Găbița și lupul

Există o povestioară pentru copii, ”Petrică și lupul”. Ieri am trăit-o toți, în București și zonele învecinate.

Am primit avetizări pe toate mijloacele de comunicare privind furtuna, uraganul, ciclonul care avea să vină.

Am așteptat cu sufletul la gură și grupați regulamentar în case, cu toate cele necesare și nenecesare lîngă noi, venirea catastrofei.

N-a venit.

Și în loc să ne bucurăm, dăm vina pe doamna primar.

Eu zic s-o încurajăm să mai procedeze ca ieri. Numai așa nu va reuși niciodată să cîștige președinția.

Ce a încercat a fost bine cunoscuta tactică panică – salvare, care poate funcționa eficient numai în cazul în care situația reală există. Dar situația reală nu a existat, cel puțin pentru București, orașul căreia doamna îi este primar. A fost o ploicică, scurtă, de vreun sfert de oră, după care, cine a avut curajul să se uite pe fereastră s-a putut bucura de o liniște minunată. Dacă, ulterior, se intra pe canalele de știri, dezastru, șoc!

Și ce dacă nu au existat, decît să avem victime, mai bine stăm două ore în trafic, a anunțat  doamna primar. Și cine să fie dispus să stea două ore în trafic, oamenii care muncesc și care nu știu cum să facă rost de un sfert de oră liber? Nu, bunicii, care oricum nu au ce face și mai socializează cu ocazia plimbării cu RATB. Și cui i-a fost destinată această măsură ieșită din tipare, neconformă cu o biată toamnă care vine? Copiilor! Ce avem noi mai scump pe lume? Exact, copiii! Doamna primar, așadar, ține la copiii noștri, lumina ochilor noștri. Cum să nu te impresioneze, cum să nu o mai votezi, oriunde ar candida?!

Doamna primar adoptă modelul consacrat al predecesorilor dumneaei, de acțiune mediatizată și supramediatizată, urmată de găsirea vinovaților, niciodată ea. De data asta, Facebook. Spaima și anunțurile de încetare a activității la școli și grădinițe, care au stîrnit panică, au fost date de pe Facebook, de lumea rău voitoare care vrea să o denigreze pe doamna primar. Și vrea să credem asta! Responsabilitatea e ceva, o chestie care se aplică, în cazul ei, numai atunci cînd lucrurile se termină cu bine. Altfel, nu.

Sigur, ar mai vrea și să fim protejați de influența nefastă a rețelelor sociale, așa că cine știe ce ar mai putea face într-o altă funcție a statului român. Nu că stimații ei colegi de partid ar fi încîntați de proliferarea fără precedent a informației și diseminării ei în populație.

Ce ne rămîne de făcut este să părăsim – nu, nu țara – clădirile înalte, pentru ca în eventualitatea producerii unui cutremur major, rețelele sociale s-ar putea să nu mai urce mai sus de etajul 4. Altfel, mediatic, doamna primar stă excelent, cu perspective spre extraordinar. Astăzi, după blocajul infernal din trafic, de ieri, a anunțat că va cumpăra 100 de ambulanțe.

Asta în timp ce cel mai mare risc, în urma netrecerii nici unui uragan ieri, este ca la următoare situație care prevede anunțarea populației, aceasta să nu-i dea importanță, considerînd-o exagerare, ca pe cea de ieri. 

Ceea ce mă face să am o vagă bănuială că și după sfîrșitul lumii, noi ne vom trezi, ne vom face cafeaua, vom pleca la muncă și de PSD tot nu vom scăpa.

(Foto: observator.tv)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.