Amintiri din 2011

Am primit pe mail, dăm mai departe, pentru toată lumea.

„Buna ziua

Va scriu in calitatea Dvs de blogger si a mea de simplu cetatean. Unul nemultumit ca dupa 21 de ani se confrunta cu acelasi sistem de asigurari sociale intepenit in birocratie. Credeam in naivitatea mea ca dupa 11 ani de la ultimul somaj la care am avut dreptul (nu si placerea) lucrurile s-au schimbat. Am constatat, cu nervi si stupoare, ca suntem in acelasi loc. Tipam ca nu avem calculatoare, ca nu avem informatizare. Le avem pe toate dar nu exista vointa de a elimina birocratia.Acum suntem la fel de birocrati ca inainte cu 21 de ani, basca si informatizati.

Pe scurt din calvarul zilei de azi in demersul meu de a-mi intocmi dosarul de somaj.

Din lista de documente data de la AJOFM incep si rezolv repede cu cele personale si cele de la angajator. Si apoi… celelalte.Adica urmatoarele:

Merg de dimineata la ITM – persoana responsabila cu cartea de munca de la angajatorul meu lipsea. O astept pe hol, vine de la patiserie cu o sacosa cu placinte.  Imi scoate cartea de munca, se uita in ea si spune : veniti maine, ca trebuie sa v-o completez. Biroul era gol, nu mai era nicio solicitare in afara de placintele care asteptau pe birou. Am lucrat si eu ca inspector de personal si stiu ce trebuia sa faca functionara respectiva: sa acceseze datele din calculator transmise de angajator, sa completeze 2 rubrici in cartea de munca si sa mi-o predea. Pentru asta am fost amanata o zi. Plec mai departe.

Pe lista urmeaza: adeverinta de la Administratia financiara – daca realizeaza venituri din activitati autorizate. Merg la Administratia financiara. Mi se spune ca trebuie sa cumpar de la Xeroxul din sediu o cerere – platesc 20 de bani, o completez de mana si ma prezint la ghiseu. Mi se spune: trebuie sa aduceti de la Primarie certificatul de atestare fiscala. Asta nu era trecut niciunde, pe nicio lista.

Plec la Primarie, iau de la un ghiseu o cerere, o completez, o dau inapoi la ghiseu, mi se da numar de inregistrare, functionara scrie de mana (!!!) intr-un registru datele mele, trece un numar si ma trimite la casierie. Acolo, casiera imi cere 2 lei, listeaza vreo 3 pagini si-mi spune : reveniti la ora 12.00 la biroul 2 sa va ridicati certificatul. Era ora 10.00. Ce sa fac 2 ore? Sa stau pe treptele Primariei? Merg acasa. Revin la Primarie la ora 12, la biroul 2 unde secretara Directorului Serviciului Financiar imi da certificatul. Total: 3 ghisee, o cerere completata de mana si 2 drumuri la primarie.

Urmeaza drumul inapoi la Administratia financiara.

Dau la ghiseu cererea cumparata de la xerox si certificatul de la Primarie si-mi permit sa intreb pentru ce trebuie acest certificat. Mi se raspunde laconic: pentru a va putea elibera adeverinta. Bun, dar tot nu inteleg, ce treaba are activitatea mea autorizata cu impozitul de la primarie? Nu mi se raspunde decat atat: veniti maine dupa ora 11 sa ridicati adeverinta. Total: 2 ghisee, o cerere scrisa de mana, 3 drumuri la Administratia financiara.

Dumnezeule, n-am crezut ca pentru niste hartii, pe care nici macar nu ar trebui sa la procur eu, trebuie sa umblu 2 zile.

Luna asta am mers la BRD sa-mi prelungesc valabilitatea cardului pe care primesc alocatia copilului. Am dat cartea de identitate, am completat un formular si in 5 minute s-a rezolvat problema. Dar asta e la privat, la stat trebuie sa umbli ca cel mai penal infractor sa demonstrezi una sau alta.

De ce prezumtia de nevinovatie nu functioneaza si in sistemul asigurarilor sociale? De ce eu, ca cetatean platitor de taxe, trebuie sa dovedesc ceva cuiva? Sa pierd timp, nervi si sa completez formulare, sa alerg de la o institutie la alta doar pentru ca actualul sistem nu e capabil sa-si proceze informatiile singur. Normal ar fi: eu fac o solicitare catre tine, STAT, iar tu, sub prezumtia de nevinovatie, de corectitudine, de bonitate imi rezolvi problema, Imi ceri doar CNP-ul sau cartea de identitate si restul te priveste sa ma verifici in orice evidenta doresti. Eu, ca cetatean, trebuie doar sa pun la dispozitie documentele personale – carte identitate, certificate casatorie, nastere, diplome de studii, iar tu, ca stat n-ai decat sa ma verifici si sa iei masurile legale motivate.

In plus, conditionarea asta cu acordarea somajului functie de plata impozitelor catre autoritatea locala mi se pare total aberanta. Cine are dreptul sa-mi organizeze mie bugetul personal? Platesc impozitul cand vreau, cand am bani, cand am chef, sub sanctiunea penalitatilor. Poate eu am chef sa platesc penalitati, ma poate opri cineva? Am o raspundere si o sanctionare pentru impozit, nu trebuie sa mi se spuna ca daca nu am platit impozitul pe locuinta nu pot beneficia de somaj. Ce treaba are bugetul local cu cel al asigurarilor sociale unde am contribuit?

Aceeasi situatie cu adeverinta medicala. De ce trebuie sa merg la medicul de familie sa dau 10 lei sa scot adeverinta ca sunt apt de munca? Daca nu sunt apt de munca inseamna ca-s pensionat pe caz de boala. Mi-a gasit agentia loc de munca si n-am dus adeverinta? Daca ma imbolnavesc dupa ce depun dosarul de somaj si adeverinta nu mai e valabila? Ce-i birocratia asta inuman de inutila, cheltuitoare de bani, energie si timp?

Nici adeverinta cu baza de calcul pe ultimele 12 luni nu e corect sa fie ceruta. Ia-ti-o, domnule STAT, din sistem, din evidentele tale, ca de aia sunt atatia functionari platiti, sa scoata ei tot felul de adeverinte, de situatii, de certificate.

Ma asteptam, daca tot e sistemul asta intepenit in hartoage, macar sa mi se elibereze pe loc documentele. „Veniti maine!” trebuie sa dispara definitiv din limbajul birocratic. Si odata cu expresia, si greata si acreala functionarului.

Ma intreb ce-o face unul sarman de la tara, care abia are bani de-o paine, dar-mi-te sa se plimbe pe autobuz, de la tara la oras si inapoi, dupa hartii. Ce face o mama singura care n-are cu cine lasa copilul? Il cara dupa ea prin soare, prin ploaie, pe la institutiile statului sa-si demonstreze buna credinta si corectitudinea?

Ce facem, domnule Mirel? Ca asa nu mai putem merge „inainte”, ca stam pe loc de 21 de ani ! Chestia asta cu regionalizarea mi-a picat exact ca iodul pe rana. Sa dea Dumnezeu sa se desfiinteze toate institutiile, birourile si ghiseele astea care n-au niciun rost ! Sa se informatizeze si, prin simpla tastare a CNP-ului, sa se poata accesa orice baza de date, sa se poata elibera, pe loc, un document care e necesar persoanei si nu altei institutii din sistem. Fara taxe, fara cereri, fara numere de inregistrare scrise de mana in registru.

Ma intreb eu: daca statul nu m-ar obliga prin lege sa duc un dosar de hartii, pe care si le poate procura singur, ca doar la el sunt, ce-ar mai face tanti de la ghiseu?

Sper din toata inima ca acest nou ministru al muncii e „on line”, la munca, de data asta, nu ca ceilalti invechiti, sper ca informatizarea promisa de presedintele Basescu sa se realizeze odata si odata si sa functioneze.

Sper ca printr-o ordonanta de urgenta sa se modifice legea asta a somajului, sa dispara toate elementele de birocratie si sa merg si eu, ca cetatean, la AJOFM doar cu buletinul fara sa car dupa mine un dosar intocmit pe cheltuiala mea de bani, timp si nervi.

Sper ca veti duce in „on line” doleantele unora sau altora, ca macar in al doisprezecelea ceas sa ne videcam si noi de boala birocratiei.

Multumesc daca m-ati citit, multumesc daca m-ati inteles, mult succes in efortul asta de a limpezi si lumina mintile oamenilor.

PS. Am uitat sa va spun de viza lunara pe carnetul de somaj. Inca o aberatie care poarta oamenii pe drumuri luna de luna la sediul AJOFM pentru ca un functionar sa-si justifice leafa la stat… degeaba. Si de imposibilitatea de a primi ajutorul de somaj intr-un cont bancar (doar o banca mi se pare ca ofera astfel de servicii) si stai acasa sa astepti indemnizatia de somaj s-o aduca postasul, care are si el „prioritatile” si „simpatiile” lui la plata si caruia trebuie sa-i dai „comisionul” ca deh! a fost dragut si ti-a adus banii acasa.

Toate cele bune !

Mirela”

 

Facebook Comments

23 Comments Amintiri din 2011

  1. aurelian

    sa nu va puna necuratul sa va pierdeti cartea de identitate a vehiculului…

    1) te duci ca tot omul la MOF sa o declari pierduta- pas gresit

    2) te duci la RAR unde ti se completeaza o hartie cu datele masinii si ale CIV (alea de pe certificatul de inmatriculare, bineinteles) ti se da un formular rosu si o hartiuta cu pasii de urmat (asta-i de bine)

    3) te intorci la MOF, platesti 20 de lei ti se preia anuntul si ti se da o hartie stampilata cu continutul anuntului

    4) te duci la DRPCIV sa ti se completeze formularul rosu (aceleasi ca la punctul 2+ mentiunea ca figurezi in evidentele DRPCIV cu CIV seria si numarul); intre timp, platesti 4 lei la CEC si faci copii dupa toate documentele;

    5) te intorci la MOF, platesti 2 lei pentru MOF partea a III-a (indisponibila online); asta e necesara ca sa ii demonstrezi aluia de la RAR ca anuntul a fost publicat in MOF

    6) cu toate hartiile (MOFul, formularul rosu, copii dupa documentele de identitate ale tale si ale masinii) te intorci la RAR si iti iei duplicatul

    Adrese: MOF- Sos. Panduri; RAR- Sos. Grivitei; DRPCIV- Sos. Pipera- Tunari

    Reply
  2. Pataphyl

    Capitolul xix Ștampila universală

    ..Ștampila era atât de adaptabilă, încât era suficient să completezi spaţiile goale ca să obţii oricând o rezoluţie la ordinea zilei:

    Ca răspuns la………….. noi, salariaţii de la "Hercules", declarăm într-un singur glas că vom lupta pentru:

    a) îmbunătăţirea calităţii corespondenţei de serviciu,

    b) sporirea productivităţii muncii,

    c) intensificarea luptei împotriva birocratismului, a tărăgănelii, a familiarismului, a nepotismului şi a linguşirii,

    d) lichidarea absenţelor nemotivate şi a onomasticilor,

    e) reducerea cheltuielilor suplimentare pentru calendare şi portrete,

    f) creşterea generală a activităţii sindicale,

    g) renunţarea de a mai sărbători crăciunul, paştele, rusaliile, buna

    vestire, bobotează, curban-batramul, iomchipurul, ramazanul, purimul şi alte

    sărbători religioase,

    h) lupta necruţătoare împotriva rătăcirilor, huliganismului, beţiei, lipsei de răspundere personală, ploconirii şi îngâmfării,

    i) înscrierea tuturor în rândurile asociaţiei "jos rutina de pe scena operei",

    j) trecerea totală la consumul de soia,

    k) trecerea generală a registraturii la alfabetul latin, precum şi pentru tot ce va mai fi nevoie de acum înainte.

    Spaţiul punctat îl completa Polâhaev personal, după necesităţi şi potrivit cerinţelor momentului. Încetul cu încetul, Polâhaev se ataşă trup şi suflet de această rezoluţie universală şi începu s-o folosească din ce în ce mai des. Ajunse până acolo încât răspundea cu ea şi la atacurile, uneltirile şi actele arbitrare ale propriilor săi colaboratori.

    De pildă: ca răspuns la infama cerere a contabilului Kukuşkind de a i se plăti orele suplimentare, declarăm că vom lupta…sau: ca răspuns la uneltirile josnice şi la atacurile mârşave ale funcţionarului Borisohlebski care a cerut un concediu suplimentar, declarăm că…etc. Și la încă alte acte de felul acesta se răspundea imediat prin

    îmbunătăţirea, sporirea, intensificarea, lichidarea, reducerea, creşterea generală, renunţarea, lupta… etc.etc

    Reply
  3. Turnofftheglory

    Aceeasi teama o am si eu Nedo. Poate ca niste aliati nu strica acolo. Atentie la cutitele de tip Ritzi gata de a fi infipte in spate. Directorii aia din minister sunt acolo de 20-30 de ani. Au vazut multe. 😀
    Venise unul de la finante pe Politeia acum un an sa ne explice cum stau lucrurile. Grija mare ca printre sauropozi sunt haite de teropozi.

    Reply
  4. nedormitul

    păi are de luptat în primul rînd cu partidul, de-abia apoi cu sistemul. de un singur lucru mi-e frică, să nu-l îngroape partidul în maculatură şi fotoşopeli.

    Reply
  5. Turnofftheglory

    In birourile sefelelor se discuta de moartea si ingropaciunea bardului de la Barca. Am remarcat diferenta de costumatie a functionarei si a sefelor. Ceasul incrustat de aur, pantofii italienesti. Bineinteles ca se vorbea de vacanta post taiere de salarii in Egipt.

    Multumita acestei experiente, pofta de munca proletara a crescut acerb si am descoperit ca 950 de lei la negru, oficialul fiind de 544, la un privat lucrand 10 ore real si 8 pe contract e mai sanatos decat 450 la somaj. Pentru ca munca innobileaza.

    Inca ceva remarcabil si care l-ar interesa pe Seby si Mirel este codul ala al angajarii pe functie. Daca cineva vrea sa ma angajeze grafician trebuie sa am studii. O diploma de photoshopeala acolo. Bineinteles ca scoala de photosopeala romaneasca lipseste u desavarsire din Romania.

    Ah, sa nu uit, va multumesc tuturor celor ce m-ati sprijinit in acea perioada atroce, pentru ponturi, incurajari si trmiteri de CV-uri. Nu uit asta.

    Astazi sunt un mandru participant in campul muncii la o firma fasneata si vand software. Imi place si sper cand va veni control de la Seby sa semnalizez pe Twitter cum au gasit in firma angajati nebuni ce mananca un sandwich in fata monitorului in pauza de masa obligatorie, facand client service. Si nu o faci impins de patron ci motivat de dorinta ca al tau client sa fie multumit si sa te recomande si sa iti cumpere si alta data.

    Daca imi dau amenda ca fac asistenta de acasa dupa program voi da o ciripeala pe Twitter. 😀

    Reply
  6. Turnofftheglory

    Buna seara. Dupa o zi grea de munca in sectorul privat scriu si eu "bugetarilor de dreapta"(aia de la CriticAtac adora citatul asta 😀 ).

    Am trecut prin exact aceleasi faze pe care le povesteste Mirela. Concediat colectiv mi-am cautat de lucru in dusmanie. Era, sigur ca voi gasi un job, aveam calificari in mai multe domenii si experienta. Nu a fost sa fie. Rezervele s-au topit si la un moment dat chiar Theophyle a insistat, du-te omule si ia dreptul tau, ai platit impozite, de ce sa nu iti iei somajul. Cred ca si Blogary isi aminteste cum spamam in draci cautand si aici ceva de lucru. Ah, si pe zoso l-am bazait. Intr-o piata moarta nu faci absolut nimic.

    Revenind la subiect am depus actele pentru somaj. A fost plenar. Am fost cu copilasii de manuta pe la ghisee atunci cand nu am avut cu cine sa ii las. Mergeam la viza lunara si bineinteles ca trebuia sa fiu acasa cand se chinuia postasul sa urce treptele, un factor de treaba de altfel. Din pacate ora postei coincidea cu iesirea copiilor de la scoala si gradinita.

    Ce am invatat din depunerea dosarului de somaj?

    Ca perioada de somaj sa fie mai lunga si pentru a avea o suma mai mare, trebuia sa merg la toate firmele la care lucrasem anterior sa iau adeverinta. Asta e tare. Mi-am bagat picioarele si am luat-o pe cea de la ultimul angajator.

    Apoi am urmat pasii Mirelei. Bineinteles ca a durat o groaza. Pai aveam nevoie de medic de familie. Tacnit fiind si platind mereu serviciile medicale, nu aveam medic de familie. 😀

    Asa ca m-am inscris la unul la care foarte posibil nu voi mai apela niciodata. 😀

    Despre vize, locuri de munca la AJOFM si cursuri de calificare discutia ar fi interesanta de asemenea.

    De subliniat, la Galati computere sunt din epoca lui 486 cu parfum de pentium. Mizeria e la ea acasa. Doamna de la vize, platita cu un urias salariu de 750 de lei se distreaza cu tone de maculatura zilnic. Nu ai vizat in ziua de 9 ai pierdut bani din somaj.

    Reply
  7. gupi

    stiti care e problema birocratiei la noi ? Ca e gandita superficial si e implementata de prosti.

    Exemplu: cautati pe site-ul ANAF -de exemplu- declaratia 200 (static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_200_2011.pdf) si bateti-va capul s-o completati.

    Apoi cautati un formular oarecum similar (formularul 941 de la IRS irs.gov/pub/irs-pdf/f941.pdf) si incercati sa-l completati si pe acesta.

    Astept ziua in care un ministru o sa aiba nucile suficient de tari sa bata cu un formular din asta in masa si sa zica: "asa vreau si eu".

    PS: ca sa vedeti pana unde merge absurdistanul, la nasterea unui copil, primaria Timisoara da o "zestre" de vreo 200 de lei. Buun, am mers sa iau certificatul de nastere al lui Vlad, am cerut si adeverinta (ca trebuia sa iei zestrea din alta parte).

    Am luat certificatul de la Camera 6.

    "Mergeti cu certificatul afara, faceti o copie xerox si apoi mergeti la Camera 9 cu copia si originalul, sa va faca fata adeverinta."

    Degeaba am incercat sa ii explic doamnei că fiind aceeasi institutie, certificatul de nastere ar trebui sa fie prezent (arhivat electronic sau nu) in toata institutia, iar contribuabilul n-ar mai trebui sa umble ca un milog dupa copii xerox.

    Reply
  8. Nea

    Daa, scuza eternă a şcolerului căruia nu-i place Gheba:

    Am avut hepatită, port ochelari, mi-a mâncat câinele lui Nea tema.

    Reply
  9. tucu

    @Iv Zu

    Este corecta viziunea ta asupra birocratiei. Eu nu am incercat decit o gluma amara vis a vis de mirarea citita printre rinduri in celelalte postari.

    Acum referitor la excesul de birocratie -din nefericire nimeni nu a reusit sa determine limita bunului simt birocratic.

    Eu sunt constient ca problema nu ere rezolvare,ca limita birocratiei este data mai mult de temopperamentul unui popor decit de sistemul organizatoric si ca statutul de functionar public este atit de dulce incit putini rezista tentatiei.

    In locul tau as fi un pic mai prudent cind afirm ca PDL ul a priceput ca trebue sa sustina reforma. Au priceput factorii de decizie din PDL .Nu sunt convins insa ca au priceput si actorii din teritoriu.Cred ca echipa lui Boc duce din nefericire o lupta pe doua fronturi cu o opozoitie tembela si retrograsa si cuo parte din factorii de decizie din teritoriu.

    Apropo de acest inceput cooptarea lui Lazaroiu ca purtator de vorbe a bilbiitilor din PDL mi se pare geniala.

    Ieri am avut o satisfactie enorma auzind cum susura- la fel ca sarpele cu marul -ispita lansata de Basescu catre primarii de toate culorile-""Baieti daca reorganizam teritoriul la voi va veni piinea si cutitul.

    Genial.

    Reply
  10. Dragos

    @Mirela

    aveti noroc. De curand, oamenii mei au fost numiti in niste posturi din care va pot rezolva problema cat ati bate din palme.

    Va costa 500 de euro, dar face. Scapati de durerile de cap.

    @bleen

    100 de euro si 2 beri e bine ?

    Reply
  11. tucu

    Mirela descrie frumos calvarul prin care a trecut sau va trece orice roman care are ceva de solicitat de la stat.Birocratia nu a fost iventata de azi de ieri si nici nu va dispare cu una cu doua.

    Nu inteleg insa mirarea multor comentatori. Credeati ca cineva poate in 20 sau 50 de ani sa invinga masinaria birocratica inventata inca de pe vremea Imperiului Roman (fostii nostri verisori ca mai nou au devenit majoritari verisorii indieni)?

    Evident ca nu.

    Sunt convins ca si pentru a incepe lupta cu birocratia trebue sa faci un referat care trebue inregistrat,si aprobat,trebue obtinute avize cu stampile si numere de inregistrare,trebue facute expertize care la ridul lor trebue aprobate si inregistrate intr un cuvint trebue birocratie ca sa poti sa incepi sa te lupti cu birocratia.

    Avem insa sansa sa avem printre noi un inalt functionar la un minister superbirocratic, minister ce gireaza si aventurile Mirelei.

    Hai sa l intrebam pe Bleen.

    Bleen ai curaj sa obtii aprobarile necesare pentru a declansa lupta cu birocratia?

    Reply
    1. Ivan Zubeldian

      @tucu: confundam birocrația cu excesul ei. Excesul e nociv, indiferent despre ce e vorba. Birocrația e necesară, nu trebuie să ne propunem s-o eliminăm- statul, chiar și minimal, trebuie să-și țină procedurile în ordine și legalitate. Trebuie să ne propunem să o minimizăm. Dat fiind că fiecare hârtie inutilă justifică lefurile unei armate de funcționari, e de așteptat ca împotrivirea să fie crâncenă. Așadar reducerea birocrației (și nu eliminarea ei) e eminamente o decizie politică cu costuri politice imediate. Chestiunea reorganizării administrative e exemplară din acest punct de vedere. Adevărul e că nici Boc nici alții până acum n-au avut curaul să se pună rău cu funcționărimea. Ce a redus efectiv guvernul Boc nu e prea clar (cifrele conțin și posturi desființate dar neocupate), Tăriceanu a băgat steroizi în tot aparatul, Năstase l-a ignorat. Ca de obieci, singurul dispus să își asume un astfel de război e Băsescu. Deocamdată e bine că PDL-ul a priceput că trebuie să susțină reforma. Nu pot însă să nu remarc că Băsescu e singurul dintre oamenii politici care a avut inteligența să meargă la sursa problemei, nu să trateze cauze. Războiul a început, nu mai e nevoie să declanșeze Bleen nimic. Apropos, interesantă amenințarea UDMR-ului. N-aș spune că Băsescu nu se aștepta. E a treia oară când UDMR, din rațiuni meschine, sabotează reforma statului. Ultima oară a fost la decizia CCR privind reducerea pensiilor, dacă vă amintiți. Acum, dacă votează moțiunea de cenzură se exclud de la guvernare singuri, cum bine a remarcat Ghinea, taman în ajun de alegeri. USL-ul nu numai că nu are nevoie de ei ca să guverneze dar au așa de puține paie de împărțit la așa de mulți măgari că vor fugi de ei ca de Dracu'.

      Reply
  12. Flavia

    Nici nu stiu cum sa procedez citind aceasta postare. Sa rad sau sa plang.Si mai ales pana cand? Oamenii astia nu inteleg ca ne-au mancat tineretea?

    Reply
  13. Florina

    e, hai Nea, că asta-i bună! adică nu reduceţi birocraţia că o să crească infracţionalitatea, nu? nu-i daţi afară că vă dau în cap, gen. să fim serioşi, zău.

    Reply
  14. Nea

    Mirela, dacă se reduce birocraţia, şomajul va creşte semnificativ.

    Poate că e chiar în interesul tău să te lupţi cu funcţionarul aflat după un ghişeiu în loc să te pândească pe stradă să-ţi de la cap ca să-ţi smulgă geanta, că la pus faianţă nu cred că se bagă – doar e funcţionar.

    Reply
  15. Dragos

    @Maria Sa, Statul Roman

    bravo ba, de trei ori bravo, bravo x3. Like ! Prost sa fii sa nu profiti de nerozia supusilor tai. Rupe-i, calca-i in picioare, ia-le banii…*ute-i.

    …pentru ca POTI !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *