Anumiții

Mircea Pașcu crede că PSD-ul o să scadă fără Iliescu pentru că există „o anumită linie politica” si lipsește o voce „care sa reușească să mai tempereze anumite lucruri„. La alegerea sa ca președinte al Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase, a declarat, la alegerile precedente, că investirea sa în această funcție  îi alungă „o anumită tristețe” legată de „anumite lucruri din trecut” iar zilele trecute, Iliescu, referindu-se la funcția de Președinte de onoare al PSD a mărturisit: „Adică este o chestiune la care eu personal nu țin foarte mult, ea a fost introdusă la congresul anterior din anumite considerente conjuncturale„. Toată lumea din PSD anumește la fiecare două fraze, cu priviri obosite de subînțelesuri sau cu ochii lucind de ironie bulevardieră. Și asta de ani de zile.

Adjectivele „anume”/ „anumit”  sînt utilizate în mod normal pentru a desemna cu precizie crescută, cu certitudine chiar, un obiect al unei mulțimi. Nu e deloc întîmplător că liderii PSD le folosesc pentru a ascunde evidența și a crește imprecizia exprimării, adică exact pe dos. Dacă vrei să arăți că ești nemulțumit dar nu vrei să superi pe nimeni zici: „există anumite probleme”. Pare că ești foarte precis dar de fapt nu spui nimic. Așadar e vorba, în primul rînd, de lașitate: dai impresia că „spui lucrurilor pe nume” în timp ce nu spui, de fapt, nimic. Spui „un anume individ” ca sa spui de fapt „orice individ”. E în primul rînd un reflex al discursului comunist.

Apoi, repetiția excesivă e, pentru orice psihanalist, un indiciu evident al încercării de a masca o traumă . Despre cel care folosește excesiv cuvîntul „anumit” pentru a sugera precizie poți bănui că trăiește într-o confuzie terorizantă și are o serioasă problemă cu înțelegerea realității. Ditamai omul de stat (vă mai amintiți de Văcăroiu?), să fii tu pus în situația să analizezi un subiect din care nu înțelegi altceva decît intrigile de partid? Să se uite o țară întreagă la tine și tu să nu poți îngăima o explicație? Bagi repede  „anumite probleme care ne-au creat anumite dificultăți” și pari expert în domeniul cu pricina. E vorba, așadar, de discursul unor semidocți fără vocabular care vor să ne facă să credem că se pricep la orice.

E vorba, pe scurt, de o anumită repetiție care trădează o anumită ipocrizie. Sau nu?

Facebook Comments

67 Comments Anumiții

 1. mece

  la surse pentru "anumiti" puteţi trece asta:

  citeam astă seară în metrou, în varianta scrisă, art. din 22-ul trecut privitor la constanta iliescu si am găsit, din transcrierea aceleiasi sedinte din 1970 cauzate de "Reconstituirea" lui Pintilie, urmatoarea luare de atitudine a celui care era atunci MInistrul Culturii (iar prin anii 50 arhitectul Bucurestiului) – "Tov. Pompiliu Macovei spune: „… va începe să funcţioneze un sistem colectiv de analiză periodică a scenariilor (…) Filmul Reconstituirea s-a făcut cu complicitatea unor ANUMIŢI factori de acolo, a fost o luptă întreagă şi a fost foarte greu să se schimbe ANUMITE lucruri. "(…)"

  Reply
 2. gabhry_el

  Leon

  Nope.Monica trebuie tratată omenos pentru ca şi alţi anumiţi parlamentari să fie trataţi la fel.

  Ce, Năstase (mai) este umplut cu om?

  A fost cîndva, demult… în luna a V-a din semestrul II…

  Reply
 3. Leon cel Treaz

  @gabhry_el

  Monica Ridzi trebuie tratata omenos, deoarece este o femeie umpluta cu om in luna a VII-a, ca sa ma exprim mai ca olmecii.

  Reply
 4. Bleen

  "Întrebat de ziarişti dacă şi-a cerut scuze faţă de preşedintele PSD, Vanghelie a răspuns "a fost o glumă. Era o discuţie înainte să intru în direct la dvs. (la televizor). Conversam cu ziariştii în glumă. Eram dezamăgit de realitatea din partid, de amumiţi lideri din partid care au nişte probleme. Îl susţin în continuare pe Mircea Geoană"."

  Iar se enervează Florin.

  Reply
 5. Bleen

  Vanghelie e un om de spirit de glumă.

  "Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, susţine că exprimarea sa din înregistrarea audio postată pe blogul jurnalistului Victor Ciutacu a fost "un spirit de glumă" la adresa preşedintelui partidului, Mircea Geoană."

  Reply
 6. Leon cel Treaz

  @

  mai vindeam si noi o cacareaza de capra pe post de maslina cum fac grecii. Ei au ajuns departe cu cacarezele lor maslinate. Nu-i mai prinde nimeni din urma.

  Reply
 7. Bleen

  Dacă ciobăneii aveau trei sute de capre, nu de oi, atunci eram şi noi un popor mai îndrăzneţ, mai tupeist, mai obrăznicuţ, mai înţepat.

  Reply
 8. Bleen

  @parafaragaramus

  Night on Earth, Jim Jarmusch. Cinci taxiuri, cinci oraşe, cinci întîmplări: Los Angeles, New York, Roma, Paris şi Helsinki.

  Reply
 9. Bleen

  A vrut să dea o dublăp lovitură: să-i bruieze şi pe cubanezi, şi pe ruşi, în acelaşi timp, cu aceeaşi mişcare de du-te vino, du-te vino, puf, puf.

  Reply
 10. Leon cel Treaz

  @Bleen

  plus trabucul cubanez, care era cel mai masculin angajat al Casei Albe. Ma refer la amantul real al Monicai Lew.

  Reply
 11. nedormitul

  băi, bleen, dă-te-n plm, bă, eşti plin de defecte, plm, ce-ai băi care ţi-ai vîndut nevestele în plm, ascultă la mine, frate, c-am făcut bulevardu, n-ai nici un pic de bun simţ, n plm

  Reply
 12. gabhry_el

  Leon

  nu erau "anumiţi ciobani", că-n Mioriţa nu e

  Pe-un picior de plai,

  Pe-o gură de rai,

  Iată vin în cale,

  Se cobor la vale

  Trei turme de miei,

  Cu anumiţi ciobănei

  ci cu ciobani identificabili generic:

  Unu-i moldovan,

  Unu-i ungurean

  Şi unu-i vrâncean.

  Reply
 13. Leon cel Treaz

  @gabhry_el

  Miorita era inca fata-mare sau oaie-mare? Pana ce un anumit cioban a pus ochii pe dansa. Popescu? Ca in balada sunt anumiti ciobani, nu ciobanul Pop din Ardeal, Popa din Moldova si Popescu din Vrancea.

  Reply
 14. Leon cel Treaz

  @Nea,

  dar la Congresul al XIV-lea a spus-o clar despre bovine si ovine:

  "Continua sa se manifeste o ramanere in urma in ceea ce priveste cresterea efectivelor de bovine si ovine, desi avem si la acestea cresteri importante, dar trebuie sa ne propunem ca in viitorul cincinal sa realizam in intregime obiectivele privind cresterea efectivelor de bovine la cel putin 11 milioane, dintre care 5 milioane vaci cu lapte si la cel putin 30-35 milioane de oi, din care cel putin 30-35 milioane de oi-mame. (…)".

  Reply
 15. Nea

  O dată a zis şi el pe nume şi i-a fost cântecul de lebădă.

  Dar în rest spunea: unele nereguli constatate în aprovizionarea populaţiei,

  unele ţări care nu respectă idipindenţa româniei,

  neamesticul în treburili interne şi unele cercuri occidentale…

  Reply
 16. Leon cel Treaz

  @

  pesedistii anumesc pentru ca asa este ierarhic. Toti, dar absolt toti, sunt subalternii cuiva, inclusiv alfa onorificul. Singurul care le zicea pe nume si nu le anumea, a fost Ceausescu. Le e un dor de Ceau, ca de tzåtza pe care au supt-o.

  Reply
 17. Nea

  Ceaşcă şi cei care îi scriau discursurile erau mai pudici, foloseau UNELE (unele evenimente petrecute la Timisoara, etc.)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *