Si atunci, de ce ne-ar pasa noua? Vedeti, aceasta-i intrebarea.

Unele trenduri induse sunt pe termen scurt. Vezi isteria cu Rusia. In mai putin de jumatate de an s-a dezumflat. Mai mult, in procesul de demantelare si expunere publica a isteriei si manipularii, s-au pus in lumina si cinismul si bataia de joc la adresa democratiei si principiilor mass media ce au stat in spatele acestei povesti instrumentata de elitele mediatice si politice americane.

Acum stim. N-a durat prea mult ca politicianismul si oportunismul sa iasa la suprafata ca untul de lemn. Consecintele negative ale taraseniei asupra legitimitatii democratice, a credibilitatii sistemelor de informare publica si sistemului de guvernanta liberala vor lua insa ani si decenii ca sa fie reparate. Raul a fost facut.

Alte trenduri insa sunt pe termen mult mai lung. Trenduri si entuziasme si isterii de durata ce vor lua decenii sau generatii pana cand efectele lor reale vor putea fi evaluate concret in consecintele lor empirice. Multi dintre noi nu vom mai fi pe aici, prin zona, cand experimentul asta sau celalalt vor ajunge sa se intalneasca fatal cu realitatea. Caci realitatea are niste legi ale ei. Exista niste constante sociale, economice, culturale care in conjunctie obliga orice evolutie sociala, politica si culturala sa nu poata pluti indefinit in retorica si imaginatie si abstractii.

As vrea, imi doresc, regret ca nu pot face mai mult ca oamenii sa aiba capacitatea de a trage aer in piept si sa spuna: Stai, ce fac, nu cumva sarind in vaporul asta atat de vast si cu un traseu secular atat de extins, nu cumva fac aceeasi greseala pe care am vazut-o facuta recent de atatia sarind in barcuta aia propagandistica conjuncturala, sau aialalta, sau aialalta…?!!

Pana la urma insa, prieteni, oamenii isi au logica lor, atat cata e: De fapt ce au de pierdut? NU au gandit si nu gandesc la ce fac, sustin sau zic pe termen scurt. Si atunci de ce le-ar pasa cu privire la chestiuni a caror scadenta va veni cand personalitatile lor avansate, in trend cu veacul etc etc etc nu vor mai fi decat o amintire statistica, o nota demografica de subsol?

La altii, mimarea gandirii este profesie, practica si nota identitara. Obiectivul e sa fii in trend, sa mimezi gandirea rationalizand pozitia ta fata de trend iar in trend fiind, sa fii confortabil, sa te simti autentic. Trendul e Realitatea. Realiatea este Trend. Pe termen scurt, mediu sau lung: nu conteaza. Nu le pasa.

Si atunci: de ce ne-ar pasa noua? Vedeti: acesta-i intrebarea.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *