Competiția

Teoria ne spune asa, ai productivitate mare atunci platesti si salarii mari. Daca cresc salariile fara sa creasca productivitatea atunci ori compania da faliment ori scad salariile pana la nivelul productivitatii. Simplu pana aici.

Acum sa vedem ce spun datele despre economia Romaniei. PIAROM si ZF au facut o analiza unde compara performanta capitalului romanesc cu cea a capitalului strain. Nu mi se pare relevanta analiza facuta in acest mod. Poate doar daca vrei sa te bage Dragnea in seama.

Totusi, studiul, pentru cei care il citesc, prezinta cateva informatii interesante. Companiile cu capital strain sunt mai productive si platesc salarii mai mari (“Companiile străine au o productivitate mai mult decât dublă față de cele românești”). Am putea spune ca datele confirma teoria si sa mergem mai departe. Asta ar insemna sa nu fim economisti seriosi, poate doar propagandisti de partid.

Un economist pune si intrebarea , de ce se intampla acest lucru? Iar raspunsul il gasim tot in analiza respectiva: competitia. Companiile cu capital strain actioneaza in principal in domeniile pentru export unde sunt in competitie la nivel global. Asta inseamna ca trebuie mereu sa investeasca pentru a creste productivitatea si a ramane competitivi, altfel mor.

In concluzie – competitie mare creste productivitatea care dupa aceea duce la salarii mai mari. Sau altfel spus, vrem salarii mai mari trebuie sa deschidem pietele, trebuie sa punem capitalul autohton in comeptitie la nivel global si nu sa-l protrejam cu tarife si alte povesti inspirate din filmul Filantropica -“mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic”.

P.S. Pentru iubitorii de subventii si un stat cat mai mare, din orice partid, analiza PIAROM mai spune : “Cea mai mică productivitate este în companiile de stat,” si “Paradoxal, firmele de stat aveau până anul trecut cele mai mari salarii, mai mari chiar și decât în sectorul multinaționalelor, în condițiile în care raportul între productivitatea firmelor de stat și cea a firmelor internaționale este de 1 la 3”.

(Foto: cariereonline.ro)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.