PDL va fi al lui Basescu sau nu va fi deloc

Ce ne spune despre PDL plecarea lui Stănișoară?

 

  1. PDL nu poate fi partid-balama, așa cum dorește Blaga și speră mulți dintre liderii centrali și locali care îl susțin la președinția partidului. Pentru a rezista între două partide mari, PDL trebuie să fie ori partid de nișă doctrinară, ori partid etnic, adică să aibă o forță gravitațională extrem de puternică, care să țină aproape liderii, militanții și simpatizanții. În fața tentanțiilor care vin de la partidele mari (bani, funcții, prestigiu etc) partidul să poată opune sentimentul puternic de apartenență la un grup minoritar (etnic, ideologic, social etc). Nu e cazul PDL. La PDL nici măcar primvicepreședinții nu sînt fideli partidului, darămite simplii membri sau alegătorii. PDL a pierdut în decurs de un an doi prim vicepreședinți (adică numărul doi în partid, după președinte), pe Sorin Frunzăverde și pe Mihai Stănișoară. Astfel, dacă ești un partid mare, ca PSD sau PNL, e suficient să iei cîțiva lideri locali ai partidului și ai luat și votanții. Singurii militanți și alegători pe care se poate baza PDL cu adevărat sînt fanii lui Băsescu, foștii alegători ai CDR, PNL și PNȚcd. Dacă Băsescu este exclus din PDL (ceea ce se va întîmpla dacă va cîștiga Blaga în 23 martie) PDL pierde acești alegători. Va rămîne doar cu alegătorii dependenți de structurile locale ale partidului. Adică de liderii locali, cei care pleacă pe capete la celelalte partide și pe care îi leagă de PDL doar afacerile și accesul la buget. Pînă în 2016 nu va mai rămîne piatră pe piatră în PDL, liderii și militanții dornici de bani și funcții se vor transfera, formal sau informal, la PNL sau PSD. Nu va dori nimeni să negocieze o alianță cu PDL în condițiile în care îl poate dezmembra și cumpăra ieftin, om cu om. Cîți lideri locali relativ puternici mai are PDL? Falcă, Hava, Scripcaru, Flutur, Pinalti, Florin Popescu, Dorin Florea, Ostaficiuc. PSD și PNL trebuie să transfere 3-4 dintre acești lideri și PDL e scos din joc, fără să mai fie nevoie de negocieri dure între partide. Dacă PSD sau PNL negociază cu PDL ca partid, va trebui să-i cedeze funcții la nivel central, în guvern și agențiile centrale. Dacă îi cumpără liderii locali, om cu om, acestora nu trebuie să le dea funcții la nivel central.
  2. Blaga este un lider incompetent care s-a înconjurat de oportuniști și nulități. Frustrarea, ura pentru Băsescu, Boc, Macovei sau Udrea, servilismul, oportunismul și lăcomia bugetară sînt criteriile după care Blaga și-a ales colaboratorii de la vîrful partidului și susținătorii. Plecarea și atitudinea lui Mihai Stănișoară arată cît de bun lider este Blaga și cît de bine își selectează colaboratorii și liderii PDL. Aceasta e meritocrația promovată de Blaga: frustrați, lingăi, oportuniști, personaje care pentru un os aruncat pe jos, pleacă la PNL sau atacă grețos și jenant pe Monica Macovei și ceilalți reformiști. Ultimele săptămîni ne-au arătat cît de jos sînt situați moralmente oamenii promovați și protejați de Blaga. Partidul nu-și poate baza viitorul pe servilism față de Blaga, pe oportunistm, frustrare și ură irațională la adresa Elenei Udrea și Monicăi Macovei.
  3. Nici măcar liderii PDL și susținătorii lui Blaga nu mai cred în capacitatea acestuia de a evita o catastrofă pentru partid. Stănișoară a simțit că partidul se duce de rîpă sub conducerea lui Blaga (candidatul care organizează alegerile interne și care are șansele cele mai mari la Convenția din 23 martie). De aceea a plecat spre zări mai calde. Și nu e singurul. Se mai vehiculează cîteva nume extrem de grele penttru posibile transferuri la PNL sau PSD. Oportuniștii sînt barometrul șanselor partidului. Or, oportuniștii pleacă, ceea ce  ne spune cam cîte șanse de supraviețuire politică are partidul. Și vorbim de lideri ai partidului, de prim vicepreședinți și apropiați ai președintelui Blaga. Dacă nici Stănișoară nu știe care sînt șansele de supraviețuire a partidului… Semnalul pe care Stănișoară îl dă poporului pedelist e următorul: s-a terminat, cu Blaga președinte PDL nu are viitor, cine vrea să mai pupe bani și funcții să plece acum din PDL. Blaga le vinde gogoși pedeliștilor cînd le promite că va aranja o alianță cu PNL sau PSD și vor avea astfel acces la guvernare, la bani și funcții. Stănișoară a arătat că o astfel de variantă nu e posibilă. Dacă era o vairantă realizabilă, de luat în considerare, el rămînea în PDL, unde era numărul doi și locotenent al lui Blaga, nu pleca în PNL, unde va fi unul dintre cei 50-60 de vicepreședinți. Iar dacă liderii cei mai importanți ai PDL și mai apropiați de Blaga își arată ostentativ lipsa de încredere față de acesta și părăsesc partidul, ce pretenții să mai ai de la primarii și consilierii din teritoriu și de la simplii membri?

În campania electorală din toamnă Vasile Blaga a reușit să demobilizeze, să enerveze și să înstrăineze electoraul ARD prin declarațiile sale de dragoste la adresa PNL și prin atitudinea umilă față de USL. A arătat că nu are viziune, că nu e capabil să creeze perspective partidului și susținătorilor. Așa a pierdut și alegerile pentru Primăria Capitalei în 2008, cînd Băsescu și PDL erau pe cai mari (PDL a cîștigat parlamentarele din toamnă iar în București și-a învins adversarii, PSD și PNL, fără drept de apel). Așa a pierdut și alegerile din 9 decembrie. Un personaj incoerent, deprimant, demobilizant, grobian cu femeile, servil cu adversarii, tiranic cu subordonații. Acesta este Vasile Blaga, omul care a reușit să îngroape PDL.

În 2000 Petre Roman, candidatul PD la prezidențiale, a avut un scor extrem de slab. PD a reușit să se salveze de la dezastru și să intre totuși în Parlament. În 2001 Petre Roman pierdea președinția partidului în favoarea lui Traian Băsescu. Acesta a cîștigat președinția țării de două ori, în 2004 și 2009, și  adus PD la guvernare și la 33% la alegerile din 2008. Datorită lui Băsescu, PD (devenit PDL între timp) avea să stea la guvernare din decembrie 2004 pînă în mai 2012, cu o pauză între aprilie 2007 și decembrie 2008.

În 2004 PSD a cîștigat alegerile parlamentare și le-a pierdut pe cele prezidențiale. În aprilie 2005 a schimbat liderul, în locul său venind Mircea Geoană. Năstase, președintele PSD de pînă atunci nici măcar nu a candidat la funcția de președinte, lăsîndu-l pe Ion Iliescu, cel care a pierdut în fața lui Geoană. Acesta a reușit să ducă partidul la guvernare în 2008, cînd, deși PSD a avut mai multe voturi decît PDL, a luat mai puține mandate.

În 2008 PNL a avut cel mai bun scor electoral al său în perioada post-decembristă, peste 18%. Președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, considerat principalul vinovat pentru negocierile post-alegeri, care au lăsat PNL în opoziție, a pierdut președinția partidului în favoarea lui Crin Antonescu. Crin Antonescu a obținut cel mai bun scor la prezidențiale din istoria partidului, 22% și a reușit să ducă partidul la guvernare în 2012 și 2013. Sub Antonescu, PNL a ajuns la 25%, are șanse mari să dea prezidențiabilul în 2014 și să desființeze PDL, pentru a rămîne singur pe partea dreaptă a scenei politice.

În 2009 președintele PSD, candidat la prezidențiale, a pierdut la doar 70 000 de voturi, în țară  avînd cu 20 000 mai multe voturi decît cîștigătorul alegerilor, Traian Băsescu. Geoană a fost mult mai aproape de președinție decît Iliescu în 1996 și Năstase în 2004. La cîteva luni avea să fie debarcat din funcția de președinte al PSD și înlocuit cu Victor Ponta. Acesta a reușit să devină prim ministru în 2012 și 2013 și să ducă partidul la guvernare. Sub Ponta PSD a redevenit cel mai mare partid din România și la gloria din vremurile lui Iliescu. Dacă PSD se va decide să aibă candidat propriu la prezidențiale, șansele lui Ponta de a deveni președinte sînt extrem de mari.

În 2012 PDL a avut un rezultat slab la alegerile locale, luînd cu circa o sută de mii de voturi mai puțin decît în 2008. Președintele partidului, Emil Boc, a fost nevoit să-și dea demisia și a ieșit din ședință în înjurăturile colegilor săi. Înjurături la propriu. În locul său a venit Vasile Blaga. Acesta a reușit să piardă 900 de mii de voturi în șase luni, să obțină cel mai prost scor al dreptei din toată istoria post-decembristă și să ducă partidul în degringoladă transformîndu-l într-o organizație care funcționează pe ură, frustrare și disperare.

Toate partidele și-au pedepsit liderii care le-au dus la înfrîngere și i-au schimbat. Cei care au venit în locul lor au reușit să refacă partidul și să-l aducă la guvernare, mai puțin Blaga în 2012.

Și totuși, PDL mai are o speranță. Băsescu este singurul care poate salva PDL, împreună cu o nouă generație de politicieni. Însă condiția minimală a revenirii lui Băsescu în PDL și nu împotriva PDL este nealegerea lui Blaga în 23 martie.

PS. Crin Antonescu promitea acum cîțiva ani că va distruge PDL, îl va desființa. Aproape a reușit, cu ajutorul lui Vasile Blaga, cel care, cu o zi înainte ca Stănișoară să plece la PNL, declara că i se pare firească o alianță cu PNL.

Facebook Comments

47 Comments PDL va fi al lui Basescu sau nu va fi deloc

  1. geronimo

    Tia Serbanescu
    „În fine, faptul e consumat. Momentul JAI, atât de trist pentru România și jalnic pentru USL, a fost cel în care primvicepreședintele PDL Mihai Stănișoară și-a părăsit partidul intrând în PNL.
    Pesemne că l-au convins ultimele eșecuri ale USL (Schengen, scăderea economică, taxele, inflația și protestele zilnice). Așa că, deși îl considera pe dl. Antonescu <cel mai ridicol politician, dl. Goe, un dictator ce-și terorizează colegii și un antieuropean>, Stănișoară a apărut brusc lângă acesta jurându-i că <va fi un coleg onest, sincer, loial și performant>”
    Hihi.. totul e de un comic grotesc („situatiunea” si „creionarea” ei)

    Reply
  2. KarenSchengen

    Asta cu nealegerea lui Blaga am înțeles-o. Alegerea cui însă? Că nu o spui în clar. Alegerea Elenei Udrea, nu? Cu toată moțiunea ei stângistă și cu disponibilitatea de a încheia alianțe cu oricine PSD, PNL, PPDD, ONU, UNICEF, UNESCO. Un articol prea lung pentru un mesaj prost: PDL votează Udrea ca altfel Băsescu se supără. Trist. 🙂

    Reply
      1. geronimo

        Bleen KarenSchengen Bleen, i-ai pus prea multe in brate! Un tom intreg! Nu le poate duce pe toate, chiar azi, de.. 8 martie

        Reply
      2. KarenSchengen

        Bleen  Le-am citit înainte de 8 martie 🙂  Eu îmi doresc un PDL condus de Macovei. Nu înțeleg cu ce ar fi mai bun însă un PDL condus prin proxy față de actuala situație.

        Reply
        1. geronimo

          Gramofonu geronimo Agentul Bad Ass Tweety KarenSchengen As zice ceva, da` e prea aproape :)))

          Reply
    1. Yeba

      :))) e un mesaj metatextual, nu te prinzi tu. Este o blondă practic fără fustă care declară că ne trebuie „PDL unit ca să blocheze planul USL”, acum, când toţi clienţii lui Blaga sunt pe ecrane şi scot panglici de complimente pe gură, ca la circ. Ultimul, Cristian Rădulescu admirându-l pe Mişu Voicu. Dimpotrivă, eu zic că e troll pro-Udrea, vrând să demonstreze că trebuie să fii retard dacă-l votezi pe Blaga ca să combaţi USL.

      Reply
    1. geronimo

      Gramofonu Gramofonule, Gramofonule, ai vazut, acolo in dreapta paginii, ce spunea alde Mircea Diaconu despre Schengen? Fii atent: „Putem spune si noi <luati-va Carrefour si toate astea>”…. Fesenistul naibii, pai, de ce nu si-ar lua si el piciorul in cur si sa se care in directia inversa?

      Reply
    2. GAVRILACHE

      Gramofonu  Interviu extraordinar! Multumesc! Si o parere : PDL va disparea daca presedintele va ramane in politica si va face ceea ce ar trebui (cred eu) sa faca : sa reconstruiasca dreapta! Daca nu, cei care inca ii leaga pe Basescu si Boc de dreapta, iluzionandu-se ca aceasta e reprezentata de PDL, il vor mai tine in viata…! Nu vreau sa spun ca, in principiu, nu ar exista si alti oameni/politicieni chiar care sa-si asume aceasta contructie doar ca, practic, nimeni nu va fi urmat in asa masura cum ar fi urmati cei doi (Basescu si Boc)! Cred ca pentru toata lumea a devenit clar ca PDL nu mai are electorat! Cine voteaza, azi, PDL, o face pentru Basescu si Boc!

      Reply
      1. geronimo

        GAVRILACHE Gramofonu Cam asa-i.. Pentru Basescu, pentru Boc si Macovei si inca vreo 2-3 (cam cati degetele de la o mana)

        Reply
    3. Augustin

      Gramofonu Foarte bun discurs. As fi foarte interesat totusi daca domnul Diaconescu isi doreste sau nu un anume parcurs in politica interna. Limbajul si prestanta lui il indreptatesc, respectiv apropierea de o parte de populatie socialitsta in conceptii. Sufera insa de ceea ce as numi boala MRU. Pare indecis si nesigur asteptand sa fie impins si asezat frumos de catre altcineva. E el dispus sa isi asume si o atitudine mai pragmatica si decisiva in legatura cu propria persoana?

      Reply
      1. Gramofonu

        Augustin In ultimii ani s-a cam transformat, nu mai e cum a fost pe cind candida din partea lui Geoana. Nu-i nici el un nufar, dar pe linga restul…
        Iar discursurile lui de la l.s. incoace au fost cele mai dure, dupa ale lui Basescu.

        Reply
        1. Yeba

          Gramofonu, nici nu mai ai curaj să strigi „lovitură de stat”, i-ai găsit nume de cod, să nu se prindă trolii…:)

          Reply
        2. OstapB

          Yeba
          Cine știe, în curând s-ar putea să devină chiar un delict. S-ar putea chiar incrimina pe baza unui nou principiu foarte la modă pentru mințile antibăsiste şi anume că vinovat nu e cel care face, ci cel care spune.

          Reply
        3. geronimo

          Yeba Gramofonu PDlistii, cu care exceptii, de mult nu-i mai zic „lovitura de stat”. Ii zic.. refacerea  dreptei (+PNL) >>> Un soi de discurs post-Hiroshima

          Reply
  3. geronimo

    iaba, orice s-ar zice, suntem un neam ușuratic si limbut. Cazul Stanisoara mi-a prilejuit încă odată un dezgust, o lehamite  infinita. Parca ne-am fi născut sub zodia neisprăvirii. Nu vreau sa par prețios,  dar bag  de seama ca am moștenit integral in cultura noastra politica slăbiciunea strămoșească pentru hiclenie si nestatornicie. Cumva ne-a parvenit prin pădurea genealogica. Nu poate fi o pura întâmplare. Versatilitatea noastră e mai veche decât năravurile oportuniste din vremea căpătuielii cu dregătorii din vremea fanarioților  E destul sa „scanam” pricinile (politice) si războaiele civile, necurmate, care ne-au învrăjbit de-a lungul intregului ev mediu si vom da de acelasi vid etic si moral cu care suntem obișnuiți. Noroc ca astăzi nu ne mai purtam pârțagul si nestatornicia cu săbiile! Loialitățile si cei care sant in stare sa moara sau măcar sa slujească cu statornicie o Idee, un Crez, sunt la fel de putini, de urgisiti, de neînțeleși si ignorați astăzi, ca si odinioară. 
    Nu stiu daca nu am devenit cumva maniac, dar de o buna vreme am inceput sa-i observ, din off, in special pe copii. Ca sa inteleg cat de cat comprehensiv, cum se moștenesc „cultural”, inca din familie, bunele si relele.  Felul cum se opresc din joaca, dintr-ale lor, felul cum baga la cap (cum dobândesc pe nesimitite moravuri si moduri de raportare la lume) scene de familie in care parintii fac abstractie de prezenta lor. Mai ales cele in care adultii „rezolva problemele” expediind usuratic, tipic romaneste, pe oricine si orice (si.. oricum)
    „Țăcăneala” asta tastata i-o dedic neamului politic Stanisoara (Legiunii Adaptaților)

    Reply
  4. geronimo

    iaba, orice s-ar zice, suntem un neam ușuratic si limbut. Cazul Stanisoara mi-a prilejuit încă odată un dezgust, o lehamite  infinita. Parca ne-am fi născut sub zodia neisprăvirii. Nu vreau sa par prețios,  dar bag  de seama ca am moștenit integral in cultura noastra politica slăbiciunea strămoșească pentru hiclenie si nestatornicie. Cumva ne-a parvenit prin pădurea genealogica. Nu poate fi o pura întâmplare. Versatilitatea noastră e mai veche decât năravurile oportuniste din vremea căpătuielii cu dregătorii din vremea fanarioților  E destul sa „scanam” pricinile (politice) si razboaiele civile, necurmate, care ne-au învrăjbit de-a lungul intregului ev mediu si vom da de acelasi vid etic si moral cu care suntem astazi obisnuiti. Noroc ca astazi nu ne mai purtam pârțagul si nestatornicia cu săbiile! Loialitățile si cei care sant in stare sa moara sau măcar sa slujeasca cu statornicie o Idee, un Crez, sunt la fel de putini, de urgiti, de neintelesi si ignorati astazi, ca si odinioară. 
    Nu stiu daca nu am devenit cumva maniac, dar de o buna vreme am inceput sa-i observ, din off, in special pe copii. Ca sa inteleg cat de cat comprehensiv, cum se moștenesc „cultural”, inca din familie, bunele si relele.  Felul cum se opresc din joaca, dintr-ale lor, felul cum baga la cap (cum dobândesc pe nesimitite moravuri si moduri de raportare la lume) scene de familie in care parintii fac abstractie de prezenta lor. Mai ales cele in care adultii „rezolva problemele” expediind usuratic si pe oricine si orice (si.. oricum)
    „Țăcăneala” asta tastata i-o dedic neamului politic Stanisoara (Legiunii Adaptaților)

    Reply
  5. Dan Marian Grosu

    Ce vă face să credeți că electoratul PNȚcd și CDR a devenit electoratul fidel lui Traian Băsescu? Ar fi destul de paradoxal.

    Reply
  6. geronimo

    Cica, cotarla de Mihai Stănişoară: „Blaga e uzat, obosit. Macovei spune şi lucruri trăsnite.S-a umplut paharul”. Bine ca jigodia a ales sa se trateze in azilul lui Crin ! Acolo, excedatul nostru se va integra numai printre yesmeni (ne-obositi) si lideri (trăzniți)

    Reply
  7. Yeba

    Primesc de la Yeberley Mansion un citat din articolul lui Ion Vianu (rev. 22), spre difuzare pe Blogary, plus anunțul că cei doi locatari pensionari doresc să contribuie și să deschidă lista, în caz că se organizează ceva. N-am putut să refuz. 
    „Cum ar putea deveni
    România funcțională? Altceva decât o vacă de muls pentru deținătorii succesivi
    ai pu­terii? Trăim într-un cerc vicios: numai po­liticienii corupți sunt
    „sponsorizați“. Cei cinstiți (există!), fiind incoruptibili, nu dis­pun de
    fonduri. Prin definiție, o propa­gandă electorală reușită se face cu bani
    mulți. Astfel, sistemul clientelar și corupt se autoperpetuează.
    S-ar putea ieși din cercul vicios? Numai dacă ar exista o mobilizare
    generală în ju­rul unui grup onest și competent. Care ar fi finanțat nu de
    afaceriști doritori de pre­bende, ci chiar de alegători (în genul strân­gerii
    de fonduri pe Internet pentru Obama în 2008). Ar fi un fel de revoluție pașnică
    în care electoratul nu ar mai fi înșelat. Știm că acești oameni există, de
    pildă sem­natarii moțiunii Macovei. Foarte curând, o reformă a clasei politice
    va deveni impo­sibilă (îmi place să cred că momentul nu a fost deja depășit).
    Atunci nimeni nu va mai reuși să evite soluțiile de tip populist-demagogic.”

    Reply
        1. Gramofonu

          Yebahttp://www.blogary.ro/stiri/electronul-liber-ne-vrea-uniti-in-fata-dusmanului-extern/
          Fanu’ lu’ Scufita Rosie, autocaracterizat ca Electronu’ liber, diplomat, consensual, moderat.
          Cu alte cuvinte, care are suficient curaj cit sa se dea, la final, de partea cistigatorului.

          Reply
        2. Gramofonu

          Ideal-ideal, dar finantarea e pe bani…
          Ar trebui facut un contract tzapan, sa se oblige sa nu schimbe partidul si sa voteze conform unor directive agreate si semnate, in caz contrar sa plateasca de 100 de ori pe-atit despagubiri.
          Prezenta la munca, norma de initiative legislative aprobate, trebuie prevazut totul pina la ultimul detaliu…ce, iti convine sa se duca la mare pe vreme de l.s. sau sa faca pe mimoza cind e scandalul mai mare? am fost destul idealist acum 10 ani.

          Reply
        3. Gramofonu

          meioza Ceea ce inseamna ca ne intoarcem de unde am plecat 🙂 Ei fac ce vor si eu nu le dau nimic.

          Reply
    1. OstapB

      Yeba  
      „Daţi un leu pentru PeDeLeu!”
      Ideea, dacă e ce cred eu, ar avea două mari avantaje. I-ar face mai responsabili și mai atenți pe electorii contribuabili. Până la urmă, „au investit”. Apoi, grupul astfel finanțat s-ar putea detașa net și explicit de restul clasei repetente: „Noi nu suntem ca voi dependenți de finanțări obscure”. În fine.

      Asta cu diferența e chiar o poveste mai mare. Dacă ar apărea chiar şi astăzi un denunțător, cineva care să-i arate cu degetul pe „restul”, așa cum îi arăta Traian Băsescu pe Năstase&comp în 2004, cineva care să se situeze la propriu în opoziție, cred că ar avea succes, pentru simplul motiv că nu tot poporul e prost.

      Reply
  8. LunguVictorEugenMihai

    Blga zicea, Stanisoara a ramas pe pilot automat si s-a auto-distrus inainte de termen.

    Reply
  9. Annia

    Excelent scris, Bleen! Textul asta ar trebui sa apara pe toate gardurile PDL-iste, poate suna, in al doisprezecelea ceas, desteptarea.

    Reply
  10. SimonaM

    Să sperăm că cei care votează vor ține seama de șansa de a recâștiga electoratul pierdut (electorat dispus să-i voteze din nou dacă partidul se reformează) sau aleg să băltească în speranța că vor căpăta un os de ros. De delegați depinde. Bine ar fi să înțeleagă corect miza.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *