PDL, Dinu Patriciu şi reformiştii

Greii PDL au o singură idee politică şi electorală, cît se poate de fixă: populismul economic. La rîndul lor, reformiştii au o singură idee, care cu greu poate fi numită politică, la fel de fixă: regulile de integritate. În acest timp, cel mai vocal susţinător al Codului Muncii promovat de Guvernul Boc e Dinu Patriciu. Cele două tabere din PDL, foarte vocale cînd e vorba de luptele interne din partid, au tăcut mîlc cînd era vorba de lupta guvernului pentru legea educaţiei, legea pensiilor, legea salarizării sau măsurile de austeritate.

Una peste alta, nu ştim care e părerea parlamentarilor şi liderilor din teritoriu ai PDL despre măsurile de austeritate, reformele economice, reforma statului şi despre viitorul României. Şi n-o ştim fiindcă nimeni nu i-a întrebat şi nu i-a pus să ia o decizie din punctul ăsta de vedere. Astăzi,  discuţiile sînt altele şi situaţia în PDL se prezintă cam aşa: două tabere irelevante duc un război inutil într-un partid mort.

PS. Eu fac parte dintre cei care, împotriva evidenţei, au sperat pînă în ultimul moment că din acest partid se mai poate face ceva. Însă acum cred că deja comentariile noastre la ce se întîmplă în PDL sînt la fel de irelevante şi inutile ca şi PDL-ul însuşi. Aşa că poate ne ocupăm timpul şi mintea cu altceva. Idei?

Facebook Comments

40 Comments PDL, Dinu Patriciu şi reformiştii

  1. nightmare

    Domnule marinica unghianu

    aveti mare dreptate ce spuneti ….dar un politician veritabil cind intra in politica stie ca poate sa vina si momentul cind poti fi sacrificat in interesul sau imaginea partidului sau pentru onoare si demnitate ….politicienii nostri nu prea au auzit de aceste notiuni…..poate doar o sclipire la Blaga cind a demisionat din guvern….cei suspectati de coruptie ar putea foarte bine sa dispara din lumina reflectoarelor o vreme ….

    Reply
  2. gabarelo

    Ideea lui Alex Rauta despre o comisie de integritate puternica mi se pare excelenta. Si cu o f buna strategie de prezentare a cazurilor, individual, caz cu caz, cu conferinte de presa saptamanale, cu tot tacamul unei relatii inteligente cu mass media, ar fi o solutie.

    imi displace talibanismul Macovei desi persoana Macovei imi place mult, in general.

    Imi displace talibanismul “PDL e mort” pana nu avem ce pune in loc. PDL, chiar mort, trebuie impaiat si tinut asa, la vitrina, pana avem alternativa. Acum nu avem, oricat de antipatice mi-ar fi falcile lui Blaga.

    Sa fim realisti!

    Reply
  3. marinica unghianu

    unu: reforma trebuie pornita din interiorul unui partid, nu din exteriorul lui; si doi: stimulul este electoratul impreuna cu societatea civila, nu unu' altu, membru de partid, care scrie pe dupa bloguri sau care lanseaza diatribe fara a fi implicat in viata partidului.

    preda, macovei, voinescu sunt din afara partidului. aia 200 de primari penali, alde berceanu, blaga, videanu risca sa fie dati afara in partid tocmai pt ca au ridicat partidul. l-au ridicat adunand bani cu japca, facand ce au invatat de la fsn-psd, pedelizand pe verticala, orizantala si diagonala statul.

    si cocotati pe aceasta mizerie, cei 3 au ajuns (euro)parlamentari; iar acum urla ca mizeria nu e buna. ridicol.

    reforma in pdl poate sa faca doar cineva ca blaga, berceanu, videanu. sau electoratul, trimitand partidul la vreo 10-15%. nasol, dar asta este.

    Reply
  4. nicole

    Flavia,

    CARE REVOLTA? Niciunul din sefii organizatiilor judetene nu au zis nici pîs!

    L-ai vazut pe Blaga batand cu pumnu-n masa? L-ai auzit pe Frunzaverde perorand superior despre cat de neimportanta este asocierea cu vechea securitate? I-ai vazut pe Berceanu si pe ailalti? Scuza-ma, dar in conditiile astea, multi dintre noi ii vom ajuta sa se duca la fund! Asculta ce iti spun!

    Reply
  5. Flavia

    Chiar nu va inteleg. Depuneti armele mult prea usor. Dezbaterea trebuie sa continue. Pan la congresul PDL mai e ceva timp. Poate suficient pentru revolta….

    Reply
  6. Bleen

    @Cristian Preda

    Greii PDL, în frunte cu Blaga, au o problemă cu reforma în general, nu numai cu cea a PDL-ului. Însă pe subiectul ăsta au rămas nesancţionaţi.

    Reply
  7. nightmare

    Sorin Frunza-Verde este mic copil pe linga Lordul Berceanu.

    Atentie la Berceanu!!!

    cei mai vechi in pdl stiu despre ce vorbesc

    daca rascoliti presa vremii sicei care stiu cum s-a format PD-ul isi vor aduce aminte cine l-a tradat pe Iliescu la Conventia FSN -Berceanu….cine l-a tradat pe Petre Roman?-Berceanu….cine il tradeaza pe Basescu??-Berceanu….

    tradatrorul Berceanu ar trebui sa dispara din PDL…

    Reply
  8. Yeba

    @Nea, reiau una din zicerile lui Ilici, "nu e momentul".

    Deci situatiile sunt incomparabile.

    @Nedo 5:15 are dreptate si numai cine a trecut prin PNT in '90-92 stie ce a insemnat constructia structurilor din teritoriu. V si cazul URR.

    Eu cred ca numai si numai cu PDL-isti experimentati-si-totusi-fara-de-dosar, care sa caute loc de munca post-2012, e de sperat un succes in 2016.

    Si dl Zubeldian are dreptate mult peste votul like/dislike, "a propune reguli extrem de dure de integritate doar pentru ca ele să fie respinse, te fac să arăți mai corupt decât unul care n-are nici o regulă dar nici nu propune nimic."

    Acum unii au o imagine de ratati si altii, de corupti. Loss-loss.

    Reply
  9. valentin

    Pentru ca nu existam intr-o lume perfecta,va trebui sa ne adaptam celei in care traim.Adevaratele criterii de integritate sunt scrise cu cerneala simpatica pe buletinul de vot.Cat timp coruptii dovediti sunt preferatii a peste trei sferturi din romani,ori restrangem dreptul la vot ori renuntam la democratie.Unui popor care isi aclameaza mafiotii nu poti sa ii impui peste noapte criterii morale.Poate daca s-ar intoarce subit toata diaspora in tara.Vreti ca noul partid sa castige alegerile?Organizati-le in august.Renuntati la pomana electorala si dati sansa celor veniti acasa sa isi convinga parintii ca ii vor vedea mai des daca renunta la mafie.Altfel pregatiti-va pentru revolta anti-USL din 2014 pe Facebook.

    Reply
  10. Bleen

    @Cornelius

    Păi aici nu e chiar aşa de greu: stat minimal. Individul bate corporaţia, comunitatea bate statul, ca să mă exprim aşa.

    Reply
  11. nicole

    Sorin Frunzaverde: “Ţara arde, dar noi ne preocupăm de cine a colaborat cu Securitatea!"

    Mostra de integritate in PDL, nu? 🙂

    Reply
  12. tucu

    @Nedormitul

    Despre masa critica -pina nu incerci nu poti sti daca se forneaza sau nu. Toate sondajele indica ca s a creat locul pentru altceva.

    PP -la prima vedere are toate sansele sa fie un esec .Vad insa ca sociologi seriosi incliusiv Dl Lazaroiu nu sar peste el.

    Reply
    1. nedormitul

      tucu
      alegerile sînt alegeri, guvernarea e guvernare. pp poate cîștiga și 80% (am pus o cifră din burtă), dar nu poate guverna. îi e aproape imposibil să guverneze unui partid ca pdl-ul, darămite unuia ca pp-ul.

      Reply
  13. Bleen

    @all

    Ceaiurile Blogary vor continua. În provincie, de data asta. Avem cîteva idei de locaţii deocamdată: Piatra Neamţ, Iaşi, Timişoara, Sibiu. E vorba nu numai de idei, ci şi de organizare, logistică şi bani. Să zicem că în aceste patru oraşe am putea găsi ajutor logistic şi financiar. Sperăm să găsim şi în alte oraşe.

    Ne-am gîndit şi la cîteva nume de invitaţi (pe unii dintre ei i-am contactat deja – nu am primit încă răspunsuri finale). Poate ne dau şi cititorii idei.

    Reply
  14. 2-3

    Lăzăroiu a spus-o clar: un partid nou ar avea un vad foarte bun.

    Mai rămîne să se găsească şi cîţiva pescari pricepuţi.

    (Lui Christos i-au ajuns 12 pentru istoria unei întregi umanităţi).

    Reply
  15. Bleen

    @Nea

    Să fim corecţi. Iliescu şi FSN au moştenit statul şi partidul comunist. De aia îi şi băga în 28 ianuarie 1990 Coposu sula-n coaste. Sî nu candideze statul român şi PCR la alegerile doin 20 mai 1990.

    Reply
  16. Merechene

    Bleen, deocamdata aveti un blog, o asociatie si probabil vreo 200 de cititori fideli – multi dintre ei, plecati din tara. stiu ca Blogary nu a fost facut pentru trafic, dar asa…in medie, cam cati vizitatori intra zilnic pe blog? sa va asigurati ca nu doar noi, cititorii fideli ai Blogary, stim de existenta asociatiei.

    ca asociatie, propuneti niste proiecte de lege, sustineti online si in media cauza unor romani care se lupta cu justitia pentru drepturile lor, scrieti despre cazuri grave de coruptie – investigatii cum erau odinioara la academia catavencu, acum la kamikaze-, mergeti prin licee si universitati, vorbiti cu studentii, faceti niste studii pe care sa le prezentati presei, poate o mica agentie de monitorizare a presei … voluntari am inteles ca sunt, cu mana pe tastatura nu se pot face multe. ca sa va cunoasca lumea, trebuie sa realizati ceva. numele vostru trebuie legat de un eveniment sau actiune care sa fie senzatioanala. romanilor le place senzationalul! puteti sa cautati si alte fundatii sau asociatii cu care sa colaborati (urasc cuvantul asta :)). pana la aparitia vedetei AcZ, voi aveti puterea, fondatorii asociatiei.

    ceaiurile Blogary au fost OK, sa zicem, dar cam toti invitatii au fost cei pe care voi ii placeti. nu, vreau sa vad si altceva, vreau sa vad cum ii incoltiti voi pe ceialalti. aia sunt realitatea, nu mieluseii. degeaba cantam noi vesnica pomenire pdl-ului, ca nu este cazul.

    Reply
  17. Nea

    Ion Iliescu cu FSN au adunat în 5 luni fără 2 zile vreo 70% din opţiunile electorale. În aprilie 90 ar fi avut 80% şi în martie 90, probabli, 90%.

    Tot ce trebuie reţinut aici este că dacă vii cu o idee şi o figură care se pliază pe aşteptările electoratului, timpul scurt nu e un impediment.

    Reply
  18. mac gregor

    @nedo

    habar n-am avut de tipa asta pana acum. Mi-a luat-o inainte PENTRU CA SUNT LUCRURI EVIDENTE.

    Vreti politica curata? Faceti-o! Alexandra Svet e in fata voastra, dar voi aveti o baza de plecare solida, pe cand ea e in aer.

    Stii care este criteriul de evaluare a unui polician. Exact la fel ca la un om de afaceri: nu cate facultati ai facut sau cat de educat esti, ci cati bani voturi ai.

    Reply
  19. cornelius

    Dar cu BOC ce-au avut? Intreb si eu… Parerea mea e sa tina de Boc si sa-l ajute sa termine REFORMELE. Heloooou, s-a uitat care e rolul unui partid DE DREAPTA la guvernare?

    Reply
  20. tucu

    @nedormitul

    Trista idee ai despre romani.

    Ai dreptate exista electoratul becalian zgomotos timpit dar care din fericire nu este majoritar. Exista si mass media compusa din ziaristi becalieni care ne induc ideea ca toti suntem construiti dupa chipul si asemanarea lor.

    Nu trebue sa i credem. Exista un sgment important de electorat care mai apreciaza notiunoile demodate de cinste si corectitudine…

    .

    Sunt convins ca acest electorat asteapta fete diferite de cele oferite de partidele politice de astazi.

    Am scris special de PP pentru ca e un exemplu care dovedeste ca se poate face un nou partid functional intr un timp relativ scurt cu eforturi modice si cu rezultate notabile.

    Reply
    1. nedormitul

      tucu
      acel segment important de care vorbești nu poate face o masă critică, în așa fel încît niște politicieni să își creeze cariera în jurul lui. electoratul becalian este și el insignifiant. grosul electoratului este ignorant. uite, de pildă, acum vreo trei zile, studenții au făcut o mică grevă. oricît ar fi de furioși împotriva ministrului funeriu, habar n-au ce vor. și sînt studenți, nu babe scuipătoare de semințe. pentru ei, mafioții-tătuci sînt rectorii.
      pp nu este un partid funcțional. multă spoială și atît. mulajele și cartoanele nu țin loc de produs. un partid are nevoie de mai mult decît trei sedii, cinci computere și două mașini. ca să fac o glumă, orice politician puternic are în spate o secretară inteligentă. staff-ul pp-ului e zero și așa va rămîne.
      în plus, am mari îndoieli că un politician din pp este capabil să apese pe butonul on/off al unui computer sau să scrie, fie și de mînă, două fraze coerente pe o hîrtie. ăștia, dacă se duc în parlament și trebuie să voteze cu bile, le fură.
      asta așa, pe scurt.

      Reply
  21. Cristian Preda

    Bleen:

    În primul rând, o informaţie: m-am ocupat de chestiunea educaţiei 2 ani la Cotrocemi.

    Altfel, ce să mai zic? E greu să discuţi despre educaţie când aceeaşi persoana spune azi un lucru şi mâine contrariul său. Încercaţi o dată exerciţiul. Vedeţi ce iese.

    Reply
  22. mac gregor

    @bleen

    ce te opreste sa faci chestia asta cu un nou partid? De fapt esti la jumatatea drumului.

    Fa-ti o pagina pe facebook, aduna adeziuni online – poate sa nu-ti ia nici macar 10 secunde, cu o baza de date – oameni care promit sa voteze cu tine, sau cu cine recomanzi tu, la urm. alegeri.

    Ai devenit un politician de oarece talie, care dispune de 10.000 de voturi, negociaza dur si vinde-le cat mai scump, incercand sa obtii cat mai mult din ceea ce ai promis. Asa cum a facut UDMR obtinand atatea drepturi pentru maghiari.

    Si sa nu va aud cu "cinicule", etc. Asa se face peste tot, asta e esenta politicii.

    Reply
    1. nedormitul

      mac gregor
      a început bleen să se epileze, să se rujeze, să se ducă la coafor, să poarte fuste mini și nu știu eu? s-a transformat peste noapte în alexandra svet?

      Reply
  23. tucu

    @Nedormitul

    Cu electoratul nu te poti tocmi.

    PDL a murit astazi.

    Partidul pensionarilor plictisiti este totusi mai mult decit nimic desigur daca nu cumva PP ul va deveni foarte atractiv . Poate Dan Diaconescu e mai destept decit Boc si a priceput ce doreste electoratul.

    Apropo de bani teritoriu dificultati si toarta argumentatia impotriva unui nou partid -PP cind a aparut si cu cit e cotat in sondaje?

    Reply
    1. nedormitul

      tucu
      da' cine e electoratul ăsta, cavalerul tristei figuri? electoratul român are o noțiune foarte vagă asupra integrității. urlă ani de zile împtriva corupților, dar iese în stradă să îi susțină pe anghel, solomon sau guțău. mafiotul local taie, spînzură, împușcă și fură dar, pe de altă parte, dă locuri de muncă, ajutoare la săraci și ctitorește o biserică.
      pp-ul e un partid spectaculos ca un foc de artificii. cît durează? o jumătate de oră şi pa! cunoşti lideri marcanţi în afară de dd? un partid cu şuţi, cămătari, valutişti şi cadavre ale elodiei nu e un partid. imaginează-ţi un reprezentant al pp într-o dezbatere. gigi becali avea un discurs similar cu a lui dd de acum. cîte voturi a scos? vreo 2%? nu știu cine l-a întrebat cînd și-a terminat liceul sau dacă are bacalaureatul – l-a făcut pulbere dintr-o întrebare simplă. pp-ul adună acum, dar m-aș mira să intre în parlament după o lună de campanie electorală. ajunge ca liderii lor să deschidă gura și o să le vezi dinții stricați.
      dă-mi un electorat integru și eu îți fac partidul ăla curat.

      Reply
  24. tucu

    Daca acum nu vom incerca toti sa gasim o solutie ,miine vom plinge privindul pe Ponta cum formeaza guvernul.

    Nu pot fi de acord cu Bleen care afirnma ca cerintele Moniocai Macovei sunt irelevante,cum nu pot fi de acord ca Funeriu,Macovei ,Preda nu s au batut mediatic pentru legea invatamintului sau alte legi atit de controversate.

    Nu ma pot supara pe niste oameni care doresc sa faca exact ce doresc si eu..

    Daca astazi vechiul PDL a inchis usa nu ramine decit sa cerem sa se creeze un nou partid. Nu avem ce pierde.

    Asa macar vom avea o speranta.

    Reply
  25. frei

    Bleen, uniti-va!Saptamana trecuta, la articolul lui Ghinea au fost vreo 200 de comentarii care dezbateau cum ar trebui sa arate si sa functioneze un nou partid. Exista o initiativa de genu pe Facebook, al lui Vlaston parca. Pe blogul lui Theophyle, de-acum "fostii" orange discuta tot in termenii unui nou partid/partiduletz. Cititorii vostri opteaza preponderent tot pentru un nou partid. Adunati-va!

    Reply
    1. nedormitul

      m-am săturat de discuţia asta cu partidul nou. sună frumos, dar un un partid are ca scop să îşi impună un program politic, pentru care are trei posibilităţi: 1. să cîştige alegerile; 2. să intre într-o coaliţie; 3. să susţină un guvern din afară, formal sau nu, cam cum a făcut psd-ul în a doua parte a mandatului lui tăriceanu. prima posibilitate este nerealizabilă, cel puţin nu în următorii 5-10 ani. pînă să devină puternic, albă ca zăpada se umple de "grei".
      pică şi 2, pentru că un partid foarte mic nu prea poate impune nimic, decît dacă se numeşte udmr, şi nici aşa. udmr-ul are o susţinere, totuşi, importantă regională şi este condus de curve bătrîne. albă ca zăpada nu ar avea prea curînd o susţinere, fie ea a unei părţi din populaţie, iar curve bătrîne nu are prin statut.
      3. pică. partidul albă ca zăpada nu poate visa prea curînd la o susținere puternică în teritoriu, din lipsă de bani, logistică și, iarăși, curve bătrîne.
      un partid mic și curat e ca un club al pensionarilor, în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, e o tristețe înăuntru ceva de invidiat, plin de principii și rigori, dar cînd e vorba de făcut ceva, principiile macovistice sînt bătute la scor de reumatism berceanu și alzheimer videanu.
      ceea ce putem face acum e să visăm la un pdl mai curăţel, întreţinut cu bani puţini, cam ca o dacie veche de 20 de ani. mai pui un petec, mai legi cu o sîrmă şi pui deoparte bani de logan. din păcate, reformiştii noştri sînt zero la bricolaj.

      Reply
  26. jay

    cred ca o discutie serioasa despre alba-ca-zapada e mai potrivita ca oricand… da' nu o discutie de genul "trebuie sau nu trebuie" ci una "trebuie si trebuie acum"! cine se baga?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *