Macovei, pasul următor

Vi-l mai amintiţi pe Traian Băsescu in 2003-4 cerând procurorilor să fie trimis în judecată? Vi-l mai amintiţi umblând tot timpul la el cu o mapă de documente gata să explice oricui că dosarul flota e o făcătură? Din punct de vedere al gestionării carierei politice proprii, Traian Băsescu a făcut atunci ce trebuia. Poate în felul ăsta trebuie conceput şi viitorul cod etic al PDL. Nu ca o ghilotină, eşti trimis înjudecată, te executăm, ci ca un instrument de management al unui proces. Te urmăresc procurorii? Scoate toate documentele către public, cere judecată pe fond, prezintă-te la termene şi încearcă să previi suspiciunile prin transparenţă maximă. O eventuală comisie de etică şi gestionare a carierei politice trebuie să fie asistenta şi monitoarea acestui proces.

Boureanu & co nu au dreptate. PDL este şi sub suspiciunea de corupţie, pe lângă cea de incompetenţă. Premierul Boc, acum lăudat de toţi că nu e corupt, e din ce în ce mai singur în partid. Cinstea lui nu se răsfrânge asupra colegilor săi poate şi pentru că din ce în ce mai mulţi ‘grei’ nu se mai afişează alături de el. Apropo, cum pretinzi că PDL nu este suspectat de corupţie dar argumentezi că setul de reguli al Monicăi Macovei ar elimina nu mai puţin de 9 parlamentari ?
Bun, bătălia pe statut e pierdută. Asta însă este o şansă pentru Preda şi Macovei de a dovedi că pot să îmbine spiritul de echipă cu integritatea. Mai mult, leadershipul se naşte în chip autentic sub constrângere şi adversitate. Din această tensiune care se accentuează în PDL pot apărea soluţiile pentru perioada post-Băsescu. Nu complicitate difuză, asta aduce preşedinţi de paie, gen Geoană şi Ponta. Trebuie ţintit spre tensiune, angajament şi clarificare creativă.

Facebook Comments

16 Comments Macovei, pasul următor

 1. gabarelo

  Ideea lui Alex despre o comisie de integritate mi se pare excelenta. Si cu o f buna strategie de prezentare a cazurilor, individual, caz cu caz. cu conferinte de presa saptamanale, cu tot tacamul unei relatii inteligente cu mass media, ar fi o solutie.

  imi displace talibanismul Macovei desi persoana Macovei imi place mult, in general.

  Imi displace talibanismul "PDL e mort" pana nu avem ce pune in loc. PDL, chiar mort, trebuie impaiat si tinut asa, la vitrina, pana avem alternativa. Acum nu avem, oricat de antipatice mi-ar fi falcile lui Blaga.

  Sa fim realisti!

  Reply
 2. nightmare

  va inteleg tristetea si amaraciunea din comentariile dvs,dar eu am o alta parere ….

  reformistii ,care totusi trebuie sa admitem ca sunt incepatori in ale carierei politice ,adica nu au fost cunoscuti organizatiilor ,nu au plecat din postura de membru marcant al vreunei organizatii si nici nu si-au facut stagiul in vreo organizatie si sunt tineri politicieni ,nereferindu-ma la varsta lor ,au castigat foarte mult azi….spunea cineva ca au cerut foarte mult ca sa nu se poata adopta masurile lor …..nu este asa .

  politica este o arta a negocierilor …..au cerut mult ca sa se poata vota ceva… plastic vorbind ,este ca la piata

  ceri mult ca sa poti ramane si tu cu ceva .

  PDL nu este mort !!!….este foarte viu daca au votat masuri reformiste pe timp de guvernare .

  a pierdut doar momentul ,pentru ca acum era momentul la ceva de anvergura ….in politica este o lege nescrisa ,nu se reformeaza partidul cit esti la guvernare,iar daca esti la guvernare multi ani,il reformezi in timp …parerea meste ca PDL a pierdut doar momentul de a face o imagine soc si reformistii au obtinut mult azi .

  Reply
 3. alex rauta

  asta a fost doar o batalie. Aproape ca as vrea si eu ca PDL sa fie mort ca macar sa stim o treaba. Mai grav e ca ajunge sa se zbata undeva in zona supravietuirii politice sustinuta de transfuzii de la buget si complicitati intre paraziti.

  Eu zic ca incapatanarea este cel mai bun raspuns. Nu ati vrut criteriile astea de integritate? Le facem din nou, fara prezumtie de vinovatie dar cu obligatii de transparenta si incredere in justitie. Sa vedem cum s-ar mai justifica respectivii …

  Reply
 4. nicole

  @bleen,

  daca e sa admit ca ceea ce spui tu este total adevarat, ar insemna sa spun (ceea ce deja am spus pe FB) ca PDL e ca si mort. Iar faza cu cei "200.000 de elitisti" le-a pus cruce. Acesti elitisti a fost de-a lungul vremii o armata idealista care i-a ajutat in buna masura fara sa le ceara nimic si care A FACUT DIFERENTA in alegeri. Acesti boi numiti PDL trebuie maturati din politica. De fapt, toata aceasta casta de nesimtiti trebuie data la o parte!

  Reply
 5. andrei p

  Sa fie posibil ca unii au descoperit abia astazi aceste lucruri despre PDL? Daca da, atunci world peace are inca sanse colosale.

  Reply
 6. 2-3

  aşa-zisa luciditate a învins "gărgăunii" şi "păsăricile"

  însă la anul luciditatea asta nu le va mai folosi decît să şi-o bage în cur

  Reply
 7. tucu

  @Bleen

  Te rog sa publici urmatorul anunt

  ""Dau PDL central,suprafata mare,debransat de la alegator pe un partid mai mic dar mai curat.

  Sunt de acord sa suport si eventuale diferente de cistig de la 2012 la 2016.""

  Reply
 8. slang

  Dupa ce am citit in evz ultimule declaratii ale lui Blaga si informatia ca: "La vot, Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei au fost singurii care au votat împotriva statutului golit de criteriile de integritate, în vreme ce pentru s-au pronunţat aproape 500 de democrat-liberali prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare". declar PDL nul si imi iau orice speranta de la vreun partid actual. E nevoie de unul NOU!

  Reply
 9. tucu

  Daca as putea publica pe un blog le as transmite PDL asilor un mesaj scris cu litere mari.Foarte mari poate l or vedea:

  Amici PDL lasi noi v am trimis la cascaval,noi v am dat posibilitatea sa traiti bine si inbelsugat,,noi amaritii.

  Daca miine nu veti mai fi la cascaval noi amaritii nu avem nimic de pierdut..

  Pentru mine va fi acelasi lucru.Eu voi ramine cu eceiasi pensie mizera,cu acelasi politist ciubucar.cu acelasi functonar indolent,cu aceleasi televiziuni tembele.

  Voi insa veti avea de pierdut. Mult.

  PDL asi ginditi va de doua ori inainte de a ne sfida ,inainte da a respinge nevoia noastra de dreptate si justitie.

  Nu ne faceti sa nu mai vedem nici o diferenta intre Videanu si Nastase pentru ca s ar putea sa l preferam pe Nastase pentru ca are bunul simt sa nu poarte un ceas de 40 mii de eur.

  Ar fi frumos sa ajunga la ei respectivul mesaj desi sunt convins ca nu or sa l priceapa.

  Parlamentarul daca nu e fudul nu i parlamentar destul.

  Reply
 10. Bleen

  Ar fi interesant ca şi cititorii să vină cu idei la viitorul PDL. Se mai poate face ceva cu PDL sau e mort? Şi dacă se mai poate face ceva, ce şi cum?

  Reply
 11. Bleen

  @nicole

  Ai dreptate, însă eu nu m-aş entuizasma în ceea ce-i priveşte pe Macovei şi Preda. Chestia cu suspendarea de drept e singura lor idee. Iar Voinescu joacă la două capete. Sau, şi mai rău, nu joacă la niciun cap. Nu numai că PDL este nereformabil dar nici gruparea aşa-zis a reformiştilor nu există cu adevărat. Cei trei reformişti sînt doi, Macovei. Care are o singură idee, şi aia fixă. Şi cam atît. Dincolo de bucătăria internă a partidului, nici Macovei, nici Preda nu mai ştiu nimic.

  Reply
 12. nicole

  @Bleen,
  Dupa ce i-am vazut astazi pe „smecherii” din PDL vorbind, un lucru mi-e extrem de clar: PDL NU SE POATE SCHIMBA AFLANDU-SE SUB CONTROLUL LOR. Acesti oameni au vorbit CU URA, din perspectiva unei paradigme A TRECUTULUI. Valorile pe care le protejeaza acesti smecheri nu pot genera nimic valoros aflat in orizontul de asteptare al celor 70% potentiali votanti tacuti.
  Acesti insi au opus ȘTOURI DE DOI LEI ideilor unor oameni – Macovei, Preda, Voinescu – care stiu ca viitorul pentru PDL e in alta parte.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *