Să dăm țării cât mai mulți unguri

Cine n-are unguri să își cumpere. Noi avem suficient de mulți, cât să le dăm tot ce le poftește inima. Mie îmi convin ungurii. Sunt iuți, se mișcă organizat, consumă puțin, au femei mișto, cu pretenții mai mici decât pițipoancele noastre, se îmbracă cu gust, mănâncă bine, miros frumos și se culcă odată cu găinile. Prima mea gagică a fost unguroaică. Bözsy o chema. Aveam 12 ani, ea 14. Bözsy e diminutivul lui Bety, care vine de la Erzsébet, adică Elisabeta. Ne giugiuleam în porumb, ne-am căsătorit în taină, ne-am petrecut prima noapte, pe la patru după-amiază, în cotețul porcului, ne-a prins mă-sa, i-a dat lui Bözsy omorul: făi, proasto, ăsta-i “bidos oláh” (stinky wallachian – n.r.). Io n-o să te dau după un “bidos oláh”, ai înțeles? Jap-jap, na-na, ioi-ioi. A fost prima lecție despre diferențe din viața mea. Am înțeles că ungurii au o problemă cu românii, pe care uită că o mai au, dacă le dai compensații. Am uitat cum se numește problema cu pricina, dar cred că începe cu “tri” și se termină cu “ah, non!”. M-am obișnuit cu faptul că ungurului trebuie să-i dai mereu, pentru a-i distrage atenția de la chestia aia care îl roade ca viermele. Ca maramureșan, mi se pare floare la ureche să le dai ungurilor Ardealul, dacă asta vor. De fapt, dacă i-ai chema la cancelarie și le-ai zice, na, băi, luați-vă Ardealul înapoi, și băgați-vi-l în tohăs, cred că s-ar speria așa de tare, că ar lua-o la sănătoasa și nu s-ar mai opri decât la Calais, pe țărmul Oceanului Atlantic.
Pe unguri trebuie să-i iei cu binișorul, dacă vrei să le dai Ardealul înapoi. Trebuie să-i inviți la o palincă, să-i iei pe departe, nu să intri direct în problemă, să îi tragi de limbă: nu vrei și tu, un post de subprefect, măi, Böndi Gyöngyike? Tu ai mai multă experiență, ai fost prefect de Maramureș, ce zici, te bagi? Uite, acum cu noul guvern, putem să discutăm despre ce posturi ați avut pe vremea “Parteneriatului pentru România”. Dar tu, Virág Árpád, n-ai vrea să redevii șef al Inspectoratului în Construcții Maramureș? Oferta trebuie diversificată asupra Covasnei, unde subprefectul Ervin György să fie avansat prefect; asupra Harghitei, unde subprefectul Ladany László Zsolt să primească cu negrăită bucurie, atât în limba maghiară, cât și în română, vestea că a fost numit prefect; asupra Sălajului, unde inspectorul guvernamental Végh Sándor să fie uns prefect; asupra Hunedoarei, unde subprefectul Dezsi Attila să primească însărcinarea de prefect; și, supriză de proporții, asupra Vasluiului, unde fostul deputat UDMR de Galați, în legislatura precedentă, Székely Levente, momentan directorul adjunct al Direcției sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor Galați, să capete mult-râvnita demnitate de prefect.
Urmează să fie distribuite 10 posturi de subprefecți UDMR, cât și o sumedenie de conduceri ale serviciilor deconcentrate în 15 județe, împreună cu PD-L.
Așa trebuie pusă problema, dacă vrei să le dai ungurilor ce le dorește sufletul. Negocierile între cine dă, adică PD-L și, cine primește, adică UDMR, au demarat în liniște, însă discuțiile se anunță de pe acum a fi aprinse, în sensul în care s-ar putea ca democrat-liberalii să le dea ungurilor mai mult decât pot ei duce. Media de conduceri ale deconcentratelor alocate UDMR, este de cam șase procente pe județ, însă Ludescher István, președintele UDMR Baia Mare, este primul care și-a luat inima în dinți și a cerut 9 la sută. E un pas uriaș pentru unguri, chiar dacă mic pentru ungurime. Oricum, pentru început, e bine. (Szóval, jó kezdet – n.r.). Ungurul trebuie învățat cum să-și recupereze Ardealul. Ungurul din Vaslui trebuie deprins să se uite cu jind la colegii lui din Ardeal, și adus acasă din surghiun, atunci când meritele sale de netăgăduit nu vor mai putea fi ascunse la nesfârșit sub preș. Ungurul nu trebuie speriat cu pomeni mari, că dacă se înspăimântă se apucă de băut și nu-l mai poți opri, după care izbucnește în plâns și iară nu-l mai poate opri nimeni. În fond, ce este Ardealul ăsta? (Tény, hogy Erdélyben? – n.r.) Nu e și el oare, tot un om? N-are și el o mamă? O mustață? Un tată? O nevoie? (Szükség van? – n.r.). O dorință de a bea o palincă, cu cine se simte el cel mai bine.

Facebook Comments

83 Comments Să dăm țării cât mai mulți unguri

 1. Dus cu gandul

  @Leon trezitu´

  Frate dac, secuii au fost maghiarizati cam in aceeasi perioada cand au fost romanizati oltenii, moldovenii si ungurii din comuna Hodac, pe onoarea mea.

  Cat despre originea lor fino-ugrica, in contrapartida cu onoranta descendenta din neamul lui Attila, asta e, nu toata lumea s-a tras din Ceausescu, ca sa aiba pile la Traian si Decebal 😉

  Eu cred ca-n Balcani suntem mai mult cotarle cu totii, desi (h)unii sau altii latram in exces, poate-poate ne ia careva drept cainii de rasa.

  Reply
 2. Petru Moldovan

  Am auzit de la un prieten ungur din Baia Mare ca Böndi Gyöngyike e "apreciata" de ei pentru ca vorbeste la fel de prost in ungureste ca si in romaneste, dar mare ei merit politic e ca a fost colega de liceu cu magnificului Lenin (porecla sefului UDMR).

  Si apropos de romanizarea maghiarilor, e celebrul cazul unui avocat din Targu Mures care se prezenta la clientii romani ca George Frunza, drept pentru care ungurii ii spun acum Gigi (e vorba de celebrul ex-senator si actual euro-parlamentar Frunda Gyorgy).

  Reply
 3. mac gregor

  primul articol pe care vreau sa-l votez de mai multe ori si mi-e ciuda ca nu pot.

  Academia Catavencu, eat your heart out.

  Reply
 4. Leon cel Treaz

  @

  Alea erau provinciile de est care s-au unit apoi cu alea de vest: Heptanul, Octanul, Nonanul si Decanul.

  Reply
 5. Razvan Cucui

  @Leon. Am auzit de regele Wangchuck. E cel care a unit cele trei provincii ale Buthanului: Metanul, Propanul si Mercaptanul. "Pohta ce-am pohtit-o!" Nu el a zis-o p-asta?

  Reply
 6. Leon cel Treaz

  @Cucui,

  buuun. Plec mai departe spre Kargil, in Baltistan, unde fluviul Indus intra in Pakistan. La un moment dat, vad un stol de cocori care zboara deasupra capului meu, facand rotocoale largi, care se transforma curand in temenele. Cer explicatii. Vine seful de stol si ma intreaba: nu va cheama cumva Wangchuck? Da, zic, aproximativ, da. Atunci, inseamna ca sunteti regele nostru. Dsti-ne voie sa va adoram. Cam asa era pe vremea cand eram cineva. Un Wangchuck. Pi'z'dai tu seama?

  Reply
 7. Razvan Cucui

  Finala Tang Soo Do. La Dras, in Tibetul indian se adunasera cei mai mari maestri, veniti din toate colturile lumii. Castigatorul urma sa fie numit Rege (Wang – chineza) al Tang Soo Do-ului pentru 7 ani. Vine Chuck Norris si ii sparge pe toti la nacliu. Publicul, in picioare nu se mai oprea din aclamat: Wang Chuck! Wang Chuck!

  Reply
 8. Leon cel Treaz

  @Cucui,

  hai sa-ti zic un banc adevarat. In 2007 cand am fost in Tibetul Indian, am ajuns intr-un loc numit Dras, unde avusese loc cu cativa ani inainte ultima batalie in teren deschis, intre India si Pakistan. Am vizitat memorialul, iar militarii indieni m-au rugat sa semnez in cartea de onoare. Unul s-a uitat ce am scris, le-a zis colegilor lui ceva, iar ei mi-au dat onorul. I-am intrebat de ce fac asta. Pentru ca esti de-al nostru, mi-au zis ei, un Wangchuck. Wangchuck este unul dintre cele mai populare nume tibetane, raspandit in Tibet, Bhutan, Nepal. Pe unul dintre eroii cazuti in Dras il chema Wangchuck. Si acum, tine-te bine: pe regele Bhutanului il cheama Wangchuck. Iti dai seama de un de am plecat, mai albanezule?

  Reply
 9. Razvan Cucui

  @Leon. Nu-ti mai zic decat unul ca-i tarziu si nu vreau sa-ti adaug mai mult de 5 minute de ras la calup…

  Cica pe cel mai ciufut țapinar ucrainian din Maramures oamenii nu-l auzisera rostind decat doua vorbe. Si acestea nu erau nici macar numele si prenumele. De cate ori se intorcea de la padure trecea pe la mat, pe la Ivan, ca sa bea o bere. Aici isi rostea cele doua cuvinte: "Ivan! Ciuc!" Si oamenii i-au zis Ivanciuc…

  Reply
 10. Leon cel Treaz

  @ElCucui,

  la bancurile tale trebuie sa rad separat, dupa ora inchiderii. Imi ia un sfert de ora de ras. Nu e chestie de fisa. Mi-am facut implant de turnichet care imi inghite fisa intr-o miime de secunda.

  Reply
 11. Razvan Cucui

  Un copil pe nume Gabriel se uita la televizor impreuna cu tatal sau la un film despre viata lui Bruce Lee. In rolul lui Burce Lee juca Jakie Chan. Jakie era atat de bine machiat incat copilul isi intreba nedumerit tatal daca joaca chiar Bruce Lee, despre care stia ca e mort. Tatal sau il lamuri pe data: "Gabriel, Li i Ceanu!"

  Reply
 12. Nemo

  @merechene: nu m-am uitat pana la componenta echipelor. deh, detalii 😆

  daca il auzeai pe nenea de aseara, povestind cum si-au aruncat ungurii din Tg Mures radiourile si ceasurile pe geam, dupa ce s-a terminat meciul, ..ce mai, simbolul conteaza 😆 cica inclusiv o baba trecuta de 80 de ani cerea insistent 11 metri(nu stiu ungureste sa reproduc, d-l in varsta cita in original).

  in fine, asta cu meciul a fost doar o mica parte, ca mi-a povestit cum erau legati de niste stalpi niste graniceri romani, dupa ce fusese retrocedat Ardealul, pe care ii scuipau ungurii si s-a terminat cum era sa ia bataie fiica-sa, in martie '90 in Tg Mures.

  Am tras concluzia ca e greu cu integratu'n UE.

  Reply
 13. Yeba

  @L, pai era un compliment, poate fi kindly meant, in fond si bancurile le atribuie multe in comun. Bancuri cu olteni si evrei inceti la minte stiti? Ma rog, daca stiti sa nu le spuneti pina miine.

  @Merechene, mi-a spus o ungura interesata de fotbal (obiectivat in Fernando Torres) ca acum se discuta chiar in presa lor ca noi i-am lasat in urma rau la fotbal. 🙂 S-a pomenit asta si cind au luat aur la polo la JO.

  Reply
 14. Nemo

  @Yeba: eh, astea cu Eco mi-au adus aminte si mie de niste fantezii 🙂 [nu, nu erau cu unguroaice 😆 ] da' oricum, ar fi interesant daca s-ar gasi niste conexiuni genetice pt limbaj; eh, filozofie, pana una alta, mai vedem ce mai zice stiinta, in viitor.

  cu OTP? pai am citit din a calului~goana si spunea ceva cu "ungurii care vor si OTP-ul"; cica or sa-l faca bilingv, ungureste si inglizeste.

  aia cu ungurii la Wordcup m-a atins personal, "cum ma, au ajuns astia in finala si noi nu?!" 😆

  @Leon: multam'. de aia am si lansat-o, sa capat niste lamuriri suplimentare 🙂 ca eu am cautat azi extensiv, ca sa ma lamuresc de faptul ca nenea respectiv avea o informatie gresita cu Liiceanu.

  cautand eu cu Liiceanu pe google, am gasit o poanta dragutza: "Un evreu isi trimite copilul la un cioban ca sa-l invete o limba romaneasca pura. Dupa citeva luni, bate cineva la usa: “Sunt eu, ciubanul, ti-am adus cupilul !” "

  Ideea e ca nu e bine cu antisemitismul, da' nu e bine nici sa ti se explice conceptia lumii dupa stein&berg.

  ei mi-s pt fairplay, anyway.

  Reply
 15. Merechene

  ia uite acolo…echipa ungariei era formata numai din romani, cocis, puscas, grosu, buzatu, Lorant era francez – nigerian.

  Nemo, mai spune inca o data…cine a ajuns in finala?? e clar, da?? pana si Jenei a facut performanta cu romanii 😀 .

  Reply
 16. Leon cel Treaz

  @Nemo,

  a).Liiceanu=liceanul=liceu=lykeion=loc cu lupi; porecla urbana ca si Parizianu;

  b). Liiceanu este oltean; in Oltenia a fost cantonata asa-zisa Legio Iudaica, legiunea evreiasca; fals: nu a existat asa ceva; a existat doar Legio V Macedonica, legiune care a luptat in Iudeea; care a cooptat si evrei; care a fost cantonata la Potaissa/ Turda; veterani ai Legiunii Macedonica s-au asezat in Oltenia; de aici legenda ca oltenii se trag din evrei; deci: daca Liiceanu este oltean, este si evreu.

  Concluzie: mwye la toti antisemitii.

  Reply
 17. Yeba

  @Merechene, ma razbun pe cine pot. Azi, in statia de tramvai, in Ploiesti, un mecanic de la ITP povestea ceva.

  @Nemo, 🙂 las, ca nu te spun lui Eco. Citeam si eu o carte, n-am zis ca si intelegeam. Domnule, ungurii aveau nevoie de cai ca sa aiba sha, ca n-aveau frigider. Zi cu OTP, ca la Ploiesti e tirziu.

  Cel mai mare fotbalist roman interbelic a fost unu', Iuliu Bodola, a plecat imediat in '40 la Oradea si apoi la Nationala Ungariei. Aici suntem toti, iaca, o mina de longobarzi prin secoli.

  Reply
 18. Razvan Cucui

  mie ceva imi pute cu baciul ala vrancean. Deci e din Vrancea dar nu e nici moldovean nici ungur. Precis e ceangau!

  Reply
 19. Nemo

  @Yeba: aha, deci numai moldovenii gasesc o oaie acceptabil(sau "acceptabil o oaie",.. ma termina Eco), dar ungurii au nevoie de cai.

  Reply
 20. Yeba

  @Nemo, ce e asta cu OTP, eu vreau sa ramina OTP, merg des cu OTP, plec acusica cu OTP si imi place OTP cum e el acuma! Tot Verestoy il ia?

  @Merechene, nu, nu, moldoveanul era la oile lui, da' ungurii daca se se plictisea fara cai, ce sa faca?

  Reply
 21. Nemo

  dupa ce mi-am recitit textul, am ajuns la concluzia ca am scris romaneste ca un ungur. in concluzie, am fost 100% on topic.

  Reply
 22. Nemo

  "ungure" e foneticul unguresc de la "in gura" sau e pluralul unguresc de la "unguroiace"? sau e vorba de-al treilea sens(vezi aymara) rezultat din combinatie celorlalte 2?

  in rest, confirm cele scrise de Ivanciuc. am stat aseara de vorba cu un domn de vreo 75 de ani(niste amici plecati in concediu m-au rugat sa stau cu el, pen'ca nu vorbeste ingleza). d-l e din Marosvásárhely, drept urmare am auzit divesre povesti, incepand de la acelea spuse de un roman refugiat cand au luat ungurii Ardealul, samd si etc, pana la Mihaila Cofariu-ul zilelor noastre. de unde se vede ca niste probleme raman in zona, in ciuda *UE.

  Mi s-a parut intersant sa aflu ca ungurii au ajuns intr-o finala, la Worldcup; in concluzie, ne-au luat pe partea asta ( http://en.wikipedia.org/wiki/1954_FIFA_World_Cup_… )

  [d-l in varsta a mai vehiculat o informatie, dar aici confabula(am cautat cu google) ca "Liiceanu ar fi evreu].

  in fine, avand in vedere ca ungurii au fost intr-o finala de Worldcup si urmeaza sa ne ia si Otopeni-ul(designated OTP), nu ne raman decat ungurele, de preferinta, varianta trivalenta.

  Reply
 23. Merechene

  Yeba, acum am inteles si eu cum sta treaba cu Miorita :mrgreen: baciul moldovean cred ca a furat identitatea celui ungurean ….nu stiu cum de nu s-au sesizat ungurii pana acum?!

  Reply
 24. Leon cel Treaz

  @Cucuay,

  aha, a dat bozgorimea in Sushava. Se stie. E un vechi proiect al Sfantului Scaun, de trecere la catolicism a moldovenilor si valahilor. De aia regele Ungariei se numea apostolic, pentru ca avea o misiune geopolitica uriasa. Suceava si Baia sunt implanturi unguresti. Dragos Voda a sfarsit prin a fi absorbit de maghiarime. In secolul al XVI-lea reapare in Transilvania sub numele Dragffy.

  Reply
 25. Yeba

  @L, "Sa invatam limba aymara fara profesor" ".

  @Razvan, da, da, da, precis m-am prins: deci golanii ai batrini de furase caii la ungurii ai vechi, de nu mai putuse aia pleca unde aveau drum, dadura banii la astia mai tinerii, sa-i bea la terasa, si acuma astia statea si se uita la Arpad-Attila cum venea de la padure cu o padure pe umar si pleca unde avea drum.

  Reply
 26. Razvan Cucui

  @Leon. Ala-i felcerul Verestoianu. Nu-i confunda! Felcerul de la Ortopedie din Tg. Mures, poreclit "Atelă". De unde si Attila.

  Raduly sau Radulian?

  Eu am auzit alt caz. Il chema Forint Cozsokar si l-au moldovenizat (sucevenizat, de fapt) in Florin Cojocariu.

  Reply
 27. Leon cel Treaz

  @Cucui

  io stiam ca il chema Verestoianu si aia i-au pocit numele, ca sa i-l poata scrie corect in acte. La fal a patit si fostul deputat Robert Raduly, fost Radulea sau Kozsokar Gabor, fost Cojocaru Gabriel.

  Reply
 28. Razvan Cucui

  Interesant este ca pseudo-maghiarizarea secuilor continua si in zilele noastre. In Harcov, un secui aprig trecea prin fata carciumii fara sa salute. In fiecare zi venea de la padure cu un bustean pe umar. Golanii de pe terasa il strigau in fel si chip macar sa-l faca sa intoarca capul: "Alo, domnu! Șefu'! Bă, pulă!" Săcuiu' nimic! Intr-o zi, cel mai șmecher de pe terasa se gandi sa-si incerce norocul si sa-l strige pe nume. Avea 50% la suta sanse sa nu il cheme Arpad. Cand trecu secuiul cu obisnuitul bustean pe umar, șmecherul striga dupa el: "Alo, șefu! Vere! Bă, ștoi!… Attila! Va dati seama ca secuiul a intors capul daca de atunci lumea il cunoaste de Vereștoy Attila!

  Reply
 29. Leon cel Treaz

  @Y,

  ay, madre, te taie Eco cu semiotica lui. E un domeniu in care stau in fata usii si ascult smerit ce mi se traduce de pe partea cealalta. Auzisem de posibilitatile limbii aymara de exprimare "a unor subtilitati modale", dar pe carari ocolite, cred ca era vorba despre niste lingvisti spanioli (am calatorit in aria aymara, intre Titicaca si Tiwanaku, in Bolivia). Aymara este un idiom cumplit de dificil, spre deosebire de quishwa (incasa), care e mai "analitic".

  Reply
 30. Yeba

  Uau, ce mult am scris! Sa nu exageram. Reiau: …"in contul opiniei de azi + alta zi". Daca imi da prin gind sa scad cite ceva, asa cum imi si da, ma incurc in calcule.

  Reply
 31. Yeba

  @Razvan Cucui, nu pot pune la indoiala autoritatea dvs si nici nu-s competenta, mie imi place galbenul si, dupa cum rezulta clar din explicatiile academice mai sus, n-am niciodata cu ce sa ma imbrac.

  @L, turcii: era o biata microgluma, daca n-ai sesizat-o inseamna ca nici nu merita si nici tu nu esti in mood. Lasa, "opinia" de azi te scuteste de critici acre.

  aymara: esti in mood sa fii afurisit, cu scheme trivalente 🙂 ! Ca sa te scutesc de balmajelile mele si in contul "opiniei" de azi, copiez cite ceva direct din Eco (In cautarea lb perfecte)

  "Studii mai recente au stabilit ca, in locul logicii bivalente (A/F) pe care se intemeiaza gindirea occidentala, aymara se intemeiaza pe o logica trivalenta, fiind prin urmare capabila de exprimarea unor subtilitati modale pe care limbile noastre le surprind doar cu pretul unor perifraze chinuite. …Chiar si numai datorita naturii sale algoritmice, sintaxa aymara inlesneste mult traducerea oricarui alt idiom in termenii proprii (nu si invers). Datorita perfectiunii sale, aymara ar putea reda orice gind exprimat in alte lb reciproc intraductibile, insa pretul ar fi ca tot ceea ce lb perfecta exprima in termenii sai proprii, n-ar mai fi retraductibil…"

  Ei, am devenit curioasa si am plecat pe google in jos si am dat de niste "The trivalent logic of aymara" etc., doar ca daca in liceu apucasem sa-i zic logica ternara, asa i-am zis in rarele ocazii cind am folosit expresia.

  Reply
 32. Razvan Cucui

  @merechene. Au fost desigur si nenumarate cazuri de maghiari romanizati. Prin 1396 un copil ungur adormise cu vaca la pascut. Cand deodata a fost trezit de un cantec izvorat din piepturile a 40 de barbati. Ceva mai incolo 40 de vanatori faceau repetitie in jurul unui mistret invartit in protap in vederea concertului ce aveau sa-l sustina in Hunedoara. Copilul dadu fuga in oras sa-si anunte prietenii. Fiindca locuia intr-un cartier de romani si pe toti romanii pe atunci ii chema Ion, copilul batea in cate o poarta si striga: "Ioane! Cor vine! Ioane! Cor vine!" Si de atunci romanii i-au spus Ion Corvin.

  Reply
 33. Merechene

  Razvan Cucui, sa nu uitam ca exista si nume de unguri care au fost "ajustate" doar ca sa sune romaneste 😀 .

  Reply
 34. Razvan Cucui

  Un alt copil roman se juca, tot pe atunci, cu ceilalti copii din cartier, cei mai multi unguri. Intr-o zi un copil ungur i-a dat cu piatra in cap. Micutului i s-au inmuiat picioarele si pana sa lesine a mai apucat sa ingaime: "Ioi! Joaca-i? Mor! Si copiii unguri i-au spus de atunci Jokai Mor.

  Reply
 35. Leon cel Treaz

  @ElCucui,

  ungurii vechi erau condusi de mari printi, alesi de confederatia celor sapte triburi de maghiari si trei de kabari. Printi au fost Almos, Arpad, Zoltan (Zaltasz), Fajsz, Taksony, Geza, Vajk (crestinat sub numele de botez Stefan (cel Sfant).

  Reply
 36. Razvan Cucui

  @Yeba. Nu numai ca umblau in albastru, turcii albastri faceau comert cu haine albastre la greu. Dintre cele mai cunoscute era marca Zico, cu maneci detasabile.

  Reply
 37. Leon cel Treaz

  @Y,

  aymara? ciudat. la ce anume se refera? la flexiune? la modul de formare a cuvintelor? la sintaxa in general? din cate stiu, aymara este o limba aglutinanta sau polisintetica cu schema (trivalenta!) subiect-obiect-verb. deci, aici ne intelegem.

  ce voiai sa sugerezi vizavi de turcii albastri?

  Reply
 38. Razvan Cucui

  @Leon. Turcicii astia aveau rege sau han? Ca daca aveau rege mancau burger king, daca aveau doar han, mincau HANBURGER simplu.

  Reply
 39. Yeba

  @L, multumesc, eu n-am vazut-o nicaieri (pe logica ternara) astfel prescurtata, poate fiindca am citit doar cite ceva ce o lega de aymara… Asta cu turcii care (nu) umblau imbracati in albastru e mortala, nu-mi inchipuiam ca de la haine li se trage, sa nu exageram 🙂 , altceva voiam sa sugerez.

  Reply
 40. Leon cel Treaz

  @Y,

  pana la venirea ungurilor, Panonia a fost locuita de huni, ostrogoti, longobarzi, gepizi, avari, franci (Charlemagne, primul proiect UE), bulgari (non-slavi, de pe Volga), slavi. Kriemhild trebuie sa fi fost de neam ostrogot.

  Reply
 41. Razvan Cucui

  – Cum te cheama, fiu de morlac? il intreba regele Bela al III-lea pe copil.

  – Pausha, Maria Ta!

  – Pausha, zici? Paushlamaua dracului!

  Reply
 42. Razvan Cucui

  …Sigur, pe langa Arpad, care era un nume historically correct, mai erau si altele. Insa aceia erau romani maghiarizati. De exemplu, pe la 1825, unui copil roman ii luase mama sa pantofi. Si tare il mai stangeau pe micut! Cum nu se punea pe atunci problema sa schimbi niste pantofi care nu ti potrivesc, deoarece totul se facea pe comanda, mama baiatului s-a gandit sa ii puna peste nopate pe șanuri. Poate se mai lasa putin… A doua zi, toti vecinii, mai mult unguri erau in cartier, s-au chinuit sa-i traga romanasului pantofii in picioare. Le facea chiar placere… Dupa o ora au reusit! Indemnat sa faca doi pasi, pustiul s-a schimonosit de durere si a strigat: "Șan! Dor! Pantofii! Si tot cartierul i-a zis de atunci Sándor Petöfi…

  Reply
 43. Leon cel Treaz

  @ElCucui,

  oricum, Gesta Hungarorum a fost scrisa dupa toate probabilitatile de un straroman, misteriosul magister P. (Poussa), care s-ar putea sa fie numele stravechi romanesc Pausha. Pesemne era un prins de razboi din Dalmatia, cucerita de unguri, unde ungurii au intemeiat o vicecapitala, in Zadarul de astazi (Zara in epoca venetiana) si unde au instalat un vicerege. In regiune locuiau doua popoare latine: dalmatii care au fost asimilati defintiv la sfarsitul sec. al XVIII-lea si morlacii sau karavlahii sau maurovlahii sau vlahii negri, ramura de vest a neamului armanesc, ce locuia in Dalmatia, Bosnia de astazi, Muntenegru si Insulele Adriatice. Poussa (Pausha) a fost pesemne morlac.

  Reply
 44. Yeba

  Nu inteleeeg, ungurii-aia-rude-cu-finii (se aude clar in limba, serios!) au gasit Pusta pustie? Nu punem cazul ca s-au amestecat, ceea ce pt ungurii de azi revine la a spune ca se trag (si) din…? ma rog, treburi de barbati, mie mi-a parut rau de ea.

  Reply
 45. Leon cel Treaz

  @Y,

  -3VL este abrevierea pentru logica trivalenta sau ternara;

  -turcii albastri (Kök türk) nu umblau imbracati in albastru; la nomazi, albastrul desemneaza Rasaritul, adica se refera la triburile hoardei care locuiau pe latura de Est; cei din Vest erau albi, cei din Nord erau negri, iar cei din Sud erau rosii. Cand spui Cumania Nigra te referi la cumanii din Nord, in opozitie cu cei din Sud, din Bulgaria sau Rumelia sau Bizant sau Anatolia; idem, Ungri Nigri, adica ungurii negri locuiau in Zakarpatia de astazi, regiunea subcarpatica a Ucraineil, la N-V de Maramures;

  -saraca Kriemhild; peste ce pramatie a dat.

  Reply
 46. Yeba

  Topic:

  Adica efemerida asta minunata, ca sa ne ferim de cuvinte mari, sa nu intre in nici o antologie? O antologie de efemeride minunate, de exemplu, care sa aiba pe coperta turcii albastriiii ! Si reteta de hunburger in anexe. Pe linga non-antologia de efemeride antiminunate, annexless.

  In Cintecul Nibelungilor scrie negru pe alb ca, dupa 13 ani de doliu, Kriemhild s-a casatorit intr-un tinut la Rasarit, cu Etzel/Attila, regele hunilor. Eu vreau sa ramina asa, doar n-o s-o maritam acum cu altul, si-asa i-a mers rau.

  Off-topic:

  Ma scuzati ca va deranjez, dar treceam prin salonul Mme B spre dl Aligica si am vazut ceva misterios: ce inseamna 3VL ? Ca alte prescurtari de pe aici le inteleg, uite ce clar scrie Bleen…

  Reply
 47. Razvan Cucui

  Cum ii diferentiau parintii? Simplu. Daca aveau un singur copil il strigau "Arpad". Daca aveau doi, schimbau accentul – pe unul il striga "Árpad" si pe celalalt "Arpád". Se puteau juca si cu prescurtarile: "Arp" sau "Pad". Sau "Arpÿ" si "Paddy". Daca aveau trei, pe al treilea il striga "Aarpad". Pe al patrulea "Arrrpad". Oricum nu faceau multi copii cum faceau, cica, romanii.

  Reply
 48. Leon cel Treaz

  @ElCucui

  era in trend sa te revendici dintr-o legenda ca Attila, sa pretinzi ca esti os din ciolanul lui si fir de par din coada de cal din biciul lui Dumnezeu. Normal ca europenii, printre care nu figurau ungurii, i-au crezut de vreme ce pretindeau ca se trag din huni. Ca doara ei au scos chestia asta. Cum, in Gesta Hungarorum au pretins ca sunt descendentii scitilor. Pe vremea aia era in trend sa spui ca te tragi din sciti, ca scitii erau la moda. Si oricum, nimeni nu-ti putea verifica spusele.

  Problema e ca astazi un bozgorello se sucareste daca il faci hun.

  Reply
 49. ElCucui

  @Leoane, eu am zis ca ei se revendica, nu ca ar fi adevarat. Au inceput sa-si boteze copiii cu numele de Attila de pe la 1848. Probabil ca pe Wikipedia in maghiara scrie ca dupa retragerea aureliana au disparut totodata si dacii din Transilvania, asa cum pe Wikipedia romaneasca scrie ca dupa moartea lui Attila, hunii au disparut din Panonia ca si cum n-ar fi fost. Pana la 1848, pe toti ungurii ii chema Arpad.

  Reply
 50. Leon cel Treaz

  @

  adica dintre traci, care erau si ei niste indoeuropeni, cei mai numerosi dupa hinzi. Dar, tracii erau betivi, lenesi si isi vindeau copiii (Herodot, tatal istoriei, care dupa mama nu era indo-european, ticalosul naibii, ci carian, adica de neam pelasg, adica preindoeuropean). Asa ca, printre niste alcoolici si bidos trakos (stinky thracians/traci imputiti), nu e nici o scofala sa fii cel mai frumos si destept betiv, lenes si vanzator de copii.

  Reply
 51. Leon cel Treaz

  @alicuza,

  asa este excelenta, dar ne limitam si noi la numarul de semne puse la dispozitie de admin. Blogary.

  Reply
 52. Leon cel Treaz

  @ElCucui,

  teza cu ascendenta hunica e fumata. Ungurii nu sunt huni, nu vin din spatiul hunilor, limba lor n-are legatura cu cea a hunilor. Poporul, lumea sau civilizatia Xiong Nu sau Hsung-nu sau a Hunilor a trait la limita celei chineze, in secolul al III-lea i.e.n., a cucerit China, a omogenizat-o, o ramura a migrat spre Vest si a ajuns in Europa dupa aproape 600 de ani. Ungurii s-au format in alt spatiu, in nordul Rusiei, intre lacurile Onega si Ladoga si Muntii Urali, care este Urheimat-ul, patria originara a fino-ugrilor, lume sau civilizatie din care s-au diferentiat finlandezii, estonienii, carelienii, meänkieli, veps, livonienii, voticii, izhorienii, lappicii, sami (laponii), mordvinii, moksha, marii, permii, cheremisii, udmurtii (votyak), komii, mansii.

  Ungurii s-au rupt de masa fino-ugrica, motiv pentru care maghiara a evoluat diferit, avand un puternic adstart lexical slav, impanat de cuvinte romanesti si germane.

  Singurul popor care are legaturi genetice cu hunii sunt secuii, care se inrudesc cu turcii albastrii (kok-turk), rude apropiate ale cumanilor, bulgarilor de pe Volga (turci vechi), avarilor, pecenegilor, uzilor. Secuii au fost maghiarizati defintiv la sfarsitul secolului al XIII-lea. Ei au pastrat vechiul alfabet, folosit si astazi in ornamentica portilor de lemn din Secuime, care provine din regiunea Turkestanului, patria arhaica a vechilor turci.

  Reply
 53. ElCucui

  Ungurii sunt sinucigași prin vocatie. Chiar și din punctul de vedere al propriei istorii. Dupa ce de mai bine de doua secole au tot incercat sa-si acrediteze descendenta hunica, astazi, un unguraș ajuns ministrul Sănătății – și tiz cu "Biciul lui Dumnezeu" pe deasupra! – considera mancarea fast-food periculoasa pentru sanatatea omului. Bine ca nu-s rude, că s-ar intoarce Attila in mormântu-i necunoscut! Vorbim de Attila ăla originalul – inventatorul celui mai fast-food din lume, consumat in goana calului, direct de sub șa. Cel care a invent HUNBURGER-ul.

  Reply
 54. Kut N'paste

  Ce să-i faci. La tăţi ni' greu.

  No, şi-ţi dai seama, domnule dragă, de-or lua ungurii Ardealu', cu or făr' de pruni, s-or pomeni ein, zwei (adică egy, kettő) şi cu v-o câteva milioane de mocskos és büdös oláh (dirty and stincky wallachians). Care valahi mintenaş ş-ar face partid ce-ar deveni ăl mai important în parlamentu' de la Budapest. Şi numa' aşa om putea avea, ferească sfântu' , trei guverne româneşti. La Bucureşti, la Budapesta şi la Chişinău.

  Aşa că decât să se rişte cu o asemenea ruşine UDMR-u' latră şi el la stele, preferând a se masturba ante portas doar pentru a ne arătă cum că unguru' autonom este.

  Altfel spus şi lu' gura lor trebe să mănâncă ceva. Şi-i iubim aşa cum îs ei, că doar îs ungurii noşti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *