The Winner brexits it all

Acesta este Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, organul executiv al Uniunii Europene. Prim-ministrul UE, dacă vreți. Dacă în a doua înregistrare e vorba, mai degrabă, de slip of the tongue, în prima nu mai e nici un dubiu. Omul e beat și se distrează copios. La o întîlnire oficială.

Ce este pentru mine greu de crezut este cum o întreagă lume (lume bună, foarte bună, să ne înțelegem) nu vede că, în momentul de față, sîntem între (și parte din unul) doua blocuri socialiste. Unul este (deocamdată) soft, celălalt dur. Dar fără discuție socialiste ambele.

De unde și mirarea cînd văd maniheismul nedisimulat al unora, nu ești cu UE – cum  o fi, dar să fie – ești pro-rus, exact acolo unde lucrurile comportă atîtea nuanțe. Și mai ales acolo unde, de bine, de rău, s-ar mai putea face ceva. Pentru că ce a ajuns colosul acesta birocratic invocat precum Dumnezeu, Uniunea Europeană, e o structură suprastatală, inflexibilă și cu tendința de a cîștiga tot mai multe puteri, pe măsură ce, disperați, oamenii fug din calea Rusiei. Numai că fugind de urs, poți nimeri foarte ușor în gura lupului.

Și acum să ne privim prim-ministrul european. Eventual, să și rîdem. Deși e de plîns.

 

juncker

(Foto: youtube.com)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *