PSD (1) 19 – 25 august 2013

Este partidul care dă tonul pe scena politică și impune ritmul. PSD dă teme celorlalte partide.

INIȚIATIVE POLITICE

  • Ponta face PDL-ului o ofertă de dialog pe teme economice. Tema are mai multe consecințe: 1) PDL stă toată săptămîna ocupat pe această temă. Nici PMP nu se lasă mai prejos și, silitor, se apucă de molfăit la ea împreună cu PDL. 2) În calitate de premier și lider al principalului partid de guvernare, Ponta arată că muncește, că este responsabil și, dincolo de certurile politice, este preocupat de economie și caută soluții să fie bine. 3) Un refuz al ofertei ar arăta demagogia PDL-ului, care critică doar pentru a cîștiga voturi, nu este cu adevărat preocupat de problemele oamenilor. 4) Un accept al ofertei sau disponibilitatea la a dialoga transformă PDL într-un trădător pentru electoratul dur antiPSD și într-o grupare politică subordonată lui Ponta, care răspunde imediat ordinelor acestuia. 5) PSD arată pisica PNL-ului care se poate oricînd trezi în opoziție. 6) Lansează tema dialogului și compromisului pentru interesul național, temă utilă unei schimbări de majoritate politică. 7) Face legătura dintre propunerile PDL și tăierile de salarii și pensii.
  • Ponta îl acuză pe Băsescu de sabotaj al guvernului. Noi avem treabă, sîntem preocupați și responsabili, însă Băsescu nu ne lasă să lucrăm. Tema vine pe un teren propice, pregătit în ultimii nouă ani, și are suficientă credibilitate în condițiile în care Băsescu a fost acuzat de nenumărate ori de-a lungul celor două mandate ale sale că intervine în treburile guvernului, ba chiar că îl sabotează. Dacă se abuzează de ea, această temă poate avea două tăișuri. Băsescu nu e o țintă importantă pentru PSD, acuzațiile de sabotaj ar putea duce la imaginea unui guvern slab și unui președinte puternic, ar suna prea mult a scuze pentur un guvern care face.
  • Ponta îi cere lui Băsescu să retragă decorația lui Tokes. Intră în forță, ofensiv, pe terenul mesajului nați0nal sau chiar naționalist. Îl obligă pe Băsescu la defensivă și arată, încă o dată, că de Băsescu sînt doar vorbele. Băsescu zice, dar nu face, în timp ce Ponta face și apoi zice ce a făcut. Cam asta pare a fi strategia lui Ponta vizavi de Băsescu.
  • Ponta își anunță vizita la Chișinău și o pune sub semnul faptelor, făcînd distincția între președintele care vorbește și guvernul care face. Încă o dată, pe tema națională, Ponta face, Băsescu doar zice.

REACȚII LA CONTEXTUL POLITIC

  • Silaghi/DNA: I-a cerut lui Silaghi ”să-și retragă candidatura” la funcția de ministru, candidatură propusă de PNL. Nu și-l asumă și aruncă cartoful fierbinte în mîinile PNL-ului. ”Silaghi cel corupt și cu imagine proastă e omul PNL, să și-l ia și să se spele cu el pe cap.”
  • Nini Săpunaru/MT: I-a retezat-o lui Antonescu, i-a arătat cine e șeful în USL, cine are ultimul cuvînt de spus. Și-a delimitat teritoriul, a tras linie și rahatul l-a lăsat în partea cealaltă, la Antonescu. ”Nini Săpunaru cel corupt și cu imagine proastă e omul PNL și eu nu-l accept. Eu decid. Să și-l ia și să se spele cu el pe cap.”

PURTĂTORI DE MESAJ

  • Victor Ponta. Combativ, autoritar, energic, omniprezent.

PUBLIC ȚINTĂ

  • Alegătorii sensibili la tema națională și la cele două componente ale sale,  maghiară și moldoveană.
  • Bugetarii și pensionarii care au avut de suferit de pe urma măsurilor de austeritate luate de PDL cînd era la guvernare. Cînd Ponta a spus că soluțiile propuse de PDL duc inevitabil la tăieri de salarii și pensii, măsuri pe care PDL le-a mai luat, acestui public i s-a adresat Ponta. ”PDL vrea să scadă impozitele, dar asta înseamnă că nu vom mai avea bani și va trebui să tăiem salarii și pensii, așa cum a mai făcut PDL în 2010 cînd, de dragul impozitelor ținute jos, a tăiat salariile și pensiile.
  • Alegătorilor interesați mai ales de economie, de nivelul de trai, plictisiți de scandalurile politice. E nevoie de muncă, dialog pe teme economice, responsabilitate, preocupare față de problemele cetățeanului, de economie. Nu e timp de certuri și scandaluri. Să ne așezăm la masa dialogului și să găsim soluții concrete, realizabile.
  • Alegătorii care nu-l plac pe Băsescu. Fără să exagereze și să se întrebuințeze prea mult, are grijă de sensibilitățile lor. Nu pare a fi un public pe care PSD (sau Ponta, adică tot aia) să se concentreze foarte mult, dar nici un public pe care să-l fi abandonat total. Se contrează cu Băsescu într-un ping pong al giganților, de la egal la egal, de pe poziții de autoritate. Nu se victimizează în fața lui Băsescu, nu arată că ar avea slăbiciuni în raport cu acesta. Așa cum am scris și în analiza despre PNL, există un public foarte numeros care nu-l place pe Băsescu, însă aceasta este o temă secundară pentru publicul respectiv.

POZIȚIONARE POLITICĂ

  • PSD se poziționează ca principal partid de guvernare. E partidul celor care fac, fiindcă au puterea și autoritatea să facă. Alții zic, însă doar PSD face. PSD a ieșit din USL și din jocul ultimilor trei ani. PSD a lăsat sabia din mînă și a pus mîna pe sapă. PSD se poziționează ca partid central pe scena politică. Nu mai e pe baricade. Toți ceilalți gravitează în jurul unui PSD preocupat și concentrat, care, cu o mînă pe sapă și cealaltă la tîmplă, încearcă să găsească soluții pentru țară. Nu se mai burzuluiește peste gard la Băsescu și nici nu se mai ține de mînuță cu PNL-ul. Marile provocări pentru PSD e cum să evite izolarea care l-a trimis în opoziție în 2004 și cum să inventeze un personaj politic de tipul lui Băsescu, capabil să cîștige prezidențialele.

IDENTITATE DOCTRINARĂ

  • La fel de inconsistent ca toate partidele românești. Săptămîna trecută Ponta a punctat totuși și la acest capitol: ”Scăderea taxelor duce la tăierea cheltuielilor bugetare și inclusiv la tăierea salariilor și pensiilor.”

OBSERVAȚII

Cum va reuși PSD să evite izolarea politică fără să fie nevoit să intre într-o alianță cu un partid mare și cu pretenții? Cum se poate rupe PSD de PNL fără să rămînă izolat la prezidențiale și parlamentare? Cum poate avea PSD președintele și să nu fie izolat în același timp? Dacă PSD cedează președintele PNL-ului, nu are nicio garanție că nu va fi izolat după ce candidatul PNL va ajunge președinte.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *