Referendum sau alegeri prezidentiale?

Repet, dacă Ponta nu e uns prim ministru, pierde puterea în PSD. Dacă Ponta pierde puterea în PSD e terminat politic. Dacă Ponta pierde puterea în PSD, Crin Antonescu nu mai are sprijin în PSD pentru prezidențiale și e terminat politic. Deci, cum spuneam, suspendare în 12-16 noiembrie.

Dacă se ajunge la referendumul de demitere, cum faci campanie? Contrapui statul de drept, făcînd abstracție de Băsescu, puciștilor? Așa cum s-a întîmplat în vară și s-a ajuns la boicot? Sau faci ”alegeri prezidențiale”?

E ușor să votezi împotriva lui Băsescu. E ușor să votezi împotriva cuiva. Dacă alegerile prezidențiale din 2009 erau un referendum în care oamenii erau puși să fie sau nu de partea lui Băsescu, Băsescu pierdea urît. Erau mulți oameni sătui de el, care îl învinovățeau pentru criza economică, care-l urau pentru gafele lui, pentru anturajul lui. Dar atunci a intervenit ceva: a intervenit contracandidatul său, Geoană, care după vizita la Vîntu și, mai ales, contraperformanța din dezbaterea finală, a reușit să îngrozească milioane de români cu prostia sa și cu lipsa sa de coloană vertebrală.

Un referendum care să-l aibă în centru pe Băsescu nu-i dă acestuia nici o șansă, cu tot wishful thinkingul din lume. Însă niște ”alegeri prezidențiale”, în care să lupte cu Crin Antonescu, îi dau ceva șanse. Nu multe, ce-i drept. Dar dacă nu va mai fi vorba de lovitura de stat sau de judecarea lui Băsescu ci de ascensiunea prezidențială a lui Crin Antonescu, se poate spera la o victorie. Se poate spera la defecțiuni în PSD. Se poate spera la mobilizare. Din păcate, Băsescu are o piatră de moară, PDL-Blaga. E suficient ca poporul să vadă față de pedelist ca să-l trimită pe Băsescu la plimbarea finală.

Nu am luat în calcul aici influența externă. S-ar putea ca victoria lui Romney să elimine din start orice suspendare a lui Băsescu. Ar fi fost bine și dacă ARD avea un candidat prezidențial puternic, asumat ca atare, cu șanse. Le-ar mai fi potolit useliștilor entuziasmul pentru suspendare.

PS. Știu că, ca de obicei, sînt defazat și vorbesc despre prostii în loc să scriu despre sus inima, înainte prin dreapta, listele PDL sau viziunea lui Blaga.

Facebook Comments

31 Comments Referendum sau alegeri prezidentiale?

 1. Bleen

  Scriam asta în 24 iunie 2012. Păcat că MRU și Macovei nu citesc Blogary. Sau dacă citesc, nu citesc cu atenție.
  ”Dacă nu sîntem capabili să vedem mai departe, dincolo de prima mutare, alegerile parlamentare din această toamnă au toate șansele să fie Stanligradul dreptei. După ele, de partea dreptei, nu va mai rămîne nimeni cu imaginea intactă. Mișcarea civică va fi decredibilizată și învinsă la comun cu partidele și va ieși din această bătălie nu numai învinsă dar și cu imaginea de remorcă a greilor PDL. Să nu ne amăgim, mișcarea civică va duce în toamnă o bătălie sub conducerea fesenistă a PDL-ului, în termenii impuși de aceasta.După alegerile din toamnă, pe cîmpul de luptă vor zăcea cadavrele politice ale vedetelor civice ale dreptei, vedete compromise de imaginea de valeți ai feseniștilor și de invalidarea populară. În 2014 vom intra cu o mișcare de zombie făcuți ferfeniță de alegerile parlamentare din 2012 și de participarea la această oaste de strînsură, această mare varză de dreapta.”
  Mitul Macovei e deja la un pas de moarte și nici MRU nu se simte prea bine.

  Reply
 2. Yeba

  se face pe listele noi?
  ce mize mai are Basescu? Rocada cu Codruta e pierduta, Morar nu candideaza, el are unde se duce, nu pe el il trimite poporul la plimbarea finala, ci pe PDL-Blaga si pe aia care mai gandesc in țara asta/aia, că nu-s mulți. O să fie simplu de tot. 
  Domnul Vasile își merită tainul și numai pentru prestația de la Turcescu de aseară, avea o revoltă demnă, și anume demnă de călugărul Vasile acum ieșit din mânăstire, le dădea tuturor dreptate, da, PDL nu reacționează sufiicent de aspru.

  Reply
   1. Yeba

    Am zis Domnul Vasile, citând-o pe Tyza. Nu, nimic, nada, nothing, rien, nichts. Demn de reținut. Dar de demn, a fost demn, nu-i vorbă.

    Reply
 3. quaddelta

  Daca au de gand sa-l suspende pe Basescu trebuie neaparat sa inceapa sa umble la problema cvorumului in zilele urmatoare. Daca nu, boicotul va functiona la fel de bine ca in vara deoarece vorbim de buletine de vot diferite pentru referendum si parlamentare. „Case closed” as Officer Pig Skin once said.

  Reply
  1. Bleen

   quaddelta Boicotul a funcționat prost și atunci. Băsescu a fost la 6-700 000 de voturi de demitere. Sînt 2 buletine de vot și milioane de votanți care habar n-au despre ce e vorba. Hai să fim serioși. 60% dintre votanții PDL stau prost cu alfabetizarea.

   Reply
   1. BarbuMateescu

    Bleen quaddelta Nici nu e nevoie ca referendumul să aibă succes. Doar ca TB să fie suspendat. Atât. După ce revine la Cotroceni el nu poate demite premierul pus de preşedintele interimar.

    Reply
    1. BarbuMateescu

     Bleen quaddelta Conform art.98, alin.2 din Constituţie, un preşedinte interimar poate face exact ceea ce face şi un preşedinte ales, cu 3 excepţii:
     art. 88 adresarea de mesaje Parlamentului
     art 89 dizolvarea Parlamentului
     art 90 referendum.
     De pe listă lipseşte art. 85, cel cu nominalizarea primului ministru. Deci interimarul poate face asta.

     Reply
  2. Gramofonu

   quaddelta Nu umbla nimeni la cvorum, au nevoie de numarul asta de alegatori pentru parlamentare, ca a fost seceta mare si promisiuni multe.

   Reply
   1. Gramofonu

    Daca ma gindesc mai bine, nu prea au loc de suspendare tura asta. O sa-l suspende dupa alegeri daca tin neaparat.

    Reply
    1. Gramofonu

     Bleen Gramofonu Nu prea-i ajuta nimic – cvorumul e tot ala, multi s-au lamurit deja ca au facut o prostie, multi altii nu prea s-ar mai baga la furat voturi, si tocmai am citit PS-ul din articolul de la link-ul de mai jos, unde in principiu se cam ajunge la aceeasi concluzie (vezi comentariul la celalalt articol): daca e sa fie cineva in curs de terminare politica, ala e Antonescu. http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13447040-domnul-goaie.htm

     Reply
    2. Bleen

     Gramofonu Băsescu nu trebuie demis pentru ca Ponta să fie numit prim ministru. Trebuie doar suspendat. Apoi nu mai poate face nimic. În vară, Băsescu a fost la 6-700 000 de voturi de demitere, cu boicot. PDL nu va boicota acum, că vor să se aleagă. Nu s-a lămurit nimeni cu nimic.Dacă se lămurea, USL scădea. Nu a scăzut nici măcar 1 procent.

     Reply
    3. Gramofonu

     Bleen Ai dreptate, dar tot m-as incumeta la un pariu simbolic 🙂 daca-l suspenda inainte de parlamentare votez cu cine vrei tu.

     Reply
    4. Canadiana

     Gramofonu Bleen nu mai e nevoie sa-l suspende. kovesi a fost indepartata prin promotie, morar nu candideaza, justitia este ca si acaparata. iar base, ramasa singurel, ca nea vasile e cu oile.

     Reply
    5. Yeba

     Bleen, adica pe Luluta au cumparat-o? As vrea sa stiu clar, asa, pentru sufletul meu. Nu-l inteleg nici pe Morar deocamdata si, in general, nu inteelg ce mai e de sperat. Poate ar trebui sa ne concentram pe biletele pt NZ, poate prindem o oferta.

     Reply
    6. Yeba

     Gramofonu, eu i-am zis Dictatorului mic, de blog, de Seychelles, dar el nu si nu, ca sa-si merite numele, NZ, NZ! Ei poftim! Acu poate pierdem si oferta de Seychelles. Nu mai zic nimic, orice loc cu verdeata e bun, asa s-a facut si America,  Pe de alta parte, aia din NZ ar putea reconsidera cazul, ca or fi destui romani, acolo si in general, dar de dreapta sunt putini! S-ar putea sa ne ofere chiar ei o rezervatie.

     Reply
    7. Gramofonu

     Yeba Gramofonu Rezervatie la loc linistit, cu verdeata, unde nu-i durere,
     nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfirsit…cred ca asta-s dispusi sa ofere oricind, oricui.

     Reply
 4. liviuta

  O mica fisura in eventualul plan de noua suspendare a lui Basescu (am mai spus-o mai demult) sta in faptul ca, daca Basescu merge pe linia adoptata pana acum, fara a da munitie, in proportie de 95% eventuala hotarare de suspendare data de Parlament pica la CCR; nu-i exclus si ca CCR sa nu mai dea avize in 24 ore, etc.
  CCR e factorul care incurca lucrurile pt USL.
  Juridic, nu se pot invoca drept motive de suspendare fapte anterioare suspendarii din vara, iar o suspendare pentru „nimic”-ul de acum din activitatea lui TB va fi taxabila lejer ca abuz de drept la CCR; suspendarea nu va trece de CCR (nu e imposibil sa treaca, dar e improbabil).
  Intreab-o si pe Elenina.

  Reply
   1. SimonaM

    Bleen liviuta Astă vară eram bătăioși, aveam chef să ne-ntoarcem la popor.
    Să sperăm că măcar lecția asta am învățat-o. Dacă nu, chichirez gâlceavă.

    Reply
   2. liviuta

    Bleen liviuta Daca TB sau PDL nu vor dori sa o atace, e altceva.
    Inseamna ca au socotelile lor, nu ma bag.
    Dar eu zic ca, daca TB ar dori sa blocheze o suspendare la CCR, acum are mult mai maulte sanse decat in vara (chiar maximale, as zice).
    Asta vara nu au atacat hotararea Parlamentului, in prima faza, datorita OUG de modificare a competentelor Curtii (varianta oficiala, cel putin, oricum, credibila).
    Ulterior, dupa ce CCR si-a reluat partial atributiile sale, dar dupa ce respinsese deja conflictul dintre Parlament si Presedinte, o noua contestatie risca nu doar sa fie respinsa procedural (vezi cum a fost cu Blaga, toamna asta), dar si sa il bage, electoral vorbind, in ridicol pe TB, ca omul care nu are alta varianta decat de a merge intr-una la CCR.
    Bleen Revin cu scuzele pt iesirea mea de acum vreo 3 saptamani.

    Reply
 5. SimonaM

  Mie mi-e clar și cine va fi de vină dacă se ajunge acolo.
  Noi, ăia care cârtim și cârcotim, care nu vedem luminița de la capătul tunelului fără să strigăm că-i trenul, noi care nu leșinăm de emoție la feștile și motivaționale..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.