Premierul va fi independent sau pesedist, dar nu Ponta. PNL si PDL nu au nici o sansa de a da premierul

Cele două criterii după care va fi desemnat premierul:

  1. Să aibă acordul majorității parlamentare, indiferent din cine este formată aceasta și cum a fost formată
  2. Să aibă profilul politic, moral și profesional cerut unui premier într-un stat al Uniunii Europene
În desemnarea candidatului pentru funcția de premier, Președintele trebuie să asigure stabilitatea politică a țării și funcționarea executivului. Acesta este spiritul Constituției. 

CONSTITUȚIA ROMÂNIEI, TITLUL II Autoritățile Publice, CAPITOLUL 3 Guvernul, ARTICOLUL 103

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Despre motivele pentru care Constituția vorbește doar de două posibilități (consultarea partidului care a obținut majoritatea absolută sau, dacă un asemenea partid nu există, consultarea tuturor partidelor parlamentare) am scris într-un articol din 7 septembrie (Cu cine și de ce se consultă Președintele? Din nou despre desemnarea premierului. De ce Ponta nu are nicio șansă.):

Constituția cere Președintelui să încerce pe cît posibil să evite blocajele și să desemneze un candidat agreat de majoritatea politică din Parlament. De aceea, în cazul în care există un partid care a obținut majoritatea absolută Președintelui i se cere să se consulte doar cu acel partid. În acest caz, este inutilă consultarea cu celelalte partide. Dacă partidul care deține majoritatea absolută este de acord cu propunerea Președintelui acesta a obținut deja majoritatea pentru candidatul pentru funcția de premier și astfel nu mai este necesară consultarea cu celelalte partide (chiar dacă toate ar vota împotriva propunerii Președintelui, noul guvern tot ar fi învestit, prin votul partidului care a obținut majoritatea absolută). Dacă partidul care a obținut majoritatea absolută nu este de acord cu propunerea Președintelui, atunci acesta se consultă degeaba cu celelalte partide. Acestea nu au suficiente voturi cît să poată asigura învestirea noului guvern. Astfel, articolul 103 are o semnificație pragmatică, să zic așa: cere Președintelui să desemneze candidatul pentru funcția de premier astfel încît acesta să poate obține învestitura. Președintele trebuie să se îngrijească să desemneze acel candidat care este agreat de majoritatea parlamentară, care întrunește acordul majorității parlamentare. Această majoritate este rezultatul alegerilor (atunci cînd un partid sau alianță obține peste 50% din mandate) sau este rezultatul negocierilor și consultărilor dintre Președinte și partidele parlamentare.

Astfel, începînd cu 10 decembrie misiunea Președintelui este de asigura, pe cît posibil, o majoritate parlamentară relativ stabilă care să susțină un executiv condus de un politician cu profilul politic, moral și profesional cerut unui premier al unui stat membru al Uniunii Europene.

Cu alte cuvinte, Traian Băsescu nu are spațiu de manevră prea mare și trebuie să negocieze cu partidele parlamentare pînă cade lat, iar Victor Ponta, deoarece nu are profilul politic, moral și profesional cerut unui premier al unui stat european, așa cum am putut remarca atît noi, românii, cît și liderii Uniunii Europene și Statelor Unite, nu are absolut nici o șansă de a fi desemnat candidat la funcția de premier. Nu are nici prima șansă, nici a doua, nici a treia, nu are șanse de a fi desemnat nici la prima strigare, nici la cele ulterioare, dacă prima desemnare cade. Dacă Președintele României l-ar desemna pe Victor Ponta candidat la funcția de premier ar da dovadă de iresponsabilitate politică, dispreț față de aliații noștri europeni și americani, nesocotire a valorilor democratice și atitudine antinațională. Și ar încălca spiritul Constituției, care îi cere să asigure stabilitatea politică a țării și o guvernare funcțională și responsabilă. Or, Victor Ponta, din poziția sa de prim ministru, a dovedit că este un risc pentru stabilitatea politică a țării, este un risc pentru interesele naționale și poziția României în cadrul alianțelor politice, economice și militare care îi asigură securitatea națională, a dovedit că nu poate conduce un guvern funcțional, care să asigure administrarea țării. Nu în ultimul rînd, Victor Ponta este un paria, o persona non grata la nivel internațional și prezența sa într-o funcție importantă în stat slăbește poziția României și aduce atingeri grave intereselor naționale.

În condițiile în care România vine după o lovitură de stat care a șubrezit serios poziția României în cadrul Uniunii Europene și a adus atingere relațiilor cu principalul nostru aliat, Statele Unite ale Americii, în situația de criză economică mondială și în urma incapacității guvernului condus de Victor Ponta de a guverna, este obligația Președintelui Traian Băsescu de a aduce toate forțele politice la aceeași masă și de a desemna un premier care să aibă profilul politic, moral și profesional cerut un lider politic european și care să fie agreat de o largă majoritate parlamentară. Este obligația Președintelui să unească, să convingă forțele politice să treacă peste ceea ce le desparte și să se concentreze pe ceea ce le unește. Sau ceea ce ar trebui să le unească. Sînt vitale refacerea poziției României în Uniunea Europeană, refacerea relațiilor cu Statele Unite și trecerea peste criza economică. În circumstanțele date, profilul politic, moral și profesional al premierului este mai important ca niciodată. Traian Băsescu trebuie să desemneze un candidat la funcția de premier care să nu poată fi refuzat nici de USL, nici de ARD. Pare o misiune imposibilă pentru Traian Băsescu, dar misiune imposibilă is his middle name.

Rolul guvernării nu este de a premia sau salva partide sau alianțe politice, ci de a premia sau salva cetățenii. Nu poți face omletă fără să spargi niște ouă, chit că ouăle se numesc USL sau ARD. Atît Băsescu, cît și cele două mari forțe politice, USL și ARD, trebuie să lase deoparte ambițiile și ambîțurile politice, să-și calce pe inimă, orgoliu și pe ce și-or mai călca, și să asigure guvernarea țării, trecerea peste criza economică și refacerea internațională a poziției României.

Astfel, începînd din 10 decembrie, nu există decît două variante de premier:

  1. premier PSD (nu Ponta), susținut de PSD sau USL, UDMR sau/și ARD
  2. premier independent, susținut de o largă majoritate parlamentară (PSD sau USL, UDMR și ARD)
PNL este un partid total compromis odată cu lovitura de stat, lovitură pe care a inițiat-o și al cărei vîrf de lance a fost. Toți liderii PNL, fără excepție, subliniez FĂRĂ EXCEPȚIE, sînt compromiși politic și ar fi o iresponsabilitate din partea lui Băsescu, comparabilă cu desemnarea lui Ponta, dacă ar numi premier un membru PNL. Astfel, singurele variante de premier rămîn premier PSD și premier independent. Desemnarea unui premier din partea PDL ar fi o dovadă de aroganță și o sfidare la adresa alegătorilor, și nu respectă cerința Constituției de a asigura stabilitatea politică a țării.

Dealtfel, nici PSD, nici PDL, nu au politicieni care să aibă anvergura și profilul cerut unui premier în astfel de momente. De PNL nici nu mai vorbim. Personal, cred că Președintele are de ales între Cristian Diaconescu, Mugur Isărescu, Mihai Tănăsescu, Lucian Croitoru

Ioan Rus nu e o variantă, după ceea ce s-a întîmplat cît timp acesta a fost ministru de interne în 2012 (scandalul Năstase-Rus-Brădișteanu, scandalul organizării referendumului și listelor).

Oricum, dacă te uiți la conducerile PSD, PNL și PDL, e jale, e catastrofă:

  1. PSD: Victor Ponta, Ion Iliescu, Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Gheorghe Nichita, Marian Vanghelie, Titus Corlățean, Rodica Nassar, Constantin Niță, Ion Prioteasca, Robert Negoiță, Ion Calea, Marian Oprișan, Ioan Chelaru, Valeriu Zgonea, Corina Crețu, Adrian Ducu.
  2. PNL: Crin Antonescu, Mircea Ionescu Quintus, Radu Cîmpeanu, Aristotel Căncescu, Daniel Chițoiu, Mircea Diaconu, Victor Paul Dobre, Relu Fenechiu, Răducu Filipescu, Lucian Iliescu, Rareș Mănescu, Vlad Moisescu, Dan Radu Rușanu, Norica Nicolai, Cornel Popa, Romeo Stavarache, Varujan Vosganian, Sorin Frunzăverde, Eduard Hellvig, Mihai Voicu, Florin Alexe, Ilie Bolojan, Marian Bîgiu, Mariana Cîmpeanu, Teodor Atanasiu, Andrei Marga, Mircea Moloț, Marius Nicoară, Marian Petrache, Octavian Popa, Nicolae Robu, Nini Săpunaru, Marcel Veia, Ovidiu Silaghi, Radu Stroe, Cristian Buican, Ion Ciugulea, Dinu Zamfirescu, Puiu Hașotti, Călin Popescu-Tăriceanu, Lucia Varga.
  3. PDL: Vasile Blaga, Cezar Preda, Dorin Florea, Cristian Preda, Mihai Stănișoară, Gheorghe Flutur, George Scripcaru, Mircea Hava, Gabriel Berca, Anca Boagiu, Constantin Ostaficiuc, Raluca Turcan, Andreea Paul, Cristian Boureanu, Sever Voinescu, Radu F Alexandru, Traian Igaș, Florin Popescu, Alin Tișe, Costică Canacheu, Sulfina Barbu
Iată și un sondaj:

Pe cine vedeți premier după alegerile din 9 decembrie?

Vezi rezultatul votului

Loading ... Loading ...
PS. Acest articol este un răspuns la întrebarea: Va mai iniția USL în 2012 o suspendare a Președintelui Băsescu?

 

Facebook Comments

27 Comments Premierul va fi independent sau pesedist, dar nu Ponta. PNL si PDL nu au nici o sansa de a da premierul

  1. Rosu

    „pe topic”: Am votat Isarescu, da’ numa nu vazusem ca pusasi si pe M. Tanasescu. Unul din astia doi ar inchide gura poporului uselist prea machit de absintul urii strecurat serpeste in inima lor pervertita de educatia socialista… Poporul iubeste imaginea economistului competent. Tanasescu are dezavantajul mustatii… Romanilor nu le place mustata la oameni importanti. Doar la cei care fac glume la nunti si botezuri…

    Reply
  2. Rosu

    Puna pe cine trebuie! Si sa isi traga singur un sut in fund pentru tampenia cu Ponta din primavara! Si sa isi mai traga un sut in fund pentru mangaierea parinteasca pe crestetul pedelistenilor puturosi si alunecosi. 
    Daca nu il punea atunci pe Ponta si se gandea mai bine putin, poate, poate… Istoria nu se scrie cu „poate”… Asa ca sa-si traga singur un sut in fund pentru asta cu Ponta. Si sa isi ceara iertare ca a pus tara pe mana unor descreierati nerusinati care ne vand peste gard pe vodca si tigari…  Acuma trebuie sa stea toata suflarea responsabila cu ochii in patru si cu mana pe nuia, sa le dea astora peste mainile livide cu care isi impart putere, influenta si un loc bun sub cururile rusesti si chinezesti. Sa ma ierte Dumnezeu!

    Reply
  3. picus

    C. Diaconescu a fost foarte vocal impotriva suspendarii, deci n-o sa fie usor de inghitit de PSD. L. Croitoru a fost deja propus de Basescu si respins de PSD. M. Isarescu nu se va baga. MRU nu va fi propus. Atunci ar ramine M. Tanasescu, care a fost deja ministru intr-un guvern PSD si nu s-a auzit in timpul suspendarii. Dintre Tanasescu si Diaconescu se va alege. Parerea mea.
    PS: Ilie Bolojan e un primar foarte OK.

    Reply
  4. ToxicMushroom

    Eu am votat „altcineva”, pentru ca niciuna din variante nu-mi pare realizabila de-adevaratelea. M-as fi gandit ca il pui pe lista si, cel putin, pe  Johannis 😀

    Reply
  5. Canadiana

    Eu nu cred ca MRU are sanse sa fie PM. Mai degraba cred ca va ales un PM de la PNL – ca tot ii curteaza nea Blaga – si tare ma tem ca ala va fi Tariceanu reloaded.

    Reply
  6. Bleen

    Dacă e numit MRU premier, și, prin absurd, va trece de votul Parlamentului, va conduce guvernul pe timp de criză, cu susținerea ARD, PPDD sau USL. Apoi, la jumătatea mandatului, va fi nevoit să-și dea demisia pentur a candida la niște alegeri prezidențiale în care nu are nicio șansă. MRU nu are susținere nici măcar în PDL, darămite în USL, pentru a trece un guvern în decembrie.

    Reply
  7. Marghioala

    acum, poza la 11:16, cu votul meu, sunt 2 voturi pt. Lucian Croitoru (18 Tanasescu, 11 Diaconescu,, Ponta 6, MRU 5, Isarescu 3). doresc sa-si arate fata celalalt om destept care a votat la fel de genial ca mine din optiunile date.
    bravo ma!

    Reply
      1. BarbuMateescu

        Mail intern la Cotroceni:
        From: MrPresident@cotroceni.ro 
        To: Toţi
        Oameni buni,
        Ştiu că e 11 seara, suntem toţi obosiţi. Dar am o rugăminte. Vă duceţi frumos pe Blogary, la ultima postare, şi votaţi Croitoru. Eu am făcut asta, Sebi Lăzăroiu face asta acum, vă rog să facem toţi. Daţi bip la prieteni, la rude, etc. Fără facebook, nu vreau să iasă tam-tam. Ia câteva secunde, nu mai mult, m-aţi face foarte fericit.
        Mulţumesc,
        Traian.

        Reply
  8. Florina

    Puteai să te opreşti la „să-și calce pe inimă, orgoliu”, că altceva n-au. Deşi uneori pare că-i doare, da’i ca la orice membru amputat.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *