Limba română ca problemă inventată

Comentariile președintei PAS, Maia Sandu pe marginea diverselor evenimente care se întîmplă în R. Moldova mă lasă mereu stupefiată și cu următoarea reacție: pe mine-n astea trei județe și-o stînă, cît reprezintă R. Moldova, se poate să mă îngrijoreze în același timp ȘI distrugerea sistemului de justiție, și fraudarea alegerilor și monopolul mass-media de către mafia comunistă Plahotniuc-Lucinschi-Filat, DAR ȘI chestiunile identitare sau de orientare geopolitică, reprezentate de limba română pe care o vorbesc și steagul UE ca simbol al aspirațiilor europene ale Moldovei?! Sau trebuie să cer voie de la Maia Sandu cînd mă preocupă problemele identitare și să stau smirna turuind toată ziua numai despre capturarea justiției?? Mă gîndesc: oare oamenii ăștia nu sunt în stare să opereze intelectual pe două sau mai multe paliere?

Iată reacția Maiei Sandu la decretul lui Dodon de retragere a cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu: genul de comentariu absolut inutil: nici nu a luat atitudine față de retragerea cetățeniei celui mai activ promotor al intereselor românilor din R. Moldova, dar nu a ratat să ne țină lecții despre cum limba sau identitatea reprezintă „teme false”.

„Cum se mențin hoții la putere (o rețetă simplă): fraudezi alegerile, aduci la putere un Președinte de carton, distrugi sistemul de justiție numind corupți în funcții, mimezi o relație de opoziție între guvernare și instituția prezidențială, îți subordonezi majoritatea canalelor media și manipulezi societatea cu teme false și probleme inventate. Steagul UE, limba de pe site-ul Președinției, cetățenia fostului Președinte al României – astea constituie prioritățile lui Dodon și de astfel de subiecte „urgente” va fi preocupat în următorii ani. Desigur, depinde ce indicații va primi. Dragi cetățeni, problemele noastre reale nu au nicio importanță pentru Dodon”

Părerea mea este că, atîta vreme cît o să abordezi limba română și aspirația măcar simbolică a Moldovei spre Uniunea Europeană ca „teme false” și „probleme inventate”, n-o să te ia, politic vorbind, nimeni în serios. E o chestiune de pricepere a ceea ce înseamnă, dincolo de orice, politica: o luptă de idei. Pentru Dodon nu e o nicio temă falsă și nicio problemă inventată ceea ce privește chestiunea identitară și orientarea geopolitică, și dacă vrei să i te opui, o faci inclusiv pe palierul ăsta. Altfel, nu te deosebești cu nimic de Dodon: Dodon trivializează chestiunea identitară, inflamînd și exacerbînd primitivismul moldovenist. Tu trivializezi chestiunea identitară, neglijînd-o și greșind în privința a două lucruri cardinale: 1) presupunînd că oamenii sunt chiar așa de proști, încît să nu poată opera și rezona pe mai multe planuri: lupta cu corupția, sărăcie, dar și identitate 2) considerîndu-i un sac de cartofi, insensibili la chestiuni identitare.

Să gîndești așa e o mare greșeală. Sunt oameni care au murit pentru idei. Sunt popoare care s-au ridicat pentru principii abstracte, ca dreptatea, libertatea de sub asuprire străină, lupta pentru afirmare și autodeterminare. Ideile nu sunt „teme false”. Valorile nu sunt „probleme inventate”. Și la finalul zilei, omul va ieși în stradă pentru patria lui, pentru libertate, contra unei asupriri. Nu pentru salarii și pensii. Lucruri importante și astea, dar cînd îți tratezi electoratul ca pe niște fomiști, impunîndu-le obsesiv și cu de-a sila agende de tipul „limba pe care o vorbești e o temă falsă”, greșești ca politician. Amarnic.

(Foto: argumentulinfo.files.wordpress.com)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.