Basescu Total War

Sînt și jocurile astea de strategie bune la ceva. E suficient să joci la Total War campaniile lui Alexandru cel Mare sau Napoleon ca să-ți dai seama că decisive nu sînt nici strategia, nici logistica, nici tacticile, nici circumstanțele. Nu sînt nici măcar foarte importante. Decisivă e doar îndrăzneala. Alexander și Napoleon Total War nu sînt nici măcar jocuri de strategie. Sînt jocuri de tupeu maxim, de ori la bal ori la spital, azi aici, mîine-n Focșani, p*la mea și patru bani, ce-am avut și ce-am pierdut. N-ai nicio șansă, n-ai nicio ieșire strategică, n-ai nicio opțiune tactică decît să-ți iei cuțitul și să te duci să scalpezi un tanc.

Pînă scot ăștia de la Creative Assembly un Băsescu Total War, vă zic eu că momentan, cel puțin la prima vedere, sîntem în deep shit pe partea politică. MRU era bun de preluat un imperiu gata făcut. Sau un regat, o republică sau un orășel de provincie (Țăndărei Total War). Sau o deconcertată la Botoșani.

Cu aceleași resurse, circumstanțe și raport de forțe, Băsescu îți cîștigă două mandate prezidențiale, Blaga și MRU pierd jenant sau onorabil Făureiul în turul I, primul, că n-a avut timp să ranforseze și că dezastruoasa moștenire a lui Boc, al doilea, că n-are poporul ideație. Și că, oricum, e valabil în ambele cazuri, nu e bine să te pui rău cu niminea, că nu se știe niciodată.

L-am votat în 2004 pe Băsescu cu entuziasm, dar nu așteptam cine știe ce de la el. Știam că nu are șanse să facă mai nimic, dar voiam acțiune. Voiam bătaie, scandal, păruială. Voiam să-i enerveze, să nu-i lase să le priască. Am stat departe de politică din 1997 pînă în 2004 și nu știam mare lucru, nu mă uitam la teve, nu citeam ziare, nu urmăream deloc scena politică, dar știam că Năstase călărește cu aroganță un imperiu strivitor și că Băsescu e un scandalagiu perseverent. Scandalagiu mai ales cu fapta, nu cu vorba. Habar n-aveam în ce ape politico-doctrinare se scaldă (știam doar că e fesenist, motiv pentru care în turul 2 la alegerile pentru Capitală din 2000 nu am fost, că nu aveam de gînd să aleg între doi feseniști). Însă în ăia 4 ani de domnie a lui Năstase, în toată lipsa mea de interes pentru politică răzbăteau cîteva știri despre Băsescu și despre contrele lui cu Năstase și Imperiul Pesedist.

Deși l-am votat cu speranță și entuziasm, nu l-am votat  pentru ”Să trăiți bine!” (nici nu țin minte să fi dat atenție în vreun sloganului respectiv – și nimeni nu i-a dat atenție, sînt convins – oamenii nu trăiau rău în 2004), l-am votat nu pentru moralitate și studii (nu eram la curent cu ceva imaculat să măreț pe partea asta la respectivul personaj), l-am votat nu sperînd că e Cavalerul pe-un Cal Alb sau Albă ca Zăpada (nu cred în tîmpeniile astea și nici nu am astfel de așteptări de la politicieni), l-am votat că după opt ani de Constantinescu și, mai ales, Năstase, mă plictisisem. Voiam acțiune, voiam scandal, sînge pe pereți. Voiam indignare și revoltă în fața nedreptății. N-avem puterea să-i oprim, dar măcar să fie viol, nu căsătorie. L-am ales pe Băsescu fără să am cine știe ce așteptări. Pe principiul țiganului făcut săpun: ”Dar nici de-al dracu nu fac clăbuci!” Asta e, sistemul e atotputernic, nu avem cine știe ce șanse în fața lor, dar măcar marinarul ăsta țăcănit îi face la nervi. Măcar le zgîrie Ferrariul cu cheia de la garsoniera din Rahova. O minimă satisfacție răutăcioasă.

După 8 ani de Băsescu, așteptările mi-au fost depășite cu mult.  Dacă te gîndești că în 2003 regimul Năstase părea de neclintit pentru zeci de ani, dacă te gîndești că Băsescu a făcut tot ce a făcut aproape singur, că a făcut împotriva lor, aliindu-se și folosindu-se de ei, dacă te gîndești că ”forțele democratice” nu au trecut niciodată electoral de 30% (”ei” fiind majoritatea și în interiorul ”forțelor democratice”) și că orice alianță care a reușit ceva în acești opt ani de Băsescu a fost formată în proporție de 80% din ”ei”, realizările ultimilor opt ani sînt incredibile. Chiar sînt incredibile. Faceți o analiză a partidelor politice, a politicienilor care le compun, a membrilor acestora de rang doi și trei, faceți o listă a finanțatorilor vieții politice, o analiză a administrației statului, și veți vedea că e incredibil ce s-a întîmplat în ultimii opt ani. Uitați-vă la cîți aliați au avut Băsescu, Macovei și ceialalți ”reformiști” în PSD, PNL, PDL, PC , UDMR, mass-media, societatea civilă, sistemul privat care finanțează politicul și vă veți da seama că aceștia au realizat aproape imposibilul în acești ani. În septembrie 2002, martie 2003 sau octombrie 2004 nu speram mai nimic și nu vedeam nicio ieșire. Știu, sîntem în 2012 și nu am ajuns la liman. Și nu vom ajunge niciodată. Se joacă însă. Avem parte de acțiune. Și ăsta cred că e criteriul după care trebuie să ne alegem în continuare politicienii care să ne reprezinte: să fie bătăioși. Cînd ei sînt 80% și noi 20% (așa  era și acum 2 ani, acum 5 ani sau acum 11 ani) nu ai de ales decît să fii bătăios.

Știu că acum e la modă să spui că vrei un lider altfel, că nu vom avea un al doilea Băsescu și că nici nu e nevoie. Poate că nu vom avea un al doilea Băsescu dar nu avem nevoie de un lider ”altfel”. Indiferent din ce mediu vine, ce background social, educațional sau profesional are, trebuie să fie bătăios.

Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn’t pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same, or one day we will spend our sunset years telling our children and our children’s children what it was once like in the United States where men were free.

Ronald Reagan

Facebook Comments

88 Comments Basescu Total War

 1. Pingback: Blogary va ureaza un an mai bun decit 2012! | Blogary

 2. Pingback: Școlile sunt la pământ – să nu le băgăm în subsol « Civitas Politics

 3. Homo erectus

  Eu in 2004 l-as fi votat oricum pe Base, ca avusesem de-a face cu pesedistii si stiam ca nastase ne transforma rapid in al doilea Belarus. Dar sloganul care mi-a placut atunci a fost: „Pun totul pe o singura carte: Constitutia Romaniei”. Nu stiam cat de importanta va fi odata o asemenea atitudine.

  Reply
  1. adina

   Homo erectus cam singura carte pe care Basescu a mizat din 2004 incoace. Si importanta ei a fost dovedita prin puciul din vara lui 2012, pokeristii din politica romaneasca au vrut sa dispuna si de aceasta carte dupa cum vor muschii lor.

   Reply
 4. ovidiuss

  –nu avem nevoie de un lider ”altfel”. Indiferent din ce mediu vine, ce background social, educațional sau profesional are, trebuie să fie bătăios….decisive nu sînt nici strategia, nici logistica, nici tacticile, nici circumstanțele. Nu sînt nici măcar foarte importante. Decisivă e doar îndrăzneala…
  Decisive sunt circumstantele..nevoia de justitie resimtita dupa guvernarea Nastase e ce l-a propulsat pe Basescu (in ciuda multor greseli /gafe pe care le facea si atunci)..si tot circumstantele (economice) au fost ce au adus acum la caderea dreptei si la revenirea spectaculoasa a PSD la putere (in ciuda faptului ca foarte multi dintre liderii USL sunt penali ca Fenechiu, fraude ca Ponta, fanafaroni ca Antonescu, baroni venali ca Dragnea, etc.)
  Deci circumstantele sunt necesare, nu insa si suficiente, trebuie si oameni care sa le speculeze..si aici intervine ce spune Bleen cu indrazneala…e nevoie de oameni care au „the passion that whips the blood when great stakes can be gained by resolute and self-confident daring.”..nici MRU nici Blaga nu se califica

  Reply
 5. DanielArfire

  Orice joc de strategie cuprinde tone de tupeu, agresivitate si atac consecutiv. In limbajul gamerilor ii zice „rush”. Total War presupune ca stii in ce naiba te bagi, razboi total. Bleen apreciaza perioada napoleoniana, eu unul ma simt mai apropiat de Rome si Medieval, nu ai siruri de infanteristi cu arma la umar, carne de tocat cu tunul.
  Basescu e om de rush, dar contrar metaforei cu Tandareiul MRU tot om de rush este, altfel tinea capul la cutie nu baga 4 parlamentari Forta Civica in 9 decembrie. Nu rade tot in doua minute? OK. Nici eu nu am ajuns imediat in liga de diamant Starcraft 2 dupa zece meciuri. Inveti, te rodezi, dezvolti tactici noi si inveti sa iti iei bocanci in burta.
  Ne imaginam ca politicienii grei se nasc prin magie, pun o potiune de tupeu, trei urechi uscate academice si un pic de retorica cu stampila pentru mase. Iti trebuie timp, incredere si echipa. Vi-l amintite pe presedinte in 1994 sau 1998? Oamenii cresc, isi dezvolta abilitati noi si isi fac echipa. Eu cred ca asta se va intampla si este nu numai posibil ci si probabil, 2013 va fi un an tumultos pentru politica. Nu va mai plictisesc, miroase a cozonac in tot internetul, bag replica cu „fie ca” si va urez sarbatori fericite.

  Reply
  1. Gramofonu

   DanielArfire Unde-i negociere nu mai e rush 🙂 iar unde-i rush, n-ai timp de negocieri. Rush inseamna sa-ti lasi adversarul in fundul gol inainte sa apuce sa spuna „uite ce am eu aici”. Cam ce-a facut usl asta vara.

   Reply
 6. Rheia

  Pentru portretul-robot al liderului necesar, e mai important de caracterizat sistemul, mă rog, „establishment”-ul, sau poporul? Poate mă lămuriți voi, că io plutesc încă în confuzie. E mai important să te știi bate cu „structurile” sau să-ți atragi susținerea „maselor”?

  Reply
  1. Bleen

   Rheia Trebuie să fii relevant. Problema ”liderilor” Drpetei nu e că nu știu să vorbească cu masele (Băsescu nu vorbește ”din popor” – Băsescu e relevant, are convingeri și le și exprimă), problema e că sînt irelevanți. În afară de vorbitul din vîrful buzelor, are cineva impresia că liderii Dreptei au vreun proiect? Cred în ceva? Cred în altecva decît propriile ambiții? Nu. De aici și lipsa de autenticitate. Sînt falși, fiindcă bagă texte învățate pe dinafară, care pentru ei nu sînt altceva decît texte.
   Portretul-robot e următorul: să aibă convingeri și să lupte pentru ele. Nu vreau să fiu răutăcios, dar aici deja îi excludem pe absolut toți liderii Dreptei, mai mult sau mai puțin reformiști, mai mult sau mai puțin intelectuali, cu două excepții: Traian Băsescu și Monica Macovei. Restul sînt ambițioși-meritocrați, care nu cred în dreptul de a alege al cetățeanului. Sînt ”aleși” și poporul trebuie să ia doar la cunoștință și să se conformeze. Au IQ-ul mare, studiile înalte, exprimarea aleasă, doctoratele făcute pe bune, nu au avut probleme penale, și asta elimină obligativitatea de a concura și de a se supune deciziei populare luate prin vot. Ca olimpicii care intră la facultate fătă examen. Cam așa gîndesc liderii Dreptei. Pînă nu vor învăța și vor accepta regulile alegerilor libere și pieței libere nu au ce căuta în politică. Avem nevoie de schimb, de negustorie, de piață, nu de cei 40 de înțelepți numiți prin ucaz.

   Reply
   1. Yeba

    Bleen, dreptate până la capăt, eeee! Pt olimpici, adică. Deci olimpicii intrau fără examen numai la facultățile la care una dintre cele 3 materii (număr fix) era cea la care erau olimpici. (În cazuri speciale, de ex. Arhitectura, olimpicii la mate intrau numai dacă treceau de proba eliminatorie, cea de desen.) Ce vreau să spun este că funcționa și în negura vremilor o regulă de bun simț, performanța într-un domeniu te validează în domeniul acela, nu în general.

    Reply
  1. Gramofonu

   Vedeti ce se intimpla si la altii:
   Arestati pentru „tresspassing” pe proprietatea personala.

   http://dissenter.firedoglake.com/2012/10/05/daryl-hannah-eleanor-fairchild-defend-family-farm-from-tar-sands-pipeline-video/
   Tun artizanal impotriva echipelor de demolare. A reusit sa impiedice demolarea, nu si construirea unei autostrazi in jurul casei.

   http://www.nydailynews.com/news/world/chinese-farmer-cannon-fireworks-defend-home-government-eviction-article-1.181844
   Tata si fiu vs banda de 50 de batausi angajati de constructori. 7 batausi inconstienti, restul ramasi dezorientati.
   http://www.zerohedge.com/contributed/2012-11-30/kung-fu-expert-china-beats-mob-50-trying-evict-him
   Mai vazusem un film, cu fermieri americani, toata familia (adunata din toata tara) strinsa sa apere o ferma cu pusti si booby traps impotriva politiei. Evacuarea fortata a fost oprita abia dupa ce unul dintre fermieri a murit.
   Doar ca nu-mi amintesc nici numele filmului, iar partea cu „dupa fapte reale” e doar cu „parca”

   Reply
  2. costin andries

   Gramofonu vilcu pare mai degraba facut de mircea toma si claudiu craciun. le-am facut o vizita, iata ce faceau ros-montanii pe 4 iulie, in plina lovitura de stat: „Am petrecut mai bine de o ora la protestul ONG-urilor “indignate” din Piața Universității și am plecat de acolo cu puternica impresie că mă întorc de pe o altă planetă, dintr-un univers paralel populat de lunatici. România e asediată de o conjurație mafiotă de extracție comunistă, ce își lua instrucțiunile direct de la Kremlin prin Vocea Rusei, îngrozind astfel Occidentul, iar pentru auto-intitulata “elită” din Piață(Colonizarea culturii de intelectualii marginali. Antonio Gramsci și falsa societate civilă), cele mai arzătoare probleme rămîneau Roșia Montană, gazele de șist și dictatura băsistă, principalii dușmanii: Băsescu, privatizarea companiilor falimentare de stat, americanii, FMI și capitalismul. Dacă un extraterestru ar fi aterizat în Piața Universității pe 4 iulie 2012 și ar fi vrut să treacă neobservat, ar fi îmbrăcat un tricou cu Che Guevara.” 😀 
    http://inliniedreapta.net/fenomenul-piata-universitatii-confiscarea-unui-simbol/

   Reply
   1. Gramofonu

    costin andries Gramofonu Asa. Si de cind atacul la persoana e argument valid atunci cind e vorba de confiscarea proprietatii private pentru compensatii de nimic? MT si CC puteau fi, din partea mea, si tortionari de ciini maidanezi, asta nu insemna ca au mai putina dreptate atunci cind vine vorba de proprietatea privata.
    Deja s-a stabilit ca ild aplica principiile de drept doar cind ii convine, acum spui ca pozitia oficiala a ild e aceeasi ca a lui ilici, si anume ca „proprietatea privata e un moft”? Nu ca m-ar surprinde, dar e bine sa stie toata lumea acelasi lucru.

    Reply
 7. Nea

  Dreapta are lideri şi formatori de opinie foarte deştepţi. Problema e că nu sunt atât de deştepţi încât să ştie să se adreseze şi proştilor. Singurul care ştie (şi care a avut şi succes la mase din cauza asta) este Băsescu.
   Lenin putea transmite un mesaj accesibil tuturor. Iliescu e fluent în 3 limbi: rusa, limba de lemn şi limba proştilor. Aşa se explică succesul lor.
  MRU vorbeşte aproape numai pentru intelectuali. Boc nu vorbeşte cu noi. Monica Macovei vorbeşte doar celor interesaţi de respectarea legii.

  Reply
  1. Gramofonu

   Nea Eu sint de parere ca in cazul de fata se aplica si „la umbra marilor copaci nu creste iarba”. Nu-l vad pe niciunul din protejatii lui Base capabil sa ia initiativa. Daca ar fi fost unul atit de bun, ar fi maturat puntea cu capitanul. Dar nu e.
   Trebuie sa asteptam sa apara unul de aiurea.
   Conform aceluiasi principiu: daca nu e nimeni in stare sa mature cu Crin, si din partea cealalta deja s-a stabilit ca nu vine nimeni din urma, inseamna ca vom avea presedinte o marioneta?

   Reply
    1. Gramofonu

     Nea Gramofonu Nuuuu, nu m-am tzacanit, doar foloseam
     un cuvint care sa-i cuprinda pe toti, marionete + paiata. Dar acum n-o
     lua in sens matematic, prefa-te ca ma intelegi 😀

     Reply
 8. Nemo

  Preşedintele Băsescu, declaraţii de pe snowmobil: „Guvernul poate fi un Moş Crăciun. Cred că va fi un an formidabil pentru români”

  Reply
  1. Yeba

   Nemo țțț… cine te citește ar putea crede că Băse e răutăcios, încălcând astfel pactul cu Ponta, deși Bombo spune din fundul pușcăriei că pactul nu mai are valoare. Deci dumnealui Băse, bietul, doar a răspuns la o întrebare: Cum credeți că va fi anul 2013 pt români? „O, va fi un an formidabil, dacă ne uităm în programul de guvernare!”  
   Am acum revelația adevăratului motiv al fricii pe care o inspiră, atât de des verbalizată de vietățile mișunânde pe ecran. E de la inteligență, îi domină pe toți.

   Reply
 9. AvpViorelPadina

  Pai daca doreati un Base bataios care sa-i ciuruiasca pe toti, ca-n jocurile voastre de strategii copilaresti, de ce l-ati sfortat, mha, sa faca blat la referendum ? Mai tineti minte ce v-am spus atunci ? „E o judecata gresita. Boicotul recomandat de Blogary, in situatia de fata, nu doar ca l-ar delegitima complet pe Basescu (cel care oricum e spre sfarsit de mandat) si le-ar da din nou apa la moara adversarilor  sai, insa ar taia si aripile eonului post-Basescu. Pe cand daca Basescu iese la lupta cu 3-4 milioane de partizani, e.g., chiar daca va pierde, va pierde glorios, iar „pandurii” sai vor fi preluati de next (care-o fi ala, caci e cam bulibaseala aci). Basescu e Ana lu Manole zidit de viu, ca sa tina Manastirea (bine, acum s-ar putea face asociatia cu o anumita Manastire, dar asta e situatia : trebuie sa stim sa iesim din colt cu o gluma…oops).” (16 iulie 2012)

  Reply
   1. AvpViorelPadina

    Bleen AvpViorelPadina Poate erau, poate nu erau. Oricum, atunci Oranjeria ar fi candidat chiar cu suspandatul – din 2012 – Base, in caz ca nu se gasea vreunul mai breaz. Asa, nici in caruta, nici in teleguta, este cum e mai rau. Repet, nici macar nu sunteti consecventi cu voi insiva, atunci cand, dupa ce l-ati sfortat pe Base sa faca un rusinos blat – rusinos pentru un herou, nu pentru un mbow -, spuneti ca tot ce va place la el este rasboinicia, nu smecheria. Dastepti baieti, n-am ce zice. Of, of.

    Reply
    1. Bleen

     AvpViorelPadina Și chiar dacă ar fi candidat (prin absurd, lăsînd la o parte Constituția) nu ar fi avut nicio șansă. Adică nu reușea să treacă de 37% la referendum și lua peste 50% la alegeri, în condițiile în care la alegerile din 2009 a cîștigat la limită?
     Crin cîștiga alegerile fără probleme, la pas, împotriva oricărui candidat al Dreptei. Și era președinte pînă în toamna lui 2017.

     Reply
    2. Gramofonu

     Bleen AvpViorelPadina Nu era vorba de doar Constitutie (daca s-ar fi interpretat la fel ca pentru ilici), ci si de faptul ca – tot tu ai spus-o – ar fi putut aparea interdictia de a candida pentru presedintii demisi (ceea ce e oarecum de bun simt, cel putin pentru primele alegeri de dupa).

     Reply
    3. SimonaM

     AvpViorelPadina Bleen 
     Cine l-a sforțat?! LOL.
     Și, pentru lămurirea publicului, o întrebare. Chiar era mai important să câștige PDL decât statul de drept? Nu, nu aștept musai răspuns.

     Reply
    4. AvpViorelPadina

     Bleen AvpViorelPadina Lucrurile nu sunt deloc atat de simple pe cat ati vrea sa le simplificati voi, dear boys. Acum sunt ocupat cu placute treburi in real, insa in zilele urmatoare o sa-ti dau, poate, o replica de s-o tii minte, pe chestia asta… 🙂 Pana atunci, Craciun Fericit tuturor.

     Reply
  1. Canadiana

   AvpViorelPadina Citindu-ti randurile, imi pare si mai bine ca am boicotat referedumul rezultat din lovitura de stat.

   Reply
   1. Gramofonu

    Canadiana Oricit de rotund m-as fi dat acum vreo saptamina cu Lousy: nu-stiu de ce, dar am o retinere sa-i dau o replica in ajunul Craciunului.
    Sarbatori fericite tuturor 🙂

    Reply
 10. CalinValean

  Mda, ai dreptate. NU am agreat totdeauna discursul „Marinarului” dar clar e cel mai mare om politic de dupa 1989, si nu cu gargara ci cu fapte.

  Reply
  1. Yeba

   mac gregor , e plauzibil, plus că și cu zodia stă mult mai bine, e Berbec. Dacă e natural, va apărea ca atare, nu avem nevoie să susținem pe altcineva. Eu cred că MRU are toate calitățile ca să fi observat că așa cum nu i se potrivește rolul Violettei, așa nu i se potrivește nici rolul de candidat în condițiile date.

   Reply
 11. crisuadi

  Basescu are bunul simt de a se purta normal !
  Ceilalti , fara exceptie , sunt atat de patrunsi de importanta statutului de om politic , incat incep sa joace si devin niste cabotini imputiti !
  Cum sa fii presedintele unei tari si sa sustii , de multe ori , ca esti capitan de nava , vaporean ?
  Este tot ce-a putut da romania mai bun in politica , foarte performant .
  Ca curve ca ‘nea Nelu gasim peste tot…

  Reply
  1. Nea

   crisuadi Aşa e Băsescu a ştiut mereu să se poarte normal. Aş vrea să văd când va numi Căcărău un şef de servicii secrete din opoziţie. Dacă mă gândesc bine, n-aş vrea. 
   Dar aş fi vrut ca Băsescu să aibă ceva din talentul lui Iliescu de a construi mecanisme care funcţionează din de în ce mai bine şi după 23 de ani. Mecanisme ale statului de drept, nu ale mafiei, cum a creat (cu geniu, recunosc) Iliescu. Sunt curios cât din ce a construit Băsescu va rămâne peste un an.

   Reply
   1. crisuadi

    Nea crisuadi Amandoi au construit intr-un stat mafiot . Ilici a construit pentru statul mafiot , Base impotriva lui . Care constructii vor dainui depinde de cine le apara .

    Reply
    1. Nea

     crisuadi   Noi le apărăm, cu palmele şi cu gura (Yeba,  wasim tit). Dacă vreuna din realizările lui Băse vor rezista la un an de la plecarea lui de la Cotroceni, Băse e un geniu. Dacă nu, Băse e cel mai bun şi benefic om politic din ultimii 85 de ani.

     Reply
   2. Canadiana

    Nea Ilici nu a fost „creierul”, ci doar un simplu executive director.  I-au dat altii scenariul gata pregatit via Moscova, Gorbaciov, KGB si el a actionat respectandu-l intocmai. Smecheria, lichelismul si abilitatea draconica nu pot fi catalogate drept „geniu”, asa cum nici Ceausescu n-a fost vreun „geniu” ci un sarantoc smecher imbatat de propria-i putere. 
    Sa nu uitam ca „mecanismele” construite de Iliescu au avut sprijinul total al fostului aparat de represiune comunist si al fostei nomenclaturi, cu tot cu aferentele sume uriase „mostenite”. 
    Pe aceste structuri potrivnice existente, Basescu a pornit sa construiasca nu de la 0 – ce usor ar fi fost! – ci de la minus N.  Sa aduci in port o corabie, in ciuda vanturilor potrivnice, iata geniul.

    Reply
    1. Nea

     Canadiana   Să am pardon! Am citit stenogramele unor şedinţe de prin anii 50 sau începutul anilor 60, în care Ceauşescu, proaspăt numit pulifrici peste nu ştiu ce generali şi alţi dinozauri din aparat, mai tânăr decât toţi, ştergea pe jos cu ăia pe post de mop. Sărăntoci şmecheri şi analfabeţi au fost duium. Să nu ne aburim singuri. Ăsta a fost singurul care şi-a folosit sărăntocia ca scară şi a ajuns în vârful piramidei. A fost mai deştept ca toţi. Păunescu şi Vadim au avut dreptate, muit să le fie numele. A fost geniul (rău al) Carpaţilor. Iar Iliescu, poate nu a fost creierul. Dar a fost un director de geniu. Despre geniul KGB nu mai trebuie să-mi răcesc gura, îl ştim bine cu toţii, pe pielea noastră.

     Reply
 12. Yeba

  Cea mai recentă supărare la A3: (dacă n-ar fi circ, ar fi patologic, nu trăiesc decât din isterii, doar drăguța de Dana Grecu a sesizat că gospodinele din segmentul ei intelectual s-au relaxat, relaxându-se și ea). Deci de ce s-au grăbit să semneze un pact cu Băsescu ?? În loc să-l lase să-l refuze pe Ponta de două ori, ca să-l poată suspenda. Și Val Vâlcu pus să desfășoare pânza acestui vis – ce bine era dacă acum…Completat de Oana Maoista, trebuie neapărat ca ăla care numește judecătorii să-i poată revoca.
   Yeberley Mansion din Ploieștishire: „Suntem hipnotizați de Băsescu și pentru curajul ăsta mai mare decât vanitatea, că de multe ori l-am simțit singur și umilit.”

  Reply
  1. meioza

   Yeba Fetele alea sînt disperate că dacă nu mai au pe cine să muște de cur rămîn cu creditele neplătite (și nu e o figură de stil chestia asta). Dacă s-ar fi născut mai devreme ar fi fost urmărite prin anii ’90 de cămătari sau și-ar fi turnat rudele la securitate  pentru niște marafeți în plus în anii ’80…

   Reply
 13. costin andries

  la fel si eu, l-am votat cu entuziasm in 2004, desi nu ma asteptam la mare lucru, dar in 2009 l-am votat cu si mai mare entuziasm, cind am vazut cum scoate untul din cele mai infecte cefe late. cel mai si cel mai mult mi-a placut la el ca e bataios. chiar daca nu ar fi facut condamnarea comunismului, daca nu ar fi pus justitia pe picioare, justitie care l-a bagat pe nastase la inchisoare (si doar pentru asta basescu merita o medalie), chiar si fara modul cum le da peste nas rusilor, doar pentru ca il scoate din minti si scoate unul din danvoiculescu, pe iliescu, nastase, ponta/crin, si restul cefelor late, din punctul meu de vedere, si-a meritate voturile.

  Reply
   1. adina

    Nemo costin andries a si inceput sa iasa generalul Voinea cu declaratii in presa despre dosarele revolutiei si despre mineriade. Nu stiu in ce masura ajuta asta la rezolvarea juridica a evenimentelor de atunci si la pedepsirea vinovatilor, dar la cat de repede se pun in miscare lucrurile nu m-ar mira niste actiuni in directia asta. Si atunci putem incheia capitolul de istorie inceput in 1989.

    Reply
 14. SimonaM

  LOL. Văd că toată lumea caută un alt Băsescu.
  Oameni buni, ne rămâne calea cea grea. Presiune pe clasa politică pentru schimbare. Încet și trist. Nu de alta, dar nu văd cine și de unde iscă alt Băsescu…

  Reply
  1. para

   SimonaM portret robot: sa fi trait in apropierea structurlor de putere comuniste fara sa se fi contaminat, sa fi avut legaturi cu cei din afara lagarului inca anterior 1989; sa fi fost golan din tinerete pina acum, sa nu aiba scrupule in a-si spune cuvantul indiferent de consecintele asupra persoanei proprii; sa aiba simtul umorului dezvoltat si sa-l foloseasca fara pudibonderii autoimpuse; sa fi trait in contact cu lumea afacerilor, sa stie sa riste, cind sa riste si cind nu; sa aiba o avere suficienta pentru ca familia sa sa se poata intretine; sa vrea sa intre in politica. Virsta, peste 50 de ani.

   Reply
    1. meioza

     Rheia para E suficient că le amuză pe educatoarele de la grădiniță și pe mămăițele care rîd de complezență pentru a nu le lua kilu’ de ulei înapoi…

     Reply
   1. Florina

    para
    După Gizăsul proiectat pe orizontul vostru de aşteptare, asta e a doua mare greşeală, portretul robot. Lăsaţi omul să apară şi pe urmă îl căutaţi la dinţi.

    Reply
   2. para

    SimonaM @Florina, ăăăă, Gizăs, You mean, THE Gizăs?? Lasă că-l ginim pe Acela, înaintea Lui apare o stea mare care ne gidează, n-avem probleme la proiecţia orizontului de aşteptare. 
    Simona zicea că nu vede alt băsesc, eu am propus unde să ne uităm, poate se zăreşte ceva acolo.
    După părerea mea, un lider nu trebuie neapărat să fie bătăios pe toate temele ci doar pe cele care necesită neapărat poziţii agresive; prefer un lider ale cărui oo nu-s tot timpul la vedere. Plăcerea adolescentină a datului peste bot e doar o chestie de stil, puterea se poate exercita şi cu mănuşi. 
    Chiar, dacă omul va fi femeie?

    Reply
   1. SimonaM

    Yeba SimonaM 
    – Cine suntem noi?
    – Români!!!!
    – Și ce vrem noi?!
    – Să ni se dea!!!
    – Și ce să ni se dea?
    – Acuuummm!!!!

    Reply
 15. Beavix

  Știu că o să iau câteva roșii în cap pentru următoarele afirmații, dar dintre toți liderii ARD-ului, singurul bătăios a fost (și este) Neamțu. Eu aș fi votat bucuros cu Noua Republică dacă ar fi participat la alegeri.

  Reply
  1. Gramofonu

   Beavix Da, Neamtu e bataios ca Dick Cheney.

    http://www.youtube.com/watch?v=MPsqL81Etxg
   E periculos sa fii amic cu el.

   Reply
  2. Yeba

   Beavix , da’ de bătăios n-are-ncotro! Ti-a scăpat cea mai recentă Odă Viorelului, bag de seamă! Cu mai mult simț literar, aia da! recunosc.

   Reply
   1. Gramofonu

    Yeba Beavix Inainte de alegeri l-a balacarit porceste. Dupa – nu mai prididea curatind cu propria-i limbuta.

    Reply
  3. meioza

   Beavix Singurul care mi-a părut bătăios și în stare să pună la punct pe oricine fără să se-ncurce în cuvinte a fost Adrian Papahagi.

   Reply
 16. SorinSarba

  Haideti ca mai sunt resurse de actiune si indrazneala. Sa mergi pe santier in pantofi cu toc de 10 cm si poseta Louis Vuiton cred ca-ti da anvergura necesara sa poti numit BATAIOS(OASA) cu scandal si sange pe pereti.

  Reply
 17. IoanB

  Pune suflet si credinta in ceea ce face, altfel nu i-ar fi iesit nimic. Unii spun ca are talent ca politician dar fara aceste „ingrediente” talenul s-ar fi irosit pe nimicuri.

  Reply
 18. Canadiana

  Alegeri prezidentiale 2004: eu, departe de tara si pe dinafara cu politica romaneasca. Ii intreb pe ai mei cu cine voteaza: ei, intr-un glas si plini de pasiune: „Cu Basescu, bineinteles.” Intreb de ce. „Il iubim, ca da in ei de le sar fulgii. E destept si nu ii lasa in pace. Le zice pe sleau si le zice asa de bine, ca dupa ce le zice, sar 10 sa-l contracareze si nu reusesc. E formidabil”. Si tot asa a ramas.

  Reply
 19. Florina

  Da, mă, da, asta e! Să-ţi placă să te baţi, să-ţi placă să nu-i laşi, să-ţi placă să le stai în gît, să-ţi iasă în ciuda tuturor, să cazi şi să te ridici, dar să fii acolo mereu. Să-ţi placă! Să nu mimezi orgasmul.

  Reply
  1. Yeba

   Florina Și mai mult decât atât. Că nu este un simplu golan din spatele blocului, care „să dea restul”, că nu îi stă în gât oricui nu-i place de mutra lui, ci numai sistemului mafiot, câzând și ridicându-se pentru cauze serioase. Nu și-a privit misiunea, nici când era primar, ca pe un meci de dat capete în gură și un campionat de zgâriat Ferrari cu cheia, ci chiar a vrut să facă un lucru bun pentru țara lui, chiar trecând peste sine. Cred că patrioți le zice ăstora, dacă nu se ducea cuvântul în noroi de atâta vreme.

   Reply
  2. Yeba

   Florina Și mai mult decât atât. Că nu este un simplu golan din spatele blocului, care „să dea restul”, că nu îi stă în gât oricui nu-i place de mutra lui, ci numai sistemului mafiot, câzând și ridicându-se pentru cauze serioase. Nu și-a privit misiunea, nici când era primar, ca pe un meci de dat capete în gură și un campionat de zgâriat Ferrari cu cheia, ci a vrut să facă un lucru bun pentru țara lui, chiar trecând peste sine. Cred că patrioți le zice ăstora, dacă nu se ducea cuvântul în noroi de atâta vreme.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *