Din 1938 pina in 1948 au trecut doar zece ani

Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Lituania și Letonia au fost admise în Uniunea Europeană la 1 mai 2004 și au fost admise în Schengen la 21 decembrie 2007, adică după trei ani și șapte luni. România și Bulgaria au fost admise în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 iar în martie 2013, după șase ani și două luni, tot nu au fost admise în Schengen.

Oficialii români susțin că România a îndeplinit toate condițiile tehnice pentru a fi primită în Schengen. Condițiile tehnice se referă la controlul la frontierele externe (iar România are frontiere externe, în afară de cele aeriene și maritime, cu Serbia, Ucraina și Moldova) ale Schengen. Este vorba de legislație, proceduri, dotări tehnice.

Din păcate însă, România nu îndeplinește condiția minimală pentru intrarea în Schengen (și pentru apartenența la UE, fie vorba între noi): nu este stat de drept.

Să zicem că mîine intrăm în Schengen. Avem legi, avem proceduri, avem dotări tehnice la frontiere. Toate acestea respectă cerințele Schengen. Să ne imaginăm că doi miniștri împreună cu șefii vămilor, lideri de partid și cîțiva parlamentari pornesc o rețea de trafic de frontieră. Poate fi o afacere bănoasă. Poți să bagi toată mafia rusă în Schengen pe la Otopeni sau peste frontierele cu Ucraina și Moldova. Contra cost, evident. Om te faci. O mină de aur pentru miniștri, parlamentari, secretari de stat, lideri de partide, polițiști, procurori, judecători și, în general, cetățeni deasupra legii. Te umpli de bani fără să riști mai nimic. Beneficii maxime, costuri minime. Ce o să le facă Uniunea Europeană? Guvernul nostru, ministrul nostru de justiție, parlamentul nostru, comisiile juridice din parlamentul nostru, Curtea noastră constituțională, CSM-ul nostru, parchetele noastre, tribunalele și înalta noastră curte de casație și justiție, polițiștii și vameșii noștri trebuie să oprească flagelul traficului de frontieră cu forță de muncă, mafie, droguri și arme ex-sovietice. Uniunea Europeană nu poate decît să aibă încredere în politicienii noștri, în instituțiile noastre, în justiția noastră să prevină astfel de lucruri sau să le pună capăt dacă ele se întîmplă. ”Nu vă faceți griji, dragi europeni, aveți încredere în politicienii, administrația și justiția din România. Se va rezolva. Traficul de frontieră va fi stopat, vinovații vor fi pedepsiți și justiția își va îndeplini rolul punitiv și preventiv.”

Puneți-vă în locul germanilor sau francezilor sau olandezilor. Puneți-vă în locul oficialilor europeni.

Stai într-o vilă cu șase apartamente. Toate cele șase apartamente au ferestre exterioare iar trei dintre ele au și uși exterioare. Locatarii decid să nu-și încuie ușile interioare, accesul dintr-un apartament în altul să fie liber. Pe proprietarul unuia dintre apartamentele cu uși de acces exterioare îl cheamă Fenechiu. Ai ține descuiată ușa care leagă apartamentul tău de al lui Fenechiu?

Pînă nu vom avea stat de drept, separația puterilor în stat, justiție, miniștri, parlamentari, judecători sau funcționari care să nu fie deasupra legii, pînă cînd actorii politici nu vor dovedi că lovitura de stat nu e o opțiune și că legile și regulile democratice nu sînt facultative, pînă cînd nu vom înlocui tirania majorității și mafia cu statul de drept, nu vom intra în Schengen.

Timpul nu mai are răbdare cu noi. Dacă nu intrăm cît mai repede în Schengen și nu adoptăm euro, vom reintra în sfera de influență rusă. Sîntem în primăvara lui 1938. Cine știe ce se va întîmpla peste doi ani? Sau trei? Sau opt ani? Sau zece ani? Frontul Renașterii, Garda de Fier, 22 iunie 1940, dictatul de la Viena, războiul, Petru Groza, alegerile din ’46, Tămădău, Sighet, Aiud, Periprava, naționalizarea, colectivizarea… Din 1938 pînă în 1948 au trecut doar zece ani. Nu treizeci, nu cincizeci, nu un secol.

Facebook Comments

50 Comments Din 1938 pina in 1948 au trecut doar zece ani

  1. Bleen

    http://www.cosminalexandru.ro/2013/03/reprezentarea-inversa/
    ”M-aș mira foarte tare să nu existe o legătură directă între lovitura dată justiției în CSM pe 26 februarie și anunțul de a doua zi al pre­ședintelui Băsescu, de rămânere în politică după 2014. Spre deosebire de Emil Cons­tan­tinescu, un intelectual animat de cele mai bu­ne intenții, dar cu resurse limitate de energie și ambiție, determinarea lui Traian Băsescu de a lupta în continuare pentru transformarea României într-un stat cu mecanisme de func­ționare occidentale e salutară. Cu toate gre­șelile și inadecvările actualului președinte, vi­ziunea lui despre locul României în Europa es­te, pentru mine, net preferabilă ifoselor, im­posturii și agendei duplicitare a actualului Exe­cutiv.”

    Reply
    1. Yeba

      Bleen , cam pufos cu Milică. Milică avea resurse limitate de energie și inteligență și ambiție istorică, resursele de ambiție personală și vanitate fiindu-i realmente nelimitate. Un ratat. Consecințele au fost pe termen lung, inclusiv neaderarea din 2004.  Ilici a fost președinte că Stănoiu era la Justiție și Bărbuleasca în CSM etc.

      Reply
    2. ovidiuss

      BleenAccording to Huntington, a torn country must meet three requirements to redefine its civilizational identity. Its political and economic elite must support the move. Second, the public must be willing to accept the redefinition. Third, the elites of the civilization that the torn country is trying to join must accept the country.
      The point about torn countries: no matter how much leaders may try, they will fail. Civilization and culture die hard.

      Reply
  2. DanCanada

    Mai este o soluţie pentru intrarea în UE: să decadă Europa atît de mult
    încît boii noştri şi metodele manelist-bananiere ale României să pară
    ceva normal. Exemple: Grecia, Italia cu noul lor clovn. Calea asta mi se
    pare mai realizabilă decît să devină România cu adevărat stat de drept.

    Reply
  3. crisuadi

    Berangher e misto . De ce comenteaza asa de rar pe Blogary ? Din discutiile cu el ne clarificam si mai mult , ies glume haioase , ne radem pe spate , si vedem diversitate . Nenea atBleen , mai adu-l , aboneaza-l ! Dati-i replici , va rog !
    Mi-nchipui ce furori face in cercul lui de prieteni…

    Reply
    1. Yeba

      crisuadi , eu susțin să i se dea replici și lui DaVinci, într-una l-a demascat pe așa-zisul @OstapB că se dă pe-aici mare europenist, dar și-a luat nick din literatura sovietică :))

      Reply
      1. Yeba

        OstapB, chat: am citit pe profilul din Livefyre când a comentat aici la un articol, nu mai dau de el. Un haios. mai ales că el nu știe.

        Reply
    2. mimisor007

      crisuadi uite ce-mi faceti: ma apuc sa scormonesc prin comentarii 🙂 Da. Berangher e aur. Merita cultivat 😀

      Reply
  4. Nea

    N-aş ţine uşa mea descuiată nici dacă Fenechiu n-ar avea apartament cu uşă exterioară. Şi nici măcar dacă n-aş fi decât vecin de ţară, nu de vilă, cu Fenechiu.

    Reply
  5. Nea

    Poate unul dintre cele mai bune, clare şi concise article de pe Blogary.
    Acum, să vă povestesc ceva de ieri.
    Am fost la un local al cărui nume-l trecem sub tăcere (La Mama, lângă Ateneu). În capătul mesei, ditai televizorul. Pe antena 3, evident (domnule Barbu Mateescu, daţi-mi o statistică, daţi-mi ceva: ce rost şi ce efect are să ţii un program de ştiri sau talk showuri, ce-o fi ăla, dacă e pe mute? Ştiu zicala cu mutul fute pământul, dar buzele pe Gâdea şi Chireac la ora mesei chiar sunt contraindicate.). Rog frumos fata să schimbe programul. Fata îmi spune că nu se poate, că trebuie aprobarea şefului de sală. O rog mai puţin frumos să-l cheme pe şeful de sală. Vine ăla şi mă întreabă pe ce canal vreau. Zic, că oricare, poate să-l şi stingă. Butonează niţel şi ajunge pe Realitatea. Îi zic că ăla nu intră în categoria oricare, cer să-l dea pe Animal Planet sau Discovery. Îl dă şi apoi am văzut roadele schimbării: tot personalul, de la generalul cu eghileţi de la intrare, până la picoliţe, se uitau vrăjiţi la program, era o problemă să ceri un pahar de apă. 
    Poate de asta îl şi ţineau pe A3, ca să fie personalul mai atent la clienţi.

    Reply
  6. Beavix

    Dacă urmăriți un pic cu atenție declarațiile useliștilor din ultimele zile, veți observa că au încercat mereu (și au reușit – a se vedea ce zice beranger_v4  mai jos) să inducă în mintea opiniei publice faptul că Germania e deranjată de valul de români și țigani care, chipurile, le-ar invada țara după aderarea României la Schengen. În realitate toate declarațiile oficialilor germani s-au referit la probleme cu statul de drept și cu acei români care ajung în Germania deși nu au dreptul s-o facă (fiind certați cu legea, probabil). E un exemplu clar de manipulare ordinară.

    Reply
  7. costin andries

    mai exista o variabila. rusia e pe buza prapastiei. 
    demografic e praf, mai rau ca in europa, imigrantia islamica e la fel de mare ca in europa occidentala, apoi au fost descoperite rezervele de gaze de sist, iar exploatarea va incepe in citiva ani in europa , indiferent cit se agita rusia si mircea toma pe linga ea. 
    singura sansa a rusiei este sa controlezele rezervele de gaze din europa de est, si asta tot incearca sa faca de citiva ani, provocind destabilizarea bulgariei, romaniei, poloniei. daca scade pretul gazelor de sist cu 10%, economia rusiei s-a prabusit, si rusia nu mai are nici un fel de putere. 
    mai exista varianta foarte probabila ca Putin sa isi dea seama ca totul e pierdut si sa intre in panica. acum citiva ani, o livitura de stat parlamentara sub instructiunile rusiei, ca cea din vara,  ar fi fost de neinchipuit. probabil ca vom afla in 2-5-10 ani ce este de neinchipuit acum. sper ca nu, sa nu subestimam prostia ruseasca.

    Reply
    1. ovidiuss

      costin andries „demografic e praf, mai rau ca in europa”..anul trecut a aratat ceva semne de revenire, pentru prima data dupa 1990, dar nu inseamna ca Russia  va putea evita socul a ce au insemnat ultimii 20 de ani
      In Romania rata nasterilor a scazut de la 11.5 copii/1000 persoane in perioda 2000-2009, la 9.5 in 2010-2012. Efectul crizei economice.

      Reply
      1. costin andries

        ovidiuss nu-l va putea evita, s-a trecut de mult timp de punctul in care isi mai poate reveni. la fel romania, la fel toata europa. demografia nu prea are legatura cu criza economica. romanii o duc acum mai bine ca oricind in ultimele decenii, cu tot cu criza, europenii la fel. natalitatea scazuta are efecte in primul rind culturale.

        Reply
        1. ovidiuss

          scaderea de la 11.5/1000 (2000-2009) la 9.5/1000 (2010-2012) e considerata de toti demografii ca fiind datorita crizei economice..e evident, n-ar nici-o legatura cu vre-o schimbare culturala brusca in 2009

          Reply
        2. costin andries

          ovidiuss poate scaderea de la 11.5 la 9.5 se explica asa in mare parte. dar cum  explica demografii scaderea mult sub rata de inlocuire, nu in romania, ci in uk, sau danemarca? 
          scaderea de la 11.5 la 9.5 mi se pre irelevanta, cu motivele care au cauzat-o cu tot, cind fertilitatea este de mult timp mult sub 2.1copii/femeie (rata de inlocuire).

          Reply
        3. ovidiuss

          costin andries ovidiuss asa se explica, adica prin criza economica, a  scazut numarul casatoriilor…anyway, nu vad sa se discute problema pe plan national desi e clar ca ne indreptam spre catastrofa, cu sau fara Schengen

          Reply
    1. MihaiHristea

      @BroscaruElena Vad ca si Camil. Eu nu-s de acord cu nimic de-acolo. Invocarea statului de drept acum mi se pare o ticalosie!

      Reply
        1. MihaiHristea

          @BroscaruElena In iarna lui 2010, pe drumul dintre Asuncion si Buenos Aires, exact asta invocam eu ca raspuns la masurile economice aberante

          Reply
      1. Canadiana

        @MihaiHristea Nu inteleg ce ai impotriva statului de drept. Pare ca functioneaza foarte bine in democratii ca Germania, Franta, Olanda, Suedia, Norvegia, Anglia. Nu mai zic ca este aducator de prosperitate. Daca am avea si noi un stat de drept, n-am mai avea 588 de parlamentari – multi cu dosare penale – ci vreo 300, cum votaram in 2009. Dar, ma rog, daca prostimea vrea sa plateasca din propriul buzunar pe cei 588, ba mai vrea sa-i puna si deasupra legii, asta e. Contra prostilor, cand sunt si multi, nu te poti pune. Ca dovada.

        Reply
        1. Yeba

          Canadiana, acest Hristea e un stâlp pe blogul Mumiței Păduricii. Când va veni @Merechene pe aici, va povesti cine-i pacienta asta, că ea și Pataphyl o știu.

          Reply
        2. Canadiana

          Yeba Canadiana Pataphyl  Inteleg deci ca viata e tare monotona pe blogul Mumitei (ooops, era sa scriu Momitei).

          Reply
  8. ovidiuss

    nu suntem in primavara lui 1938, suntem mereu in primavara lui 1990 cand am demonstrat ca suntem o natiune de tampiti usor manipulabili ce voteaza FSN-Iliescu dupa o revolutie anti-comunista

    Reply
    1. ovidiuss

      adica noi traim intr-un etern „mai 1990” de 23 de ani, mereu aceasi problema irezolvabila, aceasi incapacitate de a alege politic pe baza morala

      Reply
  9. beranger_v4

    Și eu m-am gândit mai devreme la 1938 și 1939, dar din altă perspectivă. Atunci Germania voia mai mult (Sudentenland, Polonia), acum vrea mai puțin (nu țiganilor din România și Bulgaria). Să fie pentru că de data asta nu există Konzentrationslagern?
    Fenechiu ca Fenechiu (nu e singurul care poate impersona România), dar: CE vă face să considerați că Grecia și Italia sunt mai puțin corupte decât România? Și nu le dă nimeni afară din Schengen…
    Prezumția de vinovăție la adresa României este impardonabilă. Dacă aceasta este Germania lui 2013, ar trebui să vă fie frică. FOARTE frică.

    Reply
      1. beranger_v4

        @Bleen În afară de iubitul dvs., nimeni n-a înregistrat-o în mod oficial ca lovitură de stat. Am obosit să tot aud clișeul ăsta.

        Reply
        1. Yeba

          beranger_v4 , mergi de te culcă dacă ai obosit să auzi și de gândit singur nu-ți reușește. Și crezi că Germania e singură și a dracului, de-aia…TOATĂ LUMEA care cotnează a înregistrat-o ca pe o lovitură de stat, pisoiaș. Nimeni nu schimbă șefii camerelor și Avocatul Poporului în aceeași zi, degeaba, care e chiar a doua zi după ce s-a înstăpânit pe Monitorul Oficial. Nimeni nu manifestă atâta greață explicită față de statul de drept.

          Reply
        2. Yeba

          beranger_v4mergi de te culcă dacă ai obosit să auzi și de gândit singur nu-ți reușește. Și crezi că Germania e singură și a dracului, de-aia…TOATĂ LUMEA care contează a înregistrat-o ca pe o lovitură de stat, pisoiaș. 
          Nimeni-nimeni-nimeni nu schimbă șefii camerelor și Avocatul Poporului în aceeași zi, degeaba, care e chiar a doua zi după ce s-a înstăpânit pe Monitorul Oficial. Nimeni nu manifestă atâta greață explicită față de statul de drept.

          Reply
        3. geronimo

          Yeba beranger_v4 ziceți-i Pacaliciului ca in legătura cu lovitura de stat vorbeste Comisia de la Veneția in locul nostru. Ziceți-i ca ne-am luat avocat de lux..

          Reply
        4. geronimo

          Yeba beranger_v4
          Cică, Păcăliciul : „nimeni n-a înregistrat-o în mod oficial ca lovitură de stat” – Alt formalist, alt cretinel de.. strictă observanță..

          Reply
        5. meioza

          geronimo Yeba beranger_v4 Păi nu zise uămu’  mai devreme că Italia-i mai coruptă dăcît Rumînia? Unde-i, bre, Veneția? Nu, nu-i lîngă Brașov, e în Italia, normal că Comisia-i băsistă… 😀

          Reply
    1. Bleen

      beranger_v4 Evident că Fenechiu nu e singurul care poate impersona România. Mai e Ponta, premierul, sînt ceilalți miniștri, Dragnea, mai e și președintele Senatului, Crin Antonescu, și președintele Camerei, Zgonea, Neacșu de la CSM. Sînt destui. Mona Pivniceru.

      Reply
      1. Gramofonu

        Bleen beranger_v4 Eu nici nu m-as muta in vila cu aia. Pina la urma e vila sau casa conspirativa?

        Reply
        1. beranger_v4

          Vaaai, domnu’ Bleen , dacă nu vă ridic în slăvi sunt deranger… cât de subtil sunteți. Spre informarea dvs., aia n-a fost lovitură de stat, a fost o căcănărie ordinară. Lovitura de stat e când pui măcar mâna pe o pușcă.

          Reply
        2. meioza

          beranger_v4Drăguțule, înainte să aberezi pune mîna pe dicționar (dar probabil ești convins că serul adevărului antenelor te-a făcut mai deștept decît ăi de-or scris dicționarul)…
          Lovitură de stat
          = acțiune rapidă urmărind răsturnarea regimului politic existent și
          preluarea, prin forță, a puterii politice de către grupuri de persoane. (DEX 2009)
          Lovitură de stat = act de violare a constituției stabilite prin care un grup de persoane preia cu forța puterea într-un stat. (DEX 1998)

          Reply
    2. OstapB

      beranger_v4  
      Câtă frustrare! Nu vă obosiți să răspundeți. Un mic „google search” pentru „beranger_v4” m-a lămurit deja, în fine, m-a LĂMURIT fOaRTe. E CLAR CE vrea să FACĂ „naţionalist-socialista” mERkeL. România şi Bulgaria sunt pe LISTĂ. Atenție!!! FRICĂ!!!

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *