Vești bune pentru creatorii de conținut: România aderă la ACTA

De-abia aștept să închid niște site-uri care îmi fură rețete de ani de zile și le bagă, sanchi, ca și cum ar veni de la cititori. Eventual, în cadrul unor “concursuri” cu premii care nu există. Dacă le cer să baneze IP-ul “userului” care îi tot trimite rețete copiate, cuvânt cu cuvânt, de la mine din revistă și poze scanate cu moire, îmi spune că nu poate să încalce dreptul omului la furt, că cel mult să-i semnalez rețetele “suspeccte” și le va șterge adminul. Chiar așa! Cum să-și baneze propriul IP de pe care își trimite sieși rețetele mele? Cică ei au ‘content generated by users’! Aiurea! Dacă îi scuturi, nu găsești decât ‘content copy-pasted by admin’. Aia au!

De-abia aștept să închid și două monțocării noi, care se visează deja portaluri, care nu au nici măcar rubrica de contact (decât pe facebook). Să le strivesc capul sub călcâi ca la șerpii mici. O să le zic o dată, o să le zic de două ori și după aia, pac-pac! Le-am dat ACTU’ anal.

Păi, bine mă, comuniștilor, voi nu vedeți că eu mă lupt cu voi? De de ani de zile cumpăr ingredientele, plătesc bucătari, gătesc în redacție, investesc în aparatură foto profesională, în softuri scumpe, cumpăr rețete, experimentez, premiez gospodine, merg la concursuri, fac teren, plătesc hârtie și tipografie și voi investiți într-un leptop și gata! Portal gastronomic vă numiți! Lyfe style, plm. Și la clienți, vă-mpingeți cu mine pe la ușă, care să le ia bugetul de publicitate. Sloboz! Adică eu sunt fraier și voi sunteți deștepți! Pe lacrimile, sângele și sudoarea familiei mele!

Și mai chemați și lumea neștiutoare și mocagiii voștri “unici” la revoltă împotriva lu’ ACTA! Să nu cumva să vi se ia vouă savarina!

MURIȚI, COMUNIȘTILOR!

CUCUI

Facebook Comments

74 Comments Vești bune pentru creatorii de conținut: România aderă la ACTA

 1. geefo

  Imi este sila de hipioti mai tare decat ii este lui Cartman, totusi nu pot sa fiu de acord cu SOPA, ACTA, nu din cauza ca nu as fi de acord cu stoparea furtului ci din cauza ca cel vatamat voi fi eu, individul. De parca nu as fi vatamat destul de faptul ca piata este inundata de creatori in genul celor amintiti de Hongse.

  Reply
 2. Hongse

  Gaga sau Biber sau Treireisudest sau Bugmafia nu sunt victimele sau captivii caselor de discuri. Ei sunt produsele caselor de discuri. Fără MTV sau Protv ei n-ar fi fost în stare să vândă nici măcar seminţe la revoluţia din piaţa universităţii 2012 ™. Mi se pare normal ca capitalisto-imperialiştii fascişti să-şi tragă partera leului (cacofonie intenţionată).

  Reply
 3. chriscross

  pana sa ajunga omenirea la concluzia ca ce zice Kinsella despre drepturile de autor e ok poate creatorii de continut isi distribuie continutul dupa "modelul CK Louis":
  http://www.zoso.ro/louis-ck/ http://www.zoso.ro/quickies-173/ https://en.wikipedia.org/wiki/Live_at_the_Beacon_

  pe scurt: tipul a facut 1mil.$ in trei saptamani fara intermediari, distribuitori etc…

  "artisti" ca lady kaka si justin bieberon sunt captivi ai caselor de discuri si distributie, respectivii sunt ademeniti cu castiguri exacerbate doar ca bmi,emi,bmg si altii sa faca si ei un ban pe langa cei ce creeaza continut…capuse in romana…

  Reply
 4. ElCucui

  E normal ca Ponta să fie de partea pyraților el fiind reprezentantul partidului care i-a lăsat fără de drepturi de autori pe proprietarii, producătorii și beneficiarii economiei ssmd.

  Reply
 5. Never G

  @ELCUCUI

  Si eu cred ca ce se intampla acum este lupta intre comunisti si democrati.

  Practic la toate nivelele, se confrunta imbogatitii fara merit cu oamenii corecti si care pot aduce valoare.

  Reply
 6. gupi

  Elcucui, ti-ar place ca la piață să te caute precupețele LEGAL în pantaloni, să vază dacă n-ai furat ceva usturoi ?

  (ma rog, exemplul e puțin deplasat, dar ideea e aceeași)

  Reply
 7. ElCucui

  Ce-mi plac mie gigeii care spun că ACTA va bara accesul săracilor la cultură. De parcă manuale școlare dau ei jos de pe torente! Mergeți, bă, alifiilor, la biblioteca comunală și citiți, că-i gratis. Eu în trei luni de stagiatură la Șegarcea am citit tot ce nu citisem de Thomas Mann. Mi-a folosit mai mult decât 100 de lorji ai inelelor. În loc de Avatar vă recomand Caminante de O Paler

  Reply
 8. ElCucui

  BLEEN,

  Bună dimineața. Acuma am făcut și eu ochi. De la o vreme mă culc ca țăranul la 20,00 și mă trezesc la 4,00. Adorm la TV pe manifestații sau pe era glaciară.

  Reply
 9. Bleen

  Nu mai militez anti-ACTA. Azi-noapte (that's right, mă culc şi mă trezesc cu găinile) am visat că eram la un simpozion pentru legalizarea drogurilor, un fel de masă rotundă pe jos, în natură, pe iarbă, împreună cu o grămadă de hipsteri şi oengişti. Părea un fel de woodstock. Nu mai ştiu ce s-a întîmplat, că m-am trezit speriat: OMG, sînt un hippiot!

  Reply
 10. ElCucui

  @Nea, domnul Atsushi joacă și cântă prin niște telenovele, nu știu să-ți spun cum se numesc. L-au descoperit niște producători la noi pe site și i-au făcut o ofertă de nerefuzat. I-a crescut cota.

  Reply
 11. ElCucui

  Ah, cum am făcut eu profilul celui care respectă creatorul la 17:15 și este dispus să plătească! Când îi spuneam Maricicăi Belearta că ăștia ascultă Bach și Ramstein. Geniul marketingului mă cheamă!

  Uite ce zice un comentator pe hotnews la temă:

  dreptul la beneficiile muncii tale (Sâmbătă, 28 ianuarie 2012, 20:43)

  ampersand [utilizator] i-a raspuns lui borat
  Îmi place Avatar, îmi place Ice Age, mi se pare normal ca, prin biletul ce-l plătesc la film sau preţul ce-l plătesc pe-un DVD, să recompensez, pe de-o parte, munca actorilor, tehnicienior, echipei ce le-a realizat, iar pe de altă parte să contrbui la realizarea altora care să mă-ncânte şi în viitor.

  Îmi place ca, atunci când ascult Rammstein, să ştiu că o parte din banii ce i-am plătit îi va ajuta să-şi ia o nouă chitară, şi că-i va ajuta să scoată şi alte piese.

  Îmi place ca, atunci când ascult un concert al Orchestrei Filarmonice din Philadelphia, o parte din banii ce-i plătesc pe bilet îi ajută să-şi întreţină clădirea veche din 1900.

  Când cumpăr un produs software, îmi place să ştiu că o parte din banii ce i-am plătit le răsplăteşte munca celor ce l-au realizat, iar altă parte va contribui la îmbunăţirea acestuia.

  Nu, nu vreau ca astea s-ajungă să falimenteze din cauza unora care n-au niciun pic de respect faţă de munca altora, din cauza unora care cred că totul li se cuvine GRATIS şi pentru care furtul are rang de virtute. Dacă e ca astea să „moară”, o vor face natural – lumea nu le va mai vrea, le va respinge, şi gata, e plină istoria de asemenea exemple.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-it-11356734-video-anonymous-avertizeaza-romanii-acta-este-primul-pas-catre-dictatura-internet.htm

  Reply
 12. oglinda-oglinjoara

  parcă mai ieri era ziua când ziarele/site-urile citau din Lăzăroiu fără să citeze sursa – Blogary – şi… nu prea era în regulă

  nu poţi fi de partea individului, fie şi atunci când e în opoziţie cu statul, dacă individul fură

  opoziţia cu statul nu trebuie să devină un alibi

  Reply
 13. Dragos

  Titanic cu drepturi de autor = James Cameron, Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Celine Dion (my heart will go on)

  Titanic cu Centrul National al Cinematografiei = Sergiu Nicolaescu capitan, Stela Popescu tanara fututa de Sergiu Nicolaescu in rolul pustiului smecher, Stela Popescu baba batrana, Holograf (ti-am dat un ineeeeeellll), Arsinel si el pe acolo, Szoby Cseh cascadorie cu cai, momente vesele cu Tociu si Palade….

  Reply
 14. oglinda-oglinjoara

  o dată cu internetul/globalizarea, s-a globalizat şi furtul

  e ca şi cu răspunderea colectivă: pare<b /> că nu există

  dacă 1 miliard de oameni pun căcat pe clanţă, vina individuală e minusculă

  Reply
 15. Hongse

  Nu. Nu "trag de pe net". Citesc o carte. Mă uit la Telenciclopedia. Sau mă culc. Sau ies cu o gagică. Habar n-ai câte alte opţiuni există… 😉

  Reply
 16. Ivan Zubeldian

  @Anarchix: era o ironie, exact asta încercam să spun și eu:)

  Mai interesant e că dacă ne gândim puțin, copyright-ul și IP-ul au devenit instrumente de monopol prin care se frânează competiția. Asta e altă discuție dar ar merita purtată cândva.

  Reply
 17. Hongse

  Exemplul este greşit. Nu poţi 'oligopoliza' o piaţă care nu este vitală. Pentru că nu poţi. Dacă de mâine brichetele costă $100,000 atunci îmi aprind ţigara de la amnar. Sau frec două beţe. Sau mă las de fumat. Şi/sau mi-aprind ţigară de la ţigară. La fel cu dvd-urile sau Justin Bieber. Dacă corporaţioniştii de la Hollywood vor 100,000 pentru un Dvd, treaba lor. Ei nu-mi bagă mâna în buzunar şi eu nu sunt obligat să le dau bani.

  Reply
 18. Dragos

  "Acum câțiva ani DVD-urile erau cam cu 50% mai scumpe în Ro decât în Franța. De ce?"

  2 motive la repezeala:

  – legendara lacomie a rrumanului

  – fabuloasa hotie a rrumanului

  Reply
 19. alexc

  vreau sa spun ca apreciez faptul ca nu esti ipocrit si ai iesit cu o altfel de opinie in spatiul public. si mai e si articulata!

  mie personal nu-mi plac legi gen ACTA, SOPA, PIPA, pentru ca sunt facute de oameni care nu stiu cum functioneaza tehnologia. dar vreau din tot sufletul ca proprietatea intelectuala sa fie recunoscuta, apreciata si remunerata. e cam singurul lucru care a ramas uman.

  Reply
 20. Ivan Zubeldian

  Oglinda: dacă ești singurul care vinde brichete s-ar putea să fie o problemă. Sau dacă ești dintr-o gașcă de 2-3 care se înțeleg între ei. Încerc să explic că nu e vorba de piață liberă ci de oligopol și mi se răspunde cu exemple de piață liberă. Acum câțiva ani DVD-urile erau cam cu 50% mai scumpe în Ro decât în Franța. De ce? Acu să vă văd, libertarienilor.

  Reply
 21. kabal

  hai ca asta e chiar dubioasa … bleen scrie contra ACTA si CUCUI pentru ACTA…

  N-ar trebui sa aveti pe undeva un numitor comun pe chestii din astea importante care apar pe site ?

  Reply
 22. Dragos

  …Pavarotti a fost la un pas sa cante de printzese, dujmani, parai, of viata lui, pushkarie, curve, valoare. cica deja se gandea sa-si traga nume de mare impact gen Pavarotti Minune, Pavarotti Gutza, Pavarotti Shaorma, Pavarotti Fantastik…

  Reply
 23. Hongse

  Uite, vezi tu…. ai pus punctul pe i. Ultimele câteva generaţii chiar sunt educate în aşa fel încât ei sunt convinşi că li se cuvine. Tu ai un Ferrari, eu o Skoda, apăi mie mi se cuvine Ferrariul tău. Nu-mi trece prin cap că vecinului de la doi, care are o Solenţă de 12 ani, este îndreptăţit la Octavia mea. Soluţia pentru această dilemă? Che Guevara! Mergem toţi pe jos.

  Reply
 24. oglinda-oglinjoara

  dacă cer 100.000 $ pe o brichetă – ordinară sau extraordinară – sunt un capitalist lacom?

  e obligat cineva să mi-o cumpere?

  e obligat cineva să-mi cumpere filmul meu stupid sau foarte bun?

  sau reţeta mea?

  i se cuvine (s-o aibă gratis)?

  Reply
 25. nedormitul

  dragoş
  lăcomia e sănătoasă. e bine să fii lacom. pe asta se bazează capitalismul, pe lăcomia celui care vinde şi pe consumul zgîrcitului care cumpără. ideea e să ştii şi CUM să fii lacom.
  și să fim serioşi, dacă eu îţi cer pe un dvd cu sandu ciorbă 500 de lei şi tu, mare fan sandu ciorbă, mi-l cumperi, nu văd unde e hoţia.

  Reply
 26. Ivan Zubeldian

  Hongse: Exact, nu ești obligat. Tragi de pe net. Mai e o discuție despre dreptul de proprietate, în principiu nu aveți voie să vă strângeți mai mulți la unul acasă să vedeți un DVD, chiar dacă l-ați cumpărat!

  Reply
 27. nedormitul

  ivan
  lipsă de competitivitate. începînd de la producător, pînă la retailer. începînd de la taxe, trecînd prin lipsa concurenței acerbe (e o piață cu putere de cumpărare mică) și ajungînd la managementul în dorul lelii. chiar și la privat. rețele de distribuție defectuoase și supraaglomerate, inclusiv din cauza drumurilor, lipsa unor parcuri logistice, ș.a.m.d.
  cînd mi-am luat laptopul, mi-a venit după vreo trei zile, pentru că băieții distribuie totul din bucurești. să zicem că bucureşti-cluj nu e grand fromage. imaginează-ţi că l-aş fi comandat dintr-un orăşel sau un sat fără gară, fără autogară, pierdut undeva pe un drum judeţean.
  toate astea sînt costuri. și nu-i acuz neapărat, doar constat.

  Reply
 28. Hongse

  @IVAN ZUBELDIAN

  "Aici nu e o chestiune de proprietate și capitalism. Prețul și distribuția sunt problema. Nu poate nimeni să explice de ce pot cumpăra ultimul Sherlock Holmes online din state pe undeva la 7 dolari, adică in jur de 20 de lei, și în România sunt obligat să iau un DVD de 36 de lei."

  Dacă te-ai fi referit la ceva de genul pâine, iar corporaţiile lacome ar strânge piaţa de co.. gât şi ar impune preţuri de 100 lei chifla, aş fi de acord cu tine. Dar e vorba de cărţi, filme, muzică, sau reţete culinare. Nu mori de foame dacă nu vezi Sherlock Holmes acasă, din fotoliu. Aştepţi şi tu un an doi şi-l vezi la Protv. Sau îl cumperi cu 1.49 lei cu tot cu Gazeta Sportului. Dacă preţul de 36 lei şi se pare prohibitiv (apropo, eu cred că am dat 54, dar imediat ce a apărut DVD-ul; s-o fi ieftinit între timp) poţi foarte bine să nu-l cumperi deloc. Nu se 'ntâmplă nimic rău, ba din contra – e un film amuzat dar tare idiot.

  Furtul e furt indiferent de motive, înălţătoare sau nu.

  Reply
 29. murfi

  ivan

  nimeni nu te impiedica sa vinzi tu la 32 sau la cit crezi ca poti si sa te imbogatesti; problema nu tine de studiourile lacome

  pe de o parte, justitia (americana, spre ex) e ineficienta in domeniul furtului sau contrafacerii pe internet pentru ca domeniile pot fi gazduite la mama naibii si pot fura continut sau pot vinde orice de la viagra la ceasuri contrafacute; protectia drepturilor intelectuale si ale consumatorului, combaterea furtului, inselatoriei si contrafacerii nu functioneaza in acest domeniu pentru ca nu exista granite pentru infractori, insa ele exista pentru victime, lege sau "organe"

  pe de alta parte, legile de gen acta, sopa, pipa au dezavantajul ca introduc statele ca actori principali in controlul pietei; cam ca si cum ai da dreptul SRI sa controleze intreg comertul pentru a impiedica furtul din supermarketuri sau abc-uri – nu va putea rezolva problema, dar societatea va deveni un lagar

  asa ca sloganurile cu libertatea si lacomia capitalistilor nu rezolva problema originala, dar deturneaza eficient atentia inspre combaterea capitalismului folosindu-se de scaderile incercarilor de rezolvare

  Reply
 30. ElCucui

  IVAN ZUBELDIAN

  Hai, că uite, mai las de la mine. Să fie mai ieftinache pentru români, primesc. Da' dacă oi scrie vreodată niște prostii gen Harry Potter vreau să se vândă afară mai scump. Să ajung și eu miliardar ca Rowling.

  ––––––

  Nu-i mișto să scrii niște basme și să ajungi miliardar?

  Reply
 31. Ivan Zubeldian

  Haide bre Cucui, furtul e furt, lăcomia e lăcomie. Nu-mi explica că nu le permite modelul de business să vândă la prețuri decente, că suntem pe arătură. Nu vor pentru că au monopol și nu-i interesează. Nu de grija autorilor.

  Reply
 32. ElCucui

  IVAN ZUBELDIAN

  În România costă mai mult pentru că vânzările sunt de 1.000 de ori mai mici ca-n State. Ori dacă sunt editură sau casă de discuri românească plătesc autorului un fee fix și unul în funcție de tiraj, per exemplar. Dacă fee-ul de tiraj are legătură cu puterea de cumpărare a românilor (și nu-l fac pe autor la cifre), fee-ul fix, rar ținând cont de țară (ci mai legat de vechime), mă sparge!

  (Îți zice unul care s-a milogit de autori străini, nu o dată)

  Reply
 33. anarchix

  Te inteleg cu papagalii aia care-ti iau creatiile. Dar poate a sosit momentul sa-ti schimbi modelul de biznis astfel incat sa faci pierderile minore. Keyword: bundle. Ai bucataria pentru toti, fa un restaurant in tandem sau un serviciu de catering. Whatever! Adapt.

  Reply
 34. Ivan Zubeldian

  E o inițiativă cretină, marile studiouri și case de filme sunt o adunătură de lacomi. Aici nu e o chestiune de proprietate și capitalism. Prețul și distribuția sunt problema. Nu poate nimeni să explice de ce pot cumpăra ultimul Sherlock Holmes online din state pe undeva la 7 dolari, adică in jur de 20 de lei, și în România sunt obligat să iau un DVD de 36 de lei.

  iTunes a avut succes și a devenit cel mai mare retailer de muzică online pentru că i-a păcălit Steve Jobs că vor avea vânzări limitate. Altfel s-ar fi opus și acum. Hai să vedem că putem cumpăra filme online în România la 5-10 lei bucata (corespunzător veniturilor românești) și după aia să discutăm. Nu e deloc vorba de dreptul de proprietate, e vorba de o formă de monopol mascat. Iar legea tocmai ăstora vrea să le dea dreptul să aibă acces la datele personale fără mandat.

  Dreapta europeană comite o eroare monumentală dacă nu e atentă ce face. Studiourile sunt la fel de capitaliști ca Patriciu: deloc.

  Reply
 35. anarchix

  Legile copyright-ului exista in RO de multa vreme. Adica autoritatile care n-au ridicat un deget pana acum or sa inceapa s-o faca imediat dupa ce ACTA va deveni lege 100%? Vor aplica legea si vor grabi procesul juridic pentru un roman??

  Reply
 36. ElCucui

  @ANARCHIX, am precizat pe care proști vreau să-i pedepsesc în articol. Pe ăia care nu pot veni la ușa clientului cu VPN-ul ca să-mi ia mie bugetul de media, cu marfa mea, cu cititorii mei. În rest mi se rupe.

  Reply
 37. anarchix

  Legea a fost facuta NUMAI pentru partea americana si este foreplay la ce va insemna cenzurarea netului pe bune – Chinese style, baby, yeah!

  Reply
 38. anarchix

  @ ElCucui

  dar nu belesc pe nimeni important. Belesc pe fraierul care nu stie cum sa copieze. Stilul in care este implementata legea asta e scary. Megaupload a fost caz demonstrativ. Cetateni straini care n-au pus piciorul in US au fost arestati in numele guvernului US. Si nu pentru trafic de droguri sau omucidere. Nu, dom'le! Au dat linkuri la filme si au hostat continut sub copyright, continut care de multe ori era dat jos dupa ce companiile trimiteau take down notices.

  Inca o chestie. Mergi pe net si cauta "OpenVPN account providers". Sunt sute. Odata ce esti pe VPN nici Mama Omida nu mai poate spune autoritatilor ce si de unde ai furat. Incercarea de decriptare e pur si simplu inutila. Prin urmare, ii pedepsesti numai pe prostii care nu-s indeajuns de sofisticati in ale netului.

  Reply
 39. ElCucui

  @ANARCHIX, mi se rupe cine a inițiat și-n ce scop, mă bucur că belește pirați din poziția creatorului de conținut original. Stai să vezi măsurile, că poate pe lângă ăia mari ciugulim și noi, creatorii mai mici.

  Reply
 40. ElCucui

  Oprean, s-o crezi tu! PLĂTESC abonament anual la Shutterstock, cumpăr pe bani grei de la Getty, StockFood, Mediafax, Agerpress sau direct de la fotografi. Mii de euro pe ani, haiducule! Sunt client serios adică.

  Dacă iau ceva mocca precizez sursa și nu o vând drept conținut original. Cei care fură de la mine nu dau sursa, îmi șterg sau îmi decupează watermarkul de pe poze și FAC BANI din publicitate cu marfa mea.

  Reply
 41. anarchix

  In concluzie, ACTA e o creatie a big media implementata de guvernul US. N-au decat sa vina sa-mi ia laptopul daca au chef sa-si petreaca urmatorii 10 miliarde de ani decriptand la el.

  Reply
 42. anarchix

  @ ElCucui

  ACTA n-are nicio legatura cu on-line petty theft. ACTA n-a fost facuta decat pentru a ajuta studiourile de film si casele de discuri americane sa porneasca rackets cand au chef. Nicio legatura cu comunismul.

  You got it all wrong this time.

  Reply
 43. ElCucui

  IVAN ZUBELDIAN, până apelez eu la justiție, banditul care îmi fură rețetele a șters toate urmele sau și-a închis temporar leptopul. Prinde orbul, scoate-i ochii!

  Reply
 44. Ivan Zubeldian

  Din câte înțeleg, problema cu ACTA ar fi că va permite proprietarilor de conținut să obțină datele personale ale celor suspectați că încalcă copyright-ul, fără mandat. Adică RCS-ul să dea lui Vivendi datele tale personale (plecând de la IP) dacă Vivendi crede că tu descarci filme ilegal, fără să mai apeleze la justiție. Asta sună dubios rău.

  Reply
 45. ElCucui

  Maricica, ia partea plină a paharului. Mocăciunile gen Bieber nu vor mai tâmpi generații de puștani. Cine are bani de CD-uri ascultă Bach. Sau Ramstein.

  Reply
 46. Marcica Belearta

  Sî moară toț furăcioșii și să le exploadeze utorentu-n cap și să stea 50 de ani în pușcărie pentru o melodie de-alu bieber, bietu băiet talentat care din cauza unor oameni ca ăștia n-are el de covriguț. Belzebuți!

  Reply
 47. oprean

  Sincer eu abia astept sa-ti inchida tie blogul din cauza ACTA si sa te vad atunci…din cate vad si tu folosesti continut de pe internet (poze)….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *