Actualii lideri ai PDL sînt incapabili să-şi conducă partidul şi ar trebui să plece

Astăzi, PDL a fost la un pas să piardă cursa pentru Curtea Constituţională. Deocamdată nu a reuşit decît să amîne deznodămîntul şi să spere că în zilele următoare va avea mai mult noroc. În acest moment, candidaţii cu şanse să acceadă la CCR sînt pesedistul Valer Dorneanu şi penelistul Teodor Meleşcanu. PDL i-a propus pentru Curtea Constituţională pe Mircea Ştefan Minea şi Iulia Moţoc dar, deşi formal, alături de aliaţii săi, are majoritate în Parlament, se pare că nu este capabil să-şi impună candidaţii. Ceea ce arată degringolada în care se află PDL în acest moment, nu numai la nivel de guvern ci şi la nivel parlamentar. Nici nu vreau să mă gîndesc ce e în teritoriu.

Boc nu numai că e nul ca prim ministru dar arată că nici ca preşedinte de partid nu e capabil să se impună. Iar cei din jurul său ori nu ştiu pe ce lume sînt ori sînt prea ocupaţi să-şi aranjeze afacerile sau să-şi negocieze viitorul. Fiindcă sînt convins că, în eventualitatea eşecului reformelor şi implicit al guvernării PDL, liderii partidului vor avea cel mai puţin de pierdut. Nici Videanu, nici Berceanu sau Oltean nu sînt politicieni. Nu au ambiţii politice pe termen lung. Pentru ei politica nu e decît o modalitate de a accede la resursele statului, de a face trafic de influenţă (ăsta e şi motivul pentru care pedeliştii insistă în continuare să apară pe la televiziuni) şi de a-şi face relaţii în lumea politicii şi a afacerilor. Iar dacă pierd puterea o pierd în faţa celor care, ca şi ei, respectă regula de aur a capitalismului de buget: corb la corb nu-şi scoate ochii. Nu au mize politice, mizele lor sînt mici: licitaţii, comisioane, contracte cu statul, intimidarea eventualei concurenţe şi a celorlaţi participanţi la traficul de influenţă. Şi sînt convins că sînt la fel de deranjaţi de DNA şi ANI cum sînt şi Năstase, Ponta sau Crin Antonescu. O dată ajunşi în opoziţie vor intra în conservare şi ei, şi afacerile lor. Vor mai ciuguli de ici, de colo dar vor fi fericiţi şi vor fi liberi. Căci clientela care deja se va fi mutat cu căţel, profit şi purcel la noua putere nu-şi va uita binefăcătorii de peste an. Şi atîta timp cît justiţia va fi ţinută sub obroc şi nu va avea tupeul să-i deranjeze, atîta timp cît sistemul cu structurile şi interdependenţele sale va rămîne neatins, niciunul dintre capitaliştii de buget nu va avea de pierdut, fie el pesedist, udemerist, penelist sau pedelist.

După anunţarea măsurilor de austeritate şi astfel, punerea în discuţie a clientelei economice şi electorale (includ în clientelă toţi beneficiarii actualului sistem, fie ei politicieni, „capitalişti” care fac afaceri cu statul, bugetari cu sporuri de zîmbet şi de stat în cur, asistaţi social cu tot felul de jene atunci cînd e vorba de muncă, şi pensionari de invaliditate făcuţi pe şpagă şi pe bandă rulantă etc etc) PDL pare tot mai puţin dispus să guverneze. Liderii partidului, de la centru sau din teritoriu, miniştri sau parlamentari, şi-au pierdut brusc orice motivaţie. Căci unica lor motivaţie, sau măcar cea mai importantă, era prezenţa în sistemul de drenare a bugetului, cu capitalistul de buget de-a dreapta şi asistatul de-a stînga. Elena Udrea are dreptate: „Sînt vremuri pentru politicieni puternici, nu pentru cei slabi” Aş reformula totuşi: sînt vremuri pentru politicieni. Ori, cei mai mulţi dintre miniştrii noştri, dintre parlamentari, primari, consilieri locali nu sînt politicieni. Sînt doar mari sau mici şmenari. De fapt, fie vorba între noi, nu există mari şmenari. Şmenarii, prin definiţie, sînt mici.

Facebook Comments

85 Comments Actualii lideri ai PDL sînt incapabili să-şi conducă partidul şi ar trebui să plece

 1. gabhry_el

  Noi, Blogary, vom influenţa!

  La alegerile de anul viitor din primăvară vom cîştiga Gurbăneştiul!

  Şi-apoi, în toamnă, vom cîştiga Călăraşiul!

  Ş-apoi o să ne odihnim.

  Reply
 2. gabhry_el

  gataaa! v-am prins, dictatorilor!

  dacă aţi făcut Bestiarul n-aveţi nici un motiv să nu faceţi o "AGENŢIE DE ŞTIRI" (acolo pot să apară linkurile pe care le-aţi excomunicat, de pildă)

  două în una

  una pe bune, dacă sunt colaboratori

  una pe nebune, idem

  1.000.000 PENTRU UDREA DE LA NAŞII URSU ŞI ADRIANA

  aproapefărănumăraproapefărănumăraproape ţineţi aproape

  (şi urmează linku)

  Reply
 3. gabhry_el

  aşaaa, deci, Ponta e Johannis, Crin devine Ponta iar Johannis ajunge preşedinte de onoare al Asociaţiei Care L-a Propus Premier pentru O Lună

  Ponta ia primele lecţii de limbă germană la Dortmund

  Das Guevarra se întoarce de la Brăila şi spune cu tărie că lucrurile nu stau aşa

  aşa ceva e inadmisibil, zice şi nepotul, care-i oferă o bursă de studii stră-nepotului pe yachtul cu ajutoare umanitare spre Bora-Bora

  Reply
 4. gabhry_el

  dar NU, nu! tre să fim intelectuali

  ingenioşi, proaspeţi, tineri, suprarealişti

  tre să ne dăm cu vino-n-coa pe text

  tre să avem replica l a î n d e m î n ă

  să fim wise, insoliţi

  ce sens are să scrii normal?

  n-ai imaginaţie eşti praf loserscriepetastatasausimona

  să fii tu însuţi tu însuţi

  tu însuţi

  nimeni nu ştie ce înseamnă a fi tu însuţi

  (decît guţă yodda, că i-a spus isus la telefon)

  Reply
 5. gabhry_el

  un şut e un pas

  Bleen, dacă îţi iei suficient avînt, reuşeşti să bagi PDL în prelungiri

  cu puţin noroc Băse va vinde uşi de garaj

  Reply
 6. gabhry_el

  băeţi, cînd nu va mai fi nimic de făcut, nimic de comentat, adnotat, supervizat, surmonatat, permutat şi influenţat, cînd vom pierde TOTUL, cînd nu va mai exista nici o speranţă,

  mai avem o singură speranţă: în cutia Pandorei

  Reply
 7. raul de la hoya

  He, he! Stareti mai calmi si tranchili ca nu m-apuc sa curse.

  zexe, tu crezi ca am vreun interes sa intru-n spam (ca pe blogary nu se cenzureaza, ca pe vox)? C-esti copil!?

  Reply
 8. zexe

  Ce se intampla? S-a inmuiat genunchiul drept al madamei? Sprijiniti-va pe stangul, dar repede pana nu se supara raul de la hoya si incepe sa injure 🙂

  Reply
 9. alex

  bleen, mai au sanse pana in 2012. acum e paranoia , dar dupa ce pe final de 2011 va reveni romania din criza o sa se puna altfel problemele. io nu vreau sa vad pnl+psd la guvernare acum. va suferi mediul privat pentru niste pomanagii.

  Reply
 10. raul de la hoya

  Si pentru ca sinteti draguti, voi pastra un limbaj decent, fara puli, futut, muiane. Atita timp cit nu ma provoaca labagistii de stinga (stiu! pleonasm!).

  Reply
 11. raul de la hoya

  Ceea ce ma debusoleaza total e ca tot vorbiti de Boc fara sa-l citati pe Presedinte.

  Pai nu e Boc unsul presedintelui? Nu i-a predat stindardul partidului (promitindu-i ca nu-l numeste ca sa-i tina scaunul cald si se tine de cuvint, ca-si face alt partid)? Nu a fost candidat unic pentru Palatul Victoria?

  Pai cum va permiteti sa inoculati maselor largi populare indoilala cu privire la geniul politic al omului predestinat de dreapta?

  (Ce draguti sinteti! Voi nu cenzurati, ca aia de la voxpulica. Fumurescu e fericit alaturi de voi.)

  Reply
 12. estu

  riddick>zau, ma gandesc cu groaza la 2012. ce 2012, ma gandesc la motiunea asta de cenzura.

  vreau sa nu mai aud de alegeri 2 ani, nu mai suport!

  Reply
 13. estu

  Alexandru H>socialismul se prea poate sa fie salvarea. dar ce treaba are socialismul cu PSDul?

  cred ca populatia Ro sufera de naivitate cronica.

  slava domnului ca lucrez in general in afara tarii!

  Reply
 14. postacu scelerat

  deci ajunge doza de irtv pentru astazi. ma mai crestez un pic cu lama si am terminat pe ziua de azi.

  Reply
 15. estu

  Riddick>anticipate?pai PDL nici nu are nevoie sa puna bani de campanie, oricum pierde.face macar o economie.

  oricum e incitanta si inedita ideea ca ar mai exista viata dupa ce revine PSD la guvernare.

  Reply
 16. Alexandru H.

  Ca o concluzie. Daca PD-Listii nu vor actualul set de reforme si actualul guvern, noi de ce sa ne mai obosim? Hai sa fugim la PSD, sa ne bagam ceva in guvernare (bine, noi nu am castigat nimic de pe urma ei) si sa anuntam mandri ca socialismul e salvarea…

  Reply
 17. estu

  daca vine Chavez in Ro si promite ca inchide toate televiziunile de stiri eu votez cu el.

  aca vine si cu parasutistii ma si inrolez.

  Reply
 18. estu

  gabhry_el>nu am facut nici urma de aluzie. a aberat complet in interpretare. postarea mea era , ca deseori, un indemn la moderatie in aprecieri facute pe baza de presupuneri.

  ma rog, chiar nu m-am suparat deloc. e totusi inca un motiv de ingrijoarea sa vezi intoleranta asta si lipsa capacitatii e a-l asculta si pe altul mai ales in cazul unui om inteligent, onest si cultivat ca theophylle.

  cum zicea un coleg de-al meu e posibil ca otrava pusa in fantani in mod traditional cu ocazia invaziilor de primavara-vara sa fi infestat panza freatica si sa sufere toata populatia de efecte colaterale.

  adica desi credeam ca e ceva in aer de ne face sa fim atat de speciali, problema s-ar putea sa fie de fapt in apa.

  Reply
 19. postacu scelerat

  cacat, au trecut la executia lui murgeanu. daca e vorba de barbati, nu mai intervine tolontan.

  Reply
 20. estu

  gabhry_el>sper ca theophylle nu are actiuni si la madam blogary, sa ma banezeze si aici dupa o profunda analiza complet gresita.

  probabil ca deja a dedus ca sunt fan Antena 3 si ca citesc Manifestul Comunist inainte de orice postare,sa ma pot exprima neinfantiliceste.

  Reply
 21. Guta Yodda

  nu sunt sado, dar am omorat pisici cand eram mic. dar de foame, sper sa ma intelegi. cand ma uit la realitatea acum imi aduc aminte cum imi era cand imi era foame si mancam pisici.

  Reply
 22. estu

  eu cred ca si Ciutacu la o adica ar fi bun de prim ministru. Firea presedinte, ca e ca Oprah. dar cred ca tinteste la USA!

  partea cu glotul antiraceala cred ca e o alternativa mai putin sinistra decat astia.

  Reply
 23. Yeba

  Premiul pentru – n-am auzit, de enervare – doamna cu tigaia, Dana Grecu.

  Si Lucia Hossu, nu altcineva, prezentind premiile. Decadere, tzara mea!

  Reply
 24. ane

  Gala premiilor A.P.T.R. – TVR1:

  – premiul pentru jurnal – Antena 3

  – premiul special al juriului – Gabriela Vranceanu Firea – pentru profesionalism.

  'ai da mine!

  Reply
 25. estu

  eu am constatat ca se poate trai fara IRTV si fara Antene.

  si ca nu se poate trai cu.

  probabil ptr ca nu sunt masochist si ptr ca NU am omorat pisici cand eram mic.

  Reply
 26. Florina

  Foarte bun articolul. Dar am o nedumerire. Antonescu, deranjat de DNA si/sau ANI? Improspatati-mi, va rog memoria. Crin, afaceri? 🙄

  Reply
 27. Alexandru H.

  Fostul meu patron vad ca vrea sa paraseasca PD-Lul pentru un loc caldut, probabil la PSD, unde oricum muncea cu spor inca din campania din 2008. Ma bucur totusi ca nu l-am suspectat niciodata de inteligenta…

  Reply
 28. Guta Yodda

  bleen, nu am mai avut acces la teveu de mult si am tot citit de realitatea cum e irealitatea si in general comentariile voastre. imi imaginam ca aveti dreptate, dar realitatea e ca depaseste orice imaginatie

  Reply
 29. Guta Yodda

  singurul mod onorabil pentru ca romania sa iasa din criza este ca corporatistii sa declare razboi civil pensionarilor si sa ii omoare. asta desigur daca tineretea si vitalitatea acestora cantareste mai mult in balanta cu experienta; as merge pe mana pensionarilor, par bine organizati. si in legatura cu ce a zis bleen sunt perfect deacord.

  orban se intinde pe scaun lasciv

  udrea, suveica imobiliara

  asta e realitatea

  exclusiv

  direct

  Reply
 30. Riddick

  Bey, blogaricilor, da' ştiţi ce sunteţi voi?

  Sunteţi iedul care deschide uşa lupului şi iedul care zice "Noroc, nănaşule!" de sub copaie…

  Reply
 31. Guta Yodda

  il primesc cu placere, il fac solidar cu udrea, suveica imobiliara, si il trimit inapoi

  exclusiv

  direct

  Reply
 32. para

  Trăgeam nădejde că vor face ceva, măcar cu CCR-ul.

  Ştim care e situaţia, care sunt interesele reale. Tagma jefuitorilor este adânc intrată în politică. Ce facem, Vladimire?

  Reply
 33. Adrian R.

  Pai daca PDL-istii (in frunte cu Boc) n-au oua, ce omleta sa faca Basescu din PDL ?

  PDL este (a devenit) o miza pierduta: o biata mirtoaga, in loc de un pursinge, care nu mai reactioneaza nici la cravasa pentru a trece (primul ?) linia de sosire.

  Reply
 34. Bleen

  Nu putea lupta pe mai multe fronturi (aşa cum a încercat în 2005-2007 şi s-a fript). A vrut să le ia pe rînd. Oricum, PDL ca miză nu e pierdut. Doar că trebuie sparte cîteva ouă pentru a face omleta.

  Reply
 35. Alexandru H.

  Esecul lui Basescu nu e ca nu a reformat statul, ci ca nu a reformat PD-Lul. De acolo incepi constructia unui stat normal…

  Reply
 36. Alexandru H.

  In teritoriu e la fel cum a fost dintotdeauna: o caracatita. Macar cei de la centru simuleaza un conflict ce, uneori, pare chiar credibil; in judete, e o intrepatrundere de interese, rareori zguduita de cate un peste tanar si nepriceput…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *