AMP a scris. Din nou.

De data asta sunt intelectualii.

Cred că singurul contraargument valabil la ultimul articol publicat de Alina Mungiu-Pippidi în România liberă este „AND YOU’ RE FAT!”. Aceasta este unica explicaţie pentru gradul absolut de puritate pe care-l cere de la intelectualii români. Dacă omu-i viu, ce cere ea nu-i posibil. Săracii Horia Roman-Patapievici, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu (uşor de intuit), Teodor Baconschi, Vladimir Tismăneanu, Ioan Stanomir, Daniel Barbu (nominalizaţi de AMP) ar trebui să aibă, după criteriile stabilite de autoare, puritatea Mariei şi perfecţiunea lui David sculptat de Michelangelo fără puţă, însă.

Dacă stricăciunea României îşi are una din cauzele majore în intelectualii cu opţiuni, inclusiv politice, inclusiv diferite, iar uneori chiar greşite, atunci Franţa, de pildă, nu poate fi decât un miracol pentru că s-a sustras lanţului cauzal indicat de AMP. Spun asta gândindu-mă la Céline (cel cu simpatiile naziste), la Sartre (cu opţiunea sa pentru comunismul dur  şi pur), la Marlaux (ministru al propagandei şi informaţiilor, ministru de interne, ministru de stat şi ministru al culturii), Jean-François Revel (cu traseul său care pleacă din comunism, trece prin socialism, pentru a ajunge unul dintre criticii cei mai buni ai comunismului).

Dar România a fost aşa de când e stat modern, chiar şi în perioada ei cea mai bună (care, se vede bine, a fost rea). Titu Maiorescu, nu s-a proţăpit el, printre altele, în fruntea Ministerului Afacerilor Externe? Spiru Haret, nu şi-a lăsat baltă cele ale lui, pentru a fi ministru al Instrucţiunii Publice ori de câte ori s-a ivit ocazia? Ori ce să mai zic de Nicolae Iorga, alt intelectual care s-a murdărit cu funcţii publice.

Noroc cu AMP care compensează slăbiciunile celor nominalizaţi şi pe cele ale celorlalţi avuţi în vedere şi, alături de celelalte binefaceri gratuit aduse ţării, enumerate recent de Alin Condurachi, o mai face şi pe asta: ne ţine la suprafaţa marasmului moral.

Facebook Comments

230 Comments AMP a scris. Din nou.

  1. julius01

    Nu stiu cine esti dumneata, mece, dar poti sa formulezi un raspuns la intrebarea de mai jos ?!…, câţi ani poţi să fii deasupra a toate, să nu îţi pese ce duşmani îţi faci, să trăieşti doar cu conştiinţa ta impecabilă când nici nu bagă nimeni de seamă ce sacrificii faci?..

    Reply
  2. Hantzy

    (continuare)

    Si atunci se pune intrebarea de ce au refuzat o sustinere si o implicare alaturi de unii, pentru a accepta-o alaturi de altii, daca toti sunt dospiti din acelasi aluat?! A produs cineva aici vreun argument cum ca ar fi altfel?! NU! Doar acelasi narcisisim si aceeasi fascinatie in fata propriilor alegatii ca echipa guvernametala e infailibila. Desi de tenta pozitiva, acestea au exact defectul pe care i-l reprosati lui ES, anume ca sunt doar impresii personale, axiomatizate unilateral.

    Hai ca mi se sfarseste pautza de pranz si ma mai acuza unul-altul ca tastez prea mult!

    Reply
  3. Hantzy

    @Florin Cojocariu,

    o oarecare inabilitate in driblingul argumentativ al lui Emil Stoica, simultam cu jocul pe teren advers, unde pana si arbitrul ii e potrivnic, singur impotriva tutulor, v-a ofeirt posibilitatea unei ironii, nici mai mare nici mai mica decat un pai, dar pe care sa o (supra)utilizati ca argument impotriva dumnealui. Dar asta e OK, atata vreme cat ironia repectiva are valentele unui drapaj al fondului. Din care insa, eu n-am reusit decat sa disting doar un singur ciot, pe care as putea altoi ceva: argumentul existential raportat la simturile lui Emil Stoica. Foarte corecta opinia dumneavoastra in aceasta privinta, insa nu de lipsa unor criterii se plangea dumnealui, ci tocmai de necunoasterea lor. Adica, mai pe scurt, l-ati contrat dandu-i dreptate!

    Mai spuneti ca ES se ia de voi. Pai, atumnci ar cam face acelasi lucru pe care-l faceti si voi cu AMP, nediscutand justetea argumentelor dumneaei (sau alöe domnului Marga) ci motivatia exprimarii acestora. Diminueaza frustrarile personale, ale unuia sau altuia, respectivele argumente?!

    Apelati ulterior la tactica abjecta a constructiei de palate pe varfuri de chibrite. Intre solutia Lazeanu si Patriciu, exista de exemplu varianta Iliesiu, sustinuta chiar si de domnul Tismaneanu. Alegera ar fi trebuit a fi transaparenta, tocmai pentru ca in trecut, cei ce azi au acceptat a deveni jucatori, au refuzat a o face datorita lipsei acestei transparente. Sau nu?! Renuntam circumstantial la valorile si standardele altadata autoimpuse?!

    Spuneti ca ES nu produce niciun argument! dar este produs vreun argument oare aici?! Ca HRP a reusit la ICR nu este un argument care sa contrazica opinia AMP, intrucat dumneaei nu a sustinut contrariul. AMP spunea ca Liiceanu, de exemplu, a refuzat in trecut oferte de ambasador, tocmai pentru a nu gira cu personalitatea domniei sale un regim pe care nu-l credita. Ar fi avut insa, daca ar fi acceotat, dumnealui sau HRP, mai putin succes?! Si atunci se pune intrebarea de…

    Reply
  4. Emil Stoica

    Florin Cojocariu:

    1. Articolul de fata este al 2-lea pe tema AMP in doar cateva zile pe blogary. Am inteles primul articol, mai treaca mearga, este opinia cuiva, foarte bine sa si-o exprime, nu am comentat nimic. Articolul de fata insa, intitulat "AMP a scris, din nou" imi este teama ca transforma AMP intr-o tinta. Ce veti face, veti scrie un anti-articol de fiecare data cand AMP scrie ceva? Care este scopul? Sa o desfiintati? Sa o discreditati? De ce? Din cauza asta (vedeti prima mea interventie) v-am spus, ca cititor al blogary, ca mi se pare contraproductiv ce faceti. In plus, un ziarist independent critica oameni aflati la putere si noi criticam ziaristii?

    2. Lipsa de buna guvernare este o problema grava in Romania si este principalul motiv pentru care o ducem rau. Numirile pe criterii politice, fie ca e vorba de dl. Vacaroiu la Curtea de Conturi, de dl. Olteanu la BNR, de un UDMR-ist la Romgaz fac ca institutiile statului sa fie controlate politic si favorizeaza clientelismul. De aceea procestul de selectie pentru numiri in insitutii publice trebuie sa se faca transparent si pe criterii de competenta. Puteti sa-mi demonstrati ca asa a fost cazul la Curtea de Conturi, la Romgaz, la BNR sau la ICR? A fost procesul de selectie transparent? Care au fost criteriile, au fost ele facute publice? Daca da, dati-mi un link, chiar sunt curios.

    2.2. Pai raspundeti la intrebarile simple pe care vi le-am pus, de ex. la punctele 1 si 2 si nu am niciun motiv sa va critic.

    3. Am explicat mai sus: numirile politice favorizeaza clientelismul. Sunteti de acord cu aceasta afirmatie?

    Reply
  5. Emil Stoica

    Andra: cred ca este mult adevar in ceea ce ai scris si criticile tale la adresa AMP le consider mai corecte fata ce cele 2 articole aparute pe blogary.

    Revenind la HRP – imi pare rau, nu cred ca vom ajunge sa ne intelegem caci nu stiu de cate ori sa mai repet ca problema este la procesul de selectie si de urmarire – in mod obiectiv – a rezultatelor unui functionar public (caci seful ICR asta este pana la urma, un manager, un functionar public). Parca sunteti orbiti de un nume pe care, si mai grav, il folositi drept scuza pentru clientelismul PDL.

    PS. cat despre cei care spun ca sunt basescofob – le recomand sa-mi citeasca articolele de pe blog, unele din ele fiind recomandate chiar de blogary…

    Reply
  6. Andra

    Caci, oamenii vin si trec, my friend,

    … But… "anything that happens before that is just Progress" …

    Iar ideile si valorile corecte raman, indiferent cine le-a sadit, vreodata, in constiinta buna a oamenilor.

    Cam atat. Aici ma opresc si eu, pentru ca restul e POLITICA de proasta calitate.

    Numai bine.

    Reply
  7. Andra

    1. CRITERII

    2. MERITE

    CONCLUZIE:

    Deci, fractura din logica ta este ca tu te legi, in numele Alinei, de un alt om exceptional – HR Patapievici – cu merite ne-egalate in Romania, pe care-l desfiintezi pentru acelasi criteriu pentru care eu o pretuiesc pe Alina: pentru MERITE.

    Si asta, cu toate ca diferenta dintre ei doi este esentiala: Pata nu a fugit si nu a tradat niciodata idealurile pentru care a stat la Jilava in 1989.

    Asta devine un criteriu care da – sau ia – greutate tuturor celorlalte, ca si in cazul lui Adrian Sarbu.

    Sarbu si-a tradat meseria in 2007-2008 prin complicitatea mediatica cu ‘guvernarea buna’ a lui Tariceanu.

    Nu mai gandi cu mintea lui Alina, Emil, pentru ca dupa toate CRITERIILE, Alina a pierdut demult orice drept de a vorbi, odata cu abandonul din 2007 si cu ‘buna guvernare’ a lui tariceanu.

    Singurul lucru pe care il mai are este MERITUL pentru lucrurile trecute, si acela, recunoscut de foarte, foarte putini oameni care i-au fost alaturi, si de cei interesati acum de ea, dpdv POLITIC: PSD si PNL.

    Nu ii scriu niciodata aceste lucruri Alinei pe RL, pentru ca nu e genul de om care care raspunde la intrebari care nu-i convin. Vrea doar sa le puna altora.

    Am incercat de multe ori sa-i pun aceste intebari: interesul ei pt. democratie si pt. Romania se opreste in punctul sensibil care se numeste 2007; tot ce a urmat dupa, masacrul presei adevarate, concentrarea presei, nebunia si isteria continua propagate de ele, guvernarea lui tariceanu si masacrul economiei, sunt lucruri de care ea nu se considera responsabila, desi tu o vezi ca pe o militanta de 20 de ani pentru ‘buna guvernare’.

    Alina nu recunoaste, pur si simplu, meritele celorlalti, cu toate ca, de fapt, ei au continuat exact ceea ce a abandonat ea.

    Asa distrug romanii de elita continuitatea lucrurilor bune si asta e cauza pentru care elitele romane nu sunt capabile sa construiasca o Cultura a Progresului.

    Caci…

    Reply
  8. Andra

    1. CRITERII

    2. MERITE

    (contimuare)

    Nu avem multi oameni exceptionali, noi, romanii, dar Alina este unul dintre ei. Pentru asta eu pot sa-i iert caderea si tradarea. Lui Constantinescu ii iert si lui retragerea ‘la ordin’, pentru ca datorita lui avem prima perioada de democratie din ultimii 60 de ani, iar eu nu pot sa uit asta. Binele colectiv facut de ei, la timpul lor, a creat conditii ca mai tarziu sa apara un Basescu sau un PDL. Poate, cine stie, si Basescu se va retrage la ‘ordin’, ca sa-i lase pe cei doi ‘luceferi’ ai democratiei si ai macro-economiei sa ne lumizeze cum au luminat in 2001-2004 si 2007-2008.

    Daca va fi asa, diferenta este ca dupa basescu ramane o jurisprudenta a dreptului public si o experienta democratica ne-egalate de nimeni pana la el.

    Bogdan Says:

    11 decembrie 2009

    ”Oricum, una peste alta foarte fascinant mandatul Basescu I, de la inceput pana la final : niciodata sistemul institutional romanesc, asa cum e el mostenit din regimul Iliescu, nu a fost supus la atatea probe de clarificare si maturizare pe atatea planuri: de la relatia presedinte-parlament, pana la independenta justitiei, functia procedurii – cu limitele si legitimitatea sa – de referendum, rolul Curtii Constitutionale etc etc.

    Lasa in urma o “jurisprudenta politica” care nu poate fi evitata de acum incolo”.
    http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2009/12/11/f
    O spune un om care e un critic constant – insa corect – al lui Basescu si al tuturor partidelor.

    Si nici macar n-o putem banui pe Mungiu ca a participat la crearea vreunuia dintre aceste lucruri, alaturi de traian basescu.

    (continua)

    (urmeaza)

    Reply
  9. Andra

    1. CRITERII

    2. MERITE

    (continuare)

    Dupa 2007 s-a instaurat in Romania dreptul absolut al PSD si PNL de a fi deasupra oricaror criterii (economie, democratice, nu conteaza), si tot atunci s-a instaurat dreptul PSD si PNL de a urla cel mai tare, indiferent ce prostie spun, pur si simplu pentru ca ei sunt singurii care dispun de microfon.

    Mungiu a zis-o prima, Taumban la cateva zile dupa: In Romania este democratie.

    Adica, in traducere: nu mai exsta bad guys, therefore, nu mai exista nici good guys, decat poate in mintile voastre, talibanilor.

    Democratia lui Mungiu si Tubman a spalat pentru totdeaun PSD si PNL.

    Si, ce?

    Conteaza pentru mine mizeria lasata in urma de un om de merit ca ea …? Chiar daca si-a calcat in picioare propriile merite?

    Iti spun eu: in cazul Alinei Mungiu, pentru mine: NU CONTEAZA (desi, poate ma mai gandesc daca mai sare calul si mai mult decat a afcut-o pana acum…)

    Pentru ca odata ce un om de merit a facut un lucru CORECT pentru binele public, acel lucru bun ramane forever. Pentru ca este acel lucru corect si necesar, si fiind astfel, el se sadeste si ramane in contiinta publica pentru totdeauna.

    Omul a binemeritat de la noi si de la viitor, chiar daca a facut-o la ordin.

    Chiar daca bietul om isi construieste caderea tradandu-si propria constructie.

    (urmeaza)

    Reply
  10. Andra

    1. CRITERII

    2. MERITE

    Emil, iti raspund pt. ca nu lipseste mult sa ajung si eu la numitor comun cu cei care sunt impotriva Alinei, si asta pt. ca-ti dinamitezi singur teoriile (sau cu mana Alinei – dar poate ma-nsel…)

    Daca am topait pe-aici scriind in favoarea Alinei Mungiu, atunci sa stii ca este pentru ca eu tin cont de meritele oamenilor exceptionali, chiar daca le-au tradat singuri, cum a facut Alina.

    Le-a tradat intr-o perioada fasta pentru ideile pe care le-a sustinut cum zici tu, ‘de 20 de ani’: adica tocmai atunci cand sanse foarte mari erau ca toate lucrurile in care a crezut ea sa se realizeze.

    Si pacatul ei mai mare nu este fata de ea insasi sau fata de basescu, ci este fata de noi: pt. ca pe noi ne-a invatat sa credem in ele, dar cand a avut sanse sa le realizeze – a fugit si le-a tradat.

    Exact ca PNL: este exact motivul pentru care PNL este urat astazi tocmai de cei care-au invatat ceva, vreodata, de la Alina Mungiu.

    Deci, pt. mine are valoare zero daca Alina a primit ordin – dupa cat se pare – de ‘retragere’: sa-si puna palma-n fund si sa plece imediat dupa suspendarea lui Basescu, tocmai cand putea sa puna mai bine caramizi la baza ideilor ei.

    Din cauza asta, ‘buna guvernare’ s-a dus pe apa sambetei, definitiv, in anii 2007-2008, si nu oricum: ci cu urmari pe termen lung.

    Incepand de atunci si pana astazi, partidelor PSD si PNL nu le-a mai cerut nimeni sa respecte vreun criteriu, sau norma de orice fel.

    Prin jocul pasiv al tuturor ong-urilor – dar in primul rand al Alinei Mungiu – PSD si PNL au fost plasati in mod absolut deasupra oricaror criterii si norme, chestie care se intampla numai in regimuri de drept absolut adica in Monarhii.

    Atunci s-a instaurat dreptul absolut al PSD si PNL de a fi deasupra oricaror criterii (economie, democratice, nu conteaza), si tot atunci s-a instaurat dreptul PSD si PNL de a urla cel mai tare, indiferent ce prostie spun, pur si simplu…

    Reply
  11. Andra

    THE SECOND:

    Astea fiind spuse de Alina Mungiu pe 19 Iunie 2009, doar cateva zile mai tarziu, Ambasadorul Ttaubman ne anunta – pt. prima oara in 20 de ani – ca:

    25 iunie 2008 Taubman: Romania are o democratie puternica

    “Romania are o democratie puternica, nu am vrut niciodata sa las impresia ca e altfel”.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-3354542-nich

    Reply
  12. Andra

    PRIMA:

    Sunt doua lucruri importante de remarcat in incheiere.

    Unul ca, desi PD-L are o mana de lideri de clasa intai – Basescu, Stoica, Stolojan, Boc, Blaga etc. – in alegerile locale a parut cam lipsit de leadership.

    A doua, alegerile din acest an vor fi primele fara sprijinul societatii civile.

    Si in 1996, prin Alianta Civica si sindicate, si in 2004, prin CPC (si la referendumul din mai), societatea civila a jucat un rol decisiv in lupta anti-PSD.

    Ma indoiesc ca vom mai vedea asa ceva in acest an, cand miza pentru democratie nu mai e aceeasi, deci neutralitatea devine fireasca.

    Indoielile mele reflectate mai sus nu conteaza daca PD-L chiar e capabil sa castige alegerile din toamna prin forte proprii. In eventualitatea ca nu, trebuie luate cu caracter de avertisment.

    19 Iunie 2008:

    Proiectul reunificarii dreptei, la zi

    Alina Mungiu-Pippidi

    Romania Libera
    http://www.romanialibera.ro/a127603/proiectul-reu

    Reply
  13. Hantzy

    zexe :

    Duminică, 11 Iulie 2010 la 8:22 pm

    @Hantzy, eu cred ca tot Basescu va fi demonizat. Este binestiut faptul ca Basescu a creat premizele savarsirii acestor atrocitati de neimaginat in invatamantul romanesc.

    Am ghicit?

    ******************

    In general cei cu probleme de logica, gjicesc sau incearca sa ghiceasca. Desi, incantat ca ati acceptat provocarea, sunt dezamagit sa va spun ca "plesneala" dv n-a functionat … insa ideea e buna! mai ales ca acum nu mai are pe cine da vina!

    Solutia era evidenta: va fi demonizat fiul profesoarei de latina de la liceul cu gard de sarma: si-a cumparat celular nou!

    Reply
  14. Hantzy

    omen :

    Duminică, 11 Iulie 2010 la 8:22 pm

    (…)

    Hantzy: grafomanie/betie de cuvinte/galimatias/vreti sa ascultati o poveste?/caramida cu maner.

    **************

    caramida cu maner, si eu sunt incantat de cunostinta! Doar ca am un nick mai simplu decat al dv: Hantzy

    Reply
  15. Emil Stoica

    0-0 la pauza.

    Nedormitul, Andra: evident ca pot fi puse criterii obiective si cuantificabile inclusiv pentru o instutie precum ICR. Nu stiu unde lucrati, ce lucrati sau daca aveti oameni in subordine si nici nu stiu cat de mari sunt responsabilitatile voastre. Insa in orice domeniu pot fi construite criterii de evaluare a performantei. Nu este intamplator ca British Council are drept chairman pe un domn, Vernon Ellis care a lucrat inainte la firma de consultanta in afaceri Accenture. Repet, problema e la procesul de selectie, si Angela Gheorghiu are charisma, relatii (desi asta nu il consider un criteriu, dar vad ca e considerat de Nedormitul).

    PS. Cat despre Adrian Sarbu: cititi cu atentie ce am scris si anume ca normal Adrian Sarbu ar fi venit in anumite conditii, dar l-a intrebat cineva? Daca experienta si succesul in televiziune ar fi fost un criteriu, cred ca Adrian Sarbu ar fi fost un foarte bun candidat. Numai ca nu l-a intrebat nimeni….

    Reply
  16. AccesDirect

    Trebuie sa recunosc ca obraznicia mediocritatii romanesti nu mai are limite. Daca pana mai ieri o buna parte din elita intelectuala a Romaniei era acuzata de "elitism" si infumurare, s-a trecut la sintagma "intelectualii lui Basescu" ,care degradaeaza nivelul unde erau situati, ca acum sa li se conteste insasi calitatea de intelectuali.

    Reply
  17. AccesDirect

    Orice aproape, pot intelege pe lumea asta, doar basescofobia asta gratuita n-o pot intelege. Mai ales cand vine de la niste terchea-berchea.

    Reply
  18. AccesDirect

    Carevasazica, un general in retragere nu mai poate fi numit general, de vreme ce s-a retras de la comanda unei armate. Un intelectutal care nu-si critica patronul nu mai e intelectual. E instalator poate, ori gradinar, sau trompeta de decor.

    Reply
  19. AccesDirect

    @Emil Stoica:

    “intelectualii” lui Basescu tac in papusoi cand e vroba de clientelismul promovat de actuala guvernare, asa ca dumnealor nu mai pot fi considerati intelectuali. "

    iata o propozitie care te descalifica, intelectual vorbind.

    Reply
  20. zexe

    @Emil Stoica, la punctul 2.2, numai un idiot s-ar ocupa de buna guvernare, timp de 20 de ani, in mod independent. N-am dorit sa spun ca numai un idiot mai crede ca se poate face politica de succes in mod independent. Mai sunt cativa blogheri PDL-isti care mai cred asa ceva.

    AMP nu trebuie impinsa ca sa cada pe scari.

    Gata, ne vedem la pauza sau la final. Astazi va invinge culoarea.

    Reply
  21. Emil Stoica

    omen, hai ca mai sunt 10 minute 🙂

    Punct cu punct:

    1. Articolul AMP este despre intelectualii care au tradat. Iar neasumarea unor pozitii critice cam asta e.

    2. Spune-mi care sunt criteriile obiective pentru care a fost ales si descrie-mi procesul de selectie. Poate ca erau si altii care puteau ocupa acea pozitie, de ex. Angela Gheorghiu, a intrebat-o cineva?

    2.1. corect, este valabil in orice domeniu.

    2.2. pai daca e greu, de ce nu se ocupa domnii intelectuali si domnii care tin acest blog sa construiasca aceste criterii, sa puna un sistem in picioare in loc sa o impinga pe scari pe AMP, care, culmea, fix de constructia bunei guvernari in Romania se ocupa, independent,de vreo 20 de ani.

    3. E conectata si tot o repet de vreo 3 zile 🙂 si anume ca "intelectualii" lui Basescu tac in papusoi cand e vroba de clientelismul promovat de actuala guvernare, asa ca dumnealor nu mai pot fi considerati intelectuali. Am mai scris asta, vezi mai sus.

    3.1. OK

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Emil Stoica: am citit cam tot ce scrii, am inteles putin. Mai rar asa clivaj in notiuni si sensuri, ca sa reusesti sa faci confuzie intre criterii si pareri trebuie oaresce talent, recunosc. Ca veni vorba, iata numai in ultimul tau post:
      1. lipsa de critica = tradare. Adica, cu cit critici mai mult cu atit esti mai loial. Cu consecinta ca tu esti mai loial Madamei decit noi, din moment ce ne critici cu asemenea consecventa. Nici nu vreau sa ma gindesc ce le faci prietenilor carora le esti loial.
      2. dar de ce ar trebui noi sa fim familiari cu criteriile de alegere a directorului ICR? Ai impresia ca toti sintem egal indreptatiti sa le judecam pe toate si pe toti? Faptul ca tu (sau omen) nu stiti despre criteriile in cauza nu inseamna ca ele n-ar exista. Iata ce-l descalifica pe HRP: faptul ca tu n-ai cunostiinta de criteriile in baza carora a fost ales. Ceea ce o face dintr-odata pe Angela Gheorghiu o alternativa serioasa. Ce nu stie Emil Stoica, nu exista. Lucrurile fiinteaza doar prin ochiul tau.
      2.2. cind nu mai ai argumente te iei de noi. Esti al fel de resentimentar si narcisiac ca si Mungiu, argumentele tale depasesc, rareori, fascinatia in fata propriilor ironii maruntele. "domnii intelectuali si domnii care tin aces blog"??? AMP e in schimb mai telentata decit tine.
      3. Ce e aia clientelism? Tu ce ai vrea, sa-l puna pe Patriciu director la TVR, pe Voiculescu la ICR si pe tine la CFR, ca sa demonstreze ca ei sint neutri? Normal ca-si pun proprii oameni. Si ca sa-ti fie clar de ce termenul de "clientelism" sau "nepotism" e o uriasa prostie, hai sa vorbim despre clanul Kennedy. Niste nesimtiti, nu?

      In realitate nu produci nici un argument. Dar absolut nici unul. Arunci cu calificative si epitete, scrii fraze indignate si goale si ai impresia ca luciditatea si bunul simt sint pe cale sa moara definitiv daca tu taci din gura. Poate te-ar interesa cazul lui Andrei Marga, ca sa stii ce mai zice lumea despre ratiunea spiritul critic a lui Domn' Profesor: era cit pe ce sa fie ministrul invatamintului si a fost anuntat taman cind era pe autostrada ca n-o sa mai fie, in locul lui fiind numit Miclea. Da, o mare umilinta care nu se face. Un gest urit. Insa momentul cind Marga a devenit un critic feroce e exact acela in care i s-a refuzat un scaun. A raspuns cu un gest si mai urit, a intrat cu arme si bagaje in tabara contestatarilor lui Basescu doar "ca sa le arate el lor". Despre asta e vorba si in cazul Mungiu: razbunare. (lista e lunga si tine de pe vremea altui indragostit de sine care si-a tradat si partidul din prea mare vanitate – Constantinescu. Cristoiu a fost si el pe-acolo, reflexele lui SRS provin tot din aceeasi zona etc)

      A, si sa nu uit: te critic pentru ca iti sint loial. Tocmai iti aplic tratamentul de loialitate Emil Stoica. Vezi punctul 1.

      Reply
  22. omen

    Emil Stoica: om bun, eu inteleg destul de bine 😀

    1. articolul, plecand de la AMP, a generat discutii despre situatia intelectualului in societatea romaneasca,"cine e, de ce si cum intelectual mai autentic unul ca altul".

    2. s-a ajuns la cazul specific HRP, pe care l-ai mentionat ca un exemplu de intelectual care a fost numit acolo pe "criterii neobiective".

    2.1.in cultura, prb ca si in stiinta, munca unuia/uneia poate fi masurata/apreciata tot din profesionisti din domeniul respectiv.

    2.2. e greu sa gasesti criterii obiective in Romania, pt ca totul e cam stramb pe acolo.

    2.3. asa ca raman cele 'externe', adica exemplele de mai sus.

    3. generalizarea TVR/BNR e OK , dar logica e stramba, acestea nefiind conectate la discutia de fata, care era "intelectualu', intelectualii lu' Basescu", etc

    3.1. exemplul era si prost ales, tocmai pt ca HRP ESTE un "profesionist al culturii", indiferent de ce se zbat unii sa spuna ca "e acolo pt ca a alergat dupa ciolan, da' de fapt e un idol fals, bla, bla".

    q.e.d.

    ma duc la finala 😀

    Reply
  23. nedormitul

    sârbu nu este compatibil cu calitatea sa de patron de presă scrisă, studiouri de producţie, etc. şi nu ştiu dacă şi-ar lăsa leafa lui de şef la cme, unde este apreciat de patroni, ca să vină la tvr şi să fie bubuit pe criterii politice din toate părţile.

    iar eu de soluţii providenţiale m-am cam săturat.

    Reply
  24. Andra

    Adrian Sarbu la TVR.

    Emil, esti economist. Stiu sigur ca ti-ai fi dorit ca macar 1 – UNA – singura televiziune sa critice guvernarea PSD-PNL cu toate ororile ei, asa cum critica azi TOATE televiziunile guvernul Boc.

    Adrian Sarbu putea s-o faca. N-a facut-o.

    Reply
  25. nedormitul

    la icr chiar nu putem vorbi de competenţă. dacă un individ, prin charisma lui, prin relaţiile pe care le are, prin viziunea lui, reuşeşte să promoveze imaginea culturală a româniei, a unor artişti de aici, a unor evenimente, etc., atunci e bun. există criterii obiective pentru a defini competenţa în cazul de faţă? eu nu cred.

    Reply
  26. nedormitul

    emil stoica

    bnr-ul are nişte ţinte clare, precise, obiective. e bancă. bnr-ul dă socoteală anual în faţa parlamentului pentru îndeplinirea sau neîndeplinirea obiectivelor. vine cu cifre şi spune de ce a ales o anumită politică monetară în detrimentul alteia.

    pe de altă parte, icr-ul înseamnă imagine. primeşte un buget, îşi fixează nişte obiective, dar aprecierea activităţii icr se face, mai degrabă, subiectiv. nimeni nu avea cum să ştie dinainte dacă hrp va fi sau nu bun. a fost numit, i s-au dat nişte bani şi a fost lăsat să-şi facă treaba. apropo, hrp a reuşit să atragă fonduri şi din alte părţi, nu numai de la buget.

    iar dacă vă referiţi la numirea lui olteanu în ca-ul bnr, acolo a fost un vot dat în parlament. că votul a fost politic, e o altă discuţie.

    aşadar, comparaţia dintre o instituţie financiară şi un institut care se ocupă de imagine şi promovare culturală mi se pare exagerată.

    Reply
  27. Emil Stoica

    Andra, Omen: oameni buni, cred ca nu ne intelegem. Ceea ce contest eu este procesul de selectie. Si a naibii sa fie ea de treaba ca iata, cu exemplul HRP ii tineti in brate pe toti ceilalti, fie ca vorbim de dl. Olteanu la BNR (din partea PNL), fie ca vorbim de Ada Mesesan la TVR (din partea PDL).

    Este vorba de procesul de selectie care trebuie sa fie transparent, sa aiba criterii clare de competenta. Daca Romania a ajuns in situatia grava de azi e in primul rand pentru ca e prost guvernata, cu numiri pe criterii politice, cu clientelism in floare.

    Luati o pauza de 30 de secunde inainte de a-mi raspunde si ganditi-va la numirile recente de la TVR. S-a gandit oare vreun partid politic sa-l intrebe si pe Adrian Sarbu daca l-ar interesa pozitia de acolo si in ce conditii ar veni sef la TVR? Pai Adrian Sarbu face cu Pro-TV de 6 ori mai mare audienta decat TVR-ul si are si costurile si numarul de angajati la jumatate.

    Si ganditi-va ca l-am pune pe Adrian Sarbu la TVR. Ca l-am schimba pe Vacaroiu de la Curtea de Conturi cu cineva independent si competent, ca nu am mai pune la Romgaz neaparat pe cineva de la UDMR, s.a.m.d., s.a.m.d.

    Acuma, dupa ce v-ati imaginat o Romania consdusa de oameni competenti, intrebati-va de ce actuala putere nu o face si de ce persoane precum cele criticate de AMP nu actioneaza din interiorul puterii pentru a impinge astfel de schimbari.

    Reply
  28. Andra

    Emil Stoica

    Mi se pare aberant sa spui ca HRP e incompetent, sau sa-l asociezi cu clientela PDL despre care vorbesc TB sau SV. De data asta, prin exagerare, ti-ai dinamitat de tot pozitia, Emil, si imi pare rau, pentru ca nu vreau sa te pierd si pe tine ca pe Alina Mungiu.

    ONG-urile au parasit toate fortele politice pe care le-au sprijinit in 1996 si 2004. Si-au tradat prin asta propriile Norme.

    Alina Mungiu a parasit orice implicare in sprijinirea vreunei forte politice progresiste in mod explicit in 2007 sau 2008. A anuntat asta odata cu Taubman, declarand ca in Romania s-a instaurat brusc democratia, si e suficienta 'democratie' ca sa mai fie nevoie de implicarea vreunui ONG.

    Daca ma-ntrebi pe mine, ONG-urile ar fi trebuit sa penalizeze toate derapajele, tuturor partidelor, daca s-a decretat de sus ca avem 'democratie'.

    In loc de asta, se cere respectarea normelor doar de la un singur partid, fie ca-i la putere fie ca-i in opozitie, iar celelate sunt plasate in mod absolut deasupra oricaror asteptari din acest pdv.

    Si stii ce urmeaza deja, atunci cand PSD si PNL se simt deasupra tuturor.

    Asta e rezultatul actiunii 'inteligentelor' noastre ONG-uri.

    Cu asta am terminat, pt. ca eu refuz sa discut in termenii astia de ucidere in efigie, fie ca e vorba de HRP – sau Alian Mungiu.

    Numai bine

    Reply
  29. zexe

    @Hantzy, eu cred ca tot Basescu va fi demonizat. Este binestiut faptul ca Basescu a creat premizele savarsirii acestor atrocitati de neimaginat in invatamantul romanesc.

    Am ghicit?

    Reply
  30. omen

    @Emil Stoica,

    ok, scrii cu numele real, asa ca meriti un raspuns detaliat 🙂

    1. pt ca Andra se da greu batuta 😀

    si be) exemplele date atat de veve cat si de Andra, sunt arhisuficiente sa demonstreze ca HRP este un "profesionist al culturii" si ca se bucura de aceasta recunoastere pe plan european; imho, cred ca e mult mai buna recunoasterea asta decat nu stiu ce audit intern romanesc, numai asa ca sa se simta niste orgolii reperate.

    Si Monica Macovei a primit premiul de "femeia anului" si vorba regretatului Pittis: "un om din Tecuci avea un motor; si nu i-a folosit la nimic".

    Hantzy: grafomanie/betie de cuvinte/galimatias/vreti sa ascultati o poveste?/caramida cu maner.

    Reply
  31. Hantzy

    Poveste:

    Doi liceeni prieteni dau teza la matematica. Unul obtine 6, iar celalat 10. Prietenia se rupe, iar frustratul scrie un articol la gazeta de perete, dezvaluind ca fostul sau prieten face meditatii chiar cu profesorul.

    Ce va fi demonizat inscoala?

    a. lipsa deonotologiei profesorului

    b. gestul frustratului de a-si para prietenul

    c. ca cel cu nota mare nu l-a lasat pe prieten sa copie de la el

    d. frustratul fumeaza inspatele scolii.

    Info suplimentar: gardul liceului e de caramida

    Reply
  32. Emil Stoica

    Andra: da, BNR este o institutie publica auditata independent, desi si acolo avem probleme cu numirile in Consiliul de Administratie, de ex. numirea lui Olteanu din partea PNL.

    De ce nu a existat inaintea lui HRP un director numit transparent si pe criterii de competenta? Asta este o scuza sau ce? Tin sa-ti aduc aminte ca in 1996 si 2004 ONG-urile au sprijinit anumite forte politice tocmai pentru a aduce astfel de schimbari. Din pacate, la 6 ani dupa alegerile din 2004 sistemul clientelar din Romania este la fel de in floare ca inainte. Si nu o spun eu, o spune chiar Traian Basescu sau Sever Voinescu (gasiti linkuri la mine pe blog). Dar una e sa spui, ca toti stim sa folosim cuvinte frumoase, alta este sa faci.

    Omen, AccesDirect: sa ma dau batut de la ce? De la faptul ca unii nu pot sa inteleaga ca anumite principii trebuie sa fie aplicate oricarei guvernari, indiferent daca vorbim de PSD, de PNL sau de PDL? Sau de Iliescu si Basescu? Pai asta nu e treaba mea, e treaba lor.

    Reply
  33. Andra

    Ca sa nu fie vorba de subiectivism, a fost decorat pe durata unui regim politic – PSD-PNL – care l-a persecutat taindu-i fondurile cu 40% in Noiembrie 2008 (daca mi-aduc aminte bine cifra, poate fi mai mult)

    Horia Roman Patapievici, decorat de Ministerul Culturii din Franta

    Scriitorul roman a fost distins cu Ordinul Artelor si Literelor in Grad de Ofiter

    Rl online

    Miercuri, 25 Iunie 2008

    Reply
  34. Andra

    H.-R. Patapievici a fost ales vicepresedinte al EUNIC

    de D.S. HotNews.ro

    Marţi, 24 iunie 2008, 12:52 Actualitate | Cultură

    Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, a fost ales vicepresedinte al organizatiei EUNIC, reteaua institutelor culturale din Uniunea Europeana. H.-R. Patapievici va detine timp de doi ani functia de vicepresedinte al EUNIC, urmand ca in anul 2010 sa devina presedintele organizatiei. Conducatorii institutiilor culturale membre ale organizatiei EUNIC s-au reunitla Berlin in perioada 20-21 iunie.

    EUNIC (European Union National Institutes for Culture, http://www.eunic-europe.eu) este o retea a institutelor culturale nationale din Europa, constituita la Praga in 2006, la initiativa British Council.

    In prezent, EUNIC reuneste organizatii culturale de nivel national din 25 de tari ale Uniunii Europene, dintre care multe sunt deja bine cunoscute, prin impactul pe care l-au avut asupra relatiilor culturale internationale – British Council, Institut Français, Goethe Institut, Instituto Cervantes, Instituto Camões, Institutele Italiene de Cultura.

    Romania, prin Institutul Cultural Roman, a aderat la aceasta retea in iunie 2007, iar in primavara acestui an a avut loc sedinta de constituire a sectiei EUNIC-Romania. EUNIC are vocatia de a deveni vocea culturala a Europei unite in lume si reprezentantul institutional pe langa organismele Uniunii Europene al intereselor tuturor organizatiilor culturale de nivel national din Europa, informeaza ICR.

    <b.In 2007, presedinte EUNIC a fost ambasadorul Emil Brix (Austria, Ministerul de Externe), in 2008 functia este asumata de Hans-Georg Knopp (Germania, Goethe-Institut), in 2009 ea ii va reveni lui Finn Andersen (Danemarca, Danske Kulturinstitut), iar in 2010 lui H.-R. Patapievici (Romania, ICR).

    Reply
  35. Andra

    Emil Stoica

    Exista vreo institutie publica in Romania

    auditata de vrun institut independent ?

    Paradoxal, am impresia ca ii faci tu acum lui pata un proces de intentie similar cu cel pe care-l auzai la adresa Alinei mungiu.

    In conditiile astea eu as intreba de ce n-a existat un director al ICR mai bun decat Patapievici – pana la numirea lui Pata ? provided that vorbim de exact aceleasi sanse ca o persoana merituoasa sa fie numita la ICR si in regimul PSD, si in regimul CDR, etc etc.

    Iata ca este vorba tot despre a nu recunaoste progresul.

    E si mai rau cand e vorba totusi de un Progres Colectiv – si nu individual.

    Pt. ca tot ce se rateaza la nivel colectiv, e intotdeauna de mii de ori mai greu de recuperat la la nivel individual.

    Reply
  36. Emil Stoica

    veve: am spus mai sus ca, personal, am o parere buna despre activitatea ICR, insa o parere personala nu are valoare de adevar. Raportul ICR este al ICR, nu este independent 🙂

    Da, intrebarile mele sunt corecte si tin de abc-ul bunei guvernari, de ce oare nu li se da raspuns?

    Reply
  37. Veve

    si inca:

    În ediţia sa din 16 iulie 2009, Göteborgs-Posten, unul dintre principalele cotidiene suedeze, apreciază Institutul Cultural Român de la Stockholm ca fiind “cel mai activ, în ultimii ani" dintre institutele culturale străine din Suedia. ICR Stockholm este menţionat alături de British Council, Institutul Goethe, precum şi de institutele culturale ale Franţei, Italiei şi Poloniei, prezente toate la Stockholm.Aprecierile au loc în contextul criticii aduse de jurnalistul Mikael van Reis intenţiei guvernului suedez de a desfiinţa Institutul Suedez din Paris.

    Pentru a-şi argumenta punctul de vedere, jurnalistul dă exemplul mai multor ţări europene care au institute culturale în capitala Suediei, apreciind în mod deosebit „vitalitatea Institutului Cultural Român de la Stockholm, condus de Dan Shafran”. ”Românii au înţeles să-şi exporte cultura pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. După ce au trăit anii grei ai dictaturii ceauşiste, urmaţi de douăzeci de ani de redresare economică greoaie, românii sunt, pe bună dreptate, mândri de cultura ţării lor şi o exportă”.

    si am putea continua pana diseara, luand la rand celelalte institute culturale romanesti importante

    iar daca doriti sa va faceti singur o parere, puteti gasi (relativ usor, cred) un raport de activitate al ICR pe patru ani, eu l-am vazut, e o caramida de vreo 700 de pagini

    Reply
  38. Veve

    @Emil Stoica

    Carevasazica, atunci cand cineva face ceva bine in tara asta, venim cu aceasta intrebare zdrobitoare prin logica si bun simt: "cine ne garanteaza ca un alt om de cultura pus sef la ICR nu ar fi avut rezultate la fel de bune, daca nu cumva si mai bune?" Ar fi interesant de analizat acest tip de judecata dar cum nu asta e subiectul discutiei, poate altadata. Acum, nu stiu ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost altcineva la ICR dar iata o mostra din ce s-a intamplat cu Patapievici la ICR:

    "ICR Stockholm – o injecţie de cultură". Comparaţia aparţine ziarului Dagens Nyheter, cel mai mare cotidian din Suedia, care, în clasamentul de sfârşit de an, plasează ICR Stockholm printre eroii care au dat dinamism, culoare şi prospeţime oraşului Stockholm în anul 2009.

    Institutul este declarat ca fiind o injecţie de cultură şi cel mai minunat lucru care s-a întâmplat pe Skeppsbron [bulevardul pe care se află sediul institutului] de la deschiderea clubului Reisen încoace. O încercare extrem de reuşită – şi pentru care noi, cei din Stockholm, îi suntem recunoscători – de a reliefa profilul cultural al unei naţiuni. Programele ICR Stockholm sunt aproape prea bune: expoziţiile, lecturile, dezbaterile sunt relevante chiar şi atunci când nu numai ţara ca atare este în prim plan.

    ICR Stockholm este singurul institut cultural străin şi totodată singurul actor cultural ne-suedez prezent în clasament. Acesta cuprinde teatre, galerii de artă, cinematografe, cluburi, oameni de cultură, sportivi, multe dintre nume reprezentând parteneri ai institutului sau participanţi la programele acestuia: teatrul Dramalabbet, târgul de artă Supermarket, galeria de artă Färgfabriken, cinematograful Bio Rio, Kristina Lugn, scriitor şi membru al Academiei Suedeze, sau Marie-Louise Ekman, artist şi director al Teatrului Dramatic Regal.

    Reply
  39. Emil Stoica

    veve: argumentul dvs. mi se pare un pic fortat. In fine, nu cred ca vom reusi sa vedem cu totii lucrurile la fel 🙂

    mece: este deci concluzia ta ca HRP face treaba buna la ICR. Lucru ce poate fi adevarat, dar nu-l poti folosi ca argument in discutie 🙂 De ex. daca tu ai o parere buna despre guvernul Boc si eu nu, asta nu inseamna ca tu ai dreptate si eu nu. Si, ca sa inchid, cine ne garanteaza ca un alt om de cultura pus sef la ICR nu ar fi avut rezultate la fel de bune, daca nu cumva si mai bune? Care au fost criteriile de angajare si care au fost contracandidatii dlui. HRP? In plus, chiar daca face treaba buna, asta nu il scuza pe HRP sa se autocenzureze pe chestiuni de importanta publica.

    Reply
  40. Andra

    fix pe pix. o sa se mandreasca cu asta, n-o sa-i fie rusine o secunda, daca la asa ceva se asteapta lumea

    Reply
  41. nedormitul

    – ei, cum te cheamă?

    – sov

    – lasă asta, trebuie să ai şi tu un nume conspirativ.

    – nuş' să zic…

    Reply
  42. nedormitul

    nuş cum sînt alţii', da' eu, cînd mă gîndesc la locul penitenţii mele, îmi saltă şi acum lanţurile de bucurie

    Reply
  43. mece

    – nu-i bine zis reciproca. Nu susţin că AMP susţine, criticând, astfel o anumită opţiune politică

    Reply
  44. mece

    Emil,

    1. mă bazez tocmai pe observaţiile celor care, asemeni ţie, nu sunt în sensul că ICR-urile nu merg rău, ci că de-a dreptul merg bine. suma acestor observaţii este afirmaţia mea. oricum, nu-i nevoie pentru orice afirmaţie de un raport independent care să o certifice.

    2. nu spun că AMP "sustine doar o singura optiune politica", ci că "vizează – în opinia mea – unilateral, doar susţinerea pentru o anumită opţiune politică". adică îi critică, în realitatea, exclusiv pe cei care au luat în ulitimii ani poziţii publice pro Traian Băsescu. Asta nu înseamnă că reciproca e adevărată şi nici nu o afirm. Iar cu privire la motivaţie îţi voi cita din înţelepciunea lui Seinfeld:

    " Jerry: "Excuse me I'd like to return this jacket."

    Teller: "Certainly. May I ask why?"

    Jerry: "……..For spite…"

    Teller: "Spite?"

    Jerry: "That's right. I don't care for the salesman that sold it to me." "

    Nu-i o glumă.

    Reply
  45. Veve

    @Emil Stoica

    Daca banii si functia sunt pentru dumneavoastra motive pentru pierderea independentei unei voci, atunci veti admite ca la fel de bine si frustrarea poate fi un motiv pentru lipsa obiectivitatii; mai ales cand ea este dovedita de atacurile lipsite de eleganta, lipsa de control stilistic asupra numelor ori caracterizarilor (tratarea lui Baconschi in mod obsesional ca teolog si ca "jacuzzi-st nu e din registrul normalitatii, ci al psihozei obsesionale- ca sa folosesc un termen al specialitatii ei :-), tratamentul incalificabil aplicat unor femei precum Marina Constantinescu ori Elena Udrea etc.), lauda de sine legata de notabilitatile cu care se intalneste, de locurile de unde vine etc.

    Reply
  46. Veve

    @mece

    Vorbind despre cei pe care ii invoca AMP in sustinerea "tezelor" sale, l-ati uitat pe "Michael". Cel ale carui mascari, aflate pe toate gardurile, nu-i repugna europencei AMP. Ma intreb cum ar aparea in Europa dnei AMP si in fata celor cu care ia masa :-)) discursul in termeni de viermi, muste, hazna etc a lui "Michael" la adresa unor intelectuali impotriva carora a facut o adevarata fixatie ideologica. AMP il invoca in articolul ei nici mai mult nici mai putin decat pe Michael Shafir, autorul urmatorului comentariu, facut pe blogul lui Liviu Antonesei:

    "Si dupa moarte, Marino da la o parte mustele cu gesturi scurte, de agasare, constient ca ele vor reveni, ca nu poti scapa de ele deoarece ti-a fost dat sa traiesti in hazna. Toate reactiile de care vorbesti, draga Liviu Antonesei, confirma nu atat existenta mustelor (cine se mai indoia de eterna si fascinanta lor prezenta, uneori sub forma “exportata” si “reimportata”, vezi reactia lui Vladimir Tismaneanu la volum), cat perenitatea haznalei. Ea este tema principala a volumului, ceea ce scapa mustelor si viermilor."

    halal intelectual, halal voce credibila, demna de a fi invocata de AMP!

    Reply
  47. Emil Stoica

    veve: i-am explicat si lui Bleen mai sus urmatorul lucru simplu: problema nu este ca domnii vizati au ales sa intre in politica, este optiunea lor si trebuie respectata. Problema este ca acesti domni, odata ajunsi acolo au renuntat la critica, asadar au renuntat la a mai fi intelectuali. Caci nu poti fi intelectual daca te autocenzurezi … fie ca se cheama disciplina de partid sau altceva. Lucrurile sunt destul de limpezi, zic eu.

    Doi la mana: eu am vazut lucrurile cu totul altfel ref. europarlamentare, dar ii las pe simpatizantii PDL-ului sa iti explice ca nu AMP a fost refuzata, ci AMP a refuzat in urma unor criterii destul de clare.

    mece: pe baza carui raport de activitate independent sustii ca activitatea HRP la ICR este buna? Personal cunosc activitatea ICR de la Londra si o apreciez. Am auzit cuvinte bune si despre alte activitati din alte tari. Insa experienta mea personala este limitata, nu pot sa generalizez si sa spun ca intreaga activitate a ICR este buna, nu am acel raport independent. Deci, pe ce te bazezi?

    Doi: sustii ca AMP nu ar fi independenta pe motiv ca sustine doar o singura optiune politica. Care ar fi aceasta optiune politica si ce anume nu o face independenta? Bani, functii? Concret, daca se poate.

    Reply
  48. mece

    Andra,

    ai dreptate. există o incapacitate de a recunoaşte performanţa celuilalt. zice undeva Gabriel Liiceanu că măsura reuşitei la noi este cantitatea de ură pe care reuşeşte o să provoace în ceilalţi.

    Reply
  49. mece

    critica lui AMP e incorectă, în cel mai bun caz, pentru că ea critică de plano simpla opţiune făcută într-un anumit fel. iar critica ei este de acest fel pentru că nu discută deloc ceea ce au făcut sau fac oamenii care au opţiunea pe care ea o critică. Dacă ne raportăm la cazul lui HRP la ICR, având în vedere treaba bună făcută acolo,nu este irelevant ce a reuşit şi ce nu. Continui să cred că articolul cu pricina ascunde şi nemulţumiri personale, care uneori răbufnesc în text – vezi părăsirea liniei demonstraţiei în cazul atacului "sub fustă" împotriva Marinei COnstantinescu ori diatriba împotriva lui Tismăneanu, discursul ei vizând exclusiv persoane cu recunoaştere publică în România cel puţin (recunoaştere pe care o au însă cum mult înainte de apariţia, chiar, a actualei puteri politice). Dar critica ei este mai mult decât incorectă, suferind chiar la capitolul independenţă, pentru că ea vizează – în opinia mea – unilateral, doar susţinerea pentru o anumită opţiune politică. Numele pe care le invocă pentru echilibru în demonstraţia ei (Daniel Barbu ori invocarea drept victimă a lui Sorin Vieru, pentru a nu fi doar ea în postura asta) nu au, în realitate, nici o greutate.

    Reply
  50. Veve

    @Emil Stoica

    AMP pune in discutie intr-o serie de articole angajarea unor intelectuali in functii publice. Da sau nu? E normal atunci sa ne amintim ca ea insasi a ocupat o astfel de functie? Si nu e firesc sa ne intrebam daca demersul ei a fost reusit sa nu, respectiv daca a meritat sau nu, si pentru ea si pentru noi sa se implice? O fi ea o voce independenta (care btw ar fi foarte dispusa sa-si piarda independenta daca ar fi fost pe lista PDL-ului pentru europarlamentare) dar cand o voce independenta pune in discutie implicarea intelectualilor in functii publice este elementar sa tinem cont ca vorbeste de pe pozitia cuiva care a fost in aceasta postura. Faptul de a fi reusit sau nu sa faca ceva in acea pozitie are, zic eu, o mare importanta. Nu credeti? Nu doar ca reusita ar face-o mai credibila si nu doar ca reusita ar fi adus o contributie la binele public dar ne-ar fi ajutat si sa ne dam raspunsul la intrebarea: este sau nu oportun pentru Romania ca intelectualii sa ocupe functii publice, cazand astfel (cel putin teoretic si mai ales pentru cei care sunt dispusi imediat sa le puna in carca lipsa de obiectivitate data de ocuparea unei functii publice) din statutul lor de voci independente si atat de utile prin independenta lor.

    Reply
  51. Andra

    Nu tin minte TVR cu Alina, pt. ca nu puteam sa ma uit. Era o vorbarie continua, din care nu se 'intelegea' nimic, ca si acum. Dar stiu ca Alina Mungiu a luptat pentru TVR in mandatul acela, cu ce avea si ea la dispozitie: oamenii de atunci, taranistii si liberalii jerpeliti si vai de ei

    E pacat ca, in loc sa i se arunce in fata ca "a incercat", experienta ei nu este valorificata astazi, cand vorbim. Nu inteleg de ce se rup unele de altele randuri randuri de intelectuali, in loc sa construiasca 'o continuitate' a lucrurilor bune facute de toti.

    Stii de ce nu se poate asta? Eu cred ca asta se intampla pentru ca nu suntem obisnuiti sa recunoastem progresul atunci cand il intalnim.

    PSD stie sa-si construiasca "continuitatea', dreapta nu stie. Pentru ca in dreapta lumea se cearta in loc sa recunoasca MERITELE tuturor.

    Asa ar arata o "cultura a Progresului".

    PSD nu e capabil sa creeze progres, dar si-l aroga fara niciun regret.

    Reply
  52. Emil Stoica

    Veve: scuze, dar mi-e teama ca facem o greseala imensa in a ne uita daca AMP a avut sau nu succes la TVR. Ce vrem sa obtinem cu asta? Sa demonstram ca AMP este o incapabila, ca habar nu are si, asadar, opiniile dumneai nu au valoare? Asta vrem sa demonstram?

    Ma intereseaza prea putin daca a avut sau nu success la TVR. Lucrurile sunt destul de simple: AMP este la ora asta o voce independenta (lucreaza in afara Romaniei, cu niste Universitati) si isi exprima opiniile in Romania Libera. Acuma, ceea ce face domnia ei – in calitate de scriitoare la ziar – este sa critice niste persoane care sunt la guvernare. Un ziarist independent critica niste persoane la putere. Asta este parte a democratiei. Vrei sa dam ceasul in urma cu 20 de ani cand niste oameni de bine in costumatie de mineri luau ziaristii de la Romania Libera de guler si ii intrebau ce au ei cu dl. Iliescu?

    Reply
  53. Andra

    Veve

    Am scris negru pe alb ca primesc o compenatie, pentru ca ma enerveaza sablonul asta care li se arunca in fata cum ca "au acceptat functii"

    ca si cum ar fi trebuit sa se 'sacrifice' ca niste sfinti (modelul falimentar-taranist), sau sa se duca la servici desculti si imbracati in saci

    tot sabloane de gandire de acum 10 ani, perioada 1996-2000. parca nimeni nu mai 'sare' odata din capcana asta de timp

    Reply
  54. Veve

    Si inca ceva: AMP a avut aceasta sansa. Ce a facut cu ea? A facut cineva vreo analiza a mandatului ei la TVR, a facut ea vreun raport al realizarilor ei ca director TVR? Sunt gata sa admit ca a facut lucruri bune, avea toate datele sa le faca, dar imi lipsesc informatiile. Ma poti ajuta?

    Reply
  55. Veve

    @Andra

    Nu stiu ce numesti tu compensatii cand spui ca toti intelectualii primesc compensatii. De pilda, ti se pare ca presedintia ICR este o compensatie pentru HRP sau este o misiune pe care si-a asumat-o pentru a face ceva pentru imaginea Romaniei? Cum mai faci distinctia intre asumare, vointa de a face ceva intr-o institutie si compensatia continuta de faptul insusi ca ti se da aceasta sansa?

    Reply
  56. Hantzy

    Sa nu credeti ca eu o aprob pe AMP in tot ce spune! Tin sa fac aceast mica lamurire, pentru a ma intelege, ca-i consider mai pe tonti gri-grizon-gri …

    Reply
  57. Hantzy

    tot pentru Andra,

    Privitor la ANI, partial aveti dreptate: "Sau pentru ANI, care daca n-ar fi fost necesara, toti politicienii ar fi votat ‘in unanimitate’ sa ramana asa cum e." Argumentul e puternic, insa ii ingroapa deopotriva pe tonti!

    Facand analogie cu Justitia, ANI ar trebui sa aibe doar rolul unui detectiv, ce poate fi si particular, care sa furnizeze niste date preliminare suficiente pentru IUP. Incercarea de substituire a unei agentii altor organisme de stat, mai ales cand aea este creata si scoordonata politic, este intr-adevar anticonstitutionala. Delimitarea functiilor este o conditie a statului de drept, pe care ni-l dorim: niciodata un detectiv nu acuza, iar un executor judecatoresc nu da verdicte.

    In rest, doar generalitati: Ca inainte de 1989!

    Reply
  58. Florina

    "Spre deosebire de dv, eu nu incerc sa-i albesc pe unii, innegridu-i pe altii."

    😆 😆 😆

    Hantzy, Hantzy,

    Pai tocmai asta face AMP, ii innegreste pe altii si se albeste (pe) ea.

    Salutare si hai Spania!

    Reply
  59. Hantzy

    Mda! Catalogarea partinica e o alta stratagema practicata pe bloage, cand argumentele nu sunt la indemana.

    Chiar si presupunand ca exista o coincidenta a parerilor proprii cu ale unor partide, nu mi-e clar cu ce ar fi ele inferioare celor exprimate de altele? E preferinta proprie pentru anumite valori (in care credeti) criteriul singular?! sau credeti despre dv ceea ce-i refuzati AMP, ca ati detine adevarul absolut si rezolvarea irefutabila a problemelor?

    Personal, nu vad tradarea Renatei Weber, idealurile domniei sale fiind ceva mai presus de sustinerea neconditionata a unei anume personalitati. Cambrarea exclusiva si ajustarea fara abateri pe calapodul propus de toanele unuia sau altuia nu au de ce a fi numite "consecventa". Nu am posibilitatea tehnica (subiectul fiind prea vast) sa va enumar abaterile programatice ale basescului, insa va pot propune un concurs: exemplificati vreo actiune reprobabila a PSD si/sau PNL si eu va dau un exemplu similar de la PD-L.

    Spre deosebire de dv, eu nu incerc sa-i albesc pe unii, innegridu-i pe altii.

    Reply
  60. Emil Stoica

    andra, yeba, omen: OK, poate am eu un reflex de aparare sa fiu circumspect atunci cand aud de "basescianism" in timpul mandatului, nu de alta, dar avem doar 20 de ani de la o dictatura si cult al personalitatii care ar fi trebuit sa ne vaccineze… Hai sa-l lasam sa-si termine mandatul si pe urma vedem daca este un termen care va ajunge sau nu in cartile de istorie. Asta este sfatul meu prietenesc.

    Sunt de acord cu 90% din ideile lui Traian Basescu si cred ca este un bun functionar public considerand circumstantele romanesti. Insa anumite idei (precum aceea ca poporul roman are nevoie de un conducator puternic) nu le impartasesc, din contra, cred ca sunt periculoase, data fiind istoria noastra recenta. Asadar, un bun functionar public cu idei corecte si cu o oarecare incapacitate de actiune mi se pare departe de a merita un "-ism". Dar mai are 4 ani….

    bleen: asta tot incerc sa-ti explic: este dreptul lor sa intre in politica si sa incerce sa schimbe din interior, nu pot decat sa respect o astfel de optiune. Insa atunci cand acesti domni stau pe margine si nu zic nimic atunci cand PDL face numiri netransparente (la TVR, de exemplu), atunci acesti domni nu sunt altceva decat politicieni si nu intelectuali. Caci un intelectual fara spirit critic nu mai este intelectual. De acord?

    Reply
  61. Andra

    Hanty

    Aha, ok, m-am lamurit. DE CE cred eu s-ar mai baga azi oameni de valoare alaturi de basescu ? Pentru lucruri pentru care nu se baga nimeni alaturi de PSD si PNL. Adica pentru a-si pune in practica valorile in care cred, adica acelea care i-au facut apreciati de catre opinia publica, si nu pentru a si le trada, ca Renate Weber de exemplu. Indiferent daca valorile astea mai sunt sau nu la moda, cat timp cei care creaza "moda" (adica agenda publica) sunt niste televiziuni obediente PSD si PNL.

    Sau pentru ANI, care daca n-ar fi fost necesara, toti politicienii ar fi votat 'in unanimitate' sa ramana asa cum e. E plina Romania de institutii inutile pentru care politicienii au votat 'pentru' in unanimitate.

    Scuze, dar aici i rest my case, pt. ca recunosc in afirmatiile tale pozitii de partid proprii PSD si PNL.

    Numai bine

    Reply
  62. Hantzy

    @Florina,

    Desigur ca tot asta scriam! Sau mi-a scapat ceva pentru ca n-am citit tot? M-ai putea ajuta indicandu-mi ce anume, si-mi reconsider imediat pozitia. Altfel cred ca si interventia dumitale e in consonanta cu spiritul de aici: orice e bine spus, numai sa fie de rau!

    @Andra,

    eu chiar am scris ca o recompensare este bine-meritata. Desigur ca neutralitatea aia axiologica este un goal doar ideatic, materializarea sa, intr-o lume axata exclusiv pe acumularea averii, nefiind posibila, insa d-ta te intrebi CINE s-ar mai baga azi alaturi de Basescu, in loc sa pui o alta intrebare, dupa parerea mea, prioritara: DE CE s-ar mai baga cineva azi alaturi de Basescu? Eu, personal, nu vad nici un motiv a face acest lucru.

    Exemplele oferite de d-ta nu sunt telul urmarit de populatie, in speta democratizarea si statul de drept, ci doar mijloace prin care l-am putea atinge, dar tot atat de adevarat, ar putea fi si filtre la dispozitia potentatilor zilei, prin care sa-si anihileze adversarii politici. Existenta unei ANI nemutilate nu asigura purificarea societatii romanesti, dupa cum nici mutilarea acesteia nu inseamna ca n-ar mai exista legi care sa amendeze veniturile ilicite. Obsesia noastra de a avea milioane de instante paralele, specializate partial, dar aflate la discretia potentatilor zilei si fidelizate prin numiri pe linie politica nu tine loc de ameliorare sistemica, ci dimpotriva: pruncul cu mai multe moase ramane cu buricul netaiat.

    Reply
  63. Andra

    hantzy

    suferim toti de o ipocrizie imensa (sau de schizoidie mediatica), si nu inteleg de ce (adica, chiar nimeni nu mai traieste in lumea de azi…?)

    O explicatie pe care o gasesc eu ar fi ca ‘intelectualii’ lu peste sunt depasiti pur si simplu de realitate – si unii si altii – pentru ca nu mai au capacitate a de a se raporta corect la prezent. Imi pare ca toti vorbesc si se raporteaza la o realitate trecuta, eventual la vremea cand erau toti ‘corp comun’, sau imparteau idealuri comune. Nu vad la nimeni realitatea de azi, in care stam toti in apa pana la gat.

    De exemplu: cine s-ar mai ‘baga' astazi alaturi de basescu, pregatit sa ia in fata toate flegmele posibile, fara sa ceara nimic pentru asta…?

    cine ar mai avea curajul sa treaca prin ce-a trecut Monica Macovei timp de 2 ani intre 2006-2007, daca ar fi doar pe pielea lui, ne-aparat de nimeni …?

    Alina Mungiu stie foarte bine acest lucru.

    eu, sincer, nu m-as baga sa suport flegme de la A3 si RTv <b<pentru poporul roman… care nu se mai deranjeaza demult sa faca un protest cat de mic cand ANI e distrusa complet in Parlament. Partidul PDL si-a lasat ‘clientela’ (din care se face o tema atat de mare acum) de izbeliste in 2007 cand a fost fortat de PSD si PNL sa aleaga intre Monica Macovei si ciolan – adica propria clientela.

    Ei, si…?! A contat asta pentru cineva, a contat asta 'pentru poporul roman' …?

    … de altfel, toti 'intelectualii' din toate partidele (PSD+PNL) primesc compensatii, fie materiale, fie de cariera. DEOSEBIREA este ca "proiectul' celor din PSD si PNL este doar atat: un biet partid…

    eu insami era sa aterizez odata langa un politician alaturi de care ma simteam in apele mele si puteam sa fac tot ce-mi doream, dar am zis pas pt. o perioada, dar nu din motive de ‘puritate’ ideologica

    Reply
  64. Hantzy

    Recunosc: citii pa diagonala! Insa sufisament de indeajuns pentru a-mi face o parere, proprie si personala, despre parerile, la fel de proprii si personale, ale criticilor AMP. Desi multe ca numar de reluari, argumentele sunt limitate. Poate fi, desigur, o greseala elementara de logica savarsita de AMp in alocutiunea dumneaei, dar, mai probabil, e tehnica bloggeristica invariabila, atat pe paginile pro cat si anti-celulita.

    Sprijini-mi-as afirmatia tocmai pe constatarile constate, constatand ca, desi AMp si-a strucuturat parerea, proprie si personala – pai cum altfel?!- pe patru criterii, comentatorii protocalii din talpi si pana hat! in ceru' gurii le trateaza in bloc, iei axandu-si preponderent logica pe endocrinologia galopanta a AMP si a infatisarii dumneaei, uitand ca sub acest aspect, aspectul prezidential sau tismanianul incercanat de Maryland (via Primaverii), sunt subecte muuuuuult mai ofertante.

    Daca tontusi vreun bleen mai scocioraste in desaga cu povesti, in sfortarea unui argument, bazat pe o presupusa frustrare a AMP, cea ramasa de caruta si privind cu jind la boschetarii cu acnee, si dumnealui se limiteaza la premisa ca standardele angajatorului angajatilor sunt mai inalte, decat ale celui in trecut refuzat. Or fi, dar e satisfacuta doar conditia de necesitate, nu si cea de suficienta. Mai ales ca, atunci cand metodele rosii de alaltaieri seamana teribil (or better: terrible) cu cele portocalii de azi, iar scopul trambitat al decomunizarii se transforma, faptic, in centralizare, nici macar necesarul nu prea mai pare a fi satisfacut.

    Desigur, AMP greseste, amendand alunecarile partinice ale unora sau altora dintre filosofii, deveniti ai lui Basescu, ignorand ca pana si arbitrul poate avea preferinte intr-un meci de fotbal sau ca vreun jude cu caftan cernit ar putea deveni chiar iel reclamant sau invulpat. Insa tocmai vehementa cu care se sustine contrariul, negand si vreo binemeritata recompensa, e al naibii de suspecta!

    Reply
  65. Florina

    Veve,

    Ai dreptate. Adauga si agresivitatea cu care se autopromoveaza cei din jurul lui SAM. A avut Alin Fumurescu, acum ceva vreme, o postare pe Vox, el nu cred ca stia prea bine cum stau lucrurile, mai multi i-am spus-o atuci dar ce a fost interesant consta in interventiile respectivilor. Virulente, in nici un caz o alternativa la ce exista. Bunul simt, daca nu mai mult si tot te tine departe de asa pozitii razboinice.

    Reply
  66. omen

    @Emil Stoica: cand a zis Sever Voinescu de "basescianism", o fi fost si el putin avant la lettre, omu' fiind si el la randul sau un intelectual al natziei 🙂 , incerca deci o descriere teoretica a unui model..aa, practic; era vorba de "o anumita abordare", tipica lui Basescu, adica "zis si facut", "actiune", etc.

    Culmea e ca intre timp se dezvolta un "basescianism" by the book: Basescu dezvolta si urmeaza o doctrina coerenta, care pare sa fie de dreapta, exact in ideea de thatcherism, reagonomics, etc. Face asta desi nu-i aduce popularitate; prb pt ca nu mai are ce pierde, dar totusi o face. In ciuda tuturor adversitatilor,~ parlament cu unguri tradatori, cu CCR care da legi economice(vorba lui Isarescu, "CCR ar trebui sa declare legea gravitatiei neconstitutionala"), le spune oamenilor clar ca pensiile trebuie impozitate, etc.

    Tocmai, omul mi se pare extrem de coerent cu sine insusi.

    Daca te uiti in peisajul politic romanesc, cred ca singura "doctrina" care se poate aplica de la PSD la PNL, e vorba de "populism". OK, intr-o oarecare masura a fost si Basescu asa in primul mandat; uite ca nu mai e.

    De aia nu exista si nu va exista "iliesciniesm": singura "doctrina a lui Iliescu" a fost sa patreze puterea, ceea ce nu e chiar o doctrina 😀

    Asa ca poate ar fi cazul sa va revizuiti "atitudinea" in presa, macar aia care nu sunteti tonomate, apropo de "lingusire", etc.

    Reply
  67. Catalin

    asa si care ii argumentul tau ? aici nu citesc decat o lamentare

    data viitoare sa il amintesti si pe goga si eliade daca tot esti asa cult :)))))

    Reply
  68. Veve

    @Vasile

    Ati venit si-aici cu propaganda pentru Idolii forului? Daca intelectualii pe care-i asteptati sa ne salveze sunt cei care au publicat in Idolii forului (pe care, da, am citit-o – n-am cumparat-o, mi-a dat-o un prieten care a primit-o prin posta!) atunci mai bine ramanem cu cei pe care-i avem: calitatea lor este infinit superioara. Si daca tanarul filosof la care va referiti este un anume Aranyosi, atunci trebuie sa va marturisesc ca este cel mai ridicol personaj pe care l-am descoperit in ultimii ani.

    Reply
  69. Vasile

    veve : ai citit idolii forului ?

    Este acolo un eseu al unui tinar filosof plecat din Ro. Iti detaliaza in eseu omul si poate pricepi putin mai repede.

    Totodata Dan Berindei spunea ca Romania moderns a facut-o vreo doua sute de intelectuali intorsi de la studii .

    Reply
  70. Perotinus Minor

    Apropo de un comentariu ironic al AMP, tot in Romania Libera, despre felul stangaci de a incaleca a lui tanti Nutzi, aflata in vizita la o ferma de cai. Oare cum arata Halinutza (prin anii 80) cand incerca sa intre pe geam la Biblioteca americana din Iassy. Merita o poza.

    Politice a domnului HRP este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit. Cine gaseste in ea pricina de poticnire este un prost.

    Reply
  71. para

    Off topic 2.

    Cartea lui Neamţu("Povara Libertăţii") e grea. M-a ameţit cu nişte referinţe, e mai mult subsol decât text. Păi, nu-mi ajung cinci ani să aprofunez ce scrie el acolo. În sfârşit, am ajuns la conservatorism, p-ăştia măcar i-am mai frunzărit.(von Mises, Hayek).

    Reply
  72. para

    OF, topic.

    Leon cel Treaz a produs o anchetă mişto în Caţavencu, despre afacerile celeilalte academii, române.

    Ne bălăcărim între noi pe orgolii de entelectuali, şi interlopii-şi văd de treabă, devenind PROPRIETARII ţării.

    Reply
  73. Yeba

    @Florina, si sunt si cumsecade 🙂 , nu dau nici un pronostic, fiindca am observat in timp ca orice as formula, oricit de probabil, chestia aia NU se intimpla.

    Reply
  74. Yeba

    Doru, multumesc ca l-ai semnalat pe Tismaneanu.

    Doar ca nu subliniaza indeajuns "complexul de infailibila superioritate" care a luat forme flamboiante(ea e medic psihiatru (nu psiholog) si ar trebui sa-i stie semnificatia).

    Eu – ca parte dintr-o sororitate a grasunelor care o divinizau politiceste, cica – cred ca dupa 2004 a asteptat cel putin (1) sa fie invitata sa-si aleaga un post si (2) sa nu fie contrazisa cu vorba sau cu fapta.

    Doamna AMP, pleeease, e ceva ridicol in forma (piscina/un Harvard per article/viceguvernatorul Bancii Angliei) si ratat in fond (ne retragem in pustie si probozim felurite demascari ale alora din cetate).

    @Emil, ce are lingusitor "basescianismul", ti se pare ca Base n-a adus o nota personala in politica? Cederismul a fost inventat ca sa defineasca pe scurt incapacitatea multifunctionala si incoerentza CDR-ului.

    Reply
  75. Andra

    Emil Stoica

    Emil, ma dezamagesti. Practici chiar tu ceea ce acuzi la altii, vezi mai sus:

    Emil Stoica :

    Vineri, 9 Iulie 2010 la 8:00 pm

    Daca ne este interzis chiar si sa ne afirmam valorile (politice, morale, etc) sau sa militam pentru ele, doar pt. ca ele se intampla sa fie aceleasi cu valorile lui basescu, atunci distrugem insusi fundamentul pe care Alina Mungiu si-a construit articolul.

    Pentru ca altfel, ce folos sa ai valori, daca ele nu se valideaza in realitate si nu folosesc nimanui

    Reply
  76. Emil Stoica

    servilia: lingusire? Poti sa iei la intamplare orice declaratie, articol, etc din ultimii 5 ani a unui domn care a fost propus ambasador pe la Londra. Sau un domn care a lansat termenul de "basescianism". Asta ca sa dau doar 2 exemple…

    Reply
  77. Veve

    Buna seara, Dane. In caz ca esti un intelectual plecat la scoala, mai stai pe-acolo, nu veni. Se vede cu ochiul liber nu doar ca nu stii sa scrii romaneste dar ca spui si tampenii, deci nu ne-ai ajuta pe-aici prin tara, mai rau ne-ai incurca. De pilda, cum vine asta " fata de multi dintre intelectualii romani plecati dupa 1989 sunt niste imitatii"? Adica, astia "a lui peste" sunt imitatii ale alora plecati dupa 1989? Mai precis?

    Reply
  78. doru

    Sa mai spunem un lucru: Mungiu stie ca in Romania unii intelectuali trebuie sa accepte pozitii publice si din ratiuni pecuniare. Nu Tismaneanu, Patapievici, Stanomir sau Neamtu sunt raspunzatori pentru nepotismul cronic si plagiarita endemica din Universitatile romanesti (DE STAT, in primul rind; cele private o fac pe barba lor). Nu "intelectualii lui Basescu" au inventat afacerile imobiliare ale Academiei Romane:

    http://www.catavencu.ro/academia_romana_a_incaput

    Asadar, cita vreme baronii universitari blocheaza tinerii cu doctorate si publicatii onorabile (cu sau fara cota ISI), e normal ca diplomatia sau o alta demnitate sa fie tentanta. Asta nu inseamna ca e vorba de compromis. Daca Mungiu ar vrea sa se certe cu cineva, apai sa o faca nu cu autorii de carti serioase, ci cu oameni care n-au mai publicat de 10 ani nimic substantial si detin latifundii intregi. Numele lui Vlad Nistor va spune ceva? Aparea si pe la iRealitatea TV. L-a dat Baconschi afara de la directoratul Inst. Diplomatic Roman. De ce? Omul abia are doua carti subtiri publicate dar patroneaza fiefuri universitare.

    Mungiu cu un rentier ca Eugen Simion s-ar putea certa, caci omul acela, nu Baconschi sau Liiceanu, arondeaza zeci de tineri cercetatori de la Inst. de Lingvistica in proiectul sau personal. Exemplele pot continua…

    Reply
  79. Dan

    Buna seara , cred ca Romania are o intelectualitate de foarte slaba calitate, iar acest lucru se vede cu ochiul liber in tot ceea ce s-a intimplat in ultimii douazeci de ani.

    La fel ca acum vreo 150 de ani, cred ca singura sansa a Romaniei ramine revenirea in Tara a intelectualilor plecati la scoli afara intr-un numar atit de mare astfel incit acesti Asa zisi intelectuali a lui Peste sa se retraga pentru ca fata de multi dintre intelectualii romani plecati dupa 1989 sunt niste imitatii.

    Reply
  80. zexe

    @niku, mereu am spus ca un adevarat militant de dreapta incepe sa construiasca incepand cu sinele. In cazul tau, prin sacrificiul de sine 🙂

    Reply
  81. omen

    @Florina, ma tem ca lumea are chef sa se relaxeze cu altfel de comentarii 🙂

    insa, si Spania si Olanda au cam ratat in preajma careului, favorita mea ar fi Olanda, dar as paria pe Spania, dupa cum au jucat cu nemtzii.

    iar daca nemtzii nu-i bat pe uruguayeni, inseamna doar c-au avut bulan. da' Klose prb ca o sa fie kamikaze, ca are de atins acolo, la numar…

    Reply
  82. omen

    oare ce parere(aplicata) o fi avand cel mai inteligent intelectual roman in viata despre Spania-Olanda? da' de Germania-Uruguay?!

    Reply
  83. AccesDirect

    E ca o closca din aia, ce cotcodaceste isteric ca i-au fugit puii de sub aripa. Acuma ii reneaga si-i face bagabontzi 😀

    Reply
  84. AccesDirect

    Parerea mea e ca, aceasta cucoana e supra-apreciata sub toate aspectele, inclusiv cel ponderal.

    Reply
  85. a.s

    Regretatul George Serban (autorul Proclamatiei de la Timisoara) critica,inainte de 1989, neimplicarea si tacerea superioara a intelectualilor "SA NE REFUGIEM IN INTELECT CA ACOLO-I FRIG SELECT". Din pacate constat nostalgia dupa acea atitudine. Am scapat de dictatura proletara! E normal ca intelectualii sa se implice si chiar sa mai greseasca.

    Reply
  86. Bleen

    Da, poate Alina Mungiu se simte singură, nu-şi găseşte locul şi deplînge perioada romantică însă era cazul ca şi intelectualii să-şi piardă virginitatea politică, unul cîte unul. Ştiu, ei erau nişte fete ruşinoase care săreau coarda, dormeau după amiaza şi umblau cu pampoane perfect apretate şi rochiţe roz dar au pus ochii pe golanul cartierului şi au fugit cu el, lăsînd-o pe Alina singură. N-ar fi tragic dacă golanul cartierului nu s-ar ţine cu EBA şi Nutzy. Bleaaah!

    Reply
  87. servilia

    @Emil Stoica

    Ce laude i s-au adus lui Basescu, ca mi-ar placea sa le citesc, zau. Am vazut ca AMP folosea termenul de lingusire a lui Basescu. Oare cum ar putea ea sustine afirmatia asta? Sau ea n-are nevoie sa-si sustina afirmatiile cu argumente?

    Reply
  88. Bleen

    E ca la 13-14 ani, cînd băieţii şi fetele încep să se descopere. Pînă atunci stau în cîrduri separate, băieţii la fotbal şi hoţii şi vardiştii, fetele la jucat cu păpuşile şi sărit coarda. Brusc încep să se descopere şi unul cîte unul, una cîte una, îşi părăsesc găştile. De obicei, în fiecare gaşcă rămîne şi un întîrziat care deplînge golden ages, cînd ne jucam doar noi între noi, şi eram uniţi şi nici nu băgam în seamă maimuţele astea cu fustă şi păpuşi (sau maimuţoii ăştia care bat mingea ca zăluzii). Mă rog, eu vorbesc de anii 80. Acum se descoperă mai repede, după copilăria cu joint-uri trec direct la filmele porno cu mobilul (exagerez, nu-s cu nimic diferiţi de noi – noi îi vedem altfel).

    Reply
  89. servilia

    Teodor Baconschi este un caz de intelectual care a reusit in diplomatie. Patapievici e un caz de reusita a unui intelectual in reformarea unei institutii de stat (ceea ce AMP nu a reusit cu TVR sau nu stiu eu). Probabil ca mai sunt exemple dar nu-mi vin in minte acum (vom vedea ce va face Tismaneanu la institutul cu pricina). A facut vreodata AMP in analizele ei vreo referire la asta? Daca nu, atunci este de rea credinta. Chiar voi cauta pe net. In clipa in care treci sub tacere succesul unei institutii care promoveaza cultura romana in lume, ori nu-ti pasa de ea, ori nu-ti pasa de imaginea Romaniei, ori, cum am spus, esti de rea credinta. Ca Baconschi a luptat pentru ca Papa sa viziteze Romania si a reusit, pentru AMP nu inseamna nimic. Deh, n-a luat masa cu el.

    Reply
  90. Futuyama

    Emil Stoica

    "Citind multe comentarii de aici, am aceeasi senzatie ca atunci cand urmaresc posturile TV de opozitie cand il critica pe Traian Basescu".

    Ştiţi de ce aveţi senzaţia asta?

    Pentru că media a reuşit să inducă sentimentul de vinovăţie susţinătorilor şi potenţialilor susţinători ai lui Băsescu.

    Cînd adevărul e altul: Tismăneanu, ca să dau un exemplu, nu susţine persoana lui Băsescu, ci proiectul lui Băsescu.

    De aceea puteţi vedea atîtea critici inclusiv aici pe Blogary.

    Pentru că e vorba de un proiect care merită susţinut.

    Nu de BVB-uri sau AMP-uri.

    Reply
  91. Bleen

    @Emil Stoica

    Spiritul critic se poate manifesta şi prin implicare. Şi o dată ce te-ai implicat, manifestarea publică, vocală, a spiritului critic să se atenueze. Depinde fiecare cît de departe merge. E uşor să treci linia, într-adevăr şi să, din considerente tactice, să-ţi pierzi busola.

    Reply
  92. Andra

    AccesDirect

    Nu. Am fost o gramada de timp furioasa pe ea pentru ca dupa ce scrisese "Democratie pentru nesimtiti" in 2007, in Dilema, unde spunea ca nu meritam democratia pt. ca nu ne implicam, i-am scris la SAR si i-am trimis un proiect civic facut de mine impreuna cu niste prietene, si ea ne-a respins si ne-a spus ca nu se mai ocupa decat de Universitati curate.

    Acela a fost si momentul (imediat dupa suspendare), in care Alina Mungiu a "abandonat" din nou Romania.

    Si nu singura, ci de mana cu Monica macovei, trimisa si ea cat mai departe de mizeria asta.

    In 2009 a revenit in Romania si a spus intr-un interviu cu Tapalaga ca absolut toata presa romaneasca este captiva si falsifica realitatea prin propaganda neagra, si iarasi m-am infuriat si am urat-o pentru asta. I-am scris pe Hotnews ca a venit abia acum si ne spune asta fix dupa ce nu mai e nimic de facut.

    O urasc si acum dar in acelasi timp stiu ca am cautat intre toti intelectualii – alaturati lui basescu, intrati in politica sau nu – si n-am gasit UNUL macar la fel de inteligent si de aplicat ca ea.

    Reply
  93. Emil Stoica

    Bleen: ceea ce am inteles din articolul Alinei Mungiu e cam asa: domnia sa si alti intelectuali au rezistat pe metereze si au refuzat colaborarea cu Iliescu & Co. Ceea ce reproseaza intelectualilor care acum fac parte din guvernare (intr-un fel sau altul) este ca si-au pierdut impartialitatea si spiritul critic iar unii dintre ei (si cred ca si tu poti numi cel putin 2) exagereaza cu laudele la adresa lui Traian Basescu. In acelasi timp, in opinia dumneaei (pe care o impartasesc 100%), nu crede ca este mult mai multa buna guvernare acum decat pe vremea lui Nastase, asa ca de ce ar trebui intelectualii sa gireze actuala guvernare si sa abandoneze spiritul critic? Daca au rezistat independenti atatia ani, de ce nu raman independenti si azi, asta se intreaba si din cauza asta se considera tradata. Eu cam asta am inteles si – in cheia asta – nu vad ce avem a-i reprosa.

    Reply
  94. alex rauta

    @andra

    asa e, si o teribila senzatie de singuratate probabil. A plecat la Berlin si intre timp s-a facut cam gol in Ro.

    Reply
  95. AccesDirect

    @Andra:

    ai depus niste CV-uri prin locurile pe unde AMP face si drege, de periezi atat de patimas cucoana?

    Reply
  96. alex rauta

    @bleen :))))

    sunt mai multe pacate, probabil. Dupa cum si AMP isi va fi avand propriile ei pacate. Mi-a facut placere sa stam de vorba. Tre' sa ies in oras. Toate bune!

    Reply
  97. Bleen

    @alex rauta

    "..in realitate moralitatea crestina si conservatoare nu inseamna prea mult pentru el cand e el cu sine insusi."

    Cred că te referi la Păcuraru de la PNL, el a fost prins păcătuind el cu sine însuşi.

    Reply
  98. Andra

    alex rauta :

    Vineri, 9 Iulie 2010 la 7:52 pm

    @bibliofil si bleen,

    pe cuvant, daca ati citi articolul la rece ati observa tristetea din el.

    Am simtit si eu acelasi lucru, dar mi-a fost frica sa-l spun aici (Emil Stoica are dreptate). Nu doar tristete, ci si un fel de impacare. E pt. prima oara cand am simtit la dansa asa ceva.

    Reply
  99. alex rauta

    @omen,

    sunt argumente foarte bune pentru intelectuali sa se angajeze in politica, nu zic nu. Apropo, Baconschi inca nu a facut-o, doar a anuntat si nu e el tinta principala. El are doar o problema reala ca intelectual declarat conservator si crestin, cu familie si 2 copii (daca am inteles bine) care a fost surprins ca in realitate moralitatea crestina si conservatoare nu inseamna prea mult pentru el cand e el cu sine insusi.

    Revenind insa, cred ca intelectualii trebuie sa se implice conform credintelor lor si nu spre persoane. Spre partide, poate, aici as fi de-acord, insa si posibilitatile de linsaj devin mai diverse. Problema cea mare vine in momentul in care apar functiile. Cred ca HRP ar fi trebuit sa plece singur dupa castigarea celui de-al doilea mandat de catre Base.

    Reply
  100. Bleen

    Eu pe Nutzy n-o consider un păcat deşi arată ca unul (şi ce păcat!!! am văzut-o live, arată mult mai păcătos decît la TV).

    Reply
  101. Bleen

    @alex rauta

    Nimeni nu-i contestă meritele şi anvergura Alinei Mungiu. Dar meritele şi anvergura nu scuză orice şi nici nu creează infailibiltate. AMP poate greşi, cu toate meritele şi anvergura sa.

    Are tot dreptul să se supere că Băsescu, PDL şi intelectualii lui Băsescu n-o ascultă şi nu-i urmează întocmai reţetele dar nici PDL şi nici Băsescu nu sînt minori şi nevaccinaţi, au tot dreptul să aleagă calea pe care merg. Şi btw, Băsescu e un critic mai dur al PDL-ului chiar decît Alina Mungiu. Însă are două mari păcate de neiertat, indiferent ce ar face: EBA şi Nutzy.

    Reply
  102. alex rauta

    mai oameni buni, nu tin cu tot dinadinsul sa va spun ca gresiti. Cred ca e bine ca cineva sa vorbeasca si despre aroganta AMP (cum o face de altfel si Marino in memorii). Mi-ar placea insa un pic mai multa intelegere pentru o persoana care a facut atatea pentru Romania. Am primit recent un e-mail de la nu stiu ce pact de stabilitate pentru Balcani, acolo erau interviuri cu 3 oameni cruciali pentru dezv democratiilor in zona in anii 90. Mungiu era printre cei intervievati …

    Cat despre Patapievici-provocator – nu vreau sa zic ca atunci vroia sa epateze. Zic doar ca avea o libertate pe care acum nu si-o mai ingaduie.

    Reply
  103. zexe

    @alex rauta, depinde ce ne dorim. Daca dorim sa-i tinem pe intelectuali departe de politica, avem politicienii pe care ii avem, si ii acuzam pe primii de pasivitate si neimplicare. Daca se gasesc cativa mai curajosi, se vor gasi intotdeuana cativa intelectuali ramasi pe margine, care sa ii acuze pe acestia ca sunt stricati.

    In opinia dumneavoastra, considerati ca intelectualii ar trebui sa alunece cu precadere numai pe stanga, numai pe drepta, sa stea si sa fluiere de pe margine sau sa se implice dupa cum le dicteaza constiinta?

    Pentru ca AMP, daca ar fi fost europarlamentar, nu cred ca ar mai fi scris acest articol. Sa nu uitam, insa, ca AMP a renuntat sa candideze la europarlamentare daca lista nu este "impecabila”… 🙂

    Reply
  104. Bleen

    Pe de o parte ni se vorbeşte de marii români, Brătienii, Catargii, Lahovarii, Take Ionescu, PP Carp, Marghiloman etc şi, pe de altă parte ni se spune că astăzi spaţiul politic le este rezervat doar lui Ponta, Crin, Berceanu sau Ghişe.

    Reply
  105. alex rauta

    bun, eu va inteleg revolta, asa e, exista un linsaj media la adresa unor oameni la care AMP pare ca se raliaza din motive poate egoiste. Recunosc ca si eu sunt tentat sa vad lucrurile in felul asta (de ceva mai multa vreme).

    Riscam insa ca argumentele pertinente aduse in discutie sa fie demonetizate prin asocierea cu haita media de zi cu zi. Nu e in regula. Cand oameni ca Michael Shafir sau AMP isi formuleaza idiosincrasiile o fac ceva mai atent ca altii. Si eu cred ca e bine sa le citim mai cu atentie, nu sa pretindem ca AMP cere grad absolut de puritate de la oameni. Nu … ea cere apreciere pentru oamenii care au standarde inalte, inainte de orice!

    Reply
  106. Bleen

    @alex rauta

    Dar nu-i pune nimeni să se angajeze doar într-o parte. "Să nu se angajeze…" Hai să-l luăm pe Baconschi, că tot a amintit AMP de el. Ce ar trebui să facă omul? Să plece la canal? Să se bată singur cu fierul înroşit la tălpi şi să-şi petreacă toată viaţa pe şantier la Bumbeşti-Livezeni? Să-şi refuze cariera de diplomat? Să rămînă aproape toată viaţa diplomat de sertar, aşa cum, tragic, a fost Alecu Paleologu? Cîte destine de oameni extraordinari s-au frînt în anii comunismului şi cît a pierdut România trimiţîndu-i în exil sau direct în groapa comună?

    Reply
  107. omen

    am citit cam tot ce-a scris Patapievici.

    nu cred c-a scris "sa fie provocator", erau concluziile lui amare, la vremea aceea.

    in cartile de factura mai recenta, concluziile sunt tot amare, insa mai distilate si incearca sa ofere si un tratament, nu numai un diagnostic.

    Reply
  108. Bleen

    @alex rauta

    Da. Mulţi intelectuali au capotat. Cît despre adversitate, să fim serioşi, "intelectualii lui Băsescu" de 4 ani (din 2006, de la condamnarea comunismului) sînt stropiţi zilnic cu căcat, din cap pînă-n picioare.

    Reply
  109. alex rauta

    tot @ bleen,

    ideea e sa nu se angajeze. Nici ei nici ziarele …

    Daca toti trag intr-o parte anume, spre cine te intorci cand vrei echilibru?

    Reply
  110. Bleen

    Discuţia dintre AMP şi HRP, Baconschi, Stanomir ar decurge cam aşa:

    AMP: Dacă nu te-ai angajat la Iliescu, de ce să te angajezi la Băsescu? E mai bun Băsescu?

    HRP, TB, IS: Da.

    AMP: Lingăilor!

    Reply
  111. alex rauta

    @bleen,

    perfect de acord ca nu sunt legume, insa AMP spune ca dupa ce s-au luptat ani de zile fara sa-i aprecieze nimeni, unii au capotat. Si sa fim sinceri, asta e reprosul pe care si Cosmin Alexandru (fost URR) il aduce media: cand lovesti in cineva fara discernamant, sunt sanse foarte mari ca respectivul sa inceapa sa se conformeze stereotipului vehiculat despre el. Lupta din forul sau interior intre bine si rau cumva se dezechilibreaza in momentul in care binele nu primeste nici un fel de validare sociala.

    Se intampla asta cu toti cei din garda veche de dreapta a anilor 90. Iar cei noi inca nu au dovedit nimic in conditii de adversitate.

    Reply
  112. Bleen

    Nu cred că menirea în viaţă a lui HRP e să fie provocator. Am citit Politicele chiar atunci, cînd au apărut. Acolo vorbea despre mineriade, despre Iliescu, despre anii 90. Şi aici ajungem la adevăratul mesaj al Alinei Mungiu: Băsescu egal Iliescu.

    Reply
  113. Bleen

    Rămîne de discutat fondul. A accepta o funcţie sau o angajare mai mult sau mai puţin politică nu e un păcat. Depinde ce faci cînd eşti în funcţia respectivă. Aşa că rămîne ca Alina Mungiu să ne vorbească concret de păcatele lui Stanomir, Baconschi, Mihăieş, TRU, Neamţu sau Patapievici.

    Reply
  114. alex rauta

    @zexe,

    chiar ultima fraza scrisa de AMP confirma ce am spus. Spune ca sunt stricati dupa ce ani de zile nu au fost. Si asa e … Cititi va rog "politici"-le lui Patapievici (mult hulitele) sau cartile publicate mai devreme si spuneti-mi daca mai e la fel de provocator in gandire cum era atunci.

    Reply
  115. Emil Stoica

    Citind multe comentarii de aici, am aceeasi senzatie ca atunci cand urmaresc posturile TV de opozitie cand il critica pe Traian Basescu. "Cand te comporti ca o tata esti o tata" – spune cineva mai sus. Poate asa e, si Traian Basescu bea, asadar e un betivan si gata, jos cu el, nu e bun de presedinte, nu-i asa? Repet, am cam aceeasi senzatie, parca ar fi in oglinda.

    Nu facem atac la persoana? Ma rog, interpretam definitii…. pe de alta parte "AMP stie foarte bine lucrurile astea, dar le oculteaza" – spune cineva mai sus. Asta imi miroase a proces de intentie, dar poate iar folosesc o definitie gresita.

    Hai sa zicem ca o desfiintam pe AMP. O sa fie tara asta un loc mai bun sau mai rau?

    Reply
  116. Bleen

    Şi încă ceva: intelectualii nu sînt legume, ca să aştepte să fie cultivaţi. Trebuie să lupte să se facă auziţi.

    Reply
  117. Bleen

    @alex rauta

    1. tristeţea nu e o virtute. nici măcar o circumstanţă atenuantă.

    2. dacă îi cultivă cineva, imediat se spune despre ei că sînt angajaţi politic (rămîne totuşi de definit verbul "a cultiva" – îi cultivă în ce fel? apar în media? devin ambasadori sau şefi peste nuştiuce instituţii? – în pirmul caz, media nu îi aparţine lui Băsescu şi PDL-ului, în al doilea caz, aşa cum am zis, în momentul în care acceptă se cheamă că nu refuză, deci sînt imorali şi angajaţi politic)

    Reply
  118. zexe

    @alex rauta, gresit. Mesajul este rezumat in chiar ultima fraza. AMP spune, in ultima fraza a articolului, ca intelectualii sunt stricati. Sau numai o pate a lor, ma rog. Chestia asta mi-a amintit de un slogan strigat de mineri prin Bucuresti. Mi se pare mie, sau AMP se pregateste de ceva anume?

    Reply
  119. omen

    @Andra,

    mai citeste-mi comentariul o data(sari peste typo, a fost scris in graba). de fapt, citeste-l x2.

    eu spun acolo exact INVERS: nu despre aspectul fizic e vorba, cand se spune "you are fat". whatever, anyway…

    iar cand o "atac", cum spui tu, pe AMP, observ doar cum observa si Bell, o umflare in pene de prost gust, pe criterii strict academice. asta e. am circulat si eu un pic, am mai vazut si eu pe altii, asa ca nu cad in fund in fata lui AMP, dimpotriva, ma simt jenat pt ea, pt ca vad prost gust balcanic emanand prin toti porii.

    iar cand AMP comenteaza "Nutzy", cu trimitere directa la "spaima putzii", a lui Nistorescu sau cand calomniaza pe Marino c-a fost metresa lui Manolescu, "alte merite nu are", …no comment.

    ma umfla rasul si ma bucur ca face valuri doar in Romania.

    Reply
  120. alex rauta

    @bibliofil si bleen,

    pe cuvant, daca ati citi articolul la rece ati observa tristetea din el. Alina Mungiu, e adevarat, loveste in dreapta si in stanga. Dar si remarca faptul ca ce se intampla acum cu intelectualii este cauzat de un defect structural al societatii.

    Intreaba ea acolo ceva de genul: cand ne-am comportat moral si corect ani de zile, a observat cineva? Stie cineva cate functii de ambasador a refuzat Liiceanu? Ii cultiva cineva si pe intelectualii neangajati politic? (Sorin Vieru era si el in grupul de la Paltinis, uite ca nimeni nu-l baga in seama, nici macar SAM in Idolii forului). Pai atunci sa nu ne miram ca intelectualii, daca vor sa fie auziti, se angajeaza politic … Asta e mesajul articolului, nu e o simpla stabilire de standarde morale inalte, e o analiza cat se poate de atenta.

    Reply
  121. Bleen

    @Emil Stoica

    Cei doi autori care au scris despre AMP nu se cunosc între ei. Nici online, nici offline. Alin Condurachi habar n-are cine e Mece şi invers. Pe de altă parte, noi nu dăm teme. Primim articolele şi le publicăm (sau nu). Tema, unghiul de vedere etc sînt la latitudinea autorilor.

    Reply
  122. Bleen

    E interesant şi momentul în care Alina Mungiu a aflat că PDL, Băsescu şi intelectualii lui sînt eroii negativi: cînd s-a făcut lista de candidaţi pentru europarlamentarele din 2009.

    Reply
  123. Florina

    @Emil Stoica,

    In urma cu putin timp, aici, pe blogary, Bleen a facut una dintre cele mai dure dar, in acelasi timp, argumentate critici la adresa PDL. Nu l-am impuscat, traieste. 🙂

    Nu se pune, asadar, problema ca aici nu se accepta critici la adresa PDL. Conteaza un singur lucru: cum sunt facute.

    In cazul AMP, in primul rind, personal, simt dezamagire. Cu cit articolele ei sunt mai pline de venin, cu atit e mai mare dezamagirea. Si nu poti sa nu te intrebi: de ce? Si e imposibil, analizind ce scrie, sa nu ajungi la omul AMP, de unde, probabil, impresia ca e atac la persoana. Acel " AND YOU'RE FAT!" a fost, zic eu, lamurit de mece si ar fi trebuit, inca din lectura textului, corect inteles.

    Tonul ei nu este, dupa parerea mea, acid. Este vitriolant. Si nu arde in scop purificator, ci distrugator.

    Ideile, zici tu, sunt coerente si corecte cu obiectuivul ei de buna guvernare. Oare? S-a scris mai sus, ideea ei principala ar fi ca intelectualii sa nu se implice politic. Si atunci, in politica, pe cine sa avem? Si de ce sa le rapim intelectualilor dreptul de a a-si exprima optiunea pentru o zona a politicului? Ar fi corect? Asta parca propune AMP. Si zic parca pentru ca tinta predilecta este clara, intelectualii care sustin PDL sau/si pe TB.

    Reply
  124. Bleen

    La faza cu Nutzy nu mai comentez. Pseudo-glumiţa ţăţească de tip Sinteza Zilei-Vacanţa Mare-Ţociu&Palade nu mi se pare un argument.

    Reply
  125. Andra

    omen,

    ceea ce nu intelegi tu este ca "you're fat" nu o deranjeaza deloc pe Alina, never did. odata ca nu e asa, apoi pentru ca nu s-a sinchisit niciodata sa-si schimbe infatisarea sau sa se imbrace astfel ca tu si dusmanii ei sa vedeti ca nu e grasa. si respect mult la ea acest lucru. daca vrei s-o umilesti chiar cu replica folosita de cei mai inversunati dusmani ai ei (PRM si PDSR), in momentul in care erau coplesiti si nu mai stiau ce sa-i raspunda, nu faci decat sa-si aduci un compliment.

    @bilbofil: "Si toti intelectualii anti-regim, care, angelici si apolitici au tras in sant campania din 1992 cu lupte fratricide PNL-PNT si AC-PAC, tot in spatele lui Plesu erau adapostiti.

    poate ca de fapt nu despre ingeri e vorba aici, ci tot despre putere. despre electoratul solid adus de intelectuali lui basescu, dar si PDL-ului, care e orice numai un partid capabil sa lupte sau sa castige un astfel de electorat – nu.

    In PNL au fost bagati bani multi de catre americani ca sa-i invete sa-si creeze un astfel de electorat si legaturi cu societatea civila. Diferenta este ca partidul PNL a tradat tocmai apoi acest electorat.

    Reply
  126. Pingback: Un dialog imaginar: “Intelectualii lui Basescu” si detractorii lor « Memorie, libertate, moderaţie

  127. Bleen

    Inutilitatea şcolii.

    Uite cine vorbeşte! Alina Mungiu, de profesie psiholog. Ocupaţia? Dramaturg, politolog, jurist, specialist în relaţii internaţionale, scriitor, eseist etc.

    Reply
  128. Bleen

    S-o luăm băbeşte.

    Alina Mungiu îi acuză pe "intelectualii lui Băsescu" că şi-au pierdut simţul critic şi i-au permis lui Băsescu să facă erori şi "Vorba aceea, măcar ei au avut de plătit din greu, umiliţi de Băsescu cu remarcile lui deplasate despre inutilitatea şcolii şi a filosofilor, ca să nu mai vorbim de EBA şi Nutzy."

    – inutilitatea filosofilor: celebra remarcă a lui Băsescu cu tinichigii, 100% corectă. Sistemul nostru de educaţie nu pregăteşte profesionişti (meseriaşi) ci doar pseudo-teoreticieni. Anual ies de pe băncile facultăţilor publice sau private mii de "specialişti" în marketing, comunicare publică, drept, management, geografie, istorie, scoşi pe bandă rulantă. Luaţi 100 de CV-uri de tineri între 23 şi 28 de ani şi veţi vedea tot felul de specializări de bîlci. Cum sună "licenţiat în marketing şi ştiinţe juridice"? Sau "licenţiat în managementul mediului şi geometrie în spaţiu"? Nu avem (am lucrat ani de zile într-un domeniu conex construcţiilor şi ştiu foarte bine) meseriaşi. Avem două tipuri de viitori angajaţi: licenţiaţi şi necalificaţi. Şi unii şi alţii au probleme în a şti să scrie sau să citească şi nu ştiu nicio meserie.

    Reply
  129. servilia

    Cand te comporti ca o tata esti o tata. Nu conteaza ce este AMP atat timp cat se comporta ca o tata. Numai o tata poate scrie intr-un articol ca stie ea lucruri despre cutare dar nu le spune. Iar chestia cu Marina Constantinescu este abjecta. Nimic nu o va putea sterge vreodata, chiar daca AMP va dori sa se intoarca la imaginea de intelectual rafinat. Sunt curioasa unde va ajunge. Cine o va mai frecventa din spatiul public de la noi, desigur in putinul timp pe care si-l mai petrece pe-aici, intre o intoarcere de la Harvard si o plecare la Oxford sau intre mesele pe care le ia cu oficiali, universitari sau jurnalisti europeni si americani. Foarte frumos ca mananca cu ei dar sa ne tot bage pe gat chestii de genul "vorbeam zilele trecute la masa cu cutare" arata o imensa frustrare, indiferent ca presupusa (si zic eu, confirmata) frustrare a AMP nu poate fi folosita ca argument in analiza pozitiei ei, ci doar ca explicatie pe care ne-o putem da fiecare citindu-i tot mai gretoasele articole.

    Reply
  130. omen

    Emil Stoica(+Andra):

    "and you are fat" este in primul rand in ghilimele.

    e o replica subtila la "artagul" care se degaja din articolul AMP.

    problema de nuanta, vezi bine, este insa sesizata "ca un atac", pt ca persoana in cauza este mai rotofeie.ghinion.

    articolul din RL nu e numai artag, e mocirlos. vrei sa fii considerata 'academica' si sa fii respectata ca "Alina Mungiu", nu scrii mizerii de genul "Nutzy" sau "Marina Constantinescu[..], deşi nu mai e de mult cu Manolescu şi alte calităţi nu a avut niciodată". wtf is that?!

    De abia asta sunt atacuri la persoana. Articolul lui Mece este doar o observatie din seria 'q.e.d', "exact ce se spunea"(i.e. Alinc Condurachi), etc.

    in plus, sunt cateva evidente faulturi la adresa logicii:

    1. "Tismaneanu, care[..] a ajuns să schimbe sprijinul direct pe slujbe, pe faţă şi fără nici o jenă.

    ce "job" schimba Tismaneanu? din slujba de director la Institutul de analiza a comunismului?! Asta e o marlanie groasa, din ciclul "and you are fat!"(atentie la subtilitati, people!). Tismaneanu, spre deosebire de Alina Mungiu este full professor la Maryland, nu invitat cu bursa. Si este platit in consecinta acolo, nu de la institul respectiv.

    In plus, am mai comentat o data, V Tismaneanu are peste 200 de articole stiintifice cotate ISI, AMP are 12. Pur si simplu Tismaneanu este cel mai calificat in privinta asta. Omul e o somitate in materie. Sa-l ataci pe tema asta e mizerie "ultra academica"

    2. Baconschi. pai d-l acesta de diplomat de cariera de multi ani. Face in continuare ce se pricepe mai bine, si tocmai, 'ca se implica'. ba e laie, ba e balaie.

    in concluzie, la colectia asta nu se poate replica decat cu ceva gen "and you are fat", "so what?", etc.

    Reply
  131. bilbofil

    @ emil stoica

    inca o data, unde vezi atacuri la persoana in cele doua articole? A critica pe cineva pentru ideile sale nu este atac la persoana.

    In alta ordine de idei, este aberant sa sustii ca buna guvernare se obtine scotind intelectualii din politica.

    Aici este problema: "intelctualii" nostri scriu scrisori deschise, acide sau elogioase dar nu prea construiesc strategii si niciodata nu se tin de ele, cu exceptiile de rigoare: Liiceanu, Plesu, AMP, Noica, Tismaneanu etc. Cei care trebuie sa tina discursurile sint politicienii "de teren". Intelectualii nu apeluri trebuie sa faca, ci planuri, pe care sa le explice, argumenteze, monitorizeze.

    AMP stie foarte bine lucrurile astea, dar le oculteaza si ridica statuie unor oameni, unii altminteri stimabili profesinal si uman, dar care s-au multumit sa fie Gica Contra, tinind de pozitiile economice dobindite in comunism sau in luna de miere dintre Iliescu si intelectuali.

    Cu tot respectul pentru scopurile si optiunile de principiu ale AMP. nu pot sa nu imi amintesc cum ii numea Liiceanu pe cei care incearca sa dea realitatea dupa mintea lor.

    Din pacate, reflectind asemenea derapaje, blogul asta tinde sa devina o anti-trompeta, in loc sa fie locul ("Teo va pleca din PDL") in care sa se promoveze alternativele la falimentarul populism post-comunist.

    Reply
  132. Andra

    Emil Stoica

    De acord cu tot ce spui, am insa o mica obiectie. "buna guvernare" si "criza economica" sau high expectations nu se prea impaca, mai ales cu oastea de stransura cu 10 interese politice divergente care guverneaza acum Romania. poate ca in loc de buna guvernare as alege termenul de strategie corecta de criza. din pct asta de vedere, de ex, eu am o pb. cu strategia prin care basescu a anuntat reducerea pensiilor, pt. ca ulterior si dupa mult scandal, PDL s-o dea in bara la CCR, pt. ca apoi cresterea TVA sa aduca inflatie, sau, cel putin, o scuza destul de buna pt. BNR sa lase inflatia libera. dar asta e deja un alt subiect, pentru un altfel de articol.

    Reply
  133. Emil Stoica

    mece, bilbofil, futuyama: cred ca deviem de la subiect. Citesc atat Blogary cat si pe dna. Mungiu. Da, am notat ca tonul AMP este mai acid in ultima vreme, dar nimic mai mult. Ideile sunt corecte si coerente cu obiectivul dumneaei de buna guvernare pe care il sustine de 20 de ani. Asta este opinia mea in ceea ce o priveste.

    Revenind la Blogary: este OK sa critice pe cine vrea, chiar si pe AMP. Nu am fost de acord cu primul articol scris acum cateva zile, dar in definitiv era un punct de vedere, nimic de comentat.

    Azi articolul de fata. Ca cititor al Blogary mi se pare ca intra intr-o serie. Ieri un articol, azi un articol, maine altul? Si, da atacul la persoana este evident atat azi cat si data trecuta.

    Acuma, evident sunteti liberi sa o criticati, sa argumentati ca e grasa, ca nu e nicio diferenta intre domnia ei si CVT s.a.m.d. Este libertatea voastra.

    AMP critica lipsa de buna guvernare. Si are dreptate. Iar lipsa asta apartine in speacial actualilor guvernanti. Acuma aveti doua optiuni: ori impuscati mesagerul ori schimbati tinta catre PDL. De ex., recent, vedeti care sunt criteriile PDL pentru propunerile in conducerea TVR. Alegerea voastra.

    Reply
  134. bilbofil

    @ emil stoica

    Cauta "ad hominem" in Wikipedia

    Atac la persoana inseamna a spune articolul este scris de AMP care este necinstita, deci articolul este necinstit.

    A spune ca articolul este necinstit deci AMP este necinstit, nu este atac la persoana, ci argumentatie.

    Ca argumentatia este corecta sau gresita, este alta problema. Daca este utila sau nu, este iar alta problema.

    Reply
  135. bilbofil

    @alex rauta

    ai perfecta dreptate intr-un sens. Ii critica insa pentru ca sint ca intelectualii lui Basescu, mercenari politici. Spre deosebire de angelicii din 1990-1996.

    Iar argumentatia se bazeaza pe inexactitati: in 89, Iliescu era suficient de vanitos si de speriat incit sa ii dea mina libera unor Plesu, Liiceanu, Dinescu, Caramitru. Cei care au vrut, au putut, sigur, putin si cu eforturi uriase.

    Iar intelectualii angelici, cu exceptia paote a pensionarilor si exilului, tot la umbra lui Plesu si Dinescu (desi atit de dezastruos ca presedinte de UNiune a Scriitorilor) s-au adapostit. Cu infrastrucutra si subventiile lor a putut supravietui o vreme presa de opozitie, inclusiv Opinia studenteasca la care si-a facut Alina Mungiu ucenicia, inclusiv Revista 22 la care ea s-a afirmat.

    Si toti intelectualii anti-regim, care, angelici si apolitici au tras in sant campania din 1992 cu lupte fratricide PNL-PNT si AC-PAC, tot in spatele lui Plesu erau adapostiti.

    E trist ca AMP isi sterge cu buretele propriile merite petnru a argumenta un sofism.

    Reply
  136. Futuyama

    Emil Stoica

    Îmi pare rău, eu nu văd nicăieri că este atacată persoana.

    Sunt contestate părerile, opiniile ei.

    E o diferenţă.

    Spuneţi că două articole dedicate AMP înseamnă deja a avea o ţintă.

    Dar ce spuneţi despre articolele ale AMP?

    Ele n-au ţintă?

    Sunt oarbe, umblă hăbăuce în spaţiul virtual?

    Reply
  137. Bell

    mece,

    E Malraux, nu Marlaux.

    Da, e un miracol ca Franta inca nu a dat faliment. Dar nici nu mai are cum sa reziste multa vreme cu 51% din populatie lucrind la stat. Asta e socialism si, mai devreme, mai tirziu, isi termina banii. Nu e cel mai bun contraexemplu pe care puteai sa-l dai.

    Reply
  138. Emil Stoica

    Futuyama: deja este al doilea articol pe tema asta in mai putin de cateva zile, la cate articole devine cineva o tinta? Scrie AMP un articol, imediat este atacata persoana.

    bleen, mece: intr-adevar, este util ca persoane respectabile si competente sa ocupe pozitii publice. Si cred ca asta face AMP de vreo 20 de ani – si o face si acum – si anume sa sprijine mecanismul asta care, atentie!, trebuie sa fie transparent si permanent. Avem un proces transparent si permanent la ora actuala? Nu. Atunci nu credeti ca tinta articolului este gresita?

    Reply
  139. alex rauta

    mai oameni buni, recititi articolul … ii critica pe anticomunistii din noua generatie (Stanomir, Neamtu). Parerea mea e ca lui Liiceanu chiar ii face un compliment (stiti cate posturi de ambasador a refuzat?).

    Reply
  140. bilbofil

    Legat strict de articol: privind in urma, putem vedea ca Andrei Plesu si Alina Mungiu au avut dreptate sa zica da, in 1989 si in respectiv in 1996. Dupa ei a ramas ceva mai mult sau mai putin durabil.

    Sigur, da-ul lor nu a fost cel al lui Razvan Theodorescu ori Dan Haulica, bufoni ai lui Iliescu. Ce ramine insa dupa marii intelectuali ai GDS, ce a ramas dupa AC, dincolo de importantul dar micul proiect de la Sighet?

    altfel spus, intelectualul nu trebuie sa fie "tovaras de drum", "idiot util". Dar stabilirea destinatiei si a drumului sint in sarcina sa si, daca nu intra in arena publica pentru a le impune politicienilor de executie, isi tradeaza comunitatea.

    Reply
  141. bilbofil

    Daca am tin la loc de cinste in biblioteca (de fapt, la litera M) carti ale lui AMP, nu inseamna ca tunci cind ea se baga in mocirla, sint dispus sa intru dupa ea. Nu de alta, dar nu imi suride sa fiu mincat de porci.

    Cu articolele din urma, AMP intra in cireada rinocerilor de media, alaturi de CVT, anonimul cu laptopul, CTP, bietul Paler si regretatul Gabriel Andreescu. Cred ca trebuie sa impiedicam enervarea sa ne faca sa tropaim si pufnim agitati. Decit sa ne repezim cu cornul in ei, mai bine sa le distrugem habitatul: anomia si relativismul valorilor.

    Reply
  142. para

    Probabil că asta e, AMP şi-ar fi dorit o putere mai mare, şi s-a simţit dată la o parte, cumva. Mie îmi place cum raţionează, de obicei, AMP, şi cred că ar fi putut face bine dacă ar fi primit vreo putere. Acum îmi pare obosită şi ofticată. Sper să-i treacă, mai vedem.

    Reply
  143. Futuyama

    Bleen

    Exact.

    Se cere peste tot reformarea clasei politice.

    Cu cine?

    Intelectualii nu-s destul de buni pentru asta?

    Aha, nu-s buni pentru că cei mai cunoscuţi sau valoroşi sunt la Băsescu.

    Le cerem intelectualilor să se implice?

    Da, dar să nu se implice alături de Băsescu.

    Reply
  144. nedormitul

    şi a plecat cu coada între picioare de-acolo, după un scăndăluţ pe teme de subiectivitate.

    Reply
  145. mece

    Emil Stoica

    vai, Emil, sunt sigur că nu eşti unul care nu a citit altceva decât gazetele distribuite gratuit prin oraş. Nu lua cuvintele mot-a-mot. Nu mă interesează deloc dimensiunile doamnei Alina Mungiu-Pippidi. Am folosit expresia pentru a contrabalansa argumentul de tipul “puritatea Mariei si perfectiunea lui David”, căruia nimeni, dar absolut nimeni, nu-i face faţă şi pentru a spune că articolul este expresia unei frustrări. Acolo sunt nominalizaţi doar oameni care după 1989 au creat opinii, au fost "sus". În rest, trecând peste expresia asta, am încercat să spun că angajarea publică a intelectualului, partizanatul în sine nu-i în sine rău. şi am argumentat.

    Reply
  146. bilbofil

    PS Nimeni nu poate cinta aria calomniei mai bine decit Don Basilio, asas incit si AMP, si Mme. Blogary ar trebui sa i-o lase acestuia si sa faca ceea ce fac ele cel mai bine. Atitudini si solutii pragmatice la probleme concrete.

    Reply
  147. Bleen

    Pe de o parte ne plîngem că scena publică şi instituţiile statului sînt populate de inepţi, pe de altă parte cum un om respectabil, atît profesional cît şi moral, se implică în politică sau acceptă funcţii publice, devin brusc imoral, lingău, interesat şi nefrecevantabil. Dacă e ambasador la Paris Fane de la Sculărie nu e bine, dacă e Teodor Baconschi iar nu e bine. Ce a pierdut România cu Baconschi la Paris sau la MAE sau Patapievici la ICR?

    Reply
  148. bilbofil

    Este un lucru pe care nu am ajuns sa il spun la articolul lui Bleen despre infringerea in alegeri: CDR a pierdut pentru ca, ajunsa la putere, cu citeva exceptii, istorice, a continuat politica Vacaroiu. Explicatiile si scuzele din ultima parte a mandatului, demisia descalificanta a lui Emil Constantinescu, au fost doar consecinta fireasca a acestei atitutdini de continuitate asumata inca inainte de a fi trecut primele 100 de zile.

    Problema PDL nu este de fapt ca se scuza. Problema este ca dupa 2008 s-a comportat ca un PSD in oglinda,

    dincolo de gesturile istorice dar insuficiente ale lui Basescu. Unei imitatii, electoratul ii va prefera intotdeauna si, daca nu schimba cursul, PDL are nevoie de foarte mult noroc si de multa coruptibilitate si amenzie din partea electoratului pentru ca in 2012 ca sa scoata 15%.

    Sint off-topic? Cred ca nu… Demascarea AMP, indiferent de justetea argumentatiei, este reflectarea in oglinda a murdariilor pe care AMP insasi le produce la adresa lui Tismaneanu de pilda. Desi argumentele sint la un alt nivel (in primul rind, exista), melodia pe care sint cintate nu este departe de cea a omului cu laptopul.

    Este mult mai util sa promovam solutii si dezbateri pe marginea rapoartelor comisiilor prezidentiale (cel privind evolutiile demografice, probleme asigurarilor publice si ale tineretului este cum nu se poate mai actual).

    Acesta este anul in care se realege CSM; "societatea civila de dreapta" are interese, opinii si ar trebui sa aiba si politici pe care sa le promoveze in legatura cu acest subiect, poate alaturi de Coalitia pentru o Justitie Curata.

    Madame Blogary ar putea sa ia in discutie raportul SAR(!!)-Consiliul Concurentei (http://www.sar.org.ro/files/403_Raport%20concurenta%20CC-SAR.pdf) despre disfunctii ale concurentei in 7 sectoare economice si sugestiile formulate acolo. Ar fi extrem de relevant pentru starea si directia economiei si societatii romanesti si un excelent prilej de a aduce pe agenda publica…

    Reply
  149. a.s

    Dupa mult timp am citit-o din nou pe AMP.Mi-e mi se pare articolul slabut, nu seamana cu ce scria acum cativa ani.Nu cred in intelectualii impartiali.Ca o unii isi asuma opiniile iar altii au atitudinea alcolicului care se jura ca nu mai bea dar o face pe ascuns, e alta poveste.Mi se pare normal sa-ti asumi o functie, oricum e mai util decat sa stai pe margine si sa huidui sau sa aplauzi. Si sunt convinsa ca la unii chiar le place ceea ce fac, ma gandesc la Tismaneanu, Patapievici or mai fi si altii.

    Paleologu (senior) a fost intrebat de ce a acceptat sa fie ambasador la Paris daca nu este de acord cu politica lui Iliescu. A dat un raspuns grozav: "eu cred ca trebuie sa faci ce-ti place cat esti inca in viata".

    Reply
  150. Futuyama

    Emil Stoica

    AMP nu e o ţintă.

    Comentăm un articol public scris de ea.

    E ceva anormal aici?

    Unde ai văzut contra-argumente de genul "you're fat"?

    Reply
  151. Futuyama

    Articolele prezente şi viitoare ale AMP răspund la întrebarea pe care nici măcar nu-şi dă seama că şi-a pus-o, pentru că e întrebarea, zvîcnetul şi revolta mută a cărnii:

    "Cum să fac să-i îndepărtez, să-i compromit, să-i discreditez, să-i decredibilizez pe intelectualii care îl sprijină pe Băsescu?"

    Ura – splendidă neurotoxină!

    Reply
  152. Emil Stoica

    Este prima data cand comentez pe acest site desi il urmaresc zilnic.

    Cred ca a face din AMP o tinta e contraproductiv, mai ales ca motivul pentru care AMP este tinta este acela ca cere "puritatea Mariei si perfectiunea lui David".

    Acesta este modelul de dialog intelectual pe care il promoveaza Blogary? Adica sa raspundem la argumente cu "And you're fat!"?

    Reply
  153. Bell

    Femeii ii lipseste onestitatea si nu se sfieste sa umble cu jumatati de adevaruri ca sa-si faca punctul. Pierdere de vreme sa o citesti. Uite un fragment dintr-un articol din RL care spune foarte multe despre ea:
    Dar ce poti sa spui despre un sef de stat care apara fabricile de diplome private romanesti, in schimb tuna si fulgera ca baietii destepti de la Harvard si Oxford ne-au adus criza economica? Ati scapat-o pe asta? Nu e usor de scapat daca ai prin sertare, ca mine, legitimatii de faculty la Harvard si la Oxford si nimic de la „Spiru Haret” sau „Dimitrie Cantemir”! „Haret”, niste nedreptatiti, Harvard, niste baieti care ne-au adus criza. Harvard-„Haret” 0-1. Arbitraj Basescu. Ce sa mai vorbim! Mai simtiti nevoia sa auziti vreodata o parere a omului astuia apropos de educatie? Eu nu.

    1. Nu Basescu, ci mai toata America tuna si fulgera ca baietii destepti de la Harvard si Oxford ne-au adus criza economica. Basescu o fi aflat-o si el de la consilieri.
    2. Unul care nu o cunoaste poate sa inteleaga, dupa cum scrie, ca e scolita la Harvard si la Oxford. Nu e. Si-a facut rost de doua burse de citeva luni in care a reusit cel mult sa invete topografia campusurilor, unde e cafeteria, unde WC-ul etc.
    3. La Harvard a ajuns cu o bursa Fulbright. Dupa o rapida cercetare, am aflat ca e si ea printre cei 300.000 de amariti din lumea a treia care au beneficiat de chestia asta.
    4. Basescu nu are pareri proprii despre educatie. Sint ale consilierilor si sint corecte.
    5. I-am citit CV-ul. 🙂 7 (sapte) pagini! A lucrat (hai sa zicem) in multe locuri. Atit de multe incit nu a zabovit nicaieri dincolo de un an, doi. Tot felul de chestii distractive in CV-ul Alinei. Uite doar una: Editor of dissenter students’ magazine Opinia studenteasca in Ceausescu’s Romania. Nu-i asa ca nu stiati ca au existat publicatii disidente in Romania lui Ceausescu? 🙂

    Reply
  154. mece

    eu, oricum, nu critic atacul la intelectualii care au susţinut sau susţin încă poziţiile lui TB, ci pretenţia asta de puritate pe care o are ea de la un intelectual. ce cere ea nu-i posibil. dar îşi arogă, evident, această calitate.

    Reply
  155. Florina

    @mece,

    Marina Constantinescu nu este atit de tare frumoasa pe cit este, insa, femeie.

    E posibil sa fie una din cauzele atacului.

    Nu, Andra, nu o injur pe AMP.

    Reply
  156. para

    @Florina

    da, şi asta.

    Tonul general al articolului mie îmi pare mai mult a lehamite decât a convingere.

    Reply
  157. Florina

    "Şi alţi autori din volumul lui Matei sau de la Observatorul Cultural au afilieri politice, înţeleg să critice altcineva lipsa de imparţialitate a vreunui intelectual, dar nu ei! Da, Shafir are dreptate, la ora asta mulţi intelectuali sunt şi partizani, şi clienţi politici, dar nu doar în tabăra Băsescu."

    Asta te face sa nu-ti para atit de unilateral?

    Reply
  158. mece

    para,

    nu trebuie să avem aceleaşi opinii. dar AMP,atunci când îl indică pe Daniel Barbu din pdv-ul meu nu face decât să bifeze propriile criterii. Daniel Barbu, e, mi se pare mie, prietenul evreu pe care îl are fiecare antisemit, prietenul negru pe care îl are fiecare rasist samd. în rest îi atacă doar pe cei care îl sau l-au susţinut pe preşedinte. fără nuanţe. şi îi atacă "pentru că".

    Ca să nu mai vorbesc de atacul împotriva Marinei Constantinescu, "sub centură" (o femeie tare frumoasă, între noi fie vorba)care e departe departe de a-i face cinste.

    Reply
  159. mece

    eu nu am citit suficient pentru a dezvolta, dar art. lui AMP dar mai e şi murdărirea. AMP, în text, pentru că altceva nu avem la dispoziţie, critică gestul în sine al unor intelectuali de a fi acceptat funcţii publice fără a lua în calcul ce fac respectivii cu funcţiile acelea. Simpla acceptare a unor funcţii publice îi murdăreşte. în continuare îl atacă pe Tismăneanu, deşi acesta abia a început activitatea la ICMER deci, o analiză activităţii lui ar prematură. În schimb un caz la care s-ar putea raporta este cel al lui HRP la conducerea ICR unde omul a făcut numai bine. Deci ce e rău în asta. Dar ce fac ei nu contează. Ei trebuie să fie puri, nemuritori şi singuri.

    Reply
  160. para

    "Iliescu nu a vrut niciodată să-i recupereze pe Adrian Păunescu şi compania, s-a întâmplat pentru că noi, de ruşine că nu fuseserăm mai bravi înainte de 1989, am refuzat orice cooperare cu el (nu ne imaginam că va dura şase ani), şi prin asta ne-am autoexclus ani de zile de la banii publici din domeniul culturii, schimbându-ne viaţa."

    deci e rău că intelectualii nu s-au băgat la putere.

    "Poate cea din urmă nu ajungea deloc aici dacă nu era antreprenoriatul lui Tismăneanu, care a organizat o simpatie spontană într-un grup de susţinere activ în campania electorală şi a ajuns să schimbe sprijinul direct pe slujbe, pe faţă şi fără nici o jenă."

    De ce ăştilalţi, care se băgară, sunt nesimţiţi?

    Reply
  161. Andra

    nu. dac-ar fi obosit ar fi taiat-o scurt si definitiv, cam ca basescu.

    dar ea scrie. de fapt incearca sa spuna ceva. vom vedea.

    Reply
  162. Futuyama

    AMP: "Iliescu nu a vrut niciodată să-i recupereze pe Adrian Păunescu şi compania, s-a întâmplat pentru că noi, de ruşine că nu fuseserăm mai bravi înainte de 1989, am refuzat orice cooperare cu el (nu ne imaginam că va dura şase ani), şi prin asta ne-am autoexclus ani de zile de la banii publici din domeniul culturii, schimbându-ne viaţa".

    Aceeaşi poveste ca şi C. Preda, cu "respectul" şi "pilonul democraţiei".

    Dacă Iliescu nu îl voia pe Păunescu, nu îl promova. Scurt.

    Dar l-a vrut. Şi i-a vrut pe toţi – inclusiv AMP şi compania – pentru că el era şi este omul "consensului", al păcii şi "sinergeticii" sociale, în care e loc şi pentru Păunescu şi pentru Pleşu, şi pentru torţionari şi pentru victime – pentru toată lumea, deasupra căreia să plutească împăciuitor şi binevoitor pînă-n amurgul zilelor.

    Dar umoarea nu ajută la gîndit.

    Reply
  163. Andra

    N-o sa inteleg niciodata de ce trebuie sa injuri o femeie. E mai simpu s-o umilesti, dar tu n-ai reusit asta.

    Nici Alina n-are dreptate, ok, dar nici macar nu e grasa. Sotul meu a vazut-o odata pe strada pe Eminescu (sau unde e SAR) si mi-a spus asta.

    Argumentul CORECT care i se poate opune Alinei este ca intelectualii care s-au declarat de partea lui Basescu nu aveau pur si simplu cum sa se pozitioneze impotriva lucrurilor cu care chiar ei se identifica de 20 de ani.

    Si culmea e ca toate aceste lucruri o definesc si pe Alina Mungiu, daca nu chiar ea le-a construit, multe dintre ele, de la zero.

    Asta se vede din faptul ca faca participarea ei "intelectualiilor" despre care vorbeste ea le-a scazut brusc capacitatea de intelegere si de reactie fata de derapajele politice si mediatice, si aici vorbesc de reactia lor fata de lucrurile care se intampla cam din 2007 si pana astazi, adica de cand ea insasi a parasit complet 'frontul' luptei in Romania.

    De atunci incepand, absenta ei a fost mai puternica decat prezenta altor intelectuali in spatiul public.

    Daca ma gandesc bine, cred ca Basescu si Alina Mungiu sunt singurii constructori adevarati de politica in Romania.

    In orice caz, meciul asta absurd cu Alina e foarte urat, mai ales aici.

    Cand nu poti sa dai o definitie simpla unui lucru pe care chiar tu il acuzi ('campania negativa de presa') – nu mai ai dreptul sa vorbesti despre Alina Mungiu.

    Reply
  164. AccesDirect

    Femeia asta tre` sa aiba ceva probleme cu glandele, de-asta e asa artagoasa si adipoasa.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *