Cine e de vina pentru ca nu ne mai vaccinam copiii? Statul!

Zilele trecute citeam cîteva statistici îngrijorătoare, care arătau că în 2013-2014 a scăzut rata vaccinărilor la copii. Astfel de variații sînt oarecum normale și sînt des întîlnite inclusiv în anumite state occidentale. Adevărata problemă este însă aceea că doar în București, în 2014 rata vaccinării a fost cu circa 20% mai mică decît în 2013. Acest lucru poate arăta un trend sociologic. O cauză poate fi inclusiv promovarea unor chestiuni care nu au nicio legătură cu medicina, de persoane din ce în ce mai mediatizate, așa cum este Olivia Steer.

Tot din seria Olivia Steer am citit recent un articol scris pe o platformă de extremă stînga, unde de vină pentru scăderea ratei vaccinurilor ar fi închiderea cîtorva spitale de stat în 2011-2012 și companiile private. În realitate însă, cifrele arată că cea mai mare scădere a ratei vaccinurilor are loc în marile orașe, cu Bucureștiul pe primul loc, adică acolo unde există numeroase spitale, dar unde, din păcate, propaganda tip Steer penetrează cel mai repede. A spune, deci, că închiderea unor spitale generează problemele cu vaccinare, înseamnă a întoarce spatele adevărului.

O frază merită însă comentată în mod special, pentru că tînărul comunist spune așa: “liberalizarea excesivă duce la aberaţii precum lipsa de informare corectă”. În realitate însă, nu liberalizarea a generat această problemă, pentru că responsabilitatea pentru vaccinarea populației aparține exclusiv statului! El este cel care a eșuat în a convinge părinții să-și vaccineze copii și tot el este cel care ar fi trebuit să asigure ca aceste vaccinuri să se afle în spitale. În realitate însă, discutăm despre de o lipsă acută a vaccinurilor. Cred că merită să ne întrebăm cum ar fi arătat campaniile unor companii private dacă acestea ar fi fost invitate să susțină procesul de vaccinare.

În al doilea rînd, și poate cel mai important, statul a eșuat în a motiva medicii de familie care se ocupă cu vaccinarea copiilor. Este indecent să ceri medicilor de familie să facă sute de mii de vaccinuri anual, însă să nu fii capabil să le plătești măcar un singur leu pentru fiecare vaccin! Or, asta arată că fix sistemul gîndit de stat este unul greșit.

În mod cert, vinovații pentru situația în care ne aflăm sînt deopotrivă statul și mișcările antivaccin. De aceea, cred că pe termen mediu trebuie să gîndim un sistem care să permită și companiilor private să ocupe această piață. Din experiențele avute pînă acum, am certitudinea că managamentul privat poate oferi mai multe rezultate pozitive decît sistemul de stat, dominat de birocrație, corupție și ineficiență.

(Foto: kisstimmins.com)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *