Prostul statului

Discuţia de mai jos nu a avut loc în vreun birt de ţară, cum ar  putea crede cineva care nu cunoaşte protagoniştii, ci între doi reprezentanţi ai elitei politice şi media actuale, în ziua primei dezbateri electorale Ponta – Iohannis.

Nu e o discuţie ca între bărbaţi de stat, ci ca între bărbaţi de sat. Iar „prostul” lor nu e prostul satului, ci prostul statului. Ei spun asta, nu noi. Noi doar constatăm pe zi ce trece.

Pentru „prostul lor (sinistru)” – cum reiese din discuţie – s-a mobilizat o bună parte din electoratul din ţară, iar diaspora a suferit ore în şir, în ploaie şi frig, umilinţe greu de imaginat, cu atît mai greu pentru occidentul sub ochii cărora s-au petrecut evenimentele. Bătaia de joc, după cum se poate constata, nu a constituit apanajul unei singure părţi. Un greu al partidului care îl avea drept candidat pe „prost” nici măcar nu se mai deranja să se deplaseze de acasă pentru celelalte două dezbateri care urmau să aibă loc.

Dincolo de aspectul infracţional al dosarului Chiliman & comp, latura politică a celor apărute în stenograme este, după părerea mea, mai importantă. De unde şi tăcerea peneliştilor privind cauza în discuţie. Nu-i respect pentru justiţie, nu-i rafinament, nu-i nici măcar bun simţ. E poziţia struţului care, prins cu dedesubturile la vedere, bagă curajos capul în nisip. Singurul aspect care-i diferenţia de ceilalţi era minciuna. Tot ce a mai rămas de constatat e că a unora era la vedere, a celorlaţi în pantaloni. Căzuţi acum, odată cu măştile. Căzuţi acum, cu un an înainte de alegerile locale şi parlamentare. Greu de anticipat consecinţele? N-aş zice. Prima, absenteismul. De ce am mai vota dacă toţi sînt la fel?

Nu îndemn în nici un caz la boicotarea alegerilor de anul viitor. Încă mai e timp să ne propună oameni pe care să nu-i suspectăm de corupţie şi blat. Oameni cărora să le pese în mod real de alegători, nu numai în campaniile electorale, fals zîmbitori în afişe, la mitinguri, la întîlniri cu cei cărora le vor solicita votul.

Dar va fi greu. Le va fi greu. Vor trebui să ne convingă că merită să nu stăm acasă, ca Vlad Moisescu la dezbateri, ci să ne deplasăm la urne şi să le votăm propunerile. Paradoxal poate, e foarte bine că aflăm lucrurile astea acum. Pentru că mai au încă timp să schimbe ceva. Ceva-ul acesta de pînă acum. Dacă au voinţa şi inteligenţa să o facă. Dacă nu, nu.

MOISESCU VLAD – Da, ma, da. Ce?
GHITA SEBASTIAN –Hai, ma, ia-ti prostu’ si da-l in p—a mea! Hai, ca ma enervezi!
MOISESCU VLAD – 15 minute am… acuma … (n.n. – vorbesc simultan) Urmatoarele 80… s-a dus dracu’.
GHITA SEBASTIAN –Auzi, ma? Auzi, ma? Stii ala cu¬aia doi de se culca in pat unul langa altul, si ala ii zice: ba, fa-ti laba tie, nu mie!
MOISESCU VLAD – Ba, ba, sa vii nepregatit in halul asta, in p—a mea!
GHITA SEBASTIAN –  Ba, omule, pai asta a stat patru ore si s-a pregatit. VLADE, s-a pregatit, ma, omul! Iti dau cuvantul meu! Dar, ma enervezi! Am mers la el acasa, am stat, suntem prieteni toti¬Da¬ mai du-te-n p—a mea cu sectorul 1 al tau, ca ma enervezi! O sun pe IOANA! Oricum nu vreau sa vorbesc cu tine!
MOISESCU VLAD – Hai, ba! E de mandrie, ba!
GHITA SEBASTIAN – E de mandrie, pe dracu’ sa te pieptene! O sun pe IOANA si te torn la ea. O sa-i zic: „IOANO, uite ce face nesimtitul de MOISESCU, fir-ar al dracului sa fie!”
MOISESCU VLAD – Da, bine, toarna! …Auzi? Mai sunt doua de-astea, stam acasa, in p—a mea! Doua emisiuni… imi bag p—a!
GHITA SEBASTIAN – Pai, daca au facut aia misto – tineret, mandria tarii – au facut misto de voi cu gainile si l-ati trimis pe asta la emisiune! (n.n. – rade)
MOISESCU VLAD – Da, pe bune, nene! Sinistru!
GHITA SEBASTIAN – Da.. Ma enervezi! Maine sa dai un whisky, ca sa negociem!
MOISESCU VLAD – Bine!
GHITA SEBASTIAN – Hai! Pa!
MOISESCU VLAD – Pa! – Hotnews

(Foto: b1.ro)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *