Crez politic: o Noua Republica

Pentru ca răul să triumfe în vremuri de criză, e suficient ca oamenii buni să stea deoparte şi să nu facă nimic.

Sunt cuvintele unui politician şi cărturar care, la marginea Europei apusene, şi-a slujit ţara cu devotament şi ardoare. Vremurile de criză despre care vorbea Edmund Burke sunt şi vremurile noastre.

În 1989, România a doborât tirania comunistă şi a primit darul libertăţii prin sacrificiu.

Să ne amintim: nu nomenclaturiştii sau oportuniștii au dărâmat dictatura – ci oamenii liberi, vrednici, demni şi buni. La Timişoara, Bucureşti, Arad, Sibiu, Braşov sau Cluj — câteva inimi curajoase au făcut diferenţa pentru alte 23 milioane de suflete.

România are nevoie şi astăzi de idealiştii pragmatici care refuză transformarea ţării într-un paradis al mediocrităţii.

Sunt milioane de cetăţeni care au ieşit din sărăcie şi deznădejde prin muncă şi solidaritate.

Sunt milioane de români care vor să dea ţării un alt viitor: nici colonie economică, nici insulă ocolită de marele capital.

Sunt milioane de cetăţeni care ştiu că România nu e o cauză pierdută. Ei desfid impostura televiziunilor şi cinismul politicienilor care seamănă doar zgomot, intrigi, ură sau descurajare.

Românii de bună credinţă aparţin unei naţiuni care şi-a luat destinul în propriile mâini.

Românii liberi și puternici sunt demni de istoria țării lor. Ei nu cerşesc privilegii, ci îşi câştigă singuri pâinea.

Românii de bună credinţă ştiu că suntem o ţară protejată de cea mai puternică alianţă militară şi că aparţinem unui foarte râvnit spaţiu de cultură şi civilizaţie euro-atlantică. Şansa este de partea noastră.

Zestrea României de mâine se poate îmbogăţi cu optimism, viziune, competenţă instituţională şi, mai ales, caractere.

Lumea se schimbă şi românii au nevoie de o Nouă Republică: nu republica socialistă a lui Gheorghiu-Dej, nici republica tranziției lui Ion Iliescu & Antonie Iorgovan. O Nouă Republică a românilor de pretutindeni.

Vom recunoaşte primatul cetăţenilor şi al comunităţilor.

Nu vom permite acumularea datoriilor pe umerii viitoarelor generaţii. Nu vom tolera amanetarea viitorului României.

O Nouă Republică deschisă participării cetăţenilor la procesele democratice.

O Nouă Republică în care votul la referendum devine lege, nu tocmeală.

O Nouă Republică în care piața liberă premiază munca și meritul, nu lenea şi hoţia.

O Nouă Republică pentru cetăţeni liberi și puternici.

Libertatea politică de-a spune adevărul oricărei puteri oligarhice. Libertatea civică de-a întreprinde orice acţiune în interesul comunităţii. Libertatea economică de-a acționa neîngrădit de controale birocratice. Libertatea religioasă, de-a proclama crezul nobil al înaintaşilor.

O Nouă Republică se sprijină pe o Constituţie a libertăţii.

O construcție politică nouă cere lideri nepătați. Sub cupola valorilor constițuțional-democratice avem nevoie de oameni și instituții care n-au servit structurile Partidului Comunist; oameni care nu și-au pierdut demnitatea servind bătrâna Securitate.

România are nevoie de o construcție politică în care noul şi vechiul sunt aduse laolaltă: înţelepciunea tradiţiei (care ne învaţă preţul libertăţii) dialogînd cu inteligenţa modernităţii (care ne-a scos din subdezvoltare).

Ca oameni, murim singuri şi ne salvăm împreună. Ca naţiune, dăinuim numai răspunzând robust provocărilor istoriei.

Europa trece printr-o criză economică, morală și instituţională fără precedent. România merită lideri capabili să depăşească nivelul parohial al unor discuţii despre supravieţuire.

România de mâine are nevoie de valori, instituții și caractere.

Totul începe cu oamenii de calitate. Să ne mişcăm, să-i căutăm şi să-i sprijinim.

Stând deoparte nu vom face nimic.

Înnoirea dreptei nu e un capriciu, nici o iluzie: e o necesitate.


Facebook Comments

167 Comments Crez politic: o Noua Republica

  1. Puscasu Vlad Irimie

    este o idee buna,iar sebastian lazaroiu cu adevarat are multe informatii si idei utile.trebuie sa-si gaseasca si aliati pentru asta,si sa lupte democratic,pentru o societate noua,democratica,deschisa,si pentru drepturiile omului(human rights issues)

    Reply
  2. george

    Mie chiar mi se pare ca lucrurile scrise aici sunt absolut intuitive, majoritatea fiind chestii care chiar nu trebuie scrise. Faptul ca vad oameni care sar repede ca "da, trebuie, sigur, musai!" ma sperie putin, pentru ca asta imi da de inteles ca acesti oameni sunt destul de slabi la minte incat sa aiba nevoie ca cineva sa le aminteasca cele scrise in acest articol. Sa faci din aceste afirmatii, sfaturi, un "crez" e trist, chiar trist, iar daca genul de oameni la care prinde acest "crez" sunt chiar suficient de maleabili incat sa isi doreasca o "noua republica" deloc diferita de cea in care traim, well then… i don't want to know them at all.

    Reply
  3. Mihai Popa

    @n.a.c., exact la aceste "bârfe" mă gândeam pentru că, în Politică (şi în Dragoste) nu prea ai timp să spui "I am sorry !"

    Noua Republică cere – cu stricteţe – Personalităţi Noi. Şi nu este o butadă atunci când spunem că "avem nevoie de nume noi dar CELEBRE !"

    Dar această celebritate vine la pachet cu un istoric.

    Tocmai aici stă forţa acestui proiect politic: există tineri cu personalitatea formată în cu totul alte medii decât cele de genul "universitatea" Doftana, medii care nu pot fi nicicum asociate cu păcatele multiple ale izvorului actualei clase politice.

    Noua Republică are de unde alege !

    Reply
  4. N.A.C.

    @mihai popa din pacate deja au aparut astfel de barfe facand comparatie in Noua Republica si Miscarea Legionara.

    Reply
  5. N.A.C.

    @sabin sper ca monarhia sa fie respectata pentru ce a facut pentru Romania. Dar nu as vrea sa ne reintoarcem la monarhie.

    Reply
  6. Mihai Popa

    O Nouă Republică născută în plină furtună globală !

    Poate că noi românii cu adevărat avem nevoie să ajungem la marginea prăpastiei pentru a ne dezmetici, a ne aduna energiile pozitive de care niciodată nu am dus lipsă şi a ne salva. Împreună !

    Da, domnule Neamtu, prea multă vreme am murit singuri după o viaţă în care alţii au dictat că trebuie să trăim separaţi, suspectându-ne unii pe ceilalţi, pentru ca ei să poată organiza distrugerea !

    A venit vremea să construim împreună !

    Am o Observaţie de făcut:

    Feriţi-vă de provocatorii care se vor arunca asupra acestei firave plante.

    Eliminaţi din discursul dvs elementele care le-ar oferi opozanţilor acestui proiect politic ocazia de a-i aplica eticheta de "extremism".

    Ceea ce aţi scris in acest Manifest este suficient !

    Orientaţi-vă eforturile strict în direcţia construcţiei !

    Doresc să văd, cât mai curând, că nu sunteţi singur.

    Aştept cu nerăbdare apariţia acelor personalităţi care cred în Noua Republică.

    Reply
  7. N.A.C.

    Voi sustine acest proiect dar daca in statutul partidului nu vor fi implementate criteriile de integritate propuse de Monica Macovei ma voi retrage. Am suferit deja o dezamagire cu PDL nu mai vreau alta.

    Reply
  8. bladd

    D-le Neamtu, v-am criticat atunci cind scriati articole politice pe contributors.ro din postura unui slujbas al statului roman. Intre timp ati facut ce trebuie: ati demisionat, si v-ati dedicat crearii acestei noi constructii politice. Imi retrag asadar criticile si le inlocuiesc cu laude (prudente). Sper sa va pot vota in 2012, chiar daca nu va impartasesc optiunile ideologice. Prefer insa e departe niste optiuni clare, fie ele si de dreapta, chiar daca in teorie ma simt mai apropiat de social-democratie. Pina apare ceva credibil pe culoarul de centru-stanga (slabe sanse… ) aveti votul meu. S-auzim numai de bine!

    Reply
  9. IIONESCU ANDRIANA EU

    Era momentul sa facem si noi ROMANII ceva pentru noi,nu numai sa mergem ca prostii la vot si sa fim mandri ca am mai bifat ,ca am facut ceva,

    din datoria noastra de cetatean!,dar bineinteles fara sa gandim daca am votat pe cine trebuia,sper ca de data asta sa nu mai ratam momentul ,acum cand acesti tineri minunati au luat problema sa o rezolve,bravo lor,la 62 de ani ai nostri santem de acord cu ei si ii vom sprijini!Va multumim ca existati si continuati ceea ce destul de timid a inceput PDL sa faca,SUCCES!

    Reply
  10. Lucian Pavel

    Sunt din Iasi… Sustin in totalitate aceasta miscare atat timp cat nu deviaza de la cele enuntate. PD este „emanat” din FSN, care a mai „defecat” si un PSD, deci nici unii nici ceilalti nu au ce mai cauta in politica. Liberali adevarati poate or mai fi si prin PDL si prin PNL, dar „cumetriile” nu-i lasa sa exprime, asadar si ei se autoexclud. Taranistii nu mai exista. Elitele din orice domeniu pot sustine in sfarsit o constructie care are de fapt ca si crez Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara EXTINS – 44+21: lustratia trebuie sa includa 44 de ani comunisti + 21 de ani de p.c.r. de tranzitie(p.c.r. = pile cunostinte relatii). Fara acestia, garantat ne va fi mai bine. Apoi finantarea (foarte important!): daca vor fi tot asa relatiile (adica dau bani la partid, dar mii scot inzecit dupa castigarea alegerilor) NU SE SCHIMBA NIMIC! Trebuie inventata o alta metoda de finantare. TRANSPARENTA, fara bani „murdari”, dati pe sub tejghea.

    Reply
  11. brandmaker

    Discutia de vinerea seara cu prietenii, despre toate, trebuie sa se transforme in mai mult.Cu acest comentariu am adus si Galatiul pe harta celor 18 judete necesare (daca nu ma insel), daca nu era deja.

    Reply
  12. Vietialternative

    Sprijin ideea aparitiei acestei miscari. Sper din toata inima sa fie simburele de unde va pleca reformarea Romaniei. Asa nu mai putem merge inainte. Trebuie o schimbare. Trebuie sa ne ridicam noi cei de 30 ani care mai credem in principii solide si sa pornimpe drumul schimbarii. Eu nu mai pot trai in sistmul asta. O simt la serviciu, o simt acasa, pe strada…..Va urez succes.

    Reply
  13. virjan dorian

    Inceputul pare promitator.

    Pentru reusita ar trebui mare grija in selectarea membrilor.Onestitatea si pragmatismul sunt valori care lipsesc celorlalte partide.Asteptarile multora au fost inselate de politicieni in functie.Pana acuma s-a mers pe votul negativ (sa-i votam pe astia ca sa nu castige ceilalti ).Este o fundatura in care tot inaintam. Si alegerile care urmeaza tot pe aceste …..considerente ….se vor desfasura. Este timpul ca cei care vor altceva de la tara asta ,sa se implice ,altfel vom fi condusi de oportunism , ipocrizie, snobism,manelism ….etc.Ma doare sa vad cum romanii adera la valori de mahala.O societate ca sa functioneze ,trebuie sa se bazeze pe reguli ,iar acestea trebuiesc respectate neconditionat.

    Oare de ce vrem sa traim ca germanii ,dar gandim asa de ….balcanic.

    Reply
  14. claudiu

    un nou partid politic este intr-adevar o necesitate … eu insa as spune mai mult : un nou sistem politic este o problema de viata si de moarte pentru natiunea romana … am pierdut deja 20 de ani balacindu-ne in coruptie , incompetenta , nepotism si penibil … cred ca ar trebui sa fie de ajuns !

    Reply
  15. bozan mircea

    Daca ne acceptati, venim cu totii din Agentia noastra spre voi. Suntem 40 de graficieni, programatori, experti IT… (din care 27 germani…)

    Contati pe noi oricand, iar lista de aderenti pe care o putem intocmi, o putem reactualiza la 100…

    Doamne Ajuta!

    Reply
  16. Nicolae Ionescu

    Scriem bine si chiar foarte bine uneori dar pentru a schimba ceva este nevoie de mult mai mult. " Activismul de tastatura " isi are locul lui, dar deocamdata este nevoie de implicare, asumare de responsabilitati, resurse financiare, de timp si de competenta etc… Provocarea este mare.

    Personal sunt gata sa ma implic in orice proiect serios de reinnoire a politicii in Romania. Si mi-ar placea ca proiectul d-lui Neamtu sa aiba o finalitate.

    S-auzim de bine

    Reply
  17. serenna

    Cand va mai lipseste o adeziune dati un mail si va trimit 5 .practic toata familia mea .Iesiti public sa vedem oameni cu care defilati .pozitionati va fata de toate celelalte partide si fata de oameni politici importanti .MULTA BAFTA SI SA VA AJUTE DUMNEZEU

    Reply
  18. ardelean.c zalau-sal

    Din fericire sau nefericire eu m-am nascut in i949,perioada care a insemnat tot o rascruce a istorie pt. ROMANIA si implicit pentru subsemnata(FIIND COSIDERATA FIICA DE DUSMAN AL POPORULUI) nefiind lasata sa fac ceea ce-mi doream cel mai mult,sa invat carte,cat am reust am facut singura.Din l990 lucrurile s-au schimbat,dar nu ma mai consideram o prioritate,vorba fiului meu un om care doreste sa invete carte sa se educe este pana la varsta de 28 de ani,adica baza,liceul,facultate mastar si doctorat.Concluzionand am muncit si am investit in cresterea si educarea fiului meu,ceea ce tatal meu nu a reusit fiind la cea mai grea facultate din Romania ,,temnita morti DE LA GHERLA.Sunt fericita ca mi-am crescut si educat baiatul in spiritul valorilor morale si spirituale,in libertatea de exprimare,dar mai ales de gandire.Da ,chiar daca eu nu o sa apuc sa vad d-le Neamtu,,O ROMANIE DE MAINE,SUNT DE ACORD CU NEVOIA DE OAMENI CU IDEI,MAI SPUNE-TI SA NE MISCAM SI SA-I CAUTAM, eu as mai spune ca in afara de idei mai trebuie si multa munca,curaj,disciplina si perseverenta.Aveti in persoana mea un adept si mai ales un urmas care ar trebui sa-l descoperiti,numele lui este Ardelean FELIX CORNELIU,momentan este plecat in Asia Mica si CENTRALA,- WWW AsiaByFelix,com -MULT SUCES SI FIIND O FIRE OPTIMISTA SPER TOTUSI SA APUC MACAR INCEPUTUL UNEI NOI ROMANII,SUNT FERICITA PENTRU CA GENERATIA FIULUI MEU ESTE LIBERA,NU AS REZISTA SA MAI TRAIESC CAT MAI AM DE TRAIT O ALTA DICTATURA,SAU SA SE MAI NASCA ATI MONSTRI.SUNT ADEPTA IDEILOR LIBERALE SANATOASE SI CONSTRUCTIVE ASA M-AM NASCUT SI CHIAR DACA AM TRAIT PRIMII 4O DE ANI NEGRI NU O SA MA SCHIMB IN ALTCEVA,INCA O DATA SUCCES SI SPER LA URMATOARELE ALEGERI CHIAR SA AM PENTRU CE MA DUCE LA VOT.

    Reply
  19. dan

    Am incetat sa mai sper ca salvarea noastra poate sa vina din partea politicenilor de stanga sau de dreapta din partidele existente acum pe scena "politica". Nu trebuie sa ne facem iluzii!Ei (politicenii) sunt intr-o capcana fara scapare…intr-o mocirla rau mirositoare…intr-un paienjenis de interese de partid si personale din care nu pot iesi..La revolutie aveam 13 ani..Am asistat la sechestrarea statului de esalonul 2 al partidului comunist (Iliescu.. ) si apoi de catre o noua gasca la fel de nociva formata din "baietii destepti"..CRED ca avem nevoie de o miscare care sa redea speranta..sustin o noua constitutie care sa conduca la reformarea statului roman.. legea lustratiei.. confiscarea averilor care nu pot fi justificate.. transparenta finantarii partidelor..independenta presei..SUNT ATAT DE MULTE DE FACUT!!!

    Reply
  20. Iluţ Florin

    Sunt unul din acei visători care credea şi înainte de 89 în căderea comunismului şi eram luat în ràs. De aceea ader la platforma Noua Romanie fiindcă mă regăsesc în ceea ce-şi propun cei care au lansat-o. Sunt un om de drepta şi cred în liberalismul autentic şi-mi doresc o democraţie reală. Aceasta presupune existenţa statului de drept cu toate elementele sale.

    De aceea permiteţi-mi să completez această platformă cu introducerea în dreptul romànesc a precedentului judiciar(jurisprudenţei)ca izvor de drept.

    Acest fapt ar conduce la rezolvarea multor probleme ale justiţiei atàt în ceea ce priveşte celeritatea rezolvării cazurilor,evaluării magistraţilor,rol preventiv, egalitate în rezolvarea cazurilor etc, cu impact în minimalizarea corupţiei.Vă doresc succes şi poate pot contribuii şi eu la acesta.

    Reply
  21. Nelu Mitu

    Multi tineri care au iesit in strada in '89 au facut acest lucru cu speranta ca cei ce se vor naste nu vor mai fi sclavii societatii comuniste! Cel putin asa am gandit eu atunci cand s-au precipitat evenimentele din 17-21 decembrie '89. Dar acum dupa mai bine de 20 de ani observ ca schimbarea produsa nu a dus la aspiratiile mele si a celor care gandeau ca mine. Etalonul la care doream sa ne raportam era munca, inteligenta, onestitate…prosperitate pentru toti..etc. Dar dupa 20 de ani de democratie originala, etalonul pentru cei mai multi s-a schimbat. Cei mai prosperi si bogati oameni din Romania nu sunt cei care au invatat carte, cei care au inventat sau au creat locuri de munca, cei respectuosi si onesti, NUU!! Cine sunt bogatasii romaniei de azi? Cine se uita la tine de sus din bolizii de sute de mi de euro pe care-i conduc? Cine sunt cei care si-au construit adevarate palate pe domeniile care niciodata nu le-au apartinut?? Astia sunt etalonul la care dorim sa ne raportam? Astia sunt cei mai utili oamenii ai societatii?? Ce au facut ei de au ajuns la asemenea averi incomensurabile?? NIMIC!! Au furat fara nicio jena cu sprijinul oamenilor politici care dupa douazeci de ani de democratie aproape toti sunt si ei milionari! In euro si dolari!! Pentru mine, om trecut de 50 de ani acesti tineri, si in special Mihail Neamtu, pentru ca el mi-a captat atentia in mod special, imi redau speranta si elanul resimtit in decembrie'89, cand idealurile mele erau total diferite de ceea ce se intampla azi in Romania! Sunt un OM care nu am solicitat, nu am revendicat si nu am asteptat sa fiu rasplatit in niciun fel pentru faptul ca am aparat revolutia cu arma in mana, cu glont pe teava aparand obiective extrem de importante si periculoase din PETROMIDIA! Si nu ca militar! Dar nici nu am facut acest lucru ca sa ma conduca astfel de pitecantropi!

    Cei de varsta mea care am avut acele idealuri trebuie sa fie alaturi de acesti tineri si sa-i sprijine. Curaj si succese va doresc!!

    Reply
  22. Tudor Mih

    V-aş ura succes dacă nu aş şti că apaţinem de cercuri politice diferite.

    Dar cum democraţia se caracterizează şi prin alternarea diferitelor partide politice la putere, e necesar ca în fiecare partid major din România să se regăsească oameni de calitate şi de bună credinţă; căci doar aşa interesul naţional va fi împlinit, iar acesta este şi singurul crez politic real.

    Sugestie: vă puteţi inspira şi de la înaintaşii naţional-liberali 🙂

    Reply
  23. Petru Moldovan

    Republica franceza costa de trei ori mai mult decat monarhia engleza pentru ca regina Angliei nu e niciodata in campanie electorala, asa ca de exemplu daca sunt inundatii daca regina merge e bine (isi incurajeaza supusii) si daca nu merge e tot bine (nu consuma combustibil la elicopter), pe cand presedintele francez daca nu merge e carpa, nu isi apreciaza concetatenii, etc, astfel incat trebuie sa mearga cu elicopterul si daca un parau a iesit din albie si a inundat o coliba de tigan.

    Sunt de acord ca avem nevoie de o noua miscare politica si sunt bucuros ca se pun bazele unei asemenea miscari, dar numele de "Noua Republica" mi se pare nefericit, era mai bun si ala de "Alba ca Carbunele" (cacofonie intentionata) sau Mictiunea Populara (pun pariu ca 2/3 din cocalari considera ca mictiune=miscare si nu pishare).

    Reply
  24. Iulian Pavel

    @mihail neamtu – Interesanta viziune, un crez care merita sprijinit. Raman conectat pentru a vedea cine vor fi vectorii de imagine ai acestei noi organizatii. Daca totusi acestia vor fi oameni care au fost promovati de PDL in vreun fel si care doresc sa ramana agatati de putere prin alte modalitati atunci va doresc sa muriti, si nu spun asta pentru ca imi doresc sa apara USL la putere. Pur si simplu nu vreau sa mai vad copiii securistilor si comunistilor care vor sa vina sa ne invete ce inseamna guvernarea. Succes

    Reply
  25. Noica

    Cred ca lipseste cu desavarsire "arta de a sti sa faci ", adica de unde pornesti si unde vrei sa ajungi !

    Nu este adevarat ca in politica e ca in fotbal, adica toti se pricep !

    Dovada este marturia prostiei din clasa politica de azi 1

    Reply
  26. Serf

    "Un Stat modern care sprijină participarea cetăţenilor la procesele democratice."

    Spanac, nu cred ca o miscare conservatoare ar trebui sa valorizeze democratia, adica procesul prin care doi lupi si un miel voteaza ce vor manca la cina.

    Libertatea trebuie sa fie principalul nostru aliat, un aliat pe care va trebui sa-l folosim impotriva democratiei pe drept cuvant exaltata de partidele de stanga.

    Este stupid, lipsa de cultura politica, sinucigas etc ca sa propunem eliminarea unei camere. Dimpotriva, Senatul poate constitui prilej de blocare, de intarziere a adoptarii unor legi dorite de o eventuala majoritate tiranica.

    Reply
  27. Mihail Neamtu

    Multumesc tuturor pentru comentariile de incurajare si pentru recomandarile personalizate. Voi incerca sa tin cont de ele. Vor fi ocazii sa ne intilnim si sa discutam fata catre fata. Mergem mai departe!

    Reply
  28. IANCU GHEORGHE

    NOI SUNTEM CATALIZATORII ȘI COMITETUL DE INIȚIATIVĂ AL NOULUI PARTID !!!

    Propun ca nume pentru noul partid denumirea de PARTIDUL CALEA DREAPTĂ sau PARTIDUL CALEA EUROPEANĂ !!!.

    Trebuie,este nevoie acum și stă în puterea noastră să creem un mediu politic sănătos și concurențial !!!.

    Avem cu ce ,cu cine și pentru cine-NOI,CU NOI !!! pentru țara noastră România !!!.

    Personal sunt pregătit trup și suflet ,cu mare încredere și să fac împreună cu oameni potriviți tot ce trebuie pentru a da naștere noului partid !!!.

    Avem unde să ne întîlnim imediat și cum trebuie pentru a forma comitetul de inițiativă ,să facem ce trebuie pentru ca la alegerile viitoare să putem candida cu șanse reale de a cîștiga,oferind cetățenilor romăni cea de-a trea alternativă politică !!!.

    Gheața a fost spartă,cine consideră că este capabil și responsabil pentru asumarea acestei misiuni ,îl rog să mă contacteze, pentru a strînge și lărgi rîndurile și a trece serios la treabă în construcția partidului.

    Rog pe această cale,pe domnul Neamțu și domnul Vaston să-mi trimită email-ul pentru o comunicare adecvată.

    Începînd din acest moment pot asigura locul potrivit pentru întîlnire și lucru !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    IANCU GHEORGHE caleadreapta.iancu@gmail.com 0722 206 530

    Reply
  29. ender

    @ un basarabean

    Noi vrem o nouă republică legitimă, o nouă Românie construită de proprii cetăţenii. Nu că am avea ceva împotriva fostului Rege sau a monarhiei constitutionale, doar ca istoria noastra ne invaţă că monarhia nu a fost un garant al democratiei in România, si daca ne uitam la Carol al II-lea chiar un distugător al acesteia (vine pe tron in 1930 in urma unei lovituri de stat, anuleaza juridic regenta lui Mihai, controland astfel statul prin noile sale decrete regale, pentru ca în 1938 sa instaureze dictatura regală care sfârseste dezastruos cu dezmembrarea României in 41. Mihai se întoarce de la Londra sa abdice, dand tara de jure pe mana sovieticilor) In proclamatia de la Islaz, de la 1848, se cerea:"domnul responsabil ales pe căte cinci ani şi căutat în toate stările societăţii." Adică republică.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/fi%c8%99ier:proclama

    Reply
  30. ender

    @Ion Barbu

    Da, votul obligatoriu. De ce nu? Au murit oameni ca sa putem vota liber. Scuza ca nu ai pe cine mi se pare patetica. Nu gasesti nici un candidat care sa te reprezinte, mergi la vot şi iti anulezi buletinul de vot. Nu putem acuza la nesfarsit doar politicienii pentru situatia in care ne aflam. Un cetatean responsabil merge la vot. Votul nu este doar un drept ci este o indatorire. Indatorire care ar trebui legiferata. Cine nu voteaza e un blatist al sistemului. Actuala casta politica doreste sa-şi tina concetatenii departe de politica din interes. Îi trateaza ca precum hotii pe niste cersetori, pe care îi fura un mandat intreg ca apoi sa-i miluiasca cu pomeni electorale.

    Reply
  31. un basareabean

    Hllo Leute,

    ia lasati smecheria cu REPUBLICA. Ne-am cam saturat de acesta inventie cominternista si comunista adusa cu pumnul si pistolul si cu ajutorul tancurilor sovietice. (apropo ca-i vazu-i si pe Tismaneanu comentand pe aici !) Ar fi bine sa trecem cu adevarat la Monarhia Constitutionala. Acest fenomen ar fi cu adevarat pentru viitorul Romaniei.

    Reply
  32. IANCU GHEORGHE

    BUNĂ DIMINEAȚA DOMNULE NEAMȚU !

    Acest articol ,numai că l-am citit mi-a produs o imensă bucurie,la început de zi și de săptămînă,fie doar pentru faptul că un intelectual atît de tînăr ca dv.,cu opurtunități de realizare personală în afara țării și cu toate acestea sunteți aici ,în țara noastră,muncind eficient,dar mai ales știind să-i asculte durerea ,să o trateze,să-i dea viziunea ,curajul și acțiunea de a avea încredere într-un viitor luminos,iar în urma efortului necesar ,în noul context european și global,ca un avantaj nemaintîlnit pînă acum și plin de oportunități,valorificînd toate acestea în interes național,vom reuși să aducem prosperitatea și libertatea și să facem astfel din țara noastră,Romănia,o adevărată Grădină a Maicii Domnului,așa după cum o merită și se poate.

    Felul dumneavoastră de a fi ,destul de bine reliefat în acest articol,îmi dă o deplină încredere că avem potențialul necesar pentru a creea un partid nou,strict necesar azi ,astfel încît să putem renaște speranța în societate ,restabilii încrederea în clasa politică,cu oameni politici adevărați,competenți ,dar eficienți și cu iubire față de oameni și țară,patrioți adevărați,avînd capacitatea de a fi integri în orice situație,capabili să găsească soluții la problemele actuale,să stabilească obiective și prin măsurile luate să fie în stare să repornească toate motoarele societății,în orice domeniu,avînd în spate o viziune clară și o strategie pe termen scurt ,mediu și lung,bazată pe forțele proprii și pe un proiect național,iar cu curaj și responsabilitate ,noua generație în politică,noul partid ,trecînd prin procesul alegerilor democratice,să-și asume schimbarea necesară,implementarea cu adevărat a democrației și economiei de piață în Romănia ,valorificînd în interesul național și al oamenilor potențialul uman și material,intern dar și avantajul de a fi cea de a șaptea națiune europeană,leagănul civilizației europene.

    IANCU GHEORGHE caleadreapta.iancu@gmail.com 0722206530

    NOI,CU NOI !!!.

    Reply
  33. Ion Barbu

    "Nu vom permite acumularea datoriilor pe umerii viitoarelor generaţii."

    Adica se rupe acordul cu FMI?

    Adica daca vrem sa construim o autostrada nu ne mai putem imprumuta? Adica facem cate 10 km/an din banii de la buget.

    Daca vrea un primar de exemplu de la Arad sa se imprumute sa faca strazile, canalizarea nu-i mai dam voie? Adica o sa faca cate putin in fiecare an si Aradul o sa fie un santier vesnic. Imprumutul este esenta in capitalism. Tot ce se vede maret in lumea civilizata a fost construit cu credite sau obligatiuni.

    Ar trebui clarificat, nuantat sa nu se inteleaga cum am intrebat mai sus.

    "Un Stat în care votul la referendum devine lege, nu tocmeală."

    Adica prezenta la vot obligatorie?

    Poate ar trebui clarificat:

    Noua Republica: imbunatatire constitutionala, alegeri, clasa politica, de ce nu monarhie (duda, etc), stat minimal puternic, comasare comune si judete, capitalism, ceva despre Basarabia, aliati

    Reply
  34. Luis Barcan

    Dl. Mihai Neamtu,

    Sper ca nu va puneti sperantele intr-un partid politic care il are in frunte pe dl. Lazaroiu. Ce vrea el sa faca este o constructie politica care sa culeaga voturile de centru-dreapta pe care nu le poate aduna PDL-ul. Cu cine credeti ca se va alia dupa alegeri? Unde va fi Basescu-Udrea-Eba in aceasta ecuatie?

    Ne trebuie o constructie politica care sa nu aiba NIMIC in comun cu clasa politica actuala. Daca aveti nevoie de ajutor, trimiteti-mi un email. Suntem mai multi care vrem sa facem ceva.

    Reply
  35. nelucraciun

    La inceputul comentariului precedent incercam sa citez "să ne amintim: nu nomenclaturiştii, nu şmecherii sau cocălarii au dărâmat dictatura – ci oamenii liberi, vrednici, demni şi buni. la timişoara, bucureşti, arad, sibiu, braşov sau cluj — câteva inimi curajoase au făcut diferenţa pentru alte 23 milioane de suflete."

    Din pacate nu am reusit.

    Reply
  36. nelucraciun

    <blockquote cite="nu nomenclaturiştii, nu şmecherii sau cocălarii au dărâmat dictatura – ci oamenii liberi, vrednici, demni şi buni. la timişoara, bucureşti, arad, sibiu, braşov sau cluj — câteva inimi curajoase au făcut diferenţa pentru alte 23 milioane de suflete.">

    Uneori ma intreb daca acesta este adevarul. Si cred ca, la Bucuresti, alaturi de revolutionarii autentici si aceste categorii enumerate de dvs. au contribuit la rasturnarea lui Ceausescu. Problema este ca, pe nesimtite, fara a putea avansa un reper temporal sigur, undeva in ianuarie 1990, aceasta alianta intre nomenclatura de rang doi si smecherimea damboviteana a preluat initiativa care a dus la desavarsirea contrarevolutiei.

    Credeti ca acestia vor asista pasivi la nasterea unei noi republici?

    Reply
  37. Leon cel Treaz

    @anarchix,

    nostim

    asta era sigla PDL propusa de Paleologu

    io zic s-o treci pe ordinea de zi, ca proiect de sigla pentru ACZ

    Reply
  38. gabriel v

    tragi-comedia este ca nici acest moment de entuziasm nu va dura mai mult de cateva saptamani…toti care au inceput prin a trai pentru au sfarsit(in romania) in a trai de pe urma.

    dragul nostru Mihail, te asteptam sa vii cu aceste idei si in arad, dar din pacate intre noi si tine se va gasi mereu un ecran mat, format pe rand de un vasile dan, doru sinaci, ana maria dumitrean, nicolae iotcu, adrian tolea si alti(o parte din ei au inceput ca eroi dar au ajuns victime sau sclavi)…peste un an imi va fi imposibil sa aleg intre udrea, antonescu, ponta,voiculescu,oprea de aceea sper sa parasesc, impreuna cu cei trei copii si cu sotia, romania pana atunci.voi lasa in urma o asociatie care a incercat sa faca lucrurile drept, am infiintat prima scoala public-privata de ciclu primar din judetul arad(cel putin)…nu ne laudam, doar iti dam dreptate, dar incercam si sa te punem in garda…totusi aprecierile noastre sincere (cum au fost si cele ale lui A. plesu si G. liiceanu cand au fost la ar) nu te pot ajuta cu nimic…asa e in ro

    Reply
  39. anarchix

    @ elcucui

    nu prea mai e nimic de omoarat in ceea ce-l priveste pe Leon.

    Dupa cum zicea Morar la un moment dat, individul e odios.

    @ Leon. fa-ne tuturor un serviciu si uite-te pe tutorialul asta.

    Cheers.

    Reply
  40. ElCucui

    @nemo, duelul Leon Vs. ElCucui este de tradiție pe blogary. De data asta s-a iscat în momentul în care Leon a încercat să-mi umble la CV. De când am citit prin presă că ACZ a fost înființat și de "un bucătar" am devenit foarte vigilent. Mă simt obligat să omor din fașă până la rude de gradul III.

    Reply
  41. Leon cel Treaz

    @

    cu SW era un joc de cuvinte, la limita rabdarii

    cat despre Piticul Birdy si Raton, Dumnezeu cu mila

    viata m-a invatat ca se poate si mai rau

    Reply
  42. ElCucui

    @Leon, ba, eu cred că tocmai dinspre piscina mogulului au venit instructați "iacobinii". E doar părerea mea, pe care nu am apucat să ți-o împărtășesc deoarece, la acel moment, eram plecat de cel puțin un an din "instituția de business de presă". Când am luat avionul de hârtie aveam deja 3 trei ani de lipsă din respectiva instituție. Episodul mi-a fost povestit de cei doi colegi care ți-au luat apărarea. Unul e la avionul de hârtie, celălalt a fost dat și el afară după tine.

    Frisoane am făcut, Leoane, și în 2002 și în 2006. Întreabă-l pe guvernator cât am încercat să-l conving pe raton să nu facă și ultimul pas. Tot așa de argumentat cum m-am împotrivit și intrării precedentului mogulaș. Teoria mea era să devenim noi propriii noștri moguli. Eu având ceva experiență din industria cuțitelor elvețiene. Colegii, sindicaliști-patroni-MEBO, se uitau la mine ca prin fereastră. Erau bani de încasat, erau mașini tari luat. Știi tu, case, vile, stări civile.

    Cu Snow White nu m-am prins, îmi cer scuze.

    Reply
  43. decebal

    heii hei, toti sinteti patrioti si se vede ca va iubiti tara ,ati ajuns deja la saturatie, dar daca va mai vaitati mult si nu iesitii in puii mei la lumina,ALBA CA ZAPADA se v-a transforma in SCUFITA ROSIE, si nu cred ca la noi apare vinatorul si o salveaza, la noi majoritatea au arme ilegale,mai sin 14 luni mai trec 4-6 luni pina va inscrieti, ca fac pariu ca daca acuma ar suna unu sau de ce nu una cu trompeta sa va adunati toti nici jumatate dintre voi nu a-ti raspunde la ta,ta,ta,ta,eu si familia mea oricum va sustinem, multa intelepciune si putere de lupta si munca,daca este nevoie de un ajutor dati un tignal .

    Reply
  44. gicu

    @Paul

    Haide ca ne-ai dat gata cu revelatiile tale weberiene. Adica Neamtu & co pledeaza pentru respectarea referendumului si pentru un aranjament constitutional care-l are pe cetatean in centru (we the people, nu statul) si tu mirosi autoritarism antidemocratic. Daca esti asa preocupat de democratia lui Iorgovan si Iliescu zi ce nu merge acum, de ce avem participare de 15 la alegeri locale

    Reply
  45. Yeba

    Ce-o fi făcând @bleen cu republica aia, că nu simte nimic, iar până acum trebuia să se fi spart zaiafetul din grădina Lipănescului! Te pomenești că l-a găbjit Reacțiunea încă din gară.

    Reply
  46. Leon cel Treaz

    @elcucui:

    "There are numerous popular ideas as to the presence of occult significance or symbolism within the movie Snow White, mostly centered around the dwarves themselves. for example, one theory holds that the seven dwarves correspond to the seven chakras (or chakras), and that snow white represents consciousness moving through them.

    Other ideas are less philosophically complex, such as correspondences to the altered states of consciousness inherent in the use of particular drugs.

    In one theory, Snow White is cocaine, which causes exhaustion (sleepy), mood swings (Happy, Grumpy), allergies (Sneezy) and alteration of personality (Bashful, Dopey) eventually resulting in a trip to the doctor (Doc)".

    Reply
  47. Leon cel Treaz

    @elcucui,

    operatiunea "iacobinii" (iaca-i bini) a inceput in momentul in care piscina mogulului a inceput sa fasaie

    ca orice dreptaci care te pretinzi, ti-ai zis in gand ca nu dai scrumiera cu apa de pisici din mana, pentru piscina de pe gard, si te-ai aruncat pe fereastra, calare pe un avion de hartie

    pana atunci, n-ai avut niciun frison vizavi de deontologie

    iti zic numai tie, ca te cunosc: White Snow este un Ice de calitate buna; e un business pe care nu l-ai incercat inca; niciodata nu e prea tarziu, kukue; pasul de la bricegele elvetiene pe care le vindeai in redactie (am fost singurul care nu ti-a cumparat marfa), la White Snow, este mai scurt decat pare

    Reply
  48. andrei

    In sfarsit, un blog efervescent. Noroc cu Boc.

    Unde semnez, ca mi-as mai pune-o si eu de inc-o republica?

    Propun ca negocierile pentru noua platforma sa se bazeze pe spiritul dialogului leo cel cucui.

    Reply
  49. ElCucui

    Leon, "își reface resursele", zici? Da' unde s-au evaporat ălea vechi?!

    Și Be, nu trebuie să citesc pagina-de-media-punct-ro ca să aflu că "instituția business-ului de presă" e pe drojdie. Mă uit prin buticele noului mogulul și văd că furnizorii l-au tăiat de la marfă pentru neplată. Am vrut luni o cola și nu am găsit decât un suc roșu-fosforescent. Știu mai multe, dar tac din gură.

    Trei la mână. Confunzi episodul cu aruncatul pe geam. Nu au sărit redactori ci a zburat un monitor vechi de mac, care a aterizat pe o Dacia-papuc. Tocmai își aduseseră aminte deontologii redacției că, în urmă cu 15 ani, au văzut dosarul colegului pe care tocmai îl dădeau afară. Pe atunci însă duduia "instituția șutului în cur".

    Cine joacă Cha-cha la urmă, joacă mai bine!

    Reply
  50. Paul

    Sper ca realizeaza cineva pe aici – n-am citit toate comentariile – ca ceea ce propune dl Neamtu e in raspar cu orice filosofie politica moderna democratica. Ceea ce propune e un personalism, o pretentie la totalitatea puterii concentrata in "caractere". Ne trebuie oameni normali, care sa-si faca treaba normal!

    In plus e gogorita cu "Romania": Romania e un stat ca oricare altul, care trebuie sa-si asume odata pentru totdeauna destinul modern, de a fi un stat de drept: nu are nimeni nevoie de o "Romanie de maine", ci azi, un stat de drept. Atat. Daca exista si oameni cinstiti in tara asta – si exista! mult mai multi decat isi inchipuie Neamtu – atunci lucrurile vor intra incet, ca orice evolutie istorica, care are loc in istorie, nu in mintile infierbantate ale unor "reformatori"… E o lectie dura, pe care unii dintre noi nu o pot asuma: a spus-o Max Weber, raspuns la o intrebare privitoare la excesele autoritarismului german si la dificultatile articularii unei democratii moderne, o vorba care trebuie meditata: "In statele germane niciodata n-a cazut vreun cap de rege". Sa nu se inteleaga prostii! Asta e istoria, crunta, ne-sentimentala; in ea suntem, nu scapam, nu ne plecam capul, dar o intelegem, nu o fortam incotro ne duc pretentiile noastre.

    Inflamarea de mai sus nu anunta nimic bun. Ca nu e vorba de a da satisfactie exigentelor catorva intelectuali, ci e vorba de a guverna o tara in care nu toata lumea doreste acelasi lucru, cu atat mai putin ceea ce vor acei intelectuali.

    Pe scurt: Urez acestui proiect esec cat mai grabnic! E doar fantezia unor intelectuali care nu accepta saracia, lipsa de putere, si destinul intelectualului – sa critice puterea!

    Nu mai pun la socoteala ca poate foarte bine sa fie o destul de isteata manevra electorala PDL.

    Reply
  51. Leon cel Treaz

    @elcucui,

    iarasi confunzi institutiile

    asta de care vorbesti, era institutia business-ului de presa

    la ziarul x, are loc o sinucidere colectiva; iacobinii se arunca pe fereastra, urland din fundul rarunchilor ca nu mai vor sa faca baie in piscina mogulului, ci in scrumiera cu apa pentru pisici a unui luzar

    fireste ca actul kamikaze se sfarseste cu morti, raniti si multa bauneala

    ziarul x isi reface resursele si merge mai departe;

    kukue, scuza-ma, nu stiam ca musuroul pe care jucam cha-cha-cha, era piatra ta de mormant

    pot sa bag si eu un epitaf mic?

    FUTUEO TE IPSUM

    Reply
  52. Flavia

    Sa preluam rapid reformele lui Basescu. Regionalizare, legea sanatatii si modificarea Constitutiei.Si daca nu ignoram si sistemul ipocrit de vot mai ca avem platforma.

    Reply
  53. Florina

    Băsescu despre comasarea alegerilor:

    "nu sunt un suporter al măsurii. dacă partidele din arcul guvernamental ar fi spus hai să amânăm localele odata cu legislativele şi facem reorganizare administrativă ar fi fost o bună justificare. ar exista o justificare perfectă dacă ar spune că le amână până la reorganizare pentru a reduce cheltuielile în teritoriu, altfel e o problema a lor, pe care nu mi-o asum. sunt politician dar nu înseamnă că trebuie să gândim toţi la fel. mă deranjeaza când deciziile sunt influenţate de partid în detrimetrul intersului naţional."

    Reply
  54. Deep Throat

    Am uitat una dintre cele mai importante cauze pentru care liderii PDL i-au tras-o lui Lăzăroiu: regionalizarea.

    Pedeliştii, în frunte cu Flutur şi Oltean, se opun vehement regionalizării, în timp ce Lăzăroiu, alături de Băsescu, este unul dintre susţinătorii cei mai înverşunaţi ai trecerii de la judeţe la regiuni.

    Udemeriştii au fost împinşi în faţă la spus "nu" însă principalii oponenţi ai regionalizării sunt pedeliştii.

    Flutur şi Oltean au depus eforturi deosebite de a-şi convinge colegii pedelişti (parlamentai şi miniştri şi prim miniştri) să se opună regionalizării (chiar prin ameninţări – sau, mai bine zis, doar prin ameninţări, că la argumente niciunul dintre ei nu este în stare de aşa ceva).

    Asta nu e o bârfă. Nu e o speculaţie. E o informaţie 100% reală.

    Reply
  55. maximus

    yap, good moment! eu sunt gata sa intru in aceasta miscare (adeziunea mea asteapta validarea :)).

    va salut din Maroc unde sunt trimis la munca dar in ianuarie ma voi intoarce cu forte proaspete iar pana atunci voi actiona cu ajutorul ultimelor tehnologii.

    va pup

    Reply
  56. il Duce

    Da,de acord cu dl.Neamtu,subscriu la acest program manifest..Trebuie realizata masa critica, dl. Lazaroiu poate fi catalizatorul acestor reactii. Sigur e nevoie de o a 3 a Republica a celor nepatati,a celor care nu au avut de-a face cu trecutul.

    Reply
  57. ElCucui

    @nedormitul, nu e acela singurul articol de ficțiune împănată cu date, ore, locuri, chestii concrete, l-am remarcat și din cauză că este nesemnat. Mare curaj pe autor! Nu de cremenal trebuie să se teamă ci de eventualitatea în care aș putea să-l aflu și, pe cale de consecință, de capul în gură pe care îl va primi.

    Reply
  58. Adrian R.

    De pe contributors.ro,o parte din marturia unui URR-ist

    Nicu spune:

    17/09/2011 la 23:16

    Nu e aşa uşor să schimbi clasa politică, ca şi când, într-o firmă dai afară oamenii şi angajezi alţii. Viaţa politică în Europa din care facem parte se bazează pe democraţie, pe organizaţii, pe coaliţii, pe valori, pe doctrine, pe principii, pe familii politice etc. Viitorii oameni politici, ăia buni pe care i-am angaja dacă am putea, trebuie să provină din zone deprinse cu democraţia, cu organizaţiile şi cu partidele, cu viaţa lor internă, să aibă principii, valori, convingeri şi motivaţii beton, să poată reprezenta România în familiile politice europene, să stea cu americanii la masă, să mai bea şi o vodcă şi să le placă şi mâncarea chinezească. Adică să fie conectaţi la lumea în care trăim.

    De unde să provină aceşti oameni? Grea întrebare! Eu mă întreb de mult timp acest lucru.

    Vă amintiţi de URR – Uniunea pentru Reconstrucţia României? Dacă vreţi să vedeţi cine a fost şi ce a vrut URR, intraţi pe http://www.urr.ro. În 2003, băieţii ăştia de la URR îmi păreau simpatici şi păreau că vor să schimbe România. Atunci m-am băgat în URR, am candidat la alegerile locale, parlamentare, iar după ce URR a fuzionat cu PNŢCD, am candidat chiar la europarlamentare. Am câştigat… experienţă. Am văzut aceste două partide pe dinăuntru, am asistat la frământările lor interne, la apariţia şi scurta dezvoltare a URR, la fuziunea cu PNŢCD şi la disoluţia PNŢCD. M-am conectat la culturile lor organizaţionale, la realităţile interne extrem de diferite una de alta, două partide din România postdecembristă care fiecare în parte îşi propusese să îî schimbe pe foştii comunişti, actualii politicieni. URR a fost o iniţiativă pornită de la firul ierbii în care oameni din afara clasei politice s-au hotărât să facă un partid şi să schimbe modul în care se făcea politică în România. URR nu a supravieţuit primului hop electoral şi a fuzionat cu cel mai necâştigător partid politic din România, PNŢCD.

    Reply
  59. nedormitul

    nemo
    anul trecut plutea în aer teama de revolte populare, împotriva taxelor. opoziția a avut o oportunitate imensă de care, din fericire, și-a bătut joc. acum parcă am revenit la dolce vita de dinainte de criză. se construiesc stadioane noi, se organizează megaconcerte. nici măcar nenorocitul ăla de gazon n-a reușit să trezească furia electoratului. revoltele din lumea arabă au izbucnit pe un fond social tensionat, mult mai tensionat decît a fost la noi anul trecut.

    cei care i-ar putea da elan noii mișcări scriu editoriale echidistante în ziare sau tac, iar cei care i-ar putea da consistență și amploare preferă să lucreze sau să primească șomaj în spania și italia. asta pe de o parte.
    pe de altă parte, pdl-ul cel plin de păcate nu trebuie privit ca un adversar. orice mișcare s-ar crea în viitor, trebuie să se bazeze pe suportul organizaţiilor de partid. pe pinalti, pe flutur, pe oltean…

    Reply
  60. nedormitul

    elcucui

    la aia cu vila lac, lăzăroiu-turcan-băse-băiatul de 18 ani, băiatul (probabil mihai radu, grafomanul redacţiei) menţionează o dată şi nişte fapte concrete, pe lîngă jerbele de cuvinte. nu ştiu dacă vreuna din părţile citate îşi va pune mintea cu ei. poate că ar fi cazul, măcar de sperietoare.

    Reply
  61. nemo

    nedo, entuziasmul de aici poate fi transmis pe internet, bloguri, FB, samd.

    cu feisbucu' se fac revolutii, mai nou. uita-te in Africa de Nord.

    ACZ, ca partid nu trebuie sa castige alegeri, trebuie sa fie suficient de vocala, sa fie peste acel 5%. de aia e si buna denumirea "Alba ca Zapada": e un brand puternic, care va suscita interes.

    si nu, atitudinea astea defetista nu mi se pare deloc OK 😀

    Reply
  62. ElCucui

    nedo, cum nu vezi nici o revoltă publicistică? Tu nu citești cațaveiice? Sunt acolo niște zmei foarte revoltați pe orice face, orice zice Lăzăroiu. Au inventat chiar un stil nou: ficțiunea cu iz de informație. Pamflet, dacă i-ar da cineva în judecată.

    Reply
  63. Adrian R.

    Dizidenta in PDL ? Doar pe europarlamentarii "dizidenti" Macovei si Preda i-au tolerat cu frica de scandal la UE, pe Lazaroiu l-au executat scurt, fara scrupule si, dupa cum spune Flutur, urmeaza si altii, care mai critica unele decizii ale partidului.

    Reply
  64. ElCucui

    florina, bleen, ivan, de-asta n-am eu stofă de politician. Nu pot comunica cu electoratul confuz. Sau beat.

    Leon cel treaz, mare noroc ai avut cu kamikaze, recunoaște! Căci altfel nu ar fi funcționat "instituția împăcării" în veci 🙂

    Reply
  65. nedormitul

    foarte greu să scoţi o naţiune din cadenţa pinguinului. m-aş bucura dacă demiterea lui lăzăroiu ar trezi o oarecare dizidenţă în interiorul pdl. mă tem, însă, că majoritatea celor care ar avea ceva de spus sînt timoraţi.

    în afară de entuziasmul de aici, nu văd nici o revoltă în zona politică sau publicistică.

    Reply
  66. Adrian R.

    Nume partid: Alba ca Zapada-Politica Altfel (O altfel de politica si de politiceni)

    Program politic: Textul unei noi Constitutii (incepind cu corectarea timpeniilor din actuala si cu solutii la blocajele institutionale si celelalte hibe majore ale statului).

    Am zis, n-am dat cu parul.

    Reply
  67. Alex

    Da, Flavia. O declaratie decenta, cum am vazut adesea la UDMR. Pacat ca in ultima vreme au facut tot posibilul sa blocheze mai multe proiecte dintre care amintesc doar reorganizarea administrativ-teritoriala.

    Revenind la aprecierile lui LSL si reactia PDL, cred ca multora nu le place sa auda adevarul si dispretuiesc chiar mai mult competitia. S-au simtit amenintati, ceea ce spune mult despre cum e perceput LSL pe scena politica. Era un altfel de ministru si pentru asta a fost ca un ghimpe in coasta lui Boc. Pana la urma, Lazaroiu a zis ca spera ca politica sa se adapteze la el pentru ca el nu crede ca s-a adaptat la politica de la noi.

    Reply
  68. Cristian Vantu

    Asa este domnule Neamtu, insa in afara de a va aproba eu nu pot face nimic. (voi ceilalti, puteti ?) Materializati ideile expuse aici, impreuna cu Lazaroiu, Baconschi, (mai putin cu C. Preda, care se declara liberal) si noi va vom vota. Intre doua rele am ales mereu raul cel mai…de dreapta. Am ales chiar si un trandafir de frica sa nu ma aleg cu trei. Din nefericire insa, radacina plantei este adanc ancorata in mintea liderilor PD-L si asa cum se vede nu-si doresc nici macar sa lepede simbolul stangii de pe chipiul de UTC-ist, ba chiar dau peste mana si celor care incearca sa faca acest lucru (vezi cazul Lazaroiu). Suflati viata in narile Albei ca Zapada si de voturi ne vom ocupa noi, insa in alt fel nu cred ca cei carora va adresati va pot ajuta. Oamenii de dreapta, in general, sunt ocupati cu profesia, afacera sau pasiunea lor. Din acest punct de vedere stanga are un avantaj. Electoratul lor are mereu timp. 🙂

    Reply
  69. Flavia

    @alex, in sfarsit o declaratie normala. Vorbele lui Lazaroiu nu jigneau pe nimeni. Era o costatare sociologica. Ei, ce inseamna sa stii prea multe !! Nu da bine in tara asta.

    Reply
  70. Alex

    G. Frunda "In 100 de zile nu poti deveni ministru. Un ministru il pui ca trebuie sa atinga niste scopuri si il schimbi cand nu atinge scopurile respective. Nu pentru ca are o declaratie care place sau nu partidului respectiv, ca atunci nu este democratie in partid." de pe B1TV

    Reply
  71. Andrzej

    Florina

    September 17th, 2011 at 23:09

    Andrzej

    hai, gata, am înţeles….

    Buna seara Florina!

    Prin expresia citata din postarea dvs. inteleg cam cu cine am de-a face.

    O seara buna!

    Reply
  72. Andrzej

    Ivan Zubeldian

    September 17th, 2011 at 22:55

    @andrzej: bun așa. Ești foarte nemulțumit că sunt pe locul 3 într-o ierarhie despre care nu știi cine o face, pe ce criterii sau ce înseamnă.

    Da d-le, cam asta spun.

    Observ insa ca ceva s-a miscat pe site-ul RHB si ati disparut si dvs si mmblogary.

    Eu sunt multumit. Daca ceva merite va vor putea plasa in zona in care miraculos azi ati ajuns(ciudat), de buna seama ca va voi aprecia si nu voi comenta acest aspect.

    Reply
  73. Andrzej

    oglinda-oglinjoara, bine ca tu te oglindesti frumos oriune pe blogurile din tara.

    A fi nemultumit nu inseamna nefericit , ba dimpotriva cei ce se cred fericiti cred ca toate sunt bune cata vreme nu sunt deranjati din somnolenta, ca paznicii care declara ca nu s-a furat nimic in timpul "sreviciului".

    Cat priveste "pusul bine" cu unii sau altii, as zice ca mai degraba unii sau altii au scuipat oglijoara, iar luciul sau nu prea mai da bine cam pe nicaieri.

    Reply
    1. Florina

      Andrzej
      hai, gata, am înţeles. nu-ţi place MB, nu ştii cum se fac anumite clasamente dar le conteşti, arunci acuze absolut nefondate, faci confuzii şi mai ai şi pretenţia că vorbeşti în numele a nu ştiu cîte mii de oameni.
      găseşte-ţi alt loc de jelanie.

      Reply
  74. oglinda-oglinjoara

    nu vă pierdeţi vremea cu andrzej

    e un nefericit nemulţumit de TOATE blogurile prin care a trecut

    (şi ejectat din cîteva. presupun că acum vrea să se pună bine cu Politeia, care tace mîlc vizavi de Albă ca Zăpada pentru că, de, aşa-i tradiţia romînească: dacă nu e capra mea, înseamnă că e capra vecinului)

    Reply
  75. Andrzej

    Ivan Zubeldian, salut!

    Pai daca dvs. nu stiti cine va runca in nori , eu ca un umil cititor de unde sa stiu?

    Pate mai cautati si poate ne si lamuriti cum dracu' ?…….

    Reply
  76. Andrzej

    Bleen, ma asteptam cumva sa faci acesta diferenta(catzavencu-kamikaze), ai facut-o .

    Departe demine sa asociez numele d-lui M. Neamtu de catzavencu sau kamikaze.

    Blogary mu-mi place. Articolele sunt compilatii de pareri sau stiri(nu vorbesc de cele in care nu stiu cum publica si nume repectabile), iar comentariile sunt aidoma unui chat oarecare.

    Sunt convins ca nu te preocupa parerea mea, altefel cum sa faci(asociatii gen "noua republica") ignorand si alungand arogant pe cei potential interesati spunand: "Dacă nu-ţi place Blogary nu e nicio problemă. Dar, crede-mă, absolut niciuna"

    De ce crezi ca eu si ca mine alte mii de cetateni onesi in cautare de dreptate si adevar ne-am asocia unor orgolii seci , goale si mai cu seama lipsite de o minima politete.

    Reply
  77. Leon cel Treaz

    @bleen,

    criteriile astea, "catavenc de rau" si "kamikaz de bine" le stabilesc banii scosi din buzunar de cititori sau numarul de accesari

    celelalte aprecieri sunt valabile la poarta manastirii

    sau mai nou te trage ata sa te calugaresti?

    Reply
  78. Bleen

    @andrzej

    În Blogary nu e implicat niciun caţavenc(nu cred ca Mihai Neamţu să fi trecut pe la caţavenci).

    Răuvan Cucui nu e caţavenc, e kamikaz, ceea ce e cu totul altceva, adică e de bine.

    Dacă nu-ţi place Blogary nu e nicio problemă. Dar, crede-mă, absolut niciuna.

    Reply
  79. Andrzej

    Redactia catzavencilor imprastiati peste mari si tari(in vacante de placere si “nevoi”-ITMorar&co.) vor din nou dea o teapa incropind o asazisa miscare populara numita zic ei”Noua republica”.

    Catzavencii noi si cei vechi, in masura egala, au slujit toate guvernarile(cu predilectie cele aflate in asa zusa opozitie), la fel de “constructicv” ca si udmr-ul aflat mereu la guvernare dar cu planuri de santaj mereu la indemana.

    Nu pun nici un banut(5 bani), pe onestitatea tuturor care apar ca fiind cavaleri, pitici sau albe ca zapada pe acesti cameleoni.

    Mai bine in tara lui oz, ca tot de iluzii avem parte. Bine spunea cineva, ca Alice e idioata incercand sa se intorca in Tennessee lasand tara lui OZ…..

    Reply
  80. Andrzej

    Nu ma mira rata voturilor negative la dresa postarii mele de la ora 20:29, cu atat mai mult cand vorbeam acolo de evolutii ciudate pe RHB , dar mai ales de piscotarii in cautare de stapan care-si fac veacul pe aici.

    Reply
  81. Andrei

    Intr-adevar exista o nisa formata de ceva timp, sesizata de unii gen Dan Diaconescu, si care trebuie umpluta. Cristalizarea s-a facut iar oportunitatea exista: o noua miscare de dreapta. Depinde de fiecare cum va gasi de cuviinta sa umple acest gol: vom lasa mediocritatea sa-l umple cu partide gen DDD sau vom pune osul la treaba.

    Reply
  82. Riddick

    O nouă republică trebuie să aibă în vedere interesele cetăţenilor şi conducerea trebuie să facă ce spun oamenii, nu ce-i trece ei prin cap ori cae zic aia de la Bruxelles (Ronald Reagan: "We tell the government what to do, they don't tell us"). Majoritatea parlamentară actuală tinde spre impunerea regionalizarii printr-o şmecherie, fără referendum. Las', că nici USL nu-i departe, vor trecută regionalizarea în Constituţie.

    În 2003 s-a falsificat cifra de participare la referendumul constituţional care ne-a pricopsit cu CSM şi cu trecerea la euro prin lege organică (Art.137.2; "prostimea" credea că în 2-3 ani o să aibă portofelele pline cu euro). Cosmâncă a prelungit cu încă o zi referendumul, că nu venea lumea şi nu se valida. Exit-poll, a doua zi la ora 15: 34% participare (total pe 2 zile). Curtea Constituţională îl valideaza, "participare 54,2 %". Parcă văd că vor încerca la fel cu regionalizarea, transpartinic, după 2012.

    Reply
  83. cristoiu

    Entuziasmul este contagios !Momentul este bine ales avand in vedere tinta -alegerile din 2014 si 2016.Probabil PDL va proteja miscarea.Sunt convins ca sunt zeci de mii de cetateni (vorbim de Republica,nu ?) care se vor implica daca au acces la ce se doreste a fi miscarea.Tara doreste schimbarea (reamintesc ascensiunea APR ,care ,din pacate, s-a dovedit o cacealma ),este timpul celor care cred cu adevarat ca putem fi europeni respectati si de ce nu invidiati.

    Reply
  84. Andrzej

    Bleen, vorbeam de ierarhizarea blogurilor de pe roumanian hot blgos si despre faptul ca mm blogary a sarit (ciudat) pe locul doi, iar blogul lui Zubeldian, pe locul trei, ca afisare, declasand cu doua locuri doua bloguri care de ani buni muncesc pentru democratie.

    Nu am date si nu stiu cine sunt cei care intretin acest site dar cred ca este nedrept. Fiecare sa-si castige locul dupa merite si dupa munca(chiar si in cazul mmblogary).

    Reply
  85. Andrzej

    Ce mama dracului facti voi adminii de la RHB, aruncati tot ce s-a cladit pana acum tenace doar ca apar figuri interesante si interesate?

    Cine dracu’ este ascest Ivan Zubeldian, plasat acolo unde altii fac munca de ani de zile?.

    Ce mare scofala a facut mm blogary in afara de a se constitui ca un club inchis si ingust, alungand pe toti cei neplacuti voua celor cativa “ziaristi” flamanzi care acum va dati mari bloger, si care stati la taifas ca pe chat pe mmblogary?

    Cum puteti justifica retrogradarea unor bloguri cu reputatie, doar pentru a baga in fata insi care acum apar de niciunde.

    Reply
  86. Mihai D. Popescu

    @John Galt: 1) "Who is John Galt?"… Nu e nevoie să consumaţi gloanţele cu mine… 2) Apoi nu văd relevanţa citării lui Polybius în contextul de aici… 3) Nu spun că n-ar fi nevoie de bătrâni – însă "the New Dark Ages" i-ar lovi mai tare pe cei tineri decât pe noi… Aşa că…

    Reply
  87. Leon cel Treaz

    @

    mala regina (elena? sulfina? roberta alma?), invidiosa pulchrae privignae cognominatae "albanivis" (sebastianus lazarus?) petit venatori ut interficiat puellam et eius pulmones iecurque referat. venator (emilanus bocus? ioannes alutaniensis? georgius papilio? sorinus virensfolium?) autem inducit adulescentulam in nemus, sed sinit eam fugire et malam reginam fallit referendo pulmones iecurque porcelli. errans in silva, albanix parvam domum reperit atque ibi requiescit. quam septem nani (michaelis germanicus, monica macoveiam, traianus hungarorum etc) inveniunt, domini loci. sciens albanivem vivere, mala regina ter conatur ut occidat albanivem ut fiat denuo pulcherrima sed tandem ipsa obit.

    Reply
  88. judex

    Ma gandeam:

    1) Lazaroiu, Eckstein…astfel, miza alegerilor din Ro va deveni, in sfarsit, preponderent o problema de politica interna, astfel ca in competitia politica sa se ajunga – dupa 20 de ani de minciuna – la o adevarata confruntare ideologica.

    2) Astfel, la viitoarele alegeri, va fi interesant de observat pozitionarea actualelor partide. Eu as paria ca PDL va deveni in curand centru-stanga, in timp ce la USL se va observa clar Scufita de sub basca lui Ilici.

    Reply
  89. android

    Neamtu a plecat de la IICCMER, deci a plecat din obligatiile fata de stat. acum pare pus pe fapte mari… Sa fie intr-un ceas bun.

    Reply
  90. Ella

    Subscriu la cele scrise de Spartakus. Cred ca masa critica a fost atinsa, a sosit vremea actiunii! Exista multe interpretari ale gestului demiterii lui S. Lazaroiu. Printre ele cred ca ar fi si acela ca PDL si-a atins limitele. Este partidul de la care inca mai speram cate ceva, dar continua sa dezamageasca prin felul in care isi izoleaza reformatorii sau ii mazilesc. Inca sper ca in Romania se poate face si altfel politica. Locuiesc de doi ani in Elvetia dar nu am parasit niciodata Romania.

    A scris Neamtu ca va tine legatura cu Diaspora. Cred ca vom avea un cuvant de spus asa cum a fost si la prezidentiale. Asa ca "Asociatia Blogary", "Miscare Populara", ACZ sau cum s-o numi, la treaba! Suntem mai multi decat cred unii…

    Foarte bun articol: http://www.reportervirtual.ro/2011/09/lazaroiule-ridica-...

    Reply
  91. Hantzy

    Desigur ca nu, tucule!

    Nu PD-L-ul trebuie privit ca un dusman, ci NR trebuie vazut ca un concurent. Singurul! Sa uite lumea ca exista si uslasii.

    Reply
  92. daniel

    Că tot vorbim de organizare.

    Inevitabil, trebuie create canale de comunicare mai confidenţiale decât blogul.

    O să mă întrebaţi natural de ce, dar dacă opiniile generale sunt absolut normal transparente şi accesibile tuturor, inclusiv jurnaliştilor în căutare de senzaţie, şi subiecte altele discuţii ar trebui purtate într-un cadru mai restrâns şi serios,cu oameni care îşi vor declina identitatea reală care va trebui confirmată prin responsabilitatea celui care va subscrie şi o apartenenţă loială la nouă mişcare.

    Nu sugerez secretizare, am oroare la cuvântul ăsta dar, pentru a evita ca eventualii adversari politici să profite de avantajul unor discuţii a unor oameni inteligenţi şi cu expertiză şi care să preia ideile gratos(nu uitaţi că actualii oponenţi politici au deja oameni şi bani, dar…sunt în mare parte în lipsă de idei) ar fi, după opinia mea necesară cum am afirmat mai sus o interfaţă mai confidenţială. S-ar putea alege totalemente o interfaţă gen forum cu parolă şi nume de user(repet,acces pe o bază a unei identităţi declinată şi confirmată, adrese de contact reale), o interfaţă gen facebook, google plus cu limitări de acces, o interfaţă şi mai interesantă gen diaspora(din păcate e în stadiul beta, reţea socială care permită conectarea pe grupuri direct, gen filesharingul).

    Pentru că poţi discuta o strategie,sau tactică politică dar imediat adversarul politic vine, citeşte blogul şi e mai uşor ca să pregătească o replică.

    De asemeni un cont Twitter pentru răspândirea unor mesaje scurte publice ar fi necesar, din partea organizatorilor.

    Transparenţa de asemeni e foarte necesară, comunicare continuă cu oamenii.

    Reply
  93. dana goga

    Mai e nevoie si de un minim fler politic, nu doar de inteligenta si de bune intentii.

    Cand intri intr-o serparie trebuie sa stii sa sssssasai ca serpii daca vrei sa supravietuiesti, altfel n-ai nicio sansa.

    Se pare ca Dl Lazaroiu e putin cam "autist" in ale politicii din moment ce a crezut ca e suficient sa apeleze la responsabilitatea si la bunul simt al politicienilor, pt a-si duce la indeplinire intentiile.

    S-a inselat amarnic.

    Cred ca, ori s-a lecuit de politica, ori a invatat o lectie care, mai mult ca sigur, (sper) ii va folosi in viitor.

    Reply
  94. Leon cel Treaz

    @

    sunt curios sa vad o intalnire concreta cu cetatenii, a dictatorului Neamtu: "Sunt Michael Teutsch, unul dintre cei sapte pitici ai ACZ si am venit sa ma intalnesc concret cu dumneavoastra".

    cred ca la asta se pricep foarte bine jigodiile titrate din linia dura a PDL, gen Oltean

    Reply
  95. tucu

    Indiferent cite prostii scot pe gura unii membri PDL nu cred ca PDL trebue privit ca un dusman ci ca un viitor aliat.

    Ceea ce trebue sa facem noi este o alternativa pe segmentul de dreapta unde astazi PDL ul are exclusivitate astfel incit dreapta sa si diversifice oferta.

    Probabil ca daca apare concurenta PDL ul va trebui sa si tina prostii cu gura inchisa.

    Reply
  96. ender

    Cei care vor sa se joace ca-n fratii Grim, sunt rugati sa treaca pe Disney Channel. Cat despre abonamentul lui Gigi B. ori cel al lui Dan D. la o presupusa miscare populara, le dorim mult succes. Noua Republica va fi o miscare populara, dar nu e Miscarea Populara. Si nu e nici Alba ca Zapada, mai degraba e Harap Alb.

    Reply
  97. amanda

    Iata ce crede Flutur.

    http://www.ziare.com/lazaroiu/demis/flutur-despre

    Primvicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat vineri, pentru Ziare.com, ca masuri ferme precum revocarea lui Sebastian Lazaroiu din Guvern trebuie continuate "foarte repede" si cu altii care incalca disciplina de partid.

    "Cred ca e nevoie de mai multa disciplina in PDL si in randul celor care sunt sustinuti de PDL. Dupa parerea mea aceste masuri trebuie continuate si cu altii care incalca regulile si statutul PDL-ului, foarte repede.

    Legat de cazul acesta, asta este situatia. Comentarii politice despre PDL poate cei mai indreptatiti sa faca sunt membrii PDL, dar in interior, mai putin cei care nu sunt membri dar beneficiaza de sustinerea PDL", a declarat Gheorghe Flutur pentru Ziare.com.

    Reply
  98. Mihail Neamtu

    Mai sunt 14 luni pina la alegeri. Cei care cred intr-o resetare a ciclului politic si care pledeaza pentru o noua constructie constitutionala vor avea o platforma care sa-i reprezinte.

    Reply
  99. Spartakus

    In loc sa facem a tzaspea Republica si sa cautam Degoli sau Miteranzi printre vecinii de bloc sau de blog, mai bine totusi am duce Alba ca Zapada, la tribunal, sa o botezam si sa nu moara pagana, saraca. Nu de alta, dar vad ca multi s-au inscris deja pe post de gineri si abia o asteapta sa creasca, mititica, ca s-o ia ei de fata mare la facu-tzi si dregu-tzi. Ia uitati aici:

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10155125-gigi

    Deci avem Dan Diaconescu abonat, avem Becali abonat, cine mai lipseste dintre petitorii lu' printesa?

    Reply
  100. Vladimir Tismaneanu

    Cred ca o miscare pentru a Treia Republica, deci una noua, este binevenita, fie si la nivelul unei inteligente dezbateri publice. Prima "Republica" a fost cea comunista, a doua, cea definita de Consitututia iorgovano-iliesciana. Noua Republica, a Treia, este Romania ca parte din UE si din NATO, o comunitate politica dedicata statului de drept si valorilor civismului democratic.

    Reply
  101. judex

    Mihai Neamtu a reusit sa gaseasca tonul potrivit: povestea ACZ nu este despre SL, ci despre noua politica din Ro. Rezultatul efectului Lazaroiu este aparitia adevaratei opozitii pentru PDL. USL nici nu stie cat de mic a-nceput sa fie…P.S. Cred ca Biden si Baroso sunt si ei amestecati.

    Reply
  102. tucu

    Eu speram sa reusim sa facem macar un curent de opinie, un polisor , poate un partidulet.

    Vad insa ca s a ajuns deja la a 5 a republica,se dezbate constitutia si probabil mai spre seara o sa apara si propuneri pentru guvern.

    Pacat.

    In ritmul asta o sa obosim repede.

    Reply
  103. John Galt

    @ Mihai D Popescu

    just a quick note:

    “And hence when by their foolish thirst for reputation they have created among the masses an appetite for gifts and the habit of receiving them, democracy in its turn is abolished and changes into a rule of force and violence. For the people, having grown accustomed to feed at the expense of others and to depend for their livelihood on the property of others, as soon as they find a leader who is enterprising but is excluded from the houses of office by his penury, institute the rule of violence; and now uniting their forces massacre, banish, and plunder, until they degenerate again into perfect savages and find once more a master and monarch.” – The Histories 6.9.7-9, Polybius (ca. 200–118 BC)

    Nu e nimic nou sub soare. Acum tocmai de batrani avem nevoie (ce nu prea exista), nu de tineri involburati. Altfel nu mai prinde nimeni "nepoti".

    Reply
  104. John Galt

    As vrea o Constitutie care sa plece din start cu ideea ca cei care ajung la putere o fac doar pentru a FURA. Dar o data ajunsi acolo, as vrea ca acestia sa nu aiba nici o posibilitate de a face acest lucru.

    Intai platesti – apoi te judeci, nu? Dreptul comercial pleaca de la prezumtia de vinovatie, nu e ca in civil.

    Singura varianta ca intreprinzatorul sa aplice pentru aceste functii administrative este ca salariul lui sa fie privit ca o prima de succes, si doar in caz de succes. Iar acelasi timp, functia sa fie conditionata de o raspundere cu propria avere si cu o asigurare profesionala (cu garantie bancara) pentru cazurile toate cazurile de "malpraxis" pentru care e raspunzator. Altfel nu l-as lasa sa-si dea cu parerea despre miliarde..

    Daca s-ar porni cu astfel de principii nu as avea nici o problema sa-i platesc cu milioane, cu salarii de sute de ori mai mari ca ORIUNDE in vest. Pentru ca oricum as iesi mai ieftin. In plus, avand aceasta motivare, sunt sigur ca sute de manageri cu experienta ar veni aici din toate colturile lumii, mai ales ca oportunitatile s-au cam terminat la ei.

    Pe cand la noi, abia ar incepe.

    🙂

    Reply
  105. Dragos Coste

    @spartakus – pana si visatorii din Partidul Verde au reusit strangerea catorva zeci de mii de voturi doar pe baza unei platforme adresata unui minimorum de pestisori din pool-ul electoral.

    Imi vine greu de crezut ca ceva ce se adreseaza tuturor si impartasit de asemenea de marea majoritate a tarii – nu va strange voturile.

    Trebuie insa stranse randurile in sensul constituirii unui grup de actiune, un nucleu care sa elaboreze masurile CONCRETE ce trebuiesc luate. E primul deziderat, esential. Apoi mai discutam cum coagulam "indignatii" Romaniei.

    Reply
  106. Spartakus

    Domnule Neamtu, vorbele pe care le scrii dumneata arata suna minunat pe sticla computerului, dar, din pacate, n-avem nici suficienti nemti sa le implementeze, nici suficiente computere sa le raspandeasca. Eu urmaresc de ceva timp platforma Blogary, dar observ un lucru: toti spun vorbe frumoase, inaltatoare, dar pana acum nimeni n-a trecut la fapte. Fratilor, vremea vorbelor a trecut. De vorbit, vorbeste si Vadim, vorbeste si Dan Diaconescu, ba chiar si Becali vorbeste, printre behaieli. Asa, si? Vreti ca lumea sa va compare cu ei si sa va numeasca gargaragii? Nu de teoria chibritului stins avem nevoie, ci de practica. Oldhash are dreptate: daca s-ar face miscarea asta, n-ar avea mai mult de cateva zeci de mii membri, recrutati de pe net. Si cam tot atatia votanti. Dar marea masa a nehotaratilor nu va fi atrasa de vorbe. Vorbe au mai auzit. Vor fapte. Faceti Miscarea aia odata, puneti-l in capul ei, cu anasana, daca nu vrea de buna voie, pe Lazaroiu, si sa-i dam, naibii, drumul odata! Sa iesim in fatza, ca daca si arabetii ramaneau la nivelul manifestelor pe Facebook, Mubarak si Gaddafi erau si acum la putere! Sa aratam partidelor existente ca se poate face politica si altfel, ca exista oameni care pot vota si cu sufletul si cu mintea, nu doar pomanagii care-i voteaza cu burta pe alde Solomon, Oprisan sau Mazare! Altfel, sa stiti de la mine: daca nu faceti Miscarea ACUM, cat sfantul Sebastian e inca martirizat, n-o sa aveti voi vorbe la alegeri cata fasole cu ciolan o sa aiba ei.

    Reply
  107. lucid

    Mihai Neamtzu: paralela "a III-a Republica" in Romania – "a V-a Republica" in Frantza se impune de la sine. Asemanari: aceeasi clasa politica gunoiera care a pierdut increderea marii majoritatzi a populatziei, aceeasi lipsa de perspective intr-o situatzie in care crizele se succed (desigur, crizele economico-monetare nu sunt razboiul din Algeria dar costa si ele, din fericire nu in sange). Lipsa unui previzibil "De Gaulle" e un handicap dar se poate construi in sensul Generalului, in primul rand un program politic cu idei putzine dar clare:

    – republica prezidentziala

    – parlament unicameral "cei trei sute"

    – vot uninominal in doua tururi

    – legea confiscarii averilor ilicite – deci fara justificari in acte legale

    – justitzie cu sistem de juratzi, alegerea judecatorilor si raspunderea materiala a magistratzilor

    – continuarea asanarii invatzamantului dupa modelul Funeriu si curatzarea pana la capat cu orice risc de impostura si coruptzie a sistemului universitar

    – sistem sanitar cu asigurare minima de servicii esentziale iar restul privatizat paralel cu reducerea contributziei obligatorii a asiguratzilor

    E nevoie desigur de o Union pour la Nouvelle Republique – ideea lui Stefan Vlaston cu pastrarea denumirii Alba ca Zapada este foarte buna, si de un grup de intelectuali militantzi, chiar daca nu gasim un Malraux sau un Mauriac.

    E timpul actziunii dar numai dupa ce se cristalizeaza OBIECTIVELE CONCRETE ale celei de-a treia republici, obiective de tipul celor mentzionate.

    PS Am primit mesajul d-nei Dobre si next week voi face o prima donatzie mergand pe "mana" comunitatzii stavropoleositane, desi nu prea vad legatura cu ortodoxia noastra a donatorilor institutzionali ai fundatziei. De aceea repet sugestia crearii unei Fundatzii declarat crestin-ortodoxe, esentziala acum in paralel cu noul partid caci iubirea concreta de aproapele trebuie neaparat sa insotzeasca indreptarea pacatosului sistem asistentzial.

    Reply
  108. Mihai D. Popescu

    @oldhash: Când o mână de tineri se hotărăşte să ACŢIONEZE în Cetate, ultimul lucru pe care cei cu pretenţii de "bătrâni înţelepţi" ar trebui să-l facă este să tăbare cu diverse pilde sceptice… Chiar e nevoie să umplem locul acesta cu glume de acu' douăzeci-şi-ceva de ani? Chiar e nevoie să-i reluăm pe alde Parmenide, Heraclit ori Aristotel? Poate că au mai citit şi tinerii noştri câteceva…

    Reply
  109. Dragos Coste

    O simpla remarca: cei care s-ar ralia nu sunt doar din Bucuresti,Neamt sau Bistrita,nu ne uitati nici pe noi, Diaspora, care in mare majoritate suntem plecati exact din cauza lipsei unei Romanii bune si curate si care am votat de fiecare data pentru chiar si cea mai palida tentativa de reforma si schimbare !

    Cat despre masuri concrete, pe langa partea din blogosfera variabila, nu uitati de facebook !

    Reply
  110. oldhash

    Frumos manifest, dle Neamțu! 🙂

    Cunoastem zicerea lui E Burke, era motto-ul meu pe ForCot în vremea campaniei «Ori Bombo, ori emigrăm în Congo».

    Daca ar fi milioanele de români de care pomeniți, acu n-am mai discuta subiectul ăsta. Sunt cam vreo câteva zeci de mii, legați prin NET…

    Suficienți pentru trafic.

    Si poate pentru inițierea "unei reacții în lant", dar cu timp de acumulare așa de luung…

    Pe vremea impușcatului circula un banc, din nefericire foarte actual:

    « Miezul nopții la trecerea din anul 1999 în 2000. Se așteaptă mesajul de anul nou al conducătorului iubit. Brusc, imaginea e spartă de un semnal parazit, o voce supremă rostește: "Pământeni, istoria voastra s-a terminat, a venit sfârsitul lumii!!!".

    Momente de uluire și panică după care revine imaginea cu Ceaușescu care încearcă liniștirea populației: "Tovarăsi, stați liniștiți, nu e vorba de noi! Noi sîntem cu 200 de ani în urmă…"»

    Poate n-or mai fi chiar 200 de ani, da' v'o sută tot mai avem…

    Reply
  111. Mihai D. Popescu

    @ Mihail Neamţu: "sa intram in actiune"…

    Aşa da… Este nevoie bineînţeles de "poziţionări" ideatice şi doctrinare (preliminare)… Dar este deja mandatoriu a trece la ACŢIUNE – duşmanca tradiţională a intelectualului (opare numai român?)…

    Reply
  112. Mihai D. Popescu

    @ Bleen: Motto-ul dumitale este "A joke is a very serious thing"…

    But humor can be a double-edged sword. If you use it properly you can gain a lot, but misusing it will set you back… Being funny is good, but you don't have to be funny all the time… Trying to be funny all the time isn't a good thing… Sometimes you fall into the trap of joking around too much. Of course everyone knows there's too much of a good thing. The guy who's always 'on' gets tiresome pretty quickly. People also take you less seriously if all you can seem to do is kid around. But getting a laugh from someone seems like such a good thing. They're entertained and you get the validation. It's tempting to try and keep that going for as long as you can. You may even pressure yourself to always be a great comedian. No need for that.

    ETC, ETC, ETC…………..

    Reply
  113. Mihail Neamtu

    Aosit vremea sa aruncam pe fereastra cearceaful de vorbe si sa intram in actiune – fiecare asa cum poate, prin vectorul pe care-l alege.

    dreapta nu e doar un partid si cu atit mai putin blogosfera. actiunea inseamna intilniri concrete cu cetatenii.

    Reply
  114. Cosmin Aldea

    @Dan Danila

    Ba da, românii vor raspunde la un apel coerent si sincer, promovat de cineva credibil si sustinut de noi toti. Avem nevoie de Noua Republica! Si la Ploiesti, si la Giurgiu, si la Arad, si la Constanta, si la Suceava, si la Bucuresti. Taria noastra sta in puterea credintei, nu in bani, numar sau organizatii. Avem nevoie de toti cei care cred intr-o noua republica. Atat. Restul e constructie. Nu e nici simpla si nici usoara. Este insa nu doar posibila ci fundamental necesara.

    NOVA REPVUBLICA

    Crede quod habes, et habes

    Reply
  115. nicole

    Sute de mii, milioane de oameni se vor putea regasi in acest crez politic. Dar foarte multi si activi se vor regasi in profilul de varsta, competenta, munca si idealuri ale celor care fundamenteaza aceasta noua miscare. Este timpul ca aceasta generatie sa invarta motoarele si sa fixeze tintele pentru ce doreste sa fie tara lor si a "copiilor copiilor lor". Haideti, capul sus si la treaba! 🙂 SUCCES!

    Reply
  116. dacian.tolea

    @dan danila

    "Ar fi prea frumos ca sa fie adevarat…" Pai, tocmai de aceea trebuie luptat. Idealistii pragmatici de care spune Mihail Neamtu in acest text-credo sau acei "practical dreamers" de care vorbea Ronald Reagan sunt cei care pot sa transforme astfel de idealuri in realitati, in ceva … adevarat! Nu cred in teze de genul "la noi nu se poate", "romanul e slab", "da, suna bine, dar nu pentru Romania" etc. s.a.m.d.

    "Practical dreamers", la ei e solutia!

    Reply
  117. vasile dumitru

    milioane de romani,dar nu suficienti pt, a face noua republica prin votare.subconstientul colectiv al poporului simte ,si nu o sa voteze pe idealisti,va vota un dibaci,un diplomat,un politician,ramane revolutia,,imposibila actualmente inUE.ramine sa asteptati o eventuala conjuctura politica,dar cu artma la picior.In alta ordine de idei;americanii ortodoxi cu care partid voteaza;cu democrati.cu republicani?

    Reply
  118. Riddick

    Am scăpat de Moscova şi am dat de Bruxelles. Ăştia nu te împing de la spate cu "balalaika", ci te prind într-o pânză de păianjen de tratate, convenţii şi directive pe care nimeni nu are timp să le citească sau să le priceapă. Vor să reglementeze tot, să planifice şi să administreze mai ceva decât CAER-ul.

    Reply
  119. amanda

    Are sau n-are Lazaroiu cojones? Asta e intrebarea. Nu a aratat nimic deocamdata in sens politic. E comentatorul unei realitati care nu exista pe hirtie, in fapte, in actiune. Pina una alta, vad ca se apuca altii de treaba. Bravo!

    Reply
  120. Stefan Vlaston

    "Un nou partid nu e un capriciu, nici o iluzie: e o necesitate".

    Am imbatranit scriind articole pe tema asta. Hai sa-l facem. Ne impiedica ceva sau cineva? Nu. Poate doar propria comoditate.

    E nevoie de:

    1/ Lideri. Ii avem? sa iasa in fata

    2/ Idei, program. Le avem? pe masa cu ele.

    3/ Organizare. Comitet de initiativa. Replici ale lui in judete.

    4/ Resurse umane si materiale. Donatii, 5 euro prin SMS, resurse proprii de timp si efort.

    Cine este catalizatorul? Sunt mai multi? Hai, la inaintare. Sa nu pierdem valul mediatic.

    Reply
  121. Bleen

    Cîte ceva despre primii aderenţi Blogary:

    cel mai tînăr – 25 de ani

    cel mai în vîrstă – 73 de ani

    media de vîrstă – 46 de ani

    majoritatea aderenţilor au peste 30 de ani (90%)

    Profesiunile cele mai bine reprezentate: ingineri, arhitecţi, economişti, profesori…

    Reply
  122. nightmare

    Doamnelor si Domnilor !!!!

    aveti curaj sa puneti pariu ,ca ACZ va da urmatorul Presedinte ???!!!

    ACZ se face ,nu pentru alegerile de anul viitor ….ACZ se face pentru alegerile prezidentiale din 2014 si pentru viitoarele alegeri din 2016.

    urmariti miscarile "Regelui Scorpion" !!!…sunt miscari politice psihologice si sociologice!!!…ehehehe

    Reply
  123. Dan Danila

    ar fi prea frumos ca sa fie adevarat… romanii nu coaguleaza, nu mai raspund la asemenea „apeluri”… supralicitarea este tactica internationala a politicii inainte de alegeri, ca la talcioc, promiti mult mai mult decat se poate face, ca sa ramana macar un rest… sunt tari in care s-ar putea… la noi, ba…

    Reply
  124. ender

    @bleen Ntz, nu te baga la Ploiesti ca acolo-i Avramescu si Voinescu care fac o republica monarhica. Incearca si tu pe la Giurgiu, fa o republica fluviala 😉

    Reply
  125. dacian.tolea

    Noua Republica este, pana la urma, idealul pentru care s-a luptat si s-a murit in 1989 si 1990. Un ideal ingropat de cazmalele ideologice ale politrucilor din jurul lui Iliescu.

    In Romania, dupa razboi, Republica a fost rezultatul unei talharii, al unei agresiuni externe, al torturarii si amputarii celor mai in putere si mai sanatoase madulare ale trupului acestei natiuni.

    Dupa ceausism, Republica a fost rezultatul aceluiasi vechi furt, combinat cu o manipulare smechera, de rit nou. Niciodata Republica nu a fost un produs cu adevarat legitim, inspirat si creat de cetateni, de natiune.

    Iata de ce Noua Republica a fost mereu o aspiratie funciara, o responsabilitate nerostita, ascunsa, ca o durere pulsatila, care devine acum o obligatie publica, o responsabilitate nationala.

    Un strigat al ratiunii, un apel al inimii acestei natiuni, un mars al credintei. O datorie de constiinta!

    E timpul sa trecem la treaba, sa lasam in urma republica servita cu tancuri si proletari manipulati si sa turnam, cu tot ce avem mai bun, fundatia pentru o Noua Republica!

    E vremea antreprenorilor, e vremea constructorilor, a oamenilor curajosi si responsabili, a celor cu credinta adevarata. Da, Mihai, e vremea oamenilor buni!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *