Doi naufragiati in cinci variante: egoista, socialista, keynes, fudulista si meritocratica

Dacă e joi, e lecția despre capitalism. Erau doi naufragiați pe o insulă, și un irlandez intră în bar și zice… Just kidding. N-avem lecții despre capitalism nici joia, nici în altă zi. Dar avem povești cu naufragiați. Să revenim. Avem doi naufragiați pe o insulă. Cei doi sînt aproape morți de sete și de foame. Trebuie neapărat să facă rost cît mai repede de apă și de ceva de mîncare. Numai că apa dulce și pomii cu fructe sînt în cele două extremități ale insulei. Dacă ar rămîne împreună ar muri ori de sete, ori de foame. Așa că se decid nu să rămînă împreună ci să lucreze împreună. Unul se duce și ia apă din rîu pentru amîndoi, celălalt se duce și culege fructe pentru amîndoi. Se întîlnesc la locul stabilit (ei îi zic piață) și fac schimb. Fiecare dă ce-i prisosește, unul, apa, celălalt, fructele. Fiecare e obligat să aducă la locul de întîlnire mai mult decît are el nevoie, căci altfel nu ar putea face schimbul, iar unul ar muri de sete și celălalt de foame. Fiecare trebuie să facă un efort mai mare, însă mult mai mic decît dacă ar fi nevoit să se ducă și după apă, și după mîncare (asta dacă ar fi posibil, însă de cele mai multe ori nu e).

Asta a fost varianta insensibilă, cu egoiști, calcul rece al pieței și dezumanizare capitalistă.

Acum urmează varianta caldă, umană, socialistă.

Avem doi naufragiați pe o insulă. Cei doi sînt aproape morți de sete și de foame. Trebuie neapărat să facă rost cît mai repede de apă și de ceva de mîncare. Numai că apa dulce și pomii cu fructe sînt în cele două extremități ale insulei. Dacă ar rămîne împreună ar muri ori de sete, ori de foame. Așa că unul pleacă după apă și mîncare și celălalt așteaptă. După două zile de alergat de-a lungul și latul insulei, cel care s-a dus după apă și fructe se decide să se ascundă în pădure și să mănînce fructe și să bea singur apă, mai ales că nu mai are energia să adune și să care și pentru celălalt. În a treia zi cel rămas vine după el, îl găsește într-un luminiș îmbuibîndu-se lacom cu fructe și apă, își scoate pancarta, se trîntește în cur și declanșază Anonymous Occupy sau îl trimite în Gulag pe îmbuibat, după posibilități.

Varianta caldă, umană, welfare europeană, Keynes.

Avem doi naufragiați pe o insulă. Cei doi sînt aproape morți de sete și de foame. Trebuie neapărat să facă rost cît mai repede de apă și de ceva de mîncare. Numai că apa dulce și pomii cu fructe sînt în cele două extremități ale insulei. Dacă ar rămîne împreună ar muri ori de sete, ori de foame. Unul dintre ei se duce după apă și fructe, celălalt nu se mișcă de la locul lui. Apoi cel care a luat apă și mîncare se întoarce la locul stabilit (ei îi zic piață), îi dă celuilalt apa și păstrează el fructele. Apoi fac schimbul. După trei zile cel care alerga după apă și fructe simte că ceva e în neregulă și că nu mai are suflu să alerge de-a lungul și de-a latul insulei cu apă și fructe pentru doi. Drept pentru care se decide să ia apă și fructe doar cît are el nevoie. Se ascunde în pădure, într-un luminiș și începe să se îmbuibe. Keynes vine și îi face cu degetul, îi citează din Krugman, îl cheamă pe oropsitul care nu s-a mișcat de la locul stabilit, scot pancartele și declanșază mișcarea Anonymous Occupy. După care semnează o petiție pentru Parlamentul European și îl trimit pe îmbuibat în Gulag. După posibilități.

Varianta fudulist orientală

Avem doi naufragiați pe o insulă. Cei doi sînt aproape morți de sete și de foame. Trebuie neapărat să facă rost cît mai repede de apă și de ceva de mîncare. Numai că apa dulce și pomii cu fructe sînt în cele două extremități ale insulei. Dacă ar rămîne împreună ar muri ori de sete, ori de foame. Unul dintre ei se ridică și îi zice celuilalt: cretinule și boule, nu-i așa că nu ești în stare să te duci după apă? Eu sînt mai tare și o să mă duc după fructe, prostule. Se duce după fructe, vine și dă un bairam, după care mor amîndoi. Inferiorul, de foame și sete, superiorul, doar de sete. Dar moare fericit că i-a arătat celuilalt care e șmecherul pe insulă.

Varianta intelectual meritocratică

Avem doi naufragiați pe o insulă. Cei doi sînt aproape morți de sete și de foame. Trebuie neapărat să facă rost cît mai repede de apă și de ceva de mîncare. Numai că apa dulce și pomii cu fructe sînt în cele două extremități ale insulei. Dacă ar rămîne împreună ar muri ori de sete, ori de foame. Unul dintre ei se ridică și îi zice celuilalt: cretinule și boule, nu-i așa că nu ești în stare să te duci după apă? După care se așază și scrie un eseu despre cît de inferior și de prost este celălalt. Apoi mor amîndoi de foame și sete. Eseul se termină așa: totuși este trist pe lume.

Și totuși, de ce în ultimele două variante, celălalt, prostul, nu se ridică să plece după apă? Fiindcă a învățat din varianta cald socialist și învață încă din varianta welfare europeană că nu trebuie să plece după apă, că nu e cazul, că apa și mîncarea se aduc.

Facebook Comments

3 Comments Doi naufragiati in cinci variante: egoista, socialista, keynes, fudulista si meritocratica

  1. Nea

    Corporatista: Ca să nu stea degeaba, ăla care nu vrea să meargă după apă se autonumeşte director zonal de operaţiuni şi-i trece în fişa postului celuilalt să-l care în cocoaşă pe cuprinsul insulei, în căutarea apei şi hranei.

    Reply
  2. Gramofonu

    Varianta etatista: „de azi, eu sint sef; adu-mi apa si-ti dau un contract preferential sa-mi aduci fructe”.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.