Initiativa privata – ca in filme

Nu mor după Tom Cruise, dar “Mission: Impossible – Ghost Protocol” mi-a plăcut la nebunie. Ce să fac, sînt un băiat simplu, am o slăbiciune pentru filmele de acţiune. Evident, iau şi multe ţepe, dar, în general, ies bine. În sensul că nu ies mereu înjurînd după banii de bilet. Încerc să fiu precaut. Mă uit şi la producători, scenarişti, regizori. Chiar dacă nu există garanţii. Anul trecut, mi-am luat ţeapă de la Guy Ritchie, cu al doilea Sherlock Holmes rock’n roll. Trebuia să mă gîndesc: Robert Downey Jr. în fruntea distribuţiei, sigur au fost toţi pe cocaină. M-am scos, însă, peste aşteptări, la “Fast Five”. Nu de alta, dar cu inexprimabilul The Rock pe afiş şi cu “Danza Kuduro” în coloana sonoră, trebuia văzut: ori ieşea porcăria de pe lume, ori cel mai bun film din serie.

“Tintin”, livrat de Spielberg şi Peter Jackson, băiatul cu Inelele, o să ziceţi că e pentru copii, fiind o animaţie. Şi anume, cea mai tare animaţie 3D din istoria, scurtă, a animaţiei 3D. Bun, faptul că în parlamentul francez există un puternic grup de Tintinologi, iar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, e împuşcat în cap cu Tintin, explică multe. Dar, dincolo de aceste aspecte, personajul creat de Herge, unul din părinţii fondatori ai benzii desenate mondiale, e un erou de acţiune. Non stop. La fel ca Ethan Hunt, din Misiune Imposibilă. Iar eroii de acţiune scot lumea la film mai ceva ca la meci, mai ceva ca la miting. Inevitabil. De ce?

Păi, din dorinţa de evadare, nu? Băieţi beton, fete beton, maşini beton. Efecte speciale, peisaje exotice, bătăi, explozii, gadgeturi. Dacă sînt şi nişte glume beton, gen replici de un rînd, ai reţeta clasică. Succes garantat. Pentru masele largi, populare. De nătărăi superficiali. Atît. Altceva, ce să fie? De orice poate fi acuzat Tom Cruise, numai de superficialitate nu. Ştie cu cine să se combine. Chiar şi cu un regizor care făcuse numai desene animate? Ei, dacă zice J.J. Abrams, coproducător, nu Consiliul Naţional al Cinematografiei, că omul poate face şi film cu oameni, atunci face. Şi iese. Film, nu batjocură.

Pe ditamai bugetul. Bugetul lor privat, însă. Alegerea lor, riscul lor. Dacă o dădeau de gard, pierdeau banii lor şi ai finanţatorilor, nu banii cetăţenilor, via bugetul de stat. Cruise şi Abrams, flăcăul cu „Lost” şi noua serie „Star Trek”, au riscat cu regizorul Brad Bird şi au cîştigat. Privat. Nu mi-au luat banii din buzunar, prin lege, cu japca. I-am dat eu singur, plus TVA, asumîndu-mi riscul că o să înjur ca la balamuc dacă n-o să-mi placă filmul. Eu, natărău superficial. Privat. Cu o slăbiciune pentru filme de acţiune. Bun, Brad Bird luase două Oscaruri, pentru “The Incredibles” şi “Ratatouille”, ca regizor şi scenarist. Regizase şi nişte episoade din The Simpsons. Păstrînd proporţiile, dacă Gopo dorea să facă filme de acţiune, putea? Creatorii lui Miaunel şi Bălănel aveau vreo şansă?

Veţi spune că Buftea nu e Hollywood, iar iniţiativa privată din cinema nu-i totuna cu cea din medicină, spre exemplu. Absolut. La film mergi numai dacă vrei, la doctor ajungi vrînd-nevrînd. “Jos privatizarea medicinei” trebuie să rămînă un principiu sacrosanct. Generalizările prosteşti nu-şi au rostul. Eroii de acţiune şi eroii antiprivatizării n-au nici o legătură. Corect. Eroii de acţiune sînt, prin definiţie, promotorii iniţiativei private, individuale. Ei înţeleg foarte bine diferenţa dintre moral şi imoral, dreptate şi nedreptate, adevăr şi minciună, cinste şi jaf, lege şi fărădelege, democraţie şi dictatură, realitate şi manipulare, dintre rolul firesc al statului şi rolurile nefireşti, în care statul n-are ce căuta. Înţeleg foarte bine avantajele asocierii libere. Dar, mai ales, înţeleg că libertatea presupune responsabilitate. Individuală. A fiecăruia. Eroii de acţiune sînt de dreapta. Sigur, în filme. Care atrag, pretutindeni, inevitabil, mai multă lume ca la meci sau ca la miting. La unii, degeaba. La alţii, nu.

Facebook Comments

32 Comments Initiativa privata – ca in filme

  1. Yeba

    Help. Am vrut să-i zâmbesc lui Dragoş şi nu mi-a ieşit, acum trebuie să folosim alte semne? Eu sunt pe IntenseDebate, dacă mai contează. Mai fac un test. 😀

    Reply
  2. Bleen

    Act of valor nu are mesaj politic dar nu e cu anericani fascisti care violeaza si ucid in masa bieti trecatori cu ochi migdalati sua turban. Deci e nefrecventabil ptr Hollywood, lumea buna si tot ce inseamna stanga.

    Reply
  3. murfi

    un regizor de dreapta – jason reitman
    – up in the air, 2009 – corporatii, criza, reorganizari, concedieri in masa, george clooney concediator-sef, de dreapta si erou pozitiv
    – juno, 2007 – povestea adolescentei moderne si insarcinate are o rezolvare surprinzatoare si de dreapta
    – young adult, 2011 – despre responsabilitate la adulti (adolescenti tirzii in zilele noastre)

    Reply
  4. Hongse

    Dacă s-a băgat Coppola (din nou) m-au pierdut de client, dar un film cu Bruce Willis, chiar şi încă un Die Hard, e binevenit!

    Reply
    1. Bleen

      Ştia Turcescu de ce pune pariu. Nu s-ar risca nici măcar la un pix (pe un pix parcă a pus pariu). Cred că avea informaţii solide.

      Reply
      1. Yeba

        @Dragos, sa faci o cerere catre admin, sa-ti dea numar de dezambiguizare, ca pe aici circula un Dragos care nu era el cel mai destept sau cel mai modest de pe planeta, dar era haios si interesant dpdv financiar (adica tat-su cu pensie nesimtita, nu mai conteaza cum, avea bani). Si le stia pe toate, iar unde nu stia, punea de la el, or, se vede treaba ca nu esti tu acela, sa nu confuzăm cititoarele 🙂
        In toate sensurile, PieliiP e forma de genitiv a substantivului compus identic cu Pielea-Penisului-in-exprimare-neliterara si reprezinta identitatea cetateanului Bogdan Chireac, dupa propria sa declaratie.

        Ti-am rezolvat si problema de aritmetica, mi-a iesit 24 mai – dar oricum n-ar fi bine deloc, din cauza efectelor de tip Coposu-CDR-1996.

        Reply
  5. Yeba

    Off topic: de Blejnar si Duta stie cineva ceva? Cica ar fi niste personaje cu numele astea, dar cred ca joaca in alt film.

    Reply
      1. anarchix

        Nu exista un plugin diferit de astea 5? Se pare ca altii mi-au luat-o inainte cu anarchix atat pe IB cat si pe WP. Cont pe Twitter nu-mi fac, iar pe Facebook am unul la secret doar pentru hartuit foste gagici.

        In fine, daca nu se poate o sa-mi gasesc un nickname asemanator.

        Reply
        1. Bleen

          Poţi să te înscrii cu orice username (pe care-l găseşti disponibil). Apoi în profile-display name îţi pui Anarchix. Te lasă cu orice display name vrei tu. Username-ul trebuie să fie unic.

          Reply
  6. Bleen

    Vine acum Act of Valor.

    Scenariul lui Apocalypse Now e scris de un conservator. Dar a intrat Coppola peste el şi l-a ciuntit.

    Reply
    1. geefo

      Act of Valor nu are mesaj politic. Materializeaza ceea ce sti(a)m despre SEAL, care intr-adevar, sint niste indivizi aparte din foarte multe puncte de vedere. Aspecte reale ale vietii de SEAL, transpuse pe ecran de SEALs adevarati, amestecate intr-o fictiune. Criticii cica au strambat din nas la chestia asta ( ca personajele principale nu sunt actori adevarati), dar cui ii pasa.

      Reply
  7. Hongse

    Şi mie-mi plac filmele de acţiune, da' să dea dracu' dacă-n recolta din ultimul deceniu am văzut un grăunte de erou de dreapta. Toţi erau de stânga, luptând, (cu mare succes!) împotriva corporatisto-imperialiştilor.

    (Exceptând Kill Bill. Ăsta e total neutru.)

    (Edit: Rectific. Nişte unii au ceva de împărţit între ei iar poliţia sau orişice altă formă de guvern nu intervine pentru că n-are nicio treabă. Kill Bill nu e neutru. E de dreapta.)

    Reply
  8. sorin

    Deci eroii interpretati de Sergiu Nicolaescu in filmele lui de actiune sunt de dreapta. Aveam eu o banuiala 🙂

    Reply
  9. Dragos

    ce te impiedica sa bagi un update la art. din 19 mai 2010 in care sa scrii "fortele democratice au biruit, din randul lor a emanat, mai draga, Dragos de la noi de pe blog. Dragos apare, Soarele rasare" ?

    Reply
  10. Dragos

    scuze ptr. off-topic, da' am o problema de aritmetica pe care nu stiu s'o rezolv: intr-un articol de pe blogary punct ro din 25 martie 2010 se facea vorbire "la misto" de televiziunea lui Lazaroiu, si Lazaroiu pac pe 22 februarie 2012 cu TVH2.0.
    tot pe blogary punct ro, tot in 2010, dar in 27 iunie, un articol exceptional taguit cu "o ce veste minunata" poarta titlul "Ion Iliescu a murit"

    cand moare moşu' ?

    ps: cat ma costa un articol pe acest site in care sa se vorbeasca de indragitul Dragos (eu adica) ca despre cel mai bogat, frumos, viril, idolul femeilor si destept om de pe planeta Pamant ?

    Reply
  11. Dragos

    "…Bugetul lor privat, însă. Alegerea lor, riscul lor. Dacă o dădeau de gard, pierdeau banii lor şi ai finanţatorilor, nu banii cetăţenilor, via bugetul de stat"

    porcaria prin definitie "Ultimul corupt al României", regia Sergiu Nicolaescu, cu Jojo, Horaţiu Mălăele, Mircea Diaconu s.a. s-a plasat pe poziţia a doua în topul creditelor acordate de Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), de STAT, cu 1.561.841 de lei.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *