Nikolai Yotov nu crede că va fi bine

„Haos extins şi o senzaţie de catastrofă iminentă par să fie cuvintele-cheie pentru a descrie actuala situaţie socială şi politică din România. Criza economică a readus în actualitate zilele cele mai dificile din perioada revoluţiei din 1989. Este viziunea analistului politic bulgar Nikolai Yotov, (…)”

1. Cine e Nikolai Yotov de merită luat în seamă, faţă de oricine altcineva care îşi spune analist?

2. E ciudat că România Liberă face cap de afiş pe varianta on line (articolul e doar pe on line) dintr-o asemenea analiză. Mai ales că analistu lu’ peşte citează şi din faimoasa sursă „Secondo alcuni osservatori” pentru a-şi fundamenta opinia cu privire la posibile revolte (sună genial în italiană: “esplosione della mamaliga”). De asemenea nu e de neglijat că articolul vine acum, în contextul anunţului făcut de Traian Băsescu şi adaugă o notă de sumbru, deşi este scris înainte de acest anunţ şi nu-l ia în considerare.

3. La impresie, articolul este ilustrat cu o fotografie cu săraci care-şi vând acareturile din casă, nevandabile  altfel decât ca fier vechi (ca semn al degradării şi al disperării, totodată). Fotografia e alb negru pentru impresia postapocaliptică – fiind vizat, probabil, mecanismul de stimulare a emoţiilor folosit în unele reclame unde produsul „celălat”, neperformant, e în imagini alb-negru, iar cel bun în culori calde şi strălucitoare. Dezamagirea mare vine de aici pentru că fotografia, coroborată cu textul, te duce cu gândul că ar fi o imagine a acelei Românii care stă în orizontul articolului. Fotografia e luată de aici şi în realitate nu e făcută la începutul anilor ’90, ci pe undeva prin 2007 sau cu puţin înainte, dacă e să te ghidezi după data la care a fost upload-ată. De asemenea fotografia nu e făcută în România, ci în Italia, în Torino, într-un talcioc, unde se vând produse la mâna a doua şi care e frecventată, conform informaţiilor puse de fotograf, de cetăţeni din afara statelor membre UE, care caută să cumpere produse ieftine.

Dezamăgitor pentru România Liberă.

Facebook Comments

25 Comments Nikolai Yotov nu crede că va fi bine

 1. Ciprian Domnisoru

  Analiza lui Yotov nu este fenomenala, dar face legatura dintre nemultumirile populatiei din anii 90, cand mamaliga chiar exploda una-doua, si situatia actuala. Analiza lui devine si mai importanta in conditiile in care masurile de austeritate (anuntate doar recent) afecteaza populatia saracita si vulnerabila atat economic, cat mai ales politic. Si sincer nu inteleg ce ai cu poza, ilustreaza perfect materialul- doar asa, sa ne aflam in treaba. Il mai faci pe om si "analistu lu peste", fara argumente.

  Reply
 2. who else

  Florina, asta cu "sugeratul" de retragere nu prea l-am inteles. Eu credeam totusi ca suntem intr-o tara cel putin aparent democratica inca. Mai sugerezi cand ne navaleste si oficial dictatura lu' Base.

  Until then, stay cool, lasa media sa preia ce e de preluat! Zic si eu.

  Reply
 3. Florina

  val_one,

  Da, dar se pare ca al doilea val (val_tho, cum ar veni 🙂 )tot vine. De aceea se vorbeste ca, pina la urma, se vor modifica si TVA-ul si cota unica.

  Reply
 4. aurelian

  @Doru Barbu:

  domnu' sima sa faca bine sa spuna numele bancii aleia de trebuia sa dea faliment ieri… In mod ciudat, nicaieri in lume, nu s-a inchis niciuna.

  Reply
 5. val_one

  @Doru Barbu:

  „Nota Redactiei: Aceasta inregistrare a fost facuta inainte ca presedintele Basescu sa anunte masurile ce vor fi luate in urma discutiilor cu reprezentantii FMI”

  Reply
 6. MicutzaCeKurai

  are sa explodeze ceafa bulgara inaintea mamaligii romanesti. schimb oua la cursul obisnuit al BNR si-i vind castravezti lui mioc sa-i dea mai departe lui Puturiciu (nen'su de la "Adevarul").

  Reply
 7. eugeni

  "Racnetu' Balcanului si a Caucazului" ne arata Bulgaria ferice, cu mici probleme, dar Romania in criza profunda . O fi avand legatura cu faptu' ca yotov e bulgar?

  RL ar trebui sa isi selecteze mai bine sursele.

  Reply
 8. Merechene

  somajul de 16% din alte tari este irelevant. nici economia Romaniei nu este la fel de solida ca a celorlalte tari. este doar o iluzie ca romanii au inceput sa o duca mai bine in ultimul timp. de fapt, sa ai o rata la casa sau la masina, este o chestiune foarte normala, nu moft.

  Reply
 9. Nea

  Să nu uităm detaliile: pavajul din poză e cu bolovani cât un cap de copil, ca în filmele lui Felini. Dar ăsta nu e meritul fotografului, aşa s-a nimerit.

  Reply
 10. Valexandru

  Este la mare pret apolcalipsa in zilele noastre.

  O apocalipsa izolata de restul lumii.

  Jenant si RL si EvZ.

  Reply
 11. Florina

  Nedormitul,

  Cum sa nu? Stoicikov e de neuitat.

  Auzi, "will mamaliga explode?".

  Eu le-am sugerat sa retraga articolul, comentariul nici nu a aparut, nici nu apare ca fiind la moderare, ma rog, treaba lor. Dar multe spirite incinse si la comentarii.

  Reply
 12. nedormitul

  între noi fie vorba, se pare că bulgarilor le place să facă aluzie la mămăligă, aşa cum nouă ne place să facem aluzie la castraveţi. îl mai ţineţi minte pe stoicikov acum vreo 7-8 ani?

  Reply
 13. Florina

  mece,

  Poate se trezesc si retrag articolul.

  M-am si speriat dupa citirea primelor patru rinduri.

  Reply
 14. Leon cel Treaz

  @

  Mie cel mai realist mi se pare analistul politic Anca Boagiu: "Romanii puteau sa o duca mult mai rau. Sper ca in perioada imediat urmatoare sa se simta ca o duc mai bine. De fapt, se si simte ca o duc mai bine". Genial!

  Reply
 15. mece

  datarea poate fi făcută şi cu ajutorul grafitiului care e pe fundal: "NO OLIMPIADI" – care se referă la Olimpiada de iarnă din 2006, care a avut loc la Torino.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *