Cât de multă necredință poate încăpea în creștinism

Pentru necredincioși, n-ajunge să vorbești despre puterea cuvântului. Ei vor exemple concrete. Vor să pună mâna, să atingă cu degetul, să vadă probele. Știi?, se zvonește că a înviat Iisus. Viteza cu care necredinciosul zice nu cred, este mai mare decât toate semnele date de Iisus în timpul vieții, că ar putea învia, totuși. Necredința copleșește ca intensitate tot numărul de minuni făcute de Iisus. Toma pozitivistul din noi, este mai mai mare decât credința naturală a Mamei lui Iisus, a Mariei Magdalena și a Martei.

Sunetele vocii care citește molcom din Evanghelia după Ioan, că la început era Cuvântul, se leagănă în puterea auzului, până ce își fac cuib acolo și adorm cugetul. Necredința începe de multe ori cu obișnuința. Riscul de a nu crede este mai mare în casa celui care a auzit Cuvântul până ce s-a plictisit. Astăzi, necredința a cuprins creștinătatea mai periculos decât arăta creștinătatea care se închina la zei. Cel puțin, atunci lucrurile erau tranșate. Pe zeu îl vedeai cu ochii fizici. Îi venerai statuia la colțul străzii, în piețe și în temple. Îi  aduceai ofrande. Sacrificai pentru el un animal frumos, pentru a-ți ierta faptele rele. Era o târguială care funcționa după legi simple, în parametri normali: îmi dai ca să îți dau. Mie îmi place să aud gâlgâitul sângelui care se scurge din grumazul unui miel, zicea preotul că-i place zeului, mirosul cărniței lui fripte, care se perpelește pe altar, și tu credeai. Pe când Iisus a încurcat lucrurile pentru necredincioși. A spus despre Sine că El este Mielul care se jertfește pentru iertarea păcatelor. Cine crede în Mielul Dumnezeiesc îi sunt iertate păcatele. Ce și-a zis atunci Toma Necredinciosul? Credința este ceva ce se vede, se pipăie, se aude, se gustă. Dacă văd hârjoana mielului este suficient. Dacă îi aud behăitul este ca și cum aș fi auzit Cuvântul. Voi mânca miel și voi fi mântuit.

Milioane de miei își dau viața pentru Toma Necredinciosul an de an, dar păcatele lui Toma nu vor fi iertate. Zeci de mii de tone de sânge de miel nevinovat se scurg în pământ pe meleagurile credincioșilor, de la Zimnicea și Turnu Severin, până Satu Mare și Botoșani, de la Arad și Curtici, până la Tulcea și Sulina. Mieii mor degeaba pentru Toma Necredinciosul. Toma nu se încurcă în rafinamente intelectulale. N-are dileme, n-are frământări, n-are tresăriri majore. Are o singură problemă: kilul de miel de anul ăsta este mai mare. Încă nu știe dacă e bine să-l ia din Piața Matache sau de undeva de la țară, din Giurgiu sau din Ialomița. Cu vinul s-a descurcat. Are un furnizor serios din Valea Călugărească. ÎI aduce un Merlot a-ntâia. Sânge de miel, pur și simplu. Nu zicem sângele Domnului, că am comite o blasfemie. De Paști, Toma Necredinciosul crede în îndestularea pântecelui. Credința lui este un burdihan plin, ca un templu ce dă pe dinafară de vizitatori și un cuget ce-și face siesta, ca un imn zeiesc. Spaima lui este să nu se termine mielul și vinul. Să ajungă la toată lumea. Popor dreptcredincios însă, românul ar fi în stare să nu meargă la biserică, decât să nu crească miei și să nu cultive viță de vie. Credința este ceva care behăie, înainte de a-ți umple mațele, ceva ce fierbe, înainte de a-ți gâlgâi pe gât. Paște fericit, Tomiță dragă, să fii iubit.

Facebook Comments

17 Comments Cât de multă necredință poate încăpea în creștinism

 1. para

  Sherlock Holmes si Dr. Watson se duc in Romania cu

  cortul pe munte si adorm.Cateva ore mai tarziu, Holmes il trezeste pe bunul sau prieten:

  – Watson, uita-te pe cer si spune-mi ce vezi.

  Watson raspunde:

  – Vad milioane de stele.

  – Si ce-ti indica acest fapt?

  Watson se gandeste o clipa:

  – Astronomic vorbind, imi indica faptul ca exista milioane de galaxii si, potential, miliarde de planete.

  Astrologic vorbind, imi indica faptul ca Saturn este in Leo. Din punct de vedere temporal, este aproape trei si un sfert.

  Teologic, este evident ca Domnul este atotputernic si noi suntem mici si nesemnificativi. Meteorologic vorbind, se pare ca vom avea parte de o zi frumoasa maine. Dar ce iti indica tie acest fapt?

  Holmes ramane

  tacut un moment, apoi spune:

  -Watson, nu ai de loc spirit de observatie !, cineva tocmai ne-a furat cortul!!

  Reply
 2. Doru BARBU

  Inadecvarea la rumani este un "modus vivendi"! Din colectia de inadecvari rezulta penibilul, ridicolul si grotescul ontic rumanesc. Incununarea aceste colectii de inadecvari o reprezinta compromiterea a (mai) tot ce e valoros: sarbatori (religioase/non-religioase), institutii democratice, invatamant, etc…

  Rumanii inteleg Pastele sau Craciunul prin umplerea burdihanului cu miel, oua si drob (Pasti) si friptura de porc (Craciun) pana la indigestie, dupa care cheama salvarea. Aceeasi umplere se face cu vin, care dauneaza grav judecatii, si asa defectuoase (prin definitie) a rumanului! Tot la salvare se apeleaza…

  Rumanii inteleg democratia ca anarhie, derogare de la regula/lege, smen in virtutea pozitiei publice ocupate. Institutiiile democratice au devenit cuiburi de infractori. Cine mai crede, azi, in Romania, in Parlament si parlamentarism? Foarte trist…:(

  Rumanii inteleg defectuos ideea de "intreprindere privata". Cel mai bun exemplu: Universitatea Spiru Haret. Aceat chiosc de hartii fara valoare cu pretentii de diplome universitare a compromis pe termen lung ideea de invatamant superior privat (in particular) si de "intreprindere privata" (in general). Foarte trist…:(

  Capacitatea de a compromite si a se compromite e proprie rumanilor. Sa le fie de bine!

  Reply
 3. Guta Yodda

  ce e drept, daca ai fi inceput textul cu lamuririle aduse de Florin si niste date statistice, si-ar fi pierdut din farmec.

  Reply
 4. Leon cel Treaz

  @Guta Yodda

  sau Post Restant. Uneori, tin si Post War. In rest, stau in PCT (Post Coitum Triste).

  Reply
 5. Leon cel Treaz

  @Florin,

  patria mea este Pamantul. Dumnezeu mi l-a lasat mostenire si mi-a zis sa ma bucur de el. Stiu insa, ca la Judecata de Apoi voi fi cantarit ca roman, deoarece Dumnezeu va judeca popoare si nu oameni. Da-le, Doamne, romanilor, mintea cea de pe urma.

  Reply
 6. golanitzky

  Anul trecut, apelurile la Serviciul de Ambulanta Bucuresti din noaptea Invierii au crescut cu 15 la suta comparativ cu 2008.

  “0,1% dintre bucureşteni au solicitat ajutorul Serviciului de Ambulanţă pentru diverse probleme de sănătate (…). 10 % din cei 0,1% au reprezentat problemele digestive."

  …de ce-i arzi pe toti cu cnutul atunci?

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @golanitzky & comp: nu cred ca statisticile lamuresc ceva din ipocrizia unei mari minoritati (asa e bine?) a credinciosilor nostri. Sa lasam mincarea. Enumerati in gind toti taximetristi care fac cruci cind trec pe linga Biserica si injura cu ura si pofta la urmatoarea intersectie. E in mod evident o ruptura intre declaratiile de credinta si comportamentul social al românilor. Oamenilor le e frică de Dumnezeu, da. Chestiunea cu iubirea nu e pentru ei. Aceeasi ipocrizie si la chefurile de sarbatori: Oamenilor le e frica de Dumnezeu. Cumpatarea insa, e pentru altii. Textul lui Ivanciuc e incomod, asa e. O sa-l rog sa devina mai patriotic si crestin-stramosesc.

   Reply
 7. Guta Yodda

  nu cred ca au ajuns pentru ca sunt credinciosi ortodocsi. legatura cred ca traditie-spital, nu neaparat credinta-urgente. din punctul meu de vedere indigestia cu sfantul duh nu are nici o legatura cu religia, nici de paste, nici de craciun, ci mai degraba cu faptul ca romanii au fost de mici invatati ca le e foame, chiar si atunci cand nu le e. religia e doar o scuza, daca nu ar fi fost ortodocsi si ar fi avut alte "valori" spirituale ar fi gasit o metoda sa-si innoade matele si de iftar.

  Reply
 8. MicutzaCeKurai

  și s-a suparat lumea pe Băse c-a zis: să-mi mieleșticanul!… ce să zic, scrie bine băiatul acesta, dar nici eu nu înțeleg de ce i-a cășunat pe Toma. dacă-i vorba despre Toma Necredinciosul, acela și-a revenit imediat ce-a pus mâna.

  dacă-i vorba despre vreun Toma Zaharescu, Rus sau alt specimen din Ministerul de Interne, ăia nu-și revin nici după ce pun mâna – și cu cât pun mâna mai mult, cu atât își bagă picioarele mai mult în altă credință decât cea că au să scape, fără să dea socoteală. au pus mâna că Patria le-a cerut (așa că și pe Cătălin Voicu tot Toma îl cheamă; și lui Năsatse i-am putea număra prenumele; nimic nu-i va Sterlinge acest gen de credință lui Păturiciu sau slugilor sale Anton, Crinela, Norica, subOrban șamd). iar fala tuturor astfel de Toma, Ion Ilici Iliescu, nici nu mai mănâncă miel de Paște – nu-l mai lasă tinerețea revoluționară îmbătrânită în rele.

  Reply
 9. Leon cel Treaz

  @

  Anul trecut, apelurile la Serviciul de Ambulanta Bucuresti din noaptea Invierii au crescut cu 15 la suta comparativ cu 2008.

  "2.000 de bucureşteni au solicitat ajutorul Serviciului de Ambulanţă pentru diverse probleme de sănătate (…). 150 dintre apeluri au reprezentat problemele digestive. De asemenea, s-au mai înregistrat 154 lipotimii (senzaţie de pierdere a cunoştinţei) şi sincope (pierderea cunoştinţei ), 130 de persoane căzute în stradă şi 46 de come de diferite etimologii (…).

  In 2009, s-au inregistrat mai multe femei in coma alcoolica decat barbati.

  Reply
 10. Leon cel Treaz

  @golanitzky,

  citeste: "Aproximativ 110 persoane au ajuns duminică, de Florii, la Spitalul Clinic de Urgenţe din Iaşi, în urma afecţiunilor digestive şi agresiunilor pe fondul abuzului de alcool". E vorba numai de Iasi. La nivelul intregii tari e vorba de cateva mii de credinciosi ortodocsi.

  Nu e mai simplu sa te cheme Abu Ali ibn Golanitzky?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *