Politicianul de a doua generație versus Felix și Kremlin

România nu-și poate permite un președinte pus de Felix, SOV și Moscova. Dreapta nu-și poate permite să se ducă un pic acasă să se odihnească în timp ce USL-ul face suta cît leul, cum spune o vorbă populară pe Facebook. Statul de drept și justiția nu-și pot permite să se retragă în munți și în ilegalitate, cu un procuror general numit de Victor Ponta sau Crin Antonescu sau, mă rog, pe cine or alege Felix și Kremlin să-i reprezinte în cea mai înaltă funcție din statul român.

Dragoș Paul Aligică are dreptate în Unde greșesc reformiștii români cel mai tare. Și ce ar fi de făcut. Dar v-ați întrebat cum ar fi stat lucrurile dacă în 2004 cîștiga Adrian Năstase sau în 2009 Mircea Geoană? Dragoș Paul Aligică n-ar mai fi putut scrie despre victoria reformiștilor în deplasare și în inferioritate numerică.

Da, Felix și Kremlin au mulți pioni. Și nebuni, și ture. De vreo 2 săptămîni au chiar și regina sau, mă rog, un fel de copilot plagiat după regină (deși copylot sună mult mai bine). Dar nu au regele. La șah poți pierde regina fără să pierzi partida. Uneori, o poți pierde deliberat, din motive tactice. Însă în momentul în care ai pierdut regele, ai pierdut și partida.

Miza dreptei e chiar liderul dreptei. E regele din partida de șah, e viitorul candidat la prezidențiale. Este cel în jurul căruia se va regrupa și reconstrui dreapta. Nu pornim de la zero. Nu reinventăm roata. Și nu e vorba doar de dreapta. Miza statului de drept, a justiției, a apartenenței României la lumea occidentală și nu la sfera de influență rusă este o miză națională, nu doctrinară.

Nu vorbim de tătuci aici. Nu vorbim de mesii (nu Messi), de providențiali. Vorbim despre lideri politici, despre actuali și viitori oameni de stat. La prezidențiale nu te poți prezenta cu o comisie sau cu un flipchart pe post de candidat. Trebuie să te prezinți cu un om viu. Și nu te poți prezenta nici cu un candidat de vitrină, inventat peste noapte (așa cum Felix și Kremlin s-au prezentat în 2009 și se vor prezenta în 2014). Partida națională, pro-occidentală și capitalistă trebuie să meargă la alegerile prezidențiale cu liderul său autentic, crescut, nu făcut, cu liderul formal și informal în același timp.

Cine poate fi liderul dreptei? Nu știu. Asta decideți voi.

Dreapta are cinci provocări în față:

 1. Păstrarea României în lumea civilizată, în alianța politică și militară nord-atlantică și în afara oricărei influențe, politice, militare sau economice, a fostului, actualului și viitorul Imperiu Rus.
 2. Capitalismul, inițiativa privată și statul minimal
 3. Continuarea reformelor structurale începute în ”regimul Băsescu”, de la reforma constituțională la reforma administrativă, de la statul social la statul minimal.
 4. Independența justiției și transformarea României într-un autentic stat de drept, apărarea sistemului de justiție de influența interlopilor de orice fel, politici, în primul rînd.
 5. Schimbarea de generație politică și trecerea la un alt nivel, de la opinci, beut tutun, rîgîit în public și scuipat semințe, la costum și vorbit englezește fără accent de Țăndărei. Prima generație de politicieni, a parveniților originari, își are meritele sale. A făcut rău din convingere și bine din necesitate (o necesitate impusă din afară de cele mai multe ori, fără ca măcar s-o înțeleagă). A jucat, cu talent, un rol pe care nu l-a înțeles prea bine. Trebuie să trecem de la generația de parveniți politici, de la generația patrupezilor cu instinct puternic și reflexe rapide la generația bipezilor cu minte antrenată și viziune.

Acestea sînt provocările prezentului și viitorului imediat. Nu sînt planuri pentru 2024 sau vise pentru 2046. Pentru a nu permite restaurația cuplului nu foarte comic Felix-Kremlin dreapta trebuie să fie la putere, nu în opoziție. Trebuie să cîștige alegerile prezidențiale din 2014. Trebuie să se regrupeze și reseteze.

Trebuie să scăpăm de spirala tăcerii. Trebuie să nu ne mai fie rușine cu cei pe care îi sprijinim politic, pentru care votăm. Atunci cînd cineva ne întreabă ”De ce votezi cu politicianul x sau partidul y?” să nu mai lăsăm capul în jos și să căutăm explicații lungi și confuze, care nu ne conving nici măcar pe noi înșine.

Purceaua-i moartă, nu-i mai luați pulsul! Am epuizat o generație de politicieni, din care nu mai iese nimic, oricît i-ai stoarce. E timpul să mergem mai departe. Pînă acum, așa cum scria și Dragoș Paul Aligică, bilanțul e pozitiv, avem pentru ce ne felicita. Și nu avem niciun motiv să renunțăm la a căuta următoarea generație de lideri și de politicieni.

Cum și cu cine, ăsta e un răspuns pe care trebuie să-l dați voi, în comentarii. Care e profilul politicianului de a doua generație? Există el în realitate? Are nume și prenume? Am găsit un mănunchi, o legătură de politicieni d-ăștia de a doua generație, ce facem cu ei, îi băgăm în oala asta, în oala ailaltă sau le facem o oală nouă? Pe cine vedeți candidat din partea dreptei la prezidențialele din 2014? Cum ar arăta o dreaptă unită?

Facebook Comments

312 Comments Politicianul de a doua generație versus Felix și Kremlin

 1. Pingback: MRU, un subiect care vinde | Madame Blogary

 2. morris

  La sedinte dastea, e misto sa ai in sala juristi si jurnalisti straini. Vor rade cu lacrimi.

  Reply
 3. SimonaM

  ”Academia Romana renunta la analiza articolelor asupra carora planeaza suspiciunea de plagiat, in cazul Ioan Mang, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc. „Nu se mai intampla nimic (cu analiza documentelor – n.red.) pentru ca domnia sa si-a dat demisia si atunci nu se mai include in genul de activitati care ar privi Academia Romana”, a declarat academicianul pentru HotNews.ro. Decizia Academiei vine la doua zile dupa ce a primit sesizarea oficiala din partea premierului Victor Ponta pentru a demara o expertiza in acest caz.”
   
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12268486-presedintele-academiei-romane-ionel-haiduc-academia-romana-renunta-analiza-articolelor-acuzate-plagiat-cazul-mang.htm

  Reply
   1. SimonaM

     @EleninaNicuţ Mai e timp, nu? În schimb:
     
    ”Intrebat daca fostul ministru al Educatiei, Ioan Mang, are acum vreo sansa sa intre in Academia Romana, Ionel Haiduc a raspuns: „Intrarea in Academie e cu totul si cu totul alta poveste. Pentru Academie sunt niste criterii si modalitati foarte complicate.”

    Reply
 4. EleninaNicuţ

  UPDATE 15.27: Instanta a respins patru dintre cererile depuse de Nastase prin avocati, printre care o cerere privea pozitionarea procurorului, alta – nominalizarea procurorului la inceperea sedintei, alta – trimiterea dosarului la cabinetul avocatului. Adrian Nastase a dorit sa intervina, dar instanta i-a refuzat cererea
   
  e timpu’ sa faca bombonel o cadere de calciu =))

  Reply
 5. EleninaNicuţ

  UPDATE 15.04: Avocatul Corneliu Liviu Popescu a cerut instantei sa ii admita o cerere privind pozitionarea procurorului in sala de sedinta. Avocatul spune ca procurorul trebuie sa stea in aceeasi zona in care stau avocatii, si nu in lateral, mai aproape de judecatori
   
  bai, nene, eu ma las de meserie, mi-e si rusine sa ma mai strige lumea ca pe astia !!

  Reply
  1. cristihan

    @EleninaNicuţ Eu zic sa ceara inspectarea lenjeriei intime a judecatorilor, daca are vreunul ceva portocaliu (sau mai rau, violet!) trebuie recuzat.

   Reply
  2. Amelia New

    @EleninaNicuţ E de un ridicol absolut dl. ex-asistent al parintelui (vitreg) al Constitutiei. In locul procurorului as fi spus ca n-am nimic impotriva si m-as fi mutat imediat la masa avocatilor (daca o mai fi loc de atatia avocati ai lui AN).

   Reply
   1. EleninaNicuţ

     @Amelia New ei, el a tot batut moneda pe tema asta… evident ca trebuia sa faca putin balamuc, mai ales in dosarul asta; anyway, dupa cum spuneam mai sus, mi-e si rusine cu meseria mea cand vad asemea specimene…

    Reply
   2. morris

     @Amelia New  @EleninaNicuţ Astai ca bancul cu baba pe locul soferului. Sa stea domne in poala avocatilor! ce, el conduce sedinta? Ca nui presedinte!

    Reply
 6. GAVRILACHE

  Andrei Marga (Stirile ProTV – despre greselile din CV-urile celor trei ministri la Educatie) :
  „Nu stiu daca are aceeasi problema, nu am verificat, dar … cum imi explic? Simplu. Trebuie recunoscut, in Romania este un declin al acestor formari pentru aspecte care par formale: gramatica, logica. Noi inca n-am intrat in intrebarea sau in capitolul deschis de intrebarea ‘cata logica este chiar in rationarea publica de multe ori’? Ori sunt erori de logica, daca vreti, pe scara foarte mare.” a explicat ministrul Andrei Marga.
  Tot el a continuat cu raspunsul, incercand sa „revina” la subiect.
  „Sa revin. Sigur, aceasta pregatire sub aspectul formal, daca vrem reguli de gramatica, reguli de logica, de ce nu … si reguli de etica elementara. Aceasta pregatire ar trebui restabilita in invatamantul nostru. Vedeti bine, a venit valul computerelor, sa spun asa, oamenii se lucreaza pe computere si neglijeaza celelalte lucruri, ori nu trebuie neglijate.” a mai precizat fostul ministru al Educatie.
   
  Draga Putin, iar ai castigat, frate!

  Reply
  1. EleninaNicuţ

    @GAVRILACHE eu stiam ca in USL oamenii se lucreaza „pe la spate”, nu pe computere :-))

   Reply
  2. cristihan

    @GAVRILACHE Stie el ceva, dar ii este greu sa se exprime. Ar trebui sa incerce in rusa, traducem noi dupa aia cu scula americanilor. 

   Reply
   1. morris

     @EleninaNicuţ  @GAVRILACHE Da, dar aici e omul UDMR-ului, are circumstante atenuante.

    Reply
   2. cristihan

     @EleninaNicuţ  @GAVRILACHE Extorsiunea si degajamentul sunt probe eliminatorii la usl 😀

    Reply
   3. GAVRILACHE

     @EleninaNicuţ Si-atunci, revin la problema desemnarii ministrului : de ce, frate, sa fie profesor? N-avea dreptate vecinu’ Costica cand s-a autopropus? Ce, un sofer nu e bun?

    Reply
 7. GAVRILACHE

  I-auzi ia la dl. Pop :  “Dorinţa profundă de legături cu sine, cu alţii, cu natura (animale, plante, etc) sau cu divinitatea, Dorinţa de retragere în linişte şi solititudine, ca tarâm al reflecţiei […]”. O lacrima, macar o lacrima…

  Reply
 8. EleninaNicuţ

  breaking news: s-a spanzurat un inculpat la ICCJ; nu, nu este AN, insa asta ar putea constitui inca un motiv de amanare :-))

  Reply
 9. Amelia New

  Deci s-a amanat sau se va amana:
  „UPDATE 14.55: Avocatii lui Adrian Nastase au cerut citirea notitelor luate de magistratul asistent care a asistat la judecarea solicitarii de revocare a procurorului. Avocatii au cerut si secretizarea sedintei pe perioada in care se va da citire documentului. Instanta a decis ca citirea notelor sa se faca la un termen ulterior”. (hotnews)

  Reply
 10. SimonaM

  ”Useleul e hotărât să aducă dreptatea socială. Iar acesta e doar începutul. Nu ne vom lăsa” – madam Bertzi, B1Tv

  Reply
  1. Rosu

   Iarta-ma, Doamne, da’  sa ma pis eu pe ea dreptate socialista, care amendeaza munca si harnicia…da’ nu mai pot sa-i aud si nu au nici o luna de cand au venit hamesitii la bucate… Astia is hultani, nu oameni.

   Reply
  1. Amelia New

    @Bleen Eheee! Chiar daca ramane in pronuntare tot o sa ai timp sa te mai dai vreo 4517 ture pe la bucatarie.

   Reply
  1. cristihan

    @Glook Ar trebui sa-l chemam pe tovarasul voinea, el ar putea sa ne explica cum de fapt cresterea de salarii a reprezentat inca un atac al capitalistilor la adresa oamenilor muncii, pentru ca, se stie, banii nu aduc fericirea (decat daca vin de unde trebuie…)

   Reply
 11. cristihan

  Ponta mai executa o Tsukahara politica: „Guvernul Romaniei va aproba, printr-un memorandum, deblocarea unui post in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, gimnasta Catalina Ponor (activeaza in cadrul clubului Dinamo) urmand sa fie angajata in functia de subinspector, conform Mediafax.” 

  Reply
  1. Glook

    @cristihan Io zic ca la muschii lui ar trebui sa angajeze ca inspectori toate loturile olimpice ale romaniei de la Nadia Comaneci pana azi. Asa nu face decat sa creeze gelozii.

   Reply
  1. cristihan

    @Florina Nici nu stiu de ce se mai complica folosind atatea zecimale, n-ar fi mai frumos 4.5, 5.0, 6.0? Unii isi doresc asta, „ca sa ajutam exporturile” si „ca sa plateasca aia care si-au luat credite, pentru ca din cauza lor a aparut criza”. Efectiv…

   Reply
 12. Amelia New

  Reamintesc ca astazi este al n’spe-lea termen in recursul lui A. Nastase din dosarul „trofeul calitatii”. Probabil se va amana din nou pentru ca un (alt) avocat al lui AN e plecat din tara/are piciorul in ghips/i-a murit catelul etc.

  Reply
  1. EleninaNicuţ

    @Amelia New cica s-ar fi judecat cererea de recuzare a procurorului de sedinta si instanta a ramas in pronuntare pe chestia asta; astia de la b1 nu sunt in stare sa precizeze daca se reia tot azi…

   Reply
  2. Ilinca

    @Amelia New”UPDATE 13.18: Sedinta s-a suspendat din nou pentru ca avocatii au solicitat instantei sa le prezinte incheierea de sedinta prin care le-a fost refuzata recuzarea procuroului, sedinta care s-a incheiat cu 20 de minute inainte, astfel ca documentul solicitat nu era inca redactat. Sedinta se va relua in cursul zilei, dupa ce documentul solicitat va fi prezentat”

   Reply
   1. EleninaNicuţ

     @Ilinca  @Amelia New nu vad interesul unei astfel de cereri, din cate stiu, incheierea de respingere a cererii de recuzare nu are cale separata de atac

    Reply
    1. Amelia New

      @EleninaNicuţ  In civil asa e (in penal nu stiu ca n-am lucrat deloc, iar de la examenele de la facultate/barou nu-mi mai amintesc- sic!).  Ar trebui sa fie ca la americani (sau ca-n filmele americane): daca un avocat nu se supune dispozitiilor judecatorului, comenteaza prea violent sau tergiverseaza, judecatorul poate sa-i „hold in contempt” si sa-i aresteze pe loc.

     Reply
    2. Amelia New

      @EleninaNicuţ  „sa-l” si „sa-l”.
      @Bleen Nu se mai face odata update-ul ca sa ne putem edita comentariile? 

     Reply
   2. Glook

     @Ilinca  @Amelia New Acu vor si citirea notitelor nu stiu cui si secretizarea sedintei. Cred ca daca mai continua procesul o sa ceara si citirea eternei si fascinantei Romanii si secretizarea coruptiei si plagiatului.

    Reply
 13. Bleen

  Pe site-ul Casei Albe Obama este prezent în biografiile ultimilor 12 președinți americani. De la Truman la Reagan, de la Kennnedy la Bush jr, de la Eissenhower la Bush sr. Așa cum Ceaușescu era prezent în orice situație alături de Ștefan cel Mare, MIhai Viteazul, Burebista, Vladimirescu sau Decebal.
   
  http://www.whitehouse.gov/about/presidents

  Reply
 14. Bleen

  ”Nu veneau camioanele care trebuia să aducă lucrurile pentru montat. Au apărut chiar înainte de deschidere, cînd am văzut că volumul încărcăturii părea mult mai mare decît necesarul. Surpriza mare a fost că tot ce era pentru birourile personalului era din lemn masiv, mobilă comandată la Tîrgu Mureș, impecabilă. Lucrurile pentru expoziție erau din pal nenorocit, care nu arăta rău, dar era pal. Între timp, ne împrieteniserăm cu muncitorii și ne-au explicat ei: «Domnule, se vede că nu știți cum se întîmplă lucrurile pe aici. Păi, cînd se termină expoziția, ce se poate lua acasă? Mobila, că e din lemn!». În clipa aia am zis că nu mai vreau să aud de nici o colaborare cu Guvernul și cu statul român.”
   
  Alexandru Andrieș

  Reply
  1. Bleen

   ”Treaba asta o am încă de cînd am făcut pictură, în paralel cu liceul. Aveam tendința să păstrez toate mîzgălelile mele. La un moment dat, lucram la ceva, făcusem multe variante, și mi-a ieșit, zic eu, ceva bun. Și a venit profesorul meu de pictură, Zincovschi, un tip extraordinar, a văzut și a zis: «Foarte bun!». Apoi a luat cartonul ăla și l-a rupt în fața mea. Am simțit că înnebunesc. Iar el mi-a explicat: «Uite, domnule, dacă nu ești în stare să faci mîine ceva și mai bun, nu ești pictor. Și, numărul doi, nu trebuie să ții la lucrările tale, pentru că nu le faci pentru tine, le faci pentru alții, care nu sînt în stare să picteze. Cum ar fi să stai într-o casă cu desenele tale pe pereți? E ca și cînd ți-ai pune o oglindă și te-ai vedea pe tine. Asta-i boală psihică!”

   Reply
 15. Bleen

  Lucian Mindruta
   
  ”Daca va uitati cum creste euro si scade leul si nu intelegeti de ce, va explic pe scurt: piata simte prima ca se pregatesc mariri de salarii fara nici o baza in realitate. Si atunci reactioneaza cum stie ea mai bine: prin inflatie. Ei, da, remember Vacaroiu? Ala care marea la 6 luni salariile cu 10%? El e, reloaded. Iar inflatia asta va manca si din salariile proaspat marite ale bugetarilor, si din alea ramase pe loc ale celor din privat.  Acum, sincer, ce vina au ei? o sa va intrebati. E simplu: sunt prea putini. Nu conteaza la vot. La vot conteaza cei care n-au dreptate, dar sunt multi. Mi se pare o strategie desteapta. Hai sa-i pedepsim aia mai harnici si destepti ca nu sunt si ei prosti si lenesi. In fond, nu-i asa, de-aia se numeste justitie sociala!”

  Reply
  1. cristihan

    @Bleen Bullshit, aia de la privat carora le-a stat salariul erau calare pe facebook in ianuarie salvandu-l pe Calafat iar in iunie si noiembrie o sa fie calare pe buletinul de vot stampilandu-i pe ros-galbeni, ca sa ne scape de chior. Deci o sa se pedepseasca singuri aia harnici (sa zicem) si destepti (not!). Singura prostie a usl-ului e ca le-a promis bugetarilor ca le mareste salariile, au supralicitat degeaba pentru ca aia ii voteaza oricum daca le zice ciutacu niste vorbe grele.

   Reply
   1. SimonaM

     @cristihan  @Bleen Așa e, ceea ce numeam noi ”privații” trebuie împărțiți și ei în două:
    1. Cei angajați la privat, care trăiesc (foarte mulți dintre ei) cu impresia că patronul este obligat să investească tot ce are și în plus în afacere, să le dea lor job și prime, să le creeze cele mai bune condiții etc. și care consideră că dacă patronul are vilă și-a făcut-o pe cârca lor 
    2. Patronii și micii investitori, freelancerii șamd, care știu ce-nseamnă să rupi banul de la cheltuială ca să-l investești și care de fapt duc greul.
     
    Cazul 1. pune ștampila voios pe USL, răcnește în piețe pentru domnu Calafat și face gioinmaicozuri pentru Nicușor Dan….

    Reply
 16. Bleen

  Măritul Dictator
   
  ”văd că ponta a tot coborît ştacheta. de la rector la prof univ, acum la prof de liceu. urmează, în curînd, o educatoare pentru ca, în sfîrşit, postul să fie ocupat meritocratic de bona thailandeză.”

  Reply
  1. andrei_p

    @Bleen E evident ca Ponta tinteste alegerile. Orice stare conflictuala cu Basescu ii aduce puncte electorale. Un ministru al educatiei profesor, mai „de-al nostru”, ii aduce puncte electorale. Perspectiva readucerii bunicutei de bine de la educatie, Andronescu, ii aduce puncte electorale. Il doare pe popor fix in cur ce savant autentic e Funeriu. Poporul moare sa copieze la bac, cum vrei sa fie suparat pe unul care a scris si el acolo, de pe la vreun japonez, sau ce era. Mai da-i si-n ma-sa cu imparatul lor. De unguri.
   Daca dreapta nu se repliaza urgent si nu reuseste sa propuna o alternativa credibila (MRU nu misca nimic pentru moment, iar influenta si imaginea lui se dilueaza zilnic) o sa stea la peluza a doua linistita vreo 2 legislaturi. Probabil e ok pentru generatia mai tanara, care nu prea mai intelege „spiritul” de care ne ferim, cei ce-am apucat cat de cat vremea stangii in Romania, ca dracu de tamaie.

   Reply
   1. Bleen

     @andrei_p Despre bac și Funeriu același lucru l-au crezut și pedeliștii cînd, în ședința de partid de după bac voiau să-l linșeze ”arogant nenorocit, ne-ai futut 400 mii de voturi!”. Ei bine, sondajele de după au arătat că Funeriu a avut dreptate, inclusiv pe partea electorală.
     
    Pentru cei care cred în strategii, planuri, pentru unul care știe lucrurile foarte bine din interior: astea-s raționalizările celor din afară, de pe margine. În realitate este enorm de multă improvizație, interese de județ, prostie, vanitate. În niciun caz strategiile pe care le presupun oamenii inteligenți de pe margine. Strategii, ideologii și consultanții nu-s mai multți de 5-6 pentru întreaga scenă politică. Și ăștia sînt ascultați din cînd în cînd, foarte rar și doar în situații disperate în care interesele, genialitatea și preaplinul politicianului nu mai funcționează.
     
    Zilele astea pedeliștii și useliștii au două replici către consultanți (chestia asta o știu de la cineva de meserie):
     
    PDL: Băsescu pune premier de la noi, orice ar fi, așa că n-avem nevoie de consultanți (întîmplător, eu știu că Băsescu nu pune premier de la ei orice ar fi dar băieții preferă să moară proști, ceea ce nu e foarte grav)
     
    USL: Noi cîștigăm pe valul popular, n-avem nevoie de consultanță (alții care țin cu tot dinadinsul să moară proști, ca și în 2004, 2007, 2008, 2009).

    Reply
 17. cristihan

  In caz ca n-ati aflat, baietii au inceput un atac si pe frontul transporturi, unde se va infiinta o comitzie care sa analizeze de ce au aparut intarzieri la autostrada Bucuresti-Ploiesti… Azi un consilier al ministrului transporturilor a declarat ca „Nu poate fi vorba de a stabili vreun termen. Sunt porţiuni unde nu s-a dat cu o cazma, unde nu au fost mutate utilităţile şi unde încă nu se ştie situaţia juridică a terenului. Alternează porţiuni utilizabile deja cu porţiuni neutilizabile, ceea ce transformă întreaga autostradă într-un drum neutilizabil. Când vom avea concluziile comisiei, vom putea vorbi de o dată de finalizare”. Pe scurt, omul MINTE CU NERUSINARE! Portiunile alea neutilizabile exista doar pe portiunea de 6 km din sudul centurii Bucuresti, pentru care oricum nu se punea problema inaugurarii odata cu restul autostrazii, pentru ca statul nu s-a putut intelege la exproprieri cu alde… robert negoita! Cealalta bucata poate fi gata pana la 1 iunie daca se trage tare (sunt poze pe skyscrapper city de pe tot traseul autostrazii, cel mai in urma sunt cu un pod pe care insa tablierul este deja montat, deci in doua saptamani se rezolva daca se vrea).
  Concluziile mele:
  – dupa cum il stiu pe MRU nu si-ar fi asumat un termen atat de clar daca era nerealizabil iar aia ar fi mancat la ora asta din praful de pe autostrada daca nu circulam deja pe ea, insa din interese penale (la propriu), s-a pus o vorba buna la constructori sa o lase mai moale dupa motiunea de cenzura, ca nu e nici o graba si ar putea chiar sa le iasa si lor de o ciunga (din aia premium, de cateva milioane de euro…)
  – in noile conditii fie se inaugureaza fix inainte de locale „datorita eforturilor extraordinare depuse de noul guvern” – cu iertarea de datorii a firmelor pe care a vrut sa le penalizeze Boagiu, fie
  – ca sa mai aiba de-o mostenire grea de povestit netotilor uita sa mai inaugureze bucata finalizata de peste 50 de km de autostrada pana prin vara sau chiar pana ce se fac si aia 6 km, in noiembrie – cu plata corespunzatoare catre Robertino si cu iertarea de datorii mentionata mai sus.
  In felul asta usl baga un multitasking demn de Romania: se pisa cu bolta pe „popor”; mai arunca o cazma de pamant pe PDL; isi mai baga niste milioane in fondurile de campanie si in restantele din bugetul greu incercat de abstinenta de 8 ani.
   
   

  Reply
  1. cristihan

   Imi dau singur reply, da’ ce nu face omul la bautura… Am mai zis-o si eu si o mai zic unii pe HN, comentand articolul (slab) al lui Tapalaga, o sugereaza si conco mai jos – sunt prea penali astia de la educatie si noi prea incantati de cat de destepti suntem ca i-am prins ca sa fie vorba doar de prostia usl-ului. De aia mi-a atras atentia si chestia asta cu autostrada, incepe sa-mi sune a smenuri serioase, facute under the cover of… education. Au schimbat sefii pe la Politie si cadastru, acum si pe la Hidroelectrica, se misca pe multe planuri… Ar trebui desenate si analizate fronturile astea ca in operatiunile militare. Astia testeaza nivelul de toleranta al populatiei si al opiniei publice, ne obisnuiesc cu lipsa de logica si de bun simt si in acelasi timp isi aranjeaza si business-urile. Who’s the fool…?

   Reply
   1. morris

     @cristihan situatia e mult mai simpla.  Usl-ul considera ca sta fb in sondaje, deci altceva ii preocupa. Afacerile. Asta pt ca au stiut dinainte ce vor face cand ajung la putere; pe hartiile lor, in planurile lor, era deja coada la cascaval- pe fiecare minister, la fiecare contract cu statul.  Banul conteaza. Acum pun oameni cheie pe fiecare post de conducere, pt ca in spatele lor, asteapta o intreaga lista de baroni, rechini, sa-si primeasca contractele mult promise ( fiind netezite de MRU, se schimba doar atribuirea ). Pe fiecare post important, se pune vreunul care a mai fost, pt ca el vine cu lista in buzunar si stie ce are de facut; astfel nu se pierde timp. Timpul e scurt, vine toamna. Au rabdat prea mult, coada e mare, populatia e multumita si doarme. Totul a fost gandit la nivel central, credeti ca unul ca Hrebe doarme?

    Reply
 18. rezon

  Ionut Popescu: „Cred ca Vanghelie avea dreptate: e o discriminare ca analfabetii nu sunt lasati sa faca studii superioare; nu e vina lor, nu au ales ei sa fie analfabeti (ceva de genul acesta). Asa si cu USL-istii care ajung ministri: de unde si pana unde chestia asta, sa scrie corect romaneste si sa nu fi plagiat…S-a stabilit undeva, a instituit cineva obligatiile astea absurde? Astea sunt atacuri politice josnice…”

  Reply
  1. cristihan

    @rezon Excelent articolul. Acum are si mang ceva serios de trecut in CV, lucrare originala 100% cu o abordare inedita si care contribuie la world knowledge… In domeniul psihologiei si politicii de stanga, bineinteles, dar asta e inca o dovada ca niciodata nu e prea tarziu sa-ti urmezi pasiunile.

   Reply
 19. Bleen

  Revista Kamikaze:
   
  Degeaba l-au demis pe Liviu Popa din Poliţie dacă l-au pus pe Liviu Pop ministru la Educaţie. Aşa n-o să ajungem nicăieri…

  Reply
 20. EleninaNicuţ

  Balada guvernului ponta:
   
  22 de frati-patati au zis sa dea tunu’
  Unu’ n-a fost transparent
  Si-au ramas doar 21.
   
  21 de varani si-au gasit stapanu’
  Una a“innotat” stangaci
  Si-au ramas …tot 21.
   
  21 de martani nici ca vor sa plece
  Unu’ a manglit criptat
  Si-au ramas doar 2 x 10.
   
   
  To be continued…:-))

  Reply
 21. oglinjoara

  Liviu Pop e „Star manager”, titlul oferit de un fel de Standford de România:
   
  Competenţe profesionale dobândite
  Programe de formare continua si dezvoltare continua a personalului didactic cu functii de conducere din invatamantul preuniversitar „STAR MANAGER”
  Furnizorului de formare
  Fundaţia „SFANTUL ANTON DE PADUA” ULMENI, MARAMUREŞ
   
  http://liviumarianpop.blogspot.com/p/cv.html

  Reply
  1. morris

    @oglinjoara mama,,, cate activitati si responsabilitati are!! Dar si pe asta l-am vazut mai mult prin studiourile lui Felix. Cand facea toate alea? noaptea? Iar la 38 de ani cat are, am rezerve in privinta acestui stufos cv!

   Reply
   1. morris

     @oglinjoara Ultima si plec:; Omul sustine (vezi in Cv la program guvernare 2012 educatie)  finalizarea procedurilor parlamentare pt Codul Educatiei ! Deci e clar…

    Reply
  2. cristihan

    @oglinjoara Asta nou e atat de prapadit incat chiar nu merita sa fie analizat, puteau la fel de bine sa puna o femeie de serviciu de la o scoala din Afumati. Cu conditia sa aiba certificare ECDL, clar… Ne-a inchis gura ponta cu asta, e pur si simplu un non-personaj.

   Reply
 22. oglinjoara

  Ministrul Liviu Marian Pop este profesor de matematica din septembrie 2005 la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” din Baia Mare. Este presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures din ianuarie 2004, iar in 2007 a fost ales si in functia de secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
   
  Adică prima dată a fost lider de sindicat şi apoi profesor de şcoală profesională.
   

  Reply
  1. oglinjoara

   Deci, nu se ştie dacă a apucat să predea vreo oră de matematică la Colegiul respectiv, doar era ocupat cu „lupta sindicală” şi era scutit de „corvoadă”.
    
   BONUS
   Liviu Pop a avut, in 2010, un salariu de profesor de 18.850 de lei. Veniturile sale de la sindicat au fost, in acelasi an, de peste 77.000 de lei, 56.983 de lei primiti in calitate de secretar general al FSLI si 20.772 de lei in calitate de presedinte al FSLI Maramures.

   Reply
   1. morris

     @oglinjoara pai da, lider de sindicat! Era mai bun la ministerul muncii; rezolva problema patrimoniului sindicatelor dupa care alearga de ani multi.

    Reply
   1. morris

     @rezon  @oglinjoara Mai repede, cine ii baga pe gat lui ponta astfel de personaje? Si e inca o dovada a faptului ca Victorel e doar un pion pus sa joace cum ii se canta.

    Reply
    1. morris

      @oglinjoara  @rezon ok; deci stie si vrea si face expre. Dar de ce? Indiferenta politica, interese majore sau pur si simplu e doar prost? sau de toate din fiecare.

     Reply
 23. oglinjoara

  Ministrul Liviu Marian Pop este profesor de matematica din septembrie 2005 la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” din Baia Mare. Este presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures din ianuarie 2004, iar in 2007 a fost ales si in functia de secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Maramureseanul este casatorit si are doua fete. 
  Adică prima dată a fost lider de sindicat şi apoi profesor de şcoală profesională.

  Reply
 24. conco ro

  Ghiozdanul cu Suflete, Dorinţa profundă de legături cu sine, cu alţii, cu natura (animale, plante, etc) sau cu divinitatea, Dorinţa de retragere în linişte şi solititudine, ca tarâm al reflecţiei, Căutarea de scopuri şi semnificaţii: Cine sunt eu? Are viaţa mea vreun sens? Cum îl pot afla?,etc. Bucuria şi încântarea, pierderea de sine, Misterul creaţie, impulsul creator de idei, de opere artistice, etc
  Preocuparile lui Liviu Pop in perioada 1-4 noiembrie 2009

  Reply
  1. morris

    @conco ro Un sentimental, un melancolic! Ce sa zic…m-a induiosat de tot. Asta e bun pt un nou minister: ministerul misterului sentimentelor interioare si simtirilor romanilor.  Ponta? ma auzi?

   Reply
   1. Bleen

     @oglinjoara  @EleninaNicuţ Ba Dumnezeu bate dar de data asta nu și-a calculat bine forța. Așa se întîmplă cînd ești înconjurat doar de sfinți și teologi. Păi îi strica Lui un Einstein?

    Reply
    1. oglinjoara

      @Bleen  @EleninaNicuţ De ce să facă El treaba murdară?
     De ce să nu le dea francezilor lecţia pe care o dă tuturor: cum îţi aşterni aşa dormi. Eşti liber să faci ce vrea muşchii tăi!
      

     Reply
    2. EleninaNicuţ

      @oglinjoara  @Bleen mie mi se pare super tare faza asta; daca aude hrebenciuc nici ca-i mai lasa p’astia sa se urce in vreun avion, basca minim o duzina de paratrasnete in punctele strategice :-))

     Reply
 25. Ilinca

  Din cv-ul ministrului interimar:
  – ” …adaptarea ofertei educaţionale a IPT la cererea pieţei munci.”  
  – Colegiul Tehnic „Anghel Salygny
   

  Reply
  1. rezon

    @Ilinca Ghiozdanul cu Suflete, Dorinţa profundă de legături cu sine, cu alţii, cu natura (animale, plante, etc) sau cu divinitatea, Dorinţa de retragere în linişte şi solititudine, ca tarâm al reflecţiei, Căutarea de scopuri şi semnificaţii: Cine sunt eu? Are viaţa mea vreun sens? Cum îl pot afla?,etc. Bucuria şi încântarea, pierderea de sine, Misterul creaţie, impulsul creator de idei, de opere artistice

   Reply
 26. cristihan

  Pacat ca PDL-ul s-a calugarit, ar fi putut sa-l traga de maneca pe nenea usl pentru ca a mancat turkish delight… „Guvernul va aproba in sedinta de miercuri un acord prin care Banca Mondiala pune la dispozitie Romaniei o linie de creditare de 1 miliard de euro, a anuntat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, premierul Victor Ponta. Seful Executivului a precizat ca banii vor fi la dispozitia Romaniei ca suma de siguranta, „pentru orice situatie neprevazuta”. „Banii de la Banca Mondiala vin pentru niste lucruri foarte clare si pot fi cheltuiti doar transparent”, a adaugat Victor Ponta.”

  Reply
  1. Amelia New

    @cristihan Adica alti bani pot fi cheltuiti si netransparent de cel mai cinstit guvern? 

   Reply
  2. Florina

    @cristihan 
    
   Băi nene, da’ eu credeam că Ponta stă prin conferinţe de presă şi pe la televiziuni numa’ cînd n-avea ce face, în opoziţie, da’ acu’ n-are şi el o ţară de guvernat, ceva, că tot aşa des ca înainte îl vedem şi auzim. 

   Reply
  1. Glook

    @Florina Clar, deci ea se pregateste pentru fotoliul de la educatie. De fapt pe mang l-au demisionat nu pentru plagiat ci pentru ca nu era la fel de hotarat in privinta bacului.

   Reply
    1. Amelia New

      @Florina  Probabil asteapta sa-i suspende Curtea de apel decizia ANI Abramburicai. Si ce sa vezi, Curtea de apel o va suspenda pana la implinirea termenului de 45 zile!  

     Reply
  1. cristihan

    @Florina „Probabil in perioada urmatoare vom afla ca aczuatiile care i se aduc domnului Mang nu se sustin, probabil obiectivul era sa plece domnul Mang.” Bai, esti prost?!?

   Reply
    1. cristihan

      @Florina Si ultimul jeg ar trebui sa aiba posibilitatea sa-si faca harakiri, nu ma intereseaza. Ce ma intereseaza si deranjeaza e ca din doua vorbe, ponta a spus doua mizerii: una, ca acuzatiile alea ar putea sa nu se sustina (omul asta inca mai crede in Mos Craciun?!?) si a doua, ca mang-zero-barat a constituit vreo clipa un subiect de interes pentru cineva, dincolo de plagiat… Did I mention they suck big time?

     Reply
 27. ConstantinPopa

  Trebuie să scăpăm de spirala tăcerii. Trebuie să nu ne mai fie rușine cu cei pe care îi sprijinim politic, pentru care votăm. Atunci cînd cineva ne întreabă ”De ce votezi cu politicianul x sau partidul y?” să nu mai lăsăm capul în jos și să căutăm explicații lungi și confuze, care nu ne conving nici măcar pe noi înșine

  Reply
 28. DanCanada

  Oare ce s-ar intimpla daca ar fi NUMAI dobitocii de la PSD, hm? Peste tot. Si Guvern, si Parlament, si baroni locali. Probabil Romania ar intra in colaps total mult mai repede, poate asta ii trebuie romanului, o groapa a Marianelor. You can only go up from there.
  In tara sa ramina doar cei care pot obtine trai decent de pe urma vreunui ticalos local sau/si cei care sint iremediabil timpiti. Restul care pot si vor sa faca ceva cu mainile sau cu capul sa plece. Presupun ca dupa citiva ani pesedistii au sa se dea singuri afara.

  Reply
 29. Bleen

  Dar dacă liderul dreptei, ca și al stîngii, dealtfel, e Felix? Ă? La asta v-ați gîndit? Că ăsta e genul care nu se lasă așteptat, vrei, nu vrei, pac pac, vine! Fără mistere, fără așteptări, fără suspans. ”Iată-mă-s, mînca-v-aș! Adică mînca-mi-ați!”

  Reply
 30. Luminita

  Patetic apel, indreptatita ingrijorare, eu cred insa ca nu se mai poate „resuscita nimic”, scroafa-i moarta (deja) in cotet.
  „regele din partida de șah, e viitorul candidat la prezidențiale…….în jurul căruia se va regrupa și reconstrui dreapta” este un simplu deziderat , o teorie „teoretica” .
  Odata castigate alegerile parlamentare, cu un scor urias si una – doua balamale (minoritati si/sau PPDD), USL va trece la modificari majore ale Constitutiei asa ca” regele ” va fi, in 2014, un biet catelus de portelan taman bun de pus in vitrina si scos la sindrofii sa se gudure. De dreapta, de stanga sau … Duda Margaretei, nu va avea nici o importanta, nu va conduce nici controla nici macar o carutza cu prosti, va fi, prin legea fundamentala a tarii condamnat sa taca, sau sa fie mintenas matrasit.
  Batalia trebuie castigata acum, in urmatoarele 6 luni, dincolo de parlament nu mai este nimic, acolo este si va fi in urmatorii ani, puterea adevarata, cine nu intelege ca dupa nu mai este nimic de facut sa stea in continuare pe bara, sa strambe din nas, sa clampaneasca pe bloguri ….. si sa faca strategii pentru cucerirea puterii de catre drepata in 2014, ha, ha, ha
   

  Reply
  1. BarbuMateescu

    @Luminita USL nu va putea trece la modificarea rolului preşedintelui. Pentru că PNL nu va dori acest lucru. S-ar putea însă ca PDL să vrea acest lucru, pentru a reduce rolul lui Crin Antonescu. Asta, bineînţeles, dacă PDL renunţă total la prezidenţiale.
    
   Dreapta nu a câştigat puterea decât prin prezidenţiale. Din 2000 încoace PSD a luat locul unu la voturi la toate parlamentarele. De fapt a luat *întotdeauna* locul unu la voturi la parlamentare, cu excepţia anului 1996.

   Reply
   1. Bleen

     @BarbuMateescu  Nu e doar asta. E vorba că transformarea rolului prezidențial trebuie să treacă și de popor. Și acolo e mai greu. Nici PSD, nici PNL nu vor fi de acord cu așa ceva, atîta timp cît ambele își pregătesc prezidențiabilii intens (Ponta și Antonescu):

    Reply
   2. Luminita

     @BarbuMateescu  Corect ”  dreapta nu a câştigat puterea decât prin prezidenţiale” taman din acest motiv catanele useliste vor avea grija ca viitorul presedinte sa nu fie nici de dreapata nici de stanga, doar o fantosa, un imparat chinez ascuns in palat

    Reply
   1. Luminita

     @Bleen Am pomenit eu ceva de PDL ?? PDL nu va mai conta in urmatorii ani decat in rolul de decor-opozitie parlamentara.
    Pe ce te bazezi cand consideri ca ” nici PSD, nici PNL nu vor fi de acord cu așa ceva, atîta timp cît ambele își pregătesc prezidențiabilii intens” ?!!  ca ii pregatesc nu este relevant, relevant este faptul ca greii uselisti, catane harsite intr-ale politicii, dupa experienta Basescu vor avea grija sa scoata coltii viitorului presedinte, indiferent cine va fi acesta. Crezi ca ce isi doresc Ponta si Antonescu conteaza ??!! daca le convine noul rol bine, de nu , altul la rand ( lui Crinisor sigur ii va prii noul rol)

    Reply
    1. Bleen

      @Luminita Te contrazici. Bătălia trebuie cîștigată acum dar PDL nu mai contează. Cum vine asta? Cu ce cîștigi bătălia acum? Parlamentar nu se mai pune problema cîștigării vreunei bătălii pînă în 2016. Dealtfel, USL a cîștigat și în 2008 (a avut 52% iar PDL 32%).

     Reply
    2. Luminita

      @Bleen Batalia trebuie castigata acum, cu PDL-ul acestor zile, acestor lideri, in aceasta stare de prostatie nu sunt sanse sa ia acel 25-30% de care are nevoie presedintele pentru a jongla. PDL-ul se poate reinventa, primeni, poate lua fatza pe ultima suta de metri daca …. aici sunt multe de spus, de construit. Eu cred insa ca nici macar nu mai vrea, nu doar ca nu mai are fortza necesara, este anesteziat.

     Reply
    3. Luminita

      @Bleen acum te alintzi de-adreptul, inteleg ca esti „oripilat” de PDL-ul ultimelor luni dar nici chiar asa, cu USL au batut palma uscaturile, excrescentzele fiindca , dupa 2008 partidul nu s-a inchis cum i-a admonestat Basescu. Cu exceptia lui Frunzaverde, sobolanii sunt toti noi veniti, oportunisti maruntzi, la firul ierbii partidul are inca vigoare, trebuie doar sa apara omul /oamenii proverbiali care sa rosteasca cuventele magice ” ridica Lazare si umbla”

     Reply
    4. Bleen

      @BarbuMateescu  @Luminita Partidul în sine, nimic. Unii dintre lideri, au primit ce aveau și pînă acum, minus frica de gardă (vineee polițiaaa, și ne ia toată marfaaa)

     Reply
    5. Bleen

      @Luminita De ce nu vrei să înțelegi că vechea gardă a negociat cu USL trîntirea guvernului MRU? Că nu noii veniți s-au întîlnit cu Năstase și Sîrbu. Cît despre șobolanii care au părăsit corabia, am să-ți dau o veste proastă: cei mai mulți dintre ei sînt pediști vechi, în PD încă din anii 90.

     Reply
    6. Ilinca

      @Bleen  @Luminita Corect. Dar ce fac ceilaltii? Ce fac cei care teoretic au castigat alegerile in PDL (si aici nu ma refer la Boc)?

     Reply
    7. Luminita

      @Bleen Asta cu intalnirea si predarea steagului este simpla delatziune.
     Intamplator si colateral stiu din sursa directa (si sigurissima) ca intalnirea cu pricina nu a avut loc. Cei doi sunt pe meterezele bataliei alegerilor locale (  pe bune)  non combatul cu pricina va dura fix pana la aflarea rezultatului, dupa se vor repozitiona, vor sti exact cati mai sunt, ce bube au, cat de mic este partidul  si pe cine vor trimite in combat. Eu am alte statistici legate de sobolani, poate le comparam, eu vorbeam de nou veniti in politica mare, adica in parlament, nu de lipitori de afise din anii 90 (orisicum PDL-ul s-a nascut in 2004)

     Reply
    8. Bleen

      @Luminita PDL s-a născut în 2008 din PD și dintr-o parte a PNL. PD e FSN 1990. Ia numele plecaților din primăvara asta și vezi cîți dintre ei erau pediști vechi. Guvernul MRU a fost executat de vechii pediști. Care și-au negociat afacerile, liniștea și libertatea cu liderii USL.Asta cu Videanu și Blaga pe meterezele alegerilor e o glumă proastă. Băieții sînt pe metereze, dar pe meterezele FSN-ului, reîntregit prjn revenirea balamalei PDL la ușa mamă. Dealtfel, acest articol se adresează simpatizanților dreptei, nu PDL-ului. Blogary nu susține FSN-ul.  Blogary susține dreapta și pe Băsescu. Ultimul lucru pe care l-am face ar fi să susținem feseniști. Eu zic să încheiem discuția fiindcă o discuție despre șansele FSN-ului la alegeri este pierdere de timp pe un blog de dreapta. 

     Reply
 31. cristihan

  „De când a devenit primar însă, Sorin Oprescu nu mai are timp de cursuri și studenți. A găsit totuși o soluție pentru a-și păstra funcția și salariul de profesor universitar. “Îi ținem noi, colegii, locul la activitățile cu studenții și rezidenții. Asta e, sunt lucruri importante de făcut la primărie. Dar dvs. scrieți acolo că vine la cursuri, că se întâlnește cu studenții”, a mai adăugat șeful secției de Chirurgie.” http://www.evz.ro/detalii/stiri/oprescu-a-incasat-14400-de-euro-de-la-umf-fara-sa-treaca-pe-la-scoala-981520.html
  Asta e mai tare decat parlamentarii in greva… Astept o reactie de la PDL, e un subiect care intr-o tara normala ar echivala cu parasirea cursei electorale pentru faptuitor (e si un pic de penal, nu?)

  Reply
  1. vladimir putin

    @cristihan Oprescu n-are cum sa mai fie profesor universitar pentru ca Cotidianul domnului Cornel Nistorescu a dovedit fara putinta de tagada ca ipochimenul si-a tras ilegal acest titlu, deci sigur nu-l mai are.
   as proba cu un link direct pe articolul din Cotidianul, dar nu-l mai gasesc.probez cu un link din alta parte care citeaza articolul din Cotidianul domnului Cornel: 
   http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Actualitate/81565/Au-disparut-11-probe-din-dosarul-Oprescu.html

   Reply
 32. BarbuMateescu

  Există trei elemente concrete de care nu s-a prea vorbit aici.
   
  1. Carismă, în special aspectul de „outreach” (capacitatea de a atrage votanţi care ideologic nu sunt 100% de partea ta, ba care chiar susţin alte partid). Un candidat corect, motivat ideologic şi sobru ar lua cam cât va lua PDL în toamnă + vreo cinci procente. Mici şanse să ajungă în turul doi, şi mai mici şanse să câştige. Exemple negative: Isărescu în 2000, Stolojan în 2004 (în toate sondajele de atunci primite de Alianţa DA, Stolojan era mult în urma lui Năstase, motiv pentru care s-a şi renunţat la candidatura lui). Traian Băsescu nu a câştigat numai prin proiectul reformei statului. Şi chiar şi folosindu-şi carisma, a câştigat de două ori pe muchie.
   
  2. Susţinere organizaţională. E foarte la modă să critici partidele politice. Şi de multe ori e şi corect. Dar fără activiştii din Buzău sau Mureş sau Tulcea, degeaba ai un candidat. Candidatul va trebui să aibă în spate un partid. Dacă nu e PDL, atunci situaţia se complică. Cel mai grav lucru ar fi ca PDL să nu susţină un asemenea candidat, dar *acest lucru să devină evident prea târziu*.
   
  3. Cooptarea – sau alierea – unor „blocuri” diferite din electorat. Să mă explic: România nu este omogenă. Vorbim de câteva Românii, nu 2, poate nici 40, dar în mod cert grupuri cu interese şi perspective diferite. După cum corect evidenţia Dragoş-Paul Aligică acum două zile, reformiştii sunt prea puţini. Este necesară cooptarea unui alt grup de votanţi, numeros şi stabil, pentru a garanta o victorie, poate chiar în turul unu. Acest lucru poate părea identic cu punctul 1. de mai sus, de fapt este vorba de altceva. Punctul 1. se referă la carismă care acţionează la nivel individual, punctul 3. este unul de strategie şi discurs. Exemple: în 2000, dreapta pură şi dură şi singuratică n-a intrat în turul doi cu niciun candidat. În 2004 şi 2009 Traian Băsescu a folosit mai multe mesaje anti-corupţie/justiţiare cu care a atras votanţi din oraşele mici, în special bărbaţi cu venit sub medie dar cu foarte multă „furie”. Acest lucru a contat în special în turul doi. Dacă „nu ai ce să mai iei”, adică electoratul tău potenţial în turul doi = electoratul tău din turul unu şi atât, păţeşti ca Sorin Oprescu în 2000 sau Adrian Năstase în 2004.
   
  Toate cele trei puncte de mai sus sunt, din perspectiva mea, esenţiale.

  Reply
  1. Nea

    @BarbuMateescu Încep să simt că nu mai înţeleg nimic. Nevoia de carismă pare ceva de la sine înţeles, fără asta nu se poate. La fel, şi un mesaj convingător pentru mai multe categorii sociale. OK, Băsescu le-a avut pe ambele, plus susţinere organizaţională şi abia-abia a câştigat la limită de două ori.
   Împotriva cui? A lui Năstase, cu mesajul „Girofar şi Corupţie” şi a lui Geoană, cu carisma lui involuntară de troglodit cu cravată şi galoşi. Şi mesajul: Să mănânce şi gura lui Vântu ceva. Înseamnă că corupţia celor doi de mai sus valorează aproape cât punctele 1, 2 şi 3 ale unui candidat necorupt, diferenţa fiind marginală, 1% e neglijabil din punct de vedere matematic.

   Reply
   1. BarbuMateescu

     @Nea Înţelegi foarte bine. Nu uita care e premiza de care vorbea Aligică. Lupta se duce în contra pantei dealului.
     
    Indiciu: Procentele de voturi pentru PSD la Camera Deputaţilor de-a lungul timpului:
    1992: 27,7
    1996: 21,5
    2000: 36,6
    2004: 36,6 (nu e o greşeală)
    2008: 33,1
    2012: (probabil) 30-35
     
    Procentele de voturi pentru principala forţă reformistă la Camera Deputaţilor de-a lungul timpului:
    1992: 20,0
    1996: 30,1
    2000: 6,9
    2004: 31,3
    2008: 32,3
    2012: (probabil) 10-20
     
    Vedem un PSD stabil, lovit greu în 1996 dar în ultimii zece luând 30-36% din voturi.
    Vedem reformişti peste tot, de la 7% la 32%, în funcţie de cât şi cum au reuşit să capteze şi alte electorate decât cele pure şi neprihănite.

    Reply
    1. Nea

      @BarbuMateescu Da, ştiu că e la deal. Dar o parte din vină pentru revenirile a la Hopa-Mitică ale PSD-ului  o poartă şi dreapta, care mereu l-a acuzat, pe nedrept, de stângism. Al dracu’ stângism, care trece cu buldozerul peste fabrici şi construieşte restaurante în parcuri.

     Reply
 33. SimonaM

  Off:
   
  ”Pentru ca Academia Romana sa demareze analiza plagiatului in cazul Mang, „ar mai trebui materialele incriminate, articolele respective”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc. „O parte le avem, o parte nu. Comisia va cauta articolele care lipsesc, se pare ca pot fi gasite pe internet”, a precizat academicianul, dupa ce premierul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare prin care solicita „o expertiza din partea Academiei Romane” asupra „acuzatiilor de plagiat la adresa ministrului Educatiei, loan Mang”.
   
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12259099-ionel-haiduc-presedintele-academiei-romane-pentru-analiza-cazului-ioan-mang-mai-trebui-articolele-acuzate-plagiat-comisia-incepe-lucrul-miercuri.htm
   
  Ce bun ar fi fost un bold acuma…

  Reply
  1. Bleen

    @SimonaM Academia trebuie să facă cerere la internet să-i trimită articolele incriminate. Internet o înregistrează în 30 de zile îi dă un răspuns.

   Reply
   1. SimonaM

     @Bleen Mai întâi trebuie ca cineva să facă introducerile:
    ”Academia, meet Internet! Internet, Academia.”

    Reply
   2. cristihan

     @Bleen  @SimonaM Si dupa aia Mang ii solicita lui Toba sa bage in duba internetu’ de cultura care l-a calomniat

    Reply
   3. Nea

     @Bleen  @SimonaM Cererea trebuie să fie semnată de conducătorul unităţii, şi să aibă anexate autorizaţia de funcţionare a Academiei (în copie) şi delegaţie de ridicare a răspunsului (în original).

    Reply
 34. cristihan

  Ponta: „Vom avea creştere economică doar din zona privată, v-o spune un social-democrat”
  Astept si „Carnea de peste e mai sanatoasa, v-o spune un porc”

  Reply
 35. morris

  Candidatul ideal de dreapta, cel in viziunea noastra, nu exista! Haideti sa fim sinceri sa sa privim cu luciditate lumea politica actuala; fara sa facem referire la ce ne-am dori si la vreun personaj caruia i-am atribui noi anumite calitati suplimentare. Sa-i luam la puricat pe toti pe care ii consideram de dreapta. Ce gasim? Cate unu, rasletz, pe ici pe colo, dar caruia ii lipseste mereu ceva:  ori aliante puternice (nationale, internationale), sprijin politic pe doctrina impusa ori nu are carisma ceruta de populatia rurala- mentionez pomana sociala.  Profilul politicianului care sa continue reformele, il putem face. Problema e ca in jurul acestui lider, e nevoie de o echipa si mai ales de sustinere europeana.  Interesele interne politice, sunt strans legate de cele economice; iar in acest caz, hienele isi apara prada cu ferocitate. Clanurile sunt nu numai formate, dar si perfect omogenizate; traim in generatia a doua deja- adica sunt la putere, in functii si in posturi de conducere, copii lor.   Ar fi mai potrivit sa ne intrebam cum ii putem inlatura din astfel de posturi si cum sa le anulam mecanismele de control.  Ca sa ajungem la politicianul lider, ideal, de reforma si de dreapta, ca sa il alegem pe cel mai bun si mai potrivit, trebuie sa dam jos actualul parlament (decis deja prin referendum). Personal, consider corupt si neserios tot parlamentul ! Clasa politica romana este necoapta democratic, fara experienta, ipocrita si imbogatita dupa urma statului. Pentru mine, Basescu a fost si este singurul personaj care cat de cat se incadreaza in cea ce asteapta tara la nivel de reforme si dezvoltare. Sigur ca din 2014 va veni altcineva si ne dorim sa fie tot de dreapta. Dar sa nu uitam cat de greu a fost pt Basescu sa rupa „normalitatea” cu care era obisnuita stanga si clasa politica postrevolutionara si sa aplice cu succes reformele.  Asa ca, haideti sa fim realisti si sa ne dorim din 2014, macar un „dictator” ca cel in functie; pentru ca altfel idealizam si divagam muuuult si bine, fara rost!     Si sa intelegem ce dorim de la un presedinte, haideti sa recitim pe D.P.A. cu explicitul sau articol.

  Reply
   1. morris

     @cristihan scuze,,,fug sa platesc rata la banca, RDS-ul si lumina. de! economia de piata! 🙂 raspund cand ma intorc.

    Reply
    1. cristihan

      @morris Recomand internet banking si direct debit. Ca sa ai timp de bloguri, nu de alta 🙂

     Reply
    2. morris

      @cristihan La recomandarile tale, pot pune si munca la domiciliu? De ce sa mai ies din casa? comand pizza si fac mileuri ce le vand la pensionare in bloc; ca si asa nu fac nimic si au si pensia marita acum! hmmm, sunt gelos deja pe ele!

     Reply
   2. bilbofil

     @cristihan  @morris Eu ziceam așa: să punem față în față oglinda electoratului prezentată de sociologi și de bunul simț cu soluțiile tehnocraților și cu opțiunile potențialilor lideri într-un exercițiu ciclic, desfășurat în cercuri concentrice tot mai mari.
     
    E nevoie mai întîi ca la firul ierbii să se găsească o defulare (sper că acum am zis bine) de „dreapta” pentru frustrările și nemulțumirile populației, ceea ce necesită identificarea de soluții și de promotori ai lor la acest nivel. Apoi la nivelul conducerii politice și economice aceleași opțiuni trebuie să devină arme – eficiente – în lupta pentru putere.  
     
    Doar dacă aceste două lucruri se întîmplă vom fi și noi băgați în seamă. Băsescu ne-a folosit pentru a înclina balanța în favoarea sa și de aceea opiniile noastre au fost îmbrățișate atît de strîns (și fără echivoc) de cel care le fusese adversar în trecut. Așa s-a ajuns în țările de la Vișegrad la înlocuirea regimurilor comuniste.
     
    Cînd KOR s-a întîlnit cu comitetul de grevă de la Gdansk au ieșit Solidaritatea și Walesa (cară fără Solidaritatea ar fi fost – și a fost, după despărțire – doar un tip bun de gură). Componența camerei inferioare fiind definită la „masa rotundă” și nu prin vot, Solidaritatea a ajuns la putere doar prin trecerea partidelor „catolice” din tabăra comunistă în tabăra Solidarității.

    Reply
 36. Amelia New

  Sa stiti ca am verificat in Constitutie si nu scrie nicaieri ca „primul-ministru reprezinta statul roman”, asa cum scrie la presedinte (art. 80). Ca argument teleologic invoc faptul ca (,) Constitutia a fost scrisa (si rescrisa) pentru Ilici – presedinte.
  (off-topic) 

  Reply
  1. cristihan

    @Amelia New Nu fiti copii… Ar trebui sa incepeti sa va obisnuiti cu o lume in care logica nu are nici o importanta. Vorbesc foarte serios, trebuie gandite planuri care sa se plieze pe stilul asta de a face politica. Nu-mi dau seama daca si cum ar fi posibil sa ai dialog (ceea ce le lipsea uselistilor, nu?) cu cineva care foloseste un sistem de referinta complet diferit de al tau, dar cam asta e situatia. E intalnire de gradul IV, as we speak…

   Reply
 37. Bleen

  off topic
   
  Uite ce vă transmitre LiveFyre:
   
  We’ll try not to make you wait for long 🙂 I guess waiting is the only thing to do for now. But damn, the system’s soooo good.

  Reply
    1. EleninaNicuţ

      @Bleen mai transmite ceva? nu de alta, da’ poate am eu frecventele infundate :-))

     Reply
    2. EleninaNicuţ

      @cristihan  @Bleen universal, direct si secret: ..-. .. – ..   ..- -. –. ..- .-. . -. .. ..   – . ..  :-))

     Reply
    3. cristihan

      @EleninaNicuţ  @Bleen – .-. ..-  ..-. – .-.  .–. .-. . … .. -.. . -. -! 😛

     Reply
  1. Ilinca

    @Bleen Off topic la off topicul tau: daca tot vrei sa folosim forumul, aproba-ne intr-un timp rezonabil userii, te rugam :-).

   Reply
 38. Bleen

  Blaga și Videanu mai au puțin și fac, din partea PDL, cerere de inttrare în USL. ”70% ale voastre cu 10% ale noastre, scoatem un 80% la alegeri. Învingem împreună!”

  Reply
 39. Ilinca

  Iata de ce tace PDL:
  „PDL şi-a propus să facă un alt gen de politică. Nu o să înjurăm pe nimeni pentru că noi conştientizăm gravitatea momentului”, a spus Videanu, apreciind că „stabilitatea Romîniei poate fi afectată de lipsa de credibiliate a guvernului”. (Adrian Videanu)

  Reply
  1. Bleen

    @Ilinca Genial!!!! Știam că BVB a trîntit guvernul MRU dar nu credeam că blatul cu USL e chiar așa pe față.

   Reply
    1. cristihan

      @Florina  @Bleen  @Ilinca Si tot de acolo: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Clanul_Mang_incuscreste_PSD_cu_PDL_0_700130348.html#

     Reply
    2. Glook

      @Florina  @Bleen  @Ilinca  Nu stiu ce parere aveti dar eu consider raspunsul lui Funeriu genial:  „domnul prim-ministru a fost neinspirat sa ma intrerupa cand tac”
     Plus ca Ponta musca cu nesat din piciorul lui Basescu si raspunsul a venit de la Funeriu.

     Reply
    3. Amelia New

      @cristihan  Acuma si tu, doar nu te asteptai sa avem in tarisoara noastre niste Montague-si si Capulet-i adevarati. In tara asta totu-i „original” (incepand cu democratia) 

     Reply
 40. cristihan

  Gata, Mang a suferit destul, poate fi tras pe dreapta… pardon, stanga! http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12258118-andronescu-castigat-curtea-apel-bucuresti-procesul-ani-privind-conflictul-interese-pentru-detinerea-functiei-rector-celei-manager-proiect.htm 

  Reply
  1. Imperialistu

    @Bleen
    Sorin Ionita, with all due respect, abereaza la greu. FIDEZS este un partid cat se poate de respectabil, iar Ungaria nu se afla sub ocupatie fascista. Da’ na, se vede pedigree-ul de sorosist. Pacat.

   Reply
   1. cristihan

    Daca il compari cu usl-ul, tot ce se poate… 
    N-am inteles totusi, Soros e de stanga?

    Reply
    1. Imperialistu

      @cristihan
      http://www.discoverthenetworks.org/individualProfile.asp?indid=977Asta este omul care hraneste „Societatea deschisa” si alte proiecte la fel de „nobile” din Romania si aiurea.

     Reply
   2. bilbofil

     @Imperialistu  @Bleen Prin raportarea la contextul din Ungaria, FIDESZ de acum poate fi înțeles, așa cum îl pot înțelege pe Gigi Becali, îi pot înțelege pe votanții PPDD de la noi ori cum oameni cu scaun la cap votează în Franța Frontul Național. Totuși, de la înțelegere la respectabilitate e un pas pe care eu cel puțin nu l-aș face.

    Reply
    1. Imperialistu

      @bilbofil  @Bleen
      Okay. DIn moment ce il poti pune pe Orban in categoria Becali – Diaconescu si apoi sa trantesti si Frontul National, scuza-ma daca o sa iti spun ca habar n-ai despre ce vorbesti. Mai mult ca sigur ca nu stii nici cine voteaza cu Frontul National si de ce. Da’ te inteleg, e greu sa te rupi de gargara, e nevoie de un caracter aparte. Cum sa te minta televizorul si presa? Astia spun mereu adevarul. Da, asa cum spun si despre Kaczynski, Vaclav Klaus, Geert Wilders, Pim Fortuyn, UKIP, Tea Party si alte subiecte incomode pentru elita socialisto-liberala.

     Reply
  1. GAVRILACHE

    @Bleen Sorin Ionita e…beton! Dar, repet, alegatorilor nu le pasa : atunci cand stai lipit cu ochii-n Antena, cand ti-e dor de-un mic si-o bere ca de mama, cand vaca inca mai da lapte si stevia creste-n asfalt pe Autostrada Soarelui, Ponta chiar pare un baiat…bun! Sa-i dea afara pe portocalii, sa vada si ei cum e, ca prea au furat de la gura poporului!

   Reply
  2. bilbofil

    @Bleen Vanghele este bun de președinte. Tînăr, învață, se achită de sarcini, are perspective. La educație și-ar strica stilul. Nu că nu ar fi mai competent decît Athanasiu (coleg în PAC cu Crin Antonescu) și Mang la un loc.

   Reply
 41. cristihan

  Sorin Ionita e un specialist in politici publice, un om cu bun simt si cu argumentul la el. E cu totul alta specie de om, ceva ce nu exista in USL. Nu are priza la public, nu e frumos ca iliescu (:P), dar parerea lui ar trebui sa conteze pentru orice guvernare de dreapta (si de stanga, la o adica, dar pe aia nu-i intereseaza teoria, ei trec la practica direct)

  Reply
 42. Rosu

  Asadar zic iarasi: grecii antici nu erau un „stat centralizat” ci un etnos pluralist. Dar confruntati cu despotismul persan au reusit sa faca ceva impreuna si fara sa se contopeasca. Asa e dreapta, asa a fost mereu. Oricum zic: This is Sparta! 🙂

  Reply
 43. GAVRILACHE

  Stanga (-dreapta) are ceva din visul tainic al romanului obisnuit : o viata imediat mai buna! Cand ii dai romanului iluzia ca maine va fi mai bine, castigi! Asa a cazut presedintele : spunandu-ne ca doar poimaine va fi mai bine, ca raul poate fi oprit doar daca suntem dispusi la sacrificii. Ca nu e suficient sa vrem, sa intindem mana, ca trebuie sa ne reformam, sa ne modernizam, sa devenim mai puternici, mai uniti!  I-a durut in pix pe romani de vorbele presedintelui! Si pe politicienii de dreapta idem! Ideile bune s-au pierdut/diluat pe drum. In loc sa taie salariile bugetarilor cu 25% in speranta ca nemultumitii vor pleca din sistem ( nu pleaca cainele dela macelarie cum nu pleaca vecinul Costica de pe Antena3), PDL-ul trebuia sa taie fondul de salarii si sa mentina cuantumul lor astfel incat minimum 25% dintre bugetari sa dispara din sistem! Reforma invatamantului s-a poticnit la jumatate : nimeni n-a scos din sistem profesorii blazati, obtuzi, fara valoare! Daca un profesor bun, de 35 de ani, vrea sa-si dovedeasca valoarea/competenta la un liceu mai bun trebuie sa astepte macar ca vechiul dascal titular sa iasa la pensie! Criteriul competentei nu exista! In fruntea tuturor serviciilor bugetare au fost plasati oameni recomandati politic! Ultimul criteriu, daca a existat, a fost competenta! Un nou lider al dreptei trebuie sa aiba autoritatea de a impune conduita corecta pentru dreapta unita si asta se poate doar in conditiile in care, principial, partidul (alianta) este formata din oameni integri : intai patria si poporul, apoi buzunarul propriu! Tare imi e ca mai degraba am pune mana de la mana, suflet de la suflet si creier de la creier noi, cei de-aici, ca sa construim o dreapta adevarata decat cei de la care, inca, asteptam, ca prostii, saltul spre o Romanie de dreapta! Sa fie MRU omul care ne trebuie? Nu cred, mai degraba imi da impresia ca vrea doar sa-l inlature/ infranga pe Antonescu!

  Reply
  1. cristihan

    @GAVRILACHE „Doar” sa-l inlature/ infranga pe Antonescu? Good enough for me! Where do I sign?

   Reply
   1. GAVRILACHE

     @cristihan S-ar putea sa nu fie „enough” fiindca, cred eu, lupta se va da la nivelul USL-ului : cu sprijin de la PSD, MRU l-ar putea infrange pe Antonescu in propriul partid si sa devina ( nu rade, cristihane!) presedintele PNL si candidatul stangii (-dreapta) la presedintie in 2014!

    Reply
    1. bilbofil

      @Bleen  @GAVRILACHE  @cristihan Stolojan l-a susținut pe Iliescu în alegeri în 1992 și 1996 și apoi a ajuns prezidențiabil și apoi președinte PNL… Cînd Antonescu va fi debarcat nu este exclus ca „ungurenii” să se descopere în actualul PNL…

     Reply
    2. cristihan

      @GAVRILACHE [url=http://postimage.org/image/yqyd4yz9r/][img]http://s19.postimage.org/yqyd4yz9r/Say_what.jpg[/img][/url] 

     Reply
    3. cristihan

     test 
      
     [url=http://postimage.org/][img]http://s19.postimage.org/4z1apscgj/Say_what.jpg[/img][/url][url=http://postimage.org/]image host[/url]
      
     <a href=’http://postimage.org/’ target=’_blank’><img src=’http://s19.postimage.org/4z1apscgj/Say_what.jpg’ border=’0′ alt=”Say what” /></a><br /><a target=’_blank’ href=’http://postimage.org/’>image host</a><br /><br />
      
     http://postimage.org/image/yqyd4yz9r/
      
      

     Reply
    4. Bleen

      @bilbofil  @GAVRILACHE  @cristihan Crin Antonescu nu va fi debarcat. Actualul PNL este o aripă a lui Felix. MRU nu l-a susținut pe Iliescu în 92 și 96 și nu este Stolojan.

     Reply
    5. Bleen

      @GAVRILACHE  @bilbofil  @cristihan Sînt șanse mult mai mari ca o bună parte din PD, în frunte cu Blaga, să reîntregească cu Frunzăverde și Mihaela Popa în PNL.

     Reply
    6. Bleen

      @GAVRILACHE  @bilbofil  @cristihan Trebuie să înțeleagă toată lumea cîteva lucruri: USL nu se va sparge. PNL nu se va sparge. Ponta și Antonescu nu vor pierde puterea în USL pînă după alegerile prezidențiale din 2014. Și poate nici atunci. PNL nu mai există și nici nu va mai exista ca partid al dreptei. O bună parte din PD este foarte apropiată și prietenă cu USL.

     Reply
    7. bilbofil

      @Bleen  @GAVRILACHE  @cristihan Scuze, nu mai fac bancuri proaste…
      
     Dar PNL ca trambulină a lui Antonescu nu poate trece de 2014. Fie sînt digerați de PSD, fie devin noul PC, fie se desprind. Dacă nu se desprind ca partid (e greu să rupi un partid la putere), nu va fi loc pentru toată garnitura actuală (cu tot cu rezerve) în noua structură și se rupe partidul, ca FSN ori ca PNL în anii 90. Aglomerația mult prea mare în USL și nu ajunge ciolanul să „se deie” pentru toți.
      
     Miza este ca în momentul ruperii sau desprinderii, mofluzii din USL să adopte atitudini și poziții de „dreapta”, nu populiste în conflictul cu cei cramponați la butoane. Fără alte glume proaste, așa va (re)ajunge Dreapta la putere.

     Reply
    8. GAVRILACHE

      @Bleen  @bilbofil  @cristihan Corect! Asa mai vii de-acasa! Problema este  cat de repede se va forma Dreapta unita! Deocamdata pare doar o…iluzie! Daca alternativa nu va sosi repede, PNL va profita de situatie si va ocupa locul liber! Si PSD va fi multumit ca fostul tovaras de drum sa-i devina „oponent”! Ce vreti mai convenabil : PSD la putere, PNL in opozitie, Dreapta unita pe forumuri! Daca s-ar lua in calcul strict situatia de acum (si nu mai punem la socoteala uninominalul pur!!!), viitorul parlament va avea cam urmatoarea componenta : PSD 40%, PNL 30%, PDL 10%, PP-DD 10% altii 10%. In caz de uninominal pur, situatia ar sta si mai rau : PSD 50%, PNL 35%, UDMR(+alte partide maghiare) 6%, PDL 3%, PP-DD 2%, altii 4%. Deci este obligatoriu ca USL sa se sparga, altfel n-am mai avea opozitie!!!

     Reply
    9. cristihan

      @Bleen  @GAVRILACHE  @bilbofil Da, ma mira ca oamenii nu inteleg… PNL, PSD si ce-o mai fi din fostul PD sunt uniti de interese care nu au nici o legatura cu doctrina si filosofia. Therefore, nu au cum sa se certe atata vreme cat actiunea comuna este indreptata in aceeasi directie naturala, e ca si cum ai zice ca unul dintre bratele fluviului o va lua brusc in sus… (da, fluviu de kkt, da’ fluviu). O sa se certe intre ei ca mafiotii, dupa ce vor pune mana pe putere in totalitate, dar nu pe tema politicilor de dreapta sau de stanga, ci pe teritoriile, domeniile si % pe care le controleaza, dar asta oricum la o masa de poker nu in parlament… PNL a fost reinfiintat fix cu acest scop, vezi sedintele cu Iliescu si Patriciu din 1990… Alde Valeriu Stoica si inca unii, aia exclusi, au fost niste papagali care chiar credeau ca PNL e un partid politic (sau imi place mie sa cred, cel putin…).

     Reply
    10. bilbofil

      @Bleen  @GAVRILACHE  @cristihan Vorbesc de puterea în parlament/guvern, nu de prezidențiale.
      
     ERATĂ: „să rupi un partid DE putere ”

     Reply
    11. Bleen

      @bilbofil  @GAVRILACHE  @cristihan PNL e pustiu. Asta e problema lor. Au mai rămas acolo doar personaje nefrecventabile.

     Reply
    12. nedormitul

      @Bleen  @GAVRILACHE  @bilbofil  @cristihan
     no vezi? încă o hibă a dreptei. prea mult wishful thinking pe piste complet aiuristice. pariez că unii încă visează la marea alianţă da şi un al treilea mandat pentru băsescu.

     Reply
    13. GAVRILACHE

      @Bleen  @bilbofil  @cristihan Sa nu ne facem iluzii : poporul iubeste enorm personajele nefrecventabile! De-un exemplu, cunosc oameni care-l adora pe Vanghelie, dupa urmatoarea schema logica : daca era asa tare, de ce n-a candidat Plesu la primarie? Pai cine, frate, sa-l voteze pe Plesu?! Vanghelie e de-al nostru, vorbeste ca noi, e strain de Dostoievski, il ignora pe Bach, mai ca-ti vine sa-l iei de dupa umeri, sa-l pupi pe obraz! Cu Vanghelie simti gustul micului, racoarea berii, tristetea lu’ Salam, frate!

     Reply
 44. Bleen

  ”Ce ti-e si cu soarta omului. Ma gandeam, vorbind ieri cu alegatorii mei din Sectorul 3 (da, am fost in campanie si voi merge in fiecare zi), ce s-au schimbat vremurile. Si ma intrebam: e oare omul sub vremuri, sau vremurile sub om? Un tanar, de pana in 27 de ani, lucreaza in constructii. Nu pare nemultumit, mama lui era mai suparata. A facut facultatea, masteratul, acum ridica pereti si pune gresie si faianta. Mama nu intelege cum vine asta. Am incercat sa-mi explic / sa-i explic. Electromecanic locomotive – jurnalist licentiat – intern al Bundestagului German – Master in Management de proiect – specializat in Relatii internationale la Institutul Diplomatic Roman. Ce s-a ales de mine? Niciodata nu am reparat locomotive, am lucrat mai putin de 3 ani in presa, fac management de proiect de vreo 11 ani si politica tot de 11 ani (adica management de proiect in politica). Am carat pentru bani reviste cu carca aproape un an, am facut de toate ca sa-i pun familiei o paine pe masa la fel, aproape un an. Sunt de aproape 4 ani reprezentantul unei mici comunitati, care pare multumita de mine, ca presedinte de Asociatie de proprietari. Acum candidez la Consiliul Local al Sectorului 3. Ce pot intelege din destinul meu? Ca familia e alaturi de mine? Asta e clar, m-au sustinut si ma sustin cu totii, din sustinerea lor imi trag curajul. Am fost sub vremuri? Poate. M-am plecat in fata lor? Niciodata! Capul sus, inca mai am multe de spus si multe de facut!” Florin Sari 
   
  Apropo de o nouă generație de politicieni

  Reply
  1. bilbofil

    @Ilinca Dacă puneți mîna pe rapoartele SAR, pe care nu le-a făcut Sorin Ioniță, dar le-a citit, le-a și înțeles și le-a asumat găsiți acolo un program de guvernare de dreapta de-a gata. 
   Un prezidențaibil și apoi un premier – ca să priceapă pe ce lume este – ar trebui să țină aproape de Sorin Ioniță, de Lucian Croitoru și nu în ultimul rînd de Barbu Mateescu/Lăzăroiu.

   Reply
  2. Imperialistu

    @Ilinca
    Foarte simplu: o alta prostie. Numai ca de data asta ar fi fost una sorosista, nu pedelist-socialista. Domnul Ionita, asemenea altor intelectuali stangisti, are o fixatie cu Orban. Citeste ce trebuie, scrie ce trebuie: ORban si Ponta. Nu mai conteaza ca Orban e anticomunist, iar Ponta comunist; nu mai conteaza ca Orban e antirus si Ponta pro-rus; nu mai conteaza ca Orban e urat de Jobbik, iar Ponta e adulat de peremisti.Nu, nu conteaza nimic. Antihristul e Orban.

   Reply
 45. Bleen

  Reformulez întrebarea din text: care este viitorul candidat la prezidențiale? Are el nume și prenume și prenume? :))))

  Reply
  1. Glook

    @Bleen Daca ne gandim la ce s-a intamplat in 2004 e musai sa fie unul+1 care se incalzeste pe margine in caz de abandon pe ultima suta de metri. Eu as zice pe primul loc MRU ca are deja priza la babute (mama tot ma intreaba de ce l-au dat jos pe baiatul ala destept si de treaba) si Funeriu pe langa el sa ii fie asociat ca imagine si sa nu mire pe nime in caz ca preia stafeta daca se intampla vreun accident nedorit. Si accidentele nedorite sunt totusi specialitatea Moscovei.
   Mie Funeriu imi place ca are o latura asa, incapatanata si ascunsa, pare sa nu piarda niciodata nordul si face lucrurile cu bataie lunga.
   Scuze dar mie Lazaroiu nu-mi seamana tocmai a politician, ci mai mult ca un fel de sef al luptatorilor de gherila. Dar nah, injinerii au doar privirea inteligenta, se mai pot insela :).

   Reply
  2. Ilinca

    @Bleen Are, are din toate….dar cred ca nu s-a decis sa si le puna la bataie. MRU ii zice pana nu uita lumea de el. 

   Reply
 46. Bleen

  Deci, pînă acum, MRU, Funeriu, Sorin Ioniță, ziceți. Eu aș zice și Ionuț Popescu, și Sebastian Lăzăroiu, și Bogdan Drăgoi, și Alexandru Nazare, și Cristian Diaconescu, și Cristi Hrițuc (trebuie să dea o bere acum).

  Reply
  1. bilbofil

    @Bleen Pe Lăzăroiu și pe  @Bleen nu i-am pus, că e nevoie de ei în altă parte.

   Reply
  2. Amelia New

    @Bleen Eu as zice si de Monica Macovei (chiar daca nu pare sa aiba o viziune politica clara de dreapta, pe justitie ramane un reper pentru schimbare) si chiar Mona Musca (eu am fost si, pana la urma, am ramas fan Mona Musca chiar daca am fost dezamagita de decizia aia de colaborare – macar pentru ca a avut bunul simt sa faca penitenta-). Ah, sa n-o uit si pe Anca Boagiu; poate si pe Raluca Turcan
   P.S. N-am vrut sa zic numai femei, insa asa s-a nimerit.  
   P.S.2 Acum am observat ca voi ati pomenit numai barbati.  Rusine!

   Reply
   1. bilbofil

     @Amelia New  @Bleen Parcă era vorba de prezidențiale. Macovei este excelentă în zona justiției și în general a moralei. Anca Boagiu și Mona Muscă vor fi puse în defensivă de misoginismul alimentat de acuzațiile de corupție respectiv securism.
     
    În paranteză, acum vreun an sau doi am participat la un congres al unei asociații de pacienți (don’t ask!) unde Mona Muscă a fost aplaudată călduros și îndelung de oamenii din sală pentru consecvența cu care se implicase în sprijinirea lor. Deși sponsorii adunării de la acea dată erau din cealaltă parte a spectrului politic.

    Reply
    1. Bleen

      @bilbofil  @Amelia New Nu numai de prezidențiale. Era vorba de un lider dar și de o nouă generație de politicieni,

     Reply
    2. Amelia New

      @Bleen  @bilbofil Eu m-am referit la nume si prenume pt. „politicieni de a doua generatie” care sa se adune intr-o „oala noua”, nu neaparat la un nume pentru prezidentiale. 

     Reply
    3. bilbofil

      @Bleen  @Amelia New Păi atunci vă secondez propunerile, Ameliei New și ție. Tu oricum ești băgat, așa că e prea tîrziu să te propun eu.

     Reply
    1. Glook

      @GAVRILACHE  @Amelia New  @Bleen Boghievici e in camera deputatilor si a intrat daca nu ma insel cu 51% in colegiul ei. Mi se pare ca primul test al politicianului (alegerile) le-a trecut cu brio. A fost si numita ministru, al 2-lea test deci trecut. A picat guvernul din care facea parte dupa 2 luni… asta nu mai e vina ei.
     In rest mie-mi plac barbatii si vinul daca vorbim ase, in plan personal.

     Reply
  3. Rosu

    @Bleen Funeriu, neaparat Funeriu! Omul e atat de bine infipt ca sigur nu se lasa.
   Dreapta nu e musai sa fie unita, ca nu suntem internationala socialista, dar in faza asta e musai sa accelereze pe numitorul comun. Marele bloc gauche-ist trebuie sa se loveasca de ceva tare. This is Sparta! – chestii de-astea.

   Reply
   1. Ilinca

     @Rosu  @Bleen Corect, Funeriu s-a dovedit a fi foarte bataios. El si Macovei ce mai tin flamura sus zilele astea.  Ambii chiar cred in ce au facut, cu atat mai mult cu cat nu au facut nimic impinsi de la spate. 

    Reply
  4. Imperialistu

    @Bleen
    Iar eu cred ca esti pus pe poante, Bleen. 🙂 Diaconescu de la progresisti candidatul dreptei?  Sorin Ionita? Funeriu (buna treaba la minister, dar prezidentiale?!)?  Nazare si Dragoi, despre care nu stim inca prea multe? 😀

   Reply
 47. Nea

  Cum ar arăta o dreaptă unită? Ca o stângă, ăia se unesc şi cu dracu ca să treacă puntea.

  Reply
  1. bilbofil

    @Nea O dreaptă unită ar avea nevoie de o mișcare gen Tea Party/Alianța Civică înhămată la căruța ei. Ca să pună presiune în stil bîtă/zăhărel pe eșaloanele 2 și 3..

   Reply
   1. Nea

     @bilbofil Aşa e. Trebuie să aibă carismă şi credibilitate. Dacă mai au şi umor, ne-am scos.

    Reply
    1. Nea

      @Bleen  @bilbofil La umor involuntar îi prefer oricând pe Văcăroiu şi pe Ceaşcă. Eventual, ghiulul şi unghiuţa lui Radu Vasile

     Reply
 48. conco ro

  ”Ramane exact sistemul de anul trecut, inclusiv cu faimoasele camere de luat vederi. Eu urasc si detest frauda si furtul si tot ce se poate face ca sa nu existe frauda si furt, o sa facem” – declaratie Ponta
  Pot paria pe faptul ca nu va fi asa. Sa treaca bac-ul si-om vedea!

  Reply
 49. bilbofil

  Am o întrebare: ce s-a ales de toate tabelele de semnături – fără vreo valoare juridică – pe care PDL (ca de altfel și celelalte partide) le-a strîns prin corturi la toate campaniile electorale? A încercat cineva să vadă cine a semnat și de ce? Dacă da, care a fost rezultatul, dacă nu, de ce nu?

  Reply
 50. bilbofil

  Cîteva lucruri pe care nu ar trebui să ne rușinăm să le spunem. 
   
  – Cu șpagă cîștig o dată, cu justiție ies în cîștig de fiecare dată!
  – Vreau stat ieftin!
  – Gratis e prea scump! Jos labele de pe banii mei, cu care mi-am ajutat familia – părinții și copiii – mai bine decît pensiile mizere și cornul și laptele guvernanților. 
  – Nu vreau diplome, vreau școală pentru copilul meu! Elevii trebuie să fie beneficiarii sistemului de educație, nu materia primă pentru cariera cadrelor didactice!
  – Vreau să plătesc pentru sănătatea mea, nu pentru rețeaua farma-medici-CASS!
  – Vreau pensia mea, nu pomeni politice!
  – Viața, familia și averea îmi sînt mai sigure într-o țară cu aliați puternici și cu acces la o zonă economică bogată, decît cu un imperiu care să o îngenuncheze economic și militar!

  Reply
 51. bilbofil

  Din generația unu, Stolojan a intrat în politică proptind decisiv regimul și persoana Iliescu într-un moment critic, iar Băsescu a acționat pînă la audiențele-maraton de la începutul mandatului de primar ca vîrful de lance al celor opuși dreptului de proprietate. Ambii s-au schimbat fundamental în 2000. Pe de altă parte, au existat politicieni cu potențial pe versantul reformist care nu au confirmat din varii motive: Dinu Patriciu, Stelian Tănase, Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu. 
   
  Pe de altă parte, în societatea românească oamenii care ar avea un oarecare potențial nu prea sînt în nodurile rețelei ci prinși în ochiurile acesteia, încît nu prea au cum să își testeze și să își pună în valoare calitățile de lider. (De aceea cred și insist că pe termen mediu și lung obiectivul ar trebui să fie schimbarea tipului de rețea.)
   
  În plus, am o slăbiciune pentru oamenii cu ideile în raport cu cei cu managementul.
   
  Acestea fiind zise, Funeriu ar bifa toate căsuțele și, la o adică se poate ridica dincolo de problematica educației. Evident, ca și în cazul lui Băsescu, mandatul de președinte l-ar încorseta și l-ar împiedica să își valorifice potențialul în planul implementării efective a reformelor.
   
  MRU pare turnat în tiparul Stolojan, cu bune și cu rele, dar nu a reușit să își folosească mandatul de premier pentru a-și crea o identitate în planul politicilor. De aceea, nu îmi pot da seama dacă ar confirma așteptările care se pun în el.
   
  Slăbiciunea mea pentru oamenii cu ideile îl adaugă aici pe Sorin Ioniță, care tocmai ce s-a rupt de SAR-ul d-nei Mungiu-Pippidi. Dar omul nu are gașcă, fiind din acest punct de vedere un fel de Nicușor Dan de „dreapta”.

  Reply
 52. StefanTrifan

  Acum văd chestia asta cu „awaiting approval” în dreptul posturilor mele. Citisem undeva că e vorba despre „discuție live, în timp real, cu replici și comentarii”. Să înţeleg că sunt oarecum cenzurat sau moderat? Sau suspectat ca potenţial indezirabil?

  Reply
  1. Amelia New

    @StefanTrifan Nu stiu exact ce si cum functioneaza (cand se scoala Bleen o sa explice probabil); eu am inteles ca pentru a deveni „white listed” (sa comentezi fara moderare) trebuie sa acumulezi un anumit numar de puncte. 

   Reply
 53. StefanTrifan

   Despre liderul posibil al „forţelor luminoase ale viitorului”, nu pot decât să remarc faptul că MRU a devenit cvasi-invizibil în mass media şi că, dacă nu face ceva în următoarele câteva săptămâni, cred că riscă să se vaporizeze în neantul din care a apărut şi să dezumfle entuziasmul pe care l-a generat.
  În plus, nu e sigur că MRU va reuşi într-adevăr să fie acel lider carismatic, vizionar şi puternic, un Băsescu upgradat, pe care îl aşteptăm de-atâta vreme.

  Reply
 54. StefanTrifan

  Salut articolul anterior al domnului Aligică şi mai ales influenţa acelui articol, influenţă care începe să se facă simţită în abordarea ceva mai mobilizatoare a articolului de faţă. Era şi timpul să revenim la sentimente mai „constructive” faţă de viitorul dreptei… După o etapă de buimăceală, de aruncat pumni orbeşte în toate direcţiile, de cântat prohoduri, de demonizare a populismului lui Băsescu/Boc/MRU şi de defetism endemic, a venit vremea să tragem linie şi să observăm că fără acei vectori „reformatori” (şi populişti de conjunctură) am fi rămas de căruţă, prizonieri în negura „forţelor întunecate ale trecutului”. 

  Reply
 55. Bleen

  O să vă rog să vă obișnuiți, dacă se poate, și cu forumul: http://forum.blogary.ro/index.php
   
  Poate nu neapărat pentru discuții, dar măcar pentru chestiile de arhivă (youtube-uri, linkuri, citate, documente etc). Spațiul pentru comentarii nu are valoare de arhivare. Are valoare de discuție live, în timp real, cu replici și comentarii. Dar dacă cauți nuștiuce link sau filmuleț sau document sau informație importantă nu ai cum s-o găsești în cele 1259 de articole ale Blogary și cele 57 311 de comentarii.
   
  Asta nu înseamnă să înlocuim comentariile cu forumul – e imposibil, s-a mai încercat 🙂 – dar e preferabil ca atunci cînd aveți ceva cu valoare de arhivă (text, informație, document, film, imagine, cifre, statistici, poze etc) să intrați să-l puneți și în forum. Nu vă sfiiți să deschideți topicuri noi pe forum, că nu vă papă.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *