Om bogat, om sarac, acum si cu procente

74% dintre români cred că impozitul unic este incorect. 73% dintre români cred că bogații ar trebui să plătească impozite mai mari iar 66% cred că bogații au obligația de a-i ajuta pe cei săraci, în timp ce 59% cred că bogații au obligația de a face acte de caritate.

66% sînt de acord ca statul să dea mai mulți bani pentru ajutorarea săracilor iar 31% nu sînt de acord. La extreme, 35% sînt total de acord ca statul să ajute mai mult săracii în timp ce 14% nu sînt deloc de acord.

71% dintre români sînt de acord ca statul să limiteze veniturile celor bogați iar 26% nu sînt de acord. La extreme, 48% sînt total de acord iar 13% nu sînt deloc de acord.

66% cred că bogații ar trebui taxați suplimentar iar 31% cred că toți cetățenii ar trebui taxați la fel.

PDL este considerat de 30% dintre români ca fiind partidul care reprezintă cel mai bine interesele celor bogați, urmat de PNL, cu 13%.

PSD este cosiderat de 18% dintre români ca fiind partidul care reprezintă cel mai bine interesele celor săraci, urmat de PPDD, cu 9% și UNPR, cu 7%.

Traian Băsescu este considerată personalitatea politică cea mai importantă care îi apără pe cei bogați (26%), în timp ce Victor Ponta (11%), Dan Diaconescu (9%) și Gigi Becali (8%) sînt personalitățile politice care îi apără pe cei săraci.

2% dintre români consideră că aparțin clasei de sus, 73%, celei de mijloc și 24%, clasei de jos.

33% au o părere bună despre bogații României în timp ce 61% au o părere proastă. 53% dintre românii care cunosc un bogat au o părere bună despre el iar 42% au o părere proastă. Bogații despre care românii au cea mai bună părere sînt Ion Țiriac (21%) și Gigi Becali (20%), urmați la distanță mare de Dinu Patriciu (2%), Silviu Prigoană (2%) și Dan Diaconescu (2%). Criteriile apartenenței la clasă, în opinia poporenilor din sondaj: venitul lunar al familiei (50%), bunuri materiale deținute în gospodărie (18%), averea (8%), ocupația (7%), școala (8%), funcția (3%). Toate răspunsurile sînt greșite. Gradul e răspunsul corect.

62% dintre români cred că cei care au reușit au făcut-o prin încălcarea legii, 15% cred că prin relații, doar 10% cred că prin muncă și merit personal iar 8%, prin noroc.

41% consideră că principala cauză a sărăciei este nedreptatea iar 32% cred că lenea sau lipsa de voință.

SURSA

Concluzii: Eu cred cu tărie că dreapta nu ar trebui să se mai folosească de baroni stîngiști și populiști, cu lipici la mase, de mitocani cu carismă și popularitate, de uneperiști și tot felul de aliați dubioși. Eu cred cu tărie că dreapta ar trebui să refuze alianțe cu necurații și populiștii. Eu cred că dreapta ar trebui să caute puritatea morală și doctrinară, să refuze popularitatea nemeritată, căștigată pe superficialități grosiere sau rețele baronistice. Dreapta curată ar trebui să-și urmeze drumul său, să refuze băseștii, uneperiștii, fluturii, pinalții, prigoanii și alte elemente care ne deranjează la pipă și himen. Eu cred că dreapta ar trebui să se strîngă într-o sală și să ceară doișpe ape minerale și zece merdenele. Dar stați! Asta se întîmplă deja.

Glumeam. Nu cred nimic din toate astea. Eu cred doar că boii cu pretenții nu au ce căuta în politică.

Facebook Comments

23 Comments Om bogat, om sarac, acum si cu procente

 1. Amelia New

  Eu nu-nteleg cum vine asta cu „statul sa limiteze veniturile celor bogati”. Adica ce sa faca statul? Sa stabileasca un plafon/o suma peste care veniturile sunt ilegale si se confisca, indiferent ca e vorba de salarii, venituri din vanzarea de bunuri si servicii, mosteniri etc.?  Chiar nu inteleg ce-au avut in cap cei care au formulat o astfel de intrebare. 

  Reply
 2. oglinjoara

  Cercul vicios în care se învîrte societatea este perfect: unii cultivă sărăcia ca să aibă săraci care să-i voteze. Şi-i votează, că, deh, duşmanii sunt cei bogaţi, deşi joacă săptămînal la loto să se îmbogăţească peste noapte.
  Singura ieşire din acest ciclu este consolidarea clasei de mijloc.
  Aceasta trebuie stimulată de o guvernare de dreapta, câtă vreme clientela stângii sunt alţii. Şi sunt mai mulţi decît ceilalţi.

  Reply
 3. Tudor Dimitriu

  Înțeleg campania de pe Blogary din ultima vreme. Politica nu se face cu capul în nori. Dar nici înghițind oricât de mult rahat. Cred că se pune o falsă problemă. Nu e o chestiune de business și putere versus calitate umană, ci mai degrabă de cum faci ca banii și puterea să curgă către oamenii de calitate. O justiție funcțională ar face asta. La fel și o legislație mai bine construită. Până atunci, dacă o formațiune cu adevărat conservator-liberală ar putea să strângă fie și de 7% voturi oneste, ar putea deja deveni balamaua coalițiilor, așa cum e UDMR-ul de 22 de ani. Iar balamalele de coaliție obțin concesii disproporționate față de puterea lor ca formațiuni. Singurul risc real e irosirea a până la 4,99% din voturi, risc care de altfel arată cât de pervers e pragul de 5%. Mult mai sănătos ar fi un uninominal pur și dur, first past the post cu un singur tur și fără prag electoral. Dar asta nu se va întâmpla prea curând așa că înghițim ce avem.

  Reply
 4. Bleen

  off topic pentru băieții care fac campanie electorală lui Nicușor în comentarii:
   
  nu vă mai chinuiți, nu trece niciun comentariu de moderare. Dacă v-ați gîndit să folosiți Blogary ca platformă de chemare la luptă, semnături și alte asemenea, ați greșit adresa. Insistența (adică şi un al doilea comentariu) duce la banarea insistentului.

  Reply
 5. DanCanada

  Pai e asa un talmes-balmes in mintile romanilor ca eu cred ca si electoratul intreg e bou – fara pretentii insa.
  Iar dreapta adevarata n-are ce cauta in tara 🙂

  Reply
  1. Liv STOmer

    @DanCanada Lasati ca facem noi una par-adevarata, ca sa-i pacalim p-astia cu gargara si ciolanu’, sa plece, sa ne lase. Si-n felul asta trecem „dreapta veritabilis” prin masina de verificat dolarii, si-o veritabilizam ca lumea.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *