O nouă cruciadă a săracilor

Comentariul Micutzei CeKurai

Cam prin anul 1096, bântuia o aşa foame prin Europa, aşa de bine instutuţionalizată de gândeai că a fost instituită pe bază de Ordonaţă de Guvern – europeanul de rând făcea foame şi gata, în timp ce o pătură mică de privilegiaţi puneau bazele Evului Mediu de cumetrie.
Problema era că, numai ţinuţi în foame, europenii nu înseamnă că nu aveau preocupări şi, din păcate pentru baronii locali ai timpului, preocuparea principală era să fie nemulţumiţi – ceea ce era o ingratitudine pe faţă: în fond, foamea era pe gratis. Aşa că, pentru a ieşi din impasul acumulării de nemulţumire, Papa Urban al II-lea a ordonat ca toţi fomiştii să se adune şi să purceadă la prima cruciadă împotriva musulmanilor din Orientul Apropiat.
La început, cruciada a avut un larg ecou popular, chiar şi acum în cărţile de istorie este pomenită drept “cruciada săracilor”. Ea a fost condusă de doi indivizi străini de “limbajul armelor” (un fel de «cei douăjdemii de specialişti» ai Convenţiei Democrate): un pustnic şi un om fără avere, care au dus gloata săracilor direct la dezastru – ajunşi în Orientul Apropiat, fomiştii Europei au fost “conduşi” pe lumea cealaltă de către turci.
Iaca un mod sigur de a scăpa de sărăcie: respectivii s-au îmbulzit să ia calea Orientului fără să cunoască şi riscurile la care se expuneau, doar că li s-a spus că este mai bine. În fond, este simplu să deschizi gura şi să indici calea către “Ţara Făgăduinţei” şi apoi să o închizi la loc pentru a nu fi obligat să descrii greutăţile drumului – mulţimea este orbită de speranţă, se hrăneşte cu aceasta.
După aproape o mie de ani de la acele evenimente, România se află în situaţia celei mai sărace ţări din Europa. Sărăcia la români este sub nivelul acceptat de lumea civilizată de astăzi şi, pentru eradicarea ei, românii practică un gen de “cruciadă”, adaptat vremurilor moderne. De data asta, nu valorile creştine atrag oamenii, ci bunăstarea. Românul nu mai este convins să lupte pentru emanciparea de sărăcie la el acasă. Dă şpagă să meargă să fie ucis pe bani buni în Irak sau Afganistan.
Dar ce-au făcut regimurile de pînă acum pentru a opri cruciada românilor spre Vest? Ai lui Ion Iliescu au transformat sărăcia în capital electoral. În limbajul politicianului dornic de putere (şi numai atât), ei au ştiut doar să dea indicaţii preţioase: trebuie făcută una, alta – administraţie, justiţie, anticorupţie -, dar i-au clocit, ca o cloşcă cu pui monstruos de vii, pe toţi generatorii de “capitalism de cumetrie”. La umbra Partidului Social Democrat au puit regimente de înregimentaţi prin corupţie şi căpătuială în partid – vorba unui “pesedist” de bine: “puţini am fost până în 2000, mulţi am rămas după ce-am câştigat alegerile”. Acum situaţia s-a restabilizat în aşteptarea unei noi revigorări.
Din păcate, la fel se procedează sub fiecare “regim” – mulți la guvernare, puțini în Opoziție. Trebuie doar consultată lista traseiștilor politici (și-mi aduc aminte de ziua în care Băsescu i-a predat partidul lui Boc și le-a zis celor aflați în sală: închideți porțile partidului. Nu l-a ascultat nimeni).
În rest, din ce în ce mai mult praf roşu (cu seceră și ciocan) se insinuează dinspre mass media cu patronii năimiţi din timp (de către patronii PSD și PNL) să conducă mulţimile spre o nouă cruciadă a săracilor.

Facebook Comments

63 Comments O nouă cruciadă a săracilor

  1. MicutzaCeKurai

    @

    iar angelescu ala cred ca are mintea la fel de urita precum si este.

    @corson – te-am mai citit si pe la alte ziare (in special pe la Ziua informatorului de presa Deleanu) – mincai de dreapta.

    @para – postarile(tzi) de pe realitatea.net sunt cam pupinrealiste (scuzatzi, pardon, bonsoar). cred ca-n patria lupiiiiilor cam scheauni ca ei.

    Reply
  2. zexe

    @Corson, nici nu mi-am dat seama ca polemizam. Spun asta pentru ca nu vad subiectul asupra caruia consideri ca avem o disputa. Dupa declaratia lui Strauss-Kahn cu privire la masurile pe care le dorea acesta, consider ca s-a clarificat cine isi dorea masuri de stanga si cine de dreapta. In traducere libera, cine dorea sa ne puna in carca, peste forfetara platita de noi, nota de plata a FMI si cine isi dorea sa protejeze sectorul privat. De acord ca Guvernul sa misca infernal de lent si nu are comunicatori talentati.

    Reply
  3. Corson

    zexe,

    Daca asta iti e argumentatia, polemica noastra cordiala se incheie aici. Ai dreptate in tot ceea ce spui.

    E o vorba din batrini: fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar singur! De asta nu-mi fac eu probleme din cauza celor de stinga.

    Reply
  4. zexe

    @Corson, pot spune ca suntem in aceeasi barca, oarecum, si ca forfetarul ala nenorocit m-a lovit si pe mine. A fost prima masura pe care guvernul a fost silit sa o ia la presiunea PSD-ului grijuliu cu electoratul de stanga. Sa nu uitam ca, la vremea cand s-a adoptat masura impozitului forfetar, Basescu nu avea niciun cuvant de spus (nu spun ca acum ar avea). De altfel, sa nu uitam ca, din punct de vedere electoral, cel care a platit nota forfetarului a fost tot Basescu.

    Indoctrinat de uniunea televiziunilor anti-Basescu, confunzi atat responsabilitatile presedintelui cat si pe cele ale Guvernului si ajungi sa pui in carca Presedintelui incapatanarea guvernului cu privire la reforma statului.

    Reply
  5. Corson

    zexe, nu numai ca-ti permit sa-ntrebi, dar imi si permit sa-ti raspund.

    In calitate de biet IMM-ist, si nu numai, sint in mod natural DE DREAPTA. Din pacate, dreapta mea nu concorda cu dreapta presedintelui Basescu, cel care s-a exprimat in repetate rinduri ca impozitul forfetar e benefic pentru mediul de afaceri. Sper ca esti de acord ca daca incrunta din sprinceana Base, se ascundea chelalind sub masa Pogea.

    Apropo, nu crezi ca mai la anul, cam pe vremea asta, Basescu o sa declare ca impozitul forfetar a fost o masura foarte neinspirata? Eu pariez ca da.

    Deci, sint de dreapta, dar nu vad pe nimeni care sa ma REPREZINTE, altfel decit declarativ. Adica la misto. Daca mai ai nelamuriri, iti permit sa intrebi fara fasoane.

    Reply
  6. zexe

    @Corson, atat timp cat iti asumi valorile de stanga, nu este rusinos sa fi de stanga. Nici lui Vanghelie nu ii este rusine, dupa cum observi, si drept urmare a asumarii convingerilor sale este seful celei mai mari organizatii rosii.

    Imi permiti sa te intreb daca ai convingeri de stanga?

    Reply
  7. Corson

    nedo,

    Si eu am solicitat mentinerea consilierului Angelescu. N-am facut-o la misto. E exact genul de tehnocrat pe care-i prefera Basescu.

    Din pacate, pe asta va trebui sa-l retraga de la post. Pina se mai linistesc valurile. Da tot mai are un viitor in fata. Ca asta inseamna sa fii de dreapta: omul potrivit la momentul potrivit.

    Reply
  8. nedormitul

    corson

    uite, am cerut în ultimul post demisia lui băsescu. dacă ai îndoieli, să ştii că sînt întemeiate: am făcut-o la mişto.

    Reply
  9. Corson

    @ zexe & all,

    Intr-adevar, e trist sa constatam, dupa 20 de ani, ca am ajuns in aceeasi situatie. Presedintele sa fie inconjurat de sfetnici mincinosi, lucrat pe la spate, tinut departe de realitatile tarii. Cu atit mai mult trebuie sa-l sustinem neabatut. Parca "strins uniti in jurul", nu asa se spunea?

    Ehee! Triste vremuri traim. Daca singura speranta a edificarii unei constructii de dreapta reale in Romania ajunge sa aiba soarta nedreapta a sacrificatului de la Tirgoviste… ne meritam soarta.

    Nu te teme, Base! Te vom apara cu trupurile noastre. Pe ei, pe mama lor!

    Reply
  10. AccesDirect

    Orice minune tine 3 zile. Azi IT Morar o sa isi primeasca portia de flegme cu stoicism, data viitoare o sa caste ochii mai bine. Deci, un sut in cur e un pas inainte (calitativ).

    Basescu, insa, trebuie sa umble cu briciul la el printre consilierii de cacat pe care ii tine la san.

    Reply
  11. zexe

    @All, reteaua lui Voicu nu numai ca este tranpartinica dar este si transfrontaliera. Din acest motiv, membrii retelei erau atat de siguri de victoria impotriva vointei populare. Accidentul de la prezidentiale i-a pus in mare dificultate si se pare ca insusi presedintele a fost mirat de victoria noastra impotriva imensului aparat de propaganda comunista. Europa isi facuse calculele intr-o ecuatie care il continea pe inteligentul Johannis ca premier, pe Geoana si soacra-sa la Cotroceni, pe preacinstitul Voicu la interne, etc.

    Basescu a fost lucrat de oamenii partidului sau. L-au mintit pe vremea cand acesta spunea ca nu avem nevoie de acordul cu FMI, l-au mintit si dupa aceea. Basescu ar trebui sa se ridice si sa reteze cateva capete vinovate de situatia actuala. Mai mult, ar trebui sa iasa la atac si sa scuture demagogia opozitiei.

    Reply
  12. zexe

    @Bleen, nu cred ca e cazul sa iti justifici modul cinstit in care ti-ai dobandit, , muncind, "lipsa unei averi considerabile". Ciutacu ar avea probleme de exprimare daca l-ai pune sa isi justifice "castigul".

    Reply
  13. Bleen

    Bleen, Bleen, Bleen…uşi…Bleen…uşi

    Celebra glumă a lui Ciutacu.

    Îmi pare rău că m-am lăsat de uşi de garaj (dar nu mai aveam timp şi de Blogary, şi de Scryb, şi de uşi), că nu le mai dau ăstora ocazia să arate cît de dobitoci sînt.

    Ciutacu m-a atacat pe tema asta, pornind de la premisa că o asemenea îndeletnicire (el s-a referit doar la vînzare dar MCA nu numai că le vinde, dar le şi produce) e dezonorantă sau ceva de genul ăsta. E o mîrlănie venită de la nişte indivizi de speţa lui Ciutacu şi Cristian Oprea (lătrăul de serviciu al noii România Mare), care în viaţa lor nu au produs decît spume.

    Reply
  14. nedormitul

    poate că băsescu ar trebui să se întîlnească mai des la neptun şi aiurea cu liiceanupatapievicipleşu. zic aşa… un pic s-a cam rupt de societatea civilă. da, ştim că e capricioasă, că are fiţe în cap, dar ar trebui, totuşi, redeschis un canal de comunicare cu ea. altminteri, toate tentativel de de condamnare a comunismului, deconspirare a securiştilor, etc, devin ridicole.

    Reply
  15. mece

    decorarile astea se fac la vraf. vin propunerile cu ocazia evenimentului pompieristic si ce se primeşte, aia se predă. e exagerat să vorbeşti de exagerare. dar prost a ieşit şi nu ai nici ce sa invoci. asta e. o încasezi şi mai faci o comisie.

    Reply
  16. bilbofil

    Cu ginerele lui Blaga e mai complicat sa se faca ceva, ca sint multi oameni si multe hirtii care sa acopere aspectele controversate.

    Vreau insa o ancheta penala rapida macar pe declaratiile in fals care au dus la decorarea unui infractor implicat in asasinarea lui Gheorghe Ursu.

    Altminteri Basescu ajunge periculos de necredibil.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Rezulta ca Admnistratia Prezidentiala trebuie sa-si faca un departament de investigatii ca sa verifice hirtiile care vin de la alte institutii. Frumoasa lucratura i-au facut securistii lui Basescu. Oricum o da, nu-i bine. bilbofil, doar nu crezi cumva ca l-a decorat in cunostinta de cauza sau ca el poate initia anchete penale? Va amintiti ca si lui Constantinescu, cel care se lupta acum in intuneric, i-au servit-o cind era presedinte?

      Reply
  17. Bleen

    Not good, not good at all, mai ales în contextul măsurilor de austeritate. De fapt, e chiar scandalos iar avînd în vedere diminuarea pensiilor şi indemnizaţiilor de creştere a copilului, scandalos şi revoltător sînt eufemisme.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @para: intre a sintetiza o portiune de ADN, adica o molecula, si a crea un organism e o diferenta ca intre a desena schita unei case si a o construi pina in cel mai mic detaliu.

      Reply
  18. terente, senzatii in

    si toate astea ni se trag de la cei patru sute de ani sub semiluna si cei cincizeci de ani sub steaua rosie. de la cei 300, nu am capatat nimic. ce bine ne-ar fi prins acum!

    Reply
  19. Bleen

    Hai să vă zic una tare, corporatistă, de firmă. Mi s-a întîmplat acum juma de oră:

    Vine secretara la mine: "Tu ştii cine e Pelu Iuliana?" Zic: "E maică-mea." Îşi ia o faţă gravă, se strîmbă, tace vreo 30 de secunde şi: "Păi, nu ştiu cum să-ţi zic…" Mai tace încă 10 secunde, cu aceeaşi faţă gravă, de parcă ar fi murit cineva, şi zice, cu greu: "Are de semnat un casco".

    PS. Maică-mea e bolnavă cu inima, cu tensiunea, cu toate alea.

    PS2. Chestiile administrative sînt chestii de viaţă şi de moarte, de aici şi figurile grave care însoţesc diversele anunţuri din domeniu.

    Reply
  20. Momarlanu

    Problema de fond este ca Romania nu a fost capabila in 20 de ani sa-si (re)construiasca un dram de economie. Conditionarile externe (ex. privatizarile si desfiintarea tarifelor vamale cerute de FMI, UE – a nu se intelege ca blamez aceste entitati) au contribuit la crearea unui excedent de forta de munca ce nu a putut fi absorbita de economia privata. Prin cresterea numarului de angajati la stat o fost absorbita o parte din forta de muna excedentara existenta pe piata. O parte a plecat disperata la cules de capsuni si ridicat cladiri. Angajarile l-a stat fost o masura nu doar de satisfacere a clientelei de partid, ci si de a preintampina un colaps social. Cand exista atatea bariere fiscal-administrative pentru inceperea unei afaceri, cand producatorii agricoli nu au nici o sansa in propria tara si nu pot concura cu produsele de peste mari si tari, cum sa se dezvolte o economie care sa absoarba forta de munca excedentara? Cativa ani, aceasta problema a fost mascata de balonul imobiliar, de banii economisiti de germani, austrieci si francezi care au curs in Romania prin bancile straine ce si-au deschis sucursale aici.Fluxul de bani si imprumuturile ieftine au creat iluzia prosperitatii si a cresterii economice proclamate de Tariceanu. cand conducta de bani a fost inchisa si "nivelul marii" a scazut, am descoperit ca pe fundul marii nu e mare lucru. A cui e vina? A oamenilor simpli care au putine sanse in propria tara sau a oligarhiei (PSD-PNL-PDL-UDMR) care a condus Romania si nu a fost in stare sa creeze conditiile dezvoltarii unei economii nationale?

    Reply
  21. zexe

    Micutzo, CeKurai facut, bine, cu ochii deschisi, cu luciditate, bravo!

    In rest, din ce in ce mai mult praf rosu

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *