Vosganian cerea șpagă

 

Cam asta reiese dacă distilezi cele câteva fraze prin care fostul director SIE a înșirat istoria privatizării CupruMin Abrud, la șueta cu Emil Hurezeanu:

«Au fost două tentative de vânzare în 2008. Bla, bla, bla. Prețul inițial cu care domnul Varujan Vosganian, ministru al Economiei, scosese CupruMin Abrud la vânzare era de 18.000.000. 18.000.000! Amândouă au picat. În an de boom economic! Acuma, de ce-au picat? Fiindcă existau niște condiții preliminare în oferta de vânzare… Pe care nimeni nu vroia să le accepte. În an de greutate economică, aceeași întreprindere – poftim! aceeași problemă economică – este scoasă la vânzare cu 57.000.000 și se vinde imedeiat cu peste 200.000.000… plus acoperirea obligațiilor de mediu, alte 17.000.000. Cine a cumpărat-o, licitația a fost deschisă, bla, bla, bla foarte transparentă, în care fiecare ofertant vedea ce face celălalalt. Bla, bla, bla.
[reia succint cifrele din 2008 pentru a le compara cu cele din 2012]
Spuneți-mi, domnule Hurezeanu, nu aveți și dumneavoastră impresia, ca și mine, că se poate vinde, se poate privatiza, în România, se poate face inițiativă economică, în România… fără să iei comision

DICȚIONAR DIPLOMATIC DE CVASINONIMII ȘI EXPRESII ECHIVOCE:
condiții preliminare = pretinderea unei sume de bani, “comision”, de către un reprezentant al statului ca parte integrantă a ofertei preliminare făcută pe gură de partea română, de plata căreia în conturi off-shore private este condiționată negocierea trucată ulterioară, cu aspect oficial, în vederea încheierii contractului de vânzăre directă a unui obiectiv economic aparținând poporului. Dispare ab initio la vânzarea prin licitație; Pop. șpagă, mită; (2) comision acceptabil plătit legal unui consultant de privatizare cointeresat material la vânzarea directă. Din perspectiva unui reprezentant al statului se dă, nu se ia! [Deci nu e cazul aflat în discuție]

OBSERVAȚIE: Remarcați, vă rog, tonul cu care Hurezeanu pronunță “DA!” când aude de “condiții preliminare inacceptabile”. Inutil să ne întrebăm de ce nu a solicitat o dezambiguizare.

CUCUI

Facebook Comments

62 Comments Vosganian cerea șpagă

 1. Pingback: Haideti sa-l dam jos pe Base!!! - Pagina 34

 2. oglinjoara

  Celor care spun că MRU a vândut Cupru Min unor companii obscure: de ce n-au cumpărat marii noştri antreprenori şi capitalişti Cupru Min? De ce n-a cumpărat Patriciu? Cu 200.000.000 plus 1 euro. Sau Ţiriac? Sau de ce nu l-au cumpărat amândoi cu 1 miliard – două, că spuneau că a fost subevaluat….
   

  Reply
 3. oglinjoara

  Prigoană începe cu dreptul: prioritatea lui (imediată) sunt câinii.
  Va mobiliza şi celebri „iubitori de animale”, dar sper să mobilizeze şi victimele lor. Ale maidanezilor, se-nţelege.
   

  Reply
  1. Hongse

   @mac gregor
   Mai era una cu Occupy Einsteinium dar nu mai ştiu unde să o găsesc. Ceva cum că 1 nucleu are 99.99% din masa atomului şi cei 99 de electroni sunt persecutaţi. Sau ceva pe-acolo.

   Reply
 4. Pingback: Ştirile zilei - 5 aprilie 2012 | Zero Ştiri

 5. oglinjoara

  Cum să ceară Varujan şpagă???
  El e un poet! Unde aţi mai văzut un poet cerând şpagă?
  Poate a invocat-o, poate a evocat-o, poate a cântat-o…

  Reply
  1. Nea

    @oglinjoara Caragiale, Creangă, Eminescu
                                 După o sută de ani: Dinescu, Vosganian, Iaru-Râpă

   Reply
 6. nedormitul

  e nasoală senzația usl-ului care a lovit patru ani în pdl; între timp, pdl-ul a murit, iar usl-ul lovește în continuare ca într-un cal mort.

  Reply
 7. oglinjoara

  Cu puţin noroc (să nu dezerteze UDMR, de pildă), MRU are asigurată preşedinţia României.
  (Sigur, pentru asta va trebui să muncească încă mult. Foarte mult. Dar are toate astrele de partea lui. Numai neprevăzutul îl poate devia traseul).
  Cu inteligenţă, e posibil ca MRU să câştige preşedinţia chiar dacă PDL pierde alegerile în toamnă şi ajunge Ponta la putere. (Căci Antonescu rămâne, totuşi, pe dinafară. Doar n-o să fie subalternul lui Ponta, vreun ministru adică, cel care vrea să-i devină şef, adică preşedinte…).

  Reply
 8. Gabriel Stelian Manea

  L-a făcut pe Hurezeanu. El are obiceiul să întrerupă invitații, să comenteze, să completeze. Acum a stat tăcut și nu a articulat decât un „da”.

  Reply
  1. Florina

    @Bleen 
    
   Bun. L-a enervat rău pe Gâdea, care n-a putut scoate de la el ce voia.
   Spre sfîrşit se ajunsese la ceva gen „Gâdea, dacă nu-mi daţi voie să vorbesc, îţi sparg ochelarii!”
   Şi ar mai fi aşa:
    
   Preda: Dumneavoastră aţi merge la braţ cu cineva care vrea să vă calce maşina?
   Context: Cearta lui cu Prigoană este de la o problemă fundamentală, Prigoană susţine pedeapsa cu moartea, ceea ce Preda nu concepe. 
   Gâdea spumega, el voia Udrea, Udrea, tăierea salariilor, Udrea, tăierea salariilor…
    
   Şi fraza serii, Preda: Eu sînt tot timpul serios, sînt prea serios ca să fiu carismatic.
    

   Reply
  2. Yeba

   @Bleen, fu slab, las’ ca necarismatic. L-a enervat, dar nu l-a calcat in picioare, cum merita si cum le-a reusit altora.
   N-are proiect, nu trebuia sa vina la Gadea deloc, a argumentat slab, ia gandeste-te ce efect a avut asupra stupid people: 1) nu pot face echipa cu Prigoana la Primaria 4 fiindca el a cerut sa fiu exclus fiindca i-am spus ca legislatia europeana se opune acestei cruzimi a pedepsei cu moartea, cand el a zis ca ar sustine-o. (si da-i si dezvolta argumentatia umanista) 2) (ciuvica) vorbiti mai tare, dle gadea, ca v-au adormit spectatorii ascultindu-l pe dl Preda in partea I.

   Adica Prigoana si-ar dori la o adica ceva mai dur decat ingaduie normele filosofice in vigoare si de-aia nu putem strange gunoaiele impreuna.

   Reply
  3. Yeba

   @Bleen, fu slab, las’ ca necarismatic. L-a enervat, dar nu l-a calcat in picioare, cum merita si cum le-a reusit altora.
   N-are proiect, nu trebuia sa vina la Gadea deloc, a argumentat slab, ia gandeste-te ce efect a avut asupra stupid people: 1) nu pot face echipa cu Prigoana la Primaria 4 fiindca el a cerut sa fiu exclus fiindca i-am spus ca legislatia europeana se opune acestei cruzimi a pedepsei cu moartea, cand el a zis ca ar sustine-o. (si da-i si dezvolta argumentatia umanista) 2) (ciuvica) „vorbiti mai tare, dle gadea, ca v-au adormit spectatorii ascultindu-l pe dl Preda in partea I.”

   Pe scurt, Prigoana si-ar dori la o adica ceva mai dur decat ingaduie normele filosofice in vigoare si de-aia nu putem strange gunoaiele impreuna.

   Reply
   1. Florina

     @Yeba 
     
    ai şi tu un pic de înţelegere măcar, a zis omu’ că e puţin trist, că nu se aştepta la excludere şi se vedea clar asta.  păi în aşa dispoziţie îi mai arde cuiva să calce în picioare? 

    Reply
    1. Hongse

     @Florina@Yeba
     Aha, deci d’aia nu şi-a dat demisia. Nu pe bune acum, da’ la ce mama dracu’ se aştepta?
      

     Reply
    2. Florina

      @Bleen  @Yeba 
      
     Prigoană nu pedepseşte capital pe nimeni, nici cîinii, pe care a zis că-i strînge de pe străzi şi nici oamenii, despre care a zis că ar trebui să aibă aşa, o temă de gîndire în plus, nimic mai mult. Asta imediat după crimele de la Perla. Mai exact: 
      
     „Pedeapsa cu moartea trebuie reintrodusă, nu pentru a fi aplicată. Cred că tema asta de discuţie trebuie avută cu urmaşii victimelor. Omul de la coafor are discernământ, a pus în balanţă. Pedeapsa cu moartea introdusă ar fi ca un punct de reper pentru toată lumea, ca să îţi dea o temă de gândire”,
      
      
     e, Preda ar fi sărit atunci cu replica (aşa ceva nu se poate, am semnat doar nişte tratate internaţionale, sîntem civilizaţi, ce Dumnezeu?!),  iar Prigoană, auzind asta,  ar fi condiţionat candidatura la Bucureşti de excluderea lui Preda care nu-i de acord cu el. 
      
     aşadar, capitală nu-i Capitala, ci lupta de idei. 

     Reply
    3. Florina

      @Hongse  @Yeba 
      
     În nici un caz la acest abuz din partea EU la adresa lui, care se consideră cel mai important adversar al USL-ului. Aseară a declarat asta, cu adversarul USL.
      
     Eu, ascultîndu-l pe Preda, înţeleg aşa: că propunîndu-mi-l pe Prigoană ca să se ocupe de preţul gigacaloriei, de cîini, de trafic, de construcţii şi demolări şi de gunoaie, în condiţiile în care el propune ca temă de gîndire pedeapsa cu moartea, PDL-ul mă jigneşte. 

     Reply
  1. Yeba

   @Bleen, deci îți spun de la Ploiești: asta zice și Elena Udrea, i.e. că MRU e răspunsul. Mereu am zis că marile spirite se întâlnesc.

   Reply
  1. Amelia New

    @nexus0198 Ca e scrisa de unul care habar n-are cu ce se mananca evaluarea intreprinderilor/ afacerilor, singura lui preocupare fiind sa scoata un titlu senzationalist.  

   Reply
   1. nexus0198

     @Amelia New  din moment ce nu a fost folosit un evaluator independent, si pretul a fost calculat de conducerea unitatii fara a include si valoarea zacamantului, atunci cum poti spune ca este o afecere onesta?

    Reply
    1. Amelia New

      @nexus0198 Tocmai ca se contrazice si sub acest aspect, mai intai spune ca nu s-a angajat un evaluator independent si apoi din text reiese ca a existat totusi un evaluator si-i reproseaza acestuia ca s-a folosit de datele  puse la dispozitie de conducerea societatii (ca si cum datele/informatiile necesare pentru efectuarea n-ar trebui sa fie obtinute de la intreprindere ci de undeva din eter). Zacamantul nu este in proprietatea societatii si nu intra in activul societatii, ci este si ramane proprietate publica a statului, iar pe masura extragerii zacamintelor, societatea va plati o redeventa (procent din productia obtinuta).
     Societatea detine numai licenta de exploatare (valabila pana in 2019) si care intr-adevar intra in activul societatii (in categoria activelor intangibile/imobilizarilor necorporale). In cadrul metodelor indicate (activ net corectat, DCF) se evalueaza si activele intangibile, insa nu spune nimic despre acesta.
     Prin urmare, simpla indicare a cantitatii totale de cupru preconizata a se obtine si inmultirea acesteia cu pretul de bursa al Cu (si care-i da o cifra cu multe, multe  zerouri) nu-mi spune nimic atat timp cat nu-mi indica cel putin costurile de exploatare, prelucrare si vanzare si perioada de timp in care s-ar putea obtine cantitatea respectiva.
     Eu n-am spus ca afacerea este onesta sau nu, eu am spus ca articolul este conduz, ca este scris la modul urechist-senzationalist si ca nu-mi ofera minimul de informatii din care eventual sa pot sa-mi fac o parere daca afacerea pare sau nu onesta.
      

     Reply
    2. nexus0198

      @Florina mea culpa. asa este, s-a dat doar in exploatare pana in 2019. Dar faza cu evaluarea activelor si investiilor de catre conducerea unitatii tot suna dubios…

     Reply
    3. nexus0198

      @Amelia New evaluarea o fac in mod contabil si independent evaluatorii. nu sunt angajati doar sa dea un telefon la unitate si sa intrebe care e pretul…

     Reply
    4. Amelia New

      @nexus0198 N-are rost ne mai lungim, e ultima oara cand iti mai raspund (este foarte clar ca ai convingeri la fel de ferme ca si autorul); in articol se spune ca valoarea investitiilor (tehnologice si de mediu) necesare a fost indicata de unitate ceea ce este foarte normal in orice operatiune de colectare de date in vederea evaluarii.  

     Reply
 9. Dragos

  eu zic: e clar ca’n toamna, USL va fi un Soare de kkt in jurul caruia vor gravita kkrezii UDMR, PP-DD, UNPR, minoritati. lejer peste 70%. n-are rost s’o frecam cu litera Constitutiei, spiritu’ ei spune clar: Ponta = prim-minstru.
   
  intrebare: Traian „treceti Prutul” Basescu isi va da demisia barbateste spunand ca nu-si murdareste iscalitura prezidentiala nominalizand un kkt cu ochi precum Ponta ca sef de guvern, sau Traian „blabla stabilitate blabla” Basescu il va reevalua pe Ponta ?

  Reply
  1. Hongse

   @Dragos
   Dacă e aşa cum zici tu, Ponta tot o să fie premier, indiferent de preşedinte. Sincer să fiu îl prefer pe Băse în scaun, decât un tandem Pontantonescu. Băse nu-i Iliescu aşa că nu mai poate încă un mandat iar MRU n-are nicio şansă la alegeri prezidenţiale anticipate.
    

   Reply
  2. Florina

    @Dragos 
    
   bărbăteşte ar fi, după tine, ca dacă tot n-ar avea încotro şi ar trebui să-l numească premier pe Ponta, să lase de izbelişte totul, nu? ciudat, v-am pupat, îmi iau iscălitura curată şi plec sună tare mult a salvare personală, iar în context a resemnare, în nici un caz a atitudine bărbătească. 
   am mai văzut filmul ăsta, doar că acolo erau serviciile, acum ar fi ce? m-a învins electoratul, mă pune să semnez aşa ceva, mă supăr rău de tot pe voi şi plec? nu-l văd pe Băsescu făcînd aşa ceva. 

   Reply
  3. poweraxxel

    @Dragos M-am gandit si eu la varianta asta … Dar nu cred ca poti sa lupti sa ajung iacolo sus ca sa faci ceva si apoi sa dai bir cu fugitii la primul hop … De aia unii ajung acolo si altii doar voteaza.
   Mie imi pare tot mai mult ca se pregateste o retragere guvernamentala. Cum ar fi sa apara Boc la TV maine sa spuna ca PDL se retrage de la guvernare. Cred ca ar fi show. Ungureanu invita USL la negocieri de intrare la guvernare. Acestia refuza. La alegeri va pica ciudat … Oricum, pentru perioada dintr-e alegerile locale si cele parlamentare cred ca ar trebui lasati USL-istii la guvernare. Pozitia lui Basescu este oarecum securizata. Odata lasati la guvernare actualul premier poate tine o conferinta de presa extinsa, in care sa prezite situatia asa cum o lasa el, ca apoi sa poata trage de par premierul USL-ului. Ca sa nu mai zic ca pana la parlamentare, or sa apara scantei in USL datorita impartirii cascavalului … Unii sunt cu stomacul lipit de sira spinarii, si n-ar suporta sa vada ca sunt sariti din nou. Cascaval nu este detul pentru toti, ca altfel ramaneau fugarii in PDL …

   Reply
 10. Dragos

  pacat ca MRU n-a fost lasat sa vorbeasca despre condițiile preliminare în oferta de vânzare a Petrom catre OMV.
   
  DICȚIONAR DIPLOMATIC DE CVASINONIMII ȘI EXPRESII ECHIVOCE:
  consultanta medicala = curvasareala de ~90000€/an 

  Reply
  1. LunguVictorEugenMihai

    @Dragos ceva ma face sa cred ca spalatul pe creier produce efecte mai dramatice decat cel pe la subsiori… ce va pute tov Dragos? casa din Mihaileanu, flota, adusul minerilor?

   Reply
 11. Bleen

  Zice: ”USL ocupa primul loc si la nivel national, fiind cotat cu 48,4%, sub tinta de 50%. PDL reuseste sa se mentina pe locul doi, cu 18,6%, iar PP-DD ocupa pozitia a treia, dar foarte aproape de democrat-liberali – 16,6%. UDMR este cotat cu 7% din voturi si ar fi singura formatiune politica ce ar intra in parlament, alaturi de ocupantele primelor trei locuri.”
   
  Îmi pare rău s-o spun, dar USL este în ținta de 50%. Are 53.5%, după redistribuire (atît înseamnă 48.4 din 90.6, adică suma partidelor care intră în Parlament).
   

  Reply
  1. poweraxxel

    @Bleen … nu te grabi cu calculele … Scorurile prezentate de sondaj sunt bazate pe declaratiile „la rece” a potentialilor votanti. La alegeri, lucrurile vor sta usor altfel, intrucat se va vota „la cald”. Cu alte cuvinte, PDL isi va asigura plusul care sa faca astfel incat dupa redistribuire USL sa nu depaseasca prea mult estimarea prezentanta. Asta daca nu sunt deja facute alte planuri …

   Reply
  2. BarbuMateescu

    @Bleen Variabila importantă e prezenţa la vot a PPDD-iştilor. Pe cifrele de mai sus, dacă jumătate dintre ei nu vin să voteze, procentele devin 52 – 19 – 8 , iar după redistribuire 57 – 21 – 10. Dacă însă procentul votanţilor PPDD creşte cu jumătate faţă de acum, procentele devin 44 – 17 – 25, iar PDL pierde locul doi. PDL este între ciocan şi nicovală.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *