

  PS. Nu am fost funcţionar public. Faci o confuzie gravă.

  PPS. Aici închei discuţia şi explicaţiile, că nu facem decît să ocupăm timpul şi spaţiul celorlalţi comentatori.

  Reply
 22. adrian

  @bleen, @Horia Pana are dreptate, degeaba-l iei la misto si il faci uselist. Ceea ce numesti, eufemistic, idealism este, iarta-ma ca-ti spun, fanatism extremist de cea mai irationala speta. Numai ura ti-a mai ramas in arsenalul argumentativ, ura anti-Iliescu, anti-stat social si varianta Nastase premier intr-un guvern PSD-PD-L? Ar fi foarte trist. Si mai trist e ca recurgi la pseudo-argumente irationale intr-un spatiu (public) in care ar trebui sa domine rationalitatea. Nu uita, ai fost functionar public si poate vei mai fi, nu esti un simplu forumist. Credeam ca poti mai mult decat sa te manifesti ca un @basarica de sens contrar.

  Reply
 23. Bleen

  Am mai spus-o: aştept să crape Iliescu. Dacă crapă înainte de alegeri, voi fi foarte foarte exigent cu PDL şi în ultimă instanţă nu voi vota deloc. Dacă nu crapă, păi atunci merg obligatoriu şi votez cu PDL. Vreau să crape în opoziţie, dacă în puşcărie sau pe treptele trebonalului nu se poate. Sau, mă rog, nu m-am gîndit prea bine care ar fi cea mai fun moarte a iliescului, n-am imaginat scenarii. Ar fi frumos să moară de inimă rea. Sau de inimă roşie. În direct, spectaculos, la tv. Aş vrea să aibă o moarte lentă, acoperită live de toate tabloidele şi carele teve. Să-şi dea ultima suflare în microfon, întrerupt de publicitate, sub privirea abisală a reporteriţei, fără să mai apuce să răspundă la întrebarea "Ce simţiţi în aceste momente, domnule Columbeanu?".

  Reply
 24. Dragos

  “eu cu cine votez în canada?”

  Ambasada Congo in Romania

  Cancelaria: Strada: Mihai Eminescu nr.50-54,

  ap.15, etaj 7, Bucuresti, Sector 1

  Telefon: 021-210.54.98

  Telefon mobil: 0740-808 009

  E-mail: ambardcbuc@yahoo.fr

  (presedintele Joseph Kabila este un flacau de toata isprava)

  Reply
 25. Jerome

  "Cei ce caută perfecţiunea pot vota USL, nu trebuie să voteze PDL"

  Eu nu caut perfectiunea ci doar normalitatea, decenta, seriozitatea, respectarea promisiunilor…asa ca eu cu cine pastele masii votez ?

  Reply
 26. Bleen

  @Horia Pană

  1. Am recunoscut că idealismul e unul dintre defectele mele. Asta e, n-am ce face, trebuie să-mi port crucea.

  2. Cei ce caută perfecţiunea pot vota USL, nu trebuie să voteze PDL. N-am încercat niciodată să îndepărtez un votant USL de la ale sale, să-i deviez calea.

  Reply
 27. Horia Pană

  Bleen, ai spus într-o replică la un comentariu o chestie fulminantă: "Nu de un partid curat avem nevoie ci de unul de dreapta care sa execute statul socialist o data pentri totdeauna. Nu sa-l gadile, nu sa-l injure, nici macar sa-i dea doua peste bot. Sa-l execute. Cu un glont in ceafa sau intre ochi." Tu numeşti asta idealism. Whatever!

  Bolşevismul şi nazismul au procedat aşijderea, iar liderii arondaţi îşi spuneau de asemenea idealişti.

  Apoi ne îndemni să votăm PDL, care-i, vezi Doamne, "mai puţin ca imperfectul". Pot să privesc sloganul ca semnificând că PDL nici măcar la imperfecţiune nu se ridică? Măcar la aia se mai poate repara câte ceva.

  Reply
 28. Jerome

  Florina

  Gresesti profund.

  Eu tin cu Liverpool.

  In ceea ce priveste prima grupa valorica, eu cred ca ne referim la aceia care au putere de decizie.

  Apropo, acum Igas propune ca functionarii publici in functie sa poata candida fara probleme. Crezi ca Monica Macovei sustine acest lucru ?

  Reply
  1. Florina

   o aştept să se pronunţe, prefer să nu speculez. apropo, nu s-a pronunţat nici cînd a vorbit ultima dată Băsescu despre procurori.

   Liverpool e ok. 🙂

   Reply
 29. freejack

  @BLEEN

  Din pacate perceptia mea (si nu numai a mea) este ca in acest moment PDL-ul este IMPERFECTUL. Deci "mai putin ca imperfectul" sunt altii. Stiu ca credinta multora care scriu pe acest blog este alta dar ar fi bine sa ia si pulsul strazii. In Bucuresti, in acest moment, cu oricine ar defila, PDL-ul va suporta un dezastru electoral.

  Reply
  1. Florina

   Jerome,
   nu te face că n-ai înţeles care-i prima grupă valorică că te bănuiesc că ţii cu Barcelona. 😀

   nu e nici pe departe fanatism, e judecată la rece. apropo, Macovei, Boagiu, Preda şi restul + rezervele 🙂 sînt în PDL, n-au plecat de-acolo. deci?
   iar codul etic Macovei a fost nu numai adoptat în PDL, dar e şi aplicat. aşa stau lucrurile, unde-i fanatismu'?

   Reply
 30. Jerome

  Pai daca ma gandesc bine, l-as putea aminti pe cel care a fost cel mai bun premier al Romaniei 🙂 ( Basescu dixit), pe cel mai bun ministru de finante al Romaniei ( ex PSD e adevarat) si as putea(poate) sa mai enumar cativa dar mi se pare ridicol.

  Daca mergem pe fanatism, mai bine stingem lumina si terminam problema.

  Eu cred ca o discutie serioasa in acest moment trebuie purtata pe aceia care ACUM sunt ministrii numiti de PDL.

  Sunt acestia potriviti pentru functia lor ?

  Eu votez bucuros cu Macovei, Preda, Boagiu si inca cativa, dar puterea de decizie o au baronii locali si reevaluatii.

  PS. Daca din prima grupa a PDL fac parte Igas, Botis, Ialomiteanu, ministrii IN FUNCTIE, ma intreb din ce sunt compuse grupele 2-3

  Reply
 31. Jerome

  Apropo, e ceva care sincer ma framanta.

  Daca Vanghelie a fost reevaluat in bine si DNA-ul a fost reevaluat in rau, eu ce naiba sa inteleg de aici ?

  Reply
  1. Florina

   Jerome,
   a arăta bubele DNA-ului nu înseamnă a-l reevalua în rău. nici DNA-u', în bloc, nu-i icoană în altar s-o pui. ia uită-te la încadrarea ăstora din dosarul ROMGAZ, a mai recentă minune şi apoi reciteşte ce-a zis Băsescu de procurori. ba nu, vezi şi ce-a scris Cucui pe tema Năstase- dosarul mătuşicii Tamara şi după vezi ce-a zis Băsescu. e, are măcar un pic, aşa, dreptate?

   doi. zi şi mie unu' măcar din PSD care să aibă corespondent în prima grupă valorică din PDL.

   Reply
 32. Jerome

  @Florina

  "dar cu cine să votezi, Jerome? cu Năstase, Ponta, Chiliman, Vanghelie, Michi Şpagă, Hrebengiuc, Tăriceanu?"

  Pai Micky Spaga si cavalerul Vanghelie deja sunt reevaluati.

  QED

  Reply
 33. bigone

  cred ca ar fi timpul sa iesim din zodia mirarii.

  n-au cum sa existe justitie, legi si coduri, cand faptuirorii din aceste domenii sunt, majoritar, chiar cei care ar trebui sa suporte rigorile culpabilitatii lor (chiar asa nedovedita, insa, prea evidenta, fiind), dar nu cele create si aplicate de ei pentru ei insisi !deci, asadar si prin urmare …….

  Reply
 34. Jerome

  Sa votam cu PDL-ul ?

  Dar cu ce PDL ?

  Cel al lui Boagiu, Cristi Preda, Monica Macovei, Paleologu ?

  OK.

  Cu cel al lui Pinalti, Falca, Tamasan, Hoara + toti reevaluatii ?

  Multumesc dar pas.

  M-am saturat sa aleg raul cel mai mic. Acum ce naiba facem, iar alegem intre Iliescu si Vadim ?

  Reply
  1. Florina

   cred că trebuia pus în header un comentariu al lui DP Aligică, în care spunea că exact asta e democraţia, PESTE TOT, alegerea răului cel mai mic. asta ca să se-nţeleagă că politica şi imacularea sînt în relaţie de incompatibilitate permanent.

   important e nu să căutăm feţi frumoşi viteji şi puri în politică, ci să fie cît mai multă transparenţă. iar dacă azi îi demonizaţi pe Pinalti, Falcă şi alţii din PDL, e că a lucrat ceva-ceva justiţia la transparenţa asta, că lege a lobby-ului ca-n State n-avem. şi bună-ar fi!

   dar cu cine să votezi, Jerome? cu Năstase, Ponta, Chiliman, Vanghelie, Michi Şpagă, Hrebengiuc, Tăriceanu? sau nu votezi şi se duc alţii şi-i votează pe-ăştia din urmă. e, e bine, ce zici?

   Reply
   1. Florina

    şi mai clar, aici şi oriunde în altă parte, în orice partid – în afară de alea socialiste, să ne-nţelegem! – se găsesc şi macovei, funerii, boagii, prezi, voineşti, dar şi fălci.

    Reply
 35. Huitzilopochtli

  ElCucui, in doua fraze il facusi praf pe "decat" de trei ori.

  Cum ar suna de exemplu: "mai bine golan doar activist, mai bine mort doar comunist"?

  Reply
 36. ElCucui

  Băi, m-ați omorât cu 6% asta! Vrei să ți-o spun p-aia dreaptă? La cât produce țara asta, adică un kkt, nici 10% pentru învățământ, nici 20% pentru sănătate nu ne aduce în rândul lumii. Cheșu, tată, contează! Trebuie vorbit în cheș. S-au găsit doi idioți de la sindicate să facă comparații cu Germania. Eu i-aș închide pe toți liderii sindicali într-o cameră și i-aș lăsa să facă ei bugetul. Să se înțeleagă ei între ei cât să primească fiecare ramură. Le-aș da și bâte de baseball. Nu să vină pe rând la TV să pretindă, fiecare în parte, procentul din Franța pe ramura lui.

  Reply
 37. ElCucui

  @De praftică vorbesc. Conducerea liceului unde învață copiii mei s-a schimbat de curând, a venit o directoare care a eradicat fumatul și băutul în ușa școlii. Ani de zile ne-am plâns vechii conduceri că trecem cu copiii din clasele primare de mână și niște puști cordiți ne suflă fumul în nas sorbind din canuri de bere. Ni se spunea că nu au bază legală să intervină. Ei bine, autonomia de acum le-a asigurat baza. Tot autonomia căpătată îi dă școlii dreptul să impună criteriul disciplinei, de exemplu, ca filtru la promovabilitatea dintr-o clasă în alta sau din generală în liceu. Doamna directoare a deschis lista de transferuri pentru la vară. Acuma se poate. Până acum nu se putea.

  Reply
 38. ElCucui

  Dacă doriți să revedeți. Judecătoarea Turcu prinsă beată la volan după ce a acroșat mai multe oglinzi a fost achitată de colegii de ICCJ. Inspecția Judiciară a CSM care ar fi putut s-o penalizeze n-a auzit de caz. Astăzi s-a întors la ciocănel:
  http://www.youtube.com/watch?v=jlPfwWJGsA8&fe
  Mă-nțelegeți, Titus și Ionuț, cam unde bat? Nu vorbim de culori politice aici, ci de un sistem de justiție corupt.

  Reply
 39. Ionut S

  @ ElCucui

  In ce fel? Supravegherea de la Bac e buna, desigur, dar mai e alceva?

  Oricum, insist ca nu e de folos entuziasmul in fata unei legi in Romanaia. Trebuie sa vezi intai daca o aplica macar initiatorul (vezi legea pensiilor, legea salarizarii bugetarilor – aia cu coeficientul pt fiecare meserie de la 1 la 15, pactul pentru 6 % pt educatie); si apoi, daca se aplica totusi, poti sa ai surpriza ca teoria e sublima, dar practica ucigasa.

  Reply
 40. ElCucui

  @Ionuț S. Am 2 copii în școală și constat cu bucurie că lucrurile se schimbă în bine de când e Funeriu la butoane. Îmi doresc să revină cât mai repede salariile profesorilor la loc. Aș fi vrut să mă laud cu alți doi miniștri care mi-au fost îndrumători de an și de grupă dar nu pot. Băsescu, Morar, Covesi, Macovei nu pot face minuni. Sistemul juridic trebuie dărâmat din temelii și reclădit. E imposibil însă cu alde Pivniceru, Turcu, Bărbulescu, Costiniu, Bejenariu și junele Dănileț.

  Reply
 41. Ionut S

  @ ElCucui

  Zic ca principalele prevederi ale legii educatiei inca nu au intrat in vigoare, iar efectele vor fi vazute de-abia peste cativa ani. Pana atunci nu stim de fapt car e de buna. Putina retinere zic, ca sa nu avem revelatii tardive gen "de fapt incrancenata lupta de ani de zile cu coruptia a bravilor procurori condusi de incoruptibilul Daniel Morar numit de preacinstitul Basescu si vrut jos de putreda opozitie careia ii tremura fundul de frica – e doar un show ieftin pentru prosti". A da, si "cum zicea Mircea Badea de la inceput".

  Reply
 42. ElCucui

  @Titus L, uite aici cine și cum se întocmește rechizitoriul unei crime în SUA. E o lectură ușoară și instructivă. Spune-mi apoi, te rog, dacă asta propune și PPDD că să mor de nu votez cu el:
  <a href="http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2 Fwww.dmwlawfirm.com%2Fresources%2FGrand%2520Jury-prima%2520parte.pdf&ei=k3EHT6HRF8X5sgakm-yBDw&usg=AFQjCNG9Vw_pbRa2efS6ld9AhuIRFcSO6A&sig2=O79s24ENTGe5drJUjcW19g” target=”_blank”>http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&a…” target=”_blank”>Fwww.dmwlawfirm.com%2Fresources%2FGrand%2520Jury-prima%2520parte.pdf&ei=k3EHT6HRF8X5sgakm-yBDw&usg=AFQjCNG9Vw_pbRa2efS6ld9AhuIRFcSO6A&sig2=O79s24ENTGe5drJUjcW19g

  Reply
 43. ElCucui

  @Ionuț S, păi, și atunci ce mă mai iei cu legea învățământului (foarte bună) și legea creditului apicol?

  Cu "securistul" Băsescu nu te arunca! Sunt rudă bună cu nostromul NAVROM-ului din epoca ANVERS. Știi cu ce se ocupă nostromul, bănuiesc.

  Reply
 44. ElCucui

  Titus L. Habar n-am ce propune DDPP. Dar dacă tu crezi că sistemele juridice din USA și UE merg după ideile lui PPDD, somn ușor! Să nu cumva să citești linkurile pe care ți le-am furnizat că sunt puse la derută de Pavel Coruț și Lorin Fortuna. Crează insomnii!

  Da' știi că există taxă unică într-un prosper stat din Europa. Știi unde?

  Reply
 45. Ionut S

  @ ElCucui

  Poate am inteles eu gresit, dar dezbaterea era despre scoaterea "subminarii economiei nationale" din Codul Penal.

  Reply
 46. Ionut S

  @ Titus L

  Pai nu vezi ca se taie si se taie ca sa… ce? Sa se ajunga la Romania – statul european cu cel mai mare nivel al investitiilor din PIB, dupa Polonia. In parcuri la sate, ca n-au taranii destula natura; autostrazi nu, ca polueaza. Anuntata realizarea cu mandrie keynesiana de domnul presedinte, sa scada un CAS nici nu vrea sa auda. Unde esti tu MobGirl doamna, ca punand mana pe el… vezi tu ce faci.

  @ElCucui: nu te iert, spune cu curaj:“securistul si comunistul de Basescu ar trebui incriminat [pentru Codul Penal ce nu permite acuzare hotilor de sute de milioane], la naiba ca nu se poate!”

  Reply
 47. ElCucui

  @Ionuț S. Ești total pe lângă ce zic eu. Vorbesc de Cod Penal. Iar Băsescu a cerut executivului și legiuitorului un nou statut al judecătorilor și procurorilor, cu tragere la răspundere materială și penală a magistraților și i-au dat ghimpe, inclusiv ai lui. I-au băgat toate punctele pe care le-a cerut (nu știu dacă ai citit legea, sunt câteva OK) însă fără pedepse proporționale cu greșelile. Cea mai mare pedeapsă este excluderea din magistratură și 'exilul' în avocatură. De-aia a și ieșit la rampă nervos. Bine, nici el n-a luptat până la capăt, că vin alegerile.

  Reply
 48. Titus L

  @ElCucui: justitie cu jurati, deci PPDD.

  @Bleen: impuscarea in cap a statului socialist se face prin eliminarea taxelor. Taxele sunt o masura socialista pentru ca face ca bogatia sa fie redistribuita de stat in buzunarele proprii foarte perfecte. O singura taxa pentru toti, 10% din orice venit e suficient. Deci tot PPDD.

  Mai sa fie…!!

  Reply
 49. ElCucui

  Bleen, dragule, nu statul de dreapta este prioritatea, ci STATUL DE DREPT. Degeaba statul de dreapta taie salariile profesorilor dacă sifonează banii economisiți prin facturi umflate. Apostu a fost doar un făzănel lacom ardelenesc care n-a avut răbdare și încredere să primească banii în cont, în Antilele Olandeze. Soția s-a apucat și le-a tăiat factură pe șpagă clienților. Băieții deștepți, băieții cu cifre mari, lucrează cu șpaga în off-shore-uri. Sunt extrem de greu de dovedit. (Și când sunt dovediți de comisii rogatorii la solicitarea procurorilor din Elveția, sunt achitați. Zice că erau banii la o doamnă. Care a murit.)

  Reply
 50. Ionut S

  @ ElCucui

  Acu' citesc (si) mai atent ce-ai scris si vad "securiștii și corupții care au făcut legile". Stiind ca Basescu (practic, ca Predoiu si Boc nu exista) a facut legile, te invit sa scrii: "securistul si comunistul de Basescu ar trebui incriminat, la naiba ca nu se poate!".

  Reply
 51. Ionut S

  @ ElCucui

  Cand a venit comandantul suprem cu pachetele de Coduri juridice de adoptat prin asumare ca sa le avem exact cum dorea Dansul au mai existat unii care au zis ca nu-i firesc, da' nu , ca omu' reforma statul si macar pentru asta trebuie votat, chiar daca tort restul e dezastru, ca ce legi bune a dat. Si acu' iata "nu e legi". Stai sa vezi cand incep sa se aplice legile educatiei, legile sanatatii etc.

  Reply
 52. ElCucui

  Ne-am trezit astăzi în mijlocul unei conspirații. Bună dimineața! Aflăm că pe securistul Niculae și pe securiștii și corupții care i-au dat resursele pe nimic și pe securiștii și corupții care au făcut legile nici măcar nu-i putem incrimina. Nu există lege. Cum naiba?! Nemaivorbind că și dacă ar fi existat lege securiștii din justiție și calfele lor i-ar achita. Vezi Brădișteanu-Năstase. Dar altfel facem tam-tam, presă-arestări, sanchi, justiția începe să funcționeaze. Nu, nu funcționează! Prinde și condamnă zeci-miari și suti-miari ca Apostu sau Petcu, dar pe milionari, zeci-milionari, suti-milionari și miliardari îi achită. PROSTEALĂ PE FAȚĂ!!!

  Reply
 53. ElCucui

  Dacă tot am copiat constituții, sisteme contabile, legi organice din Vest, de ce nu copiem și sistemele lor juridice? De ce-i tragem înainte cu golănia asta cu Independența Justiției? Unde s-a mai pomenit independență absolută ca la noi în democrațiile așezate?

  Curțile cu juri aleși din popor judecă cazurile penale grave și în UK, Franța, Italia, Belgia, Elveția, Germania, asta numai ce am găsit pe fugă. Francezii încep de la un prejudiciu de 10.000 euro sau 10 ani pedeapsă, elvețienii de la 2 ani pedeapsă. Belgienii judecă toate fraudele politice numai cu jurați. Etc.

  Cea mai mare escrocherie asta a fost după '90: Independența Justiției. Ca să le mergă furăciunile ca unse. Mă și mir cum 'conștiințele treze' acuză Justiția de 20 de ani dar nu s-au prins de escrocherie.

  P.S. S-a introdus controlul ministrului și urlă magistrații ca din gură de șarpe. Oricum ministerul nu poate face față.

  Reply
 54. ElCucui

  Asta ca să-i ușureze decizia judecătorului, să nu fie nevoit să-l achite ca pe Brădișteanu cu 3,7 – 7 milioane de dolari ȘPAGĂ în cont (găsite de procurorii elvețieni, normal)

  Reply
 55. ElCucui

  Ce te miri? Năstase n-a fost încdrat la DARE de mită în loc de LUARE de mită? În loc de SPĂLARE DE BANI procurorii instrumentau FURTUL unui dosar de spălare de bani.

  Reply
 56. ElCucui

  Eu visez decât la parchete cu Grand Juries. Cu 16-23 de jurați, oameni din popor, cărora procurorul să le prezinte faptele (sancționabile cu mai mult de 1 an cu închisoare), probele, martorii, pentru ca ei să întocmească lista posibilelor fapte penalizabile. Mai puternice ca suspiciunile, că alea intră la vrăjeala cu prezumția de nevinovăție. Procurorul să facă decât încadrările pe articole Cod Penal. Cum e în America, tată! Și cum nu apare în filme/presă. Nu mai zic că mi-ar plăcea să existe și juriile mici la instanțele de fond, care dânsele să stabilească 'guilty' sau 'not guilty'. Ca-n filme. Judecătorul să fixeze decât anii de pârnaie. Atât!

  Justiția românească nu se poate vindeca din interior. A dovedit-o. Au trecut 22 de ani, în pln! (n=noastră)

  Că doar nu-s nebuni americanii să lase societatea civilă să acuze și să judece!

  Reply
 57. Bleen

  Nu de un partid curat avem nevoie ci de unul de dreapta care sa execute statul socialist o data pentri totdeauna. Nu sa-l gadile, nu sa-l injure, nici macar sa-i dea doua peste bot. Sa-l execute. Cu un glont in ceafa sau intre ochi. Sa se asigure ca e mort definitiv si iurevocabil. Sa nu mai ramana piatta pe piatra din constructia socialista, s-o rada de pe fata pamantului ca pe Cartagina. Visez. O sa raman un vesnic idealist incurabil.

  Reply
 58. adrian

  Nu e vorba de "mai putin ca imperfectul".

  Raspunsul corect e: pe ceilalti ii urasc atat de mult incat nici un argument, rational sau irational, nu ma poate face sa votez cu ei. Ar fi ca si cand ar trebui sa-mi onor parintii sau copiii. Am dreptate sau nu?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *