Puciul de la Uniunea Scriitorilor. Analiza cantitativa.

Am fost admonestat: „Domnule Aligica, dumneavostra cu cine tineti in confruntarea epica, istorica, dramatica de la Uniunea Scriitorilor?” Raspuns: Normal ca tin cu dizidentii, pucistii, revolutionarii. Cu fortele insurgente separatiste. In primul rand, e poza. Doi: felul lor de a fi. Trei: ideea in sine. Patru: numerele. Sa explicam pe patru, ca restul e de la sine inteles cand vezi poza.

Pe de o parte avem 22 de insurgenti, plus 6 din provincie care nu au putut veni – motivat  – dar au dat procura de insurgenta. Total 28. Din astia, cum e obiceiul la romani, cam 25% sunt infiltrati de la alte partide. Deci ramanem cu 21. Plus unul de la SRI, unul de la SIE, unul de la aia de la politie – ca nu se poate face insurgenta sau puci in tara asta fara sa fie institutiile informate de la sursa. 21 fara 3, suntem la 18. Hai sa mai adaugam unu de la rusi – ca asa e la noi la puciuri, traditional. Si inca unu, maxim doi, care nu stiu nici ei ce e cu ei acolo, dar au plecat oamenii de acasa dimineata si au ajuns la puci – presedinte la sectia de tineret a puciului, secretar general cu probleme de femei, garda la telefon, chestori etc. etc. Din nou: vorbim aici pe traditie si precedent, statistic verificat. In fine. Tragem linie si ramanem fix cu 15. Cincisprezece.

Pe de alta parte, care e forta cu care se confrunta? Nici pana acum nimeni nu poate sa spuna exact cati membri are Uniunea asta. Decat ca e „puternica”. Unii ca in jur de 2000, altii ca spre 2500, altii ca poate mai mult, altii ca mai putin. Estimari. Incercati sa aflati un numar mai exact: e imposibil. Si e normal: Sunt literati. Nimeni nu se asteapta sa aiba acolo pe caiet, notat, sa verifice. Uite la data cutare suntem atatia, dintre care platitori de cotizatie la zi atatia samd. Nu. „Cati sunteti, mai, voi la Uniunea asta a voastra?” „Cata frunza si cata iarba, voinicule.” Asta e raspunsul anticipabil. Adica o metafora. Si e normal. E uniune de scriitori, nu de economisti. E „puternica”.

Asa ca daca luam numerele vehiculate si adaugam o marja de eroare, ca la sondaj – sa zicem una generoasa, de +/-30%- rezulta ca sunt undeva intre 1400 si 2700 de membri. Minus aia 15, fortele insurgente separatiste. Si mai exacti de atat nici ca putem fi, date fiind conditiile. Asadar: cincisprezece contra 2000 +/-30% minus 15. Si atunci despre ce vorbim aici!? Ce suflet sa ai sa nu tii cu insurgentii?! Si cu asta am clarificat si ratiunile acestei optiuni personale atat de controversate.

uniunea scriitorilor

(Foto: pressone.ro)

Facebook Comments

1 Comment Puciul de la Uniunea Scriitorilor. Analiza cantitativa.

  1. NewLevel

    Asta imi place la Dragos Paul Aligica: demonstreaza. E mai inginer decit multi ingineri pe care i-am vazut.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *