”Cum sa scapam de Basescu” se intoarce

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis vineri, 6 aprilie a.c., câte o scrisoare președintelui Partidului Social Democrat, Victor Ponta, președintelui Partidului Național Liberal, Crin Antonescu, și președintelui Partidului Conservator, Daniel Constantin. Vă prezentăm integral textul scrisorii:

“Stimate domnule Preşedinte,

Îmi este cunoscut faptul că în cursul zilei de 7 aprilie 2012 se desfăşoară Congresul Extraordinar al partidului pe care îl conduceţi.

Consecvent ideii de respectare a votului electoratului și principiilor Constituţiei îmi permit să vă reamintesc faptul că prin Referendumul din noiembrie 2009 electoratul a votat pentru Parlament Unicameral şi maxim 300 de membri ai Parlamentului. Acest subiect cu propuneri adecvate l-am ridicat şi în cadrul consultărilor care au avut loc la Palatul Cotroceni în data de 6 februarie 2012.

Din păcate, propunerea mea cu privire la revizuirea Constituţiei pentru implementarea rezultatului referendumului din noiembrie 2009 a rămas până astăzi fără un răspuns oficial din partea partidului dumneavoastră.

Având în vedere credinţa mea că organele colective de conducere ale partidelor sunt cele care trebuie antrenate în deciziile importante pentru ţară, vă adresez rugămintea respectoasă de a supune Congresului Extraordinar al partidului pe care îl conduceți următoarele propuneri având ca obiectiv respectarea votului românilor:
1. Participarea parlamentarilor partidului dumneavoastră la procesul de revizuire a Constituţiei pentru punerea acesteia în acord cu rezultatul referendumului din noiembrie 2009 (parlament unicameral, 300 parlamentari);
2. Revizuirea ar trebui să includă şi reducerea mandatului Preşedintelui României la 4 ani astfel încât alegerile parlamentare şi prezidenţiale să se desfăşoare simultan;
3. Lucrările pentru adoptarea legii de revizuire a Constituţiei ar trebui să se desfăşoare astfel încât legea de revizuire a Constituţiei să fie supusă referendumului cu ocazia alegerilor locale.

În cazul în care veţi accepta revizuirea Constituţiei aşa cum ea a fost cerută prin referendumul din noiembrie 2009, dar şi propunerea mea de reducere a mandatului preşedintelui la 4 ani, vă garantez că în timp util voi demisiona din funcţia de preşedinte al României, astfel încât alegerile legislative din noiembrie 2012 să se desfăşoare simultan cu alegerile prezidenţiale.

Consider că o astfel de abordare este în măsură a da oamenilor politici ocazia să respecte înscrisul constituţional de la art. 2 din Constituţia României care precizează dreptul de exercitare a suveranităţii naţionale a poporului român prin referendum.

În acelaşi timp, apreciez că revenirea la mandatul de 4 ani pentru Preşedintele României este necesară în perspectiva consolidării deplinei democraţii. ”

Sursa: presidency.ro

În 24 ianuarie 2012 scriam:

”Păi dacă e să facem ce vrea ţara, s-o luăm cronologic şi legal. A vrut ţara parlament unicameral şi 300 de parlamentari? Şi-a exprimat suveranitatea la referendum? Şi-a exprimat-o. A fost validat referendumul? A fost validat. Dacă USL vrea să pună în aplicare ce vrea ţara, să voteze alături de celelalte partide din parlament revizuirea Constituţiei şi trecerea la parlament unicameral şi 300 de parlamentari, aşa cum a decis electoratul, aşa cum au decis cîteva milioane de români prin vot, şi nu 15 000 de ultraşi, ocupişti şi uselişti în piaţă, cu urletul şi cărămida. Adică nu facem ce a votat ţara la referendum, nu facem aşa cum au decis milioane de români, prin vot, şi facem ce vrea Antena 3 şi Peluza Sud?

Există o foarte bună soluţie pentru demisia lui Băsescu. Schimbarea Constituţiei. A şi propus-o. O nouă Constituţie, aşa cum a decis poporul la referendum, parlament unicameral, 300 de parlamentari, eventual reorganizarea administrativ-teritorială şi renunţarea la judeţele lui Ceauşescu din ’68, limita de deficit de 0,5%, un nou sistem constituţional, curat semiprezidenţial sau curat parlamentar, alegeri prezidenţiale în acelaşi timp cu cele parlamentare (dacă se optează pentru sistem semiprezidenţial – dacă nu, viitorul preşedinte va fi ales de Parlament şi va avea rol decorativ, adică va da decoraţii, mai pe româneşte) şi Băsescu renunţă la 2 ani de mandat. Nimic mai uşor.”

http://www.blogary.ro/2012/01/cum-sa-scapam-de-basescu-in-2012/

Sever Voinescu despre Sebastian Lăzăroiu și scenariul demisiei lui Băsescu:

„Nu e nimic nou nici in uimirea cu care ii citesc acest interviu. Dl Lazaroiu nu inceteaza sa ma uimeasca de cand l-am remarcat in peisajul, adesea delirant, al opiniilor politice de la noi acum multi ani. Dorinta sa de a uimi are ceva mai degraba specific show-businessului decat analizei politice dar, de cand s-a inventat talk-showul politic, nu a devenit si politica un show? 

Probabil ca dl Lazaroiu, vizionar cum il stim, face astazi ceea ce analistii vor face in viitor in mod obisnuit. Asa cum Lady Gaga socheaza cu cate ceva la fiecare aparitie si a devenit superstar in domeniul ei, analistul politic va trebui sa propuna cele mai nastrusnice si colorate ipoteze ca sa devina superstar in domeniul lui. In prezent, insa, dl Lazaroiu pare un pic excentric”

Facebook Comments

77 Comments ”Cum sa scapam de Basescu” se intoarce

 1. Dragos

  Ponta: „Am primit şi o scrisoare de la domnia sa. Nu am citit-o, am sperat că scrie demisie. Nescriind însă demisie…”
   
   

  Reply
 2. Nea

  Bleen, cât n-a apus încă soarele, scoate scârboşenia aia de Share care se plimbă ca o libarcă pe text, că acuşi îmi fac o păpuşă cu livefyre şi-i înţep ficaţii cu bolduri. Sau pune-o dracu într-un colţ, ce rost are să mascheze textul?

  Reply
   1. Nea

     @mac gregor Dacă dai clic pe ea se face şi mai mare şi stă sculată pe juma de ecran, am încercat.

    Reply
  1. Amelia New

    @Nea Tocmai mi-a promis ca o scoate (la cererea publicului comentator); sa-l vedem daca se tine promisiune. 

   Reply
   1. Nea

     @Bleen Mersi, poţi să pui la schimb chiar şi mecla lui Claudiu Crăciun sau a lui Crin, ptiu! că suntem în postul Paştelui.

    Reply
    1. Hongse

     @Bleen@Nea
     Şi io am crom, dar tot acoperă textul. În oarece măsură; dacă faci fereastra suficient de mare atunci are loc fără să deranjeze. Mă gândisem că dacă ar fi pe partea dreaptă nu supără pe nimeni, că e loc acolo, la ultimele comentarii. Dar e de stânga…
      

     Reply
    2. Yeba

     @Bleen, ai scos chestia aia drăguță, verde, cu 3 cerculețe, care însuflețea imaginea sau e ceva de la browserul meu de Ploiești?

     Reply
    3. Bleen

      @Hongse  @Nea O fi de la monitor. Eu sînt pe 1680×1050. La mine chestia aia drăguță, verde, cu 3 cerculețe, care însufletețea imaginea e la 1 metru în stînga textului.

     Reply
    4. Hongse

     @Bleen@Nea
     Maximized sau suficient de mare fereastra, nu-i problemă, dă pe lângă (eu sunt la 1600×1200). Dar când am broser-ul în fereastră ne-maximixată chiar acoperă textul. Pe partea dreaptă nu deranjează, e loc acolo (dar nu pentru Gerilă sau Crin, cum a sugerat Nea…). 
      

     Reply
   2. Yeba

    Parcă ți-ar zice cineva ceva dacă ai face și tu un eseu, procesul-verbal al congreselor sau follow up la Cutia Pandorei …

    Reply
 3. nedormitul

  de ce sînt usl-iștii tîmpiți
  nu prea s-a discutat garanția președintelui: să zicem că usl s-ar întoarce în parlament, iar președintele nu ar demisiona în timp util pentru organizarea alegerilor. cu o zi înainte de a se putea depune candidaturile pentru președinție, usl le transmite tuturor alegătorilor să NU voteze constituția. în data alegerilor, constituția va avea numai voturile pedeliștilor (să zicem, 10-15% din numărul total de alegători). SE CONSIDERĂ RESPINSĂ LA REFERENDUM.

  Reply
  1. Andrada

    @nedormitul nu am nicio indoiala ca presedintele nu isi va tine promisiunea. Si oricum, isi va depune mandatul numai daca rezultatul de la vot va fi favorabil. Ceea ce mi se pare insa trist, este ca singurul roman ales prin vot direct popular, isi pune mandatul in joc pentru ca opozitia sa accepte ceea ce romanii au consfintit printr-un referendum.

   Reply
   1. cristihan

     @Andrada  @nedormitul Nu sunt convins ca e corect sau ca am inteles argumentul lui nedo, dar mai am o dovada clara: se tem ca Basescu vrea sa candideze din nou, sub un pretext de tip Iliescu (n-are doua mandate complete). Asta in timp ce tot ei sunt siguri ca 90% dintre romani nu-l mai vor pe Basescu presedinte! Pai ar trebui chiar sa modifice Constitutia astfel incat sa-l oblige sa candideze din nou, doar ca sa-l umileasca! 😀 Da’ nu-i duce capul sa puna cap la cap propriile opinii…

    Reply
   2. nedormitul

     @Andrada
    nu e vorba de tine, e vorba de ei. de fapt, nu vor o altă constituţie. eu, ca votant al lui băsescu, aş fi de acord cu acest sacrificiu.
    în privinţa unui al treilea ipotetic mandat, toată lumea ştie, inclusiv băsescu, că dacă ar avea voie să candideze, n-ar mai cîştiga. asta e popularitatea lui, la 10-15% sau mai jos.
    în plus, să presupunem că pdl-ul sau altcineva se apucă să strîngă semnături pentru candidatura lui băsescu – ar ajunge tot la ce-am spus mai sus, adică ar transmite electoratului propriu să refuze buletinele de vot pentru constituţie.

    Reply
 4. nedormitul

  o parte din electoratul pnl+psd+pc a votat în 2009 pentru schimbarea constituției. aceeași parte aprobă acum gestul celor trei partide. poți evolua în timp, îți poți schimba opiniile, dacă oameni mai deștepți decît tine ți le-au explicat și le-ai înțeles. dar nu poți să-ți schimbi principiile. așteptați-vă ca o mare parte din electoratul usl să fie, de fapt, schizofrenic.

  Reply
 5. LunguVictorEugenMihai

  va rog sa ghiciti cine a rostit aceste cuvinte: “Avem datoria să eliberăm România de un regim mafiot şi corupt. Suntem obligaţi moral să destructurăm un regim poliţienesc prin care şantajul politic va deveni principalul instrument de guvernare. De la noi aşteaptă cetăţenii reinstituiriea statului de drept”.
  un santajist, nepotul cuiva, un mituitor sau un traficant de influenta (obtinator de foloase necuvenite printre care si niscaiva termopane)?
  fiti corecti, alegeti doar varianta care credeti ca va primi doi ani cu executare.

  Reply
 6. mac gregor

  Efectul asupra mea personal este ca au reusit sa ma enerveze  peste masura. Chiar mai mult decat pot sa suport fara sa dau suturi in koor cuiva, si fiind un om corect prefer sa dau in persoana vinovata (adica in ei) pana imi vars toti nervii .
   
   Eram oarecum resemnat cu ideea ca PDL va pierde alegerile dar acum am hotarat ca astia din USL merita tot ce vor primi, ba chiar mi-e teama ca nu pot eu sa le dau atat cat merita.

  Reply
 7. oglinjoara

  USL are o mică problemă: congresele lor reunite au stabilit că Ponta va fi premier, iar Antonescu preşedinte.
   
  Cum rămâne cu prevederea legală din statutul USL, ratificată de Tribunal, adică, prin care candidatul la preşedinţie va fi stabilit prin sondaj, candidatul fiind cel care are procentajul cel mai bun?
   
  Ce hotărâre prevalează?

  Reply
 8. Andrada

  Stau si mă întreb: cât de iresponsabil poți sa fii ca sa recurgi la gestul pe care l-a făcut astazi Ponta : sa rupi, cu zâmbetul pe buze si plin de ura proletara, scrisoarea transmisă de președintele țării, in care ți se cerea sa respecti rezultatul votului unui referendum perfect costitutional? Sa calci in picioare decizia poporului căruia ii plangi de mila si ii cersesti votul? Cum poți cere respectarea Constitutiei, cand tu ești primul care o incalci? Cum poți sa dispretuiesti si sa ignori inteligenta celor pe care intentionezi sa ii conduci? Sau cum Dumnezeului pot avea încă 47% in sondaje?

  Reply
  1. Mycroft

    @Andrada
    Explicatia e in titlul piesei pe care a intrat in scena dl. Ponta si ceilalti tovarasi. Thunderstruck. Iar stapanul tunetelor e Zeus, nu?

   Reply
  2. Hongse

    @Andrada <img src=”http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/375601_1875001973138_1783879658_1237326_1097021216_n.jpg” alt=”” width=”225″ height=”215″>

   Reply
  3. Hongse

    @Andrada <img src=”http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/375601_1875001973138_1783879658_1237326_1097021216_n.jpg”>

   Reply
 9. Hongse

  Ăştia au tot sperat că PDL or să-i scoată din rahatul în care Năstase şi Tăriceanu ne-au băgat pe toţi, timp în care ei ar face pe eroii pe la televizor. Odată ce criza ar fi trecut ar fi venit ei pe cai albi, în costume de Ce Ghievara sau Robin Hood şi poporu’ i-ar fi întâmpinat ca pe nişte liberatori, eventual cu paradă pe sub Arcul de Triumf. De asta şi moţiunile de cenzură săptămânale, dar nici un fel de semnal că ei chiar ar vrea să treacă.
   
  Dar din păcate se pare că criza nu a trecut.
   
  Eu cred că se cacă pe ei de frică. Cred că nici măcar alegerile parlamentare nu le vor, dar dacă le câştigă măcar mai au o scuză: Băsescu e preşedinte şi nu ne lasă să ne înălţăm spre noi culmi de progres de civilizaţie şi să ne propăşim spre omul nou. Dacă ar avea şi majoritate în parlament şi preşedintinţia până şi Mirela bugetara sau baba de la Urlaţi şi-ar da seama că ei mănâncă vorba-ceea. Aşa măcar mai au pe cine să dea vina. Un an-doi.
   

  Reply
 10. Hongse

  Ăştia au tot sperat că PDL or să-i scoată din rahatul în care Năstase şi Tăriceanu ne-au băgat pe toţi, timp în care ei ar face pe eroii pe la televizor. Odată ce criza ar fi trecut ar fi venit ei pe cai albi, în costume de Ce Ghievara sau Robin Hood şi poporu’ i-ar fi întâmpinat ca pe nişte liberatori, eventual cu paradă pe sub Arcul de Triumf. De asta şi moţiunile de cenzură săptămânale, dar nici un fel de semnal că ei chiar ar vrea să le treacă.
   
  Dar din păcate se pare că criza nu a trecut.
   
  Eu cred că se cacă pe ei de frică. Cred că nici măcar alegerile parlamentare nu le vor, dar dacă le câştigă măcar mai au o scuză: Băsescu e preşedinte şi nu ne lasă să ne înălţăm spre noi culmi de progres de civilizaţie şi să promovăm spre omul nou. Dacă ar avea şi majoritate în parlament şi preşedintinţia până şi Mirela bugetara sau baba de la Urlaţi şi-ar da seama că ei mănâncă vorba-ceea. Aşa măcar mai au pe cine să dea vina. Un an-doi.
   

  Reply
 11. oglinjoara

  Dacă USL mai aşteaptă mult să scape de Băsescu, va reuşi Băsescu să scape de USL.
  (Băsescu e un expert al momentelor oportune, adversarii lui – nu).
   

  Reply
 12. oglinjoara

  Dacă USL se mai întreabă mult cum să scape de Băsescu, va reuşi Băsescu să scape de USL.
  (Băsescu e un expert al momentelor oportune, adversarii lui – nu).

  Reply
 13. nedormitul

  propunerea lui băsescu e tentantă şi numai un tîmpit n-ar accepta-o. şi cred că usl-iştii sînt într-atît de tîmpiţi încît chiar o vor refuza. deci, din punctul ăsta de vedere, efectul e zero. din punct de vedere electoral iarăşi nu ştiu ce să zic.

  Reply
 14. Dragos

  Cântecul lebedei = ultima operă sau manifestare (înainte de moarte) a unui mare creator sau interpret. Scrisoarea asta este cântecul de lebădă al Preşedintelui Băsescu.
   
  „Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare…” – Petre Ţuţea

  Reply
  1. Dragos

   ce cred eu ca s-a intamplat: manipularile cu „nu ne vindem tara” de pe A3&iRealitati l-au facut pe MRU sa se cace pe domnia sa intelectual-onorabila si sa dea ordinul tampit ca Ministerul Economiei sa impuna niste conditii tiganesti investitorului a.i. acesta sa plece. de ex. conditia ca Roman Copper Corp sa constituie un depozit garantie de ‘jde milioane de euro si sa astepte ca proasta de RMGC ‘jde ani pana cand Maria Sa Statul Roman o sa obtina autorizatia integrata de mediu de la alde Goţiu/Gerila/Cernea/ gen.

   Reply
 15. Bleen

  Chestia absolut sadică a LiveFyre e că banatul nu știe că-i banat. Lui îi apar comentariile pe care le scrie normal, ca și cum ar putea să comenteze fără probleme. Și vorbește în lumea lui acolo, se ceartă, tăguiește, răspunde, acuză, întreabă fără să aibă nici cea mai vagă bănuială. Sau, cum îi spune LiveFyre, Comment submitted as bozo. E un spectacol care merită.

  Reply
 16. Florina

  Eu nu-nţeleg cum vine asta, adică Băsescu să plece aşa, cînd vrea el, invocînd rezultatele unui referendum? Să plece nedat jos de către ei? Păi şi unde mai e victoria, cununa de lauri, încununarea luptei glorioase împotriva dictaturii?Şi la ce au mai socializat oamenii ăia în stradă astă iarnă? Adică poa’ să fie fără luptă, aşa de simplu? Fugi de-aici, că nu-i adevărat! Uite, nici Sever nu credea aşa ceva. 

  Reply
 17. oglinjoara

  USL va rata şi de data această dată ocazia de a scăpa de Băsescu.
  USL e incapabil să scape de Băsescu.
  Nu i se poate reproşa lui Băsescu că n-a făcut totul ca USL să poată scăpa de el.
   
  USL e în situaţia atacantului care nu reuşeşte să înscrie gol nici cu poarta goală.
   

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.