Epoca partidelor a apus demult

Comentariul lui Alexandru Herman:

Eu vreau un pic sa vorbesc despre viitor.

Mi-e clar ca PD-Lul va pierde alegerile din 2012. Nu va deveni un nou PNTCD insa chiar nu va mai gasi o coalitie capabila sa-i asigure 50% din voturi. Ne asteapta o perioada stangista si, din pacate, democrat-liberalii au pus pietra la temelie prin lipsa de coaie. La fel de nefericit e faptul ca in acest moment un PSD iliescian pare a deveni contender principal la tronul Romaniei.

Liberalii au o problema mare. E aceeasi dilema intre ciolan si ideologie pe care au avut-o democrat-liberalii in 2008. Atunci norocul a facut ca Romania sa-l aiba ca sef pe Basescu, care sa ii forteze pe social-democrati sa accepte un prim-ministru PDL. In 2012 nu va mai fi la fel, Basescu va fi fortat sa accepte pretentiile pesediste. Unde e atunci PNL-ul in aceasta combinatie? Pai liberalii s-au exclus singuri si in 2008, si in 2009. Iar daca vor accepta o alianta guvernamentala cu PSDul, vor fi partasi la tot felul de cote diferentiate, ajutoare sociale, pomeni resurectate… exact lucrurile de care se feresc, in general, ca de draci liberalii. Adevaratii liberali.

Nea Crin nu e un adevarat liberal, insa, cel putin ca orientare. Dupa ultimele discursuri, as putea sa-l acuz chiar ca e cartita PSD in partid. Nu e posibil ca ura fata de Basescu (ura care ar trebui totusi dozata in timp… mai sunt 5 ani pana la urmatoarele alegeri prezidentiale) sa-ti intunece mintile si sa nu vezi ca acuzand guvernul ca taie salariile bugetarilor, faci jocul socialistilor. Iar liberalii nu au libertatea ideologica a lui Ponta pentru a putea promite tot felul de masuri misto, de la Marx citire; oricum ai da-o, in 2012 vor avea mari probleme: ca parte a coalitiei, vor trebui sa accepte cota diferentiata; ca parte a opozitiei, vor trebui sa le intinda mana democrat-liberalilor. Either way, nu au alternative.

Nea Fumurescu ne sugereaza necesitatea unui partid. Eu spun ca epoca partidelor ca vehicul al asteptarilor romanilor s-a dus de mult. Nimeni nu mai crede. Singura modalitate ar fi o formatiune crescuta natural, din niste oameni normali intr-un oras normal, un proces organic ce isi alatura din ce in ce mai multi oameni pentru a exploda, la un moment dat, pe piata nationala. Exista sanse in Romania pentru o chestie ca asta? Raspunsul meu e clar: nu. Noi avem o dreapta falsa, o stanga falsa si un nationalism fals. Poate ca nu ne place, insa Jobbik-ul maghiar macar e un partid viu, traieste prin atitudini, gesturi si actiuni. Poate va disparea la un moment dat insa acum e necesar pentru o parte a maghiarilor. Si noi probabil ca simtim nevoia unei formatiuni care sa ne indeplineasca aspiratiile, dar, in acelasi timp, niciunul dintre noi nu pleaca de la bottom pentru a-l incepe. Intotdeauna trebuie sa munceasca altcineva in locul lui.

Uite ca eu m-am saturat. Si anunt oficial ca voi organiza saptamana asta, in my home region, prima intalnire cu tineri. Nu incep cu proclamatii tampite, cu programe stupide, cu siteuri pe internet. Pur si simplu vreau sa vorbesc cu cei care impartasesc aceasta nevoie: sa vad ce vor si daca sunt capabili sa contribuie la un astfel de proiect. Daca dupa trei luni nu voi vedea nimic constructiv, voi renunta… insa voi dovedi faptul ca sunt un nevolnic si ca pot sa fiu inlocuit la orice ora din zi cu un muncitor necalificat din Suedia.

Mi-as dori ca ceilalti sa-mi impartaseasca respectul fata de libertarianism si conservatorism. De asemenea, ar fi frumos ca inainte de a desena planuri fantastice de reformare a Romaniei, sa putem lupta cu succes pentru un singur vis. La nivel local, acolo unde mai putem sa ne tragem alesii de maneca.

Facebook Comments

95 Comments Epoca partidelor a apus demult

  1. Momarlanu

    Pardon, PDL ar putea sa NU piarda alegerile din 2012 sau are sanse ridicate sa nu le piarda.

    Reply
  2. Momarlanu

    PDL ar putea sa piarda alegerile din 2012. masurile dure luate acum afecteaza indeosebi electoratul PSD. In plus, cheltuielile materiale ale statului continua, iar firfireii se vor rostogoli in buzunarele "baietilor destepti" din jurul PDL. Ghici cine va avea bani de campanie in 2012 si cine nu? IN plus, se mai poate inventa si atunci un pericol rusesc, niste teroristi sau ceva cu care sa fie asociata si compromisa opozitia… desi poate nu e vnevoie ca si opozitia se pricepe de minune sa se compromita singura 🙂

    Reply
  3. Alexandru H.

    I-am spus "multinationala" in lipsa unui termen mai bun. Sunt mai zanatic din fire, nu m-as incadra intr-o multinationala insa nu pot sa nu recunosc ca multinationalele au reusit sa ii struneasca pe romanii care lucreaza in cadrul lor. Daca vrem sa facem sezatoare literara, forum pe net sau asociatie de impartasit ideologii, ok… dar sa nu ne asteptam la victorii stralucite.

    Ma duc acum la intalnirea cu oamenii. Voi vorbi mai mult dupa ce ma intorc.

    Reply
  4. fumurescu

    @ alexandru herman – vizunea ta economico-manageriala, de "multinationala", ma ingrijoreaza putin. Da-n fine, nu-i treaba mea – deocamdata:)

    Reply
  5. Alexandru H.

    Angajament voluntar intr-o activitate non-profit in Romania? Ha… 99% din voluntariatele noastre, fie ca vorbim de greve, manifestatii, actiuni comune, au treaba cu banii. Pentru noi nu a existat Razboiul din Iraq sau Afghanistan, nu am vazut vreo manifestatie anti-scut anti-racheta, in universitati oamenii se aduna doar ca sa se planga de lipsa burselor si a locurilor in tabere. Am cunoscut odata niste oameni de afaceri care vroiau sa inceapa o organizatie si am fost curios sa stiu ce vor sa obtina: salariul minim de 500 de euro pentru fiecare om. Le-am explicat socat (socat pentru ca m-as fi asteptat sa inteleaga ei asta) ca daca i-ar obliga statul sa plateasca fiecare angajat cu minim 500 de euro, 80% din firmele romanesti si-ar inchide maine portile. "Ah, nu, ca nu ne permitem nici noi dar ar trebui sa ne ajute statul ca sa platim salariile alea".

    Mda, astea sunt miscarile revolutionare romanesti. De dreapta ce sa mai spunem daca si pe site-ul asta ne declaram sprijinul pentru BVB, fara de care "reforma Romaniei nu s-ar mai face", cand e clar ca acea triada e responsabila in mod direct de lipsa unei reforme, atat in partid cat si in structurile statului. Prefer un PD-L de dreapta in opozitie decat unul similar cu celelalte formatiuni la putere.

    @ Tudor

    Pentru mine dreapta inseamna a le oferi sansa oamenilor de a accesa o astfel de educatie fara insa a-i obliga. Trebuie sa fim constienti ca daca vrem sa ne schimbam la fata tara, trebuie sa lucram cu materialul existent. Daca asteptam ca indivizii sa se metamorfozeze in revolutionari adevarati prin educatie, cred ca nici stranepotii nostri nu vor avea ocazia sa se simta bine in tara asta.

    E de fapt lucrul care ma enerveaza la programele partidelor sau ale organizatiilor nou-formate: toate imi sugereaza ca exista destui oameni in tara asta care sa lupte in mod altruist pentru idealurile lor. Ceea ce e o mare prostie. In momentul asta, daca faci o noua organizatie, trebuie sa o controlezi precum o multinationala: organizare foarte stricta, obiective limitate si usor de indeplinit etc… Un individ nesimtit si nenorocit poate fi, prin astfel de metode, convertit mult mai usor la o gandire comuna. Totul e sa vrei.

    Mai e o chestiune. Nu incepi niciodata de la nivel national si general. Primii tai adepti trebuie sa fie oameni pe care ii cunosti, oameni cu care te vezi saptamanal. A exporta o astfel de miscare la nivel de tara fara a putea experimenta cu succes modelul de organizare la nivel local e o prostie. Ca in orice alt model de management, trebuie sa fundamentezi niste pasi, niste protocoale obligatorii care sa-ti asigure succesul atat in Timisoara cat si in Salaj.

    Contact: alexandruherman at gmail.com

    Reply
  6. bilbofil

    Scuze tuturor, sint la computer prea putin pentru a reusi mai mult decit o lectura in diagonala si a tasta acest mesaj

    @Alexandru H

    Mult succes! In partea cu optiunile stinga-dreapta cred ca ai dreptate in masura in acceptia lor actuala sint "forme fara fond" in Romania, irelevante pentru problemele centrale ale societatii. Doctrina trebuie sa fie locul comun al actiunilor practice, nu o carte de invataturi,care de regula aduna praf pe un raft.

    Ma intereseaza pararea ta (si a celorlalti, evident, dar din alt punct de vedere) privind urmatorul text, The Cathedral and the Bazaar (http://www.catb.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/cathedral-bazaar/) legat de angajamentul voluntar intr-o activitate non-profit de folos public.

    Reply
  7. Tudor

    Citesc Madame Blogary de ceva timp, dar pentru prima data simt nevoia sa adaug si eu ceva la discutie.

    Stim cu totii toate problemele pe care le avem zi de zi. De asemenea majoritatea dintre noi suntem constienti de problemele sistemice pe care le are tara in care traim. Daca ar fi sa cautam cauza fundamentala a tuturor acestor probleme probabil ca s-ar ajunge la calitatea profesionala si umana a celor care ne conduc si in acelasi timp la lipsa educatiei si degenerarea intelectuala a unui segment semnificativ din ceea ce numim poporul roman.

    Daca presupunerea ca exista persoane de calitate umana si profesionala foarte buna ascunse in majoritatea tacuta care nu ies la suprafata deoarece sunt constienti ca in mediul sociopolitic actual nu au nici o sansa este adevarata atunci speranta mea este ca prin cresterea gradului de educatie politica si nu numai a poporului roman se vor crea conditiile necesare pentru ca acele persoane de calitate sa iasa la suprafata si sa se impuna ca lideri de opinie.

    Daca ce am spus mai sus vi se pare corect, am o idee destul de clara cum se poate face educatie. Singura problema e ca daca vrem sa obtinem ceva in 2012 este cazul sa incepem.

    2 intrebari la care poate s-a raspuns de-a lungul timpului

    @Mece De ce consideri utopica o miscare politica cu crestere organica? Este utopica in Romania de azi? sau in general?

    @AlexandruH Cum pot sa te contactez?

    Reply
  8. zexe

    Melescanu imi confirma teoria despre relansarea economica a Romaniei, chiar acum, pe B1tv 😛

    Reply
  9. zexe

    @mece, da, asa este, mi-am asumat greseala facuta in exprimare, iar Andra mi-a confirmat banuielile. Multumesc, Andra! Cred ca este un punct de plecare pentru mai toate discutiile despre criza din Romania. De altfel, daca privim la butaforia sindicala, putem observa cu usurinta ca maturitatea politica nu este in lista de calitati a liderilor sindicali.

    Reply
  10. cornelius

    Da, dar datorie suverana inseamna ca statul e obligat mort-copt s-o plateasca. Adica in schimbul imprumutului, statul e obligat sa creeze un flux de lichiditati catre cel care da banul, si astfel se poate ajunge foarte frumos la un faliment suveran.

    Eu zic ca nu e de joaca cu chestiile astea "suverane". Chiar se creaza o cedare de suveranitate.

    Reply
  11. Andra

    Basescu: Acest program de masuri ne mentine suveranitatea (VIDEO)

    Am observat ca statele care au ajuns in mare dificultate financiara cedeaza foarte mult din suveranitatate pentru a-si plati datoriile.

    Sa vedem implementat programul si pe urma facem aprecieri", le-a mai spus presedintele jurnalistilor prezenti la Palatul Parlamentului, referitor la succesul de care se va bucura programul de masuri anuntat joi, de la Cotroceni.

    http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-a

    Reply
  12. mece

    zexe,

    "Criza este o realitate la nivel european. Nu este numai în România. Este în toate statele membre ale Uniunii şi numele mai nou, pe care eu îmi permit să-l dau acestei crize, este criza datoriilor suverane a statelor. (…)"
    http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&am

    da. e cum zice Florin. adică expresia exactă e "criza datoriilor suverane a statelor", nu "criza de suveranitate". nu cred însă că e un termen tehnic că îşi ia drepturi de autor cu privire la expresie. deci întreabă-l pe TB 🙂

    Reply
  13. Florina

    @para,

    Eu deschid fabrica de produs solutii contra crizei. la flacoane de 100, 250 si 500 ml.

    @Bleen,

    Chiar mai multe, sa am si eu vinzare.

    @postacu scelerat,

    Pai daca nici eu nu sunt om serios, ca uite, mai am citeva persoane in fata si ajung la ghiseu, sa-nregistrez partidu', cine mai e? Vino-ncoa cu falanga aia armata, da' vezi cu ce dotezi pensionarii.

    Reply
  14. Alexandru H.

    para

    Tocmai asta e. Cand oamenii trebuie sa vina din proprie initiativa, inseamna ca trebuie fie sa:

    a) ne numim Statele Unite ale Americii

    b) punem organizarea si lucrul cu oamenii pe primul loc, sa incercam sa ne gasim oameni responsabili care nu ne dea cu flit la prima ocazie cand e nevoie de ei.

    Bine, asta nu va da nastere niciodata la un partid de masa :). Dar poate da nastere unui lucru bun. Cu cat ar fi mai multe lucruri bune in Romania, cu atat poate ne-am reforma ca sistem politic fara sa fie nevoie neaparat de interventie straina.

    Reply
  15. zexe

    @Andra, multumesc frumos. Presupun ca ai dreptate. Recunosc ca banuiala ca ar fi fost vorba de ceva similar am avut-o inca de pe vremea cand presedintele s-a razgandit cu privire la necesitatea unui imprumut de la FMI. Din acest motiv consider ca trebuie sa tratam altfel masurile de austeritate anuntate de Basescu. Altfel, iesirea presedintelui in fata natiunii inaintea premierului nu ar fi avut nicio noima.

    Florin, ai dreptate, asa e.

    Reply
  16. para

    Alexandru H

    Ceea ce vrei tu, mi se pare că este ca oamenii să vină din convingere, adică să creadă într-o idee, nu să ţipe de foame, sau că nu li se dă bursă sau cămin gratis.

    "teoria inaintea practicii", adică?

    Reply
  17. zexe

    @Alexandru H.

    In exemplul dat de tine consideri ca sfera decizionala este in acord de opinii cu fiecare dintre cei 1000 de membri. Cum se rezolva situatia in care opinia unei majoritati nu intra in acord cu sfera decizionala? Tu spui asa "Sa zicem ca maine vreau sa am o manifestatie de 1000 de oameni". Nu consideri ca expresia corecta ar fi trebuit sa presupuna o asumare mai larga? Ceva de genul "Noi vrem"

    In masura in care raspunderea aciunilor din sfera decizionala difuzeaza in marea masa a organizatiei nu poti vorbi in mod serios de termenul de asumare a raspunderii, iar cand nu exista asumare a raspunderii nu mai poti discuta despre o sfera de decizie.

    Reply
  18. Andra

    zexe

    nu stiu daca am dreptate, dar uite am incercat sa postez asta pe Hotnews si nu vrea deloc s-o ia; bine, e si ceva gunoi, e si ceva adevar dar in niciun caz nu e vreun lucru subversiv ca sa n-o accepte:

    PIERDEREA SUVERANITATII = Dezastru National

    ART 53

    Pentru Romania cresterea gradului de indatorare si indatorarea excesiva la mana unor entitati ne-statale externe – cum sunt bancile internationale sau fondurile speculative ca in Grecia – reprezinta un DEZASTRU National ireversibil pentru ca inseamna PIERDEREA SUVERANITATII NATIONALE.

    Odata cu PIERDEREA SUVERANITATII NATIONALE in favoarea acestor entitati, orice decizie asupra viitorului politic sau economic al cetatenilor Romaniei ar cadea exclusiv in mana creditorilor externi ai Romaniei, ocolind orice constitutie sau reglementare nationala => ducand deci la pierderea nu doar a unuia ci a TUTUROR DREPTURILOR CETATENILOR ROMANI, ca intr-un razboi de cucerire

    CRIZA MONDIALA este o criza economica EXTERNA nu interna, adica nu e datorata factorilor endogeni – singurii pe care o tara ii poate controla cu mjiloace asupra carora este suveran

    Cand o tara nu mai poate controla deloc factorii externi devine o tara cucerita, adica cedeaza controlul => deci propria suveranitate. De aceea controlul factorilor externi (i.e. imprumuturile ext) tine de apararea suveranitatii nationale

    Reply
  19. Alexandru H.

    Nu e vorba de democratie. Si nicidecum de experimentul URR, in care am crezut si eu vreo doi ani (in alegerile generale din 2004, cand eram student, am fost voluntar pentru ei in Bucuresti). Sfera decizionala implica o descentralizare a deciziilor de sus in jos, in functie de capacitatea unei nucleu restrans de oameni de a duce la buna indeplinire o anumita actiune. Sa zicem ca maine vreau sa am o manifestatie de 1000 de oameni in fata Parlamentului. Intr-un partid lucrul asta se face lesne: vine seful filialei, vorbeste cu 2, 3 apropiati, astia aduc microbuze, isi aduna clientii si sarantocii cu niste bani de buzunar, ajung acolo, tipa vreo ora apoi se retrag toti la casele lor. In acest caz, responsabilitatea actiunii cade pe umerii a 2, 3 indivizi; restul reprezinta masa de manevra.

    Ceea ce imi doresc sa vad e o organizatie in care sfera decizionala si sfera organizatorica sunt clar diferentiate. In care nevoia de a organiza manifestatia sa nu implice si un absolutism decizional. In care micile nuclee autonome din cadrul organizatiei sa-si asume responsabilitatea si felul in care vor aborda aceasta nevoie. In care cei 1000 de oameni sa fie actori activi, constienti de miza manifestatiei.

    Deci nu as numi ideea "democratica", ca nu e. Plus nu as exagera cu importanta initiativei. Dupa cum am mai spus, e o incercare de amator. Vreau sa vad daca se poate cu binisorul.

    Reply
  20. postacu scelerat

    ma cac, daca voi va atomizati asa io cui mai alipesc falanga armata. ramin asa falanga armata fara ideologie? nu se poate, ies din toate schemele si caut oameni seriosi.

    Reply
  21. para

    Cât timp nu se deşteaptă românul, în sinea lui, aia pesimistă, politica e un fâs.

    Bine, pa.

    Reply
  22. zexe

    @All, impotenta unei reactii coerente la stimulii prezenti in societate naste ideologi si teorii false. Alexandru H. traieste un vis frumos si ar fi pacat sa-i intrerupem experimentul. Chestia asta mi-a adus aminte de Theodor Diamant si experimentul sau de la Scaieni. In fond, ce s-a schimbat in ultimul timp in sanul societatii romanesti? Nimic, aproape nimic. Desi nu avem prea multe idei comune, in opinia mea, Florin are dreptate cu privire la lideri si mase.

    Discutiile pe seama oului si a gainii politice au fost transate in momentul in care stanga si dreapta de petutindeni au cazut de acord ca diferenta dintre ele porneste de la proprietate si formele ei.

    Offtopic, am o rugaminte la voi si as dori sa va stiu parerea cu privire la ultima declaratie a presedintelui.

    Cum pot traduce sintagma " criza de suveranitate" in contextul mesajului pe care presedintele a dorit sa il transmita natiunii?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @zexe: e "criza datoriilor suverane a statelor" nu criza de suveranitate. Datoriile sint suverane, nu statele. Nu stiu cum sa traduc, mi se pare ca e un termen tehnic.

      Reply
  23. para

    "A-ti inchipui insa ca aceste seturi se pot construi “de jos in sus”, plecind de la “popor” e o iluzie de aceeasi natura cu cea referitoare la produsele noi."

    Poporul e prostit. Are dreptate Andra.

    Reply
  24. Andra

    piata politica e inchisa cand omul nu mai vrea sa faca politica, pt. ca politica e sterila si nu-i mai aduce beneficii

    TOCMAI de asta au grija cei care fac cealalta politica, de jos in sus

    Reply
  25. victor L

    @ Bleen,

    de acord cu ce spui despre PDL. Mi se par tot mai greu de digerat.

    Dar atit: nu cred in solutia unui alt partid.

    Ne vom obisnui sa le schimbam prea repede.

    ( Desi as putea fi acuzat ca adopt pozitia peceristilor: partidul nu greseste niciodata, ci doar unii oameni rau intentionati.)

    Asa gindesc eu. Nu cred in solutia "mai bine facem altul decit sa il spalam".

    Nu spun ca nu pot gresi.

    Reply
  26. parafaragaramus

    piaţa politică nu e închisă niciodată atâta timp cât există libertatea de exprimare. Omul face politica, nu politica pe om.

    🙂

    Reply
  27. Andra

    para

    ce spune Florin spune si Cosmin Alexandru mai sus; piata politica e inchisa si adjudecata aproape pt. totdeauna, pt. ca e monopolul oamenilor cu bani.

    au mai incercat unii sa schimbe regulile jocului din exterior, din pozitie de outsideri (si in timpul jocului, adica luindu-si 2 riscuri deodata, ca altfel nu se poate), si-au fost scuipati in afara jocului pt. totdeauna (PNTCD).

    Reply
  28. para

    A-ti inchipui insa ca aceste seturi se pot construi “de jos in sus”, plecind de la “popor” e o iluzie de aceeasi natura cu cea referitoare la produsele noi.

    Tocmai, eu consider că aceste seturi de valori s-au construit pornind de la conştiinţa individuală înspre exprimarea in fapt, ca formă umplută de conţinut, a democraţiei liberale moderne.

    Reply
  29. para

    @Florin

    Discutăm despre două nivele diferite.

    Primul nivel, al extracţiei setului de valori, are legătură cu omul şi dorinţa lui naturală de a fi liber, de a beneficia de pe urma muncii sale. Aici, eu, cel puţin, m-am regăsit în doctrina liberală clasică, iar majoritatea oamenilor raţionali, care gândesc liber, din jurul meu, au ajuns la această viziune asupra societăţii. Adică, eu cred că aceste idei au puterea de a trezi conştiinţa oamenilor.

    Al doilea nivel este al prezentării acestor valori pe "piaţa" politică publicului format din restul oamenilor din popor. Chestiunea asta ţine de comunicare, comunicare controlată de media.

    mă scuzi pentru analiza multidisciplinară, nu ştiam cum să mă exprim.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @para: referitor la indoieli, mergi si te plinge pe patrupedbun, fa-ti meaculpa:)))

      Reply
  30. para

    @Florin

    adică, ce vreau să spun, seturile de valori ale democraţiei liberale au fost extrase din ordinea firească a omului ca individ in relaţie cu aproapele său şi cu Dumnezeu.

    Apoi, acest set de valori a fost vândut publicului.

    Reply
  31. MicutzaCeKurai

    de jos in sus au inceput totzi – pina si comunistii se bazau pe mase (oamenii muncii de la orase si sate). dar mai ales pe bratzul inarmat al poporului (postacu scelerat, esti bine venit)))).

    Reply
  32. AccesDirect

    Geaba va opintiti. N-ai cu cine, dom`le, n-ai cu cine. Natia asta, daca nu era bolnava la cap, ar fi trebuit sa gaseasca pana acum cararea. Dar ea nu poate, nu stie si, ce e mai grav, se pare ca nici nu vrea sa iasa din bezna.

    Reply
  33. para

    "Revenind la democratie, ea e libertatea de a alege seturi de valori, obiective si principii pe care diversi lideri le scot pe piata politica. A-ti inchipui insa ca aceste seturi se pot construi “de jos in sus”, plecind de la “popor” e o iluzie de aceeasi natura cu cea referitoare la produsele noi. "

    Cred că greşeşti, sau prezinţi incomplet.

    Seturile de valori ar trebui construite de lideri pe baza unor analize multidisciplinare asupra omului şi a societăţii. Democraţia este puterea demosului, până la urmă.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @para: "Seturile de valori ar trebui construite de lideri pe baza unor analize multidisciplinare asupra omului şi a societăţii" ăăă? ?
      Cred ca nu am fost suficient de clar: libertatea de a alege fara libertatea de a oferi nu inseamna nimic. Iar cei care ofera sint putini si cei care aleg sint multi. De cind e lumea. Si nu poti cere celor care aleg sa inventeze urmatoarea oferta. Ei doar aleg.
      Problema democratiei romanesti e tocmai aici: avem libertate de alegere insa piata ofertei politice e sugrumata. Piata politica e monopolul oamenilor cu bani, nu e piata libera a oamenilor cu idei si valori. Nu poti intra in politica daca nu esti de-al lor, incuscrit cu ei sau foarte bogat. De asta nu functioneaza cum trebuie desi avem deplina libertate de a alege. Exemplu: referendumul de anul trecut. Poporul a votat. Si? Libertatea de a alege e doar jumatate.
      Mai mult, actuala clasa politica da poporului exact ce acesta vrea: Voiculescu si Vantu, Patriciu si Sârbu, au facut "o analiza multidisciplinara asupra omului si societatii" si au concluzionat: poporul vrea piine si circ. Asta e rezultatul constructiei "de jos in sus"! Si e absolut evident ca e normal ca asta sa fie rezultatul. Daca tu intrebi consumatorul ce fel de televizor vrea o sa-ti spuna asa: cit mai mare, cu culori puternice si gratis. Poporul vrea sa stea degeaba si sa se distreze.
      Credeam ca eu sint naiv…

      Reply
  34. postacu scelerat

    @Florina: m-am razgindit oricum. nu mai vreau lider. ma bag insa ca brat armat. deci de aripa militara ma ocup io. o sa incep de jos in sus de la asociatia de locatari.

    Reply
  35. para

    @florin

    esenţa capitalismului sunt producătorii. Capitalismul este consecinţa firească a libertăţii individuale.

    Reply
  36. para

    @Alexandru H.

    ceea ce propuneţi seamănă cu un ONG.

    Nu sunt de acord în ceea ce priveşte viziunea dvs. asupra teoriei. Dacă considerăm teoria ca fiind o consecinţă a felului cum e construită lumea, atunci este obligatorie existenţa unui concept anterior formelor de organizare, a unei doctrine, după părerea mea de dreapta. Pentru mine, stânga greşeşte din rădăcină, punând nişte convenţii la baza doctrinei sale, în locul ordinii naturale.

    @cornelius

    În lumina a ce am scris mai sus, partidele sunt o dezvoltare naturală a grupurilor de oameni. Deci, vrând-nevrând, mai devreme sau mai târziu, se ajunge la ele.

    Reply
  37. postacu scelerat

    domle, aici se spun lucruri din ce in ce mai serioase. credeam ca doar batem cimpii. m-am razgindit: nu ma mai ofer ca lider.

    Reply
  38. Andra

    nu-i adevarat, pt. prima oara in 20 de ani (sau in istorie?) miscarea de jos in sus a reusit in Romania, dar a reusit unui singur actor: televiziunile.

    odata ce-a pornit sa curga de jos in sus intr-o directie, nu se mai poate opri, nici transfera inspre alta directie.

    asta e dreptul primului venit, adica al celui care infige steagul

    Reply
  39. cornelius

    E o dezbatere falsa. Toata scoaterea e ca partidele sa fie inghesuite in parlament si atat, iar din restul structurilor sa fie eliminata influenta lor. Sa faca legi (care oricum vor fi doar oglindiri ale legislatiei europene) in parlament, sa voteze tratatele si sa cenzureze guvernul. Atat. Singura nuanta care trebuie sa vina de la partide e codul fiscal, care si asta va deveni din ce in ce mai stabil.

    Totul trebuie sa treaca in grija comunitatilor. De exemplu, statul sa mai detina doar maxim 10 universitati, restul desfiintate sau trecute la comunitati. Tot invatamantul preuniversitar – la comunitati. Maxim 10 spitale universitare la stat – restul la comunitati.

    Toate serviciile publice trebuie sa fie privatizate si sa intre in proprietatea si administrarea efectiva a celor care lucreaza in ele, cu sprijinul financiar partial sau total al comunitatilor. Aici intra si toata asistenta sociala.

    Partidele trebuie scoase din dezbaterea publica. O luna de campanie la 4 ani si atat. Trebuie scoase din constitutie. Ce treaba au partidele cu viata noastra?

    Comunitatile trebuie sa decida cum vor sa traiasca, nu trebuie sa se uite in sus la partide si sa astepte de la ele pomana.

    Reply
  40. Alexandru H.

    Prima intalnire va avea loc sambata. Voi posta, daca sunt de acord cei de la Blogary, si un mic proces-verbal al intalnirii. Deocamdata suntem 5 oameni si, lucru imbucurator, nu suntem toti de dreapta ori de stanga. De ce e imbucurator? Pentru ca nu vom face prima si cea mai mare greseala din politica, teoria inaintea practicii.

    Din punctul meu de vedere, o organizatie noua, care nu vrea totusi sa ia locul vreunui partid, trebuie sa indeplineasca doua obiective pe termen scurt:

    a) o organizare supla, care sa antreneze in procesul decizional si cel al actiunilor practice cat mai multi oameni. Daca intr-un partid toate deciziile se iau intr-un cadru restrans, intr-o astfel de organizatie idealul e ca si cel mai nou membru sa poata avea un cuvant de spus intr-o decizie. Pentru asta, insa, e nevoie de inca ceva: de formarea unor sfere decizionale carora sa li se acorde toata increderea in formularea unor actiuni specifice atributiilor acelor sfere. In politica nu exista oameni geniali, doar oameni utili.

    b) un program de actiuni specifice (maxim 3) care sa poata fi atacate imediat si cu potential succes. Ca exemplu, un astfel de program nu include reformarea Romaniei, ci fortarea organizarii de catre Consiliul Local a acelor intalniri pentru consultarea publicului in problema anumitor proiecte de hotarari locale. E mai important sa ai succese minore in mod repetat decat sa-ti impui nu-stiu-ce ideal national si sa te lasi pagubas dupa o luna.

    PS. Am uitat de punctul c). Fara prezenta activa pe internet. In momentul in care niste oameni isi fac site pentru a-si promova proiectul politic, acel proiect se poate considera ca a murit. O organizatie rezista prin faptul ca oamenii ei simt nevoia sa se intalneasca, fac eforturi si pierd timp pentru a se vedea si discuta.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Alexandru: succes. Am insa rezerve serioase fata de punctul a). URR-ul s-a autodistrus exact in acest mod, promovind utopia deciziei largi. Ce au ignorat si ei si tu, acum, e ca vei avea multi oportunisti si naivi intre cei carora le ceri sa participe la decizie. Tu vorbesti de fapt despre democratie. Eu cred insa ca nu participarea la decizie e esenta democratiei. (vor sari multi pe mine:)). Esenta democratiei e libera competitie a liderilor. E mult de spus aici, am sa fac insa o analogie cu economia. Esenta capitalismului nu sint consumatorii care pot alege liber ci piata libera, firmele care pot concura liber. Consumatorii aleg liber si in economia socialista planificata, nu? Ca nu prea au ce alege e alta discutie. Si, ca sa merg mai in profunzime, in marketing e un lucru verificat ca nu poti crea produse noi intrebindu-ti consumatorii ce ar vrea. Consumatorii nu stiu si nu e treaba lor sa inventeze! Produsele noi sint inventate de firme. Nu exista un singur produs inovativ nou creat vreodata in lume la cererea consumatorilor! Produsele noi au succes sau nu, sint cumparate sau nu. Sint votate sau nu. Insa consumatorul ia doar decizia alegerii si nici o decizie in constructia produsului. Oricine gindeste altfel isi asigura drumul spre un faliment glorios.
      Revenind la democratie, ea e libertatea de a alege seturi de valori, obiective si principii pe care diversi lideri le scot pe piata politica. A-ti inchipui insa ca aceste seturi se pot construi "de jos in sus", plecind de la "popor" e o iluzie de aceeasi natura cu cea referitoare la produsele noi. Din asta nu rezulta progres ci mediocritate. Progresul vine de la lideri, nu de la mase.
      In orice caz, succes. Am sa urmaresc cu inetres experimentul vostru.

      Reply
  41. para

    mece

    şi dacă elitele de astăzi sunt jos, acum?

    În era în care se fabrică vedete în toate domeniile, oamenii care au o anumită morală rămân exteriori sistemului.

    Reply
  42. mece

    precizare

    “elită fatalmente constrânsă de altceva decât de ele” – "ele" adică de "jos"

    Reply
  43. mece

    planul ăsta cu mişcarea politică de jos (ca să nu zic de la celulă) în sus, cu creşterea organică, e utopie curată. de altfel şi tu foloseşti cuvântul vis. asta pe de o parte. pe de alta, în mod tradiţional – apropo de conservatorism – la români totul a fost organizat de sus în jos. plecând de la elite care fac proiectul şi îl şi pun în practică. de la asta nu există excepţii. cât despre elite, într-un articol din penultimul 22 Alexandru George, discutând pe alt subiect, observa că e vorba de o "elită fatalmente constrânsă de altceva decât de ele".

    cît despre planurile de reformare, acestea în primul rând nu există. eu unul, oricum, nu am auzit de ele. dar ele nu ţin deloc de domeniul fantasticului. transparentizarea autorităţii publice, separarea acesteia de afacerile private, reguli cât mai simple posibil de administrare a afacerilor publice (că e clar, complexitatea nu e de noi) nu-s de domeniul fantasticului.

    şi un cuvânt despre lucrul cu actualul PDL, care nu poate fi fără BVB, s-o admitem, această replică din As good as it gets "Waiting gives devil time"

    Reply
  44. para

    Partid pe net, vot la vedere prin email, şedinţele conducerii pe mess, publice.

    Reclamă şi promovare gratis pe feisbuk.

    Soluţia Politică Alternativa Meseriaşilor – SPAM.

    Reply
  45. postacu scelerat

    fiindca vad ca nu se hotareste nimeni, o sa ma declar eu lider. astept sa mi se predea noul partid.

    Reply
  46. aurelian

    alex: lasa ca in 2012 e sfarsitul lumii si, daca il ratam, vine noua era glaciara in 2014 🙂

    Reply
  47. Andra

    In secunda 2 partidul lui BVB se lipeste de PSD/PNL/UNPR, adica va face doar un PSD – adica un ZID – si mai mare

    Reply
  48. Bleen

    @victor L

    Problema PDL-ului nu-s măsurile de criză, ci lipsa lor. Problema PDL-ului e că e cu ambele mîini pînă la cot în borcanul cu miere şi nu vrea să le scoată. Şi, ca să fiu sincer, încep să cred şi eu zvonul că PDL se va sparge şi că Băsescu îi va lăsa pe Oltean, Blaga, Videanu, Berceanu et comp şi îşi va face alt partid. Ori îi scuipă afară în cîteva luni, ori, dacă nu reuşeşte, îşi face alt partid. Am mai spus-o, PDL ori va fi de dreapta, ori nu va fi deloc. Partid-stat nu merge, cel puţin din punctul meu de vedere. Dacă voiam partid-căpuşă votam cu Geoană şi PSD. Ori, ca tot românul votant, n-aş putea spune că mă simt al draculuin de mîndru că le-am dat liber la buget lui Videanu şi Berceanu.

    Reply
  49. Andra

    Ela

    nu conteaza ca nu ii creditez eu, conteaza ca ii crediteaza cei mai multi, iar asta n-o mai poate schimba nimeni

    in democratie it’s all about numbers, iar zidul asta colectiv creat de televiziuni e imbatabil, pt. ca e de fapt comunismul construit in democratie

    pt. ca sa nu se fi intamplat asa ceva, trebuia sa existe alternativa.

    Regula jocului comunist este insa sa nu existe nicio alternativa

    Basescu a vrut sa-i decredibilizeze dar n-a reusit pt. ca n-a construit niciodata o alternativa

    rolul lui a fost sa ne faca sa credem ca "se poate", adica sa intretina iluzia unei alternative fara insa s-o construiasca niciodata.

    Reply
  50. victor L

    Greu sa te descurci in hatisul unor asemenea declaratii.

    Dar mai greu e sa-i dai crezare autorului.

    Decretezi apusul partidelor, dar iti dai intilnire pentru a forma ce?

    Decretezi ca PDL-ul va pierde alegerile din 2012, de parca ar fi ceva necunoscut ca un partid aflat la guvernare (si in vremi de criza, cind trebuie adoptate masuri draconice) sa scada in sondaje.

    N-am inteles decit ca autorul e in criza.

    Reply
  51. MicutzaCeKurai

    @all,

    ia poftitzi voi sa facetzi pe comentatorii/desteptzii/cultivatzii si pe Bestiar! va asteapta atitudini salbatice proaspat vinate/impaiate/murate/expuse si numai bune de comentat. hm!

    Reply
  52. ela

    @ Andra: asta se intampla fiindca noi acceptam asta.Fiecare dintre noi.Ii creditam,ii bagam in seama.

    Nu cred in constructia prin ura.

    Stiu ca nu intotdeauna echipa chemata sa demoleze este cea aleasa sa construiasca in loc.

    Exista oameni care pentru 20000Euro/luna sunt in stare sa-si vanda sufletul si sa spuna orice.E treaba lor.

    Sunt in stare sa-si vanda vechiul stapan pentru niste arginti.Crezi ca cel nou il pne in vitrina? Sau,dupa ce-si face treaba cu el,il arunca ca pe o masea stricata?

    La fel,exista o sumedenie de concetateni de-ai mei,dornici de sloganuri,care le repeta pe gratis elucubratiile .

    Este treaba lor,pot plati sau nu cotizatie pentru asta.

    Eu aleg sa nu ma numar printre ei.

    Reply
  53. Andra

    Epoca partidelor a apus demult pentru ca a fost inlocuita de epoca televiziunilor.

    "Inlocuita" inseamna substituita (adica meduzata) complet.

    Cineva sau ceva a luat "forma" constiintei colective, dupa care a inlocuit-o cu totul.

    Azi lucrurile nu se mai schimba atunci cand vor oamenii politici (oricat de providentiali sau exceptionali ar fi ei) ci numai atunci cand vor televiziunile si cei 2-3 tipi cu putere totala din spatele lor.

    Televiziunile au inlocuit cu totul constiinta colectiva.

    Numai ca pentru a constientiza treaba asta va fi nevoie =de un soc cel putin la fel de puternic ca si criza, adica trebuie ca multe-multe sperante, aspiratii si credinte nou nascute sa se loveasca cu capul de pereti si sa-si piarda sufletul pentru totdeauna din asta.

    Reply
  54. postacu scelerat

    cel putin ca proiect de marketing e interesant. intrebarea e daca la prezidentiale candidezi tu sau mergem pe varianta mai veche cu razvan cucui.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *