Miza Alianţei PSD-ACD: justiţia

Crin Antonescu, unul dintre liderii ACD, îi ia apărarea baronului pesedist de Argeş şi contestă decizia instanţei. Deşi recunoaşte că nu are date din dosar şi nu cunoaşte detaliile cazului, este convins, ştie cu certitudine chiar, că atît Departamentul Naţional Anticorupţie cît şi instanţa au săvîrşit un abuz cu substrat politic la adresa lui Constantin Nicolescu, că arestarea acestuia, cerută de DNA şi decisă de instanţă, este o înscenare. („Deşi azi se întîmplă unui om din PSD, starea de spirit cu care liberalii urmăresc situaţia nu are de-a face cu partidele. Este vorba de punctul unde ajunge inteferenţa justitiei în politică. Sînt alături de această familie, în plan uman. Eu nu cunosc elementele din dosar, dar am avut parte în epoca Băsescu de o suită de arestări pe care judecătorii le-au făcut sau nu în stare de arest. Trebuie să ştim cu toţii că privarea de libertate trebuie să fie o stare excepţională. Vedem cu cîtă uşurinţă se solicită şi se obţine acest lucru. Există un lanţ de coincidenţe pe care nu le pot perverti în dovezi. Mă aştept la alte arestări, înscenări şi cele mai grele lucruri.”)

Într-o apariţie televizată, Victor Ponta, preşedintele celui mai mare partid de opoziţie, posibil prim ministru sau preşedinte al României peste cîţîva ani, ameninţă judecătorul care a dispus arestarea lui Constantin Nicolescu. („…doamna judecător Neacşa răspunde cu ceva? Judecătorii care îşi bat joc de vieţile unor oameni obisnuiţi sînt prea mulţi atîta timp cît o fac din ordin politic şi nu li se întîmplă nimic. […] „Traian Băsescu ştie clar că nu poate să mai cîştige niciodată alegeri democratice şi atunci practic apelează la ceea ce a mai folosit cînd era disperat: dosare penale, abuzuri, înscenări, aceleaşi metode, DNA. Bineinţeles şi în mod sigur reacţia noastră nu va fi în niciun caz de intimidare, pasivitate. Ne vom bate în continuare, probabil că luni sedinţa noastră de conducere şi grupurile parlamentare le vom face în faţă la DNA”)

Un alt lider al PSD, fost ministru de externe, prim ministru  şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, actual lider important al PSD, Adrian Năstase, cere ieşirea în stradă şi acţiuni dure ale pesediştilor împotriva justiţiei, cere o reacţie politică la o decizie a unei instanţe judecătoreşti („Trebuie sa reacţioneze politic în ţară, şi preşedinţii ceilalţi de CJ, dar şi primarii, şi oamenii care ştiu ce a însemnat Nicolescu trebuie să iasă în momentul în care se va judeca recursul şi sa spună care este şi punctul lor de vedere, nu numai această mecanică politică pe care în momentul de faţă, printr-o justiţie controlată politic, Băsescu o foloseşte. Este un moment de răscruce, dupa părerea mea s-a umplut paharul şi este nevoie de o reacţie foarte dură”.)

În momentul în care PSD va reveni la putere, va da afară din magistratură sau chiar va dispune anchetarea pentru abuz a tuturor magistraţilor care au anchetat pesedişti, spun sursele din PSD ale unui cotidian central.

De reţinut la Crin Antonescu indignarea vis-a-vis de interferenţa justiţiei în politică. De fapt, asta e durerea lui Antonescu sau Ponta, Năstase sau Voiculescu: faptul că politicieni nu mai sînt intangibili cînd încalcă legile, că, încet încet, îşi pierd impunitatea. Cazul Nicolescu e cu atît mai grav, din punctul de vedere al pesediştilor şi acediştilor, cu cît reprezintă un precedent extrem de periculos: nişte ţîşti-bîşti de procurori şi judecători îndrăznesc să se atingă de cel căruia i se zicea Ayatolahul Argeşului, de unul dintre cei mai puternici oameni din PSD. Şi, chiar mai grav de atît, decizia arestării lui Nicolescu a fost luată de o instanţă din Argeş! S-a ajuns pînă acolo încît un baron să fie adus în faţa justiţiei fără a mai fi nevoie ca dosarul să fie strămutat în alt judeţ, la capătul ţării, unde baronul nu mai are influenţă. Or, aici gravitatea este extremă. Dacă un amărît de judecător de pe domeniul baronului are curajul să decidă arestarea acestuia, gîndiţi-vă ce autoritate va mai avea respectivul baron asupra supuşilor! Aşa se explică duritatea şi extremismul reacţiei liderilor PSD şi ACD în faţa unei decizii a justiţiei. Aici nu e vorba de războiul cu Băsescu. Ceea ce e important pentru politicieni şi, mai ales, pentru baronii locali, este ca poliţiştii, procurorii şi judecătorii să-şi vadă lungul nasului. Acesta este mesajul pe care îl transmit justiţiei Victor Ponta, Adrian Năstase, Crin Antonescu sau Ion Iliescu: „Sîntem puternici şi vom fi şi mai puternici. Nu îndrăzniţi să vă atingeţi de noi sau de oamenii noştri.”

Alianţa dintre un partid de 30-35% (PSD), unul de 20-25 % (ACD) nu e făcută pentru a învinge un partid de 15-20% (PDL) ci pentru a învinge justiţia. Prin intimidare, în primă fază, şi, de ce nu, prin măsuri concrete, în fazele următoare: demiterea guvernului, preluarea ministerelor justiţiei şi internelor, suspendarea şi demiterea preşedintelui, urmate de desfiinţarea DNA, demitarea procurorului general, demiterea şefilor serviciilor şi pedepsirea tuturor magistraţilor şi poliţiştilor care au îndrăznit să se atingă de politicieni, care au îndrăznit să interfereze în viaţa politică şi economică a Mafiei.

Cît despre cît pericol public reprezintă Constantin Nicolescu şi cum poate acesta, împreună cu acoliţii săi, împiedica justiţia să afle adevărul şi să facă dreptate, s-a văzut zilele acestea, prin mişcările de stradă din Piteşti, acuzaţiile, presiunile şi ameninţările la adresa justiţiei aduse de prietenii politici ai acestuia, Victor Ponta, Crin Antonescu, Adrian Năstase sau Ion Iliescu, prin ameninţările aduse de primarii PSD („să mergem să le dăm foc”) şi mobilizarea exemplară a aripii medicale a PSD, reprezentată de medicii pesedişti Beuran (cel care l-a îmbolnăvit de cancer pe Haysam) şi Brădişteanu (acuzat că ar fi primit mită 4 milioane de euro).

În cazul Nicolescu s-au adus cele mai grave ameninţări la adresa justiţiei de la mineriada din 1999 încoace, atunci cînd Cozma a folosit minerii pentru a lupta împotriva unei decizii a justiţiei. De data aceasta Ponta, Antonescu, Năstase şi Iliescu nici măcar nu s-au mai obosit să fie subtili şi inteligenţi. Fiindcă nu e deloc indicat să fii subtil şi inteligent atunci cînd vrei să intimidezi, să adopţi o poziţie de forţă. Trebuie doar să-ţi încordezi muşchii şi să te uiţi urît la procuror, judecător sau poliţist, să-i dai de înţeles, să-i intre bine în cap că, la cît de mare şi puternic eşti, ai şanse ca mîine-poimîine să dai jos nu numai guvernul ci şi preşedintele şi că toţi oamenii din justiţie vor fi la mîna ta iar cei care nu au un comportament corespunzător faţă de penalii din politică, vor plăti cu vîrf şi îndesat.

Din declaraţiile lui Ponta, Antonescu şi Năstase reiese nu că magistraţii ar fi greşit în cazul Nicolescu ci că aceştia au comis abuzuri grave, că ar fi anchetat şi arestat un om nevinovat. Acuzaţiile sînt concrete şi mă aştept ca cei trei să aducă şi dovezi sau, cel puţin, să-şi argumenteze acuzaţiile. Măcar să explice cum au ajuns la o astfel de concluzie. Cu atît mai mult cu cît vorbim de trei politicieni importanţi, de, foarte probabil, viitorul preşedinte al României, viitorul prim  ministru şi, de ce nu, chiar viitorul ministru al justiţiei (la Năstase mă refer, să nu existe confuzii). Ponta şi Antonescu sînt lideri ai celor două partide de opoziţie, PSD şi ACD, sînt politicieni cu o responsabilitate imensă, cu credibilitate în rîndul cetăţenilor şi chiar în afara României, la instituţiile europene.

Or, cînd Germania şi Franţa refuză aderarea României la Schengen pentru că nu şi-a rezolvat problemele cu corupţia, liderii Opoziţiei din România, împreună cu partidele lor, repet, posibili viitori lideri ai României, apără, recurgînd chiar la instigare la violenţă şi ameninţări, un baron local acuzat de corupţie şi, chiar mai mult, de deturnarea, către firmele familiei sale, a 900 000 de euro din banii europeni.

Imaginaţi-vă că sînteţi Merkel şi Sarkozy şi aflaţi că un individ anchetat pentru că a furat bani europeni folosindu-se de poziţia şi relaţiile sale politice este apărat de cei care, peste doi sau patru ani, au şanse de a fi preşedintele şi prim ministrul României. Păi, bou să fii şi să accepţi astfel de specimene în spaţiul Schengen. Cum dracu’ să dai liber la toţi cetăţenii români cînd tu nu ai încredere nici măcar în preşedintele şi prim ministrul României că nu sînt reprezentanţii politici ai Mafiei?

UPDATE. După reacţia politicienilor la arestarea lui Nicolescu, justiţia este obligată să confirme decizia arestării. Decizia eliberării ar fi un mesaj de pace pentru toţi politicienii cu înclinaţii penale şi o confirmare a impunităţii: „Dacă vrei să încalci legea şi să nu răspunzi în faţa justiţiei, tot ce trebuie să faci e să ameninţi magistraţii”.

UPDATE 2. Tăcerea totală la Asociaţia Magistraţilor. Mona Pivniceru n-a avut nicio reacţie pînă acum la ameninţările lui Ponta, Năstase şi Antonescu la adresa magistraţilor. Mă rog, nici nu e de mirare. Dacă veţi intra la ei pe site veţi constata că în 80% din comunicatele lor se răţoiesc la Băsescu.

UPDATE 3. Extrem de slabă reacţia lui Blaga, împăciuitorist-leşinat-telenovelistă: „Ne-a durut şi încă ne doare situaţia fiecaruia dintre colegii mei ajunşi într-o astfel de situaţie, niciodată nu am intervenit. Este tipic Ponta, tipic procuror nereuşit”. Asta e tot ce are Blaga de zis despre Ponta, în contextul ăsta? Că e „un procuror nereuşit”? Ca să nu mai vorbesc despre suferinţele lui Blaga faţă de colegii penali (adică mai puţin norocoşi). Poate că pe Blaga ar trebui să-l doară situaţia contribuabililor care susţin financiar, prin intermediul bugetului, mafia politică. Declaraţia lui Blaga e încă o dovadă în plus că un asemenea om nu are ce căuta în politică. Cel puţin nu în prima linie. O fi un foarte bun organizator, un excelent executant, însă nu e politician.

Facebook Comments

37 Comments Miza Alianţei PSD-ACD: justiţia

  1. ElCucui

    Dar oare amenințarea Justiției cu represalii, la modul general, nu îmlică automat și "influențarea propriei anchete penale"? Și nu se judecă în stare de arest? Parcă…

    Reply
  2. Sare'n Ochi

    Acestia, Ponta, Antonescu, Năstase şi Iliescu ar cam trebui sa stie ca exista ceea ce se cheama obstructionarea Justitiei ca articol de cod penal. Dar io ma minunez de altceva: cum de autoritatile s-au retras cu coada intre picioare si cu o uimire vinovata pe fata in fata acestor ingerinte crase in bucataria Justitiei. Nimeni nu da cu medicii penali de pamant, CSM a luat pozitia ghiocel, DNA nu zice nici pas… De aici pot sa trag concluzia ca toti cercetatii isi pot pune poalele-n cap in direct si la o ora de maxima audienta (tiganie/targuiala mass media) si toti anchetatorii au ceva pe constiinta? Sa fie cam asa in ce-i priveste pe justitiari(?):

    1. stiu ca in trecutul nu prea indepartat au executat abuzuri in contra legii, fie la comanda politica, fie in propriul interes (pe blogul meu este un material care descrie “Cooperativa” din justitie);

    2. se caca pe ei de frica ca pierd “portocaliii” puterea si vin ceilalti la putere – ori pe “ceilalti” ii stiu ca pe o brezaie – nu degeaba s-a sinucis procurorul Panait sub privirile impasibile ale “amicului” Victor Ponta.

    Reply
  3. Codreanu

    La cat de anemice (insignifiante)) au fost "pichetarile" anuntate cu atata tam-tam de Ponta si Nastase, se pare ca realitatea inconjuratoare este cu cotul alta decat Realitatea de la TV.

    Reply
  4. DanBruma

    Luati de-acilea, de la taticul vopsitilor: "Sunteţi un partid de dreapta, asumaţi-vă această identitate, fiţi consecvenţi şi veţi câştiga fără probleme alegerile. Nu faceţi prostia să vă întoarceţi de pe drumul pe care aţi plecat, cel al reformelor" E munca serioasa sa convingi o banda de securisti ca alcatuiesc un partid de dreapta 🙂

    Reply
  5. 1

    bineînţeles grenada lor le va exploda în faţă

    e frumos, totuşi: ce-şi fac duşmanii cu mîna lor merită încurajat

    Reply
  6. mece

    @toţi:

    bineînţeles că atunci când vă arătaţi dezamăgirea faţă de motivarea judecătorului o spuneţi doar după ce aţi parcurs cele 14 aride pagini (14-28) de expunere de către judecător a probelor existente la dosar cu privire la săvârşirea de către inculpat a infracţiunilor, nu? Şi sunteţi foarte exigenţi şi nu consideraţi că este suficient. motiv pentru care …

    Reply
  7. mece

    @Lucian

    – iar tu igonori că şi într-un caz şi în celălalt ambele hotărâri, ambele comportamente au acelaşi fundament: blocarea, împiedicarea, alterarea de către politic a funcţionării actului de justiţie.atitudinea estea aceeaşi. din acest motiv PDL, care a dat votul in cazul Ridzi, nu nu poate spune ceva acum. nu are legitimitatea necesară pentru a face aşa ceva (unele nume ale PDL, însă, o pot face şi au şi făcut-o).

    Reply
  8. Dan

    Motivarea arestarii pe 29 de zile este penibila.

    Din pacate ea va da apa la moara celor care spun ca arestarea este un abuz ducand toata discutia in derizoriu…

    Reply
  9. Lucian

    @Bleen : "Pesediştii şi acediştii sînt încurajaţi de votul PDL în cazul Ridzi. “Toţi sîntem la fel” Pedeliştii nu prea pot face scandal în condiţiile în care nici ei nu au fost mai breji atunci cînd au votat pentru Ridzi dar împotriva justiţiei."

    Se pare ca alianta stanga-dreapta-prin-centru si-a atins scopul daca si tu esti confuz …

    In cazul Ridzi e vorba de un vot politic, in Parlament, perfect legal oricat ar fi de imoral.

    In cazul celalalt e vorba de o decizie a unui judecator.

    E vorba de situatii total diferite. Dar e bine sa bagi totul in aceeasi oala si sa faci pe echidistantul.

    Reply
  10. Nea

    Într-o ţară civilizată, azi PSDNL ar fi pierdut alegerile care se apropie.

    Unde sunt seniorii liberali? Unde sunt tinerii liberali?

    Care e diferenţa dintre idealurile lor şi teama de puşcărie a lui Bombonel?

    Na, că am devenit patetic, nu-mi răspundeţi, ştiu răspunsurile astea de mult.

    Reply
  11. Răsvan Lalu

    Cel mai bun articol pe subiect, no doubt.

    Iar subiectul (reacţia anticonstituţională şi antidemocrartică a PSDNLC, nu arestarea), cel mai important din ultimile luni.

    Spre exemplu:

    "Or, aici gravitatea este extremă. Dacă un amărît de judecător de pe domeniul baronului are curajul să decidă arestarea acestuia, gîndiţi-vă ce autoritate va mai avea respectivul baron asupra supuşilor! Aşa se explică duritatea şi extremismul reacţiei liderilor PSD şi ACD în faţa unei decizii a justiţiei."

    Autoritatea de tip mafiot este una informală, bazată pe teamă, care se întreţine prin intimidare. Atunci când într-un judeţ – care constituie unitatea de bază a corupţiei şi înapoierii naţionale – autoritatea mafiotică nu mai este respectată, ea trebuie restaurată cu toată energia, prin intimidări violente şi exemplare. Altfel, capătă lumea curaj, se topeşte respectul faţă de structurile mafiotice şi se năruie sistemul…

    Da, adevărata miză este menţinerea impunităţii penale.

    Reply
  12. Vader

    Amenintarile au avut efect. Motivatia magistratilor care au decis arestarea baronului este facuta ca sa pice la recurs. Penibila motivare! Doamna judecator este ori paralela ori fricoasa.

    Reply
  13. prudent

    Nu justitia e cheia. Daca se prabuseste Nicolescu si incepe sa vorbeasca se prabuseste trezoreria PSD! Fiind bani europeni la mijloc, ei se restituie INTEGRAL! am dubii ca firmele private o vor face si se vorafla fluxurile negre de bani catre PSD. Fara justitie se mai face politica, dar fara bani….

    Reply
  14. victor L

    O fi Blaga lesinat, dar Vanghelie e mortal:

    "Marian Vanghelie: Voi fi alaturi de Nicolescu, voi fi alaturi de toate neregulile… "

    Reply
  15. Vali

    E ceva burlesc şi totodată rebarbativ în gestica şi peroraţiile fantoşelor acestei antante. Absenţa oricăror insomnii privind platforma doctrinară a acestui cacofonic hibrid e sprinţar compensată de un delir ofensiv: cruciada izgonirii lui Băsescu. Aflăm seară de seară, din clocotitoare studiouri TV convertite în baricade, că un asemenea ţel patriotic justifică orice menaj politic, orice măgărie retorică, orice impuritate stilistică. Opoziţia – coagulată colţos în jurul câtorva lozinci de flaşnetă – nu comunică nimic substanţial, nu defilează cu portrete proaspete, nu construieşte judicios o agendă plauzibilă, ci latră apocaliptic, afişează grimase de parapon şi face show beligerant, cu detaşamente de oratori lemnoşi, şcorţoşi sau gelatinoşi. Or, a transmite auditoriului, prin aceste odioase portavoci, doar pofta de a exorciza Puterea şi de a te instala tu în fotoliile ei e puţin, e imatur şi aduce a mesianism nebulos şi a clămpăneală vanitoasă. În clipa de faţă, alternativa opoziţiei la patul lui Procust guvernamental e cât se poate de limpede: rânjetul fără trup al cotoiului Ceshire din Alice în Țara Minunilor…

    Reply
  16. Bleen

    Pesediştii şi acediştii sînt încurajaţi de votul PDL în cazul Ridzi. "Toţi sîntem la fel" Pedeliştii nu prea pot face scandal în condiţiile în care nici ei nu au fost mai breji atunci cînd au votat pentru Ridzi dar împotriva justiţiei. PDL nu mai poate juca cartea asta, cel puţin nu cu actuala conducere.

    Reply
  17. eu

    Reactia lui Blaga?

    Chiar aici pe blog, s-au rățoit unii în favoarea lui, privind justețea atribuirii de contracte, ginerului său.

    Crezi că cineva în trecut suspectat de corupție va avea aceiași reacție intransigentăm, ca și dna Macovei de exemplu?

    Reply
  18. Dragos

    Ei lasati c-o sa vedeti voi ce-o sa patiti la noua lovitura de stat. O sa vedeti voi…

    Scenariu:

    Nastase @Nicolescu: liberte-egalite-fraternite si, iar liberte.

    Vanghelie @Catalin Voicu: noi suntem romani, noi suntem romani…noi aci, pe veci, stapani.

    Felix @Nus: ridica-te Nus, ridica-te…tot Nus.

    Bineeeeee….

    Reply
  19. alex rauta

    Ponta si Antonescu sunt in cautare de pretexte pentru toate meschinariile si abuzurile pe care le vor savarsi din 2012 incolo. Altfel, Nicolescu e neimportant. Mai mult, s-a dovedit inabil lasandu-se prins si va fi inlocuit de un nou protector al retelelor clientelare locale.

    As remarca doar ca in 2008 concurentul lui Nicolescu la postul de presedinte de CJ a fost Boureanu. Alta poama, PDL-ista.

    Reply
  20. Liviu Iordache

    Astazi se va ivi prima miza, una minora, pe masura participantilor: postul de vicepresedinte al senatului care se afla, in aceasta perioada, in posesia liberalilor si este detinut de Teodora Melescanu va fi dat, in sesiunea care incepe miine, lui Dan Voiculescu. Sursa este trompeta PNL, care afla majoritatea stirilor din dormitor, Iosca Buble. Ei bine, fostul vicepresedinte al senatului din partea aliantei PSD-PC, Dan Voiculescu (va amintiti scandalul cu Mitrea) devine noul vicepresedinte al Senatului, din partea aliantei PNL-PC! Buni si banii lui Voiculescu, isi face omul dablaua, unica in lume: un partid care are un singur senator detine o legislatura intreaga un post de vicepresedinte al Senatului.

    Reply
  21. Florina

    si de retinut ca indignarea provine si din neputinta LOR de a interveni in justitie. acuzele de politizare a justitiei vin din faptul ca ei nu concep ca justitia poate fi independenta. si daca acum nu este a lor, considera ca este a celorlalti.

    excelent, Bleen!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *