Cațavencu și paradoxul beduinilor

Un englez putred de bogat se plimbă fără chef prin Sahara, scormonind cu privirea orizontul, în speranța că va da peste o distracție neașteptată. La un moment dat, vede doi beduini călărind fără tragere de inimă, fiecare pe minunatul său cal șaghia, de spiță arăbească. Englezul le face semn să vină la el și după mai multe codeli, beduinii se încumetă să-și înturneze caii din drum, în direcția străinului. “Vreți să câștigați o guinee?”, îi întreabă acesta. “Și ce-ar trebui să facem pentru ea?”, îl descoase neîncrezător unul dintre oamenii nisipurilor. “Vedeți palmierul acela din zare? Cel al cărui cal va ajunge ultimul la copac, va câștiga moneda de aur”. Beduinii s-au uitat descumpăniți unul la celălalt, s-au îndepărtat bombănind și erau pe punctul de a renunța la ciudata propunere, când au zărit un derviș venind agale printre două dune de nisip.
S-au apropiat de înțeleptul deșertului, l-au salutat cu amănunțit respect și i-au spus păsul. Dervișul le-a șoptit soluția la ureche. Beduinii i-au mulțumit cu plecăciuni adânci, apoi au pornit în galop înspre palmier. Cel al cărui cal a ajuns ultimul la țintă, a primit guineea de aur din mâna englezului.

Ce le-a spus dervișul beduinilor? Care a fost miraculosul răspuns ce i-a scos din starea de prostație, motivându-i să pornească într-o cursă nebună spre palmier? Minunatul paradox al beduinilor, enunțat de astrofizicianul de origine rusă George Gamow, naturalizat în America, este următorul: schimbați caii între voi. Călare pe buiestrul fârtatului meu de drum, mă voi lua la întrecere cu propriul meu cal, încălecat de părtașul meu de călătorie, pe care mă voi strădui să-l depășesc, pentru a câștiga arvuna.

Academia Cațavencu este concurată pentru prima dată în existența sa, de ea însăși. Spun “ea însăși”, vorbind de un produs alfa și de clona lui, care își revendică cu aceeași acribie spiritul primar care le animă, pe care vor să-l salveze sau restaureze. Cațavencu s-a sleit, pentru că nu l-a amenințat nimic, nu i-a făcut nimeni concurență. Cațavencu vechi nu se simte în continuare pus în pericol, deoarece se consideră trezorierul spiritului primar. Cațavencu nou își joacă  existența pe o singură carte, aruncând în luptă tinerețea și elanul ca atuuri absolute, cu care speră să salveze sau restaureze spiritul primar. Soluția stă în mod egal, în mâna fiecărei echipe.

Fac abstracție de rațiunile economice, de mizele financiare, de angajamentele inextricabile care mișcă din culise cei doi companioni și mă raportez la spirit, la salvarea lui, ca obiect al disputei. Ce trebuie să facă grupurile pentru a-și asigura victoria? Să-și schimbe între ele atuurile: Cațavencu vechi să admită că are un nivel discutabil, care trebuie resetat în regim de urgență, iar Cațavencu nou să-și asume toate greșelile preluate de la părinți, pe care le-a transformat în crez și doctrină. Cine vorbește? O stâncă din peisaj, care asistă demotivat la cursa a doi beduini, care pentru a câștiga arvuna cea bună este obligatoriu să-și schimbe murgii între ei.

Facebook Comments

51 Comments Cațavencu și paradoxul beduinilor

 1. nedormitul

  glumele de la times.ro sînt bune. au reuşit şi să creeze un mic scăndăluţ internaţional. dar nu sînt incisivi. umor găseşti peste tot, am mai spus-o. dar nu "muşcă".

  later edit: mut comentariul la locul lui

  Reply
 2. DespinaVestea

  Numele este OK si felicitari pentru curaj proprietarului.

  Pe ce lungime de unda este City FM?

  Reply
 3. DespinaVestea

  @para

  Anul trecut am facut niste cursuri unde am invatat exact ce-au scris tu la 9,18.

  Iti dai seama ce ma distrez cand citesc 😆

  Este excelent explicat fenomenul Mi-a cazut si la examen.:lol:

  Eu am intalnit pe bune situatia in care patronul unei firme mari care merge super pentru ca in primul rand el insusi se ocupa de ea, isi vinde firma , fii-su continua sa fie angajat acolo vreo 2 luni dupa care pleaca si infiinteaza alta firma identica.

  Pe piata sunt acum ambele firme si merg excelent.

  Vezi, e un fel de meioza 😆

  Reply
 4. para

  Fazele Meiozei:

  PROFAZA. În profază are loc dezorganizarea membranei nucleare şi a nucleolilor. La sfîrşitul profazei cromozomii sunt recombinaţi genetic datorită schimbului de material genetic dintre cromozomi, fenomen cunoscut sub numele de "crossing-over". În tot acest timp cromozomii pot fi observati la microscop.

  METAFAZA. Cromozomii bicromatidici indispuşi în tetrade sau bivalenţi formează placa metafazică. La sfârşitul metafazei cromozomii bicromatidici se desprind din tetradă pentru a migra către poli.

  ANAFAZA. Jumătate din cromozomii bicromatidici migrează spre un pol, iar cealaltă jumătate spre alt pol. Orientarea cromozomilor este aleatorie, urmându-se în acest timp un proces denumit recombinare intercromozonală, unde are loc combinarea cromozomilor de origine maternă cu cei de origine paternă, fenomen de împerechere, răsucire şi apoi separare ce poartă numele de "dansul cromozomilor".

  TELOFAZA. În telofază cromozomii au migrat spre poli, se despiralizează şi se pregătesc de interfază, iar nucleul se reface.

  Reply
 5. Leon cel Treaz

  @DespinaVestea,

  Ziarul il va face un calif (sau calic?) pe nume Adrian Andrici, patronul postului de radio City FM; dator vandut, abuzat de CNVM, dezabuzat de viata, va ingrosa randul sinucigasilor care nu lasa in urma lor niciun bilet justifiicativ.

  Reply
 6. DespinaVestea

  @Nemo

  Multumesc pentru raspuns privind plastidele

  N-am inteles insa cine face ziarul .

  Dar ma voi lamuri imediat ce apare.

  Nici o problema

  Reply
 7. zexe

  Nemo, 🙂

  Nu stiu cate sanse are Orban sa ajunga presedinte PNL, dar ma vad silit sa recunosc ca un Antonescu fara Orban, dar secondat de Norica Nicolai, va avea o imagine jalnica. Ssst, vorbeste Antonescu !! Aplauze si la el. Astia au fost setat pe pozitia "Aplauze" cand au intrat in sala.

  Reply
 8. Nemo

  @zexe: ca tot e un topic cu cai…pe picioarele din spate? ce se vede? :mrgreen:

  si ca tot e vorba de Catavencu(+cai), cu multi ani in urma, era o fotografie cu un armasar pe o pajiste. comentariul era "si eu, ca si Cioran, pendulez intre extaz si deznadejde".

  Reply
 9. Nemo

  misto scris 😀

  @Despina Vestea: plasmidele n-au cromozomi. dar, cu putin noroc, isi pot integra ADN-ul in cromozomii gazdei. da' mai sigur, incerci cu un lentivirus, adica din familia alora care dau SIDA :)[daca tot e cu sensuri oculte :mrgreen: ].

  ps. si totusi, daca englezul nu exista, in povestea asta asa misto scrisa?

  Reply
 10. Leon cel Treaz

  @nedo,

  haios Cheb Mami Viens Habibi. Dar caii nu zic nimic? Opinia lor, in acest moment insemnat pentru tara, crucial pentru popor si capital pentru omenire, este extrem, extrem de importanta.

  Reply
 11. Guta Yodda

  ziaristii, adica beduini, vor veni in fiecare an sa lase o semnatura la acest monument, in semn de omagiu si de mare cinste. o semnatura pe termen nelimitat cu asigurare medicala si spirituala

  o las asa, sa nu devin enervant, saru'mana nea Leoane pentru text si limpezime

  nedo, spune-mi ca esti mandru de conduita mea exemplara, comentez si spun sarutmana in acelasi timp, fara sa-i spun autorului ca il iubesc.

  Reply
 12. Leon cel Treaz

  @Guta Yodda,

  inainte de a capia de deshidratare, unul dintre cai ii face un pustiu de bine englezului s-i invita in spinarea sa. Englezul se catara pe cal, iar calul se ridica pe cricul sau personal, se ridica, se ridica, se ridica, pana unde amandoi mor asfixiati din cauza lipsei de oxigen si a deshidratarii absolute.

  Din toata afacerea sau ma rog, din tot acest miraj ramane statuia ecvestra a unui englez mort in desert: monumentul englezului necunoscut care a crezut ca-i va mantui pe beduini, se va mantui pe sine de pacate si va salva lumea.

  Reply
 13. Guta Yodda

  ma intreb cate injuraturi si telenovele am ratat, spre ghinionul meu, pe vremea cand nu existau blogurile. acum rasufla toti intr-o postare cu rol explicativ ,vezi doamne. catavancu a devenit zilele trecute subiect pentru catavencu. astfel, avand in vedere ca englezul este in desert si a fost criza, a plouat putin anul acesta, putem interpreta parabola si privind-o ca pe un miraj, in care un beduin este convins sa se calareasca pe sine pana la palmier, in timp ce un alt beduin este convins sa se calareasca pe sine pana la palmier. englezul, draga nedo, cred ca are halucinatii din cele mai interesante. beduinul, tot datorita lipsei acute a unui izvor limpede si racoritor, are impresia ca vorbeste singur si in cele din urma nimeni nu alearga si toti mor deshidratati de la atatea flegme aruncate in desert.

  Reply
 14. Guta Yodda

  saru'mana, saru'mana,saru'mana

  nedo, acum ca am fost baiat cuminte vrei sa mai ma injuri nitel de mama, vreau sa fiu iar furios, ca sa fiu mai productiv. aseara am fost destul de inspirat. deaia te-am lasat singur.

  Reply
 15. Leon cel Treaz

  @zexe,

  i-am raspuns lui Guda Yodda: englezul este SOV care se distreaza ca un magician: face imaginarul sa devina real; pe o guinee neimpozabila, adaug eu acuma, daca m-ai provocat.

  Reply
 16. zexe

  Un text bun, un banc cu valoare de pilda, o asociere inspirata, dar tot n-ai explicat cine este englezul cu pricina si daca guieneea cu pricina era impozabila 🙂

  Reply
 17. Leon cel Treaz

  @Guta Yodda,

  da, in istorioara, el este englezul care se distreaza ca un magician: face imaginarul sa devina real.

  Reply
 18. Guta Yodda

  sunt paranoic, credeam ca ma faci lenes pentru ca nu dau palme la spatele murgilor astora care au plecat sau celor care au ramas, ma gadeam la creanga, oricum nu prea are sens ce am zis acum. sa inteleg ca sov e englez ? 🙂

  Reply
 19. DespinaVestea

  @Marius

  Plasmidele au cromozomi?

  Daca da, sunt deci rude de sange

  Cine face ziarul : patronul sau plasmida?

  Reply
 20. Leon cel Treaz

  @parafaragaramus,

  am pornit de la premisa ca in desert pietrele sunt mai insufletite decat copacii. In jurul unui "betil" sau "betel" (casa zeului) puteai sa inalti un templu. Betilii sunt niste pietre alungite infipte in nisip.

  Reply
 21. Guta Yodda

  o alta problema a beduinilor mioritici e ca au trebuit sa-si muiasca murgii unul altuia inainte de cursa. cine vorbeste? o simpla bala care se intinde pe degetul aratator cand schimba pagina la catavencu, adica academia catavencu.

  Reply
 22. Nea

  Şi poate aşa vom câştiga de data asta noi, cititorii, uşor plictisiţi de cei care simţeau că izmenele de pe ei sunt din bronz, ca la statui.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *