De ce nu convinge ARD. Cele doua discursuri

ARD are două direcții de discurs care se bat cap în cap și derutează alegătorii:

  1. USL este răul absolut, puternic și fioros, unit și solid în decizia sa de a distuge democrația și statul de drept, voi trebuie să faceți tot posibilul ca USL să nu cîștige alegerile, trebuie să ne votați pe noi, nu aveți de ales, noi sîntem unica speranță împotriva USL-ului
  2. USL e șubred, este mult mai slab decît pare, e în pragul colapsului, liderii se sapă reciproc, partidele componente abia așteaptă să se despartă iar noi să venim la guvernare alături de unul dintre ele, preferabil PNL, că e ”de dreapta”

Avem aici cîteva perechi de contradicții:

  • USL este răul absolut ♦ noi ne aliem cu jumătate din USL (culmea, chiar cu partea mai radicală și mai extremistă, așa cum s-a văzut)
  • USL este răul absolut, negru smoală, puternic, decis și unit în dorința sa de a distruge democrația ♦ USL este slab, ros de indecizie și certuri interne, împărțit în bunicei și nu foarte răi, cu nuanțe și griuri
  • ARD este unica alternativă la USL, este singura forță politică frecventabilă, alegeți: noi ori ei ♦ ARD se va alia cu o parte a USL-ului (nu se știe bine cu care, de unde reiese că se poate alia cu oricare parte, că toate părțile USL-ului sînt frecventabile), ARD nu este o alternativă la USL, este un adaos, alegeți: noi și ei
  • tonalitatea: radicală, definitivă, catastrofistă, inflexibilă ♦ împăciuitoare, insinuantă, aluzivă, flexibilă

Primul discurs vorbește despre alegători, despre ce trebuie să facă ei și care sînt alegerile lor. Pe scurt, alegătorii nu au de ales, trebuie să se sacrifice, ei poartă responsabilitatea și vinovăția, sînt puși în fața unor decizii cu efect definitiv și cu potențial catastrofist. Pentru alegători nu există ieșire și alternative. Universul alegătorilor este unul apocaliptic, cu rîuri de sînge și nori de catran, iar la poarta sa se află Fiara, care, din vina alegătorilor, va prîjoli și însîngera totul.

Al doilea discurs vorbește despre ARD, despre ce i se va întîmpla ARD-ului, despre cum ARD-ul va fi ales. ARD-ul nu numai că are de ales între diferitele facțiuni frecventabile ale USL (adică toate), ba mai mult, ARD nici nu va trebui să facă vreun efort, să aleagă. ARD va fi ales de una, două sau mai multe dintre diferitele facțiuni frecventabile ale USL-ului. ARD-ul are o mulțime de ieșiri și alternative și toate oportunitățile i se lăfăie în față. Universul ARD-ului e un bazar în care mișună băieți joviali și de treabă, boieri cu suflet mare și negustori dispuși să se tocmească. Fiara din povestea alegătorilor aici se transformă într-o gașcă de petrecăreți bonomi, gata oricînd să te invite la masa lor.

Mesajul ARD sună cam așa: uitați, vine uraganul, ce bine, îmi udă și mie florile.

Ce să înțeleagă bieții alegători din asta? Că e rău? Sau că e binișor? Să se aștepte la ce e mai rău sau să scoată grătarul și berea?

La aceste discursuri care se anulează reciproc, ARD adaugă lipsa sa de ofertă, menită să le sugereze alegătorilor că nu dorește să fie o alternativă la USL, ci un adaos, o remorcă a USL-ului.

Oferta USL:

  1. USL are un proiect politic, o alianță politică, înregistrată la Tribunal, are un viitor politic asumat oficial
  2. USL are un proiect guvernamental, un candidat la funcția de premier
  3. USL are un proiect prezidențial, un candidat la funcția de președinte
  4. USL are intenția de a modifica Constituția (că proiect nu poate fi numit)
  5. USL are intenția de a guverna  și un scenariu de guvernare a țării credibil, realizabil, o promisiune de viitor imaginabilă

Oferta ARD:

  1. ARD nu are un proiect politic, este doar o listă comună pe care 3 partide participă la alegeri, înregistrată la BEC, o listă care își pierde valaibiliatea a doua zi după alegeri, nu are un viitor politic asumat oficial și nici măcar sugerat
  2. ARD nu are un proiect guvernamental, nu are un candidat la funcția de premier
  3. ARD nu are un proiect prezidențial, un candidat la funcția de președinte
  4. ARD nu are un proiect constituțional și nu i se cunosc intențiile în ceea ce privește Constituția
  5. ARD nu are un scenariu de guvernare a țării, și nici măcar nu i se cunosc intențiile, nu are nici o promisiune de viitor

Știm că USL vrea să conducă țara cu Crin Antonescu președinte, Victor Ponta premier, știm că dorește să guverneze, știm că are un scenariu realizabil de formare a majorității parlamentare, știm că vrea să schimbe un regim, să schimbe Constituția, că are un proiect politic de viitor, cu alianțe asumate și oficializate juridic, cu obiective pe termen lung. USL are doi dușmani împotriva cărora luptă și cu care exclude orice înțelegere: Traian Băsescu și PDL. USL se definește ca alternativă la regimul Băsescu-PDL. Nu ne trebuie multă imaginație ca să-i vedem pe USL la putere în următorii 2, 4 sau 10 ani.

Nu știm cu cine vrea să conducă țara ARD, nici măcar nu știm dacă vrea s-o conducă, dacă e interesat să guverneze, nu știm care este scenariul său de formare a majorității și dacă un asemenea scenariu este realizabil, nu știm care îi sînt opiniile și intențiile față de actualul sistem politic, nu are un proiect politic de viitor, nu are alianțe asumate și oficializate juridic și nu are obiective nici măcar pe termen scurt și foarte scurt, darămite pe termen mediu și lung. ARD nu are dușmani și nu exclude nimic. Are doar viitori stăpîni. ARD are doar o tăcere care vrea să acopere orice posibilitate și care se vrea o rugăminte către USL. Nu știm ce va face ARD mîine darămite să ne-o imaginăm guvernînd 2, 4 sau 10 ani.

ARD e maidanezul care dă din coadă după toți trecătorii, sperînd să-și găsească stăpîn. Nu latră de teamă să nu sperie vreun potențial stăpîn.

ARD le cere alegătorilor votul din poziția de partid-balama, un vis mai vechi al actualei conduceri a PDL. ARD promite alianțe în genunchi, nu luptă, înțelegeri pe sub masă, nu proiecte politice de viitor.

ARD vrea să votăm pentru ca USL să nu aibă majoritatea absolută în Parlament. Ok, și dacă USL nu va avea majoritatea absolută în Parlament, ce se va întîmpla? O majoritate trebuie să existe, cum va arăta aceasta? Dacă USL are 48% din mandate, vor forma PDL, PNȚcd, PFC o majoritate împreună cu PPDD și UDMR?

Dacă USL oricum se va sparge și PDL, PNȚcd și PFC se vor descurca la masa negocierilr, de ce ar mai fi o miză scorul USL? Dacă USL e ca și rupt în două sau mai multe, de ce ne mai interesează scorul său? De ce ne mai interesează că USL va avea 47% sau 54% cînd de fapt PSD va avea 23% sau 27% și PNL 18% sau 20%?

Dacă totul se va rezolva la sau pe sub masa negocierilor, la mica înțelegere și clasa politică e o paletă de griuri, toate acceptabile, de ce alegerile ne sînt prezentate ca o decizie de viață și de moarte între negru și alb?

Admit că venirea la putere a USL va avea efecte catastrofale (deși nu această venire la putere va avea astfel de efecte, ci cea de la prezidențialele din 2013 sau 2014). Cum vrea ARD să oprească venirea la putere  a USL? Care este scenariul? Are unul? Este non-combatul soluția prin care ARD dorește să împiedice venirea la putere a USL?

Dacă USL se rupe, cum ni s-a explicat, și PSD sau PNL (cu sau fără PC?) se unește cu PDL, care este scenariul pentru perioada 2012-2014? Ce plan au cei de la PDL? Pe cine vor susține pentru funcția de premier? Dar pentru cea de președinte? Cum își propune PDL, după o guvernare în alianță cu unul dintre cele două partide, în plină criză, să abordeze și să cîștige alegerile prezidențiale?

Ce oferă PDL potențialilor săi parteneri din USL? Ce nu reușesc să-și ofere ei reciproc în cadrul USL astfel încît să fie nevoiți să apeleze la PDL? De ce s-ar rupe USL și de ce PNL sau PSD ar prefera USL-ului o alianță cu PDL?

USL este o alternativă. Bună, rea, acceptabilă sau catastrofală, este o alternativă, un proiect, un scenariu imaginabil și realizabil. ARD este doar o lungă tăcere, întreruptă din cînd în cînd din două discursuri contradictorii și deci necredibile. ARD este o gaură neagră, o necunoscută, un drum înfundat. Nici măcar nu este. Căci noi vorbim despre ARD ca despre o formațiune politică iar ARD NU este o formațiune politică. ARD sînt 3 formațiuni politice care participă pe liste comune la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

Dacă ARD nu vine cu un proiect politic, un proiect constituțional, un proiect prezidențial, un proiect guvernamental, o politică de alianțe clară și un scenariu credibil pentru viitor și nu renunță la cele două discursuri contradictorii, nu are nici cea mai mică șansă de a convinge electoratul. Pentru liderii ARD nu va fi o catastrofă, căci toți și-au aranjat viitorul în Parlament. Însă pentru România va fi o catastrofă. Nu atît pierderea alegerilor parlamentare din 9 decembrie, cît pierderea alegerilor prezidențiale.

UPDATE. 23 din cei 36 de candidați respinși de Comisia Macovei vor candida totuși, a decis, pesta capul Comisiei, conducerea PDL. Aceasta e cea mai notabilă întîmplare a toamnei cu ARD: a făcut niște reguli și s-a căcat în ele. S-a căcat în ele din principiu, evident.

Monica Macovei a votat împotriva a 94 de candidați de pe listele ARD. 81 dintre ei candidează.

Facebook Comments

37 Comments De ce nu convinge ARD. Cele doua discursuri

  1. Pingback: Analiza unui dezastru, înainte de a se întîmpla | Blogary

  2. Pingback: Hitler, antinazistul. Stalin, anticomunistul. Blaga si Crin, impreuna pentru statul de drept. | Blogary

  3. ribelalu

    Pana acum credeam ca singurul politician cu cojones din tara asta este Basescu. De la un timp a mai aparut unul: DDD care da clasa la toti pacalicii astia care vor functii in stat. Culmea este ca pe DDD il cam doare la basca daca intra sau nu in parlament.

    Reply
  4. oglinjoara

    Trocul vicios în care suntem prinşi.
    Poporul îşi delegă, mai bine zis îşi vând aleşilor lor, responsabilitatea şi slăbiciunile în schimbul asigurării condiţiilor minime de trai.
    Aleşii, conducătorii, clasa politică, fac pe plac poporului în schimbul asigurării imunităţii pentru jaful lor local/naţional, adică pentru prăduirea poporului însuşi.
    Există o complicitate a iresponsabilităţii fatală: nici aleşii şi nici poporul nu vor să se vindece de această boală – folosul necuvenit, nemuncit, nemeritat, ca să nu zic HOŢIA.

    Reply
  5. oglinjoara

    De ce ne mai mirăm de destinul ţării noastre?
    Acum se vede foarte bine de ce n-am evoluat, ce ne-a ţinut în urmă.
    Şi nu e faptul că am fost întotdeauna între imperii. Chiar dacă am admite că încă mai suntem – deşi aparţinem deja Uniunii Europene – nu asta e decisiv pentru băltirea şi putreziciunea societăţii româneşti.
    Doar aleşii, reprezentanţii poporului n-ar putea să-şi facă mendrele nestingheriţi, dacă n-ar fi şi un popor care să le tolereze năravurile pentru că el însuşi le are.

    Reply
  6. Yeba

    De biletele alea pt NZ se mai ocupă cineva? Că vine vara și pierdem sezonul, mi se demodează costumul de baie. 
    Ce vreau să zic? Că în 2000 CDR era spirt pe lângă ARD, avea campanie, declarații, PM și viziiblitate. Ah, mi-a picat fisa! Asta e! ARD face campanie pe partea ailalată a Terrei, în NZ, nici n-avem ce vedea de aici, trebuie să schimbăm poziția observatorului, acolo sclipește!

    Reply
    1. Nea

      Yeba În 2000, şi noi, boborul, eram spirt. Din zece tăuni, tot mai găseai 6 care să zică că nu vor comunism, securism, hoţie la drumul mare şi, din ăştia 6, 2 ştiau că cele 3 de mai sus sunt sinonime. Iliescu nu ne-a lobotomizat cu bisturiul, ci cu punga de mălai şi undele hertziene.

      Reply
  7. Nea

    Dintre toate reproşurile, cele privind faptul că ARD nu are candidat pentru premier, preşedinte şi program de guvernare sunt cele mai nedrepte. 
    Nu are, fiindcă nu-i trebuie. Ca şi cum ai urechea repetentul clasei că nu şi-a cumpărat Gazeta Matematică, pentru a se pregăti de Olimpiadă.

    Reply
    1. SimonaM

      Nea 
      Așa e. Mai bine și-ar face curaj și ne-ar anunța cum doresc să facă opoziție. Deși pentru președinte mai e un picuț de timp. Până și Nati Meir a încropit ceva, aș fi foarte dezamăgită dacă n-ar avea chiar nimic de spus pe tema asta.
      Cât despre politica de alianțe, uitați de ea. A declarat MRU că asta vom afla DUPĂ alegeri. Sus inima.

      Reply
    1. Nea

      meioza Stai liniştită, meiozo, că i-am mai votat şi pe ăia odată, în disperare de cauză. Şi, matematic, m-au dezamăgit în mandatul respectiv, câştigat şi cu votuleţul meu.

      Reply
  8. oglinjoara

    Ţara în care leii stau laolaltă cu căprioarele, lupii cu miei, hoţii şi vardiştii cu prăduiţii şi regii cu criminalii şi trădătorii de ţară: http://www.evz.ro/uploads/RTEmagicC_poza.jpg.jpg
    Cum să nu fie ăsta raiul, „Grădina Maicii Domnului”?

    Reply
  9. Alin Argeseanu

    cam da…numai ca un proiect politic articulat creste greu…si la altii, dar mai ales la noi si mai ales pe dreapta…si plecind de la datele initiale reale, nu vad nici din zona de analize propuneri realiste

    Reply
  10. Victor S. Popaliciu

    pentru ca miorita este o aberatie ilogica. Cind ARD va iesi la lupta cu adevarat atunci va convinge.

    Reply
  11. Yeba

    Off-topic, sper sa mi se ierte, sunt pe Lună, Blogary se vede mititel, n-am ochelarii etc, nu nimeresc secțiunea Chat, scriu aici că A3 citează Blogary ! (ca să demonstreze că pedeliștii sunt din straturile inferioare și/dar punând o poză cu HRP, Pleșu, Mircea Mihăieș, Sorin Ioniță și celălalt ploieștean, ăăăă, avocatu, zi-i să-i zic, baschetbalistul lui Tolontan, ăsta, dom’le, de la Dilema, Sever Voinea, că m-am enervat.)

    Reply
      1. SimonaM

        OstapB SimonaM Bocanci în gură, mai degrabă.
        Acuma na, fiecare după dotări și după puterea de-nțelegere.

        Reply
  12. Yeba

    Off-topic, sper sa mi se ierte, sunt pe Lună, Blogary se vede mititel, n-am ochelarii etc, nu nimeresc secțiunea Chat, scriu aici că A3 citează Blogary ! (ca să demonstreze că pedeliștii sunt din straturile inferioare și/dar punând o poză cu HRP, Pleșu, Mircea Mihaăieș, Sorin Ioniță și celălalt ploieștean, ăăăă, avocatu, zi-i să-i zic, baschetbalistul lui Tolontan, ăsta, dom’le, de la Dilema, Sever Voinea, că m-am enervat.)

    Reply
  13. oglinjoara

    Eu am noroc: în colegiul meu candidează PERSOANELE Gabriel Biriş şi Augustin Ofiţeru.
    Dacă erau Anca Constantinescu, Costică Canacheu, R. F. Alexandru… sau alte personaje de teapa lor, n-aveau nici o şansă.
    A vota partidul, iar nu omul e o dovadă de prostie.

    Reply
  14. Canadiana

    toti candidatii ARD pentru diaspora sunt PDL. In 2008 l-am votat pe Lubanovici, desi stiam ca renuntase la cetatienia romana, pe care si-a redobandit-o dupa 90, ca sa poata face mai usor afaceri cu textile din Romania. ei bine, anul asta, nu-l mai votez. imi bag picioarele in alegerile astea fara alegere.

    Reply
  15. Agentul Bad Ass Tweety

    păi, dacă ei nu se uită spre electorat, atunci nici electoratul nu are de ce să se uite spre ei. o să își ia voturile înregimentate de baroni, încă vreo doi-trei talibani, după care pa şi pu. le urez casă de piatră.

    Reply
  16. Bleen

    23 din cei 36 candidați care au fost respinși de Comisia Macovei vor candida totuși, fiindcă așa vor liderii PDL.
    ”Fiica angajată la cabinetul tatălui
    Deputatul PDL Neculai Rebenciuc şi-a numit fiica pe postul de consilieră la cabinetul său de deputat din Botoşani, ceea ce i-a atras votul negativ din partea comisiei. Chiar dacă îşi recunoaşte greşeala şi o regretă, nu crede că merita să fie respins. „A fost un contract pe termen limitat, de doar trei luni. ANI practic n-a mai avut ce face, pentru că expirase de mult contractul când s-au sesizat ei. D-asta m-am şi mirat că sunt pe listă”, spune Rebenciuc.Surprins de prezenţa sa pe lista neagră a fost şi fostul prefect de Bihor, Gavrilă Ghilea: „Habar nu am de ce am ajuns pe listă. Am aflat din presă. Da, am fost verificat de ANI, dar am primit undă verde”, spune Ghilea, care s-a arătat nemulţumit că nici măcar nu a fost audiat.”
    În același timp, Elenina Nicuț aproape mănîncă bătaie la Galați de la fiul unui candidat USL cu situație similară.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *