Statul ca cancer

Am avut o revelaţie. Mă gândeam la absorbţia fondurilor europene. Care e nevoia cea mai strigentă pe care o satisfac fondurile europene? Nevoia de a cheltui bani. Trebuie să cheltuim cât mai mult! 25%! 36%! 53%! 76%! Vom ajunge peste câţiva ani să constatăm că am absorbit 80% din banii europeni şi nu am făcut nimic cu ei.

Fiindcă atunci când discutăm de banii europeni nu pornim de la nevoi. Avem nişte bani şi trebuie să-i cheltuim. Nu contează dacă e cu folos sau nu, dacă sastisfacem o nevoie reală sau nu, alta decât nevoia de a absorbi cât mai mult la sută din banii respectivi. Nu, important este să cheltuim. Cât la sută din fondurile europene s-a absorbit până acum? 10%? 15%? 20%? Pe cât punem pariu că 90% din banii cheluiţi până acum au fost cheltuiţi fără folos, pe proiecte făcute doar pentru a cheltui nişte bani? A furat prefectul Ics? Ministrul Igrec? Primarul Zet? Privaţii Pif şi Petrov? Irelevant. Aproape toţi banii cheltuiţi din fonduri europene au fost aruncaţi, chiar dacă proiectele au fost făcute pe bune, chiar dacă banii au fost atribuiţi onest şi corect. Fiindcă aşa se întâmplă la stat, iar Uniunea Europeană nu e un organism privat din câte ştiu eu.

Dacă nu are raţiunea de a exista, statul şi-o inventează. Banii, în cazul ăsta, sunt medicamente cancerigene. Ajută la creşterea şi dezvoltarea de ţesuturi inutile. Ţesuturi care cresc şi cresc şi ajung să sufoce organele vitale. Aşa se dezvoltă cancerul.Ţesuturile inutile şi parazite (organe şi acţiuni ale statului) sunt hrănite cu medicamente, cu steroizi de creştere (bani din impozite) până ajung să se umfle atât de tare încât reuşesc să împiedice funcţionarea organelor vitale ale societăţii (libertatea, iniţiativa, solidaritatea, munca).

Banii europeni nu fac excepţie. Banii europeni creează noi agenţii, organe, organisme şi autorităţi ale statului, creează o întreagă piaţă a nimicului care funcţionează ca unsă şi o întreagă clasă a „capitaliştilor” pe bani europeni (italienii şi grecii sunt specialişti deja  – au ajuns să migreze în Est după banii europeni ca căutătorii de aur în California –  i-au terminat pe ai lor, acum au trecut şi la ai noştri).

Să fim sinceri. Nu s-a făcut nimic din banii europeni. Şi nici nu se va face. Nu va rămâne în urma lor decât mentalitatea de ciugulitor oportunist, capitalistul specializat în piaţa ajutoarelor de stat şi o groază de agenţii şi instituţii ale statului populate de o groază de funcţionari care vor cere de mâncare.

Uitaţi-vă la Uniunea Europeană. Este exemplul cel mai grăitor de nimic care a făcut din mersul în gol o artă. O maşinărie imensă care funcţionează perfect şi inutil.

Nenorocirea nu e că statul funcţionează prost. Nenorocirea e că funcţionează. E ca şi cum ţi-ai cumpăra un Range Rover de 65 000 de euro când singurul drum pe care îl ai de făcut e de la CCA la Intercontinental. Aşa că decât să-ţi  iroseşti energiile pentru a face să meargă un Range Rover sau un Hummer mai bine ai exersa mersul pe jos sau pe bicicletă. Ajungi în acelaşi loc, mai repede, cu costuri mai mici şi nici nu ţi se atrofiază muşchii, arterele, plămânii sau inima.

Nu lupţi împotriva cancerului încercând să faci ţesuturile inutile funcţionabile şi performante ci eliminându-le. Cum le elimini, aici rămâne de văzut cum reacţionează şi la ce rezistă organismul. De cele mai multe ori e preferabil s-o faci gradual, prudent, cu ajutorul tratamentelor cu medicamente sau raze. Sunt însă situaţii în care operaţia e ultima şansă.

UPDATE gând la gând cu bucurie.

Traian Băsescu:

  • Va rog sa priviti pe site-urile prefecturilor –  In fiecare judet exista cel putin 44 – 45 de deconcentrate ale ministerelor si agentiilor nationale. In 89 nu erau nici jumatate. Despre ce descentralizare discutam, daca noi am infiintat continuu agentii, agentii, agentii. Sunt judete care au peste 50 de agentii, cum ar fi Tulcea
  • Nu e nicio exagerare cand va spun ca desi impreuna am impins un sistem de descentralizare, in momentul de fata agentiile guvernamentale sufoca administratia locala – O sufoca, o incorseteaza si primarii si comunitatile nu pot reactiona
  • Ganditi-va la aceasta plasa intinsa de la Bucuresti in toate judetele patriei, cu peste 40 de agentii in fiecare judet. Nu a fost suficient numarul mare de agentii, am dat si mai ales si-au luat atributii politice extrem de importante consiliile judetene.
  • Daca agentiile guvernamentale sufoca primariile prin birocratie, CJ sufoca administratiile locale politic
  • V-am spus aceasta imagine pentru a va sensibiliza la ideea simplificarii administratiei;
  • Cu totul altele erau obiectivele statului in 68 – sa poata supraveghea tot ce misca, sa controleze oamenii si economia. Nu mai avem astazi aceste obiective
  • Trebuie sa lasam tara sa respire prin reducerea agentiilor  guvernamnetale si transferul atributiilor catre administratia locala
  • Nu cred ca sunt rasturnati desteptii in agentiile guvernamentale si cei nepregatiti in administratia locala; O restructurare masiva a agentiilor e necesara
  • In al doilea rand, trebuie sa depolitizam administratia;
  • Nu voi considera reorganizarea administrativa ca un obiectiv abandonat. Reorganizarea e necesara.
  • Stiu ce nu e un subiect foarte popular, foarte multi profita spunand vrei sa nu mai ai judetul tau, sa ramai pe drumuri…nu ia nimeni conturul judetului, dar hai sa luam consiliul judetean;
  • Hai sa diminuam numarul de stampile pe care trebuie sa le ia fiecare om sau intreprindere. Haideti sa lasam tara sa respire;
  • Poate in vacanta ganditi si in septembrie poate gasim o solutie comuna sa destramam plasa asta care apasa pe toate comunitatile;
  • Nici macar nu e gratuita, costa statul foarte mult;

Sursa: Hotnews

 

Facebook Comments

31 Comments Statul ca cancer

  1. Bleen

    Lăzăroiu e om politic, ca orice ministru. De ce să nu vorbească dacă e întrebat şi-l ţine cureaua, stilistica şi inteligenţa politică? Rolul unui ministru e să facă politică şi politici, nu să colporteze cifre, proceduri şi tabelaşe. Lăzăroiu vorbeşte despre domeniul pe care-l păstoreşte şi despre politică în general. Nu numai că-i este permis dar este chiar obligat.

    Reply
  2. Mih

    Cine zice ca Lazaroiu nu munceste la tv?

    Si inca in conditii cu risc (are spor ca-i suporta pe aia de-i pun intrebari si comentarii?

    Si cand le raspunde nu e ca si cand (i-)ar sapa, asa nitel la intentii absconse si ghidusii smechere?

    Reply
  3. Yeba

    Tot pentru Bleen:

    Si la creţo-trust cineva a declarat că-l enervează SL, că nu vorbeşte despre Munca, ci se leagă de mongoloid, si a folosit acelasi citat-argument, ca să vezi.

    Ce ma enervează pe mine este că la întrebarea profesională a Lilianei Ruse, SL n-a răspuns: nu ştiu/nu răspund, să vorbim despre Muncă.

    Reply
    1. Ivan Zubeldian

      Tot pentru Bleen: mergi și cumpără două lopeți și du-le lui Lăzăroiu să le aibă la îndemână când mai merge la TV. Roagă-l ca după prima întrebare să scoată lopețile și să spună moderatorilor: "Ce atâta vorbă, acum să muncim puțin, că doar sunt ministrul muncii, nu al comunicării!". Să ofere una moderatorului și să se apuce de săpat în studio, fără să mai scoată un cuvânt. Ar fi bine să vorbiți și cu Cartianu care ar putea intra pe fundal, cu coasa.

      Reply
  4. Nea

    Boonierat, poate că banii europeni nu sunt îndrumaţi spre ţările debile ca să le ajute, ci ca să fie eliminaţi în măsură cât mai mare din ţările unde sunt produşi, probabil tocmai ca să nu debiliteze societăţile respective prin îmbuibare. Li se ia ălora Hummerul, li se dă o bicicletă şi Hummerul trece la prefectul burduhos, care are nevoie de el să-şi plimbe amanta. Cu puţin noroc, prefectul va face apoplexie între mititei şi şampania băută în pahar de unică folosinţă.

    Reply
  5. Boonierat

    Bun Costi. Câteodată îl trădează ideologia şi îi ies la suprafaţă inteligenţa şi bunul simţ, pe care dealtfel reuşeşte destul de bine să le ţină în frâu.

    Reply
  6. tucu

    @spin doktoru

    Asa nu se poate discuta.

    Moni e una .

    Restul sunt Monici neimportante.(putem chiar sa le zicem semi Monici)

    Reply
  7. Spin Doktoru

    Trăiesc într-o lume cu mii sau chiar zeci de mii de Monici. Monica Columbeanu? Monica Anghel? Monica Bellucci? Mama e numai una. Monici sunt mai multe.

    Reply
  8. Boonierat

    De fapt, asta e problema caţavencilor de rit buşcu: nu că ar fi scris pe bani (absolut normal) sau la comandă (se mai întâmplă) ci că au înlocuit în ultimii ani bulele cu spumele.

    Reply
  9. Boonierat

    Se întâmplă deja. Patriciu scrie editoriale şi le ia pâinea de la gură subordonaţilor. Mâine-poimâine o să-l vedem făcând şi bule. Clăbuci a făcut destul.

    Uite, asta e bună. Academia Caţavencu a murit! Trăiască Caţavencii! Acum cu spume în loc de bule.

    Reply
  10. vasile dumitru

    daca nu circula,banii isi pierd importanta.bogatii nu mai sunt cautati flatati trebuie sa puna mana sa munceasca.In locul nostru si o sa ne ia painea de la gura,tot mai rau cu rau,

    Reply
  11. Yeba

    Vorbeste Sever.

    Un fraier. Vorbeste chestii serioase, pe canicula. Ia sa le fi zis ca e interzis sa participe la discursul lui Base, sa-i vezi cum rupeau usile. Acu zac prin studiouri, la aer conditionat si cafele gratis.

    Reply
  12. Dragos

    "Sunt însă situaţii în care operaţia e ultima şansă"

    da, dar e bine sa fim pregatiti cu: arpacas fiert, colacei la cuptor, snop de lumanari, popa cu impartasanie&stuff, cai cagulati, bocitoare, coparseu, groapa 2000x1500x2000mmm, bete perpendiculare.

    ca (nu?) se stie.

    Reply
  13. Bleen

    În loc de A3 şi RTV sînt purici. Ori a picat cablul la Minister, ori a venit dictatura. Asta ne mai trebuia pe canicula asta, dictatură.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *