Puțintică răbdare

După întîlnirea din poiană, unde lupul BVB a mîrîit la scufița reformatoare, a urmat o avalanșă de tînguiri, mai mult sau mai puțin enervate: Adio reformă! Parlamentari trădători! BVB Mișel! Stau și mă întreb ce om sănătos la capul politic s-ar fi așteptat la altceva. Preda și Macovei purtați pe brațe la mai puțin de o lună după ce au formulat cîteva principii de reformă? Videanu legat cu lanțuri de două borduri enorme? Berceanu plîngînd ca Postelnciu și declarînd la prezidiu că a fost un tîmpit pentru că a iubit doar banul? De unde dezamăgirea asta exagerată și valurile de simpatizanți de-ai Marinarului care prezic moartea partidului și agonia dreptei? Eu cred că am o idee:

Prezidențialele din iarnă, cîștigate la mustață, au lăsat pe mulți dintre noi într-o stare similară cu cea pe care o avem cînd scăpăm dintr-un accident de mașină: Picioarele moi, ochii mari, vocabularul limitat la un șir de oftaturi. Ne-am prefăcut bucuroși, încercînd să empatizăm cu celebrul „I-am ciuruit”, în realitate nu am putut sărbători victoria, catharsisul care să ne elibereze de spaime, vini și ură nu a venit niciodată. Am rămas suspendați cu toții în tensiunea dinaintea turului doi iar acum nu facem decît să căutăm o modalitate de a ne elibera.

Am ridicat astfel așteptările față de reforma PDL la un nivel absurd. Atacul lui Preda la Honorius, cel care a declanșat discuția aprinsă depsre reformă,  nu are decît 3 săptămîni! Lupii tineri au mușcat de coadă vulpile bătrîne. Doar nu se aștepta cineva ca Vulpea Berceanu să fugă schelălăind în huiduielile nobililor parlamentari PDL? Acum abia începe testul de anduranță pentru Preda, Macovei, Voinescu. Abia acum vor putea demonstra dacă sînt gata să se bată pentru putere pe viață și pe moarte, nu dînd palme de pe blog. Ci mai degrabă negociind dur, instigînd la trădare, fiind pregătiți pentru alianțe nefirești, strîngînd cu ușa. Iubesc ideile, sprijinul în PDL e însă o chestiune pragmatică și dacă vor reformă trebuie să-l cîștige. Abia de acum înainte au șansa să arate că sînt pregătiți să preia puterea.

Dacă discuția despre reformă se oprește la episodul Poiana Brașov nu BVB trebuie acuzat ci tocmai grupul reformatorilor, cu Preda în frunte. Cred însă că eșecul unui demers politic nu poate fi constatat după 3 săptămîni de la enunțarea necesității lui pe blogul personal. Puțintică răbdare, stimabililor.

Facebook Comments

53 Comments Puțintică răbdare

 1. Pingback: Mic dicționar al reformei PDL: spălatul în familie | Madame Blogary

 2. Andra

  nu-mi vine sa cred, sunteti din ce in ce mai buni, pe zi ce trece

  (ce fiinta ati trezit din adormire… ?)

  mi se pare mie, sau lumea incepe sa-ntoarca privirea uimita catre voi (…. ce se-ntampla acolo…?

  hmmm… sa ne prefacem ca nu-i nimic, "e doar andra…." 🙂

  Reply
 3. Leon cel Treaz

  @parafaragaramus,

  nu reusesc sa intru pe cristipreda.ro. Ma ejecteaza ca un MIG-21 care se ciocneste cu o sirena.

  Reply
 4. gabhry_el

  semnul inconfundabil al paranoiei este opacitatea: la fapte, la argumente, dovezi – paranoicul pur şi simplu nu le vede

  paranoicul nu trebuie confundat cu încăpăţînatul benign care poate să vadă da' să nu vrea să recunoască

  Reply
 5. gabhry_el

  Bleen

  Bună rectificarea, dar nu sunt, totuşi, interşanjabili. 🙂

  Nu vei transforma niciodată un paranoic PSD cu unul PDL. Şi nici invers.

  Şi nici un paranoic "toţi sunt la fel" nu se va însănătoşi niciodată.

  Reply
 6. Criştian Preşconiu

  Întrebarea care şe naşte e: madicamentele şunt pe banii noştri?

  Bleen, mi-ai luat ideea din gură. Dacă abandonează, cei trei îş doar mucava dornică de poşturi, dacă nu au o şanşă şă ajungă ceva chiar dacă pierd. Eu şper în prezumţia de agreşivitate. PDL-ul monştrilor şacri e pe ducă şi şe pare că unii nu pricep, iar alţii n-au coaie că-ş plecaţi la coaşă. Amatorişmul cu Honoriuş coştă, dar şe pare că nimeni nu bagă de şeamă. Urmează şi altele, dar ghiftuiala de după tura a doua le ţine loc de vişe plăcute. Reforma nu e şimplă şi o şimplă faţuială nu va fi decît o frecţie la un picior de… plaştic.

  Reply
 7. gabhry_el

  Andra

  cum adică le face loc? i-a invitat cumva la el pe blog să-l polueze?

  ar trebui să-i baneze?

  "băieţii deştepţi" nu pot vorbi cu el decît pe blog?

  dar aici n-au loc de colegii lor – paranoicii?

  sigur e (doar) o idee?

  Reply
 8. Bleen

  Ba nu, greşesc. Paranoicii au nevoie de activitate, trebuie să-şi exhibe paranoia într-un fel. Aşa că se fac activişti. Uitaţi-vă la activiştii PSD, PNL şi PD-L de pe bloguri: sînt interşanjabili.

  Reply
 9. Andra

  te-ai gandit ca facand loc pt. intreg lotul de paranoici ai PNL-ului, Preda inchide orice usa pt. oamenii destepti din PNL care ar vrea sa discute cu el ? e doar o idee. revin pe seara.

  Reply
 10. gabhry_el

  Andra

  nu le amestec, intru în jocul lui Leon

  dacă Preda e autist, atunci postatorii de la el sunt paranoici

  da' faptul că eşti activist nu exclude posibilitatea să fii paranoic

  dimpotrivă

  🙂

  Reply
 11. gabhry_el

  De ce nu intraţi voi să dialogaţi cu postatorii de pe blogul lui Preda?

  Leon cel Treaz

  Paranoicii acordă o atenţie sporită la orice: detaliu, ansamblu, subansamblu, sfert de ansamblu ş.a.m.d.

  Concluzia e, oricum, aceeaşi: PDL = rău, Băsescu = dictator.

  Cu paranoicii nu poţi să fii decît autist.

  Reply
 12. Leon cel Treaz

  @Andra,

  autismul este o afectiune in general, diagnosticata tarziu, in care subiectul incepe fie sa nu raspunda pe blog, fie sa nu interactioneze cu ceilalti humanoizi, care posteaza pe blogul unui autist. O persoana cu autism ar putea sa nu inteleaga ca cineva glumeste, precum glumesc cei care posteaza pe ujn blog, despre care bloggerul este convins ca nu glumesc, ci posteza lucruri prea serioase, pentru a fi bagate in seama.

  Autistul acorda o atentie sporita detaliilor. Copiii cu autism se concentreaza adesea pe anumite parti ale jucariilor, cum ar fi rotile unei masinute si nu se joaca cu intreaga jucarie. Cand sunt maturi, autistii sunt fascinati de mersul vapoarelor sau de programul avioanelor sau se apleaca asupra unor poncife sau detalii dintr-un enunt sau continut, cum ar fi modernizarea unui partid, nu partidul in ansamblu. Insistenta cu care se concentreaza asupra unui singur detaliu, face ca subiectul sa fie abandonat de partid intr-un colt, cu detaliul in brate, cu care se joaca imperturbabil mai departe.

  Reply
 13. mece

  Andra,

  Da, ai dreptate în ceea ce priveşte calitatea dialogului de pe blogul lui. E adevărat că el nu participă şi că marea majoritate a celor care scriu acolo sunt din categoria pe care noi o numim aici "talibani". Dar cu ăştia nici nu ai ce discuta. Ai văzut către ce a degenerat un simplu semnal editorial. Vai de ei! Dar, atât timp cât s-a angajat şi pe soluţia asta complementară dialogului interior-intituţional al partidului, atât timp cât e clar (pt mine cel puţin) că urmăreşte să obţină sprijinul "nostru" – măcar în sensul menţinerii pe agendă a chestiunii reformei prin discutarea ei – atunci absenţa sa cvasicompletă de acolo unde discuţiile (pe care el le provoacă în definitiv ) chiar au loc, este dezamăgitoare… ca să folosesc un cuvânt soft.

  Reply
 14. Andra

  mece

  e ceva care nu se potriveste aici. Preda vorbeste despre bloguri, (probabil pt. ca intr-adevar, "diferenta" de +70.000 vine de pe net), zice ca PDL trebuie sa devina un partid deschis, o "tribuna de dezbatere", dar pe propriul lui blog el nu poarta niciun fel de dialog cu nimeni.

  daca ar fi vreun membru PDL care ar vrea sa-i ureze de bine, sau sa-i puna vreo intrebare, sau sa discute despre cum arata extraterestrul asta care se numeste "Reforma" ("Formatia"… ) , Preda nu e acolo sa vorbeasca cu nimeni. El e acolo doar ca sa formuleaze sentinte de undeva de sus, de la catedra, n-are treaba cu sustinatori, cu membri, in general, cu dialogul in sine.

  Tocmai el care vorbeste despre dialog

  Si, pt. ca e atat de citat de presa, blogul lui a devenit un fel de tribuna pentru un grup serios de activisti PNL, pe care daca-i intrebi orice, dar absolut orice despre PNL, iti raspund: PDL = FSN. Blogul lui Preda e teritoriu "marcat" om la om non-stop de activisti PNL din cea mai joasa categorie: nimeni nu scoate o vorba fara sa fie intrebat de sanatate si pus la zid de ei, in stilul lor (sinistru). Asta in timp ce Preda lupta, cica, pentru "decenta"….

  Se intampla cam asa: esti un om onest, nu esti membru de partid, te intereseaza – oarecum – ce mai face Preda, sau ce se mai intampla in PDL, intri pe blogul lui Preda si acolo vezi un adevarat babilon, niste nebuni isterici de la PNL care recita pe mai multe voci si nick-uri unul si acelasi text: PDL e rau, PDL = FSN, si te injura si daca spui buna ziua. asa ca te ofilesti rapid, iti piere chefu sa te mai intereseze orice despre Preda sau PDL, si o tunzi spre zone mai "normale"

  Bun.

  Sa zicem ca Preda face un joc strategic, ca nu vrea sa-si arate cartile oricui, ca n-are nevoie de sustinatori pe online – sa zicem ca-i aduna altii sustinatori.

  Dar imaginea care iese din asta e foarte proasta. Pt. ca te intrebi, cu ce e mai bun autismul lui Preda decat autismul lui BVB, asta odata; apoi, daca si cel mai prost politician de la PNL are un blog unde e capabil sa poarte un dialog cu proprii sustinatori, atunci inseamna ca in PDL lucrurile stau pur si simplu „in niciun fel”, ….si in ultimul rand, te gandesti, ce politician e Preda daca pe propriul lui blog partidul lui e sistematic redus la zero si ridiculizat de PNL-istii cei mai prosti ?

  Esti Preda, politicianul care se zbate pentru un partid de nimic ?

  Cam nasol pt. un loc care ar trebui sa fie cap de pod pt. ca a infipt „steagul”, cum zice Florin

  Reply
 15. Pataphyl

  Excelent scris, Florin, subscriu! Perfect validă și observația lui @mece (cu observația că, lingvistic vorbind, reforma nu-i neapărat schimbare în bine 🙂 )

  Reply
 16. gabhry_el

  1. scenariul suspendării îl bate pe cel al avatar-ului

  2. Băsescu va reforma PDL dacă PDL nu va face reforme. Atunci va spune că ministrul cutare nu (prea) îşi face treaba, va vorbi despre absorbţia banilor europeni, despre descentralizare etc.

  De ce tace?

  Dar ce să spună după o lună de guvernare?

  Deocamdată contabilizează.

  Iar evaluarea nu poate veni mai devreme de 3-6 luni. Tocmai bine: înainte de congres.

  Preda & co şi-au ocupat poziţiile şi aşteaptă şi ei.

  Reply
 17. Laura

  da, senzatia de dupa, cand, desi nu ai dat in primire-n accident, te afli in coama stancii, suspendat.

  situatia generala e destul de cenusie, iar in lupta dintre batranele vulpi si lupii tineri, s-ar putea sa castige hienele (din ambele tabere).

  din pacate, in afara unor politici intestine, nimeni nu vine cu programe sociale fezabile, viabile, ci doar cu amabile ori demolabile carpeli.

  PS: subscriu si tonului, si continutului articolului.

  Reply
 18. mece

  Reforma e shimbare în mai bine, nu? Modalităţile de a face reformă sunt 2: revoluţionară – care se întâmplă imediat, „pe loc” cu răsbel, sânge, şamd, când se răstoarnă totul cu susul în jos şi „din interior”, discutând şi convingând în timp. Sunt mai degrabă de acord cu admin. Adică nu-i cazul să cântăm deja prohodul reformei PDL, drobul n-a căzut încă. Cristian Preda joacă, este clar pentru mine, cartea discuţiilor atât timp cât în doar 2 zile (31.01 şi 01.02) are 2 intrări pe blog în care ţine să spună că lucrurile nu sunt aşa de rele cum le reflectă presa şi că partidul nu-i chiar refractar. Ceea ce înseamă că nu-i chiar aşa de naiv. Nu a plecat de la Poiană trântind uşa în spatele lui şi ţipând că partidul nu-l merită. Da, acum treaba arată cam naşpa: cele mai multe semnale publice sunt ale unei înfrângeri, dar, vorba lui Trahanache „Ei, aveţi puţintică răbdare!”. Asta e: răbdare. Dintre a renunţa (răspunsul la lipsa unei victorii rapide) şi a se angaja la o chestie de durată, o prefer pe a doua. Nu trebuie ignorat şi că vocalul TB, jucătorul, deocamdată tace.

  Partidul ăsta nu poate fi atât de cretin în a ignora semnalele care vin de pe blogurile care se implică în discuţia reformei. S-a văzut care a fost rezultatul acestei implicări în alegeri: că doar nu îşi închipuie că faimoşii + 70.000 sunt de-ai lui marijean-olteanu care nu au timp de calculator. Dimpotrivă. Şi rândul celor cu drept de vot creşte în dreptul „blogărilor”, în timp ce marijean-oltenii stagnează în cel mai bun caz. Iar dacă vor să mai pupe voturi, ar fi cazul să se uite la ce se întâmplă aici şi să ţină cont de asta.

  Pe de altă parte nu sunt de acord cu amânarea chestiunii până când trece noul pericol al suspendării. Ăsta nu o să treacă niciodată.

  Reply
 19. Leon cel Treaz

  @

  care a fost miza reuniunii din Poiana? Reconfigurarea liniilor de forta ale partidului, adica re-garantarea si augmentarea puterii de decizie a parlamentarilor.

  Parlamentarii PD-L au propus ca filialele de partid sa se reorganizeze pe colegii, astfel incat senatorii si deputatii dintr-un judet sa aiba un presedinte ales, membru in Biroul Judetean. In urma acestei miscari, parlamentarii vor putea participa mai mult ca sigur pe viitor la luarea deciziilor din partid.

  Apoi, triada BVB le-a dat garantii ca se vor schimba regulile jocului, in sensul ca vor putea deveni membri in Colegiul Director National.

  Nu mai vorbim de numiri prin telefon ci despre o pseudoreforma organizationala, care ii exclude automat din joc pe reformatorii europarlmentari, CP si MM.

  Jocul se poarta aproape exclusiv in Parlament, inclusiv din motivele expuse la 8,37 pm.

  Reply
 20. admin

  @Leon: Stoica are dreptate. Asta spuneam si eu cind ma refeream la "vid de putere"

  Doar nu-ti inchipui ca Preda e pregatit sa conduca partidul? Cu Macovei coordonind filialele? Admir ideile lui Preda si le sustin. Acum astept sa admir si determinarea si pragmatismul lui.

  Reply
 21. admin

  @leon: Eu cred ca un scenariu de suspendare e total improbabil acum. De unde ai tu informatii ca Antonescu lucreaza la asa ceva? Eu mai degraba cred ca e o diversiune a celor care au pierdut totul pentru ca au mizat totul pe Geoana. Au nevoie sa arate ca lupta merge mai departe. Suspendare acum urmata de referendum ar fi sinucidere politica sigura si pentru PSD si pentru PNL. De-abia ar valida victoria aproximativa a lui Basescu si ar destrama violent PSD-ul. Vrabenciuc malai viseaza…

  Reply
 22. Leon cel Treaz

  @

  raman la opinia ca locomotiva nu se vrea decuplata. Nu acum. Momentul e delicat si echilibrul de forte e fragil. PNL lucreaza de zor la scenariul suspendarii presedintelui. Antonescu nici nu mai face un secret din asta. Locomotiva are nevoie de partid. De pilonii lui de rezistenta. Rezistenta care nu are legatura cu CP, MM, TRU sau SV.

  Reply
 23. zexe

  Un articol scris cu luciditate. Subscriu acestui mod barbatesc de abordare a problematicii unei reforme reale si solide a PDL. Plus de asta, cadrul democratic al dezbaterilor fiind asigurat de comisia pentru statut, nu mai vad niciun motiv real de contestare a lipsei de transparenta. Vreau sa vad un Preda activ si principial, cu o activitate sustinuta de proiecte "beton" in aceasta comisie. Altfel, baloane de sapun pot face si eu la mine pe blog.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *