Răspunsul lui Cristian Preda pentru Blogary. Cu întrebări adăugite.

În comentariul de aici, Cristian Preda răspunde:

Va multumesc pentru observatii. Voi tine seama de ele. Candidatura dlui. Boc nu era o gluma, nici o ironie ieftina. Este vorba despre o procedura frecvent utilizata de catre politicieni pentru a-si consolida sau testa legitmitatea. De altfel, din informatiile de care dispun, domnului Boc i s-a propus sa faca acest lucru. Nu cunosc motivele pentru care a refuzat. Sunt convins ca o asemenea candidatura ar fi adus o victorie importanata pentru premier. Nu situ ce penelist sau pesedist care nu e deja ales l-ar fi putut infrange.

Tin, de asemenea, sa adaug doua lucruri.

Primo: Sunt un sustinator al dlui Boc. Nu vreau nici sa ii pun in discutie autoritatea in PDL, nici – cu atat mai putin – sa sprijin o fronda irationala. Apreciez, de altfel, faptul ca spre deosebire de alti lideri de partide dl Boc a avut taria de caracter sa accepte ca pot exista doua voci in partid. E ceva elementar, dar in Romania au trecut 20 de ani pana ce acest lucru a fost acceptat. Sper sa nu mai treaca alti 20 pana se accepta o a treia…

Secundo: Cred ca pot ajuta PDL punand intrebari pe care cetatenii sau, de ce nu?, membri ai PDL fara notorietate sau lipsiti de curaj ar vrea sa le puna. Un partid traieste de pe urma acestor relatii cu cetatenii, nu doar de pe urma retelelor financiare.care dubleaza sau pur si simplu sustin structura de resurse umane.

Îi mulțumim domnului Preda pentru că e consecvent cu propriile afirmații din ultimul paragraf și ne răspunde. Aș adăuga cîteva observații, stimulate de comentariul de mai sus:

1. Mulți se grăbesc să-l vadă pe Cristian Preda exclus din PDL înainte de congres. Adevărata întrebare rămîne: Care e poziția lui Băsescu? Nimeni din greii PDL nu cred că s-ar risca acum să intre în conflict cu Marinarul care mai are în față 5 ani de mandat. Mie mi se pare interesant că după o campanie electorală cruntă, în care greii PDL s-au făcut destul de discreți și în care Băsescu a trebuit să le înghită toate broaștele pentru că avea nevoie de logistica lor, cheile ajung din nou la Băsescu.  Vă amintiți privirea lui  din interviul cu Chireac? Eu i-o văd chiar acum:)

2. Înafară de „timizii” din PDL, pe cine reprezintă Preda? Nu știu cine-l vede  hazardîndu-se să candideze la președinția partidului. Atunci, care e candidatul pe care grupul reformator al lui Preda îl va susține? Aici apar într-adevăr cîteva posibilități interesante, în caz că grupul cu pricina apucă să se coaguleze. Prima opțiune, avînd în vedere și comentariul de mai sus, e Emil Boc, evident. Dar, întreb eu, de ce nu Valeriu Stoica?

3. Care e poziția „noului val”? Pînă una alta Sever Voinescu l-a contrazis pe Preda în ce privește cazul Honorius și oligarhizarea. Însă nu are deloc aerul să fie un mare susținător al domnului Oltean. TRU, Macovei și restul lumii, tac. La fel și Valeriu Stoica. Deocamdată:)

Nu cred că dl Preda a acționat după un scenariu, cred mai degrabă că a primit încurajări sau aprobări mute. De aici și unele bîjbîieli și afirmații nefericite. Ce a început însă, nu mai poate fi oprit. Sper doar ca dl Preda să aibă luciditatea de a nu se oferi ca victimă colaterală.

Facebook Comments

11 Comments Răspunsul lui Cristian Preda pentru Blogary. Cu întrebări adăugite.

 1. parafaragaramus

  @neamtu

  Ce cuvant urat: ciolan.

  Voi, vesticii, mancati carnea, noua ne aruncati oasele, si nici p-alea, daca nu bifam la timp.

  Multa sanatate si spor la deszszapeszire.

  Reply
 2. Florin Cojocariu

  @Daniel: Eu as spune mai degraba ca bine intiparit in mentalul comentatorilor de blog e obiceiul de a acuza lipsa a "ceva" fara a propune o alternativa. Ce te impiedica sa iei tu in discutie "fondul" afirmatiilor? Care e acest fond care ne scapa?

  Reply
 3. Zexe

  @Daniel M, esti bun sa dezvolti subiectul? N-am inteles nimic mai mult decat ca doresti sa ne acuzi de superficialitate.

  Care este fondul afirmatiilor lui Cristian Preda pe fondul unei campanii electorale ale unui coleg de partid?

  Reply
 4. Daniel M

  @ all above

  Toti incercati sa vedeti "strategia" lui Cristian Preda sau daca are sau nu sustinere, dar nici unul nu ia in discutie fondul afirmatiilor acestuia.

  Acest este un model de "dezbatere" lansat de jurnalistii din curtile Realitatea TV si Antena 3. Vad ca ajuns sa fie foarte bine imprimat si in mentalul activistilor/ simpatizantilor PDL.

  Reply
 5. neamtu tiganu

  Blogosfera romaneasca e, in urma aprigei lupte din campania electorala, epuizata. Atit invingatorii cit si invinsii isi ling ranile. Lupta a fost pe viata si pe moarte, nu s-a facut economie de injuraturi, vorbe de spirit, minciuni, nimic nu a fost sfint, s-au distrus prietenii, rudele au fost reconsiderate functie de preferintele politice.

  Invingatorii au dureri de cap si greata ca dupa o betie cu metilic. Invinsii vad catastrofa iminenta si nici nu indraznesc sa spuna "v-am spus io!".

  Chiar si indiferentii, neutrii sunt epuizati, poate daca ar fi fost mai putini indiferenti…

  Lupta pt. ciolan continua doar in sferele de sus, soldatii sunt trimisi la vatra, ai mai viteji au cite o diploma, da cu diplome de vitejie nu-ti poti cumpara nimic.

  Nimic nou pe frontu de est, inca un episod din lupta Romani contra Romani.

  Reply
 6. victor L

  Mie nu mi se pare deloc de bun simt colindul pe la televiziuni pentru explicatii.

  Si unde (la iRealitatea, de exemplu) a mai si fost ridiculizat.

  Reply
 7. Riddick

  Preda ăsta ne cam ia de proşti. Dacă "ştie că Boc a refuzat", de ce dracu' mai reia "propunerea" ?

  Are cumva impresia că este la Alianţa Civică ori la Fundaţia Soros ?

  Reply
 8. Zexe

  Dupa o betie crunta, chiar daca nu iti amintesti prea bine ce ai facut, este recomandat sa nu negi nimic, si, desigur, sa nu perseverezi in greseala. Cristian Preda dovedeste ca stie bine lectia asta, fapt pentru care il apreciez, chiar daca la el betia a trecut dupa ce a facut turul televiziunilor Antena3 si RealitateaTv, binecunoscutele televiziuni prietene PD-L-ului si presedintelui Basescu.

  Este bine ca in PD-L sa existe si o soprana, dar sa-i dea cineva partitura si lui Cristian Preda ca sa nu para ca face parte din alt cor, sau sa cante pe la alte mese daca doreste sa schimbe partitura.

  Reply
 9. Nemo

  @Florin,

  observatii corecte. desi, "strategie" e un termen vag, poti sa-i spui strategie chiar si numai cand lansezi "un atac pe baza unor aprobari mute si ai pe cineva in vedere "next"".

  acum, ca ai mentionat-o, ar putea fi sprijinirea lui Emil Boc, Valeriu Stoica nu prea are "carisma" si ramane de analizat cat conteaza asta. In plus, Valeriu Stoica nu cred ca va fi digerabil "la baza PDL-ului". El ramane "un produs de import" acolo.

  In schimb, Boc ar putea fi alegerea perfecta. e un "politician"(daca citesti printre randurile lui C Preda) in sensul ca Blaga-Berceanu-Videanu(ca doar despre ei vorbim ca "au confiscat puterea") sunt "ingineri la baza" si de aia raman ei "activisti" si nu se transforma in "vizionari", "politicieni" carevasazica 😆

  In schimb, cu Boc lucrurile stau foarte bine: omul are studii de drept, are teza de doctorat in "SUPERIORITATEA SISTEMULUI BICAMERAL"(Base ce zice?! 😆 ) si cineva care mai citeste pe aici 🙂 , imi spunea demult, "la a patra mana", ca Roger Scruton ar fi fost placut impresionat de conversatiile cu Emil Boc, in materie de "politica de dreapta".

  In plus, Boc nici nu are tinichele agatate de coada.

  Problema lui Emil Boc, si in partid si in viata reala, e o "lipsa de autoritate", plecand de la aspectul fizic(asa suntem noi romanii, suntem deficitari la anumite capitole), pana la "omul care nu iese din cuvantul lui Basescu"; el a cam fost impus presedinte la PD, daca ne aducem aminte, dupa plecarea lui Basescu, in 2004.

  Insa, cu o putere politica "reala" in interiorul partidului, am putea vedea si un altfel de Boc, oricum unul mai dispus la reforme decat Berceanu 😆 ..

  in fine, speculatii pe burta goala, fara cafea 🙂

  ps. pai Florin, numai tu scrii la "ziarul asta"? 🙂

  Reply
 10. gabhry_el

  Domnul Preda e scorpion.

  Scorpionul poate fi orice – kamikaze sau grădinar – numa' victimă colaterală – nu.

  Din această perspectivă, a flăcării mov, sunt liniştit!

  🙂

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *