Deplorabilul Vladimir Tismăneanu

Hillary Clinton, în septembrie 2016, despre milioane de americani care l-au susținut pe Donald Trump la alegerile prezidențiale din urmă cu doi ani:

Știți, ca să generalizez la limită, că jumătate din susținătorii lui Trump i-ați putea încadra în ceea ce eu numesc coșul cu deplorabili. Nu-i așa? [Rasete / aplauze]
Rasiști, sexiști, homofobi, xenofobi, islamofobi – alegeți dumneavoastră. Din păcate, există oameni de genul asta. Și el le-a dat proeminență.
 

Vladimir Tismăneanu, în urmă cu câteva zile, despre milioane de români care sunt de acord cu referendumul pentru clarificarea în constituție a noțiunii de familie:

Romania in itari, cu opinci si cu ochelari de cal: Anuntatul referendum este de un penibil nebun. Paseism neghiob,…

Publicată de Vladimir Tismaneanu pe Marţi, 11 Septembrie 2018

Același gen de limbaj arogant și disprețuitor, aceeași atitudine de vătaf ofensat care dă cu biciul retoric peste gloata de slugi impertinente.

Acest gen de personaj este opac la noțiunea de atitudine cuviincioasă față de semeni. Pe de altă parte, astfel de specimene nu contenesc să peroreze despre binele public și societatea civilă. Civilă, ca în civilitate, adică fel curtenitor de a vorbi sau respectare a bunei-cuviințe. Sfântă ipocrizie!

În latină ipocrizie are un nume sugestiv: pietas ficta. Pietate (sau moderație) fictivă. Această descriere li se potrivește ca o mănușă. Ei fac parte din și întrețin o ficțiune. Se agită ca niște păpuși pe scenă, într-un concurs de declamații sforăitoare, iar când spectatorii cască plictisiți – sau, impardonabil, se îndreaptă tiptil spre ieșire – ies din personaj și dau drumul la sudălmi. Cum de îndrăznește cineva să nu-i ia în serios, să nu dea din cap aprobator, să gândească altfel? Doar ei sunt casta învățaților și preoțimea adevărului; lor li se cuvine admirație și supunere din partea plebei nerafinate. Nu pleacă nimeni, la niciun referendum! The show must go on, tovarăși!

Altfel sunteți niște deplorabili! Deplorabili cu opinci și ochelari de cal, niște pășuniști în zdrențe!

Vreți să cunoașteți „virtutea” păpușilor care se dau în spectacol, la matineu și seara, sezon după sezon, în magnifice puneri în scenă ale binelui public și civismului?

E simplu: votați ce nu trebuie.

Facebook Comments

8 Comments Deplorabilul Vladimir Tismăneanu

 1. Toader

  ‘Vătaf ofensat care dă cu biciul retoric peste gloata de slugi impertinente’…
  Asta cam descrie atitudinea lui ‘Volodea’ cu acurateţe (inţeleg cā este si un anti-Trumper infocat) si nu ma miră că predică impotriva ororilor comunismului dar imbațisează noul cancer marxist-elitist.

  Reply
 2. Florin

  Suntem in plin razboi cultural. Mondial. Referendumul din Romania e doar o infruntare intre avanposturi. Care va fi probabil pierduta, fiindca toata lumea aia buna nu va vota, ca sa se stie ca apartine elitei progresiste, atee, luminata si aroganta. Batalia decisiva se va da in noiembrie. Daca democratii castiga si Camera si Senatul, il vor suspenda pe Trump si cu putin noroc vor reusi sa-l si izgoneasca din Casa Alba. Pence va fi la randul lui terfelit, pentru simplul motiv ca reprezinta americanul traditional, familist si credincios. E si el deplorabil, merge la biserica si chiar la WallMart! Daca democratii nu castiga ambele camera, Sessions va fi demis a doua zi si atunci elitele progresiste, atee, luminate si arogante vor schimba subiectul, ca sa nu se vorbeasca despre motivele pentru care Killary (favorita lui Vladimir Tismaneanu in 2016), Comey, McCabe, Strzok, Lisa Page, Rosenstein, Bruce Ohr si nevasta-sa, posibil Brennan (daca nu stiti, asta a fost seful CIA desemnat de Obama, membru al partidului communist american) vor intra la dat cu subsemnatul si unii chiar la zdup. Ar putea sa urmeze un armistitiu de vreo 6 ani, dar razboiul tot nu va fi castigat. Marxismul cultural va invinge si sminteala de pe urma va fi mai rea ca cea de la’nceput. Sper sa gresesc, daca nu pentru copiii mei, macar pentru nepotii care n-au nici o vina si habar n-au ce lume li se pregateste…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *