Curca, parapsihologia și ghilotina

Mircea Geoană are o problemă. De fapt, are două probleme. Va trebui să predea cele două gestiuni, de președinte al Senatului și de lider al PSD și să lase cheile la rastel. Groapa și-a săpat-o singur. De fapt, primul metru și jumătate de groapă. Cealaltă jumătate i-a scobit-o Mihaeladragostea. Au avut amândoi un delir violet, pe care l-au descris la tv în direct și la o oră de maximă audiență. Ea a făcut-o cu lux de amănunte. A fost un bonus la redarea lui sau ceva în genul ăsta. Povestea ei, despre forța care a lăsat-o fără vlagă, i-a supt sângele din obraji și i-a înmuiat picioarele a fost un horror de zile mari. Stătea resemnată ca curca-n lemne și-și depăna amintirile ca de pe o altă planetă sau scoase parcă din hruba unei cotoroanțe licențiată în datul cu ghiocul, istorisea cu vocea perită și depăna, și tresărea și retrăia scena acea în care paranormalii i-au furat energia. Mi-am amintit instantaneu de Țugulea, eroul lui Petre Ispirescu, căruia i-a furat zmeoiaca vinele de la picioare și l-a lăsat lat în mijlocul uliței. |n copilărie, cel mai milă mi-a fost întotdeauna de Țugulea. Mi-l imaginam ca pe o mașinuță căreia îi scoți bateriile. M-am întrebat, auzind-o pe Mihaeladragosteamea: oare soții Geoană sunt o reîncarnare a lui Țugulea? Sub formă de roboțel, căruia i-au supt energia paranormalii? Dar nu despre România lui Geoană sau a lui Petre Ispirescu, halucinantă, ireală și parapsihologică vreau să fac vorbire, ci despre ce n-a suflat Mihaeladragosteamea, când a ieșit la vorbitor pe Antene.

Mihaeladragosteamea nu a încetat să se plângă de starea materială deplorabilă în care se află familia Geoană. De faptul că n-a posedat niciodată o locuință proprie, fără să aducă în discuție că soțul dumisale se comportă ca un nomenclaturist educat în valorile vechii școli comuniste, după convingerea că un demnitar este ales pe vecie. Că demnitarul se află în proprietatea eternă a statului. Că statul este obligat să îi poarte de grijă. Că una dintre cele mai importante obligații ale demnitarului față de stat, este să-și asume condiția de cadru de serviciu și să accepte cu o eroică resemnare, posibilitatea ca statul să-l rotească, exact ca pe-un vultur semeț pe deasupra palatelor puterii, dintr-o funcție într-alta și dintr-un serai într-altul. Că statul îl cuibărește pe demnitar în adăposturile sale ca niște utere-marsupii, destinate exclusiv feților lui cei descurcăreți și șmecheri. Că de pildă, pe Mircea Geoană statul îl culcă în paturile de puf ale nomenclaturii de 24 de ani. Că înainte ca Mihaeladragosteamea să ajungă purtătorul de cuvânt al proverbialei sărăcii a familiei Geoană, Mircea a apucat să se laude într-o emisiune la radio, cu condiția de cloșar (homeless – n.r.) de lux la stat, la care nu părea dispus să renunțe nici când va fi fost să ajungă președinte. Pentru alteța sa, funcția de președinte la care a aspirat cu atâta ardoare, ar fi trebuit să fie o rotire firească din cea de șef al Senatului.

Geoană și-a programat legăturile cu statul, exact ca o femelă de mamifer cu conștiință superioară și IQ-ul mare, care și-a planificat sarcina. A renunțat la statutul de membru al CSAT, declarând că va participa peste câteva luni la ședințele consiliului, dar într-o cu totul altă calitate, cea de președinte al statului. La un moment dat, când țara a încăput pe mâna liberalilor, forțat de împrejurări – a se citi strâns cu ușa –, Geoană era cât pe-aci să-și achiziționeze o locuință, mai ales că în declarația sa de avere, presa a descoperit o sumă de câteva sute de mii de dolari, ce păreau că zac acolo fără nicio utilitate precisă. Nu-i face nicio plăcere să-și aducă aminte de zilele acelea, pe care a apucat să le evoce totuși, vorbind cu silă despre creditul ipotecar și criza financiară, ca despre niște orori capitaliste. N-a mai fost nevoie să-și termine casa, căci statul-mamă l-a rotit la Senat, mutându-l într-o vilă pe măsura rangului. Din uterul imobiliar în care locuiește la stat, Geoană a promis să dea poporului, mii de locuințe.

Astăzi, portavocea sărăciei sale ilustre, Mihaeladragosteamea, aduce suferințele familiei Geoană în platoul Antenelor, le dă contur electoral (la PSD urmează alegeri sângeroase), storcând lacrimi de emoție în auditoriul mai slab de înger. Ca de obicei, adevărul este profan, nesimțit, fără cei șapte ani de acasă, stă răscrăcănat undeva la mijloc, nu ține cont de sclifoseli, nu se încurcă în amănunte și calcă peste cadavre: da, familia Geoană are probleme financiare insurmontabile. Da, familia Geoană s-a împrumutat nesăbuit, ca să-și asigurare succesul în alegeri, după adagiul: fii bancher generos cu mine, ca să fiu președinte mărinimos cu tine. Da, familia Geoană a primit purcoaie de bani de la grupurile de interese, în speranța că dacă va aburca în șaua demnității supreme, va distribui funcții și ranguri, direct proporțional cu unghiul de deschidere a pungii sponsorilor. Da, eșecul a adus după sine scadența, și creditorii îi împing acum pe Mircea și pe Mihaela Geoană la scenarii hollywoodiene, dintre cele mai stranii. Da, familia Geoană rescrie poveștile nemuritoare ale lui Petre Ispirescu. Da, deasupra grumajilor de curcă plouată ai lui Mircea Geoană spânzură sabia lui Damocles. Da, în penajul gâtului său zugrumat de spaimă s-a insinuat lama fierului ghilotinei Biroului Permanent Național al PSD. Și, în atari împrejurări, nu-i așa că o poveste nemuritoare, precum cea de la deal, cu agenți psihotronici și factori psi care i-au furat victoria lui Mircică, îți rupe sufletul și poate aduce în discuție iertarea datoriilor? Nu-i așa, că din milă creștinească, activul PSD sau, mai degrabă, aripioara care i-a mai rămas fidelă lui Mircică, puful penei din vârful aripioarei, i-ar mai îngădui să rămână măcar vicepreședinte al PSD? Cu condiția să i se ia președinția partidului? Ba, până și pe cea a Senatului?

Facebook Comments

72 Comments Curca, parapsihologia și ghilotina

 1. Leon cel Treaz

  @

  in campanie s-a discutat despre proprietatile din America ale lui Prosto. N-a iesit niciun scandal. Daca dovezile ar fi fost beton, apareau in presa. Mai exista un culoar necontrolat de moguli (OTV, Etno TV, Curentul, Hotnews – poate cel mai important ).

  Reply
 2. gab

  Ca s-o contrazic pe d-na Mihaela care " nu a încetat să se plângă de starea materială deplorabilă în care se află familia Geoană", va rog sa dati un search pe Peoplefinder.com si veti afla ca figureaza ca proprietari in :

  Washington, DC, New York, NY, Forest Hills, NY si Roslyn Heights, NY . In washington DC figureaza Mircea Dan Geoana si Mihaela Geoana, iar la restul Mircea D Geoana. In baza de date exista informatii relativ la average income si average value pt proprietari, respectiv proprietati.

  Reply
 3. Pataphyl

  Max, să nu mă pierd în fabulații. Pentru mine ești ok, cred că am învățat peste decenii diferența între ticăloși și păcătoși, ultimii au șansa de a fi doar temporari. Fool me once – shame on you, fool me twice – shame on me.

  Be good! 🙂

  Reply
 4. Leon cel Treaz

  @

  doamna, era doar traducerea in rusa a citatului din "Pride & Prejudice". Nu stiu ruseste. Stie googlev googlevici pentru toata lumea.

  Reply
 5. Yeba

  "Domnule, te-am rugat sa fii bun si sa nu mai spui vorba asta!"

  (i.e. cu Djuna, daca tot interpretati negativ violet light asta; dar ataca numai geonei, tiranu' n-a acuzat simptome). Daca ati scris magarii, a fost timp pierdut, ca nu stiu ruseste.

  Deci citatul celalalt e din "Pride and Prejudice" si e si sincer pe deasupra.

  Reply
 6. Leon cel Treaz

  @

  daca e un citat din Djuna Davitashvili sau Albert Ignatenko cred ca ar trebi sa sune asa: "Я прошу прощения, ответила … отворачиваясь с насмешкой. Извините за вмешательство. – Это был любезно значит".

  Reply
 7. Leon cel Treaz

  @

  instinct tells me that. Nu am nevoie de alte evidente. Ascultati-i pe oamenii aceia. Au atata dreptate.

  Reply
 8. mece

  despre flacără, cu umor, şi Cristian Ghinea:
  http://www.romanialibera.ro/opinii-comentarii/a17

  eu, în viitor, în loc de alegeri, aştept o confruntare cu scântei, flacără la flacără: flacăra violetă vs. cenaclul flacăra. va fi şi mai ieftin, şi mai spectaculos. televiziunie vor face rating, deci bani din publicitate, deci se salveaza piata media, pe de alta parte bugetul statului va rămâne intact. bugetarii nu vor mai fi concediati. consumul va creste. duduia Economia va dudui din nou. 🙂

  Reply
 9. Nemo

  @Yeba: nu am citit niciodata la "alaltu'". ..daca tot stiam ce au sa spuna 😆

  si b) @ era pt amandoi, prb.

  @turnator: sefu', fii antena la diferentiale, deci si prin urmare:

  1. ziarist Chireac/SRS vs ziarist Ivanciuc.

  2. din postura de "legiuitor"(adica parlamentar romanesc, in traducere) diversi fosti securisti pot sa-ti tranteasca niste legi de sa te doara mintea, vezi-l pe Voiculescu. atunci te afecteaza "direct".

  ce scrie Ivanciuc, SRS, Chireac te poate afecta indirect, daca esti sensibil la violet.

  asa incat, normal e sa-i scanezi p'aia mai tare ca pe ziaristi si ar fi fost buna o perioada de "purgatoriu". aia nu fuse si se duse deja, a quoi bon?

  Oricum, romanii sunt un popor de lasi, de comunisti si de securisti; de aia trebuie umblat la diferentiale. Eu cred ca si Basescu a fost securist; da stii cum, tot asa, un securist "gainar", mai dadea o dare de seama despre curvele din Amsterdam, mai despre transportul cu petrol al dusmanului capitalist, etc.

  Mona Musca a dat legi bune, s-a reabilitat, dar poza in campioana dreptatii(mai ales ca n-a fost nici Purgatoriul de care pomeneam mai sus); in schimb, n-a recunoscut niciodata nimic, pana si in ultima clipa a gestionat prost, trebuia sa fie "barbat" 🙂 sa recunoasca: "da dom'le, am gresit, asta este!". Tot nuantat: Mona Musca s-a bagat la secu' pt avantaje pe scara sociala. Ivanciuc a fost nitzel santajat; (i-a si convenit, nu-i vorba). Dar nu era santaj absolut, ca la Carol Sebastian, de exemplu.

  In plus, dintre toti astia, Ivanciuc se pare ca si-a recunoscut vina din 95'. am zis ca-i vraja, dar nu, omul chiar a avut intentia sa-si publice dosarul.

  astea toate sunt "nuantze", nu x, y, z (nu argumente de dupa cires).

  asta o spun eu, care am avut ambii bunici si tatal "detinuti politici".

  ps. scuze pt stilul "neprotocolar", dar eu scriu pe net ca sa ma relaxez, mai expun cate o teza, da' stii cum…? e asa, ca articolele astora de la blogary: le citesti bine, nu, la fel de bine.

  Reply
 10. Yeba

  @Leon: a' ye ta'kin' with me? Pai te rog sa fii atent, ca acusica apare un domn sa-mi atraga atentia ca precis n-am citit decit 3 prefetze. Cum sa nu stiu ca alea din '95 erau anchete si dupa 2006, opinii ?!

  Reiau: "…opiniile platite de alalaltu' la 100 de cuvinte sunt scrise categoric mai slab".

  Reply
 11. turnator

  @nemo

  Adica ce inseamna diferentiat, daca omul (turnatorul) are o pozitie politica, trebuie inlaturat, iar daca nu, nu? Ivanciuc e (era, ma rog) o figura publica, un jurnalist la o publicatie foarte cunoscuta…ce mi se pare mie ilogic e ca aici se promoveaza niste x valori, dar printre autori sint unii cu Y valori, ecuatie in care Y e total opus lui X, daca intelegi ce vreau sa zic..dar ma rog, sigur ca atunci cand vrei neaparat sa aperi ceva, spui orice, te inteleg, si eu as face la fel…

  Iar @florin cojocariu, numa pe mine m-ai gasit sa-mi devoalez numele adevarat? De exemplu, pe Nemo nu cred ca-l cheama Nemo-n buletin, de ce nu-i zici si lui? Aaaa, le zici doar alora cu pareri contrare..

  Si da, am citit regulile de comentare…concluzia e ca "acceptam numai comentariile care ne convin, daca noi avem chef sa-l includem pe Ivanciuc la autori, nu te intereseaza pe tine, daca nu-ti convine, poti sa comentezi in alta parte"…

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @turnator: “acceptam numai comentariile care ne convin" – fals si asta e evident, ca dovada ca nu ti-a sters nimeni truismele. "daca noi avem chef sa-l includem pe Ivanciuc la autori, nu te intereseaza pe tine, daca nu-ti convine, poti sa comentezi in alta parte” – corect. Tu crezi ca aici voteaza cine trece pe strada daca unul sau altul sint buni de colaboratori? Mai sint unii care fac presiuni surprinzator de tenace sa renuntam la colaborarea cu Ivanciuc. Altii ne ameninta voalat. As spune ca mai degraba inchizitia asta subita, intoleranta si cu accente maniacale impotriva lui Ivanciuc are un aer de epurare proletcultista si tinde sa devina ticaloasa pentru ca cere nedreptatea in numele dreptatii. Noi nu sintem procuratura, nici nu dam certificate morale. Ivancuc isi duce crucea lui si are cui da socoteala. Daca ne place Ivanciuc, il chemam sa scrie la noi. Daca tie nu-ti place "poti sa comentezi in alta parte", cum bine ai spus.

   Reply
 12. Leon cel Treaz

  @

  cred ca e vorba de dialecte diferite. Alea din '95 erau anchete. Ala era un sport la moda. Astea de dupa 2006 sunt opinii. Datul cu parerea e ultimul sport de masa.

  Reply
 13. Nemo

  #44 comment:

  dan-andronic 26-Oct-2006 08:14

  O mica rectificare. Cand am refuzat, in 1995, sa publicam in EVZ dosarul de informator al lui Corneliu Ivanciuc, a fost nu pentru ca nu era un personaj interesant, ci pentru ca n/am vrut sa facem jocul lui Magureanu. Ivanciuc era extrem de interesant pe vremea aia, atat ca ziarist cat si ca reprezentant al catavencilor, iar saptamanalul era mult mai bun si mai penetrant.

  Cornel poate fi judecat in fel si chip, dar a refuzat de fiecare data sa dea curs santajelor de la SRI, Cotroceni, MApN. Iar catavencii i-au tinut spatele.

  http://www.cotidianul.ro/cornel_ivanciuc_am_turna

  Reply
 14. Nemo

  incepe sa fie obositor sa tot explici unuia si altuia ca trebuie sa judeci diferentiat, sa gandesti cu nuante (macar sa gandesti).

  1. functie de conducere a statului vs lipsa functie, pe cont propriu (ziarist de ex).

  : daca a fost turnator, securist, etc, nu prea mai are dreptul moral sa fii "lider" parlamentar, sa dai lectii de morala, etc. (De aia oscilez in ce-o priveste pe Mona Musca, c-a umblat cu cioara vopsita pana in ultimul ceas).

  2. chiar si daca a umblat cu cioara vopsita, trebuie cantarit ce-a facut "dupa", daca s-a reabilitat, daca a facut ceva moral, etc, etc. Aici se vine cu exemple gen Voiculescu, Chireac, etc.

  Ivanciuc nu s-a bagat sa fie lider moral, traieste pe barba lui(si in cazul asta se poate accepta pana si un mercenariat, "da dom'le, scriu ca sunt platit la 100 de cuvinte pt ala sau alaltu' "). Nu ti se baga pe gat sa citesti ce scrie, etc. Inca nu a aparut nimic pe piata cu Ivanciuc santajand diversi(Chireac, SRS), in concluzie..kakaia problema?

  Eu intrevad numai una singura: nu vreau sa citesc justificari penibile :mrgreen:

  *un pic de cenusa+purgatoriu nu strica niciodata 🙂

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @turnator: ah, ce surpriza! cum am putut fi atit de orbi! 1. ca veni vorba de turnatori, ai putea sa te indignezi fara pseudonim? 2. s-a mai raspuns la tema asta, citeste regulile pentru comentarii.

   Reply
 15. parafaragaramus

  Nu.

  As dori sa fiti putin mai constructiv. Nu va intrece nimeni in a farma, in a surpa, poate e timpul si de-o grinda, d-un buiandrug.

  Sau nu.

  Aura mea violeta se innegureaza cand va citesc.

  Umorul trebuie sa lase loc pentru vindecare, cred. Iarasi, ca sa construiesti, trebuie sa faci curat. Numai ca nu m-am prins unde vreti sa faceti curat, in curtea cui.

  Poate ca sunteti prea "tare" pentru gustul meu.

  Reply
 16. Leon cel Treaz

  @parafaragaramus

  e o sugestie sa le antologhez? sa transform futilitatea in eternitate? asa cum au facut-o CTP, Robert Turcescu, Ion Cristoiu, Lucian Mandruta, Andrei Gheorghe? Oh, nu. sa ramana efemeride.

  Reply
 17. Leon cel Treaz

  @

  Homo lacrimans, plorans. Homo ridens. Homo hilaritate et aequitate animi utens, homo. „humoricus“. Homo subridens. Crisiti Diaconescu non ridens. Cristi Diaconescu lacrimans, plorans.

  Reply
 18. gabhry_el

  De ce nu candidează singura flacără care se poate bate cu flacăra violet: însăşi flacăra roşie, ultima pe listă, de la coadă – sau coccsis- cu voia dvs., Ion Iliescu?

  Reply
 19. Leon cel Treaz

  @Bleen, Ponta este mana moarta a lui Bombo;

  @gabhry_el, Cristi Diaconescu e leguma; e instabil psihic si emotional; plange din nimic, da cu capul in pereti etc. Parapsihologii l-au golit de continut inca de anul trecut din iunie, cand a candidat la locale; din el n-a mai ramas decat o carcasa, ca la macelarie: vindem carcase de oaie, pretul negociabil.

  Reply
 20. gabhry_el

  shandramawa n-o să se ducă în nirvana: o să se mai păcălească o dată, cu "Cristi" Diaconescu, o altă iluzie a mayei, puţin – foarte puţin – mai consistentă decît Mirceadragosteaei.

  Reply
 21. Leon cel Treaz

  @

  cu Bombo shandramawa se duce dreq definitiv;

  cu Hrebe shandramawa se duce dreq definitiv;

  cu Manivela shandramawa se duce dreq definitiv;

  cu Diaconescu shandramawa o sa mai aiba putin ca sa se duca dreq definitiv;

  Ponta e o iluzie karmica. pe care a luat-o dreq definitiv.

  Reply
 22. gabhry_el

  se vede treaba că Sahasrara e baza, nu Muladhara

  de aia stau unii în cap

  oricum, Prostănacului nu i-ar fi folosit nici şmecheria asta: tot cu curu' ar fi gîndit

  Reply
 23. Leon cel Treaz

  @gabhry_el,

  a gandit cu ceacra coccisului (मूलाधार, Mūlādhāra) cand s-a dus la Våntu.

  Reply
 24. Leon cel Treaz

  @gabhry_el

  Crucea Rosie a fost, este si va fi vampirizata, nu ghilotinata. E o afacere cu vampiri, pentru vampiri. Apelul doamnei Kurka adresat poporului roman de a-si dona sangele (poporul nu se mai lasa supt de oricine) face parte din retorica tipica a vamopirilor.

  Reply
 25. gabhry_el

  Leon cel Treaz

  Mircea Geoană nu poate fi ghilotinat. E imposibil.

  Ce să i se pună pe ghilotină?

  Decapitarea lui va avea loc astfel: cînd o să vrea să se (re)aşeze, i se va trage scaunul de sub el.

  Reply
 26. Leon cel Treaz

  @Vioreaua

  ala pe care i l-a zis Laszlo lu' Gheorghe? Curca tau muncat porumbele la mine? Curca al tau nu are nimeni mai rele?

  Reply
 27. Leon cel Treaz

  @flash,

  ce sa facem? facem si noi ce putem, p-aici pa langa casa omului, ca atat am invatat si mai mult nu ne duce capul.

  Reply
 28. flash

  max, ce naiba ma, esti enervant, nu te pot contrazice pe niciunde. dupa ce faci tomografia impecabila a familiei violet, ce ar mai fi de adaugat? scrie si tu ceva pentru care sa-ti poata sari omu' la beregata. la lucrarea de mai sus, nici fanii cei mai indirjiti ai lui fat-frumos din dabuleni, daca vor fi fiind, nu-si pot gasi cuvinte. cum vrei sa provoci dezbateri cu axiome d-astea?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *