Vinul săptămânii: “Chi” 2005

Vinul este vesel, râde din orice, ca toţi asiaticii care vin în contact şefii sau cu occidentalii (bine, pentru chinezi, tot restul Lumii se cheamă Occident). Are un corp rotund ca burtica lui Budha, uşor sălciu ca sosul de soya original, neeuropenizat. Este onctuos şi picant precum sosul dulce-acrişor cu discrete impulsuri de vinetele cu usturoi. Este un cupaj a două varietăşi native în China, Caberten Soavignon cu Saryh, rezultatul fiind exagerat de prietenos. Pe de o parte, Cabertenul, îmbietor aidoma gumelor parfumate ale copilăriei ceauşiste, ne aduce aminte de tradiţionala prietenie româno-chineză iar Saryh-ul, care te fură pe nesimţite cu tăria-i disimulată, ne aminteşte de parşivenia slugarnică a ţăranilor din filmul lui Kurosawa (care angajează 7 samurai ca să le apere orezul). Postgustul este o experienţă, lăsând pe palatin urme de pui Shanghai, raţă lăcuită, furnici în copac (musai stejar!) şi banane caramel. “Nasul”, cum spun specialiștii, este o înmănunchiere de arome de sos hoi sin, urechi de lemn (stejar, normal!), oţet cu usturoi şi vită cu ţelină. Faptul că merge şi cu cola şi cu fanta, dar şi cu Teddy, îmi trezeşte mie suspiciunea că, la degustarile succesive efectuate în vederea cupajării, s-au folosit copiii.

Sticluţa minusculă, de numai 18,75 cl, este un tribut plătit călătoriei iniţiatice a vinificatorului în ţara viei şi vinului, înghesuit în valiza vărului Chi, care avea cetăţenie franceză, preluată de la un compatriot decedat. Dopul cu filet se închide perfect, precum Liu Xiaobo – laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi optează pentru roşu-flag, semn că în China continuarea reformelor nu înseamnă renunţarea la suveranitatea partidului unic. Praful este o replică perfectă a prafului de pivniţă din regiunea Languedoc-Roussillon şi este obţinut printr-o prăfuire controlată la origine – DOC (Dusted at Origin Controlated). La etichetă mai au mult de lucru, dar nu e grabă – după cum se ştie, numai ei pot picta un cocoş preţ de trei generaţii.

cucui.kamikazeonline.ro

PS Bleen. Articolul ăsta ar merge mai degrabă în categoria Intoxicaţii decît Intoxicări.

Facebook Comments

27 Comments Vinul săptămânii: “Chi” 2005

 1. ElCucui

  marius delaepicentru, vinul e foarte misto. Am vazut in avion si filmul. Au importat chiar si un vinificator francez. Am vrut eu pofta sa fac o bascalie.

  Reply
 2. Merechene

  zulu, brichetele sunt pentru scala.

  daca trei brichetele = o sticla de vin, cate sticle de vin = un chinez :mrgreen: ?

  Reply
 3. zulu

  @florina: eu o cred, principiul e acelasi ca la fitilele lampilor cu gaz(mai pretuite pe-atunci decat pestii de sticla de pe tv) sau o fi fost "baba" de biserica, ramura candele-lumanari

  Reply
 4. Florina

  zulu

  să o întrebăm pe revoluţionara soacră a lu' Geoană, că tot susţine că prepara molotoave cînd a căzut din camion.

  Reply
 5. Nea

  Pare făcut anume pentru ca Ponta să poată ciocni o cupă din el cu Văcăroiu şi să verse o picătură în memoria lui Iliescu la nunta lui Bombonel cu Vanghelie

  Reply
 6. Merechene

  *amicul meu chinez* – ma simt putin naspa acum, dupa ce am scris comentariul de mai sus, mai ales ca baiatul asta e un tip de treaba 🙁 … chinezii sunt de obicei baieti buni, muncitori, te ajuta cand ai nevoie, doar ca au ei problema asta. nu vor s asculte de altii, decat de partidul lor.

  Reply
 7. Merechene

  cateva citate proaspete: "comunistii nu au omorat sute de milioane. de unde stii tu asta? tu crezi tot ce prezinta media vestica. anii aceia au reprezentat cultural revolution in china" " china este la ora actuala o mare putere economica, USA ar trebui sa se teama – pai este asa datorita globalizarii – cum datorita globalizarii? china a pornit de la zero, libertatea economica sta la baza dezvoltarii – in 50 de ani Africa o sa va ia locul- niciodata!" " china este libera, presa americana prezinta situatia denaturat" " nu vad nicio diferenta intre China si America, nici aici nu au libertate oamenii" eu:" dar aveti fb? wikipedia? " el:" dar voi aveti site-ul asta chinez , gen FB? avem wiki, dar este site chinezesc" " lumea protesteaza in china impotriva guvernului, dar voi nu vedeti asta niciodata la tv americane" " tanarul din Tiananmen este bine-merci, traieste, nu a patit nimic si a fost arestat atunci pentru ca scrisese pe tricou: Fuck" " guvernul vostru nu are grija de oamenii saraci ca in China" si foarte multe altele…i-am zis ca nu vreau sa mai am o astfel de discutie cu el mai ales ca incepusera sa-i tremure mainile de manie. … subiecte ca Xiaobo si Tibet au fost de asemenea discutate.

  Vinul asta ia foc la fel de repede ca amicul chinezul meu? 😀

  Reply
 8. Dragos

  Trei pahare de vin te fac să înţelegi o doctrină profundă – proverb chinezesc

  ps: In vino veritas

  Reply
 9. Sare'n Ochi

  am vazut odata un filmulet in care chinezii falsificau oua de gaina si pretindeau ca-i mai ieftin decat sa le lase pa gaini sa le oua. cred ca le este mai usor cu vinul. ar trebui intrebat si expertul in chinezarii Adrian Nastase.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *